শুন্দ্রংগী বিভাগ
কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ISRO নুপী সাইন্তিস্তশিংগীদমক্তা মহাক্কী ময়ুমদা রিপব্লিক দে রিসেপ্সন পাংথোকখ্রে
নুপীশিংনা সাইন্তিফিক মালেমদা, অখন্নবা অমা ওইনা, স্পেস বিভাগ (DoS)তা লুচিংবগী থৌদাং লৌরে, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে
স্পেস বিভাগ অমসুং ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (ISRO)না ভারত নুপীশিংনা অতোপ্পা হীরমদা চঙদুনা লুচিংবগী থৌদাং লৌনবা থোঙ হাংদোক্লে, মহাক্না হায়খ্রে
27 JAN 2024 1:15PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); MoS PMO; পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রাইবেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা মহাক্কী ময়ুমদা ISROগী নুপী সাইন্তিস্তশিং, চাউরাক্না 255কী ওইবা রিপব্লিক দে রিসেপ্সনগী থৌরম অমা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকখ্রে।
হায়রিবা নুপী সাইন্তিস্তশিংগী মনুংদা মালেম্না থাগৎনখ্রবা অমসুং ভারত মীয়াম করোর 140বু ISROগা মরী লৈনহনখিবা চন্দ্রয়ান, অদিত্য L1 অমসুং হন্দক ফংখিবা অতোপ্পা মায় পাকপা থৌওং কয়া উৎখিবা রিপব্লিক দে ISRO তেব্লোবু লুচিংখিবী শক্নাইরবী নুপী সাইন্তিস্তশিং য়াওরি।
ISRO তেব্লো অসি নুপী সাইন্তিস্ত নিপান্না মপুং ফানা লুচিংখি, অদুগা অতোপ্পা নুপী সাইন্তিস্ত 220না মখোয়গী মপুরোইবশিংগা লোয়ননা কন্তিঞ্জেন্ত অসিগী পুক্নিং থৌগৎখিবনি। নুপী ঙাক্তগী কন্তিঞ্জেন্ত অসি বেঙ্গালুরু, অহমেদবাদ, তিরুবন্থাপুরম অমসুং শ্রীহরিকোতাগী তোঙান-তোঙানবা ISRO সেন্তরশিংদগী খনগৎখিবনি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্পেসকী অনৌবা রিফোর্ম কয়া পুরক্তুনা স্পেস সেক্তরবু মমাংদা লৈরম্বা অয়েৎপা কয়াদগী মনিং তমহনখিবদগী ঙসিগী মায় পাকপগী নুমিৎ অসি ওইথোকপা ঙম্লিবনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি।
নুপী সাইন্তিস্তশিংনা হায়খিবদা, মখোয়গী ISRO তেব্লোনা কর্তব্যা পথতা পেরেদ চৎপা মতমদা মীয়াম্না অমত্তা ওইনা হরাওনা খুবাক খুনখিবা পুঙফমদা মখোয়না চাউথোকচবা ফাওজবগা লোয়ননা লাইবক ফবনি হায়না খঞ্জখি।
লৈবাক মীয়াম মাঙদা মখোয়গী মায় পাকপশিং উৎপগী খুদোংচাবা পীবিবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎলদুনা, মখোয়না লৈবাক্কী কোনুং অসিনা তরাম্না ওকপীখিবা অদুনা মখোয়গী পুক্নিং শুমহৎখি অমসুং দিল্লীগী অইংববু কাওথোকপা ঙমখি হায়না পাউদমখি।
ISRO তেব্লোনা রাস্ত্রপতিগী লেপফম য়ৌরকপদা মখোয়বু ISRO – “চাউখৎপা ভারতকী শক্তাক” হায়না লাউথোকখি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা পাউদমখি।
স্পেস এজেন্সী অসিনা মখোয়গী স্পেসক্রাফ চন্দ্রয়ান 3না মমাংগী চহিগী ওগস্ত 23দা থাগী লৈমায়দা মায় পাক্না খোঙদাখিবা পুৱারী ওইরবা পুঙফম অদুবু উৎখি। মসিগুম্বা মশক নাইবা মায় পাকপা অসিনা ভারতপু মমাংদা কনা অমত্তনা খোঙদাখিদ্রিবা থাগী সাউথ পোল মনাক্তা খোঙদাবা ঙম্বা অহানবা অমসুং অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক ওইহনখিবনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা মখা তাখি।
ISRO অসিদি ভারতকী নারিশক্তিগী চাউরবা খুদম অমনি, মসিদা নুপী সাইন্তিস্তশিংনা শরুক য়াবতা নত্তনা স্পেস রিসর্চ প্রোগ্রামগী থবক কয়াদা লুচিংবগী থৌদাং লৌখি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। শুকুমারী নিগর শাজীনা অদিত্য L1 মিসনগী প্রোজেক্ত দাইরেক্তর ওইবনি অদুগা শুকুমারী কলপনা কলাহস্তীনা চন্দ্রয়ান-3গী এসোসিএত প্রোজেক্ত দাইরেক্তর ওইবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
রিসেপ্সনগী থৌরম মনুংদা, ISRO চেয়রমেন, দাঃ এস. সোম্নাথনা ISROগী ‘সন্নী লেদী’ নিগর শাজীগুম্বী নুপী প্রোজেক্ত দাইরেক্তর অমসুং সাইতিস্ত; , ADRILগী দাঃ রাধা দেবী অমসুং কলপনা কলাহস্তী, রীমা ঘোশ, রিতু করিধল অমসুং নিধী পোর্ৱালগুম্বী পুৱারী শেমখ্রবী অতোপ্পা শক্নাইরবী সাইন্তিস্ত কয়াবু মন্ত্রীগী মফমদা শক্তাকখি।
অমৃত কালগী মনুংসিদা নুপীশিংনা লৈবাক্কী খোঙচৎ অসিদা চপ মান্নবা খোঙলোই ওইগনি অমসুং ঐখোয়না বিকশিৎ ভারত @2047গী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অসিদা ISROগী নুপী সাইন্তিস্তশিংনা লমজিং মৈরা পায়দুনা চৎকনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি।

Department of Space
Union Minister Dr Jitendra Singh hosts Republic Day Reception for ISRO Women Scientists at his residence
Women have assumed a leadership role in the scientific world and, in particular, the Department of Space (DoS), says Dr Jitendra Singh
Dept of Space & the Indian Space Research Organisation (ISRO) have opened gateway for Indian Women in other fields also to excel and assume leading role, he said
27 JAN 2024 1:15PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh hosted a Republic Day reception for ISRO Women Scientists, numbering over 225, at his residence in New Delhi.
These included eminent Women Scientists team which led the Republic Day ISRO tableau depicting Chandrayaan, Aditya L1 and other recent success stories that have received global acclaim and connected each of the 140 crore Indians with the ISRO.
ISRO tableau was led entirely by eight women scientists, while 220 invited Women Scientists along with their spouses cheered the contingent. The all-women contingent was derived from various ISRO centres at Bengaluru, Ahmedabad, Thiruvananthapuram and Sriharikota.
Dr Jitendra Singh said, this day of glory was made possible by Prime Minister Shri Narendra Modi who had brought in new Space reforms and liberated the Space sector from the shackles of the past.
The women scientists said, they felt extremely honoured and privileged for the spontaneous applause as the ISRO tableau paraded down the Kartavya Path.
Expressing gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi for giving them an opportunity to showcase their achievements to the nation, they said they were overwhelmed by the warm hospitality accorded to them at the national capital that made them forget the cold winter of Delhi.
Dr Jitendra Singh said, as ISRO tableau started approaching the President’s enclosure, the narration was ISRO-“Viksit Bharat Ki Pehchaan”.
The Space agency depicted the historic moment when its spacecraft Chandrayaan-3 successfully touched down on the moon on August 23 last year. The milestone led India to become the first and the only country in the world to land near the unexplored lunar south pole, added Dr Jitendra Singh.
Dr Jitendra Singh said ISRO is the epitome of India’s Naarishakti, - with women scientists not only participating but also leading the various activities in Space research programmes. Ms. Nigar Shaji is the Project Director of Aditya L1 Mission while Ms. Kalpana Kalahasti is the Associate Project Director, Chandrayaan-3, he said.
During the Reception, ISRO Chairman Dr S. Somanath introduced to the Minister the women Project Directors and scientists like Nigar Shaji, ISRO's 'Sunny Lady', Dr Radha Devi of ADRIL and other leading Scientists who made history like Kalpana Kalahasti, Reema Ghosh, Ritu Karidhal and Nidhi Porwal.
Women will be equal partners in our nation’s journey during the Amritkaal and the women scientists of ISRO will be its torchbearers as we march towards a Viksit Bharat @2047, said Dr Jitendra Singh.