ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
18 JAN 2024 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ଦୁଇ ମାସ ପୂରିଛି। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଚାଲୁଥିବା ବିକାଶ ରଥ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ ରଥ ଏବଂ ଏବେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରଥ ମଧ୍ୟ କହୁଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ କେହି ବଞ୍ଚିତ ହେବେ ନାହିଁ ଏବଂ କୌଣସି ଯୋଜନାର ଲାଭରୁ କେହି ବଞ୍ଚିତ ହେବେ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ତେଣୁ ଯେଉଁ ଗାଁରେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡ଼ି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିନାହିଁ, ସେଠାରେ ଏବେ ଏହାକୁ ଉତ୍କଣ୍ଠାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏତେ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି, ଏହାର ଏତେ ଚାହିଦା ବଢିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଆମ ସ୍ଥାନକୁ ଆସିବା ଉଚିତ । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଉଛି, ମୁଁ ଆମ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କହିଛି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ ଟିକିଏ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ। ଲୋକଙ୍କୁ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଲୋକଙ୍କ ଦାବି ରହିଛି, ତେଣୁ ଆମକୁ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତେଣୁ ବୋଧହୁଏ କିଛି ଦିନ ପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ ଯେ ଏହି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡ଼ି ସମ୍ଭବତଃ ଫେବ୍ରୁଆରି ମାସରେ ମଧ୍ୟ ଚାଲିବ।
ସାଥୀମାନେ
ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଏତେ ସଫଳ ହେବ ବୋଲି ଆମେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲୁ। ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଅନେକ ଥର ଏହି ଯାତ୍ରା ସହ ଜଡିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଅନେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥା ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ମାତ୍ର ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ମୋଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଗାଡି ଯେଉଁଠି ପହଞ୍ଚୁଛି ସେଠାରେ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ସ୍ନେହର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୫ କୋଟି ଲୋକ ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆମର ମନସୁଖ ଭାଇ, ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ତଥ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହି ଯାତ୍ରା ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୭୦-୮୦ ପ୍ରତିଶତ ପଞ୍ଚାୟତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା, ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାରଣରୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ଆଉ ମୋଦି ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି ବୋଲି ମୋଦି ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରି ନାହାନ୍ତି । ଯଦି କେହି ଆଜି ପାଠ ପଢ଼ିବେ, ତେବେ ଦେଖିବେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଭଳି ଅଭିଯାନ ଶେଷ ମାଇଲରେ ପହଂଚିବାଡେଲିଭରିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ। ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଅଢ଼େଇ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଯକ୍ଷ୍ମା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସିକେଲସେଲ ରକ୍ତହୀନତା ପାଇଁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଛି ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ସଂପୃକ୍ତିର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନେକ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି। ବୀମା ଯୋଜନା ପାଇଁ ୫୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆବେଦନ କରିଥିଲେ। ପିଏମ କିଷାନ ଯୋଜନାରେ ୩୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡରେ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ୨୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀ ଆବେଦନ କରିଥିଲେ। ପିଏମ ସ୍ୱନିଧିର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକେ ଆବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
କୋଟି କୋଟି ର ଏହି ସଂଖ୍ୟା ହୁଏତ କାହା ପାଇଁ କେବଳ ଆକଳନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା କେବଳ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଜୀବନ, ମୋର ଭାରତୀୟ ଭାଇ କିମ୍ବା ଭଉଣୀ, ମୋ ପରିବାର, ଯିଏ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ । ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସନ୍ତୁଳନ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୋଷଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଚିକିତ୍ସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ଆମର ପ୍ରୟାସ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ପାଣି, ବିଜୁଳି ଓ ଶୌଚାଳୟର ସୁବିଧା ରହିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପରିସରକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋହଲ୍ଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଉଚିତ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଛି ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ, ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହାର ଫଳ ମଧ୍ୟ ଭଲ ମିଳିଥାଏ । ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କୁ ନେଇ ଯେଉଁ ନୂଆ ରିପୋର୍ଟ ଆସିଛି ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହଜନକ । କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ, ଭାରତକୁ ଦେଖିବାର ଏହି ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଶାସନର ମଡେଲକୁ ଦେଖିବାର ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଗରିବ ଦେଶମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବା ପାଇଁ କ'ଣ ଉପାୟ ପାଇପାରିବେ, ଏହା ଏକ ବିରାଟ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆଉ ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ କ'ଣ, ଏହି ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ କହୁଛି (ମାତ୍ର ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ)। ଏହି ସଦ୍ୟତମ ରିପୋର୍ଟ ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆମ ସରକାରର ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କେବେ ବି ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଗରିବ ଲୋକମାନେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସାଧନ ଓ ସମ୍ବଳ ମିଳିଲେ ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଯେଉଁ ଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଆନ୍ତରିକପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜନଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର କିପରି କାମ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନାରୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝିହେବ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାର ନିଜସ୍ୱ ପକ୍କା ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ୪ କୋଟି ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ ନିଜସ୍ୱ ଘର ପାଇବା ଏବଂ କେତେ ଗରିବ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହା ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ । ଆଉ ରୋଚକ କଥା ହେଉଛି ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି, ମାଲିକ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଭଉଣୀ । ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବା ସହିତ ଏହି ଯୋଜନା ମହିଳାସଶକ୍ତୀକରଣରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଘରର ଆକାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଘର କିପରି ନିର୍ମାଣ ହେବ ସେଥିରେ ସରକାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରୁଥିଲେ, ଏବେ ଲୋକେ ନିଜ ପସନ୍ଦର ଘର ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି। ଆବାସ ଯୋଜନାର ଘର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ସରକାରରେ ଘର ତିଆରି କରିବାକୁ ୩୦୦ ଦିନରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା। ସେହିପରି ପିଏମ୍ ଆବାସ ଘର ନିର୍ମାଣର ହାରାହାରି ପରିମାଣ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଦିନ। ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ତିନିଗୁଣା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରି ଗରିବଙ୍କୁ ଦେଉଛୁ। ଏହା କେବଳ କାମର ବେଗ ନୁହେଁ, ଆମ ହୃଦୟରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ଅଛି, ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା ଆମକୁ ଚଳାଇଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇଥାଏ । ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାର କିପରି ବଞ୍ଚିତଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ତାହାର ଉଦାହରଣ ହେଉଛି କିନ୍ନର ସମାଜ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କଥା ହେଉଥିଲି, ଆପଣ ମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିନ୍ନରମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରି ନଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ହିଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି । କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଧିକାରସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଏକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମାଜରେ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ମିଳିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଭେଦଭାବ ଦୂର ହୋଇଥିଲା। ସରକାର ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିନିଧି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଇ-କାର୍ଡ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଅଛି ଏବଂ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ କିଛି ଦିନ ତଳେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ, ଆମ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ସୁଫଳ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପାଉଛନ୍ତି।
ମୋର ପ୍ରିୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି। ଆଜି ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ଓ ନୂଆ ଭାରତ ଗଠନର ସଂକଳ୍ପ ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଅଭିଯାନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅତି ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଥିଲି, ମୁଁ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଥିଲି । ମୁଁ ଦେଖିଲି ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମର ମହିଳାମାନେ କିପରି ଗାଁର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି । ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଗାଁର ମହିଳା, ଯେଉଁଠି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ବି ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ପାଇନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଗାଁର ମହିଳାମାନେ ସଚେତନ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ପରିବାର ଓ ସମାଜକୁ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହେବା ପରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ କିଭଳି ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ତାହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କେବଳ କାଗଜପତ୍ରରେ ସୀମିତ ଥିବା ଏକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଥିଲା ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଏହା ଜଣେ ନେତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଭିଡ଼ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେଉଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସୁଦୃଢ଼ ହେବେ, ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ କିପରି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉନଥିଲା।
ଆମ ସରକାର ହିଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ଦେବାର ସୀମା କୁ ୧୦ ଲକ୍ଷଟଙ୍କାରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି । ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଛୋଟ ନୁହେଁ, ଆମେ ଏହି ଗରିବ ମା'ଙ୍କ ହାତରେ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖିବାକୁ ସାହସ କରିଛୁ। କାରଣ ଏହି ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଯଦି ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେ ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ । ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀ ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ୩ କୋଟି ମହିଳା କୃଷକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ସରକାର ୩ ବର୍ଷରେ ୨ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି କରିବାର କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ମାଧ୍ୟମ ଯୋଗାଇଦେବ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଏବେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ କଥା ଉଠିବ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ମୋ ଭଉଣୀ ଗାଁରେ ଡ୍ରୋନ ଚଳାଇ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ, ତେବେ ଦୃଶ୍ୟ କ'ଣ ହେବ, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ । ଏହା ଅଧୀନରେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ୧୫ ହଜାର ଡ୍ରୋନ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଗୁଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଗାଁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆସିବ ଏବଂ ଏହା ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଆଧୁନିକୀକରଣ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା । ତେଣୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରି ବଜାରରେ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାର ନୂଆ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ ସଂଘ- ଏଫପିଓ ଗଠନ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ପାଖାପାଖି ୮ ହଜାର ଏଫପିଓ ଗଠନ ହୋଇସାରିଛି।
ପଶୁସମ୍ପଦର ରକ୍ଷା ଓ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସରକାର ସମାନ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ମଣିଷ ପାଇଁ ଟିକା ଆଣି ଆମେ କୋଭିଡ୍ ସମୟରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛୁ; ଏହା ଶୁଣି ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କଲେ ମୋଦି ମାଗଣାରେ ଟିକା ଦେଲେ, ବଞ୍ଚିଗଲା ଜୀବନ... ପରିବାର ବଞ୍ଚିଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମୋଦିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା କ'ଣ, ମୋଦି କ'ଣ କାମ କରନ୍ତି। ଆମ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଦ ଓ ମୁଖ ରୋଗ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତି ସହୁଛନ୍ତି ଚାଷୀ ଓ ଗୋପାଳକ ।
ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡିଥାଏ । ଏହି ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପଶୁଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ୧୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗୋପାଳକ, ଗାଈଗୋରୁ ରଖୁଥିବା କୃଷକ, ଦେଶ ଉପକୃତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ କନିଷ୍ଠ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଯୁବଶକ୍ତିର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଦେଶରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଆମର ପ୍ରତିଭାସମ୍ପନ୍ନ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ 'ମୋ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ' ଭାବରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଯାତ୍ରା ରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରା ଶେଷ କରିବାକୁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେବେ । ପୁଣି ଥରେ ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୋଦୀଙ୍କ ଗାଡ଼ିକୁ ସ୍ୱାଗତ ଓ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat Sankalp Yatra via VC
18 JAN 2024 4:29PM by PIB Delhi
Namaskar,
My family members,
The Viksit Bharat Sankalp Yatra has completed two months. The ‘Vikas Rath’ (Development Chariot) that is moving in this yatra is the ‘Vishwas Rath’ (Confidence Chariot), and now people are also calling it the ‘Guarantee Wala Rath’ (Guarantee Chariot). There is belief that no one will be left behind and no one will miss the benefits of any schemes. Therefore, in the villages where Modi's guaranteed vehicle has not yet reached, people are now eagerly waiting for it. Initially, we had planned this yatra until January 26, but with so much support and increased demand, people from every village are saying that Modi's guaranteed vehicle should come to their place. Since I came to know about this, I have told our government officials to extend it a bit beyond January 26. People need it and there is a demand, therefore, we have to fulfil it. Therefore, maybe after a few days, it will be decided that Modi's guaranteed vehicle will continue in the month of February as well.
Friends,
When we started this yatra on November 15 with the blessings of Bhagwan Birsa Munda, we did not imagine its success to be so great. In the past few days, I have had the opportunity to connect with this yatra several times. I have had conversations with many beneficiaries. In just two months, the Viksit Bharat Sankalp Yatra has transformed into a people's movement. Wherever Modi's guaranteed vehicle is reaching, people are welcoming it with great enthusiasm. So far, 15 crore people have joined the Viksit Bharat Sankalp Yatra. And our Health Minister Mansukh Bhai has shared many statistics with you. This yatra has reached approximately 70-80 percent of the country's panchayats.
Friends,
The primary objective of the Viksit Bharat Sankalp Yatra was to reach those people who, for some reason, have been deprived of government schemes until now. And Modi respects and inquires about such individuals who have not been taken care of. If one were to study, they would find that the Viksit Bharat Sankalp Yatra is the best medium for last mile delivery campaigns. Health check-ups were conducted for more than 4 crore people during this yatra. Over 2 crore people were screened for tuberculosis during this yatra. In tribal areas, screening for sickle cell anemia was done for more than 50 lakh people.
The saturation approach in the Viksit Bharat Sankalp Yatra has brought the government to the doorsteps of so many marginalized individuals. More than 50 lakh Ayushman cards have been distributed during this yatra. More than 50 lakh people applied for insurance schemes. Over 33 lakh new beneficiaries were added to the PM Kisan Yojana. More than 25 lakh new beneficiaries were added to the Kisan Credit Card scheme. Over 22 lakh new beneficiaries applied for free gas connections. More than 10 lakh people applied for the PM SVANidhi scheme.
And friends,
These numbers may be just figures for some, but for me, each number represents a life, a fellow Indian brother or sister, a family member who was excluded from the benefits of government schemes until now. Therefore, our effort is to move towards saturation in every sector. Our effort is to ensure that everyone gets the guarantee of nutrition, health, and treatment. Our effort is to provide every family with a pucca house and every house with the facility of gas connection, water, electricity, and toilets. Our effort is to expand the scope of cleanliness. Every street, every neighbourhood and every family should be included in it. Our effort is to ensure that everyone has a bank account and an opportunity of self-employment.
Friends,
When work is done with good intentions, and efforts are made honestly, the results also follow. The recent report on the reduction of poverty in Bharat is very encouraging. Not only in Bharat, but the world is also looking at Bharat’s perspective, the model of governance, and the path developing countries can take to overcome poverty. The fresh report (which came just a few days ago) suggests that nearly 25 crore people have come out of poverty in the last 9 years of our government. The reduction of poverty in Bharat was once considered unimaginable, but the poor of Bharat have proved that if they are given resources, they can overcome poverty.
In the past 10 years, the way our government has established a transparent system, made genuine efforts, and increased public participation, it has made the impossible possible. One can understand how the government is working for the poor through the PM Awas Yojana as well. In the last 10 years, more than 4 crore poor families have been provided with their own pucca houses. The success of providing pucca houses to more than 4 crore poor families is a significant achievement and the poor are pouring in blessings. What's interesting is that registrations for more than 70 percent of these houses have been in the names of women, making our sisters the owners. This scheme has not only helped lift people out of poverty but has also assisted in empowering women.
The size of houses in rural areas has also been increased. Earlier, the government used to intervene in how houses should be built, but now people are constructing homes according to their preferences. The construction of houses under housing schemes has been expedited by the government. In the previous administrations where it took more than 300 days for houses to be built, the average construction time for PM Awas houses is around 100 days. This means we are building pucca houses three times faster than before and providing them to the poor. This speed is not just the speed of work; it's the speed of our hearts, the love for the poor in our hearts that propels us, making the work happen quickly. Such efforts have played a significant role in reducing poverty in the country.
Friends,
An example of how our government is giving priority to the uplift of marginalized communities is the transgender community, often referred to as the 'Kinnar' community. Just now, I was in detailed conversation with a representative of the transgender community, and you might have heard about it. Nobody bothered about the transgender community for decades after independence. It is our government that has, for the first time, addressed the difficulties faced by the transgender community, prioritizing making their lives easier. In 2019, the government enacted a law to protect the rights of the transgender community. This not only provided the transgender community a respectable position in society but also helped eliminate discrimination against them. The government has issued transgender identity certificates to thousands of people, as mentioned by the transgender community representative, who stated that everyone now has an ID-card. The government has plans for them, and the transgender community is also helping us. As revealed in a conversation just now, members of the transgender community are continuously benefiting from various schemes for the welfare of the poor.
My dear family members,
Bharat is changing, and it is changing rapidly. Today, people's self-confidence, their trust in the government, and the commitment to building a new Bharat are visible everywhere. Just two days ago, I was talking to people from the extremely backward tribal community in the PM JANMAN campaign. I interacted with people from the tribal community. I observed how the women of tribal villages are collaboratively planning the development of their villages. These are women from villages where, despite decades of independence, the benefits of development schemes did not reach them. However, these women are well informed and actively engaged in ensuring that the benefits of government schemes reach their families and communities.
In today's program also, we witnessed how joining self-help groups has brought unprecedented changes to the lives of our sisters. Before 2014, forming self-help groups in the country was merely a bureaucratic program confined to paperwork, often organized for the sake of political programs. The economic strength and expansion of the work of self-help groups were not initially prioritized.
It is our government that has connected self-help groups with banks on a larger scale. We also increased the loan limit without collateral from 10 lakhs to 20 lakhs. In the past 10 years of our government, nearly 10 crore sisters have joined self-help groups. They have received assistance from banks for self-employment exceeding 8 lakh crores. This is not a small figure, and it reflects our commitment to empower these poor mothers. I have full confidence in these mothers and sisters. I believe that if they are given opportunities, they will not lag behind. Thousands of sisters have started new enterprises, and 3 crore women have become empowered as women farmers. Lakhs of sisters across the country have become prosperous and self-reliant.
Further accelerating this initiative, the government has initiated the task of creating 2 crore "Lakhpati Didi" in three years. To provide new means of employment for women associated with self-help groups, Namo Drone Didi has been launched. While discussions about Chandrayaan (lunar mission) are essential, envision the sight when the sisters from my self-help group would operate drones, assisting in agricultural work in villages. Under this initiative, 15,000 drones will be made available to Namo Drone Didis. Training programs have been started for them, and I am pleased to announce that training for more than a thousand Namo Drone Didis has already been completed. Due to Namo Drone Didis, the income of self-help groups will increase, their self-reliance will grow, the village sisters will gain new self-confidence, and, importantly, it will be beneficial for our farmers.
My family members,
The top priority of our government is to modernize the rural economy and empower farmers. Therefore, the government strives to enhance the strength of small farmers, reduce their agricultural expenses, and ensure they receive better prices in the market. Keeping this in mind, the government launched a campaign to create 10,000 new Farmer Producer Organizations (FPOs) in the country. Today, nearly 8,000 FPOs have already been established.
The government is making efforts for the protection and security of livestock as well. We have heard about people getting the COVID vaccine, saving lives; the praise for it, that Modi administered the vaccine for free, life saved... the family saved. But beyond this, what is Modi's vision, what does he do? Our farmers and those involved in animal husbandry suffer losses of thousands of crores of rupees every year due to diseases like Foot and Mouth Disease among animals.
This also affects milk production. To address this challenge, a massive campaign has been launched for the first time after independence. Under this initiative, more than 50 crore animals have been vaccinated so far. The government has spent more than 15,000 crores on this campaign. The result of this campaign is that milk production in the country has increased by more than 50 percent. This has benefited livestock keepers and farmers, and the country as a whole.
Friends,
Today, Bharat is one of the youngest countries in the world. Continuous efforts are being made in the country to enhance the potential of the youth, and the Viksit Bharat Sankalp Yatra is also contributing to this. Numerous quiz competitions have been conducted during this period. Additionally, talented players from every corner of the country are also being honoured. I am pleased to note that a large number of our youth are registering as 'My Bharat Volunteer' in the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Crores of people have pledged to make Bharat a developed nation during this yatra. The energy to build a developed nation is derived from these resolutions. We are all committed to completing the journey towards a ‘Viksit Bharat’ by 2047. I believe that you will also join this campaign. Once again, I express my gratitude to those with whom I had the opportunity to converse, and for welcoming and honouring Modi's guaranteed vehicle in such large numbers, thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.