Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat Sankalp Yatra via VC
18 JAN 2024 4:29PM by PIB Delhi
Namaskar,
My family members,
The Viksit Bharat Sankalp Yatra has completed two months. The ‘Vikas Rath’ (Development Chariot) that is moving in this yatra is the ‘Vishwas Rath’ (Confidence Chariot), and now people are also calling it the ‘Guarantee Wala Rath’ (Guarantee Chariot). There is belief that no one will be left behind and no one will miss the benefits of any schemes. Therefore, in the villages where Modi's guaranteed vehicle has not yet reached, people are now eagerly waiting for it. Initially, we had planned this yatra until January 26, but with so much support and increased demand, people from every village are saying that Modi's guaranteed vehicle should come to their place. Since I came to know about this, I have told our government officials to extend it a bit beyond January 26. People need it and there is a demand, therefore, we have to fulfil it. Therefore, maybe after a few days, it will be decided that Modi's guaranteed vehicle will continue in the month of February as well.
Friends,
When we started this yatra on November 15 with the blessings of Bhagwan Birsa Munda, we did not imagine its success to be so great. In the past few days, I have had the opportunity to connect with this yatra several times. I have had conversations with many beneficiaries. In just two months, the Viksit Bharat Sankalp Yatra has transformed into a people's movement. Wherever Modi's guaranteed vehicle is reaching, people are welcoming it with great enthusiasm. So far, 15 crore people have joined the Viksit Bharat Sankalp Yatra. And our Health Minister Mansukh Bhai has shared many statistics with you. This yatra has reached approximately 70-80 percent of the country's panchayats.
Friends,
The primary objective of the Viksit Bharat Sankalp Yatra was to reach those people who, for some reason, have been deprived of government schemes until now. And Modi respects and inquires about such individuals who have not been taken care of. If one were to study, they would find that the Viksit Bharat Sankalp Yatra is the best medium for last mile delivery campaigns. Health check-ups were conducted for more than 4 crore people during this yatra. Over 2 crore people were screened for tuberculosis during this yatra. In tribal areas, screening for sickle cell anemia was done for more than 50 lakh people.
The saturation approach in the Viksit Bharat Sankalp Yatra has brought the government to the doorsteps of so many marginalized individuals. More than 50 lakh Ayushman cards have been distributed during this yatra. More than 50 lakh people applied for insurance schemes. Over 33 lakh new beneficiaries were added to the PM Kisan Yojana. More than 25 lakh new beneficiaries were added to the Kisan Credit Card scheme. Over 22 lakh new beneficiaries applied for free gas connections. More than 10 lakh people applied for the PM SVANidhi scheme.
And friends,
These numbers may be just figures for some, but for me, each number represents a life, a fellow Indian brother or sister, a family member who was excluded from the benefits of government schemes until now. Therefore, our effort is to move towards saturation in every sector. Our effort is to ensure that everyone gets the guarantee of nutrition, health, and treatment. Our effort is to provide every family with a pucca house and every house with the facility of gas connection, water, electricity, and toilets. Our effort is to expand the scope of cleanliness. Every street, every neighbourhood and every family should be included in it. Our effort is to ensure that everyone has a bank account and an opportunity of self-employment.
Friends,
When work is done with good intentions, and efforts are made honestly, the results also follow. The recent report on the reduction of poverty in Bharat is very encouraging. Not only in Bharat, but the world is also looking at Bharat’s perspective, the model of governance, and the path developing countries can take to overcome poverty. The fresh report (which came just a few days ago) suggests that nearly 25 crore people have come out of poverty in the last 9 years of our government. The reduction of poverty in Bharat was once considered unimaginable, but the poor of Bharat have proved that if they are given resources, they can overcome poverty.
In the past 10 years, the way our government has established a transparent system, made genuine efforts, and increased public participation, it has made the impossible possible. One can understand how the government is working for the poor through the PM Awas Yojana as well. In the last 10 years, more than 4 crore poor families have been provided with their own pucca houses. The success of providing pucca houses to more than 4 crore poor families is a significant achievement and the poor are pouring in blessings. What's interesting is that registrations for more than 70 percent of these houses have been in the names of women, making our sisters the owners. This scheme has not only helped lift people out of poverty but has also assisted in empowering women.
The size of houses in rural areas has also been increased. Earlier, the government used to intervene in how houses should be built, but now people are constructing homes according to their preferences. The construction of houses under housing schemes has been expedited by the government. In the previous administrations where it took more than 300 days for houses to be built, the average construction time for PM Awas houses is around 100 days. This means we are building pucca houses three times faster than before and providing them to the poor. This speed is not just the speed of work; it's the speed of our hearts, the love for the poor in our hearts that propels us, making the work happen quickly. Such efforts have played a significant role in reducing poverty in the country.
Friends,
An example of how our government is giving priority to the uplift of marginalized communities is the transgender community, often referred to as the 'Kinnar' community. Just now, I was in detailed conversation with a representative of the transgender community, and you might have heard about it. Nobody bothered about the transgender community for decades after independence. It is our government that has, for the first time, addressed the difficulties faced by the transgender community, prioritizing making their lives easier. In 2019, the government enacted a law to protect the rights of the transgender community. This not only provided the transgender community a respectable position in society but also helped eliminate discrimination against them. The government has issued transgender identity certificates to thousands of people, as mentioned by the transgender community representative, who stated that everyone now has an ID-card. The government has plans for them, and the transgender community is also helping us. As revealed in a conversation just now, members of the transgender community are continuously benefiting from various schemes for the welfare of the poor.
My dear family members,
Bharat is changing, and it is changing rapidly. Today, people's self-confidence, their trust in the government, and the commitment to building a new Bharat are visible everywhere. Just two days ago, I was talking to people from the extremely backward tribal community in the PM JANMAN campaign. I interacted with people from the tribal community. I observed how the women of tribal villages are collaboratively planning the development of their villages. These are women from villages where, despite decades of independence, the benefits of development schemes did not reach them. However, these women are well informed and actively engaged in ensuring that the benefits of government schemes reach their families and communities.
In today's program also, we witnessed how joining self-help groups has brought unprecedented changes to the lives of our sisters. Before 2014, forming self-help groups in the country was merely a bureaucratic program confined to paperwork, often organized for the sake of political programs. The economic strength and expansion of the work of self-help groups were not initially prioritized.
It is our government that has connected self-help groups with banks on a larger scale. We also increased the loan limit without collateral from 10 lakhs to 20 lakhs. In the past 10 years of our government, nearly 10 crore sisters have joined self-help groups. They have received assistance from banks for self-employment exceeding 8 lakh crores. This is not a small figure, and it reflects our commitment to empower these poor mothers. I have full confidence in these mothers and sisters. I believe that if they are given opportunities, they will not lag behind. Thousands of sisters have started new enterprises, and 3 crore women have become empowered as women farmers. Lakhs of sisters across the country have become prosperous and self-reliant.
Further accelerating this initiative, the government has initiated the task of creating 2 crore "Lakhpati Didi" in three years. To provide new means of employment for women associated with self-help groups, Namo Drone Didi has been launched. While discussions about Chandrayaan (lunar mission) are essential, envision the sight when the sisters from my self-help group would operate drones, assisting in agricultural work in villages. Under this initiative, 15,000 drones will be made available to Namo Drone Didis. Training programs have been started for them, and I am pleased to announce that training for more than a thousand Namo Drone Didis has already been completed. Due to Namo Drone Didis, the income of self-help groups will increase, their self-reliance will grow, the village sisters will gain new self-confidence, and, importantly, it will be beneficial for our farmers.
My family members,
The top priority of our government is to modernize the rural economy and empower farmers. Therefore, the government strives to enhance the strength of small farmers, reduce their agricultural expenses, and ensure they receive better prices in the market. Keeping this in mind, the government launched a campaign to create 10,000 new Farmer Producer Organizations (FPOs) in the country. Today, nearly 8,000 FPOs have already been established.
The government is making efforts for the protection and security of livestock as well. We have heard about people getting the COVID vaccine, saving lives; the praise for it, that Modi administered the vaccine for free, life saved... the family saved. But beyond this, what is Modi's vision, what does he do? Our farmers and those involved in animal husbandry suffer losses of thousands of crores of rupees every year due to diseases like Foot and Mouth Disease among animals.
This also affects milk production. To address this challenge, a massive campaign has been launched for the first time after independence. Under this initiative, more than 50 crore animals have been vaccinated so far. The government has spent more than 15,000 crores on this campaign. The result of this campaign is that milk production in the country has increased by more than 50 percent. This has benefited livestock keepers and farmers, and the country as a whole.
Friends,
Today, Bharat is one of the youngest countries in the world. Continuous efforts are being made in the country to enhance the potential of the youth, and the Viksit Bharat Sankalp Yatra is also contributing to this. Numerous quiz competitions have been conducted during this period. Additionally, talented players from every corner of the country are also being honoured. I am pleased to note that a large number of our youth are registering as 'My Bharat Volunteer' in the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Crores of people have pledged to make Bharat a developed nation during this yatra. The energy to build a developed nation is derived from these resolutions. We are all committed to completing the journey towards a ‘Viksit Bharat’ by 2047. I believe that you will also join this campaign. Once again, I express my gratitude to those with whom I had the opportunity to converse, and for welcoming and honouring Modi's guaranteed vehicle in such large numbers, thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
18 JAN 2024 4:29PM by PIB Imphal
খুরমজরি,
ঐগী ইমুং-মনুংশিং
ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা থা 2 মপুং ফারে। য়াত্রা অসিদা চাউখৎ থৌরাংগী রথ অসি থাজবগী রথনি অমসুং হৌজিক মীয়াম্না মসি গরেন্তীগী রথনি হায়নসু খঙনরি। স্কিমশিংগী কানবশিংদগী কনাগুম্বা অমত্তা ফংহনদবা তৌরোই হায়না থাজনরি। মরম অসিনা মোদীগী গরেন্তীগী গারীনা য়ৌদ্রিবা খুঙ্গংশিংদা মখোয়না মসিবু খৌরাংনা ঙাইরি। অমসুং মমাংদা ঐখোয়না জনুৱারী 26 ফাওবা য়াত্রা অসি চত্থনবা থৌরাং তৌখি অদুবু ঐখোয়না সপ্পোর্ত চাউনা ফংখি, দিমান্দ য়াম্না হেনগৎলকখি অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্তগী মীয়াম্না মোদীগী গরেন্তীগী গারী মখোয়গী লমদমদা লাক্নবা হায়রি। মরম অসিনা ঐহাক্না মসিগী মতাংদা খঙলকপদগি ঐহাক্না ঐখোয়গী সরকারগী ওফিসিএলশিংদা মসি খরা শাংদোক্নবা হায়খি। মীয়াম্না মসি মথৌ তাই, মীয়ামগী দিমান্দ লৈ অদুনা ঐখোয়না মসি থুংহনবা মথৌ তাই। অমসুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ফেব্রুৱারী থা ফাওবা মোদীগী গরেন্তীগী গারী অসি থৌখিগে হায়না ৱারেপ লৌরকপা য়াই।
মরুপশিং,
নবেম্বর 15দা ঐখোয়না য়াত্রা অসি ভগৱান বিরসা মুন্দাগী থৌজালশিংগা লোয়ননা হৌদোকখিবা মতমদা মসি অসুক চাউনা মাইপাকপা ওইগনি ঐখোয়না খল্লুদে। শুপ্নগী থা অনিগী মনুংদা ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা অসি অচৌবা ইহৌ অমা ওইরকখি। মোদীগী গরেন্তীগী গারীনা য়ৌবা মফম খুদিংদা মীয়াম্না তরাম্না ওক্লি। হৌজিক ফাওবদা মীওই করোর 15না ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাদা য়াওখ্রে। অমসুং ঐখোয়গী হকশেল মন্ত্রী ঐখোয়গীমনসুখ ভাইনা মশিং অদু তাকপীরকখি, য়াত্রা অসিনা লৈবাক্কী পঞ্চায়ৎশিংগী চাদা 70-80 য়ৌশিনবা ঙমখ্রে।
মরুপশিং,
ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী মপুং ওইবা পান্দম অসি মরম অমা নত্ত্রগা অমদগী সরকারগী স্কিমশিং ফংদবা অদুগুম্বা মীওইশিং য়ৌশিনবনি। অমসুং মোদীনা অসিগুম্বা মীওইশিং অসি লাৎলি, মোদীনা কনাগুম্বা অমত্তনা হংবীদ্রবা মীওইশিংদা হংলি। করিগুম্বা কনাগুম্বনা নৈনরবদি মহাক অদুনা ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগুম্বা কেম্পেন অসি লাস্ত মাইল দেলিবরীগীদমক খ্বাইদগী ফবা মেদিয়মনি। য়াত্রা মনুংদা মীওই করোর 4 হেনবগী হেল্থ চেকঅপ তৌখি। য়াত্রা মনুংদা মীওই করোর 2.5 তিবিগী তেস্ত তৌখি। মীওই লাখ 50 হেন্না ত্রাইবেলনা তাবা মফমশিংদা সিকল সেল এনমিয়াগী স্ক্রীনিং তৌখি।
ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাদা লৌখৎলিবা সেচুরেসন ফংনবা এপ্রোচ অসিনা সরকারবু শোত্থরবা মীওই কয়াগী থোংজিলদা য়ৌহনখি। খোঙচৎ মনুংদা আয়ুশ্মান কার্দ লাখ 50 হেন্না পীখি। মীওই লাখ 50 হেনবনা ইন্সুরেন্স স্কিমগীদমক এপ্লাই তৌরকখি। পি.এম. কিসান য়োজনাদা অনৌবা বেনিফিসরী লাখ 33 হেন্না হাপচিনখি। অনৌবা বেনিফিসরী লাখ 22 হেনবনা লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংখি। মীওই লাখ 10 হেনবনা পি.এম. স্বনিধিগী কান্নবশিং ফংখি।
অমসুং মরুপশিং,
কনাগুম্বগী ওইনা মসিগী মশিং অসি শুপ্নগী করোর অমসুং লাখ ওইরম্বা য়াই অদুবু ঐগী ওইনদি মশিং খুদিংমক অসি শুপ্নগী মশিং নত্তে, মসি ঐগীদমক্তদি পুন্সি অমনি, মসি স্কিমগী কান্নবশিং ফংদ্রিবা মীওইশিং অদুনি। অমসুং ঐখোয়গী খোঙথাং অসি মফম খুদিংমক্তা সেচুরেসন ফংহন্নবা মাইকৈদা চংশিনবনি। ঐখোয়গী পান্দমদি মীপুম খুদিংমক্তা গরেন্তী ন্যুত্রিসন ফংহনবনি। ঐখোয়গী খোঙথাং অসি ইমুং খুদিংমক্তা পর্মিনেন্ত ওইবা য়ুম অমা পীবনি, য়ুম খুদিংদা গ্যাস কন্নেক্সন, ঈশিং, মৈ অমসুং তোইলেৎকী খুদোংচাবশিং ফংহনবনি। ঐখোয়গী পান্দম অসি স্বচ্ছতাগী স্কোপ হেনগৎহনবনি। লৈরক, লৈকাই, ইমুং খুদিংমক্না মসিদা য়াওশিনবীয়ু। ঐখোয়গী পান্দমদি মীপুম খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্ত লৈহনবনি অমসুং মশানা থবক পীজদুনা মাংদা চংশিন্নবা খুদোংচাবা ফংহনবনি।
মরুপশিং,
পুকচেল শেংনা অসিগুম্বা থবক তৌরবা মতমদা অফবা ফলশিং ফংগনি। ভারত্তা লায়রবা হন্থহনবগী মতাংদা থোকখিবা অনৌবা রিপোর্ত অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওই। অমসুং ভারত খক্তা নত্তনা মসি মালেম্না ভারত্তা মীৎয়েং থম্নবা, গভর্নান্সকী মোদেল অমসুং মালেমদা লৈরিবা লায়রবা লৈবাকশিংনা লায়রবা কোকহন্নবা লম্বী ওইরিবা অচৌবা থবক অমনি। অমসুং অনৌবা রিপোর্তনা হায়রি মদুদি হৌখিবা চহি 9 দা ঐখোয়গী সরকারনা মীওই করোর 25 লায়রবদগী থোরকপা ঙমহনখি। কনাগুম্বা অমত্তনা ভারত্তা লায়রবা হন্থহনবা ঙমগনি থাজরুদে। অদুবু ভারতকী লায়রবনা করিগুম্বা লায়রবদা রিসোর্সশিং লৈরবদি মখোয়না লায়রবা মাইথিবা পীবা ঙমগনি উৎখি।
হৌখিবা চহি 10দা ঐখোয়গী সরকারনা ত্রান্সপরেন্ত সিস্তেম অমা শেমখি, তশেংনা খোঙথাংশিং লৌখৎখি অমসুং সবকা প্রয়াস থৌগৎখি, মসিনা ওইথোক্তবসু ওইথোকপা ঙমহনখি। সরকারনা পি.এম, আৱাজ য়োজনাগী মরমদা লায়রবশিংদা খঙহন্নবসু হোৎনরি। হৌখিবা চহি 10দা লায়রবা ইমুং করোর 4 হেনবনা মখোয়গী পর্মিনেন্ত য়ুম ফংজখি। লায়রবা ইমুং করোর 4 হেনবনা মখোয়গী পর্মিনেন্ত য়ুম ফংবা অসি অচৌবা মাইপাকপনি অমসুং লায়রবশিংনা চাউনা থৌজাল পীরকখি। অমসুং নুংঙাইরিবা ৱাফমদি য়ুমশিং অসিগী চাদা 70দি নুপীশিংগী মমিংদা রেজিস্তর তৌখি, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা মসিগী মপু ওইরি। লায়রবা কোকহনবগা লোয়ননা স্কিম অসিনা নুপীশিংবু শক্তি পীবদা মতেং পাংখি।
খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমশিংগী সাইজসু হেনগৎলক্লি। মমাংদা সরকারনা য়ুমশিং করম্না শাই হায়না খুৎ থিংজিল্লমখি অমসুং হৌজিক মীয়াম্না মখোয়গী অপাম্বা য়ুমশিং শারি। সরকারনা হাউসিং স্কিমশিংগী মখাদা য়ুমশিং শাবদা খোঙজেল য়াংশিনহল্লি। মমাংদা সরকারনা য়ুম অমা শাবদা নুমিৎ 300 হেন্না চংলমখি, হৌজিক পি.এম, অৱাজ য়োজনাগী মখাদা য়ুমশিং শাবদা চংবা মতমগী চাংচৎ অসি নুমিৎ 100নিরোম ওইরে। মসিনা তাকপদি ঐখোয়না য়ুমশিং মমাংদগী শরুক অহুম হেন্না খোঙজেল য়াংনা শারি হায়বনি। মসি থবক্কী খোঙজেল খক্তা নত্তে মসি ঐখোয়গী থমোয়দা লায়রবশিংগীদমক লৈরিবা মফমগী চাং অদুনি, মীনুংশিং অদুনু, মসিনা ঐখোয়না থবক খোঙজেল য়াংনা তৌরিবনি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা লৈবাক অসিদা লায়রবা হন্থহনবদা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখি।
মরুপশিং,
সরকারনা ত্রান্সজেন্দর কাংলুপতা করম্না মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগে হায়বগী খুদম অমা পীজগে। অমসুং হৌজিক খক্তা ঐহাক্না এান্সজেন্দর কাংলুপকী মীহুৎশিংগা লোয়ননা কুপ্না ৱারী শাখিবা অদু ময়াম্না তাবীখ্রে। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা, দিকেদ কয়া ত্রান্সজেন্দরশিংবু থৌওইদনা লাকখি। অহানবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ত্রান্সজেন্দর কাংলুপকী খুদোংচাদবশিংগী মরমদা খনবীখি অমসুং মখোয়গী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা মীৎয়েং চংখি। 2019দা ঐখোয়গী সরকারনা ত্রান্সজেন্দর কাংলুপকী হকশিং ঙাকশেন্নবা লো অমা শেমখি। মসিনা ঐখোয়গী নুপী মানবী কাংলুপশিংবু খুন্নাইদা ইকাই খুম্নবা ফংহনবা খক্তা নত্তনা মখোয়না খুন্নাই অসিদা থেংনরিবা দিস্ক্রিমিনেসন কোকহনবা ঙমখি। সরকারনা মখোয়গুম্বা মীওই লিশিং কয়াদা ত্রান্সজেন্দর আইদেন্তিতী সর্তিফিকেৎশিং পীখি। মখোয়গীদমক সরকারগী স্কিম লৈরি অমসুং মখোয়না ঐখোয়বু মতেং পাংলি। অমসুং মীকুপ খরগী মমাংদা ৱারী শাবদা হায়খ্রে, ঐখোয়গী ত্রান্সজেন্দর কাংলুপনা তোঙান-তোঙানবা লায়রবগী য়াইফনবা স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলি।
ঐগী নুংশিরবা ইমুং মনুংশিং,
ভারতনা হোংলক্লি অমসুং য়াম্না খোঙজেল লৈনা হোংলক্লি। ঙসি, সরকারদা থম্মিবা মীয়ামগী থাজবা অমসুং মখোয়না অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা লৌরিবা ফিরেপ অসি মফম খুদিংমক্তা উবা ফংলি। শুপ্নগী নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ঐহাক্না পি.এম. জনমন অভিয়ানগী থৌরমদা শোত্থরবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী মীওইশিংগা ৱারী শাখি। ত্রাইবেলগী খুঙ্গংগী নুপীশিংনা করম্না পুনশিন্দুনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক্কী পোরম য়াৎপগে উবা ফংখ্রে। নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়া অসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশংগী কান্নবশিং মপুং ফানা ফংলমখিদবা খুঙ্গংশিংদগী নুপীশিং অসিনা মখোয়গী ইমুং মনুং অমসুং খুন্নাইদা স্কিমশিংগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংহনবগী থবক তৌরি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে মদুদি ইচে-ইচলশিংনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং য়াওরবা মতুংদা মখোয়গী পুন্সিদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অওনবা পুরকপা ঙমখি। 2014গী মমাংদা লৈবাক অসিদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অসি শুপ্নগী চে খক্তদা ওইরমখি। মমাংদা মখোয়দা শেল থুমগী তেংবাং পীরমখিদে অমসুং মখোয়না করম্না মথৌ তৌবগে হায়বদা মীৎয়েং চংলমখিদে।
ঐখোয়গী সরকারনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ কয়াবু বেঙ্কশিংগা কন্নেক্ত তৌরি। ঐখোয়না মখোয়দা গরেন্তী য়াওদনা লোনশিং পীবগী লিমিৎ অসি লুপা লাখ 10দগী লুপা লাখ 20দা হেনগৎহনখি। ঐখোয়গী সরকারনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা ইচে ইচল করোর 10 রোম সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা য়াওহনখি। মখোয়না মশানা মশাবু থবক পীজনবা বেঙ্কশিংদগী লুপা করোর লাখ 8 হেনবগী মতেং ফংখি। মসি অসি অপীকপা নত্তে ঐখোয়না লায়রবা ইমাশংইগী খুৎতা লুপা করোর লাখ 8 পীবগীথৌনা লৈ। মরমদি ঐহাক্না মখোয়দা থাজবা থম্মি। ঐহাক্না থাজৈ মখোয়দা করিগুম্বা খুদোংচাবশিং পীরদবি মখোয়না শোত্থনা লৈরোই। ইচে-ইচল লিশিং কয়ানা অনৌবা ভেঞ্চরশিং হৌদোকখি। নুপী লৌমীশিংদা শক্তি পীরি, ইচে-ইচল লাখ কয়াবু চাউখৎপা ঙমহনখি অমসুং মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনখি।
কেম্পেন অসি কনশিনহন্দুনা সরকারনা চহি হুমদা লাখপতি দিদি করোর অনি শেম্নবা থবক হৌখি। নমো দ্রোন দিদিনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা নুপীশিংদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা পীরি…হৌজিক চন্দ্রয়ানগী মরমদা ঙাংনরি অদুবু ঐগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী ইচে ইচলশিংনা খুঙ্গংশিংদা দ্রোনশিং পাইবগী মতাংদা অমসুং লৌমীশিংবু মতেং পাংবগী মরমদা ঙাংনরগনি। মসিগী মখাদা ওইরক্কদবা মওং অদু খন্থবীয়ু, নমো দ্রোন দিদিশিংদা দ্রোন লিশিং 15 পীখ্রে। মখোয়বু ত্রেনিং তৌবগী থবকসু হৌরে। অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই মদুদি নমো দ্রোন দিদি লিশিং অমা হেনবগী ত্রেনিং লোইখ্রে। নমো দ্রোন দিদিশিংনা মরম ওইরগা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী ইনকম হেনগৎলক্লি, মখোয়না মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা হেনগৎলক্লি, খুঙ্গংগী ইচে ইচলশিংনা অনৌবা থাজবা ফংলি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়াম্না কান্নবা ওইরগনি।
ঐগী ইমুং মনুংশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মতমগা চুনবা ওইহন্নবা অমসুং লৌমীশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি। মরম অসিনা সরকারনা অপীকপা লৌমশীংদা শক্তি পীবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি, মখোয়না লৌউ-শিংউদা তৌবা চাদিং হন্থহন্নবা হোৎনরি, অমসুং মখোয়দা কৈথেলদা মমল কানা য়োনবা ঙমহল্লি। মসি খঙনা অনৌবা ফার্মর প্রদ্যুসর য়ুনিয়ন - FPO লিশিং 10 শেম্নবা লৈবাক অসিদা কেম্পেন হৌখি। ঙসি FPO লিশিং 8 রোম শেমখি।
সরকারনা লাইবস্তোক ঙাকশেন্নবা চপ মান্নবা খোঙথাংশিং চংলি। ঐখোয়না কোবিদ মনুংদা মীওইবগী ভেক্সিন পুথোক্তুনা পুন্সি কনখি; মখোয়না মসিগী মরমদা তাখি অমসুং মোদীনা লেম্নবা ভেক্সিন পীবা অসিবু থাগৎখি। মসিগী মথক্তা মোদীগী ৱাখল্লোন অসি করিনো?, মোদীনা করি থবক তৌখি? ফুত এন্দ মাউথ দিজিজনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী শা-শনশিং লাইনা নারি মসিনা লৌমীশিং অমসুং শা-শন লোইরিবশিংনা চহি খুদিং লুপা করোর লিশিং কয়া মাংলি।
মসিনা শঙ্গোম পুথোকপদা অকাইবা পীরি। শীংনবা অসি লাকশিন্নবা অচৌবা কেম্পেন অমা নীংতম্বা ফংলবা মতুং অহানবা ওইনা হৌদোকখি। মসিগী মখাদা শা-শন করোর 50 হেন্না তিকা থাদোকখি। মসিদা সরকারনা লুপা করোর লিশিং 15 চাদিং তৌখি। কেম্পেন অসিগী ফল ওইনা লৈবাক অসিদা শঙ্গোম পুথোকপদা চাদা 50 হেন্না হেনগৎহনবা ঙমখি। মসিনা শা-শন লোইরিবশিংদা কান্নবা পীখি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী নৌবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। লৈবাক অসিদা য়ুবা শক্তিগী মতিক ময়াই হেনগৎহন্নবা থবক লেপ্পা লৈতনা পাইখৎলি অমসুং ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রানা মসিদা মতেং পাংলি। মতম অসিগী মনুংদা ক্বিজ কম্পিতিসন কয়া পাঙথোকখি। মসিগী মথক্তা তেলেন্ত লৈবা শান্নরোয় কয়ানা লৈবাক্কী মীংচৎ পুরকখি। ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্তাদা ‘মাই ভারত ভোল্যুন্তিয়র’দা নহারোল কয়ানা রেজিস্তর তৌরকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। য়াত্রা মনুংদা মীওই করোর কয়ানা চাউখৎপা ভারত ওইহন্নবা ৱাশকখি। ফিরেপশিং অসিনা লৈবাক অসিবু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইনবা শক্তি পীখি। ঐখোয়না 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা য়াত্রা অসিগীদমক লেপ্পী। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়না কেম্পেন অসিদা শোইদনা শরুক য়াগনি। অমুক হন্না ঐহাক্না নখোয়গা ৱারী শাবা ফংজবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং নখোয়না মোদীগী গরেন্তীগী গারীবু তরাম্না ওকপা অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎপীবা অসিগীদমক অমুক হন্না ময়ামবু থাগৎচরি।