ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସୋଲାପୁରଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 JAN 2024 3:18PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ବେନ୍ସ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଜୀ, ଅଜିତ ଦାଦା ପାୱାର ଜୀ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଲୋକ ପ୍ରତିନିଧି, ଶ୍ରୀ ନରସାୟା ଆଦାମ ଜୀ ଏବଂ ସୋଲାପୁରର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ପନ୍ଧରପୁରର ବିଠଲ ଏବଂ ସିଦ୍ଧେଶ୍ୱର ମହାରାଜଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଏହି ସମୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଭକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ରେ ସେହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି ଯେତେବେଳେ ଆମ ଭଗବାନ ରାମ ତାଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ବିରାଜମାନ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆରାଧ୍ୟ ପ୍ରଭୁଙ୍କୁ ତମ୍ବୁରେ ଦେଖିବାର ଦଶନ୍ଧି ର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବେ ଦୂର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ରାମ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ପୂର୍ବରୁ କିଛି ସାଧୁସନ୍ଥଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ମୁଁ ମୋର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛି ଏବଂ କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରୁଛି । ଆଉ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମୁଁ ଏହି ୧୧ ଦିନରେ ସେହି ସାଧନା କରିପାରିବି, ଯାହାକି ମୋ ଦ୍ବାରା କୌଣସି ଭାବ ନ ରହିଥାଏ। ଏବଂ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି, ମୁଁ ସାକ୍ଷାତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ରହିବି |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ... ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାସିକରୁ ପଞ୍ଚବଟୀ ଭୂମିରୁ ମୋର ଏହି ରୀତିନୀତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ରାମଭକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ପରିବେଶରେ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ମୋର ଖୁସି ବହୁଗୁଣିତ ହେବ କି ନାହିଁ? ଆପଣଙ୍କର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ନୁହେଁ କି? ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ରେ ସେମାନଙ୍କ ପକ୍କା ଘରେ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ରାମ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ବଳିତ କରିବେ। ଆପଣ କରିବେ ନାହିଁ କି? ସମସ୍ତେ ରାମ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ବଳିତ କରିବେ? ଆପଣ ଏହା ସନ୍ଧ୍ୟାରେ କରିବେ? ଏହା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ କରିବେ?
ଏବେ ରାମଙ୍କ ନାମରେ ନିଜ ମୋବାଇଲର ଫ୍ଲାସ ଅନ୍ କରି ରାମ ଜ୍ୟୋତିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତୁ। ସମସ୍ତଙ୍କ ମୋବାଇଲର ଫ୍ଲାସ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ... ସମସ୍ତେ । ଯାହାଙ୍କ ହାତରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ରହିଛି। ସେ... ଦୂରରେ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି... ମୁଁ ଏପରି ଭାବିନଥିଲି । ଏତେ ପ୍ରବଳ ଜନସମାଗମ ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ପରେ ଦେଖିଲି। କେବଳ ହାତ ଉପରକୁ ରଖି ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ୨୨ ତାରିଖ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ ହେବ କି ରାମ ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ଜ୍ବଳନ ହେବ? ସାବାସ୍।
ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ସହର ପାଇଁ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୭ଟି ଅମୃତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ସୋଲାପୁରବାସୀଙ୍କୁ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, ଏହା ଶୁଣି ଭଲ ଲାଗୁଛି ଏବଂ ରାଜନେତାମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ସତ କଥା ହେଉଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାମ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରଗତିଶୀଳ ସରକାର ଯୋଗୁଁ ହେଉଛି । ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ।
ସାଥୀମାନେ
ଭଗବାନ ରାମ ସର୍ବଦା ଆମକୁ ଆମ କଥାର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଶିଖାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସୋଲାପୁରର ହଜାର ହଜାର ଗରିବ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ନେଇଥିବା ସଂକଳ୍ପ ଆଜି ପୂରଣ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ସୋସାଇଟି ଆଜି ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସିଛି ... ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ହଁ! ମୋତେ ମଧ୍ୟ ପିଲାବେଳୁ ଏଭଳି ଘରେ ରହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାନ୍ତା। ମୁଁ ଆଜି ଏସବୁ ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ବହୁତ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହି ହଜାର ହଜାର ପରିବାରର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୁଏ, ସେମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ହିଁ ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସମ୍ପତ୍ତି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଘରର ଚାବି ଦେବାକୁ ଆସିବି | ଆଜି ମୋଦି ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିଛି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ପୂରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଅର୍ଥାତ୍ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ହେଉଛି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ଏବେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଏହି ଘର ଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହି ଘର ପାଇଥିବା ପରିବାରର ପିଢ଼ି ବାସହୀନ ହୋଇ ଦୁଃଖ ଭୋଗୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଦୁଃଖର ସେହି କୁଚକ୍ର ଭାଙ୍ଗିଯିବ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଯାହା ଦେଖିଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ | ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ରାମ ଜ୍ୟୋତି ଆଲୋକିତ କରିବେ ତାହା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଅନ୍ଧକାର ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିବ । ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ସୁଖରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ, ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହା ମୋର ଇଚ୍ଛା ।
ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ରାମଜୀଙ୍କ ଚମତ୍କାର ଭାଷଣ ଦେଖୁଥିଲି | ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗିଲା ଯେ ୨୦୧୯ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି ସେତେବେଳେ ସେ ବହୁତ ପତଳା ଥିଲେ । ଆଜିକାଲି ଫଳ ଖାଇବା ପରେ... ସଫଳତାର ଫଳ ଯୋଗୁଁ ଓଜନ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଫଳ । ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ପାଉଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ମୋର ଅନୁଭବ ସମାନ - "ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ସୁଖରେ ଭରିଯିବ, ଏହା ଭଗବାନ ରାମଙ୍କର ଇଚ୍ଛା"।
ମୋ ପରିବାରଗଣ,
ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଦେଶରେ ସୁଶାସନ ଓ ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ରାମରାଜ୍ୟ ହିଁ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ସନ୍ଥ ତୁଳସୀଦାସ ମାନସରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ-
ଜୋହି ବିଧି ସୁଖୀ ଦୋହି ପୁର ଲୋଗା। କରା ହି କୃପାନିଥି ସୋଇ ସଂଯୋଗା
ଅର୍ଥାତ୍ ଲୋକମାନେ ଖୁସି ହୋଇଥାଏ, କୃପାନିଧନ ଶ୍ରୀରାମଚନ୍ଦ୍ର ଜୀ ସେମିତି ହିଁ କାମ କରୁଥିଲେ। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ୨୦୧୪ରେ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ ମୁଁ କହିଥିଲି... ମୋ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ସରକାର । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଏଭଳି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ, ଯାହା ଗରିବ ଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଘର ଅଭାବରୁ, ଶୌଚାଳୟ ଅଭାବରୁ ଗରିବଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତିଟି ପଦକ୍ଷେପରେ ଅପମାନିତ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ବିଶେଷ କରି ଆମ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଦଣ୍ଡ ଥିଲା। ତେଣୁ ପ୍ରଥମେ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଓ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରି ଗରିବଲୋକଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲୁ। ସେଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଶୌଚାଳୟ ନୁହେଁ... ଆମେ ଇଜ୍ଜତର ଘର ଦେଇଛୁ, ମୋ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଇଜ୍ଜତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛୁ।
ଆମେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରି ଗରିବଲୋକଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲୁ। ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ... ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରେ ଘର ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପଚାରନ୍ତୁ... ଜୀବନରେ ବହୁତ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ । ଏଗୁଡ଼ିକ ତିରିଶ ହଜାର, ଆମେ ଚାରି କୋଟି ଦେଇଛୁ... ଏଥିରେ ନିଶ୍ଚୟ କେତେ ସନ୍ତୋଷ ମିଳୁଥିବ। ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଧାରଣା ରହିଛି । ପ୍ରଥମତଃ, ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସିଧା କରିବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା, ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା, ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ। ଆମର ମାର୍ଗ ହେଉଛି ଶ୍ରମର ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ଆମର ମାର୍ଗ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଶ୍ରମ, ଆମର ମାର୍ଗ ହେଉଛି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନୂଆ ଘରକୁ ଯିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଆପଣ ବଡ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ, ଛୋଟ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି... ଏହା ହେଉଛି ମୋର ସଂକଳ୍ପ ।
ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଯେଉଁ ସହରରେ ବସ୍ତି ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା, ଆଜି ଆମେ ସେହି ବସ୍ତିବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଦେବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ। ଜୀବନ ଜୀବିକା ପାଇଁ ଗାଁରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଯେପରି ଭଡ଼ାରେ ବସ୍ତିରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏବେ ସହରରେ ଏଭଳି କଲୋନୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯାହାକି ଯେଉଁଠି ଏଭଳି ସହକର୍ମୀମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ଭଡ଼ାରେ ଘର ପାଇପାରିବେ। ଆମେ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛୁ। ଲୋକମାନେ କାମ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନରେ ରହିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଆମର ପ୍ରୟାସ ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ଗରିବୀ ହଟାଓ ସ୍ଲୋଗାନ ଦିଆଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ସ୍ଲୋଗାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା। ଏଭଳି ସୂତା ଚାଲୁଥିଲା... ସେମାନେ ଅଧା ରୁଟି ଖାଇବେ। କାହିଁକି ଭାଇ... ସେମାନେ ଅଧା ରୁଟି ଖାଇ ଆପଣଙ୍କୁ ଭୋଟ୍ ଦେବେ... ଲୋକମାନେ ଏହା କହୁଥିଲେ। କାହାକୁ ଅଧା ରୁଟି ଖାଇବେ… ମୋଦି ଅଛି ପୂରା ଖାଇବେ । ଏହା ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପ…। ଏହା ହିଁ ତଫାତ୍।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ସୋଲାପୁର ଯେପରି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଏକ ସହର, ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ଥିଲା ଅହମ୍ମଦାବାଦ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ସହର, ତାହା ମଧ୍ୟ ବୟନ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସହର । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ସୋଲାପୁର ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଏବଂ ସୋଲାପୁର ସହିତ ମୋର ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ମୋ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଥିବା ଅନେକ ପରିବାର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ରୁହନ୍ତି । ଏବଂ ଏହା ମୋ ଜୀବନର ସୌଭାଗ୍ୟ ଥିଲା, ଆମପଦ୍ମଶାଲୀ ପରିବାର ମୋର ପୂର୍ବ ଆଶ୍ରମରେ ମାସକୁ ତିନି ଚାରି ଥର ମୋତେ ଖାଇବାକୁ ଦେଉଥିଲେ । ସେମାନେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଳଘରେ ରହୁଥିଲେ।, ତିନି ଚାରିଜଣଙ୍କ ପାଇଁ ବସିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋତେ କେବେ ଭୋକରେ ଶୋଇବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଲି ଯେ ଦିନେ ସୋଲାପୁରର ଜଣେ ଭଦ୍ର ଲୋକ ... ଅନେକ ବର୍ଷ ହେଲା ଣି ମୁଁ ନାମ ମନେ ରଖିପାରୁନାହିଁ; ସେ ମୋତେ ଏହାର ଏକ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଚିତ୍ର ପଠାଇଲେ, ବୁଣିବା। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସତାରାର ଲକ୍ଷ୍ମଣ ରେଭ ନାମଦାର ଓକିଲ ସାହେବ, ଯିଏ ମୋ ଜୀବନକୁ ଗଢ଼ିତୋଳିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ସେ କେଉଁଠୁ ଆସିଥିଲେ। ସେ ସେହି ଚିତ୍ରକୁ ନିଜ ପୁଣ୍ୟ କଳାରେ ଏପରି ଭାବରେ ଚିତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ମୋତେ ସେହି ଚମତ୍କାର ଚିତ୍ର ପଠାଇଥିଲେ । ଆଜି ବି ସୋଲାପୁର ମୋ ହୃଦୟରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନ ନେଇ ରହିଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ଗରିବ ହଟାଓର ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଦିଆଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର ହୋଇନଥିଲା । ଆଉ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ହେଲା ଗରିବଙ୍କ ନାଁରେ ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସୁଫଳ ପ୍ରକୃତ ଯୋଗ୍ୟଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁନଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନେ ମଝିରେ ଗରିବଙ୍କ ଅଧିକାରର ଟଙ୍କା ଲୁଟି ନେଉଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ନୀତି ଓ ଆନୁଗତ୍ୟ କଠୋରରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ନୀତି ହେଉଛି ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା । ଦେଶ ପ୍ରତି ଆମର ଆନୁଗତ୍ୟ ରହିଛି। ଆମର ଆନୁଗତ୍ୟ ଦେଶ ପ୍ରତି, ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ।
ତେଣୁ ସରକାରୀ ସୁବିଧା ଏବେ ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ମୋଦି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। କୌଣସି ଦଲାଲ ନାହାନ୍ତି। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବାଟରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିବା ଦଲାଲମାନଙ୍କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଆମେ କାମ କରିଥିଲୁ। ଏହି କାରଣରୁ ଏହି ଲୋକମାନେ କିଛି ଚିତ୍କାର କରନ୍ତି... ସେମାନେ କ୍ରିମ ଖାଇବା ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଓ ଯୁବ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି। ଜନ ଧନ, ଆଧାର ଓ ମୋବାଇଲ୍ କବଚ ତିଆରି କରି ଆମେ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବାହାର କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁମାନେ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଖାଉଥିଲେ। ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିବା ଝିଅ ବିଧବା ହେଲା, ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ନିଆଗଲା ଟଙ୍କା । ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ଅସୁସ୍ଥ ଦେଖାଇ ହତ୍ୟା କରାଯାଉଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ସରକାର ଯେତେବେଳେ ଗରିବଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କାମ କରି ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ସୁଫଳ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଆମ ସରକାରର ୯ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଛୋଟ ନୁହେଁ, ଏହା ଦଶ ବର୍ଷର ତପସ୍ୟାର ପରିଣାମ । ଏହା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବିତାଇବାର ସଂକଳ୍ପର ଫଳ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତ ଇଚ୍ଛା, ଆନ୍ତରିକତା ଓ ପବିତ୍ରତାର ସହ କାମ କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ବାକି ସାଥୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ୨୫ କୋଟି ଜନତା କିପରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହିଆସିଛି ଯେ ଯଦି ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସାଧନ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ମିଳେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଏତେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ଯେ ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେଇଥିଲୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇଦେଇଥିଲୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଚିନ୍ତା ଥିଲା ଦୁଇ ଓଳିର ରୁଟି। ଆଜି ଆମ ସରକାର ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଦେଇ ଅନେକ ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଅଧା ରୁଟି ଖାଇବା ପରେ ସେ ସ୍ଲୋଗାନ ଦେବେ ନାହିଁ।
କରୋନା ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯୋଜନାକୁ ଏବେ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି, ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଜାଣେ ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ... ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କୌଣସି କାରଣରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ନ ଫେରିବେ ଏବଂ ତା'ପରେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ସବୁ ଯୋଜନା ରହିଛି ତାହାର ସୁଫଳ ସେମାନେ ପାଇବା ଜାରି ରଖିବେ । ବାସ୍ତବରେ, ମୁଁ ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି କାରଣ ସେମାନେ ମୋର ସଂକଳ୍ପପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସହ ସାହସର ସହ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ୫୦ କୋଟିର ହାତ ଆଜି ମୋର ସାଥୀ ପାଲଟିଛି।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ କେବଳ ମାଗଣା ରାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିନାହୁଁ ବରଂ ରାସନ କାର୍ଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଥିଲୁ । ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ରାସନ କାର୍ଡ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ କାମ କରିପାରିନଥିଲା। ଯଦି କୌଣସି ସହକର୍ମୀ କାମ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଉଥିଲେ, ତେବେ ସେଠାରେ ତାଙ୍କୁ ରାସନ ପାଇବାରେ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଆମେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ, ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ। ଏହା ସହିତ ସାରା ଦେଶରେ ରାସନ କାର୍ଡ ଚାଲିଛି । ଯଦି ସୋଲାପୁରର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଚେନ୍ନାଇ ଯାଇ ବ୍ୟବସାୟ କରି, ଜୀବିକା ଅର୍ଜନ କରନ୍ତି, ତେବେ ନୂଆ ରାସନ କାର୍ଡ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଚେନ୍ନାଇରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଏହି ରାସନ କାର୍ଡରେ ସହ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମିଳିବା ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ସବୁବେଳେ ଚିନ୍ତାରେ ରହୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେ ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ତାଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା କେମିତି ହେବ । ଆଉ ଥରେ ଯଦି ଗରିବ ପରିବାରରେ ରୋଗ ଆସିଯାଏ ତେବେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାର ତାଙ୍କର ସବୁ କଥା ଭାଙ୍ଗିଯାଏ, ସେ ପୁଣି ଅସୁସ୍ଥତା କାରଣରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଭିତରେ ଫସି ଯାଆନ୍ତି। ପୂରା ପରିବାର ପୁଣି ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଥିଲେ। ଏହାକୁ ବୁଝି ଆମ ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ରହିଛି । ଆଜି ଏହି ଯୋଜନା ଗରିବଙ୍କୁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇପାରିଛି।
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଯଦି ମୁଁ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରେ, ତେବେ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ଏହି ଶୀର୍ଷକ ଛଅ ଦିନ ଧରି ଖବରକାଗଜରେ ଚାଲୁଥିବ ଏବଂ ଏହା ଟିଭିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିବ। କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ଶକ୍ତି... ଏହି ଯୋଜନା ଆପଣଙ୍କ ପକେଟରେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରି ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ସରକାର ପିଏମ ଜନ ଔଷଧ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଔଷଧ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚିଯାଇଛନ୍ତି। ଗରିବ ପରିବାରରେ ଅପରିଷ୍କାର ପାଣି ମଧ୍ୟ ରୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଆଜି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଚଳାଉଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ ସଂଯୋଗ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସର୍ବାଧିକ ପଛୁଆ ଓ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର। ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଓ ଘରେ ପାଣି, ଏସବୁ ସୁବିଧା ମିଳିବା ଦରକାର। ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଏହି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ । କବୀର ଦାସ ଜୀ ଏହି ଭେଦଭାବହୀନ ଘଟଣା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେ-ସାବିତ୍ରୀ ବାଇ ଫୁଲେ ଓ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଆମକୁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ସମାନ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥିଲେ।
ମୋ ପରିବାର,
ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ନିରାପତ୍ତାର ଢାଲ ମିଳିବା ଦରକାର, ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଗରିବ ପରିବାର ଜୀବନ ବୀମା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରିପାରୁନଥିଲେ। ଆଜି ତାଙ୍କୁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ଘଟଣା ଓ ଜୀବନ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ମିଳିଛି। ଏହି ଇନସ୍ୟୁରାନ୍ସ କଭର ମିଳିବା ପରେ ଏହି ଫିଗର ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି କରିଦେବ... ଯେଉଁ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ପରିବାର କିଛି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ୧୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ବୀମା ଆକାରରେ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନଥିଲା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସବୁଠାରୁ ଉପଯୋଗୀ । ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୃହରେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା, ସେମାନେ କିପରି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବେ? ଜନଧନ ଯୋଜନା ଚଳାଇ ଆମ ସରକାର ୫୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଆଜି ପିଏମ ସ୍ୱନିଧିର ୧୦ ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୋତେ ଏଠାରେ କିଛି ଟୋକନ୍ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।
ସାରା ଦେଶରେ ରାସ୍ତା ଓ ଫୁଟପାଥରେ ଛୋଟ ଛୋଟ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକେ... ପନିପରିବା ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ସମାଜର ଆସୁଥିବା ଲୋକ, ପନିପରିବା ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକ, କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକ, ଖବରକାଗଜ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକ, ରାସ୍ତାରେ ଠିଆ ହୋଇ ଖେଳନା ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକ, ଫୁଲ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକ... ଏତେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କେହି ପଚାରି ନଥିଲେ। ଆଉ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ କେହି ପଚାରି ନାହାନ୍ତି, ମୋଦି ତାଙ୍କୁ ପୂଜା କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ମୋଦି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଦେବା ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନଥିବାରୁ ଏହି ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ମହଙ୍ଗା ସୁଧରେ ବଜାରରୁ ଋଣ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କହିଥିଲି, ଏହା ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ସେମାନଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଦିଅ, ଏହି ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଫେରିଯିବେ... ମୁଁ ଗରିବଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଆଉ ଆଜି ଏହି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଉଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏଭଳି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ସୋଲାପୁର ହେଉଛି ଶିଳ୍ପର ସହର, ପରିଶ୍ରମୀ ଶ୍ରମିକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସହର । କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଶିଳ୍ପର ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସହ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ସୋଲାପୁରର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ । ସୋଲାପୁରୀ ଚାଦର ବିଷୟରେ କିଏ ନ ଜାଣେ? ସୋଲାପୁରରେ ଦେଶର ୟୁନିଫର୍ମପିନ୍ଧି କାମ କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇର ସର୍ବବୃହତ କ୍ଲଷ୍ଟର ରହିଛି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୟୁନିଫର୍ମ ପାଇଁ ବିଦେଶରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଅର୍ଡର ଏଠାକୁ ଆସିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପୋଷାକ ସିଲେଇ ର ଏହି କାମ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଚାଲିଆସୁଛି । ପିଢ଼ି ବଦଳିଲା, ଫ୍ୟାସନ ବଦଳିଲା, କିନ୍ତୁ ପୋଷାକ ସିଲେଇ କରୁଥିବା ସହକର୍ମୀଙ୍କ ବିଷୟରେ କେହି କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି? ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ । ଏଭଳି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ । ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ଆପଣ ମୋ ଜ୍ୟାକେଟ୍ ଦେଖନ୍ତି, ସେ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ସୋଲାପୁରରୁ ସାଥୀ ଭାବରେ ମୋ ପାଖକୁ ପଠାନ୍ତି । ମୁଁ ମନା କଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ଏହାକୁ ପଠାନ୍ତି । ଥରେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି ବହୁତ ଗାଳି ଦେଇଥିଲି... ମୋତେ ପଠାନ୍ତୁ ନାହିଁ । ସେ କହିଲେ ନାହିଁ ସାହେବ, ସେଇଟା ଆଜି ମୋତେ ମିଳିଗଲା, ସେଥିପାଇଁ… ମୁଁ ନେଇ ଆସିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ଏହି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉପକରଣ ଦିଆଯାଉଛି। ନିଜ କାମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଋଣ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ସୋଲାପୁରର ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜିକାଲି ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଗାଁ-ଗାଁରେ, ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଂଚିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏଥିରେ ମୋଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଥିବା ଗାଡି ରହିଛି । ଏଥିରେ ଆପଣ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ସମେତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ।
ମୋ ପରିବାର,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ହେବା ଜରୁରୀ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଜରୁରୀ । ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନରେ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର, ଲଘୁ ଏବଂ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପର ବିପୁଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ରହିଛି । ତେଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। କରୋନା କାଳରେ ଯେତେବେଳେ ଏମଏସଏମଇ ଉପରେ ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥିଲା ସେତେବେଳେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦେଇଥିଲେ । ଫଳରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ହରାଇବାକୁ ରୋକାଯାଇପାରିଥିଲା।
ଆଜି ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନା ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆମ ର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ବଢ଼ାଉଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଖ୍ୟାତି ଯେପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରଡକ୍ଟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହି ସମସ୍ତ ଅଭିଯାନ ସୋଲାପୁର ର ଲୋକ ଏବଂ ଏଠାକାର ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉଛି ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆମ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଛି ଯେ ମୋର ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ମୁଁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ତିନୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆଣିବି । ଏହା ହେଉଛି ମୋଦି ଦେଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ମୁଁ ଭାବୁଛି ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେବ | ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଶକ୍ତି ଅଛି। ସୋଲାପୁର ପରି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ସହର ଅର୍ଥନୀତିର ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ।
ତେଣୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏହି ସବୁ ସହରରେ ପାଣି ଓ ନର୍ଦ୍ଦମା ଭଳି ସୁବିଧାରେ କ୍ରମାଗତ ଉନ୍ନତି କରୁଛନ୍ତି। ସହରଗୁଡିକୁ ଭଲ ରାସ୍ତା, ରେଳପଥ ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହିତ ଯୋଡିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ସନ୍ଥ ଜ୍ଞାନେଶ୍ୱର ମହାରାଜ ପାଲଖୀ ମାର୍ଗ ହେଉ କିମ୍ବା ସନ୍ଥ ତୁକାରାମ ପାଲଖୀ ମାର୍ଗ, କାମ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ରତ୍ନଗିରି, କୋହ୍ଲାପୁର ଓ ସୋଲାପୁର ମଧ୍ୟରେ ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାଜପଥ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ ହେବ। ଏଭଳି ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ଏମିତି ରହିଥାଉ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଜି ନିଜର ପକ୍କା ଘର ପାଇଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। କୁହନ୍ତୁ, ଦୁଇ ହାତ ଉଠାଇ କହୁନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ... ଏହି ସ୍ୱର ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦରକାର।
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ
ଆପଣମାନେ ଏହି ଯେଉଁ ଜୟଜୟକାର କରୁଛନ୍ତି, ଏହି ଜୟଜୟକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଶକ୍ତି ରଖିଛି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects at Solapur, Maharashtra
19 JAN 2024 3:18PM by PIB Delhi
The Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bains ji, Chief Minister Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis ji and Ajit Dada Pawar ji, other ministers of the Maharashtra government, representatives of the people, Shri Narasayya Adam ji, and brothers and sisters of Solapur, Namaskar!
I bow to Lord Vitthal of Pandharpur and Siddheshwar Maharaj. This period is filled with devotion for all of us. A historic moment is approaching on January 22 when our Lord Ram is going to manifest in his magnificent temple. The decades-old pain of having a glimpse of our revered deity in a tent is now coming to an end.
I am diligently following the guidance of some saints in my conduct and adhering strictly to my vows ahead of the consecration ceremony in the Ram Temple. I hope to successfully undertake this spiritual practice over these 11 days with your blessings, so that I do not fall short in any aspect. The opportunity to participate in this sacred endeavour is a testimony to your blessings, and I will go there with a sense of deep gratitude.
Friends,
It is also a coincidence that the commencement of my observance began from the land of Panchavati in Nashik, Maharashtra. In this atmosphere filled with devotion to Lord Ram, today, more than one lakh families in Maharashtra are entering their homes. Now, tell me, will my joy increase manifold or not? Will your joys also increase or not? I am very pleased that these more than one lakh impoverished families in Maharashtra will also light the Ram Jyoti (lamp) in their homes on January 22nd. Will everyone light the Ram Jyoti in the evening? Will you do it across Bharat?
Now, turn on the flashlight of your mobile phones in the name of Lord Ram and take a pledge to light the Ram Jyoti. Turn on the flashlight of all your mobile phones... everyone. Those who have a mobile phone in their hands... even those who are far away. I hadn't thought about such a large number of people. Since the flashlight is on, the crowd has become so visible. Raise your hands and tell me that you will illuminate the Ram Jyoti on the evening of the 22nd. Well done!
Today, the inauguration of seven Amrit projects worth 2000 crore rupees has also taken place for various cities in Maharashtra. I extend heartfelt congratulations to the residents of Solapur and my brothers and sisters in Maharashtra. I was just listening to the Hon’ble Chief Minister, and he mentioned that the pride of Maharashtra is increasing significantly due to Prime Minister Modi. Shri Shinde, it feels good to hear this, and politicians particularly appreciate such statements. However, the truth is that the name of Maharashtra is shining because of the hard work of the people of Maharashtra and the progressive government like yours. Therefore, the entire Maharashtra deserves congratulations.
Friends,
Lord Ram has always taught us to uphold the principles of our promises. I am pleased that the commitment we made for thousands of poor people in Solapur, for thousands of fellow workers, is now coming to fruition. Today, the inauguration of the country's largest society built under the PM Awas Yojana has taken place. After seeing it, I also felt, "If only I had the opportunity to live in such a house in my childhood." Seeing these things brings so much satisfaction to the heart. When the dreams of thousands of families materialize, their blessings are my greatest asset. When I came to lay the foundation stone for this project, I assured you that I would personally come to give the keys to your homes. Today, Modi has fulfilled this guarantee. You know, Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment. In other words, Modi's guarantee means a complete guarantee of fulfilment.
Now, these houses worth lakhs of rupees are your property. I know the countless hardships endured by the generations of homeless families who have received these homes today. I believe that with these homes, the cycle of hardships will be broken, and your children won't have to witness the struggles you've endured. The Ram Jyoti you will light on January 22nd will inspire the removal of darkness of poverty from all your lives. I pray to Lord Ram that your life remains filled with happiness.
And I just heard the splendid speech by Ram ji and I am very happy. When I met you in 2019, you were quite lean. Look at you now, having enjoyed the fruits of success have added significant weight. And this too is a result of Modi's guarantee. My dear brothers and sisters, as you are receiving these houses and starting a new phase of life, May your lives be filled with joy and that is my wish to Lord Ram.
My family members,
Our government has been striving from the first day to establish good governance in the country and a rule of honesty following the ideals of Lord Ram. This is the Ram Rajya which is the inspiration behind 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. Saint Tulsidas ji says in the Ramcharitmanas:
जेहि विधि सुखी होहिं पुर लोगा। करहिं कृपानिधि सोई संजोगा ।।
Meaning, Lord Ram worked in a way that made the people happy. What greater inspiration can there be for serving the people? Therefore, when our government came to power in 2014, I said my government is dedicated to the welfare of the poor. Hence, we implemented schemes one after another to reduce the difficulties of the poor and make their lives easier.
Friends,
Due to the lack of homes and toilets, the poor used to face humiliation at every step. This was especially a serious punishment for our mothers, sisters, and daughters. Therefore, our first focus was on the construction of homes and toilets for the poor. We have built more than 10 crore toilets and provided them to the poor. These are not just toilets; these are ‘ijjat ghars’ and we have given a guarantee of respect, especially to my mothers and sisters.
We have provided more than 4 crore pucca houses to the poor. You can imagine... ask those who have received homes here, how much satisfaction there is in life. These are thirty thousand people; we have provided homes to more than four crore people... how much satisfaction there must be in their life. There are two types of thoughts. One - keep instigating people for direct political gains. Our approach is the dignity of labour, our approach is self-reliant workers and our approach is the welfare of the poor. And I want to tell those who are going to live in new homes, dream big, don't dream small. And this is Modi's guarantee that your dreams will be my resolve.
In the past, slums were made in the cities, but today we are working to provide pucca houses to those living in slums. The government is trying to ensure that people coming from villages for livelihood do not have to live in rented slums in cities. Today, colonies are being developed in cities where suitable accommodation can be provided to such companions at reasonable rent. We are running a massive campaign. Our endeavour is that there should be housing arrangements around the areas where people work.
My family members,
For a long time in our country, ‘Garibi Hatao’ (eradicate poverty) slogans were raised, but despite these slogans, poverty did not diminish. Such narratives persisted, like "we will eat half a roti." Why, brother? "We will eat half a roti and give you our vote" is what people used to say. Why eat half a roti? Modi will ensure you have a full meal. This is the dream of the people, this is the resolve... this is the difference.
And friends,
Like Solapur is a city of labourers, it is the same with Ahmedabad. That too is a city of labourers, specifically textile workers. There is such a close connection between Ahmedabad and Solapur. And for me, the connection with Solapur is even closer. In Ahmedabad, families from here, particularly Padmashalis, reside. I was fortunate that Padmashali families would provide me with meals three to four times a month in my early life. They lived in small accommodation, where there wasn't enough space for three people to sit, but they never let me sleep hungry. I was amazed that one day, a noble person from Solapur, whose name I can't recall after so many years—sent me a wonderful picture. It was a skilled woven and beautifully crafted picture, sent by Laxman Rao Inamdar, known as ‘Vakil Saheb’ from Satara, Maharashtra, who played a significant role in shaping my life. He had artistically depicted it with his talent and sent me this amazing picture. Even today, Solapur holds a special place in my heart.
My family members,
In our country, the slogan of "Garibi Hatao" (Eradicate Poverty) has been chanted for a long time, but despite these slogans, poverty did not diminish. The main reason for this was that while schemes were created in the name of the poor, the actual beneficiaries did not receive the benefits. In previous governments, the money meant for the rights of the poor would often get embezzled in the middle. In other words, the intentions, policies, and dedication of earlier governments were questionable. Our intentions are clear, and our policy is to empower the poor. Our dedication is towards the country. Our commitment is towards developing ‘Viksit Bharat’.
That's why Modi has guaranteed that government benefits will now directly reach the beneficiaries without any middlemen. We have worked to remove the middlemen in the way of beneficiaries. The reason why some people shout today is that their source of illicit gains has been cut off. In the last 10 years, we have transferred more than 30 lakh crore rupees directly to the bank accounts of poor, farmers, women, and youth beneficiaries. By creating Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile security, we have eliminated nearly 10 crore fake beneficiaries who did not even exist but were using the funds meant for your welfare. Those who did not have a daughter were shown as widows, and money was taken from the government. People who were not born were shown as sick, and money was siphoned off.
Friends,
When our government prioritized the welfare of the poor and initiated various schemes for their well-being, the results are evident. In the nine years of our government, 25 crore people have been lifted out of poverty. This is not a small figure; it is the result of ten years of dedication. It is the outcome of the determination to improve the lives of the poor. When you work with true intent, dedication, and integrity, the results are visible right before your eyes. This has instilled confidence in our fellow citizens that they too can defeat poverty.
Friends,
The success of 25 crore people in overcoming poverty is a tremendous achievement for the people of this country. I have always said that if the poor are provided with resources and means, they have the strength to overcome poverty. That's why we have given facilities, provided resources, and made an honest effort to alleviate every concern of the country's poor. There was a time when the biggest worry for the poor was having two square meals a day. Today, our government has relieved the country's poor from many worries by providing free ration, ensuring that no one has to chant slogans of having only half a meal.
The scheme initiated during the time of the coronavirus has now been extended for the next five years. I assure the citizens of the country. I am satisfied that 25 crore people have come out of poverty. I also know that those who have come out of poverty will need to be given support for the next five years so that, for any reason, they do not return to poverty and do not get stuck in difficulties again. Therefore, the benefits of the existing schemes will continue to reach them. Actually, I feel like giving them more today because they have become my companions to fulfil my resolution with courage. Fifty crore arms are now my companions.
And friends,
We not only arranged the provision of free rations but also addressed the issues related to the ration card. Previously, a ration card created in one place was not valid in another state. If someone went to another state for work, they faced many difficulties in obtaining rations there. We implemented a "One Nation, One Ration Card" system. This means that one ration card works across the entire country. If a person from Solapur goes to Chennai for work and earns a livelihood, there is no need to obtain a new ration card. With the same ration card, they will continue to receive food in Chennai, and this is Modi's guarantee.
Friends,
Every poor person has always been concerned about how they would afford medical treatment if they fell ill. If illness strikes once in a poor family, all efforts to escape poverty are shattered; they get trapped in poverty again due to the expenses incurred in treating the illness. The entire family finds itself in crisis. Recognizing this problem, our government initiated the Ayushman Bharat Yojana, providing free medical treatment up to Rs. 5 lakhs. Today, this scheme has saved the poor from incurring expenses of up to one lakh crore rupees.
You can imagine that if I were to announce a plan worth one lakh crore rupees, it might dominate headlines in newspapers and on television for six to seven days. But the strength of Modi's guarantee is different. This scheme has saved one lakh crore rupees in your pocket besides it has saved so many lives. Today, the government is providing medicines at an 80% discount at PM Jan Aushadhi Centers. This has also saved 30 thousand crore rupees for the poor. Dirty water is a significant cause of illness in poor families. Therefore, our government is currently implementing the Jal Jeevan Mission, connecting every home with a water connection.
Friends,
The largest number of beneficiaries of these schemes is among the backward and tribal communities. To provide a poor person with a pucca house, a toilet, electricity connection in their home, water supply, and all such amenities, these are the true embodiments of social justice in Modi's guarantee. The dream of this social justice was envisioned by Saint Ravidas. The idea of an opportunity without discrimination was spoken by Kabir Das. The path of this social justice was shown by Jyotiba Phule, Savitribai Phule, and Babasaheb Ambedkar.
My family members,
Even the poorest of the poor get the shield of financial security; this is also Modi's guarantee. Until 10 years ago, a poor family couldn't even think about life insurance. Today, they have coverage for accidents and life insurance up to 2 lakh rupees. After the implementation of this insurance scheme, the figure of 16,000 crores will also please you. This amount in the form of insurance has been transferred to the accounts of those poor families who faced crisis.
Friends,
Today, Modi's guarantee is making the most difference for those who had nothing to offer as a guarantee to the banks. Even in this gathering, there are many companions who didn't have a bank account until 2014. When there was no bank account, how could they get a loan from the banks? By implementing the Jan Dhan Yojana, our government connected 50 crore poor people to the country's banking system. Today, 10,000 beneficiaries of the PM-SVANidhi scheme have also been assisted by the banks... and I have the opportunity to present some tokens here.
People working on carts and footpaths across the country, selling vegetables, milk, newspapers in housing societies, those selling toys, flowers on roads … no one had cared about lakhs of such people before. Modi has honoured those who were never cared about. Today, for the first time, Modi has taken care of them, has come forward to help them. Previously, these companions had to take loans from the market at high-interest rates because they didn't have a guarantee to give to the banks. Modi took their guarantee... I told the banks, this is my guarantee, give them money, these poor people will repay... I trust the poor. And today, these street vendors are getting loans from the banks without any guarantee. Such companions have been helped with thousands of crores of rupees so far.
My family members,
Solapur is an industrial city, a city of hardworking labourer brothers and sisters. Many companions here are involved in construction work, small and cottage industries. Solapur is known for its textile industry in the country and the world. Who doesn't know about the Solapuri Chaddar? The largest cluster of MSMEs manufacturing uniforms in the country is in Solapur. I have been told that a significant number of uniform orders come from abroad as well.
Friends,
The work of sewing clothes has been going on for many generations here. Generations have changed, fashion has changed, but has anyone ever thought about the companions who sew clothes? I consider them my Vishwakarma companion. We have created the PM Vishwakarma Yojana to change the lives of these craftsmen. Sometimes you see my jackets. Some of those jackets are made by a companion from Solapur, and he keeps sending them to me even when I refuse. Once, I scolded him over the phone, "Brother, don't send me anymore." He replied, "No, sir, I have found success because of you. In fact, I am bringing it to you."
Friends,
Under the Vishwakarma Yojana, these companions are being provided with training, and modern equipment is being given to them. To further their work, they are also receiving loans of lakhs of rupees from banks without any guarantee. Therefore, I would like to tell all the Vishwakarma companions in Solapur to join this scheme quickly. Nowadays, the Viksit Bharat Sankalp Yatra is reaching every village and neighbourhood. Modi's guaranteed vehicle is also accompanying this yatra. Through this, you can connect with every government scheme, including PM Vishwakarma.
My family members,
Developing a self-reliant Bharat is essential for the ‘Viksit Bharat’. The active participation of our small, medium, and cottage industries is crucial for ‘AatmaNirbhar Bharat’. Therefore, the central government is consistently promoting and supporting MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises). During the challenging times of the COVID-19 pandemic, when MSMEs faced a crisis, the government provided them with assistance amounting to lakhs of crores. This helped prevent a large-scale loss of employment in small-scale industries.
Today, the government is implementing the 'One District One Product' scheme in every district of the country. The 'Vocal for Local' campaign is also raising awareness for our small industries. Given the way Bharat’s influence is growing globally, there are increasing possibilities for 'Made in India' products. The people of Solapur are benefiting from all these campaigns by the central government, and it is positively impacting the local industries here.
My family members,
Bharat is poised to become one of the top three economies globally in the third term of our central government. I have assured the citizens that during my upcoming term, I will work towards positioning Bharat among the top three nations in the world. This guarantee has been given by Modi, and I trust that with your support, my guarantee will be fulfilled. Your blessings are the strength behind this. Cities like Solapur in Maharashtra have a significant role in the expansion of the economy.
The double engine government is continuously working to improve facilities such as water and sewage in these cities. Efforts are underway to connect cities through better roads, railways, and air routes at a rapid pace. Whether it's the Sant Dnyaneshwar Maharaj Palkhi Marg or Sant Tukaram Palkhi Marg, development work is progressing rapidly on these routes. The construction of the four-lane highway between Ratnagiri, Kolhapur, and Solapur will also be completed soon. All of you, my family members, have blessed us for such development endeavours.
May the blessings continue in this way, and with this belief, I extend congratulations to those companions who have now received their own pucca houses. Say it with me, with both hands raised:
"Bharat Mata Ki Jai" – This chant should reach throughout Maharashtra.
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Bharat Mata Ki -- Jai
Your cheers have the power to instil new confidence in every poor person in the country.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.