Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the 13th Triennial Bathou Mahasabha Conference in Tezpur, Assam today
Prime Minister Shri Narendra Modi solved the problems of Bodoland, today this region is leaving the path of violence and moving forward on the path of development
There has not been a single incident of violence in Bodoland in the last 3 years
Modi government connected Bodo community to the mainstream
This Mahasabha has worked to reflect the Bathou religion in the lifestyle of the Bodo community with practical and scientific analysis
Modi government is committed to preserving religions related to nature
Under the guidance of PM Modi, Assam government accorded the status of associate official language of Assam to Bodo language
Now there is a government holiday on the day of Bathou Puja
The spiritual messages of the Bathou religion of the Bodos are meant to guide the entire nation and the world
The policy of the previous governments was to enjoy power by diverting attention from the fundamental issues and due to this policy thousands of people lost their lives
20 JAN 2024 6:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 13th Triennial Bathou Mahasabha Conference in Tezpur, Assam, today.
In his address, Shri Amit Shah said that India is a country with diversity of beliefs and Bathou religion has grown up along with the traditional Sanatan Dharma and it is a very important part of India. He said that due to new perspective and efforts of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Bodoland problem in the Northeast was resolved and today this region is leaving the path of violence and moving forward on the path of development. He said that Dularai Bathou Gouthum was established in Guwahati in 1962 and since then it has been working for the Bodo community and Bathou religion. Shri Shah said that this Mahasabha has worked to reflect the Bathou religion in the lifestyle of the Bodo community with practical and scientific analysis. He said that the Assam government has declared the second Tuesday of the month of Magh as a holiday for Bathou Puja.
The Union Home Minister said that he prays for the peace of the entire world and especially our Northeast region through the spiritual vision of Bathou Mahasabha i.e. Dharma, Non-Violence, Peace, Forgiveness and Compassion. He said that only those who know the meaning of Bathou religion can know about Bathou community. He said that Ba means five and Thou means deep, that is, the science of the five elements and the process of understanding their deep secrets. He said that the basic principle of the Bathou religion of Bodo community is to give the message of unity of the five elements. He said that according to the philosophy of Bathou religion, Borai Bathou permeates the universe. Shri Shah said that this philosophy of five elements is the philosophy of worship of nature and the flag of Bathou religion also reflects this. Shri Shah said that both, the Bathou flag and religion, give the message of worship of the five elements.
Shri Amit Shah said that the five moral messages of Bathouism provide guidance to the entire country and the world. He said that Bathou religion is moving forward on the basis of these five basic messages of sacred experience, sacred practice, compassion, truth and renunciation of hatred. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India and the Government of Assam are committed to strengthening all religions. He said that according to our belief systems there is nothing greater than nature and PM Narendra Modi’s government at Center will leave no stone unturned to preserve and promote our religions that focus on nature-worship, especially in the Northeast. He said that we will definitely do whatever is required for the protection of all religions.
The Union Home Minister said that the Bodo movement has a long history and the Bodo people have struggled a lot to save their culture. He said that the policy of the previous governments was to enjoy power by diverting attention from the fundamental issues and due to this policy thousands of people lost their lives. He said that now under the leadership of Prime Minister Modi, Bodo Agreement was signed and today there is an atmosphere of peace and harmony in the entire Bodoland. Shri Shah said that Bodoland has not witnessed a single incident of violence in the last 3 years and Bodoland is now on the path of progress. He said that a new saga of development has started here. Prime Minister Modi's mission of developing and establishing peace in the entire Northeast has been successful today.
Shri Amit Shah said that tenure of Prime Minister Modi has seen a 73% reduction in incidents of violence in the entire Northeast, 71% reduction in deaths of security forces personnel and 86% reduction in civilian deaths. He said that the Modi government has signed nine peace agreements in the last 10 years and about 9000 youth have given up arms and joined the mainstream. He said that due to the agreement finalized by the Modi government on January 27, 2020, more than 1600 youth have joined the mainstream of the society. He said that the Union government and the Assam government together have given a development package of Rs 1500 crore for the development of this area. He said that today, under the leadership of Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, entire Assam is moving on the path of development with peace. He said that the government has created the Bodo Kachari Welfare Autonomous Council, and now the state government has done the work of recognizing the local Bodo language as an associate official language of Assam. 10 colleges of Bodoland Territorial Region have been localized and a compensation of Rs. 4 lakh has also been provided to 4,200 cadres of the erstwhile NDFB.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি অসামগী তেজপুরদা 13শুবা ত্রাইএনিএল বাথৌ মহাসভা কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বোরোলেন্দগী সমস্যা লোইশিনখি, ঙসি লমদম অসিনা হিংশাগী লম্বী থাদোক্তুনা চাউখৎপগী লম্বেলদা মাংদা চংশিল্লি
হৌখিবা চহি 3 অসিদা বোরোলেন্দা হিংশাগী থৌদোক অমত্তা থোকখিদে
মোদী সরকারনা বোরো ফুরুপপু মেনস্ত্রীমগা কন্নেক্ত তৌখি
মহাসভা অসিনা প্রেক্তিকেল অমসুং সাইন্তিফিক এনালাইসিস্কা লোয়ননা বোরো ফুরুপকী পুন্সি মহিংদা বাথৌ ধর্মগী মমি তাহন্নবা থবক পাইখৎখি
মোদী সরকারনা মহৌশাগা মরী লৈনবা ধর্মশিং য়োকখৎনবা হোৎনখি
পি.এম. মোদীগী লুচিং মখাদা অসাম সরকারনা বোরো লোলবু অসামগী এসোসিএৎ ওফিসিএল লেংগ্বেজকী স্তেতস পীনবা অয়াবা পীখি
হৌজিক সরকারনা বাথৌ পুজা অসি ছতি ওইহনখ্রে
বোরোশিংগী বাথৌ ধর্মগী স্পিরিচুএল মেসেসশিংনা লৈবাক অসি অমদি মালেম পুম্ববি লমজিংলগনি
মমাং সরকারশিংগী পোলিসী অসি মরু ওইবা সমস্যাশিংদগী থৈদোক্তুনা শক্তি পাইবগী নুংঙাইথোকপনি অমসুং পোলিসী অসিনা মরম ওইদুনা মীওই কয়াগী পুন্সি মাংখি
20 JAN 2024 6:37PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি অসামগী তেজপুরদা পাঙথোকপা 13শুবা ত্রাইএনিএল বাথৌ মহাসভা কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱারোল পীবদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ভারত অসি থাজবা মখল কয়া লৈবাক অমনি অমসুং বাথৌ ধর্মনা সনাতন ধর্মগী চৎনবীগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনমিন্নখি অমসুং মসি ভারতকী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি। মহাক্না হায়খি অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা অৱাং নোংপোক্তা বোরোলেন্দগী সমস্যা অসি লোইশিনবা ঙমখি অমসুং রিজন অসি ঙসিদি হিংশাগী লম্বী থাদোক্তুনা চাউখৎপগী লম্বেলদা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি দুলারাই বাথৌ গৌথুম অসি 1962দা গুৱাহাতিদা লিংখৎখি অমসুং মদুদগী হৌনা বোরো ফুরুপ অমসুং বাথৌ ধর্মগী য়াইফনবা থবক তৌদুনা লাকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মসিগী মহাসভা অসিনা প্রেক্তিকেল অমসুং সাইন্তিফিক এনালাইসিসজা লোয়না বোরো ফুরুপকী পুন্সি মহিংদা বাথৌ ধর্মগী মমি তাহন্নবা থবক তৌখি। মহাক্না হায়খি অসাম সরকারনা মাঘ থাগী অনিশুবা লৈপাকপোকপা অসি বাথৌ পুজা হায়না ছুতি লাউথোকখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মালেম পুম্বগী অমসুং মরু ওইনা অৱাং নোংপোক লমদমগী শান্তিগীদমক বাথৌ মহাসভাগী স্পিরিচুএল বিজন হায়বদি ধর্ম, অহিংশা, শান্তি, ঙাকপী হৈবা অমসুং মীনুংশিং চাউবা অসিগী খুত্থাংদা থৌনিখি। মহাক্না হায়খি মদুদি বাথৌ ধর্মগী ৱাহন্থোক খঙবা মীওইশিং খক্তনা বাথৌ ফুরুপকী মরমদা খঙগনি। মহাক্না হায়খি বা হায়বদি মঙা হায়বনি অমসুং থৌ হায়বনা মরু ওইবা হায়বদি মদুদি ইলিমেন্ত মঙাগী বিজ্ঞান অমসুং মখোয়গী মরু ওইবা অরোনবা অদু খঙবগী থৌওং হায়নি। মহাক্না হায়খি বোরো ফুরুপকী বাথৌ ধর্মগী মরু ওইবা প্রিন্সিপল অসি ইলিমেন্ত মঙাগী অপুনবগী পাউজেল পীবনি। মহাক্না হায়খি বাথৌ ধর্মগী ফিলোসোফী মতুং ইন্না বোরাই বাথৌনা তাইবংপালগী মরমদা মফম খুদিংদা শন্দোকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ইলিমেন্ত মঙাগী ফিলোসোফী অসি মহৌশাবু থৌনিজবগী ফিলোসোফী অদুনি অমসুং বাথৌ ধর্মগী ফিরালদা মসিগী মমিসু তারি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি বাথৌ ফিরাল অমসুং ধর্মনা ইলিমেন্ত মঙা থৌনিবগী পাউজেল পীরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি বাথৌয়িজমগী মোরেল মেসেস মঙানা লৈবাক পুম্বা অমসুং মালেমদা লমজিং লমতাকপীরি। মহাক্না হায়খি বাথৌ ধর্ম অসিনা শেংলবা এক্সপরিয়েন্স, শেংলবা প্রেক্তিস, মীনুংশিং হৈবা, অচুম্বা অমসুং নুশিদবগী ৱাখল্লোন থাদোকপা হায়বা মরু ওইবা পাউজেল মঙাদা য়ুম্ফম ওইরগা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা ধর্ম পুম্নমক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী থাজনবীগী মতুং ইন্না মহৌশাদগী হেন্না অথোইবা অমা লৈতে অমসুং পি.এম. নরেন্দ্র মোদীগী কেন্দ্রদা লৈরিবা সরকারনা মহৌশাবু থৌনিরিবা মরু ওইনা অৱাং নোংপোক্তা লৈরিবা ঐখোয়গী ধর্মশিং য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা হোৎনবা য়াবা হোৎনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না ধর্ম পুম্নমক ঙাকশেন্দুনা থম্নবা মথৌ তাবা খুদিংমক পাঙথোক্কনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বোরো ইহৌ অসিগী শাংলবা পুৱারী লৈ অমসুং বোরো মীয়াম্না মখোয়গী কলচর কন্নবা হোৎনবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। মহাক্না হায়খি মমাংগী সরকারশিংগী পোলিসী অসি মরু ওইবা ইস্যুশিং নাথৈদুনা থমলগা শক্তি পাইবগী নুংঙাইথোকপা ওইরমখি অমসুং পোলিসী অসিনা মরম ওইদুনা মীওই লিশিং কয়ানা মখোয়গী পুন্সি মাংখি। মহাক্না হায়খি হৌজিক প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিং মখাদা বোরো এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং ঙসি বোরোলেন্দ পুম্বদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবগী ফীভম লৈহনবা ঙম্লে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি বোরোলেন্দ অসিনা হৌখিবা চহি 3দা হিংশাগী থৌদোক অমত্তা থেংনখিদে অমসুং বোরোলেন্দনা চাউখৎপগী লম্বেলদা হৌজিক চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মফম অসিদা চাউখৎপগী অনৌবা পন্দুপ অমা হৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী অৱাং নোংপোক পুম্বদা চাউখৎপা পুরকপা অমসুং শান্তি লৈহনবগী মিসন অসি ঙসি মাইপাক্লে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী তেনর মনুংদা অপুনবা অৱাং নোংপোক্তা হিংশাগী থৌদোক্তা চাদা 73 হন্থরকপা উবা ফংখি, সেক্যুরিতী ফোর্সকী পর্সনেল শীবা চাদা 71 হন্থখি অমসুং মীচম শীবা চাদা 86 হন্থখি। মহাক্না হায়খি মোদী সরকারনা হৌখিবা চহি 10দা শান্তিগী য়ান্না-ৱারোল মাপন খুৎয়েক পীনখি অমসুং নহারোল 9000 রোমনা খুৎলাই থাদোক্তুনা মেনস্ত্রীমদা চংলকখি। মহাক্না হায়খি মোদী সরকারনা জনুৱারী 27, 2020দা ফাইনেলাইজ তৌখিবা এগ্রীমেন্তনা মরম ওইরগা নহারোল 1600না মেনস্ত্রীমদা চংলকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং অসাম সরকারনা পুন্না মফম অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক লুপা করোর 1500গী পেকেজ থাদখি। মহাক্না হায়খি ঙসি অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী হিমন্তা বিস্বা শর্মাগী লুচিং মখাদা অসাম পুম্বনা শান্তিগা লোয়ননা চাউখৎপগী লম্বেলদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি সরকারনা বোরো কছরি ৱেল্ফিয়র ওতোনোমস কাউন্সিল শেমখি অমসুং হৌজিক রাজ্য সরকারনা লোকেল বোরো লোলবু অসামগী এসোসিএৎ ওফিসিএল লেংগ্বেজ অমা ওইনা শকখঙনবা থবকসু পাইখৎলি। বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল রিজনগী কোলেজ 10 লোকেলাইজ তৌখ্রে অমসুং NDFB হায়না মমাংদা খঙনরম্বা অদুগী কেদর 4,200দা লুপা লাখ 4গী কম্পেন্সেসনসু পীখ্রে