ଆୟୁଷ
ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଆୟୁଷ ଦୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ
20 JAN 2024 3:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଆଜି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆୟୁଷ ପେସାଦାରଙ୍କ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ କେନ୍ଦ୍ର ‘ଆୟୁଷ ଦୀକ୍ଷା’ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଏଆରଆଇ) ପରିସରରେ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ କହିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୁଷ ଅଭିଯାନ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଲାଭ କରିଛି । ଆମେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଏକ ସଶକ୍ତ ଆୟୁଷ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଆୟୁଷ ଦୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ, ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ତଥା ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରୋଗୀ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆୟୁଷ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଓ ସୁଖୀ ଜୀବନ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ପ୍ରୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତପ୍ରେରକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆୟୁଷ ଅଭିଯାନ ପୁଣି ଥରେ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିଛି । ଯୋଗ କିପରି ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନ ଦିଗରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିପାରିଛି ତାହା ଆମେ ସମସ୍ତ ଜାଣିଛୁ। ଭାରତର ଅନ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭାରତ ପରିକଳ୍ପନା ସାକାର ହେବ ବୋଲି ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ କହିଥିଲେ, ସମନ୍ୱିତ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ କାରଣ ସେମାନେ ନିଜ ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତାକୁ ସଶକ୍ତ କରି ରୋଗର ଉପଶମ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବେ।
ଆୟୁଷ ଦୀକ୍ଷା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆୟୁଷ ପେସାଦାର, ବିଶେଷକରି ଆୟୁର୍ବେଦ ଚିକିତ୍ସକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜାତୀୟସ୍ତରର ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସହ ଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଜରିଆରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ମାନବ ସମ୍ବଳକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଆତ୍ମ-ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବା । ଆୟୁଷ ଦୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ୨ଟି ସଭାଗୃହ, ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସହ ୪୦ଟି ଆଧୁନିକ କୋଠରୀ, ଭିଆଇପିଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଇଟ୍, ପ୍ରାକୃତିକ ପାଠାଗାର ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ଥାନ, ଆଲୋଚନା କକ୍ଷ, ମଡ୍ୟୁଲାର ରୋଷେଇ ଘର, ଡାଇନିଂ ଲାଉଞ୍ଜ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ ।
ଆଜିର ଶିଳାନ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭୁବନେଶ୍ୱର ସାଂସଦ (ଲୋକସଭା) ଅପରାଜିତା ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ, ସିସିଆରଏଏସ୍‌ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ବୈଦ୍ୟ ରବିନାରାୟଣ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସମେତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଆୟୁଷ ପେସାଦାରମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ସିଏଆରଆଇ, ଭୁବନେଶ୍ଵର ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ସିସିଆରଏସ) ଅଧୀନରେ ଏକ ୟୁନିଟ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ‘ଆୟୁଷ ଦୀକ୍ଷା’ ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ମତ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।

AYUSH
Union Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal lays foundation stone for State-of-the-Art ‘Ayush Diksha' centre at Bhubaneswar
20 JAN 2024 3:54PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal laid the foundation stone for ‘Ayush Diksha’, a first of its kind centre for development of human resources for Ayush professionals of future here today. This state-of-the-art centre will be developed within the campus of Central Ayurveda Research Institute, Bhubaneswar.
Speaking at the event, Shri Sarbananda Sonowal said that Ayush movement has gained a lot of prominence in the last 10 yearsand we are moving towards an integrated medicine approach where an empowered Ayush system of medicine will also be used along with the modern medicine system. He said that as we begin the journey of Ayush Diksha centre here today, this centre will enable the Ayush professionals to hone up their skills and upscale their dexterity in providing world class patient care services to the people of the country. He also said that it will prove as a catalyst to the powerful Ayush movement and its attempt at global movement towards a healthy and happy life experience.
Adding further, the Minister said, “Under the inspiring leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Ayush movement has regained its strength. We know how Yoga has revolutionised the world towards a movement of healthy living. With focussed approach to enable and empower other traditional medicines of India, we are confident that Modiji’s vision of a Swastha Bharat will be achieved. The integrated medicinal approach will prove as boon for the people of the country as they can move towards healing their ailments as well as enriching their quality of life by empowering their physical and mental well being.”
The institution will offer training programmes for Ayush professionals, especially those from Ayurveda, as it aims to collaborate with national institutes of prominence for capacity development, strengthening human resources, facilitate research and development, achieve self-sustainability with an objective to generate revenue. The Ayush Diksha centre is being built with a budget of ₹30 crores. It will be equipped with state-of-the-art facilities including two auditoriums, 40 modern rooms with all amenities, suites for VIPs, dedicated space for a natural library, discussion rooms, modular kitchen, dining lounge, among other amenities.
The event was also graced by the MP (Lok Sabha) for Bhubaneswar, Aparajita Sarangi, the Director General of CCRAS, Prof Vaidya Rabinarayan Acharya, among other senior officials of the ministry, students and Ayush professionals. The CARI, Bhubaneswar is a unit under Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), an autonomous body under the Ministry of Ayush, Government of India. This ground breaking initiative marks a significant step towards promoting and advancing research in Ayurveda on scientific lines.