ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁମ୍ବାଇର ଜଣେ କିନ୍ନର କଳ୍ପନାଙ୍କୁ କହିଲେ, କିନ୍ନରମାନେ କ'ଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ତାହା ଆପଣ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଖାଉଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ମହାନ ସେବା
ବଞ୍ଚିତ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 JAN 2024 3:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ସାଇ କିନ୍ନର ବଚତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଚଳାଉଥିବା ମୁମ୍ବାଇର ଜଣେ କିନ୍ନର କଳ୍ପନା ବାଇଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । କିନ୍ନର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ତାଙ୍କର ଏହା ପ୍ରଥମ ଏଭଳି ଗୋଷ୍ଠୀ । ଏକ ଆହ୍ୱାନମୂଳକ ଜୀବନ କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହିତ କଳ୍ପନା ଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । କଳ୍ପନା ଜୀ ଜଣେ କିନ୍ନରଙ୍କ କଠିନ ଜୀବନକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିକ୍ଷା ବୃତ୍ତି ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ଜୀବନ ପରେ ସେ ବଚତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ସରକାରୀ ଅନୁଦାନ ସହାୟତାରେ କଳ୍ପନାଜୀଙ୍କୁ ବାସ୍କେଟ୍ ତିଆରିରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ତାଙ୍କୁ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜୀବିକା ମିଶନ ଏବଂ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ସହାୟତା ମିଳିଥିଲା । ସେ ଇଡଲି , ଦୋସା ଓ ଫୁଲ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାଲୁକା ଭାବରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ପାଭ - ଭାଜି ଏବଂ ବଡା ପାଭ ବ୍ୟବସାୟର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ପଚାରିଥିଲେ ଯାହା ଶୁଣି ସମସ୍ତେ ଆନନ୍ଦିତ ହୋଇଥିଲେ । କିନ୍ନର ମାନଙ୍କର ବାସ୍ତବତା ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଏବଂ ସମାଜରେ କିନ୍ନର ମାନଙ୍କର ଭୁଲ ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ସମାଜ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସେବାର ବ୍ୟାପକତା ବିଷୟରେ ବୁଝାଇ ଥିଲେ । କଳ୍ପନାଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କିନ୍ନରମାନେ ଯାହା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ତାହା ଆପଣ କରି ଦେଖାଉଛନ୍ତି ।
ତାଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ କିନ୍ନର ପରିଚୟପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କିଛି ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ଭିକ୍ଷାବୃତ୍ତି ଛାଡିବା ପାଇଁ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଭଳି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି । 'ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କି ଗାଡି' ପାଇଁ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉତ୍ସାହ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଗାଡ଼ି ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆସିବା ପରେ ସେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନେ ଅନେକ ସୁବିଧା ପାଇଥିଲେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କଳ୍ପନାଜୀଙ୍କ ଅଦମ୍ୟ ମନୋବଳକୁ ସଲାମ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆହ୍ୱାନମୂଳକ ଜୀବନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନକାରୀ ହେବା କାରଣରୁ ସେ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବଞ୍ଚିତ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
You are showing what Kinnars are capable of doing by your deeds, this is a great service, PM tells Kalpana, a transgender from Mumbai
Our aim is to prioritize the deprived: PM
18 JAN 2024 3:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra from across the country joined the event. The programme was also joined by Union Ministers, MPs, MLAs and local level representatives.
The Prime Minister interacted with Kalpana Bai, a transgender from Mumbai who runs Sai Kinnar Bachat Self Help Group. Hers is the first such group in Maharashtra for transgenders. Narrating a challenging life story, Kalpana ji thanked the Prime Minister for his sensitivity. Kalpana ji recalled the tough life of a transgender and told the Prime Minister that she started the Bachat Gut after a life of begging and uncertainty.
Kalpana ji was initiated into basket making with the help of a government grant. She was supported by the Urban Livelihood Mission and SVANidhi scheme. She is also running idli dosa and a flower business. The Prime Minister light-heartedly asked about the prospect of pav-bhaji and Vada pav business in Mumbai which put everyone at ease. The Prime Minister explained to her the magnitude of her service to the society as her entrepreneurship is educating the people about the reality of transgenders and correcting the wrong image of Kinnars in the society. “You are showing by doing what Kinnars are capable of doing”, the Prime Minister complimented Kalpana ji.
Her group is providing transgender ID cards and encouraging the Kinnar community to take advantage of schemes like PM SVANidhi to start some businesses and leave begging. She expressed enthusiasm of the Kinnar community for ‘Modi Ki Guarantee ki Gadi’ and said she and her friends availed many benefits when the vehicle visited their area. PM Modi saluted the indomitable spirit of Kalpana ji and praised her for becoming a job provider despite having a very challenging life. “Our aim is to prioritize the deprived”, the Prime Minister added.