Prime Minister's Office
You are showing what Kinnars are capable of doing by your deeds, this is a great service, PM tells Kalpana, a transgender from Mumbai
Our aim is to prioritize the deprived: PM
18 JAN 2024 3:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra from across the country joined the event. The programme was also joined by Union Ministers, MPs, MLAs and local level representatives.
The Prime Minister interacted with Kalpana Bai, a transgender from Mumbai who runs Sai Kinnar Bachat Self Help Group. Hers is the first such group in Maharashtra for transgenders. Narrating a challenging life story, Kalpana ji thanked the Prime Minister for his sensitivity. Kalpana ji recalled the tough life of a transgender and told the Prime Minister that she started the Bachat Gut after a life of begging and uncertainty.
Kalpana ji was initiated into basket making with the help of a government grant. She was supported by the Urban Livelihood Mission and SVANidhi scheme. She is also running idli dosa and a flower business. The Prime Minister light-heartedly asked about the prospect of pav-bhaji and Vada pav business in Mumbai which put everyone at ease. The Prime Minister explained to her the magnitude of her service to the society as her entrepreneurship is educating the people about the reality of transgenders and correcting the wrong image of Kinnars in the society. “You are showing by doing what Kinnars are capable of doing”, the Prime Minister complimented Kalpana ji.
Her group is providing transgender ID cards and encouraging the Kinnar community to take advantage of schemes like PM SVANidhi to start some businesses and leave begging. She expressed enthusiasm of the Kinnar community for ‘Modi Ki Guarantee ki Gadi’ and said she and her friends availed many benefits when the vehicle visited their area. PM Modi saluted the indomitable spirit of Kalpana ji and praised her for becoming a job provider despite having a very challenging life. “Our aim is to prioritize the deprived”, the Prime Minister added.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অদোমগী থবকশিংনা কিন্নারশিংনা করি তৌবা ঙম্বগে হায়বা অদোম্না উৎলে, মসি অচৌবা থবক অমনি, মুম্বাইদগী ত্রান্সজেন্দর কল্পনাদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে
ঐখোয়গী পান্দমদি তোল্লবশিং য়াইফনবা থবক পায়খৎপনি: প্রধান মন্ত্রী
18 JAN 2024 3:44PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাগী বেনিফিসরিশিংগা ৱারি শানখ্রে। থৌরম অদুদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা বেনিফিসরিশিং শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং লোকেল থাক্কী মীয়ামগী মীহুৎশিংশু শরুক য়াখি।
সাই কিন্নার বাচত সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী থবক তৌরিবা মুম্বাইদগী ত্রান্সজেন্দর কল্পনা বাইগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারি শানখ্রে। মহাক্কী গ্রুপ অসি মহারাস্ত্রাগী ওইনা ত্রান্সজেন্দরশিংগী অহানবা গ্রুপনি। শিংনবা থল্লবা পুন্সি ৱারি অমা লীরদুনা, মহাক্না মীৎয়েং চঙবগীদমক কল্পনা জিনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকখি। কল্পনা জিনা ত্রান্সজেন্দর অমা ওইবগী অৱাবা পুন্সি নিংশিংখি অমসুং নিবা অমসুং তম্বা ঙমদবা পুন্সি অমগী মতুংদা মহাক্না বচত গুত থবক হৌরকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীদা ফোঙদোকখি।
সরকারগী গ্রান্ত অমগী মতেংগা লোয়ননা কল্পনা জিনা পোল্লাং শাবগী থবক হৌখি। মহাক অর্বান লাইফলিহুদ মিসন অমসুং শ্বানিধি স্কিম্না মতেং পাংখি। মহাক্না ইদলি দোসা অমসুং লৈগী ললোন-ইতিক অমশু পাংথোকখি। মুম্বাইদা মীওই খুদিংমক পোথাহল্লিবা পাউ-ভাজি অমসুং বরা পাউগী ললোন-ইতিক্কী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। মহাক্কী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপনা মীয়ামদা ত্রান্সজেন্দরশিংগী অশেংবা মশক খঙহনবা অমসুং খুন্নাইদা কিন্নারশিংগী ফজদবা মমি চুমথোকপগীদমক খুন্নাইদা মহাক্না পাংথোক্লিবা থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মফমদা শন্দোক্না তাকখি। কল্পনা জি থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কিন্নারশিংনা করি পাংথোকপা ঙম্বগে হায়বা অদোম্না উৎলে।
মহাক্কী কাংবুদা ত্রান্সজেন্দর আই.দি কার্দশিং পীরে অমসুং ললোন-ইতিক থবক হৌনবা অমসুং নিবগী থবক তোক্নবা পি.এম শ্বানিধিগুম্বা স্কিমশিংগী কান্নবশিং লৌনবা কিন্নার কাংলুপকী পুক্নিং থৌগৎখি। মোদি কি গরেন্তি কি গারিগীদমক কিন্নার ফুরুপনা হরাওবা অদু মহাক্না ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্না হায়খি গারি অসিনা মখোয়গী লৈকায়দা লাকপদা মহাক্কী মরুপশিং কান্নবা কয়া ফংলে। কল্পনা জিগী মাইথিবা পীবা ঙমদ্রবা থৌনা অদু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং অৱাবা পুন্সি অমা লৈজরবসু থবক পীবা ঙম্বা অমা ওইরকপদা মহাক থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী পান্দমদি তোল্লবশিং য়াইফনবা থবক পায়খৎপনি।