ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜାନୁଆରି ୨୬ ପରେ ମଧ୍ୟ ଯାତ୍ରା ଜାରି ରହିବ
ଯାତ୍ରାର ବିକାଶ ରଥ ବିଶ୍ୱାସ ରଥରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏଥିରୁ କେହି ବାଦ୍ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି
ସମସ୍ତଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଅବହେଳିତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମୋଦୀ ସମ୍ମାନ ଓ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅନ୍ତି
"ଭିବିଏସୱାଇ ହେଉଛି ଶେଷ ମାଇଲ ଡେଲିଭରିର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମ"
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସରକାର କିନ୍ନରଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉଛନ୍ତି
ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି
18 JAN 2024 5:06PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ଦୁଇ ମାସ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯାତ୍ରାର ବିକାଶ ରଥ ବିଶ୍ୱାସ ରଥରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ କେହି ପଛରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆଗ୍ରହକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ପରେ ଏବଂ ଫେବୃଆରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭିବିଏସୱାଇ ସଂପ୍ରସାରିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରା ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୫ କୋଟି ଲୋକ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପ୍ରାୟ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ପଂଚାୟତ ପରିକ୍ରମା କରିଛି। "ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ନା କୌଣସି କାରଣରୁ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ସମସ୍ତେ ଅବହେଳିତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସେ ସମ୍ମାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭିବିଏସୱାଇକୁ ଶେଷ ମାଇଲ ଡେଲିଭରିର ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨.୫ କୋଟି ଟିବି ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ୫୦ ଲକ୍ଷ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିଲା । ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ, ୩୩ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପିଏମ କିଷାନ ହିତାଧିକାରୀ, ୨୫ ଲକ୍ଷ ନୂତନ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, ୨୫ ଲକ୍ଷ ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ୧୦ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସ୍ୱନିଧି ଆବେଦନ ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ କାହା ପାଇଁ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ହୋଇପାରେ କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଜୀବନ ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଉପରେ ନୂତନ ରିପୋର୍ଟ କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳି ପାରିଛନ୍ତି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଯେପରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରକୃତ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜନ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଅସମ୍ଭବକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ କରିପାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଏହା ବୁଝାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ୟୁନିଟ୍ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା କେବଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିନଥିଲା ବରଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିଥିଲା। ଘରର ଆକାର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା, ନିର୍ମାଣରେ ଲୋକଙ୍କ ପସନ୍ଦକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ର ଗତି ୩୦୦ ଦିନରୁ ୧୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଦେଉଛୁ । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କିନ୍ନରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବଞ୍ଚିତଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହା ହେଉଛି ଆମ ସରକାର ଯିଏ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କିନ୍ନର ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ । ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଆମ ସରକାର କିନ୍ନରଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ। ଏହା କେବଳ କିନ୍ନରମାନଙ୍କୁ ସମାଜରେ ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିନଥିଲା ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଥିବା ଭେଦଭାବର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତ ଘଟାଇଥିଲା । ସରକାର ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଟ୍ରାନ୍ସଜେଣ୍ଡର ପରିଚୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି । ଆଜି ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ଓ ନୂଆ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ସବୁଠି ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ବିଶେଷ କରି ଦୁର୍ବଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅତି ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଭିଯାନକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଋଣ ସୀମା କୁ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ୧୦ କୋଟି ନୂତନ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ହେବେ । ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି। ୩ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ମହିଳା କୃଷକ ଭାବେ ସଶକ୍ତ କରାଯିବା ସହ ୨ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ଓ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ର ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ତାଲିମ ଶେଷ କରିଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ୧୦,୦୦୦ ଏଫପିଓ ଥିବା ବେଳେ ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ୮ ହଜାର ରହିଛି ଏବଂ ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗ ପାଇଁ ୫୦ କୋଟି ଟିକାକରଣ ଫଳରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯାତ୍ରା କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ ସମୟରେ ଆଥଲେଟ ମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ମାଇଁ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରି ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
15 ନଭେମ୍ବର, 2023 ରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ (30 ନଭେମ୍ବର, 9 ଡିସେମ୍ବର 16, ଡିସେମ୍ବର 27 ଡିସେମ୍ବର ଏବଂ ଜାନୁଆରୀ 8, 2024) ଏହି ଆଲୋଚନା ପାଞ୍ଚ ଥର ହୋଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ମାସରେ ବାରଣାସୀ ଗସ୍ତ ସମୟରେ କ୍ରମାଗତ ଦୁଇ ଦିନ (ଡିସେମ୍ବର ୧୭-୧୮) ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସୁଫଳ ଯେପରି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ ହାସଲ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କରାଯାଉଛି ।
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୫ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏହା ଭୂମିରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଯାତ୍ରାର ସଫଳତାର ପ୍ରମାଣ ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଏକଜୁଟ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
PM interacts with the beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra
Yatra to extended beyond 26th January
“Yatra’s Vikas Rath has turned into Vishwas Rath and there is trust that no one will be left behind”
“ Modi worships and values people who were neglected by everyone”
“VBSY is a great medium of the last mile delivery”
“For the first time a government is taking care of transgenders”
“People’s faith and trust in government is visible everywhere”
18 JAN 2024 5:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra from across the country joined the event. The programme was also joined by Union Ministers, MPs, MLAs and local level representatives.
Speaking on the occasion the Prime Minister noted the completion of two months of the Viksit Bharat Sankalp Yatra and said that “Yatra’s Vikas Rath has turned into Vishwas Rath and there is trust that no one will be left behind.” Keeping in mind the huge enthusiasm and demand among the beneficiaries, the Prime Minister has directed the concerned authorities to extend the VBSY beyond 26th January and into February.
The Yatra that began with the blessing of Bhagwan Birsa Munda on 15th November, has turned into a people’s movement and up till now 15 crore people have joined this Yatra and it has covered about 80 percent panchayats. “The main objective of Vikas Bharat Sankalp Yatra was to reach such people who, due to one reason or the other, were till now deprived of the government schemes. And Modi worships and values such people who were neglected by everyone” Said PM Modi.
Calling VBSY a great medium of the last mile delivery, the Prime Minister informed that during the Yatra more than 4 crore health check ups were performed and 2.5 crore TB screening and 50 lakh sickle cell anaemia screenings were done. 50 lakh Ayushman cards, 33 lakh new PM Kisan beneficiaries, 25 lakh new Kisan Credit Cards, 25 lakh free gas connections and 10 lakh new SVANidhi applications were achieved during the course of the yatra so far. The Prime Minister said these may be mere figures for someone but for him every number is a life. Someone who was deprived of the benefits so far.
The Prime Minister noted the new report on multidimensional poverty. PM Modi said due to the efforts of the government in the last 9 years, 25 crore people have come out of poverty. “In the last 10 years, the way our government has created a transparent system, made genuine efforts and promoted public participation, it has made even the impossible possible,” he added. He explained this by giving an example of PM Awas Yojna. In the scheme more than 4 crore poor families were provided a pucca house with 70 percent of the units being registered in the name of women. This not only tackled poverty but also empowered women. Size of the houses was increased, people’s choice was respected in the construction, construction speed was improved 300 days to 100. “This means that we are building permanent houses three times faster than before and giving them to the poor. Such efforts have played a huge role in reducing poverty in the country”, he added.
The Prime Minister illustrated the approach of prioritizing the deprived by the example of the government’s policies for the transgenders. “This is our government which for the first time was concerned about the difficulties of the transgender community and gave priority to making their lives easier. In the year 2019, our government enacted a law protecting the rights of transgenders. This not only helped transgenders get a respectable place in the society but also ended the discrimination against them. The government also issued transgender identity certificates to thousands of people”, he said.
The Prime Minister said “India is changing rapidly. Today, people's confidence, their faith in the government, and their determination to build a new India are visible everywhere.” Referring to his recent interaction with particularly vulnerable tribal groups, PM Modi recalled the initiative of tribal women in even the most backward areas and praised their determination to educate their people to get their rights. Talking about the steps to empower Self Help Group movement, the Prime Minister talked about efforts to connect these groups with banks, increasing the collateral free loans ceiling to 20 lakh rupees from 10 lakh, resulting in 10 crore new women getting associated with SHGs. They received more than 8 lakh crore rupees assistance for new businesses. He also mentioned 3 crore women getting empowered as female farmers, and the plan of creating 2 crore Lakhpati Didi and Namo Drone Didi scheme. He expressed happiness that more than one thousand Namo Drone Didi have finished training.
Talking about the government's priority of modernizing the rural economy and empowering farmers, the Prime Minister listed the steps to strengthen the small farmers. He mentioned 10,000 FPOs out of which 8 thousand are already in place and 50 crore vaccinations for foot and mouth disease resulting in 50 percent increase in the milk production.
Noting India’s young demography, PM Modi noted that during the Yatra quiz competitions were organized, athletes were honoured. He expressed happiness that youth is getting registered with the MY Bharat portal as volunteers. The Prime Minister concluded by reiterating the national resolution for a Viksit Bharat by 2047.
Background
Since its launch on 15th November, 2023, Prime Minister has regularly interacted with the beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra all across the country. The interaction has happened five times through video conferencing (30th November, 9th December 16th December, 27th December and 8th January, 2024). Also, Prime Minister interacted with Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries physically on two consecutive days (17th-18th December), during his visit to Varanasi last month.
Viksit Bharat Sankalp Yatra is being undertaken across the country with the aim to attain saturation of flagship schemes of the government through ensuring that the benefits of these schemes reach all targeted beneficiaries in a time bound manner.
The number of participants in the Viksit Bharat Sankalp Yatra has crossed 15 crore. This is a testimony of the success of Yatra in creating a profound impact on ground which is uniting people across the nation towards a shared vision of Viksit Bharat.