Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message on the release of special stamp & a book on Shree Ram Mandir
18 JAN 2024 2:10PM by PIB Delhi
Namaskar! Ram Ram.
Today, I am honoured to be part of another remarkable event related to the Consecration (Pran-Pratishtha) ceremony of Shri Ram Mandir. Six special commemorative postage stamps dedicated to the Shri Ram Janmabhoomi Temple have been released, along with an album of postage stamps dedicated to Lord Shri Ram from around the world. I congratulate all the devotees of Lord Ram in the country and abroad, as well as all the citizens.
Friends,
While we are familiar with the primary function of postal stamps – affixing them to envelopes for sending letters, messages, or important documents – it is essential to recognize their secondary role. Postal stamps serve as a medium for transmitting ideas, history, and significant events to the next generation. When a postage stamp is issued and sent to someone, it becomes more than just a means of communication; it becomes a conveyance of historical knowledge. These stamps are not mere pieces of paper or art; they are the smallest forms of history books, artifacts, and records of historical sites. In other words, these are miniature versions of some important texts and ideas. The commemorative postage stamps released today will undoubtedly offer valuable insights and learning opportunities for our younger generation.
As I observed, these stamps feature a majestic picture of the Ram Temple, embodying the spirit of Ram Bhakti through artistic expression and expressing a wish for the nation's well-being through the popular Chaupai - 'Mangal Bhawan Amangal Hari'. They include the image of Surya, the symbol of Suryavanshi Ram, conveying the message of new light in the country. Additionally, there is a depiction of the virtuous river Saryu, symbolizing that the country will always thrive with the blessings of Ram. The intricate beauty of the temple's interior architecture has been meticulously captured on these postage stamps. I have been informed that, in a way, a miniature representation of our philosophy of five elements is showcased through Lord Ram. The Postal Department has received guidance from both the sages and the Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust in this endeavour, and I extend my salutations to those sages for their valuable contribution.
Friends,
The tales of Lord Shri Ram, Mother Sita, and the Ramayana transcend the limits of time, society, caste, religion, and region, connecting with every individual. Ramayana, symbolizing sacrifice, unity, and courage during the most challenging times, teaches the triumph of love in the face of numerous hardships, establishing a universal connection with humanity. This widespread appeal is the reason why the Ramayana remains a focal point of interest worldwide, generating enthusiasm in various countries and cultures. The books introduced today mirror these sentiments, illustrating the global admiration for Lord Ram, Mata Sita, and the Ramayana. For the contemporary youth, it will be fascinating to explore how different nations have issued postal stamps depicting Shri Ram. Countries such as America, Australia, Cambodia, Canada, Czech Republic, Fiji, Indonesia, Sri Lanka, New Zealand, Thailand, Guyana, and Singapore have honoured the life stories of Lord Ram through postal stamps, expressing great respect and affection. This album not only provides information about how Lord Ram has been revered as an exemplary figure beyond Bharat but also delves into the profound influence of Lord Ram and the Ramayana on civilizations worldwide. It sheds light on how, even in modern times, nations have appreciated his character. Additionally, the album offers a concise tour of the tales of Lord Shri Ram and Mata Janaki. It underscores the eternal words of Maharishi Valmiki -
यावत् स्थास्यंति गिरयः,
सरितश्च महीतले।
तावत् रामायणकथा,
लोकेषु प्रचरिष्यति॥
That is, as long as there are mountains and rivers on earth, the epic of Ramayana and the persona of Shri Ram will continue to be propagated among the people. Once again, congratulations to all of you and all our fellow countrymen on the launch of these special commemorative postal stamps.
Thank you! Ram Ram.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী রাম মন্দিরগী মতাংদা অখন্নবা স্তাম্প অমসুং লাইরিক ফোঙবগী থৌরমদা থমখিবা পি.এম.গী ভিদিও মেসেজকী ৱারোল
18 JAN 2024 2:10PM by PIB Imphal
নস্কার, রাম-রাম!
ঙসি, শ্রীরাম মন্দির প্রান-প্রতিস্থা অভিয়ানগা মরী লৈনবা নুংঙাইরবা থৌর অমগসু মরী লৈনবগী ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংজরে। ঙসি, শ্রীরাম জন্মভুমী মন্দিরদা কত্থোক্লবা অখন্নবা স্তাম্প 6 ফোঙলগনি। প্রভু শ্রীরামগা মরী লৈনবা স্তাম্পশিং ঙসি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা চৎনবা হৌখ্রবনি, মসিগী মতাংদা এলবম অমসু ঙসি ফোঙলি। ঐহাক্না লৈবাক অমসুং মীরম লৈবাক্কী রাম ভক্ত অমসুং লৈবাক মীয়াম্বু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
পোস্তেল স্তাম্পকী মথৌ অমদি ঐখোয়না খঙনরে...মখোয়শিং অসিবু ইনভেলপ্তা নপ্পা, মখোয়গী মতেংদগী ঐখোয়গী চিথীশিংবু থাবা অসিনি। অদুবু, পোস্তেল স্তাম্পনা অতোপ্পা অরুবা মথৌ অমসু পাংথোকই। পোস্তেল স্তাম্পনা ৱাখল্লোন, পুৱারী অমসুং পুৱারী ওইবা থৌদোকশিংবু মথংগী চারোন শুরোন্দা তাকপগী পাম্বৈ অমসু ওই। অদোম্না স্তাম্প অমা চৎনহনবা হৌবা মতমদা, অমসুং মসিবু কনা অমগী মফমদা থাবা মতমদা, মসিনা চিথী নত্ত্রগা পোৎ থাবা খক্কী মথৌ তৌদে। মসিনা পুৱারী অমবু অতোপ্পা মীওই অমদগী অতোপ্পা মীওই অমদা য়ৌহল্লি। মসিগী তিকেত অসি শুপ্নগী চেজেৎ অমা নত্তে। মসিদি শুপ্নগী আর্তৱর্ক অমখক নত্তে। মসিদি পুৱারী, চৎনবী অমসুং পুৱারী ওইবা মফমগী অপীকপা মওং-মতৌ অমনি। মসিদি অচৌবা থৌদোক, লৈবাক অমসুং ৱাখল্লোন কয়াগী অপীকপা মওং মতৌ অমনি হায়না ঐখোয়না হায়বসু য়াই। ঙসি ফোঙলিবা মেমোরিএল স্তাম্প অসিদগী ঐখোয়গী নহাশিংগী চারোন শুরোনশিংনা ৱাফম কয়া অমা তম্বা ফংগনি।
ঐহাকসু হৌজিক য়েংলম্বনি, স্তাম্প অসিদা রাম মন্দিরগী শক্তম য়াওরি, খুৎ-শা হৈশিংনা শেমদুনা রামভক্তিগী ৱাখল্লোনবুসু তাক্লি, অদুগা ‘মঙ্গল ভবন অমঙ্গল হারী’ হায়না ইরি, মসিগুম্বা মমিং লৈরবা চৌপাই অসিনা লৈবাক্কী য়াইফ য়ুম্বালগী পাউজেলসু পীরি। মসিদা শুর্য়বন্সী রামগী শক্তম য়াওরি, মসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা মঙাল অমসু পীরিবনি। মসিদা মতিক লৈরবা সর্য়ু তুরেলসু য়াওরি অমসুং মসিনা শ্রী রামগী থৌজালদগী লৈবাক অসিনা মতিক মগুন লৈগনি হায়না তাক্লি। লাইশঙ অসিগী মনুংগী নীংথিরবা শক্তমশিংবুসু পোস্তেজ স্তাম্পশিংদা অসিদা নীংথিনা উৎলি। প্রভু রামগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী পোৎলম মঙাগী ৱাখল্লোন অসিবুসু অপীকপা মওং-মতৌদা উৎলি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লি। স্তাম্প অসিদা পাংথোক্লিবা থবকশিংগা মরী লৈননা, পোস্তেল বিভাগনা রাম জন্মভুমী তীর্থ খেত্র ত্রস্তশিংগা লোয়ননা সন্তশিংদগী পাউতাক ফংখি। ঐহাক্না থবকশিং অসিদা তেংবাংবগী মখোয় পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ভগ্বান শ্রীরাম, ইমা সিতা অমসুং রমায়নগী ৱারীশিংগা মতম, খুন্নাই, জাতী, লাইনীং অমসুং ঙমখৈদা লৈবা মীপুম খুদিংদা মরী লৈনৈ। খ্বাইদগী ৱাবা মতমদা কত্থোকপা ঙম্বা, অমত্তা ওইবা ঙম্বা অমসুং থৌনা উৎপা ঙম্বা রমায়ন অসিনা অরুবা তাঞ্জা কয়াদা মীনুংশিনা মায় পাকপা ঙম্মি তাকপীরিবা রমায়ন্না মীওইবা খুন্নাইগা মরী লৈনরি। রমায়ন্না মালেম পুম্বদা মমিং চৎলিবসি মসিগী মরমদগীনি। মালেমহী তোঙান-তোঙানবা সংস্কৃতী, লৈবাকশিংদা রমায়নগী মতাংদা থৱাই য়াওবগী মতৌ লোইনা লৈনৈ। মালেম পুম্বনা ভগ্বান রাম, ইমা সিতা অমসুং রমায়নবু কয়া য়াম্না ইকায় খুম্ননা লৌনবগে হায়বসি ঙসি ফোঙলিবা লাইরিক অসিনা তাক্লি। মালেমগী লৈবাক কয়ানা শ্রীরামদা য়ুম্ফম ওইবা স্তাম্প করিগীদমক্তা শিজিন্নরিবনো হায়বসি থীবদা ঙসিগী চারোন শুরোনশিংনা য়াম্না নুংঙাইবা অমা ফাওগনি। অমেরিকা, ওস্ত্রেলিয়া, কম্বোদিয়া, কনাদা, জেক রিপব্লিক, ফিজি, ইন্দোনেসিয়া, শ্রী লঙ্কা, ন্যু জিলেন্দ, থাইলেন্দ, গুয়ানা, সিঙ্গাপোর...মখোয়গুম্বা লৈবাক কয়ানা ভগ্বান রামগী পুন্সিগী হীরম কয়াবু ইকায় খুম্নদুনা পোস্তেল স্তাম্প চৎনহল্লি। রাম্না ভারতখক্তা ত্তনা ভারতকী মপান্দা কয়া য়াম্না চাউবা ইথিল অমা ওইবগে, রমায়ন্না মখোয়দা কয়া য়াম্না লুবা পাউতাক পীবগে, হৌজিক্কী মতমসিদা শ্রীরাম্না মখোয়গী লিচৎ শাজত্তা ইথিল কয়া য়াম্না পীবগে হায়বসি এলবম অসিনা য়াম্না কুপা তাক্লি অমসুং প্রভু শ্রীরাম অমসুং ইমা জানকীগী ৱারী কয়াগী শম্লপ্পা শক্তম অমসু উহনগনি। অথোইবা বালমিকীগী ৱারোল অমদি ঙসিসি অদুমক হিংলিবনি। মহাক্না হায়রম্মি,
য়াৱত সথাস্যন্তী গিরয়:,
সরিতচ্ব মহিতলে।
তাৱত রমায়নকথা,
লোকেশু প্রচরিশ্যতী।।
মসিনা হায়বদি, মালেমদা চিং লৈরিবমখৈ, তুরেল লৈরিবমখৈ, রমায়নগী ৱারী, শ্রীরামগী মওং-মতৌবু মীয়াম্না খঙনগনি। ঐহাক্না ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
থাগৎচরি! রাম-রাম।