স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনাৰ অধীনত ৩০ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
আঁচনিখনৰ অধীনত ৬.২ কোটি বিনামূলীয়া চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হ'লে দৰিদ্ৰ আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ বাবে ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ৰাহি হ'ব
হিতাধিকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনৰ পৰা আয়ুষ্মান এপ ব্যৱহাৰ কৰি আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰিব পাৰে, এপ্পটো ১৩ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে মুকলি হোৱাৰ পিছত ৫২ লাখ বাৰ ডাউনলোড কৰা হৈছে
14 JAN 2024 5:20PM by PIB Guwahati
আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (এবি পিএম-জেএৱাই)য়ে ১২ জানুৱাৰী, ২০২৪ তাৰিখে ৩০ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰি যথেষ্ট সফলতা অৰ্জন কৰিছে। এই ধ্বজাবাহী আঁচনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কৰ্তৃপক্ষই (এনএইচএ) ৰূপায়ণ কৰিছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ১২ কোটি হিতাধিকাৰী পৰিয়ালক মাধ্যমিক আৰু তৃতীয় স্তৰৰ যত্ন চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হোৱাৰ বাবে প্ৰতি বছৰে প্ৰতি পৰিয়ালৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ স্বাস্থ্য আৱৰণ প্ৰদান কৰা।
আয়ুষ্মান ভাৰত পিএম-জেৱাই (PM-JAY)ৰ অধীনত আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰাটো হৈছে আটাইতকৈ মৌলিক কাৰ্যকলাপ আৰু আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ ওচৰত আয়ুষ্মান কাৰ্ড থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে, এই আঁচনিৰ অধীনত ৩০ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰাৰ সাফল্য লাভ কৰিছে। কেৱল যোৱা দুটা বিত্তীয় বৰ্ষত ১৬.৭ কোটিতকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আজিৰ তাৰিখলৈকে, ২০২৩-২৪ বৰ্ষত ৭.৫ কোটিতকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে প্ৰতি মিনিটত প্ৰায় ১৮১ খন আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন আঁচনি সকলোৰে ওচৰলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে ১৫ নৱেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত আগবঢ়োৱা অন-স্পট সেৱাবোৰৰ ভিতৰত আছে আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত। এই অভিযানে তৃণমূল পৰ্যায়ত কাৰ্ড প্ৰস্তুত ত্বৰান্বিত কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। এই যাত্ৰাৰ সময়ত, ২.৪৩ কোটিতকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে সকলোকে বিভিন্ন স্বাস্থ্য আঁচনি প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰা আয়ুষ্মান ভৱ অভিযান (২০২৩ চনৰ ১৭ ছেপ্টেম্বৰত আৰম্ভ কৰা)ৰ সময়ত ৫.৬ কোটিতকৈ অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বিত্তীয় বৰ্ষ অনুসৰি প্ৰস্তুত কৰা মুঠ আয়ুষ্মান কাৰ্ডবোৰ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
অন্তিমজন হিতাধিকাৰীৰ কাষ চাপিবলৈ, এন.এইচ.এ.-য়ে আয়ুষ্মান কাৰ্ড সৃষ্টি কৰিবলৈ 'আয়ুষ্মান এপ' মুকলি কৰিছে। এই এপটোত স্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ এক অনন্য বৈশিষ্ট্য আছে। ৪ টা সৰল পদক্ষেপত, এই সুবিধাটোৱে ব্যৱহাৰকাৰীক এণ্ড্ৰইড ম'বাইল ফোন ব্যৱহাৰ কৰি আয়ুষ্মান কাৰ্ড এখন সৃষ্টি কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে। ইয়াৰ বাহিৰেও, যিকোনো ব্যক্তিয়ে হিতাধিকাৰীসকলক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। সেয়েহে, আয়ুষ্মান এপে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ মনোভাৱ শক্তিশালী কৰে। এই এপ্লিকেশ্বনৰ সফলতা এই কথাৰ পৰা অনুমান কৰিব পাৰি যে ১৩ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে মুকলি হোৱাৰ পিছত, এই এপটো ৫২ লাখতকৈও অধিক বাৰ ডাউনলোড কৰা হৈছে।
৪.৮৩ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ সৈতে, উত্তৰ প্ৰদেশ সৰ্বাধিক সংখ্যক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা ৰাজ্যৰ তালিকাত শীৰ্ষত আছে। মধ্য প্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ ক্ৰমান্বয়ে ৩.৭৮ কোটি আৰু ২.৩৯ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ সৈতে দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্থানত আছে। ১১ খন ৰাজ্যত ১ কোটিতকৈও অধিক আয়ুষ্মান কাৰ্ড ব্যৱহাৰকাৰী লোক আছে। সৰ্বাধিক সংখ্যক আয়ুষ্মান কাৰ্ড থকা শীৰ্ষ দহখন ৰাজ্য নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
ৰাজ্য
আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুতৰ সংখ্যা
উত্তৰ প্ৰদেশ
৪.৮কোটি
মধ্য প্ৰদেশ
৩.৮ কোটি
মহাৰাষ্ট্ৰ
২.৪ কোটি
গুজৰাট
২.৩ কোটি
ছটিশগড়
২.১ কোটি
অসম
১.৬ কোটি
ৰাজস্থান
১.৬ কোটি
কৰ্নাটক
১.৫ কোটি
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১.৫ কোটি
ঝাৰখণ্ড
১.২ কোটি
ইয়াৰ উপৰিও আজিলৈকে, মহিলাসকলৰ বাবে প্ৰায় ১৪.৬ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। আঁচনিখনে মহিলা হিতাধিকাৰীসকলক জাৰী কৰা ৪৯ শতাংশ আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ সৈতে স্বাস্থ্য সেৱাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু উপাৰ্জনৰ সমতাৰ সৈতে আঞ্চলিক সমতাৰ সৈতে লিংগ সমতা লাভ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। লগতে, এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰদান কৰা চিকিৎসাৰ ৪৮ শতাংশ মহিলাই লাভ কৰিছে। সেয়েহে, লিংগ সমতা হৈছে এই আঁচনিৰ মৌলিক ডিজাইনৰ অংশ।
আজি আয়ুষ্মান কাৰ্ড- সমতা, অধিকাৰ আৰু সৱলীকৰণৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। ই দৰিদ্ৰ আৰু দুখীয়া পৰিয়ালবোৰক আশ্বাস দিয়ে যে তেওঁলোকক ৰোগৰ দুগুণ বোজা আৰু চিকিৎসাৰ সময়ত হোৱা বৃহৎ ব্যয়ৰ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰা হ'ব। এই সত্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি, চৰকাৰে সকলো যোগ্য হিতাধিকাৰীৰ ওচৰত আয়ুষ্মান কাৰ্ড থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।
ইয়াৰ উপৰিও, আয়ুষ্মান ভাৰত পিএম-জেএৱাইৰ অধীনত চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হোৱাৰ বাবে ৬.২ কোটিৰো অধিক লোকক সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। যাৰ ওপৰত ৭৯,১৫৭ কোটিতকৈ অধিক ব্যয় কৰা হৈছিল। যদিহে হিতাধিকাৰীসকলে এ বি পি এম-জেৱাইৰ পৰিসৰৰ বাহিৰত নিজাববীয়াকৈ একে চিকিৎসাৰ সুবিধা ল'লেহেঁতেন, তেন্তে চিকিৎসাৰ মুঠ খৰচ প্ৰায় ২ গুণ বেছি হ'লহেঁতেন। সেয়েহে, দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত পৰিয়ালবোৰৰ ব্যয়ৰ পৰা ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ৰাহি হৈছিল।
আঁচনিখনৰ বিষয়ে অধিক জানিবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক: https://dashboard.pmjay.gov.in/pmj/#/

Ministry of Health and Family Welfare
30 crore Ayushman Cards created under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
6.2 crore free hospital admissions under scheme have saved out-of-pocket-expenditure of more than 1.25 lakh crore of poor and vulnerable population
Beneficiaries can create Ayushman Card from their Mobile Phone using Ayushman Appwhich has been downloaded 52 lakh times since its launch on 13thSeptember 2023
14 JAN 2024 5:20PM by PIB Delhi
Ayushman Bharat Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) has crossed the milestone of 30 crore Ayushman cards on 12thJanuary2024. The flagship scheme being implemented by the National Health Authority (NHA) aims to provide health cover of Rs. 5 lakhs per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to 12 Crore beneficiary families.
Ayushman card creation is the most fundamental activity under Ayushman Bharat PM-JAY and concerted efforts are being continuously made to ensure that every beneficiary under the scheme has Ayushman card. As a result of the persistent efforts, the scheme has reached the feat of 30 crore Ayushman cards created.More than 16.7 crore Ayushman cardshave been created only during the last two financial years. As on date, during 2023-24, more than 7.5 crore Ayushman cards have been created. This implies that approximately 181 Ayushman cards are created everyminute.
Ayushman card creation is included in on-spot services being offered duringViksit Bharat Sankalp Yatra launchedon 15thNovember 2023 with the intent to ensure saturation of different schemes of Government of India. This campaign has significantly helped expedite card creation at the grassroot level. More than 2.43 Cr Ayushman cards have been created during the Yatra. Further, more than 5.6 Cr Ayushman cards (launched on 17th Sep 2023) have been created during Ayushman Bhava campaign launched by Ministry of Health and Family Welfare to achieve saturation of different health schemes.
The financial year wise total Ayushman cards created are as follows:
Data as on 12.01.2023 January,2
In order to reach out to the last mile, NHA has launched ‘Ayushman App’ for Ayushman Card creation. The app has a unique feature of self-verification. In simple 4 steps, this feature enables users to create Ayushman Card using an android mobile phone. Further, any person can help beneficiaries to create Ayushman card. Thus, the Ayushman App enables Jan Bhagidari in its spirit. The success of this application can be measured from the fact that the app has been downloaded for more than 52 lakh times, since itslaunch on 13th September 2023.
With 4.83 crore Ayushman Cards, Uttar Pradesh tops the list of States with the highest number of Ayushman Cards crated. Madhya Pradesh and Maharashtrastand at number two and three positions with 3.78 crore and 2.39 crore Ayushman cards respectively. 11 States have more than 1 crore Ayushman cards holders.Top ten States with highest number of Ayushman cards are as below:
State
No. of Ayushman cards created
Uttar Pradesh
4.8 Cr
Madhya Pradesh
3.8 Cr
Maharashtra
2.4 Cr
Gujarat
2.3 Cr
Chhattisgarh
2.1 Cr
Assam
1.6 Cr
Rajasthan
1.6 Cr
Karnataka
1.5 Cr
Andhra Pradesh
1.5 Cr
Jharkhand
1.2 Cr
Further, as on date, approximately 14.6 crore Ayushman cards have been created for females. Scheme is striving to achieve gender parity along with regional parity and income parity in access to healthcare services with 49% Ayushman Cards issued to female beneficiaries. Also, 48% of treatment provided under the scheme has been availed by the female; thus, gender equity is part of core design of the scheme.
Today, Ayushman Card has become a symbol of equity, entitlement and empowerment. It gives an assurance to the poor and deprived family that they will be protected against the double-burden of disease and the debilitating impact of catastrophic expenditure incurred during treatment. Underscoring this fact, Government is making all efforts to ensure that all eligible beneficiaries possess Ayushman Card.
Further, Ayushman Bharat PM-JAY has successfully catered to 6.2 crore hospital admissions worth more than Rs. 79,157crores. If the beneficiary would have availed the same treatment on their own outside the ambit of AB PM-JAY, the total cost of the treatment would have gone nearly 2 times higher, thus, saving more than 1.25 lakh crore out of pocket expenditure of poor and deprived families.
More detail updates about the scheme available here: https://dashboard.pmjay.gov.in/pmj/#/
Scan to download Ayushman App for creating Ayushman Card
Scan to watch Ayushman Card creation process