Ministry of Health and Family Welfare
30 crore Ayushman Cards created under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
6.2 crore free hospital admissions under scheme have saved out-of-pocket-expenditure of more than 1.25 lakh crore of poor and vulnerable population
Beneficiaries can create Ayushman Card from their Mobile Phone using Ayushman Appwhich has been downloaded 52 lakh times since its launch on 13thSeptember 2023
14 JAN 2024 5:20PM by PIB Delhi
Ayushman Bharat Pradhan Mantri - Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) has crossed the milestone of 30 crore Ayushman cards on 12thJanuary2024. The flagship scheme being implemented by the National Health Authority (NHA) aims to provide health cover of Rs. 5 lakhs per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to 12 Crore beneficiary families.
Ayushman card creation is the most fundamental activity under Ayushman Bharat PM-JAY and concerted efforts are being continuously made to ensure that every beneficiary under the scheme has Ayushman card. As a result of the persistent efforts, the scheme has reached the feat of 30 crore Ayushman cards created.More than 16.7 crore Ayushman cardshave been created only during the last two financial years. As on date, during 2023-24, more than 7.5 crore Ayushman cards have been created. This implies that approximately 181 Ayushman cards are created everyminute.
Ayushman card creation is included in on-spot services being offered duringViksit Bharat Sankalp Yatra launchedon 15thNovember 2023 with the intent to ensure saturation of different schemes of Government of India. This campaign has significantly helped expedite card creation at the grassroot level. More than 2.43 Cr Ayushman cards have been created during the Yatra. Further, more than 5.6 Cr Ayushman cards (launched on 17th Sep 2023) have been created during Ayushman Bhava campaign launched by Ministry of Health and Family Welfare to achieve saturation of different health schemes.
The financial year wise total Ayushman cards created are as follows:
Data as on 12.01.2023 January,2
In order to reach out to the last mile, NHA has launched ‘Ayushman App’ for Ayushman Card creation. The app has a unique feature of self-verification. In simple 4 steps, this feature enables users to create Ayushman Card using an android mobile phone. Further, any person can help beneficiaries to create Ayushman card. Thus, the Ayushman App enables Jan Bhagidari in its spirit. The success of this application can be measured from the fact that the app has been downloaded for more than 52 lakh times, since itslaunch on 13th September 2023.
With 4.83 crore Ayushman Cards, Uttar Pradesh tops the list of States with the highest number of Ayushman Cards crated. Madhya Pradesh and Maharashtrastand at number two and three positions with 3.78 crore and 2.39 crore Ayushman cards respectively. 11 States have more than 1 crore Ayushman cards holders.Top ten States with highest number of Ayushman cards are as below:
State
No. of Ayushman cards created
Uttar Pradesh
4.8 Cr
Madhya Pradesh
3.8 Cr
Maharashtra
2.4 Cr
Gujarat
2.3 Cr
Chhattisgarh
2.1 Cr
Assam
1.6 Cr
Rajasthan
1.6 Cr
Karnataka
1.5 Cr
Andhra Pradesh
1.5 Cr
Jharkhand
1.2 Cr
Further, as on date, approximately 14.6 crore Ayushman cards have been created for females. Scheme is striving to achieve gender parity along with regional parity and income parity in access to healthcare services with 49% Ayushman Cards issued to female beneficiaries. Also, 48% of treatment provided under the scheme has been availed by the female; thus, gender equity is part of core design of the scheme.
Today, Ayushman Card has become a symbol of equity, entitlement and empowerment. It gives an assurance to the poor and deprived family that they will be protected against the double-burden of disease and the debilitating impact of catastrophic expenditure incurred during treatment. Underscoring this fact, Government is making all efforts to ensure that all eligible beneficiaries possess Ayushman Card.
Further, Ayushman Bharat PM-JAY has successfully catered to 6.2 crore hospital admissions worth more than Rs. 79,157crores. If the beneficiary would have availed the same treatment on their own outside the ambit of AB PM-JAY, the total cost of the treatment would have gone nearly 2 times higher, thus, saving more than 1.25 lakh crore out of pocket expenditure of poor and deprived families.
More detail updates about the scheme available here: https://dashboard.pmjay.gov.in/pmj/#/
Scan to download Ayushman App for creating Ayushman Card
Scan to watch Ayushman Card creation process

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୦ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି
ଏହି ଯୋଜନାରେ ୬.୨ କୋଟି ମାଗଣା ହସ୍ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ଦ୍ୱାରା ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଓ ଦୁର୍ବଳ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପକେଟ୍‌ରୁ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି
ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ରୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ, ଯାହା ୧୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ୫୨ ଲକ୍ଷ ଥର ଡାଉନଲୋଡ୍ ହୋଇଛି
14 JAN 2024 5:20PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ - ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏବିପିଏମ୍ - ଜେଏୱାଇ)୧୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ୩୦ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏ) ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୧୨ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ସ୍ତରର ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ପାଇଁ ପରିବାର ପିଛା ବାର୍ଷିକ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପିଏମ୍ - ଜେଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ମୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଏହି ଯୋଜନା ୩୦ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । କେବଳ ଗତ ଦୁଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୬.୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୦୨୩ - ୨୪ ରେ ୭.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ପ୍ରାୟ ୧୮୧ଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି ହେଉଛି ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ସଂତୃପ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ୧୫ ନଭେମ୍ବର୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଅନ - ସ୍ପଟ୍ ସେବାରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ୨.୪୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭବ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ୫.୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ (୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ) ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଅନୁଯାୟୀ ମୋଟ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଗୁଡିକ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅନୁଯାୟୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି:
Data as on 12.01.2023 January,2
ଅନ୍ତିମ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ 'ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆପ୍' ଲଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆପରେ ନିଜକୁ ଯାଂଚ କରିବାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି । ୪ଟି ସରଳ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ବ୍ୟବହାର କରି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରିପାରିବେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ତେଣୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆପ୍ ଜନଭାଗିଦାରୀକୁ ନିଜ ଭାବନାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ । ୧୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ଏହି ଆପ୍ ୫୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଥର ଡାଉନଲୋଡ୍ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନର ସଫଳତାକୁ ସେଥିରୁ ମାପ କରାଯାଇପାରିବ ।
୪.୮୩ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସହ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସର୍ବାଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଥିବା ରାଜ୍ୟ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ୩.୭୮ କୋଟି ଏବଂ ୨.୩୯ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସହ ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡଧାରୀ ଅଛନ୍ତି । ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଥିବା ଶୀର୍ଷ ଦଶଟି ରାଜ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ଅଛି :
ଏହାବ୍ୟତୀତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମହିଳା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୪.୬ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ୪୯% ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଇବାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମାନତା ଏବଂ ଆୟ ସମାନତା ସହିତ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ସେହିପରି ଏହି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ୪୮ ପ୍ରତିଶତ ଚିକିତ୍ସା ମହିଳାମାନେ ପାଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏହି ଯୋଜନାର ମୂଳ ଡିଜାଇନର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ଆଜି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସମାନତା, ଅଧିକାର ଓ ସଶକ୍ତିକରଣର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି । ଏହା ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥାଏ ଯେ ସେମାନେ ରୋଗର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ବୋଝ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ନେଇ ହେଉଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଖର୍ଚ୍ଚର ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବେ । ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ଯେପରି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପିଏମ୍ - ଜେଏୱାଇ ୭୯,୧୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୬.୨ କୋଟି ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ସଫଳତାର ସହ ଭର୍ତ୍ତି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଯଦି ହିତାଧିକାରୀ ଏବି ପିଏମ୍‌ - ଜେଏୱାଇ ପରିସର ବାହାରେ ନିଜେ ସମାନ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଚିକିତ୍ସାର ସମୁଦାୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରାୟ ୨ ଗୁଣ ଅଧିକ ହୋଇଥାନ୍ତା । ଏହା ଫଳରେ ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରର ପକେଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରୁ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି ।
ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ସ୍କିମ୍ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିବ ଅପଡେଟ୍‌ : https://dashboard.pmjay.gov.in/pmj/#/
ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ସ୍କାନ୍ କରନ୍ତୁ
ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡତିଆରି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଖିବାକୁ ସ୍କାନ୍ କରନ୍ତୁ