NITI Aayog
24.82 crore Indians escape Multidimensional Poverty in last 9 years.
Steep decline in Poverty Headcount Ratio from 29.17% in 2013-14 to 11.28% in 2022-23.
All 12 MPI indicators show significant signs of improvement.
Uttar Pradesh, Bihar, and Madhya Pradesh recorded largest decline in the number of MPI poor between 2013-14 and 2022-23.
Poorer states record faster decline in poverty – indicating reduction in disparities
India is likely to achieve SDG Target 1.2 (reducing multidimensional poverty by at least half) much ahead of 2030.
15 JAN 2024 5:01PM by PIB Delhi
24.82 crore people escaped multidimensional poverty in last nine years. Findings of NITI Aayog’s Discussion Paper ‘Multidimensional Poverty in India since 2005-06’ give credit for this remarkable achievement to significant initiatives of the government to address all dimensions of the poverty between 2013-14 to 2022-23. The discussion paper was released today by Prof Ramesh Chand, Member, NITI Aayog in presence of Shri B. V. R. Subrahmanyam, CEO NITI Aayog. Oxford Policy and Human Development Initiative (OPHI) and United Nations Development Programme (UNDP) have provided technical inputs for this paper.
The Multidimensional Poverty Index (MPI) is a globally recognized comprehensive measure that captures poverty in multiple dimensions beyond monetary aspects. MPI’s global methodology is based on robust Alkire and Foster (AF) method that identifies people as poor based on universally acknowledged metric designed to assess acute poverty, providing a complementary perspective to conventional monetary poverty measures.
According to the Discussion Paper, India has registered a significant decline in multidimensional poverty in India from 29.17% in 2013-14 to 11.28% in 2022-23 i.e. a reduction of 17.89 percentage points. Uttar Pradesh registered the largest decline in the number of poor with 5.94 crore people escaping multidimensional poverty during the last nine years followed by Bihar at 3.77 crore, Madhya Pradesh at 2.30 crore and Rajasthan at 1.87 crore.
The paper also shows that the pace of decline in poverty headcount ratio using exponential method was much faster between 2015-16 to 2019-21 (10.66% annual rate of decline) compared to period 2005-06 to 2015-16 (7.69% annual rate of decline). All 12 indicators of MPI have recorded significant improvement during the entire study period. To assess the poverty levels in the year 2013-14 against the current scenario (i.e. for the year 2022-23), projected estimates have been used due to data limitations for these specific periods.
Significant initiatives covering all dimensions of poverty have led to 24.82 crore individuals escaping multidimensional poverty in the last 9 years. As a result, India is likely to achieve its SDG target of halving multidimensional poverty well before 2030. The Government's persistent dedication and resolute commitment to enhancing the lives of the most vulnerable and deprived have been instrumental in this accomplishment.
The Government of India has made remarkable progress in improving the lives of people, aiming to reduce poverty in all dimensions. Noteworthy initiatives like Poshan Abhiyan and Anemia Mukt Bharat have significantly enhanced access to healthcare facilities, leading to a substantial decrease in deprivation. Operating one of the world's largest food security programs, the Targeted Public Distribution System under the National Food Security Act covers 81.35 crore beneficiaries, providing food grains to rural and urban populations. Recent decisions, such as extending free food grain distribution under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana for another five years, exemplify Government's commitment. Various programs addressing maternal health, clean cooking fuel distribution through Ujjwala Yojana, improved electricity coverage via Saubhagya, and transformative campaigns like Swachh Bharat Mission and Jal Jeevan Mission have collectively elevated living conditions and overall well-being of people. Additionally, flagship programs like Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana and PM Awas Yojana have played pivotal roles in financial inclusion and providing safe housing for the underprivileged.
While the performance of States varies, some States which were traditionally having high poverty have made remarkable progress in helping people escape poverty, thus reducing inter-state disparities in multidimensional poverty. With this, the fundamental problems in accessing basic services are getting resolved fast so that the country can look towards becoming a developed nation i.e. Viksit Bharat @2047.

ନୀତି ଆୟୋଗ
ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି ୨୪ କୋଟି ୮୨ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ
ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହିସାବ ଅନୁପାତ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୨୯.୧୭% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଏହା ୧୧.୨୮%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ସମସ୍ତ ୧୨ଟି ଏମପିଆଇ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଉନ୍ନତିର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଙ୍କେତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି
୨୦୧୩-୧୪ରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏମପିଆଇ ଗରିବଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବାଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଗରିବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଯାହାକି ଅସମାନତା ହ୍ରାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି
୨୦୩୦ର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୧.୨ (ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ଅତି କମରେ ଅଧା ହ୍ରାସ କରିବା) ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛି
15 JAN 2024 5:01PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ୨୪ କୋଟି ୮୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ‘୨୦୦୫-୦୬ରୁ ଭାରତରେ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ’ଶୀର୍ଷକ ନୀତି ଆୟୋଗର ଆଲୋଚନା ପତ୍ରରୁ ଏହା ଜଣାପଡ଼ିଛି । ୨୦୧୩-୧୪ରୁ ୨୦୨୨-୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାକୁ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଇଛି। ନୀତି ଆୟୋଗର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ବି.ଭି.ଆର ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ପ୍ରଫେସର ରମେଶ ଚାନ୍ଦ ଏହି ଆଲୋଚନା ପତ୍ର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ପଲିସି ଆଣ୍ଡ ହ୍ୟୁମାନ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଇନିସିଏଟିଭ୍ (ଓପିଏଚ୍ଆଇ) ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ୟୁଏନଡିପି) ଏହି ଦସ୍ତାବିଜ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ (ଏମପିଆଇ) ହେଉଛି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଆର୍ଥିକ ଦିଗ ବ୍ୟତୀତ ଏକାଧିକ ଦିଗରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ବିବେଚନା କରିଥାଏ । ଏମପିଆଇର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦ୍ଧତି ଦୃଢ଼ ଆଲକିର ଏବଂ ଫଷ୍ଟର (ଏଏଫ) ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯାହା ତୀବ୍ର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଆଧାରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଗରିବ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରେ, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ଆର୍ଥିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ପରିପୂରକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଆଲୋଚନା ପତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ୨୯.୧୭% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଏହା ୧୧.୨୮% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଅର୍ଥାତ୍ ୧୭.୮୯ ପ୍ରତିଶତ ପଏଣ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫.୯୪ କୋଟି ଲୋକ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ବେଳେ ବିହାରରେ ୩.୭୭ କୋଟି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୨.୩୦ କୋଟି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧.୮୭ କୋଟି ଲୋକ ରହିଛନ୍ତି।
୨୦୦୫-୦୬ରୁ ୨୦୧୫-୧୬ (ବାର୍ଷିକ ୭.୬୯% ହ୍ରାସ ହାର) ତୁଳନାରେ ୨୦୧୫-୧୬ରୁ ୨୦୧୯-୨୧ (ବାର୍ଷିକ ୧୦.୬୬% ହ୍ରାସ ହାର) ମଧ୍ୟରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହିସାବ ଅନୁପାତ ହ୍ରାସର ଗତି ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଥିଲା ବୋଲି ଏହି ଗବେଷଣାପତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ଅଧ୍ୟୟନ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଏମପିଆଇର ସମସ୍ତ ୧୨ ଟି ସୂଚକାଙ୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି (ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ) ତୁଳନାରେ ୨୦୧୩-୧୪ ବର୍ଷରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସ୍ତର ଆକଳନ କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅବଧି ପାଇଁ ଡାଟା ସୀମିତତା କାରଣରୁ ଆନୁମାନିକ ଆକଳନ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି।
ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ନେଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୪.୮୨ କୋଟି ଲୋକ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଭାରତ ୨୦୩୦ ପୂର୍ବରୁ ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ହାସଲ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ଓ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ପଣ ଓ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହି ସଫଳତାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ସବୁ ଦିଗରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି। ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ରକ୍ତହୀନତା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଭଳି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରିତ ସାର୍ବଜନୀନ ବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୮୧.୩୫ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଣ୍ଟନକୁ ଆଉ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଭଳି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି। ମାତୃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ଇନ୍ଧନ ବଣ୍ଟନ, ସୌଭାଗ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ଆଦି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପରି ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ଅଭିଯାନ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ଅବସ୍ଥା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଆବାସ ଯୋଗାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଯଦିଓ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରହିଛି ତଥାପି ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଅଧିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଥିବା କେତେକ ରାଜ୍ୟ ନିଜ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି; ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ବହୁମୁଖୀ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏହା ସହିତ ମୌଳିକ ସେବା ପାଇବାରେ ଥିବା ମୂଳ ସମସ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମାଧାନ ହେଉଛି । ଫଳରେ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ସଠିକ୍‌ ମାର୍ଗରେ ରହିଛି ।