প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অনৌবা থবকশিং পায়খৎপগীদমক অন্ধ্র প্রদেসকী চহি ১০২শুরবা কোওপরেতিপ গ্রুপ প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
য়ুরিয়া অমসুং নেনো য়ুরিয়া চাইদুনা হার কা হেন্না শীজিন্নবা তোক্নবা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ঐনা হায়জরি: প্রধান মন্ত্রী
08 JAN 2024 3:17PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাগী বেনিফিসরিশিংগা ৱারি শানখ্রে। য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং লোকেল থাক্কী মীয়ামগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রা বেনিফিসরিশিং থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
চহি ১০২শুরবা কোওপরেতিপ গ্রুপ অমগী মেম্বর অন্ধ্র প্রদেসগী নন্দয়ালাদগী সইদ খ্বাজা মোইহুদ্দিন্না প্রধান মন্ত্রীদা হায়খি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী থৌরাং মখাদা এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিমগী মখাদা পোৎথোকশিং থম্নবা নাবার্দনা লুপা করোর অহুমগী লোন অমা পীখি। মসিদগী গ্রুপ অসিনা গোদাউন মঙা শাখি। মখোয়গী পোৎথোকশিং থম্লিবা লৌমীশিং ইলেক্ত্রোনিক নেগোসিএবল ৱায়ারহাওস রিসিফশিং ফংখি অমসুং মখোয়না বেঙ্কশিংদগী অপীকপা শেন্দোয়দা লোন লৌবা ঙমখি। লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিংগী চুনবা মমল ফংবা ঙম্নবা ফেসিলিতেসন সেন্তরশিংনা লৌমীশিং ই-মন্দিশিং অমসুং ই-নামগা শম্নহনখি। মসিনা মিদলমেন মপুংফানা লৈহন্দ্রে। লৌমী নুপীশিং অমসুং অপীকপা ললোন-ইতিক তৌবা মীওইশিং য়াওনা মহাক্কী গ্রুপ অসি লৌমী ৫৬০০ না শাবনি।
চহি ১০০ হেল্লবা লুপ অমা মথৌ তৌহনবগীদমক লমদম অদুগী লৌমীশিংগী থৌনা প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোওপরেতিপ বেঙ্কশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংনা এগ্রি ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মরমদা খঙলে অমসুং রেজিস্তার অমসুং স্তোরেজনা লায়রবা লৌমীশিং মখোয়গী পোৎথোকশিং খ্বাইদগী শেন্দোং লৈনা য়োনবা ঙমহল্লে। ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র অদুনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা পায়খৎখিবা থবকশিংনা তশেংনা মহাক্কী থবকশিংদা অওনবা পুরক্লে অমসুং মহাক্না কিষান সমরিধি কেন্দ্র অমা হাংদোক্তুনা সরকারগী খুদোংচাবশিং হায়বদি কিষান ক্রেদিৎ কার্দশিং অমসুং এফ.পি.ওশিংগী খুৎথাংদা পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহনবগী খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে।
মহৌশাগী লৌউ মখলগী মতাংদা খন্নরদুনা, মীওই কয়া য়ুরিয়া চাইবদা নেনো য়ুরিয়া শীজিন্নবগা লোয়ননা লৌমীশিং হার কা হেন্না শীজিন্নদনবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী মরক্তা লেপ্তনা ৱাখল তাহল্লি অমসুং হারশিং ফজনা চাইনবা লৈবাক-লৈহাও চাংয়েং তৌবগী থবক চৎথরি অমসুং লৌমীশিংদা সোইল হেল্থ কার্দশু পীরি। য়ুরিয় অমসুং নেনো য়ুরিয়া অনিমক শীজিন্নদনবা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ঐনা হায়জরি। ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা সরকারনা থবক তৌবা মতমদা, মীওই অমতা চিৎথদনা স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংবা ঙমগনি। করিগুম্বা মীওই অমা চিৎথরম্বা মতমদা মোদী কি গরেন্তি কি গারিনা কোনশিনগনি। পি.এ.সিশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারনা চোকথবা নাইদনা থবক তৌরি অমসুং স্তোরেজ য়ুনিত লাখ ২ শেমগৎনবা থৌরাং অমা লৈরে।

Prime Minister's Office
PM lauds 102 Years old Cooperative Group in Andhra Pradesh for adopting new practices
I request the farmers of the country to avoid overuse of fertilizers by using both urea and nano urea: PM
08 JAN 2024 3:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries from across the country along with Union Ministers, MPs, MLAs and local-level representatives joined the event.
Saeed Khwaja Muihuddinn of Nandyala, Andhra Pradesh member of a 102-year-old cooperative group informed the Prime Minister that only after the current government’s initiative NABARD offered the group a three crore rupee loan for storage under the Agri infrastructure scheme. This enabled the group to construct five godowns. Farmers who keep their grains get electronic negotiable warehouse receipts enabling them to get low-interest loans from the banks. Multipurpose facilitation center connects the farmers with e-mandis and eNam ensuring the best prices for the farmers for their produce. This eliminates the middleman completely, he said. His group comprises 5600 farmers including women farmers and small businessmen.
The Prime Minister saluted the spirit of the local farmers for running a group for more than 100 years. The Prime Minister was informed that the local farmers came to know of the Agri Infrastructure Fund through cooperative banks and the registrar and storage has enabled the small farmers to hold their produce for the best possible price. The Entrepreneur informed that the initiatives of the last 10 years have really brought transformation in his working as he is also running a Kisan Samriddhi Kendra, he is providing many facilities instituted by the government such as Kisan Credit Cards and value additions through FPOs.
Discussing the trend of natural farming, the Prime Minister asked the farmers to control the use of fertilizers as many people are adding nano urea to the urea consumption. The Prime Minister was informed that continuous awareness is being created among the farmers and soil testing too is going on to rationalize the use of fertilizers and soil health card is provided to the farmers. “I request the farmers of the country not to use both urea and nano urea. Use Nano wherever available”, The Prime Minister said. The Prime Minister added “When the government works with the spirit of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ schemes reach to the last person. Even after that somebody is left out ‘Modi ki Guarantee ki Gadi” will cover that.” He added that the government is working relentlessly for strengthening PACs and there is a plan to create 2 lakh storage units.