Prime Minister's Office
PM lauds 102 Years old Cooperative Group in Andhra Pradesh for adopting new practices
I request the farmers of the country to avoid overuse of fertilizers by using both urea and nano urea: PM
08 JAN 2024 3:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries from across the country along with Union Ministers, MPs, MLAs and local-level representatives joined the event.
Saeed Khwaja Muihuddinn of Nandyala, Andhra Pradesh member of a 102-year-old cooperative group informed the Prime Minister that only after the current government’s initiative NABARD offered the group a three crore rupee loan for storage under the Agri infrastructure scheme. This enabled the group to construct five godowns. Farmers who keep their grains get electronic negotiable warehouse receipts enabling them to get low-interest loans from the banks. Multipurpose facilitation center connects the farmers with e-mandis and eNam ensuring the best prices for the farmers for their produce. This eliminates the middleman completely, he said. His group comprises 5600 farmers including women farmers and small businessmen.
The Prime Minister saluted the spirit of the local farmers for running a group for more than 100 years. The Prime Minister was informed that the local farmers came to know of the Agri Infrastructure Fund through cooperative banks and the registrar and storage has enabled the small farmers to hold their produce for the best possible price. The Entrepreneur informed that the initiatives of the last 10 years have really brought transformation in his working as he is also running a Kisan Samriddhi Kendra, he is providing many facilities instituted by the government such as Kisan Credit Cards and value additions through FPOs.
Discussing the trend of natural farming, the Prime Minister asked the farmers to control the use of fertilizers as many people are adding nano urea to the urea consumption. The Prime Minister was informed that continuous awareness is being created among the farmers and soil testing too is going on to rationalize the use of fertilizers and soil health card is provided to the farmers. “I request the farmers of the country not to use both urea and nano urea. Use Nano wherever available”, The Prime Minister said. The Prime Minister added “When the government works with the spirit of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ schemes reach to the last person. Even after that somebody is left out ‘Modi ki Guarantee ki Gadi” will cover that.” He added that the government is working relentlessly for strengthening PACs and there is a plan to create 2 lakh storage units.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন প্ৰক্ৰিয়া গ্ৰহণৰ বাবে অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ ১০২ বছৰীয়া সমবায় গোটৰ প্ৰশংসা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
মই দেশৰ কৃষকসকলক ইউৰিয়া আৰু নেন' ইউৰিয়া দুয়োবিধেই ব্যৱহাৰ কৰি সাৰৰ অত্যধিক ব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
08 JAN 2024 3:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু স্থানীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ হিতাধিকাৰীয়ে এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে।
১০২ বছৰীয়া সমবায় গোটৰ সদস্য অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ নন্দিয়ালৰ ছৈয়দ খ্বাজা মুইউদ্দিনই প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনায় যে বৰ্তমান চৰকাৰৰ উদ্যোগত নাবাৰ্ডে কৃষি আন্তঃগাঁথনি আঁচনিৰ অধীনত গোটটোক ভঁৰালৰ বাবে তিনি কোটি টকাৰ ঋণ আগবঢ়াইছে। ইয়াৰ ফলত গোটটোৱে পাঁচটা গুদাম নিৰ্মাণ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। শস্য সংৰক্ষণ কৰা কৃষকসকলে ইলেকট্ৰনিক ভাণ্ডাৰৰ বিনিময়যোগ্য ৰচিদ লাভ কৰে যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে বেংকৰ পৰা কম সুতৰ ঋণ লাভ কৰিব পাৰে। বহুমুখী সুবিধা কেন্দ্ৰই কৃষকসকলক ই-মণ্ডী আৰু ই-নামৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মূল্যৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা মধ্যস্থতাকাৰী সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰ হ'ব বুলি তেওঁ কয়। তেওঁৰ দলটোত মহিলা কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীকে ধৰি ৫৬০০ কৃষক আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০০ বছৰৰো অধিক সময় ধৰি এটা গোটৰ পৰিচালনাৰ বাবে স্থানীয় কৃষকসকলৰ আত্মাক অভিবাদন জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে স্থানীয় কৃষকসকলে সমবায় বেংকৰ জৰিয়তে কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজিৰ বিষয়ে জানিব পাৰিছে আৰু পঞ্জীয়ক আৰু মজুতকৰণে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে। বিগত ১০ বছৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহে তেওঁৰ কাম-কাজত প্ৰকৃতাৰ্থত পৰিৱৰ্তন আনিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে তেওঁ এখন কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰো পৰিচালনা কৰি আছে। তেওঁ কৃষক ক্ৰেডিট কাৰ্ড আৰু এফপিঅ'ৰ জৰিয়তে মূল্য সংযোজনৰ দৰে চৰকাৰৰ দ্বাৰা প্ৰৱৰ্তিত বহুতো সুবিধা প্ৰদান কৰিছে।
প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰৱণতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষকসকলক সাৰৰ ব্যৱহাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ কয়, কিয়নো বহু লোকে ইউৰিয়া সেৱনত নেন' ইউৰিয়া যোগ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে কৃষকসকলৰ মাজত নিৰন্তৰ সজাগতা সৃষ্টি কৰা হৈছে আৰু সাৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত যুক্তিসংগততা আনিবলৈ মাটিৰ পৰীক্ষণ কৰা হৈছে আৰু কৃষকসকলক মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। মই দেশৰ কৃষকসকলক ইউৰিয়া আৰু নেন' ইউৰিয়া দুয়োটাই ব্যৱহাৰ নকৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। নেন'ৰ ব্যৱহাৰ য'তে ত'তে কৰিব লাগে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, যেতিয়া চৰকাৰে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ'ৰ মানসিকতাৰে কাম কৰে, তেতিয়া আঁচনিসমূহ অন্তিমজন ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ গৈ থাকে। তাৰ পিছতো যদি কোনোবাই বাদ পৰে তেতিয়াও 'মোদী কী গেৰাণ্টি কী গাড়ী'য়ে সেই দায়িত্ব ল'ব। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে পিএচিসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কাম কৰি আছে আৰু ২ লাখ ষ্ট'ৰেজ ইউনিট স্থাপনৰ পৰিকল্পনা আছে।