স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় চিকল চেল এনিমিয়া নিমূল মিছনৰ অধীনত চিকল চেল ৰোগৰ বাবে ১ কোটিতকৈও অধিক পৰীক্ষা সম্পন্ন
02 JAN 2024 2:50PM by PIB Guwahati
এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য লাভ কৰিছে স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে। ৰাষ্ট্ৰীয় চিকল চেল এনিমিয়া নিমূল মিছনৰ অধীনত, এক কোটিৰো অধিক লোকক চিকল চেল ৰোগৰ বাবে পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
এই অভিযানে ৩ বছৰত ৭ কোটি জনসংখ্যাক পৰীক্ষা কৰাৰ চেষ্টা কৰিব। চিকল চেল ৰোগ হৈছে এক আনুবংশিক ৰক্ত ৰোগ, যি ৰোগীৰ গোটেই জীৱনত প্ৰভাৱ পেলায়। ভাৰতৰ জনজাতীয় জনসংখ্যাৰ মাজত এই ৰোগ অধিক বেছিকৈ দেখা যায় যদিও অ-জনজাতীয় লোকসকলৰ ক্ষেত্ৰতো সমানে এই ৰোগ দেখা যায়। ২০২৩ চনৰ ১ জুলাইত মধ্যপ্ৰদেশৰ শ্বাহডোলত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় চিকল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূল অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল।
ভাৰতৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সকলো জনজাতীয় আৰু অন্যান্য উচ্চ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ অঞ্চলত ছিকেল চেল এনিমিয়া পৰীক্ষা, প্ৰতিৰোধ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে মিছন মোডত চলোৱা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীত ছিকেল চেল ৰোগৰ উচ্চ প্ৰাদুৰ্ভাৱ থকা ১৭খন ৰাজ্য ক্ৰমে গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, ৰাজস্থান, মধ্য প্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, ছত্তীশগড়, পশ্চিম বংগ, উৰিষ্যা, তামিলনাডু, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, কৰ্ণাটক, অসম, উত্তৰ প্ৰদেশ, কেৰালা, বিহাৰ আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ প্ৰায় ২৭৮ খন জিলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।

Ministry of Health and Family Welfare
Significant milestone crossed - more than 1 crore screened for Sickle Cell Disease under the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission
02 JAN 2024 2:50PM by PIB Delhi
A significant milestone has been crossed by the Health Ministry. More than 1 crore people have been screened for Sickle Cell Disease under the National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission.
The Mission endeavors to screen 7 crore population in 3 years. Sickle cell disease is a genetic blood disease which affects the whole life of the affected patient. It is more common in the tribal population of India but occurs in non-tribals too. The National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission was launched by Hon'ble Prime Minister on 1st July 2023 at Shahdol, Madhya Pradesh. The program is being carried out in a mission mode for screening, prevention, and management of sickle cell anemia in all tribal and other high prevalent areas States/UTs of India. The focus is on 278 districts of 17 states with higher prevalence of SCD viz., Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Chhattisgarh, West Bengal, Odisha, Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Assam, Uttar Pradesh, Kerala, Bihar and Uttarakhand.