Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at laying the foundation stone and inauguration of development works at Tiruchirappalli, Tamil Nadu
02 JAN 2024 3:10PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Tamil Nadu Shri R.N. Ravi ji, Chief Minister M.K. Stalin ji, my cabinet colleagues Jyotiraditya Scindia ji, and son of this soil L. Murugan ji, ministers of Tamil Nadu government, MPs and MLAs and my family members of Tamil Nadu!
Vanakkam (Greetings)!
(Opening remarks in Tamil language)
I wish that the year 2024 is peaceful and prosperous for everyone. It is a privilege that my first public programme in 2024 is happening in Tamil Nadu. Today’s development projects worth nearly Rs 20000 crore will strengthen Tamil Nadu’s progress. I congratulate you for these projects spanning roadways, railways, ports, airports, energy and a petroleum pipeline. Many of these projects will boost ease of travel and also create thousands of employment opportunities.
Friends,
The last few weeks of 2023 were difficult for many people in Tamil Nadu. We lost many of our fellow citizens due to heavy rains. There has also been significant loss of property. I was deeply moved at the condition of the affected families. The central government stands with the people of Tamil Nadu in this time of crisis. We are providing every possible support to the state government. Further, just a few days ago, we lost Thiru Vijayakanth Ji. He was a Captain not only in the world of cinema but also in politics. He won the hearts of the people through his work in films. As a politician, he always put national interest above everything. I pay my tributes to him. I also express my condolences to his family and admirers.
Friends,
Today, when I am here, I also remember another son of Tamil Nadu, Dr M.S. Swaminathan Ji. He played an important role in ensuring food security for our country. We lost him last year as well.
My dear Tamil family members,
The era of 'Azaadi Ka Amritkaal,' spanning the next 25 years, is dedicated to transforming Bharat into a developed nation. When I refer to a developed Bharat, it encompasses both economic and cultural dimensions. In this journey, Tamil Nadu holds a distinct role. Tamil Nadu symbolizes Bharat's cultural richness and heritage. The state possesses an ancient repository of Tamil language and wisdom. From Saint Thiruvalluvar to Subramania Bharati, numerous sages and scholars have composed remarkable literature. Scientific and technological brilliance, from CV Raman to the contemporary personalities, has emanated from this soil. Hence, every visit to Tamil Nadu fills me with renewed vigour.
Dear family members,
The city of Tiruchirappalli vividly displays evidence of its illustrious history at every turn. It reflects the model of good governance adopted by various dynasties such as Pallava, Chola, Pandya, and Nayaka. Because of my personal acquaintance with many Tamil friends, I have gained profound insights into Tamil culture. Regardless of where I travel globally, it is hard for me to resist talking about Tamil Nadu.
Friends,
My aspiration is to continually integrate the cultural inspiration derived from Tamil Nadu into the nation's development and heritage. The installation of the sacred Sengol in the new Parliament building in Delhi symbolizes an attempt to draw inspiration from Tamil Nadu's model of good governance, which has influenced the entire country. Initiatives like Kashi-Tamil Sangamam and Saurashtra-Tamil Sangamam aim for the same. These campaigns have heightened enthusiasm for the Tamil language and culture across the nation.
Dear family members,
Over the last ten years, Bharat has made substantial investments in modern infrastructure. Be it roads, railways, ports, airports, housing for the underprivileged, or healthcare, Bharat is making unprecedented investments in both physical and social infrastructure. Today, Bharat ranks among the top five economies globally, offering a new beacon of hope. Significant investments from major global investors are flowing into Bharat, directly benefitting Tamil Nadu and its people. Tamil Nadu is emerging as a prominent ambassador for the 'Make in India' initiative.
Dear family members,
Our government adheres to the principle of national development through state development. In the past year, over 40 different ministers from the Central Government have collectively visited Tamil Nadu over 400 times. Rapid development in Tamil Nadu will, in turn, propel the overall progress of Bharat. Connectivity plays a crucial role in development, fostering trade, business, and convenience for the public. This spirit of development is evident in Tiruchirappalli today. The new terminal at Trichy International Airport, tripling its capacity, will enhance connectivity with East Asia, the Middle East, and other parts of the country and the world. This will create new investment opportunities and businesses in vast adjacent areas, benefitting sectors like education, health, and tourism. Besides increasing the airport's capacity, the elevated road linking it to the National Highway will also provide significant convenience. I am pleased to note that Trichy Airport will showcase local art, culture, and Tamil traditions to the world.
Dear family members,
Five new projects, aimed at strengthening Tamil Nadu's rail connectivity, are being launched today. These initiatives will not only ease travel and transportation but will also boost industry and electricity production in the region. The road projects that have been inaugurated today connect crucial locations like Srirangam, Chidambaram, Madurai, Rameswaram, and Vellore - significant centres of devotion, spirituality, and tourism. This will greatly benefit both the general public and pilgrims.
Dear family members,
Over the last decade, the Central Government has focused extensively on port development. We have made massive efforts in developing coastal infrastructure and transforming the lives of fishermen. A separate ministry and budget for fisheries have been created for the first time. The Kisan Credit Card facility has been extended to fishermen for the first time. The government has extended its support for the modernization of boats for deep-sea fishing. The PM Matsya Sampada Yojana is providing significant assistance to those in the fishery sector.
Dear family members,
Under the Sagarmala scheme, various ports in the country, including those in Tamil Nadu, are being connected by well-built roads. Due to the Central Government's efforts, Bharat's port capacity and ship turnaround time have notably improved. Kamarajar Port is among the fastest-developing ports in the country today. Our government has nearly doubled its capacity. The inauguration of General Cargo Berth-Two and Capital Dredging Phase-Five will enhance Tamil Nadu's import-export capabilities, particularly benefitting the automobile sector. The nuclear reactor and gas pipelines will further boost industry and employment generation in Tamil Nadu.
Dear family members,
Presently, the Central Government is investing a record amount of funds for Tamil Nadu's development. Our government has allocated Rs 120 lakh crore to the states in the last decade. Our government has provided 2.5 times more funds to Tamil Nadu than it received from the Central Government during the 10 years prior to 2014. In comparison to the past, our government has spent three times more on building National Highways in Tamil Nadu. Likewise, we are investing 2.5 times more in modernizing railways in Tamil Nadu compared to before 2014. Today, lakhs of poor families in Tamil Nadu receive free ration and healthcare from the Central Government. Our government has offered various amenities to the people here, including pucca houses, toilets, tap-water connections, and gas connections.
Dear family members,
The concerted efforts are essential to build a developed Bharat. I have unwavering faith in the potential of the people of Tamil Nadu and its youth. I can see the emergence of new ideas and enthusiasm among the youth of Tamil Nadu. This enthusiasm will be the driving force behind a developed Bharat. Congratulations to all of you once again for these development projects.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vanakkam!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 JAN 2024 3:10PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ତାମିଲନାଡୁ ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରଏନ ରବି ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମକେ ଷ୍ଟାଲିନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିୟା ଜୀ ଏବଂ ଏହି ମାଟିର ସନ୍ତାନ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଏଲ ମୁରୁଗନ ଜୀ, ତାମିଲନାଡୁ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ!
ଓ୍ବଣକ୍କମ !
ୟେନାଡ ତାମିଲ କୁଡୁମ୍ବମେ, ମୁଡାଲିଲ ଉଙ୍ଗଲ ଅଶୋ ଓ୍ବରକୁମ ୨୦୨୪ ପୁତ୍ତାଣ୍ଡା ନଓ୍ବାଲ-କ୍କଲ
୨୦୨୪ ବର୍ଷ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉ ବୋଲି ମୁଁ କାମନା କରୁଛି। ଏହା ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ ଯେ ୨୦୨୪ରେ ମୋର ପ୍ରଥମ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାମିଲନାଡୁରେ ହେଉଛି । ପାଖାପାଖି ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଜିର ଏହି ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ତାମିଲନାଡୁର ପ୍ରଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ସଡ଼କ ପଥ, ରେଳପଥ, ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର, ଶକ୍ତି ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ପାଇପଲାଇନ ଭଳି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଯାତ୍ରା କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
୨୦୨୩ର ଶେଷ କିଛି ସପ୍ତାହ ତାମିଲନାଡୁର ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର ଥିଲା । ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା କାରଣରୁ ଆମେ ଆମର ଅନେକ ସାଥୀ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ । ଅନେକ ସମ୍ପତ୍ତିର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହୋଇଛି। ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରର ଅବସ୍ଥା ଦେଖି ମୁଁ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲି । ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାମିଲନାଡୁବାସୀଙ୍କ ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହଯୋଗ କରୁଛୁ। ଏହାବ୍ୟତୀତ କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମେ ଥିରୁ ବିଜୟକାନ୍ତଜୀଙ୍କୁ ହରାଇଥିଲୁ। କେବଳ ସିନେମା ଦୁନିଆରେ ନୁହେଁ, ରାଜନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଜଣେ କ୍ୟାପଟେନ୍ ଥିଲେ। ଫିଲ୍ମରେ କାମ କରି ସେ ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିଥିଲେ । ଜଣେ ରାଜନେତା ହିସାବରେ ସେ ସର୍ବଦା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ। ଆଜି ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅଛି, ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁର ଆଉ ଜଣେ ପୁଅ ଡକ୍ଟର ଏମଏସ ସ୍ୱାମୀନାଥନଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଉଛି । ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଗତବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ହରାଇଥିଲୁ।
ୟେନଦ ତାମିଲ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଏହା ଉଭୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ। ତେଣୁ ଏଥିରେ ତାମିଲନାଡୁର ଏକ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହୁଥିବା ମୁଁ ଦେଖୁଛି। ତାମିଲନାଡୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ । ତାମିଲନାଡୁରେ ତାମିଲ ଭାଷା ଓ ଜ୍ଞାନର ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି । ସନ୍ଥ ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁବରଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ସାଧୁ ଓ ଜ୍ଞାନୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଚମତ୍କାର ସାହିତ୍ୟ ରଚନା କରିଛନ୍ତି। ସିଭି ରମଣଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମାଟି ଅନେକ, ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ବୈଷୟିକ ମସ୍ତିଷ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ତାମିଲନାଡୁ କୁ ଆସେ, ମୁଁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ ।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ ସହରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାଦରେ ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସର ପ୍ରମାଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଏଠାରେ ପଲ୍ଲବ, ଚୋଳ, ପାଣ୍ଡ୍ୟା ଓ ନାୟକ ଙ୍କ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ରାଜବଂଶର ସୁଶାସନର ମଡେଲ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ମୋର ଅନେକ ତାମିଲ ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ବହୁତ ଘନିଷ୍ଠତା ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପାଇଛି | ଦୁନିଆରେ ମୁଁ ଯେଉଁଠି ବି ଯିବି, ତାମିଲନାଡୁର ଉଲ୍ଲେଖ ନକରି ରହିପାରେ ନାହିଁ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ତାମିଲନାଡ଼ୁରୁ ମିଳିଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରେରଣାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ମୋର ପ୍ରୟାସ । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଦିଲ୍ଲୀର ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ପବିତ୍ର ସାଙ୍ଗୋଲ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ତାମିଲ ପରମ୍ପରା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ସୁଶାସନ ମଡେଲ ଦେଇଛି ସେଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରୟାସ । କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଭଳି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହା। ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ତାମିଲ ଭାଷା, ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିଛି। ସଡ଼କ-ରେଳ ହେଉ, ବନ୍ଦର-ବିମାନବନ୍ଦର ହେଉ, ଗରିବ ଘର ହେଉ କି ଡାକ୍ତରଖାନା, ଆଜି ଭାରତ ଭୌତିକ ଓ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଏକ ନୂଆ ଆଶା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । ବଡ଼ ବଡ଼ ନିବେଶକ ମାନେ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ଫାଇଦା ତାମିଲନାଡୁ, ତାମିଲନାଡୁବାସୀ ପାଉଛନ୍ତି। ତାମିଲନାଡୁ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ବଡ଼ ବ୍ରାଣ୍ଡ ୍ ଆମ୍ବାସାଡର ପାଲଟିଛି।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ଆମ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ସହିତ ଦେଶର ବିକାଶ ର ମନ୍ତ୍ର ରେ ଚାଲୁଛି । ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୪୦ରୁ ଅଧିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଥର ତାମିଲନାଡୁ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ତାମିଲନାଡୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଯୋଗାଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବାଣିଜ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହ ଲୋକମାନେ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପାଇଥାନ୍ତି । ବିକାଶର ସେହି ଭାବନା ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରେ ଦେଖୁଛୁ । ତ୍ରିଚି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ୍ ଏଠାରେ କ୍ଷମତା କୁ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ପୂର୍ବ ଏସିଆ, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ କୁ ତ୍ରିଚିର ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହା ତ୍ରିଚି ର ଆଖପାଖ ଏକ ବିଶାଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ | ଏଠାରେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ମିଳିବ। ଏଠାରେ ବିମାନବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏହା ଜାତୀୟ ରାଜପଥକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏଲିଭେଟେଡ୍ ରୋଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ତ୍ରିଚି ବିମାନବନ୍ଦର ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି, ତାମିଲ ପରମ୍ପରା ସହିତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ପରିଚିତ କରାଇବ ।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୫ଟି ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଯାତ୍ରା ଓ ପରିବହନ ସହଜ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିଳ୍ପ ଓ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଆଜି ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମ୍, ଚିଦାମ୍ବରମ୍, ମଦୁରାଇ, ରାମେଶ୍ୱରମ୍, ଭେଲୋର ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଆମ ର ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର । ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସହ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଉପକୂଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ଆମର ସାଥୀ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ପାଇଁ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଅଲଗା ବଜେଟ୍ ଗଠନ କରିଛୁ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛ ଧରିବା ପାଇଁ ଡଙ୍ଗାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ମାଛ ବ୍ୟବସାୟ ସହ ଜଡିତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଏକ ବଡ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ଆଜି ସାଗରମାଳା ଯୋଜନାରେ ତାମିଲନାଡୁ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବନ୍ଦରକୁ ଭଲ ରାସ୍ତା ରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଜାହାଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟ ବହୁତ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି । କାମରାଜର ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆମ ସରକାର ଏହି ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା କୁ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ଜେନେରାଲ କାର୍ଗୋ ବର୍ଥ-୨ ଏବଂ କ୍ୟାପିଟାଲ ଡ୍ରେଜିଂ ଫେଜ୍-୫ ର ଉଦଘାଟନ ତାମିଲନାଡୁରୁ ଆମଦାନୀ-ରପ୍ତାନିକୁ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ବିଶେଷକରି ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ତାମିଲନାଡ଼ୁର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ। ଆଣବିକ ରିଏକ୍ଟର ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ମଧ୍ୟ ତାମିଲନାଡୁରେ ଶିଳ୍ପ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାମିଲନାଡୁର ବିକାଶ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମାତ୍ର ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ୧୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ରାଶିଠାରୁ ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଦେଇଛି। ଆମ ସରକାର ତାମିଲନାଡୁରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ତାମିଲନାଡୁରେ ଅଢ଼େଇ ଗୁଣା ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ତାମିଲନାଡୁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ମାଗଣା ରାସନ ପାଉଛନ୍ତି, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଉଛନ୍ତି । ଆମ ସରକାର ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ, ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଆଦି ଅନେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ୟେନଦ କୁଡୁମ୍ବମେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ । ତାମିଲନାଡୁବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏଠାକାର ଯୁବଶକ୍ତି ଉପରେ ମୋର ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ତାମିଲନାଡୁର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି | ଏହି ଉତ୍ସାହ ବିକଶିତ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପାଲଟିବ। ପୁଣି ଥରେ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଓ୍ବଣକ୍କମ !