Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at laying the foundation stone and inauguration of development works at Tiruchirappalli, Tamil Nadu
02 JAN 2024 3:10PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Tamil Nadu Shri R.N. Ravi ji, Chief Minister M.K. Stalin ji, my cabinet colleagues Jyotiraditya Scindia ji, and son of this soil L. Murugan ji, ministers of Tamil Nadu government, MPs and MLAs and my family members of Tamil Nadu!
Vanakkam (Greetings)!
(Opening remarks in Tamil language)
I wish that the year 2024 is peaceful and prosperous for everyone. It is a privilege that my first public programme in 2024 is happening in Tamil Nadu. Today’s development projects worth nearly Rs 20000 crore will strengthen Tamil Nadu’s progress. I congratulate you for these projects spanning roadways, railways, ports, airports, energy and a petroleum pipeline. Many of these projects will boost ease of travel and also create thousands of employment opportunities.
Friends,
The last few weeks of 2023 were difficult for many people in Tamil Nadu. We lost many of our fellow citizens due to heavy rains. There has also been significant loss of property. I was deeply moved at the condition of the affected families. The central government stands with the people of Tamil Nadu in this time of crisis. We are providing every possible support to the state government. Further, just a few days ago, we lost Thiru Vijayakanth Ji. He was a Captain not only in the world of cinema but also in politics. He won the hearts of the people through his work in films. As a politician, he always put national interest above everything. I pay my tributes to him. I also express my condolences to his family and admirers.
Friends,
Today, when I am here, I also remember another son of Tamil Nadu, Dr M.S. Swaminathan Ji. He played an important role in ensuring food security for our country. We lost him last year as well.
My dear Tamil family members,
The era of 'Azaadi Ka Amritkaal,' spanning the next 25 years, is dedicated to transforming Bharat into a developed nation. When I refer to a developed Bharat, it encompasses both economic and cultural dimensions. In this journey, Tamil Nadu holds a distinct role. Tamil Nadu symbolizes Bharat's cultural richness and heritage. The state possesses an ancient repository of Tamil language and wisdom. From Saint Thiruvalluvar to Subramania Bharati, numerous sages and scholars have composed remarkable literature. Scientific and technological brilliance, from CV Raman to the contemporary personalities, has emanated from this soil. Hence, every visit to Tamil Nadu fills me with renewed vigour.
Dear family members,
The city of Tiruchirappalli vividly displays evidence of its illustrious history at every turn. It reflects the model of good governance adopted by various dynasties such as Pallava, Chola, Pandya, and Nayaka. Because of my personal acquaintance with many Tamil friends, I have gained profound insights into Tamil culture. Regardless of where I travel globally, it is hard for me to resist talking about Tamil Nadu.
Friends,
My aspiration is to continually integrate the cultural inspiration derived from Tamil Nadu into the nation's development and heritage. The installation of the sacred Sengol in the new Parliament building in Delhi symbolizes an attempt to draw inspiration from Tamil Nadu's model of good governance, which has influenced the entire country. Initiatives like Kashi-Tamil Sangamam and Saurashtra-Tamil Sangamam aim for the same. These campaigns have heightened enthusiasm for the Tamil language and culture across the nation.
Dear family members,
Over the last ten years, Bharat has made substantial investments in modern infrastructure. Be it roads, railways, ports, airports, housing for the underprivileged, or healthcare, Bharat is making unprecedented investments in both physical and social infrastructure. Today, Bharat ranks among the top five economies globally, offering a new beacon of hope. Significant investments from major global investors are flowing into Bharat, directly benefitting Tamil Nadu and its people. Tamil Nadu is emerging as a prominent ambassador for the 'Make in India' initiative.
Dear family members,
Our government adheres to the principle of national development through state development. In the past year, over 40 different ministers from the Central Government have collectively visited Tamil Nadu over 400 times. Rapid development in Tamil Nadu will, in turn, propel the overall progress of Bharat. Connectivity plays a crucial role in development, fostering trade, business, and convenience for the public. This spirit of development is evident in Tiruchirappalli today. The new terminal at Trichy International Airport, tripling its capacity, will enhance connectivity with East Asia, the Middle East, and other parts of the country and the world. This will create new investment opportunities and businesses in vast adjacent areas, benefitting sectors like education, health, and tourism. Besides increasing the airport's capacity, the elevated road linking it to the National Highway will also provide significant convenience. I am pleased to note that Trichy Airport will showcase local art, culture, and Tamil traditions to the world.
Dear family members,
Five new projects, aimed at strengthening Tamil Nadu's rail connectivity, are being launched today. These initiatives will not only ease travel and transportation but will also boost industry and electricity production in the region. The road projects that have been inaugurated today connect crucial locations like Srirangam, Chidambaram, Madurai, Rameswaram, and Vellore - significant centres of devotion, spirituality, and tourism. This will greatly benefit both the general public and pilgrims.
Dear family members,
Over the last decade, the Central Government has focused extensively on port development. We have made massive efforts in developing coastal infrastructure and transforming the lives of fishermen. A separate ministry and budget for fisheries have been created for the first time. The Kisan Credit Card facility has been extended to fishermen for the first time. The government has extended its support for the modernization of boats for deep-sea fishing. The PM Matsya Sampada Yojana is providing significant assistance to those in the fishery sector.
Dear family members,
Under the Sagarmala scheme, various ports in the country, including those in Tamil Nadu, are being connected by well-built roads. Due to the Central Government's efforts, Bharat's port capacity and ship turnaround time have notably improved. Kamarajar Port is among the fastest-developing ports in the country today. Our government has nearly doubled its capacity. The inauguration of General Cargo Berth-Two and Capital Dredging Phase-Five will enhance Tamil Nadu's import-export capabilities, particularly benefitting the automobile sector. The nuclear reactor and gas pipelines will further boost industry and employment generation in Tamil Nadu.
Dear family members,
Presently, the Central Government is investing a record amount of funds for Tamil Nadu's development. Our government has allocated Rs 120 lakh crore to the states in the last decade. Our government has provided 2.5 times more funds to Tamil Nadu than it received from the Central Government during the 10 years prior to 2014. In comparison to the past, our government has spent three times more on building National Highways in Tamil Nadu. Likewise, we are investing 2.5 times more in modernizing railways in Tamil Nadu compared to before 2014. Today, lakhs of poor families in Tamil Nadu receive free ration and healthcare from the Central Government. Our government has offered various amenities to the people here, including pucca houses, toilets, tap-water connections, and gas connections.
Dear family members,
The concerted efforts are essential to build a developed Bharat. I have unwavering faith in the potential of the people of Tamil Nadu and its youth. I can see the emergence of new ideas and enthusiasm among the youth of Tamil Nadu. This enthusiasm will be the driving force behind a developed Bharat. Congratulations to all of you once again for these development projects.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vanakkam!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তামিল নাদুগী তিরুচিরাপ্পলীদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
02 JAN 2024 3:10PM by PIB Imphal
ভারত মাতাগী জয় !
ভারত মাতাগী জয় !
ভারত মাতাগী জয় !
তামিল নাদুগী রাজ্যপাল আর.এন রবি, চীফ মিনিস্তর এম.কে স্তেলিন, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ জয়তিরাদিত্যা সিন্দিয়া, ঐগী মরুপ লমদম অসিগী মুরুগঞ্জি, তামিল নাদু সরকারগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং অমসুং তামিল নাদুগী ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং !
বনাক্কম !
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে, মুদালিল উঙ্গল অনাই বরাক্কম ২০২৪ পুত্তান্দ নাল বাল্থ-কাকাল
শান্তি লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা চহি ২০২৪গীদমক ঐনা মীয়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ২০২৪গী ঐগী অহানবা মীয়ামগী থৌরম তামিল নাদুদা পাংথোকপা অসি লাইবক ফবনি। ঙসিগী লুপা করোর ২০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা তামিল নাদুগী চাউখৎপা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। লম্বী, রেলৱে, হিথাংফমশিং, এয়রপোর্তশিং, ইনর্জি অমসুং পেত্রোলিয়ম পাইপলাইনগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং অসিগী ঐনা অদোমগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহনগনি অমসুং থবক লিশিং কয়া ফংনবগী খুদোংচাবশিংশু পীরগনি।
মরুপশিং,
২০২৩গী অরোইবা চয়োলশিং তামিল নাদুগী মীয়ামগী খুদোংথিবা ওইখি। অকনবা নোং চুবদগী ঐখোয়গী নাগরিক কয়া লৈখিদ্রে। অৱাবা তারবা মতম অসিদা তামিল নাদুগী মীয়ামগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লেপ্লি। রাজ্য সরকারদা ঐখোয়না পাংবা য়াবা মতেং পাংলি। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা, ঐখোয়গী তিরু বিজয়াকন্থ জি লৈখিদ্রে। মহাক সেনিমাগী তাইবংগী কেপ্তেন অমা ওইবতা নত্তনা রাজনিতিগী কেপ্তেন অমসুনি। রাজনিতিৱালা অমা ওইনা, মহাক্না মতম পুম্নমক্তা লৈবাক্কী থবকশিংনা হেন্না লুম্না লৌখি। ঐনা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মহাক্কী ইমুং-মনুং অমসুং মহাকপু নুংশিজবশিংগী মফমদা ঐনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা মফম অসিদা লাকপদা, তামিল নাদুগী অতোপ্পা মপারি দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথান জিশু ঐনা নিংশিংলি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা হোৎনবদা মহাক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। হৌখিবা চহিদা ঐখোয়দগী নাক্তগী মহাক চৎখ্রে।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
অজাদি কা অমৃত কাল হায়বদি মথং চহি ২৫দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনগনি। ঐনা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারি পল্লকপা মতমদা, মসিদা শেন্মিৎলোন অমসুং নাৎকী ওইবা ৱাফমশিং য়াওরি। মসিদা তামিল নাদুগী অখন্নবা থৌদাং অমা ঐনা উরি। তামিল নাদু অসি ভারতকী ইনাকখুল্লবা নাৎকী পক্কৈ-লনগৈগী মমি অমনি। তামিল নাদুদা তামিল লোল অমসুং লৌশিংগী অরিবা পুক্কৈ অমা লৈরি। সান্ত তিরুবাল্লুবারদগী হৌরগা সুব্রামনয়া ভারতী ফাওবগী সাধু কয়ানা অঙকপা সাহিত্য কয়া পুথোক্লমখি। সি.বি রমনদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবদা, লৈহাও অসিদগী অঙকপা সাইন্তিস্তশিং কয়া অমসুং তেক্নোলোজিগী মীওই কয়া পোকখ্রে। ঐনা তামিল নাদুদা লাকপা মতম খুদিংদা, ঐ অনৌবা থৌননা পীক থনখি।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
তিরুচিরাপ্পলী সহরদা, মসিগী ইনাকখুল্লবা পুৱারি খোঙথাং খুদিংদা উবা ফংলি। ঐখোয়না মফম অসিদা তোঙান-তোঙানবা শাগৈশিং হায়বদি পাল্লাব, চোলা, পন্দ্যা অমসুং নায়ক্কী অফবা লৈঙাক-সাসনগী নমুনা উবা ফংলে। ঐগী তামিল মরুপ কয়া লৈরি অমসুং ঐনা মখোয়গা য়াম্না নক্না লোয়নখি অমসুং ঐনা মখোয়দগী তামিল কলচরগী মরমদা তমখি। ঐনা মালেমদা চৎলুবা মফম খুদিংদা, তামিল নাদুগী মরমদা খন্নদনা ঐ লৈবা ঙমদে।
মরুপশিং,
ঐগী থবক্তি তামিল নাদুগী ফংলকপা নাৎকী ইথিল অসি মখা তানা লৈবাক্কী চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচদা শন্দোকপনি। দিল্লিদা অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা শেংলবা সেঙ্গোল খিনবা অদোম উরে। মসি তামিল নাদুনা লৈরিবা অফবা লৈঙাক-সাসনগী নমুনা অদু লৈবাক শীনবা থুংনা ইথিল পীনবা হোৎনবা অমনি। কাসি-তামিল শঙ্গমম, সৌরাস্ত্রা-তামিল শঙ্গমমগুম্বা কেম্পেনশিং অসিসু মসিগী পান্দমনি। হায়রিবা কেম্পেনশিং অসি হেক হৌদোকপদগী, লৈবাক শীনবা থুংনা তামিল লোল অমসুং তামিল কলচর পাম্নবা হেনগৎলক্লে।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
হৌখিবা চহি ১০দা ভারতনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অঙকপা ফংনা শেন থাদরে। মসি লম্বীশিং, রেলশিং, হিথাংফমশিং, এয়রপোর্তশিং, লায়রবশিং য়ুমশিং নত্ত্রগা হোস্পিতালশিং ওইবা য়াই, ঙসি ভারতনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওং অমদা ফিজিকেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেন থাদরে। ঙসি ভারত মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমি মঙাগী মনুং চল্লে। ঙসি ভারত মালেম শীনবা থুংবগী অনৌবা থাজবা অমা ওইরক্লে। অচৌবা ইনভেস্তরশিংনা ভারত্তা শেন থাদরে। মসিনা হকথেংননা তামিল নাদুদা কান্নরি, তামিল নাদুগী মীয়ামশু কান্নরে। তামিল নাদু অসি মেক ইন ইন্দিয়াগী অচৌবা ব্রান্দ এম্বেসেদর অমা ওইরক্লে।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লাইৱা শীজিন্নরি। হৌখিবা চহি অমদা কেন্দ্র সরকারগী তোঙান-তোঙানবা মিনিস্তর ৪০ হেন্না তামিল নাদুদা ৪০০ রক হেন্না চৎখ্রে। তামিল নাদুনা য়াংনা চাউখৎপা মতমদা, ভারতশু য়াংনা চাউখৎকনি। লম্বী-থোং অসিশু চাউখৎনবগী অচৌবা পাম্বৈ অমনি। মসিনা ললোন-ইতিক হেনগৎহল্লি অমসুং মীয়াম চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহল্লি। ঙসি ঐখোয়না মসিগী চাউখৎপগী থৌনা অসি তিরুচিরাপ্পলীদা উবা ফংলে। ত্রিচি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল অসিনা মসিগী কেপাসিতি শরুক অহুম হেনগৎহনগনি। মসিনা ত্রিচিগা নোংপোক এসিয়া, মিদল ইস্ত অমসুং লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী মফম অতৈগা শম্নবা হেনগৎহনগনি। মসিনা ত্রিচি অমসুং মসিগী অকোয়বা মফমশিংদা শেন থাদবা অমসুং অনৌবা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি। মফম অসিদা লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং তুরিজম সেক্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। এয়রপোর্তকী কেপাসিতিশু হেনগৎলে, মসিগী ইলেবেতেদ রোদনা নেসনেল হায়ৱেগা শম্নহল্লে। ত্রিচি এয়রপোর্তনা মফম অসিগী কলা, নাৎ অমসুং তামিলগী চৎনবী মালেম শীনবা থুংনা মশক তাক্কদবা অসিদা ঐ হরাওই।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
ঙসি হৌদোক্লিবা অনৌবা প্রোজেক মঙা অসিনা তামিল নাদুদা রেলগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগনি। মসিনা চৎথোক-চৎশিন অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন খুদোংচাহনবা খক নত্তনা, লমদম অসিগী উদোগ অমসুং মৈ পুথোকপদা চাউখৎহনগনি। ঙসি হৌদোক্লিবা লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা মরুওইবা মফমশিং হায়বদি শ্রীরঙ্গম, চিদম্বরম, মদুরাই, রামেশ্বরম, ভেল্লোরগুম্বা শম্নহল্লগনি। হায়রিবা মফমশিং অসি ঐখোয়গী লাইনিং, অধ্যতিক অমসুং তুরিজমগী মরুওইবা মফমশিংনি। মসিনা মীচম মীয়াম অমসুং ভক্তশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
হৌখিবা চহি ১০দা, হিথাংফম্না লমজিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবা কেন্দ্রনা মীৎয়েং চঙলে। কোস্তেল ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা ঐখোয়না থবক কয়া পাংথোক্লে অমসুং ঙামীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লে। অহানবা ওইনা ঐখোয়না তোখায়বা মিনিস্ত্রি শেম্লে অমসুং ফিসরিজগী তোখায়বা বজেত লৈরে। অহানবা ওইনা ঙামীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দশিং পীরে। সমুদ্রগী অরুবা ঈশিংদা ঙা ফানবা মতমগা চুনবা হিশিং পীনবা ঐখোয়না ঙামীশিংদা মতেং পাংলে। ঙাগী ললোন-ইতিক শরুক য়ারিবশিংদা পি.এম মতস্যা সম্পদা য়োজননা অচৌবা কান্নবা পীরে।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
ঙসি তামিল নাদু য়াওনা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা হিথাংফমশিং সাগরমালা স্কিমগী অফবা লম্বীশিংনা শম্নহল্লে। কেন্দ্র সরকারনা কন্না হোৎনবদগী হিথাংফমশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহল্লে অমসুং ঙসি ভারত্তা জহাজশিং থুংলবগী চাং ৱাংখৎলে। ঙসি লৈবাক অসিদা কামরাজার হিথাংফম অসি খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা হিথাংফমশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। ঐখোয়না হিথাংফম অসিগী কেপাসিতি শরুক অনিদা হেনগৎহল্লে। জেনেরেল কার্গো বার্থ-২ অমসুং কেপিতেল দ্রেদজিং ফেজ-৫ হাংদোকপা অসিনা তামিল নাদুদা এক্সপোর্ত-ইম্পোর্তদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি। মসিনা ওতোমোবাইল সেক্তরদা তামিল নাদুগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি। নিউক্লিয়ার রিয়েক্তরশিং অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিংনা তামিল নাদুদা উদোগ অমসুং থবক ফংবা চাউখৎহনগনি। য়েনদ তামিল কুদুম্বমে, হৌখিবা চহি ১০দা কেন্দ্র সরকারনা তামিল নাদুদা লুপা করোর লাখ ১২০ রোম থাদখ্রে। ২০১৪গী মমাং চহি ১০দা, কেন্দ্র সরকারনা তামিল নাদুদা লুপা করোর লাখ ৩০ রোম থাদখি। মমাঙগা চাংদম্নবদা, তামিল নাদুদা নেসনেল হায়ৱে শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা হান্নদগী শরুক অহুম হেন্না চাদিং তৌখি। তামিল নাদুগী রেলৱে মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা ঐখোয়গী সরকারনা হান্নদগী শরুক ২.৫ হেন্না চাদিং তৌখি। তামিল নাদুগী লায়রবা ইমুং লাখ কয়া লেম্না চেঙ, লেম্না লায়য়েংবা কেন্দ্র সরকারদগী ফংলে। ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামদা পাক্কাগী য়ুম, তোইলেত, তোতি ঈশিং, গ্যাস য়াওনা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে।
য়েনদ তামিল কুদুম্বমে,
চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবা দরকার ওই। তামিল নাদুগী মীয়াম, মফম অসিগী নহারোলশিংগী শক্তিদা ঐনা চিংনবা লৈতনা থাজবা থম্লি। তামিল নাদুগী নহারোলশিংগী মরক্তা অনৌবা ৱাখল্লোল, অনৌবা থৌনা লাকপা ঐনা উরে। মসিগী থৌনা অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী শক্তি ওইগনি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎচরি।
ভারত মাতানা য়াইফরে!
ভারত মাতানা য়াইফরে!
ভারত মাতানা য়াইফরে!
বনাক্কম !