প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২-৩ জানুৱাৰী, ২০২৪-ত তামিলনাডু, লক্ষদ্বীপ আৰু কেৰালা ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
তামিলনাডুত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯,৮৫০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
তামিলনাডুৰ ৰে'ল, পথ, তেল আৰু গেছ আৰু জাহাজ পৰিবহন খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত একাধিক প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰ নামত উৎসৰ্গিত হ'ব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘তিৰুচিৰাপল্লী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ’ত নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰিব
কল্পক্কমৰ ‘আইজিচিএআৰ’ত থলুৱা প্ৰযুক্তিৰে বিকশিত ‘ডেমনষ্ট্ৰেশ্যন ফাষ্ট ৰিএক্টৰ ফুৱেল ৰিপ্ৰচেছিং প্লাণ্ট’ (ডিএফআৰপি) দেশবাসীৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ভাৰতীদাসন বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ ৩৮ সংখ্যক সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰিব
31 DEC 2023 12:56PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৩ জানুৱাৰী, ২০২৪ত তামিলনাডু আৰু লক্ষদ্বীপ ভ্ৰমণ কৰিব।
জানুৱাৰী তাৰিখে পুৱা প্ৰায় ১০:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰী তামিলনাডুৰ তিৰুচিৰাপল্লীত উপস্থিত হ'ব। তেওঁ তিৰুচিৰাপল্লীৰ ‘ভাৰতীদাসন বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ ৩৮সংখ্যক সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকিব। দুপৰীয়া প্ৰায় ১২ বজাত তিৰুচিৰাপল্লীত এক ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিমান, ৰে'ল, পথ, তেল আৰু গেছ, জাহাজ আৰু উচ্চ শিক্ষা খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ১৯,৮৫০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়সাপেক্ষ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, দেশলৈ উৎসৰ্গা তথা নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। আবেলি প্ৰায় ৩:১৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰী লাক্ষাদ্বীপৰ আগাট্টিত উপস্থিত হ'বগৈ। তাত তেওঁ এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত ভাষণ দিব। ৩ জানুৱাৰীৰ দিনা দুপৰীয়া প্ৰায় ১২ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লাক্ষাদ্বীপৰ কাৱাৰাট্টিত উপস্থিত হ'ব। ইয়াত তেওঁ দূৰসংযোগ, খোৱাপানী, সৌৰশক্তি আৰু স্বাস্থ্যৰ দৰে খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এলানি প্ৰকল্প দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে লক্ষদ্বীপত নিৰ্মাণ হ’ব লগা এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
তামিলনাডুত প্ৰধানমন্ত্ৰী
তিৰুচিৰাপল্লীৰ ‘ভাৰতীদাসন বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ ৩৮সংখ্যক সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক উপাধি আৰু বঁটা প্ৰদান কৰিব। তেওঁ অনুষ্ঠানটোত সমবেত লোকসকলক সম্বোধনো কৰিব।
তিৰুচিৰাপল্লীত অনুষ্ঠিত ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘তিৰুচিৰাপল্লী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ’ত নিৰ্মিত নতুন ‘টাৰ্মিনেল ভৱন’ উদ্বোধন কৰিব। ১১০০ কোটিতকৈয়ো অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত, দুটা পৰ্যায়ৰ নতুন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় টাৰ্মিনেল ভৱন’টোত বছৰি ৪৪ লাখৰো অধিক যাত্ৰী আৰু ব্যস্ত সময়ত দৈনিক প্ৰায় ৩৫০০ যাত্ৰীলৈ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সামৰ্থ্য আছে। নতুন টাৰ্মিনেল ভৱনটোত যাত্ৰীসকলৰ সুবিধাৰ বাবে অত্যাধুনিক ব্যৱস্থাৱলী সংযোজিত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰে'ল প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৪১.৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ‘চালেম-মেগনেছাইট জংশ্যন-ওমালুৰ-মেট্টুৰ বান্ধ শাখা’ৰ দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্প; মাদুৰাইৰ পৰা – তুতিকোৰিনলৈ ১৬০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ শাখা ৰে'লপথছোৱাৰ দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্প; আৰু ৰে'লপথৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ সম্পৰ্কী তিনিটা প্ৰকল্প- তিৰুচ্চিৰাপল্লী- মানামাদুৰাই- বিৰুধুনগৰ; বিৰুধুনগৰ – টেংকাচী জংশ্যন; চেংগোটাই – টেংকাচি জংশ্যন - তিৰুনেলভেলি- তিৰুচেন্দুৰ। ৰে'ল প্ৰকল্পসমূহে মালবাহী আৰু যাত্ৰী কঢ়িয়াই নিয়াৰ ৰে'ল সামৰ্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰিব আৰু তামিলনাডুত অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিত অৰিহণা যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাঁচটা খণ্ডৰ পথ প্ৰকল্প দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰিব। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৮১ৰ ত্ৰিচী - কাল্লাগম শাখাৰ বাবে ৩৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰি লেনযুক্ত পথ; ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৮১-ৰ ৬০ কিমি দীঘল কাল্লাগাম- মেনুচেৰুটি শাখাৰ ৪/২-লেনিং; ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৭৮৫-ৰ চেট্টিকুলাম- নাথম শাখাৰ ২৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথছোৱাৰ ৪ লেনিং; ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৩৬-ৰ কাৰাইকুডি-ৰামনাথাপুৰম শাখাৰ কাষ পকীকৰণ লগতে ৮০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথছোৱাৰ ২ লেনিং; আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১৭৯-এ চালেম - তিৰুপাথুৰ - ভানিয়াম্বাদি ৰোডৰ শাখাৰ ৪৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৪ লেনিং। এই পথ প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ ৰাইজক সুৰক্ষিত আৰু দ্ৰুত ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু ত্ৰিচি, শ্ৰীৰঙ্গম, চিদাম্বৰম, ৰামেশ্বৰম, ধনুষকোড়ি, উথিৰাকোচামাংগাই, দেৱীপট্টিনম, এৰৱাড়ি, মাদুৰাই আদিৰ দৰে ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰসমূহৰ সংযোগ উন্নত কৰিব।
এই কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বহুকেইটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পথ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৩৩২-এ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ মুগাইয়ুৰৰ পৰা মাৰাক্কানামলৈ ৩১ কিলোমিটাৰ দীঘল চাৰি লেন পথৰ নিৰ্মাণ। এই পথটোৱে তামিলনাডুৰ পূব উপকূলৰ বন্দৰসমূহক সংযোগ কৰিব, বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ - মামল্লাপুৰমলৈ পথ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু কল্পক্কম পাৰমাণৱিক শক্তি প্ৰকল্পলৈ উন্নত সংযোগ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কামৰাজ বন্দৰৰ ‘জেনেৰেল কাৰ্গো বাৰ্থ-২’ (অটোমোবাইল এক্সপোৰ্ট/ইমপোৰ্ট টাৰ্মিনেল-২ আৰু কেপিটেল ড্ৰেজিং-ৰ পঞ্চম পৰ্যায়) দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰিব। ‘জেনেৰেল কাৰ্গো বাৰ্থ-২’ ৰ উদ্বোধন দেশৰ বাণিজ্য শক্তিশালী কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হ'ব, যিয়ে অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু নিযুক্তি সৃষ্টিত সহায় কৰিব
এই কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীলৈ কেবাটাও প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে ৯০ কোটি টকাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ৰাষ্ট্ৰৰ নামত সমৰ্পিত কৰিব লগা দুটা প্ৰকল্পৰ ভিতৰত আছে ‘ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্পোৰেশ্যন লিমিটেড’ (আইঅ'চিএল)ৰ ‘আইপি ১০১’ (চেঙ্গালপেট)ৰ পৰা ‘আইপি ১০৫’ (ছায়ালকুড়ি) শাখালৈ এননোৰ - থিৰুভাল্লুৰ - বেংগালুৰু - পুডুচেৰী - নাগাপট্টিনম - মাদুৰাই - তুতিকোৰিন পাইপলাইনলৈ ৪৮৮ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰাকৃতিক গেছ পাইপলাইন; আৰু ‘হিন্দুস্তান পেট্ৰ'লিয়াম কৰ্পোৰেশ্যন লিমিটেড’ (এইচপিচিএল)ৰ ৬৯৭ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ‘বিজয়ৱাড়া-ধৰ্মপুৰী মাল্টি প্ৰডাক্ট (পিঅ'এল) পেট্ৰ'লিয়াম পাইপলাইন’ (ভিডিপিএল)।
তদুপৰি, আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলগীয়া প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ‘গেছ অথৰিটী অব ইণ্ডিয়া লিমিটেড’ (গেইল)ৰ ‘কৃষ্ণগিৰিৰ পৰা কোটি-কোট্টানাড-বাংগালোৰ-মাংগালোৰ গেছ পাইপলাইন ২’ (কেকেবিএমপিএল 2)ৰ পৰা ‘কোচি-কোট্টানাড-মাংগালোৰ গেছ পাইপলাইন ২’ (কেকেবিএমপিএল 2)লৈ ৩২৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ প্ৰাকৃতিক গেছ পাইপলাইনৰ বিকাশ; আৰু চেন্নাইৰ ভেলুৰত প্ৰস্তাৱিত ‘গ্ৰাছ ৰুট টাৰ্মিনেল’ৰ বাবে ‘কমন কৰিডৰ’-ত ‘পিঅ’এল পাইপলাইন’ প্ৰকল্প। পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ খণ্ডৰ এই প্ৰকল্পসমূহ অঞ্চলটোত শক্তিৰ ঔদ্যোগিক, ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হ'ব। এইসমূহ প্ৰকল্পই অঞ্চলটোত নিয়োগ সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰাৰ লগতে নিয়োজনত অৰিহণা যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কালপক্কমৰ ‘ইন্দিৰা গান্ধী চেণ্টাৰ ফৰ এটমিক ৰিচাৰ্ছ’ (আইজিচিএআৰ)ত ‘ডেমনষ্ট্ৰেশ্যন ফাষ্ট ৰিএক্টৰ ফুৱেল ৰিপ্ৰচেছিং প্লাণ্ট’ (ডিএফআৰপি) দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ৪০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত ‘ডিএফআৰপি’-ত এক অনন্য আৰ্হি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। এনে আৰ্হি ব্যৱহাৰ কৰা বিশ্বৰ একমাত্ৰ প্ৰকল্পটো ইয়াৰ দ্ৰুত চুল্লিৰ পৰা নিষ্কাশিত কাৰ্বাইড আৰু অক্সাইড ইন্ধন দুয়োটাৰে পুনৰ সংসাধন কৰাৰ সামৰ্থ্যযুক্ত হ’ব। সম্পূৰ্ণৰূপে ভাৰতীয় বিজ্ঞানীসকলে এই আৰ্হি যুগুতাই উলিয়াইছে আৰু বৃহৎ বাণিজ্যিক-পৰিসৰত ‘ফাষ্ট ৰিএক্টৰ ফুৱেল ৰিপ্ৰচেছিং প্ৰকল্প’ নিৰ্মাণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান (এনআইটি)-তিৰুচিৰাপল্লী’ৰ ৫০০খন বিচনাযুক্ত ছাত্ৰাবাস 'এমেথীষ্ট' উদ্বোধন কৰিব।
লক্ষদ্বীপত প্ৰধানমন্ত্ৰী
লক্ষদ্বীপ ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১৫০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰাৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
এক পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘কোচি-লাক্ষাদ্বীপ দ্বীপপুঞ্জ সাগৰৰ বুকুৰে পৰিবাহিত অপ্টিকেল ফাইবাৰ সংযোগ (কেএলআই - এছঅ'এফচি) প্ৰকল্প’ শুভাৰম্ভ কৰি লক্ষদ্বীপ দ্বীপপূঞ্জত ধীৰ গতিৰ ইণ্টাৰনেটৰ সমস্যাৰ অন্ত পেলাব। স্মৰ্তব্য যে, ২০২০ চনৰ আগষ্টমাহত লালকিল্লাত প্ৰদান কৰা স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰকল্পৰ কছা ঘোষণা কৰিছিল। প্ৰকল্পটো এতিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ ফলত ১০০গুণতকৈয়ো অধিক হাৰত ইণ্টাৰনেটৰ গতি বৃদ্ধি হ'ব (১.৭ জিবিপিএছৰ পৰা ২০০ জিবিপিএছলৈ)। স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে লক্ষদ্বীপ সাগৰৰ বুকুৰে লৈ যোৱা ‘ফাইবাৰ অপ্টিক কেবল’ৰ জৰিয়তে সংযোজিত হ'ব। সমৰ্পিত ‘চাবমেৰিন অ'এফচি’য়ে লাক্ষাদ্বীপ দ্বীপপুঞ্জত যোগাযোগ আন্তঃগাঁথনিৰ এক দৃষ্টান্তমূলক ৰূপান্তৰণ নিশ্চিত কৰিব, যাৰ ফলত দ্ৰুত আৰু অধিক নিৰ্ভৰযোগ্য ইণ্টাৰনেট সেৱা, টেলিমেডিচিন, ই-গভৰ্ণেন্স, শৈক্ষিক পদক্ষেপ, ডিজিটেল বেংকিং, ডিজিটেল মুদ্ৰা ব্যৱহাৰ, ডিজিটেল সাক্ষৰতা আদি সক্ষম হৈ উঠিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাদমত ‘ল’ টেম্পাৰেশ্যাৰ থাৰ্মেল ডিচেলিনেশ্যন’ (এলটিটিডি) প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। ই প্ৰতিদিনে ১.৫ লাখ লিটাৰ পৰিষ্কাৰ খোৱাপানী উৎপাদন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগাট্টি আৰু মিনিকয় দ্বীপপুঞ্জৰ সকলো পৰিয়ালত ‘ফাংশ্যনেল হাউছহ’ল্ড টেপ কানেকশ্যন’ (এফএইচটিচি)প্ৰদান কৰিবলগীয়া প্ৰকল্পটোও দেশবাসীৰ নামত উৎসৰ্গা কৰিব। লক্ষদ্বীপ দ্বীপপূ্ঞ্জত খোৱা পানীৰ উপলব্ধতা সদায়ে এক প্ৰত্যাহ্বান আছিল, কিয়নো প্ৰবাল দ্বীপ হিচাপ ইয়াত ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ উপলব্ধতা অতি সীমিত। বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ এই প্ৰকল্পসমূহে দ্বীপসমূহৰ পৰ্যটন সামৰ্থ্যক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব, যাৰ ফলত স্থানীয় নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব।
ৰাষ্ট্ৰলৈ সমৰ্পিত অন্যান্য প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে কাভাৰাট্টিত সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প আৰু কাভাৰাট্টিত ‘’ইণ্ডিয়া ৰিজাৰ্ভ বেটেলিয়ন (আইআৰবিএন) কমপ্লেক্স’ৰ নতুন প্ৰশাসনিক খণ্ড আৰু ‘৮০ মেন বেৰেক’। উল্লেখ্য যে কাভাৰাট্টিত সৌৰ শক্তি প্ৰকল্পটো হৈছে লাক্ষাদ্বীপৰ প্ৰথমটো ‘বেটাৰী সমৰ্থিত সৌৰ শক্তি প্ৰকল্প’। ই ডিজেল আধাৰিত শক্তি উৎপাদন প্ৰকল্পৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কালপেনিত প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱা সুবিধাৰ নৱীকৰণ আৰু আন্দ্ৰোথ, চেতলাট, কাদমত, আগাট্টি আৰু মিনিকয়ৰ পাঁচটা দ্বীপত পাঁচটা ‘মডেল অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ’ (নন্দ ঘৰ)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to visit Tamil Nadu, Lakshadweep and Kerala on 2nd - 3rd January 2024
PM to inaugurate, dedicate the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 20,000 crore in Tamil Nadu
Multiple projects related to rail, road, oil and gas and shipping sectors in Tamil Nadu to be dedicated to Nation
PM to inaugurate the New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport
PM to dedicate to the nation indigenously developed Demonstration Fast Reactor Fuel Reprocessing Plant (DFRP) at IGCAR, Kalpakkam
PM to address 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University
PM to inaugurate and lay the foundation stone of development projects worth more than Rs 1150 crore in Lakshadweep
Lakshadweep islands to benefit with development projects related to telecommunications, drinking water, solar power and health sectors, among others
For the first time since independence, Lakshadweep to be connected through Submarine Optic Fibre Cable
31 DEC 2023 12:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Tamil Nadu and Lakshadweep on 2nd & 3rd January 2024.
On 2nd January, 2024, at around 10:30 AM, Prime Minister will reach Tiruchirappalli, Tamil Nadu. He will be the Chief Guest at the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University, Tiruchirappalli. At around 12 Noon, at a public programme in Tiruchirappalli, Prime Minister will inaugurate, dedicate the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 19,850 crore related to aviation, rail, road, oil and gas, shipping and higher education sectors. At around 3:15 PM, Prime Minister will reach Agatti, Lakshadweep where he will address a public function. On 3rd January, 2024, at around 12 Noon, Prime Minister will reach Kavaratti, Lakshadweep, where he will dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects in Lakshadweep related to sectors such as telecommunications, drinking water, solar power and health, among others,
PM in Tamil Nadu
At the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University, Tiruchirappalli, Prime Minister will give awards to the meritorious students of the University. He will also address the gathering on the occasion.
At the public programme in Tiruchirappalli, Prime Minister will inaugurate the New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport. Developed at a cost of more than 1100 crore, the two-level new international terminal building has the capacity to serve more than 44 lakh passengers annually and about 3500 passengers during peak hours. The new terminal hosts state- of -the- art amenities and features for passenger convenience.
Prime Minister will dedicate to the nation multiple railway projects worth. These include the project for doubling of 41.4 Km Salem–Magnesite Junction–Omalur–Mettur Dam section; project for doubling of rail line section of 160 Km from Madurai - Tuticorin; and three projects for rail line electrification viz Tiruchchirappalli- Manamadurai- Virudhunagar; Virudhunagar – Tenkasi Junction; Sengottai – Tenkasi Junction - Tirunelveli- Tiruchendur. The rail projects will help in improving the rail capacity to carry freight and passengers and contribute to economic development and employment generation in Tamil Nadu.
Prime Minister will dedicate to the nation five road sector projects. The projects include 39 km four lane road for Trichy – Kallagam section of NH-81; 60 km long 4/2-laning of Kallagam – Meensurutti section of NH-81; 29 km four-lane road of Chettikulam - Natham section of NH-785; 80 km long two lane with paved shoulder of Karaikudi – Ramanathapuram section of NH-536; and 44 km long four laning of section of NH-179A Salem – Tirupathur - Vaniyambadi Road. The road projects will facilitate safe and faster travel of people of the region and improve connectivity of industrial and commercial centres like Trichy, Srirangam, Chidambaram, Rameshwaram, Dhanushkodi, Uthirakosamangai, Devipattinam, Erwadi, Madurai, among others.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of important road development projects. These include construction of 31 km long stretch four lane road from Mugaiyur to Marakkanam of NH 332A. The road will connect ports at the East Coast of Tamil Nadu, enhance road connectivity to the world heritage site – Mamallapuram and provide better connectivity to Kalpakkam Atomic Power Plant.
Prime Minister will dedicate to the nation the General Cargo Berth-II (Automobile Export/Import Terminal-II & Capital Dredging Phase-V) of Kamarajar Port. The inauguration of General Cargo Berth-II will be a step towards strengthening the country’s trade which will help boost economic growth and employment generation.
During the programme, Prime Minister will also dedicate to the nation and lay the foundation stone of important Petroleum and Natural Gas projects worth more than Rs 9000 crore. The projects dedicated to the Nation include Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)’s 488 km long natural gas pipeline from IP101 (Chengalpet) to IP 105 (Sayalkudi) section of Ennore - Thiruvallur - Bengaluru - Puducherry - Nagapattinam - Madurai - Tuticorin Pipeline; Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)’s 697 km long Vijayawada-Dharmapuri Multiproduct (POL) Petroleum Pipeline (VDPL); and the New pipeline terminal at Asanur built by IOCL.
Further, the projects whose foundation stone will be laid include development of 323 Km of natural gas pipeline from Krishnagiri to Coimbatore section of Kochi-Koottanad-Bangalore-Mangalore Gas pipeline II (KKBMPL II) by Gas Authority of India Ltd (GAIL); and laying of POL pipelines in Common Corridor for proposed grass root terminal at Vallur, Chennai. These projects of the petroleum and natural gas sector will be a step towards fulfilling the industrial, domestic and commercial requirements of the energy in the region. These will also lead to employment generation in the region and contribute to employment generation.
Prime Minister will also dedicate to the nation the Demonstration Fast Reactor Fuel Reprocessing Plant (DFRP) at Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR), Kalpakkam. The DFRP, developed at a cost of Rs. 400 crore, is equipped with a unique design, which is the only of its kind in the world and is capable of reprocessing both carbide and oxide fuels discharged from the fast reactors. It is entirely designed by Indian scientists and signifies a crucial step towards building large commercial-scale fast reactor fuel reprocessing plants.
Among other projects, Prime Minister will inaugurate the 500 bedded Boys’ Hostel ‘AMETHYST’ of National Institute of Technology (NIT) – Tiruchirappalli.
PM in Lakshadweep
In his visit to Lakshadweep, Prime Minister will inaugurate, dedicate to Nation and lay the foundation stone of development projects worth more than Rs 1150 crore.
In a transformative move, the Prime Minister had resolved to overcome the challenge of slow internet speed in the Lakshadweep island by initiating the Kochi-Lakshadweep Islands Submarine Optical Fiber Connection (KLI - SOFC) project and made announcement regarding the same in the Independence Day speech in August 2020 at Red Fort. The project has now been completed and will be inaugurated by the Prime Minister. This will lead to an increase of internet speed for more than 100 times (from 1.7 Gbps to 200 Gbps). For the first time since independence, Lakshadweep will be connected through Submarine Optic Fibre Cable. The dedicated submarine OFC will ensure a paradigm shift in communication infrastructure in the Lakshadweep islands, enabling faster and more reliable internet services, telemedicine, e-governance, educational initiatives, digital banking, digital currency usage, digital literacy etc.
Prime Minister will dedicate to the Nation the Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) plant at Kadmat. This will produce 1.5 lakh litres of clean drinking water every day. Prime Minister will also dedicate to the nation the Functional Household Tap Connections (FHTC) in all households of Agatti and Minicoy islands. The availability of potable water was always a challenge in the islands of Lakshadweep as being a coral island, it has very limited ground water availability. These drinking projects will also help in strengthening the tourism capacity of the islands, leading to increased local employment opportunities.
Other projects which are dedicated to Nation include the solar power plant at Kavaratti, which is the first ever battery backed solar power project of Lakshadweep. It will help to reduce dependency on Diesel based Power Generation plant; and the new administrative block and 80 Men barrack in India Reserve Battalion (IRBn) Complex at Kavaratti.
Prime Minister will lay the foundation stone of the renovation of Primary Health Care facility in Kalpeni and the construction of five model Anganwadi Centres (Nand Ghars) in the five islands of Androth, Chetlat, Kadmat, Agatti and Minicoy.