ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାନୁଆରୀ ୨ ଓ ୩ ରେ ତାମିଲନାଡୁ, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଏବଂ କେରଳ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁରେ ୧୯,୮୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଦେଶକୁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ତାମିଲନାଡୁରେ ରେଳ, ସଡକ, ତୈଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପ କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯିବ
ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍‌ଡିଂକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଲପକ୍କମର ଆଇଜିସିଏଆର ଠାରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଫାଷ୍ଟ ରିଏକ୍ଟର ଇନ୍ଧନ ପୁନଃପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଡିଏଫଆରପି) କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବେ
ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୩୮ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ୧୧୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ, ପାନୀୟ ଜଳ, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଉପକୃତ ହେବ
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସବମେରାଇନ୍ ଅପ୍ଟିକ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ ଜରିଆରେ ଲକ୍ଷାଦ୍ୱୀପକୁ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ
31 DEC 2023 12:56PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାନୁଆରୀ ୨ ଏବଂ ୩ ରେ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଗସ୍ତ କରିବେ ।
ଜାନୁଆରୀ ୨, ୨୦୨୪ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୧୦ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବେ । ସେ ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୩୮ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗଦେବେ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୨ଟା ରେ ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀଠାରେ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ରେଳ, ସଡ଼କ, ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ସହ ଜଡିତ ୧୯,୮୫୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଉଦଘାଟନ, ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ଯେଉଁଥିରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି। ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୩ଟା ୧୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଅଗାତିରେ ପହଞ୍ଚିବେ ଏବଂ ସେଠାରେ ଏକ ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ଜାନୁଆରୀ ୪, ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୨ଟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର କବରାତିରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ, ପାନୀୟ ଜଳ, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀଦସନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୩୮ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମେଧାବୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।
ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ୧୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଦୁଇସ୍ତରୀୟ ନୂତନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂରେ ବାର୍ଷିକ ୪୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପିକ୍ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୩୫୦୦ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ନୂଆ ଟର୍ମିନାଲରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକାଧିକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏଥିରେ ୪୧.୪ କିଲୋମିଟର ସାଲେମ-ମାଗ୍ନେସାଇଟ୍ ଜଙ୍କସନ-ଓମାଲୁର-ମେଟ୍ଟୁର ଡ୍ୟାମ ସେକ୍ସନର ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ମଦୁରାଇ - ତୁତିକୋରିନ ଠାରୁ ୧୬୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ସେକ୍ସନ ଦୋହରୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଏବଂ ରେଳ ଲାଇନ୍ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପାଇଁ ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯଥା ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀ- ମନମଦୁରାଇ- ବିରୁଧୁନଗର; ବିରୁଦ୍ଧନଗର - ତେଙ୍କାସି ଜଙ୍କସନ; ସେଙ୍ଗୋଟାଇ – ତେନକାସି ଜଙ୍କସନ - ତିରୁନେଲଭେଲି – ତିରୁଚେନ୍ଦୁର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀପରିବହନ ପାଇଁ ରେଳ କ୍ଷମତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ।
ସଡ଼କ କ୍ଷେତ୍ରର ୫ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ -୮୧ର ତ୍ରିଚି - କଲ୍ଲାଗାମ ସେକ୍ସନ ପାଇଁ ୩୯ କିଲୋମିଟର ଚାରି ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୮୧ର କଲ୍ଲାଗାମ୍ - ମୀନସୁରୁଟି ସେକ୍ସନର ୬୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ୪/୨ ଲେନ୍; ୭୮୫ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଚେଟ୍ଟିକୁଲମ- ନାଥମ ସେକ୍ସନର ୨୯ କିଲୋମିଟର ଚାରି ଲେନ୍ ରାସ୍ତା; ୫୩୬ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର କରାଇକୁଡ଼ି- ରାମନାଥପୁରମ୍ ସେକ୍ସନର ପେଭ୍‌ଡ ସୋଲ୍‌ଡର ସହ ୮୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଦୁଇ ଲେନ୍; ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୧୭୯ଏ ସାଲେମ - ତିରୁପଥର - ବାନିଆମ୍ବାଡି ରୋଡର ୪୪ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଚାରି ଲେନ୍ ରହିଛି । ଏହି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ତ୍ରିଚି, ଶ୍ରୀରଙ୍ଗମ୍, ଚିଦାମ୍ବରମ, ରାମେଶ୍ୱରମ୍, ଧନୁଷକୋଡ଼ି, ଉଥିରାକୋସାମଙ୍ଗେଇ, ଦେବୀପଟ୍ଟିନମ୍, ଏରୱାଡି, ମଦୁରାଇ ଆଦି ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଡକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏଥିରେ ୩୩୨ଏ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ମୁଗାୟୁରରୁ ମରାକ୍କାନମ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୧ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ୪ ଲେନ୍ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ରାସ୍ତା ତାମିଲନାଡୁର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରେ ଥିବା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ - ମାମଲ୍ଲାପୁରମକୁ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ କଲପକ୍କମ୍ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାମରାଜର ବନ୍ଦରର ଜେନେରାଲ କାର୍ଗୋ ବର୍ଥ-୨ (ଅଟୋମୋବାଇଲ ରପ୍ତାନି/ଆମଦାନୀ ଟର୍ମିନାଲ-୨ ଏବଂ କ୍ୟାପିଟାଲ ଡ୍ରେଜିଂ ଫେଜ୍-୫)କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଜେନେରାଲ କାର୍ଗୋ ବର୍ଥ-୨ ର ଉଦଘାଟନ ଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ଯାହା ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ସହ ୯୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଅଏଲ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଓସିଏଲ୍)ର ଆଇପି୧୦୧ (ଚେଙ୍ଗଲପେଟ୍) ରୁ ଆଇପି ୧୦୫ (ସାୟାଲକୁଡି) ସେକ୍ସନ୍ ର ଏନୋର - ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁର - ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ - ପୁଡୁଚେରୀ - ନାଗାପଟ୍ଟିନମ୍ - ମଦୁରାଇ - ତୁତିକୋରିନ୍ ପାଇପଲାଇନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୮୮ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ସହିତ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚପିସିଏଲ୍)ର ୬୯୭ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ବିଜୟୱାଡ଼ା-ଧର୍ମପୁରୀ ମଲ୍ଟିପ୍ରଡକ୍ଟ (ପିଓଏଲ୍) ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ପାଇପଲାଇନ୍ (ଭିଡିପିଏଲ୍) ରହିଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ଅଥରିଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଗେଲ୍) ଦ୍ୱାରା କୋଚି-କୁଟ୍ଟାନାଡ-ବାଙ୍ଗାଲୋର-ମାଙ୍ଗାଲୋର ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପଲାଇନ-୨ (କେକେବିଏମପିଏଲ୍-II)ର କ୍ରିଷ୍ଣାଗିରିରୁ କୋଏମ୍ବାଟୁର ସେକ୍ସନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩୨୩ କିଲୋମିଟର ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇର ଭାଲୁରଠାରେ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ତୃଣମୂଳ ଟର୍ମିନାଲ ପାଇଁ କମନ୍ କରିଡରରେ ପିଓଏଲ ପାଇପଲାଇନ ବିଛାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶକ୍ତିର ଶିଳ୍ପ, ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ରେ ସହାୟକ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଆଣବିକ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇଜିସିଏଆର୍), କଲପକ୍କମଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଫାଷ୍ଟ ରିଏକ୍ଟର ଇନ୍ଧନ ପୁନଃପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ (ଡିଏଫ୍ଆରପି)କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ଡିଏଫ୍ଆରପି ଏକ ଅନନ୍ୟ ଡିଜାଇନରେ ସଜ୍ଜିତ, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ଏକମାତ୍ର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ରିଏକ୍ଟରରୁ ନିର୍ଗତ ଉଭୟ କାର୍ବାଇଡ୍ ଏବଂ ଅକ୍ସାଇଡ୍ ଇନ୍ଧନର ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବୃହତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସ୍ତରର ଦ୍ରୁତ ରିଆକ୍ଟର ଇନ୍ଧନ ପୁନଃପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସୂଚିତ କରେ ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିରୁଚିରାପଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (ଏନଆଇଟି)ର ୫୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ବାଳକ ହଷ୍ଟେଲ 'ଏମେଥ୍ୱାଇଷ୍ଟ'କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ।
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଗସ୍ତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଚି-ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ସବମେରାଇନ୍ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କନେକ୍ସନ (କେଏଲ୍ଆଇ - ଏସଓଏଫସି) ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପରେ ଧୀର ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସ୍ପିଡ୍ ର ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୦ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସ୍ପିଡ୍ ୧୦୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ (୧.୭ ଜିବିପିଏସରୁ ୨୦୦ ଜିବିପିଏସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପକୁ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଅପ୍ଟିକ୍ ଫାଇବର କେବୁଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ। ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ଓଏଫସି ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସେବା, ଟେଲିମେଡିସିନ୍, ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ, ଶିକ୍ଷାଗତ ପଦକ୍ଷେପ, ଡିଜିଟାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ମୁଦ୍ରା ବ୍ୟବହାର, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାକ୍ଷରତା ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଡମାଟଠାରେ ଲୋ ତାପମାତ୍ରା ଥର୍ମାଲ ଡିସେଲିନେସନ (ଏଲଟିଟିଡି) ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାଟି ଏବଂ ମିନିକୋଏ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ସମସ୍ତ ଘରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଘରୋଇ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ (ଏଫ୍ଏଚଟିସି)କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବେ । ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ପାନୀୟ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ସର୍ବଦା ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା କାରଣ ଏକ ପ୍ରବାଳ ଦ୍ୱୀପ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଠାରେ ଭୂତଳ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ବହୁତ ସୀମିତ । ଏହି ପାନୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି କବରାଟିଠାରେ ଥିବା ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଯାହା ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଟେରୀ ସମର୍ଥିତ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହା ଡିଜେଲ ଭିତ୍ତିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଏବଂ ନୂଆ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ଲକ ଏବଂ କଭରାତୀ ରିଜର୍ଭ ବାଟାଲିୟନ (ଆଇଆରବିଏନ) କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ୮୦ ମେନ୍ ବ୍ୟାରାକ୍ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଳ୍ପେଣୀରେ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁବିଧାର ନବୀକରଣ ଏବଂ ୫ ଟି ଦ୍ୱୀପ ଆନ୍ଦ୍ରୋଠ, ଚେତଲାଟ, କଡମାଟ, ଅଗାତି ଏବଂ ମିନିକୋଇରେ ପାଞ୍ଚଟି ଆଦର୍ଶ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ର (ନନ୍ଦ ଘର) ନିର୍ମାଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Tamil Nadu, Lakshadweep and Kerala on 2nd - 3rd January 2024
PM to inaugurate, dedicate the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 20,000 crore in Tamil Nadu
Multiple projects related to rail, road, oil and gas and shipping sectors in Tamil Nadu to be dedicated to Nation
PM to inaugurate the New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport
PM to dedicate to the nation indigenously developed Demonstration Fast Reactor Fuel Reprocessing Plant (DFRP) at IGCAR, Kalpakkam
PM to address 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University
PM to inaugurate and lay the foundation stone of development projects worth more than Rs 1150 crore in Lakshadweep
Lakshadweep islands to benefit with development projects related to telecommunications, drinking water, solar power and health sectors, among others
For the first time since independence, Lakshadweep to be connected through Submarine Optic Fibre Cable
31 DEC 2023 12:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Tamil Nadu and Lakshadweep on 2nd & 3rd January 2024.
On 2nd January, 2024, at around 10:30 AM, Prime Minister will reach Tiruchirappalli, Tamil Nadu. He will be the Chief Guest at the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University, Tiruchirappalli. At around 12 Noon, at a public programme in Tiruchirappalli, Prime Minister will inaugurate, dedicate the nation and lay the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 19,850 crore related to aviation, rail, road, oil and gas, shipping and higher education sectors. At around 3:15 PM, Prime Minister will reach Agatti, Lakshadweep where he will address a public function. On 3rd January, 2024, at around 12 Noon, Prime Minister will reach Kavaratti, Lakshadweep, where he will dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple development projects in Lakshadweep related to sectors such as telecommunications, drinking water, solar power and health, among others,
PM in Tamil Nadu
At the 38th Convocation Ceremony of Bharathidasan University, Tiruchirappalli, Prime Minister will give awards to the meritorious students of the University. He will also address the gathering on the occasion.
At the public programme in Tiruchirappalli, Prime Minister will inaugurate the New Terminal Building at Tiruchirappalli International Airport. Developed at a cost of more than 1100 crore, the two-level new international terminal building has the capacity to serve more than 44 lakh passengers annually and about 3500 passengers during peak hours. The new terminal hosts state- of -the- art amenities and features for passenger convenience.
Prime Minister will dedicate to the nation multiple railway projects worth. These include the project for doubling of 41.4 Km Salem–Magnesite Junction–Omalur–Mettur Dam section; project for doubling of rail line section of 160 Km from Madurai - Tuticorin; and three projects for rail line electrification viz Tiruchchirappalli- Manamadurai- Virudhunagar; Virudhunagar – Tenkasi Junction; Sengottai – Tenkasi Junction - Tirunelveli- Tiruchendur. The rail projects will help in improving the rail capacity to carry freight and passengers and contribute to economic development and employment generation in Tamil Nadu.
Prime Minister will dedicate to the nation five road sector projects. The projects include 39 km four lane road for Trichy – Kallagam section of NH-81; 60 km long 4/2-laning of Kallagam – Meensurutti section of NH-81; 29 km four-lane road of Chettikulam - Natham section of NH-785; 80 km long two lane with paved shoulder of Karaikudi – Ramanathapuram section of NH-536; and 44 km long four laning of section of NH-179A Salem – Tirupathur - Vaniyambadi Road. The road projects will facilitate safe and faster travel of people of the region and improve connectivity of industrial and commercial centres like Trichy, Srirangam, Chidambaram, Rameshwaram, Dhanushkodi, Uthirakosamangai, Devipattinam, Erwadi, Madurai, among others.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of important road development projects. These include construction of 31 km long stretch four lane road from Mugaiyur to Marakkanam of NH 332A. The road will connect ports at the East Coast of Tamil Nadu, enhance road connectivity to the world heritage site – Mamallapuram and provide better connectivity to Kalpakkam Atomic Power Plant.
Prime Minister will dedicate to the nation the General Cargo Berth-II (Automobile Export/Import Terminal-II & Capital Dredging Phase-V) of Kamarajar Port. The inauguration of General Cargo Berth-II will be a step towards strengthening the country’s trade which will help boost economic growth and employment generation.
During the programme, Prime Minister will also dedicate to the nation and lay the foundation stone of important Petroleum and Natural Gas projects worth more than Rs 9000 crore. The projects dedicated to the Nation include Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)’s 488 km long natural gas pipeline from IP101 (Chengalpet) to IP 105 (Sayalkudi) section of Ennore - Thiruvallur - Bengaluru - Puducherry - Nagapattinam - Madurai - Tuticorin Pipeline; Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)’s 697 km long Vijayawada-Dharmapuri Multiproduct (POL) Petroleum Pipeline (VDPL); and the New pipeline terminal at Asanur built by IOCL.
Further, the projects whose foundation stone will be laid include development of 323 Km of natural gas pipeline from Krishnagiri to Coimbatore section of Kochi-Koottanad-Bangalore-Mangalore Gas pipeline II (KKBMPL II) by Gas Authority of India Ltd (GAIL); and laying of POL pipelines in Common Corridor for proposed grass root terminal at Vallur, Chennai. These projects of the petroleum and natural gas sector will be a step towards fulfilling the industrial, domestic and commercial requirements of the energy in the region. These will also lead to employment generation in the region and contribute to employment generation.
Prime Minister will also dedicate to the nation the Demonstration Fast Reactor Fuel Reprocessing Plant (DFRP) at Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR), Kalpakkam. The DFRP, developed at a cost of Rs. 400 crore, is equipped with a unique design, which is the only of its kind in the world and is capable of reprocessing both carbide and oxide fuels discharged from the fast reactors. It is entirely designed by Indian scientists and signifies a crucial step towards building large commercial-scale fast reactor fuel reprocessing plants.
Among other projects, Prime Minister will inaugurate the 500 bedded Boys’ Hostel ‘AMETHYST’ of National Institute of Technology (NIT) – Tiruchirappalli.
PM in Lakshadweep
In his visit to Lakshadweep, Prime Minister will inaugurate, dedicate to Nation and lay the foundation stone of development projects worth more than Rs 1150 crore.
In a transformative move, the Prime Minister had resolved to overcome the challenge of slow internet speed in the Lakshadweep island by initiating the Kochi-Lakshadweep Islands Submarine Optical Fiber Connection (KLI - SOFC) project and made announcement regarding the same in the Independence Day speech in August 2020 at Red Fort. The project has now been completed and will be inaugurated by the Prime Minister. This will lead to an increase of internet speed for more than 100 times (from 1.7 Gbps to 200 Gbps). For the first time since independence, Lakshadweep will be connected through Submarine Optic Fibre Cable. The dedicated submarine OFC will ensure a paradigm shift in communication infrastructure in the Lakshadweep islands, enabling faster and more reliable internet services, telemedicine, e-governance, educational initiatives, digital banking, digital currency usage, digital literacy etc.
Prime Minister will dedicate to the Nation the Low Temperature Thermal Desalination (LTTD) plant at Kadmat. This will produce 1.5 lakh litres of clean drinking water every day. Prime Minister will also dedicate to the nation the Functional Household Tap Connections (FHTC) in all households of Agatti and Minicoy islands. The availability of potable water was always a challenge in the islands of Lakshadweep as being a coral island, it has very limited ground water availability. These drinking projects will also help in strengthening the tourism capacity of the islands, leading to increased local employment opportunities.
Other projects which are dedicated to Nation include the solar power plant at Kavaratti, which is the first ever battery backed solar power project of Lakshadweep. It will help to reduce dependency on Diesel based Power Generation plant; and the new administrative block and 80 Men barrack in India Reserve Battalion (IRBn) Complex at Kavaratti.
Prime Minister will lay the foundation stone of the renovation of Primary Health Care facility in Kalpeni and the construction of five model Anganwadi Centres (Nand Ghars) in the five islands of Androth, Chetlat, Kadmat, Agatti and Minicoy.