ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 DEC 2023 4:15PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ଅଭିଯାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି, ଦୂର ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ଅତି ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ସେମାନେ ଯୁବକ ହୁଅନ୍ତୁ, ମହିଳା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଗାଁର ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ମୋଦିଙ୍କ ଗାଡିକୁ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ଗାଡି ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହି ମେଗା-ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ମୋ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଏଥିରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥାଏ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରିଥିବାରୁ ସମସ୍ତ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ। ଏପରିକି କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଯେଉଁଠି କୃଷକମାନେ କ୍ଷେତରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଗାଡି ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେମାନେ ୪ରୁ ୬ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଚାଷ କାମ ଛାଡି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗାଁ ଗାଁ ରେବିକାଶର ମହାପର୍ବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି।
୫୦ ଦିନରୁ କମ୍ ସମୟ ଧରି 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ଚାଲିଥିଲେ ହେଁ ଏହା ଲକ୍ଷଲକ୍ଷ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି। ଏହା ନିଜେ ଏକ ରେକର୍ଡ। 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା'ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି କାରଣରୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ବେଳେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ତାଙ୍କ ଗାଁର ଦୁଇ ଜଣ ଲୋକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କର କିଛି ଚିହ୍ନା ଥାଇପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ଲାଞ୍ଚ ଦିଆଯାଇଥାଇପାରେ କିମ୍ବା ଏଥିରେ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କୀୟ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥାଇପାରନ୍ତି । ତେଣୁ ଏଠାରେ ଦୁର୍ନୀତି ନାହିଁ, ପରିବାରବାଦ ନାହିଁ ଏବଂ ପକ୍ଷପାତିତା ନାହିଁ ବୋଲି ଜଣାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ଗାଡି ନେଇ ଗାଁ ଗାଁ ବୁଲିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଚ୍ଚୋଟତା ଓ ନିଷ୍ଠାର ସହ ସମ୍ପନ୍ନ ହେବା ଦରକାର। ତେଣୁ ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ବି ପଛରେ ପଡ଼ି ରହିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଗାଁକୁ ଆସିଛି। ମୁଁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖୋଜୁଛି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସରକାରୀ ସୁବିଧା ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବି। ଏହା ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘର ପାଇନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଘର ମିଳିବ । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାସ ନାହିଁ ସେମାନେ ଏହା ପାଇବେ। ଯେଉଁମାନେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପାଇନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ କାର୍ଡ ମିଳିବ । ଆପଣଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ ତାହା ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦରକାର । ସେଥିପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ।
ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଯେତେବେଳେ ବି ମୋତେ ଏହି ଯାତ୍ରା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗରିବ, ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ଆମର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱର ଶୁଣେ ଏବଂ ଦେଖେ ଯେ ସେମାନେ କିପରି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମୋ ମନରେ, ଏହା ମୋତେ ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସରେ ଭରି ଦିଏ | ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ମୁଁ ଭାବିଲି, "ୱାଓ! ମୋ ଦେଶରେ କ'ଣ ଏତେ ଶକ୍ତି ଅଛି, କେଉଁଠି ଏହି ସବୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ୱର ! ଏମାନେ ହିଁ ମୋ ଦେଶ ଗଠନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ଚମତ୍କାର ଅନୁଭୂତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସାହସ, ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ କାହାଣୀ ରହିଛି । ଖୁସିର କଥା ହେଉଛି ସେମାନେ ନିଜ ଯାତ୍ରାକୁ ଦେଶ ସହ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । କିଛି ସମୟ ତଳେ, ମୋର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧିର କାହାଣୀକୁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ କଣ କହିବାର ଅଛି | ଆପଣଙ୍କର ବହୁତ ଚମତ୍କାର ଅନୁଭୂତି ଅଛି ଏବଂ ଆପଣ ବହୁତ କିଛି ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି|
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଅଗ୍ରଗତି ରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ କେବଳ ସ୍ଥାୟୀ ଘର, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଓ ଶିକ୍ଷା ଭଳି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ହାସଲ ରେ ନିଜକୁ ସୀମିତ ରଖନ୍ତି ନାହିଁ । ସେମାନେ ଭାବୁନାହାନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁକିଛି ମିଳିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏବେ କିଛି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ସହାୟତା ପାଇବା ପରେ ସେମାନେ ଅଟକି ନଥାନ୍ତି; ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ସେମାନେ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦ। ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପଛର ପ୍ରକୃତ ସାର ଥିଲା ଠିକ୍ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳ ହେବା ଦେଖି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁଖ ଓ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ମିଳିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହାକୁ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖେ, ସେତେବେଳେ ଜୀବନର ସମସ୍ତ ଥକାପଣ ଦୂର ହୋଇଯାଏ । ଏହି ଭାବନା 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଯେଉଁଠି ବି ଯାତ୍ରା କରୁଛି, ତାହା ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରୁଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ପାଖାପାଖି ୪,୫୦,୦ ନୂଆ ଆବେଦନକାରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମାଗିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଲି ସେମାନେ କାହିଁକି ଆସିଛନ୍ତି? ସେମାନେ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ବଢିବା ସହିତ, ପୁଅମାନେ ଅଲଗା ଅଲଗା ଘରକୁ ଯିବା ସହିତ, ନୂତନ ଘର ତିଆରି ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମୁଁ କହିଲି, "ଆଚ୍ଛା, ଏହା ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ସଙ୍କେତ ଯେ ସମସ୍ତେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବରୁ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ୧ କୋଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଚାଲିଛି। ପାଖାପାଖି ୧.୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରୀକ୍ଷାରେ ୭୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କର ଯକ୍ଷ୍ମା ପରୀକ୍ଷା, ୧୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜିକାଲି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ସହିତ ଆଭା କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଲୋକମାନେ ଆଧାର କାର୍ଡ ସହ ପରିଚିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଆଭା କାର୍ଡ କୁ ନେଇ ସୀମିତ ସଚେତନତା ରହିଛି।
ଆଭା କାର୍ଡ ବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ କାର୍ଡ ଅନେକ ସୁବିଧା ଆଣିଥାଏ । ଏହା ଡାକ୍ତରୀ ରିପୋର୍ଟ, ପ୍ରେସ୍କ୍ରିପସନ୍ ବିବରଣୀ, ବ୍ଲଡ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ସୂଚନା ଏବଂ ଏପରିକି ଉପସ୍ଥିତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରିଚୟକୁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରେକର୍ଡରେ ଏକାଠି କରିଥାଏ। ଅର୍ଥାତ୍ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପରେ ବି ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼େ ଏବଂ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଡାକ୍ତରୀ ଇତିହାସ, ଔଷଧ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ପଚାରିବୁଝିବେ, ତେବେ ସମସ୍ତ ସୂଚନା ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଡାକ୍ତରୀ ଇତିହାସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଆଉ ଏକ ଅସୁବିଧା ହେବ ନାହିଁ। ଆପଣ କେବେ ଅସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିଲେ, କେଉଁ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେଇଥିଲେ, କେଉଁ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆପଣ କେଉଁ ଔଷଧ ଖାଇଥିଲେ ସେ ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ଡାକ୍ତରମାନେ ସହଜରେ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡିରୁ ଅନେକ ସହଯୋଗୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏମିତି କିଛି ବ୍ୟକ୍ତି ଥାଇପାରନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବୋଧହୁଏ କେବେ ବି ଅନୁଭବ କରିନଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ କାରଣରୁ ସେମାନେ ଭାବିଥିବେ, "ଆମର କୌଣସି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମ୍ପର୍କୀୟ କିମ୍ବା ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ, ତେବେ ଆମପାଇଁ କ'ଣ ଲାଭ?" ଠିକ୍ ଅଛି, ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଏକ ଅଂଶ; ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ୱୀକୃତିର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋ ପରିବାରର ଏକ ଅଂଶ । ଯଦି ଏହା ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନିରାଶ ଅନୁଭବ କରି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳରେ ବୁଲି ବୁଲି ଦିନ କତିଯାଇଥାନ୍ତା ।
ମୁଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ନିଜ ଗାଁ, ୱାର୍ଡ, ସହର ଓ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ଚିହ୍ନିବା ଦରକାର। ମୋଦିଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି ଯେପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସାଥୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିବ ଏବଂ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ସେମାନଙ୍କ ର ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଦରକାର।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ପାଖରେ ଟ୍ୟାପ୍ ଜରିଆରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଛି। ଆମେ ନିଜକୁ ଏଥିରେ ସୀମିତ ରଖିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ୍ ସ୍ଥାପନ ହେବା ଯଥେଷ୍ଟ । ଏବେ ଆମକୁ ଉନ୍ନତ ଜଳ ପରିଚାଳନା, ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱରେ ସଫଳତା ଦେଖୁଛି। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମବାସୀ ଏଭଳି କାମର ଦାୟିତ୍ୱ ନିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସରକାରଙ୍କୁ ଅଧିକ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼େ ନାହିଁ। କାମ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଚାଲିଥାଏ। ତେଣୁ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜଳ କମିଟି ଗଠନ ହେବା ଦରକାର। ଏଦିଗରେ ସମସ୍ତେ ସଚେତନ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦରକାର। ଏ ଦିଗରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ସାଥିମାନେ,
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଓ 'ଦିଦି' ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ମହିଳାମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଜରିଆରେ ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଖବରକାଗଜରେ ଆପଣ ଏହି ଚିତ୍ର ପଢି ନଥିବେ । ବ୍ୟାଙ୍କ ଜରିଆରେ ଦେଶର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାଙ୍କ ହାତରେ ସାଢ଼େ ସାତ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିବା ଏକ ବୈପ୍ଳବିକ ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ କୋଟି କୋଟି ମହିଳା ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି । ଯେମିତି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିସାରିଛି, ମୁଁ ଦୁଇ କୋଟି ନୂଆ ମହିଳାଙ୍କୁ 'ଲଖପତି' କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ସଫଳ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣ ଯେତେ ଅଧିକ ଆଗେଇ ଆସିବେ, ଯେତେ ଅଧିକ କାମ କରିବେ, ଦୁଇ କୋଟି 'ଲଖପତି ଦିଦି' ତିଆରି କରିବାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ସେତେ ସହଜ ହେବ। 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଅଧିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଭଉଣୀ, ଝିଅ ଓ ଦିଦିମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହା ସହିତ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଗାଡି ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ଏବଂ ଏହା କ'? ଏହାର ନାମ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି । କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ନମୋ ଦିଦି ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତି । ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ୧୫ ହଜାର ଡ୍ରୋନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ । ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ହାତରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଥିବା ବେଳେ ଟ୍ରାକ୍ଟର ବିଷୟରେ କେହି କିଛି କହିବେ ନାହିଁ। ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଗାଁ ଭଉଣୀମାନେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହାସଲ କରିବେ ଏବଂ ଏହା ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ଚାଷର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବ, ଏହାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ କରିବ ଏବଂ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସଞ୍ଚୟ ମଧ୍ୟ ହେବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ,
କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି । ଆମର ଅଧିକାଂଶ କୃଷକଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ କମ୍ ଜମି ଅଛି - ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୮୦-୮୫ ପ୍ରତିଶତଙ୍କର କେବଳ ଏକରୁ ଦୁଇ ଏକର ଜମି ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଗୋଟିଏ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ତେଣୁ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଗଠନ କରାଯାଉଛି। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମବାୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି।
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସମବାୟ, ଭାରତରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନର ଏକ ମଜଭୁତ ଦିଗକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ଆଖୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଲାଭ ଦେଖିଛୁ । ଏବେ ଏହାକୁ କୃଷି ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଭଳି ଅନ୍ୟ ାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି। ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ନୂତନ ପ୍ୟାକ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ଆମେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୁଗ୍ଧ ସହ ଜଡ଼ିତ କୌଣସି ସମବାୟ ସମିତି ନାହିଁ, ସେଠାରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀମାନେ କ୍ଷୀରର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ଗାଁରେ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧାର ଅଭାବ ଏକ ନିରନ୍ତର ସମସ୍ୟା ହୋଇଛି, ଯାହା କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତରବରିଆ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି କାରଣରୁ ସେମାନେ ଅନେକ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପାଉନାହାନ୍ତି। କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ୟାକ୍ସ ଭଳି ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଉଛି ।
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି। ଆପଣ ଏକ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଅଭିଯାନ ସହିତ ପରିଚିତ ହୋଇପାରନ୍ତି। ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରୁ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଅନନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଏହି 'ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା' ସମୟରେ ଆମକୁ ଆଉ ଏକ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତାହା ହେଲା 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍'ର ବାର୍ତ୍ତା, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଳିରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେବା ଦରକାର। ଏବେ ଆମେ କୋଟାର ଜଣେ ଭଉଣୀଙ୍କଠାରୁ ଏବଂ ପରେ ଦେବାସରେ ରୁବିକାଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ଏହି ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିଲୁ । ସେମାନେ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ' ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ। ଆମେ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦକିଣିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର କୃଷକ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କର ପ[ ଝାଳ ଅଛି ଏବଂ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ମାଟିର ସାର ରହିଛି । ଏପରିକି ଆମ ଘରେ ଖେଳନା ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ତିଆରି ହେବା ଦରକାର । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆରମ୍ଭରୁ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଖେଳନା ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଥିବା ଜିନିଷ ଖାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ୍ । ଭଲ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସହିତ ଭଲ ମାନର ଦହି ଉପଲବ୍ଧ ହେଲେ ପାଗଳ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଯେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ସେଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ, ଷ୍ଟଲ, ଦୋକାନ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଉଛି । ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ କିପରି ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏତେ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର କିଛି ନା କିଛି ପ୍ରୟାସ କଲେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏହି ଦେଶ ହାସଲ କରିପାରିବ ।
ମୋଦିଙ୍କ ଏହି ନିଶ୍ଚିତ ଗାଡି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଚାଲିବ ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସାଥୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଆଶା କରୁଛି ଯାତ୍ରା ଯଥାସମ୍ଭବ ସଫଳ ହେବ। ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବା, ସୂଚନା ପାଇବା ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇନଥିବା ସୁବିଧା ପାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ । ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗ୍ୟ ସେମାନେ ଯାହା ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ତାହା ପାଆନ୍ତୁ । ସେଥିପାଇଁ ଏହି 'ଯାତ୍ରା'ରେ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରାଯାଉଛି। ଏହାର ଫାଇଦା ନିଅନ୍ତୁ। ଆପଣମାନେ ଦେଖାଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ସବୁବେଳେ ପ୍ରତିଥର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ନୂଆ କରିବା ପାଇଁ ମୋର ଉତ୍ସାହକୁ ବଢାଇଛି | ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ କୌଣସି କାମରୁ କେବେ ବି ପଛକୁ ହଟିବି ନାହିଁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଯାହା ବି କରିବାକୁ ପଡିବ ତାହା କରିବାର ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat Yatra programme via video conference
27 DEC 2023 4:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
The campaign to connect with the resolve of a ‘Viksit Bharat’ and unite the citizens is continuously expanding, reaching distant villages and connecting even the poorest of the poor. Whether they are young, women, or senior citizens of the villages, everyone eagerly awaits Modi's vehicle and actively participates in the programs organized by Modi's vehicle. Therefore, I express my gratitude to all the citizens, especially to my mothers and sisters, for making this mega-campaign successful. The energy and power of the youth is invested in it. All the youth also deserve congratulations for making this program successful. Even in some places where farmers are working in the fields, they leave their farming work for four to six hours when the vehicle reaches them and join in this program. So, in a way, a grand festival of development is taking place from village to village.
The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ has been underway for less than 50 days, but it has already reached lakhs of villages. This, in itself, is a record. The aim of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is to reach those individuals who, for some reason, have been deprived of the benefits of the Indian government's schemes. Sometimes, people think that if two people in their village received the benefits of the government’s schemes, it might be due to some connection, a bribe might have been given, or there might be a relative involved. So, I am travelling from village to village with this vehicle to convey that there is no corruption, no nepotism, and no favouritism here. This work is done with honesty and dedication. Therefore, I have come to your villages to find those who are still left behind. I am looking for those people. As I learn about them, I will ensure that the government benefits reach them in the coming days. This is my guarantee. Those who haven't found a home yet will get one. Those who don't have access to gas will receive it. Those who haven't received an Ayushman card will get one. The schemes that we are implementing for your well-being should reach you. That's why such significant efforts are being made across the country.
My brothers and sisters,
In recent days, every time I've had the opportunity to connect with this ‘yatra’, I've noticed one thing. When I listen to the voices of the poor, our farmer brothers and sisters, the youth, and our women, and see how they confidently express their thoughts, it fills me with a deep sense of belief. Hearing them, I think, "Wow! What strength exists in my country, where all these powerful voices are! These are the people who are going to build my nation.” It's a wonderful experience. Every beneficiary across the country has a story filled with courage, satisfaction, and dreams in view of the changes in their lives in the last 10 years. What's heartening is that they are eager to share their journey with the nation. Just a while ago, during the conversation I had, I was experiencing the richness of your stories and how much you have to say. You have such wonderful experiences and so much you want to express.
My family members,
Today, millions and millions of beneficiaries across the country are actively contributing to the advancement of government schemes. They don't limit themselves to just achieving basic necessities like permanent home, electricity, water, gas, healthcare, and education. They don’t think that they have to do anything now that they have got everything. After receiving this support, they don't stop; instead, they harness a new strength and energy. They are stepping forward to work harder and strive for a better future. This, to me, is the greatest joy. The true essence behind Modi's guarantee was exactly this, and witnessing it come to fruition brings immense happiness and satisfaction. When I see it with my own eyes, all the fatigue of life disappears. This sentiment is becoming the energy of a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
Wherever Modi’s guaranteed vehicle is travelling, it's building trust of the people and fulfilling people's expectations. Approximately, 450,000 new applicants have sought the Ujjwala gas connection after this ‘yatra’ began. When I asked them why they had come? They explained that as their families grew, with sons moving to separate homes, new households were formed, and now they needed a gas stove. I said, "Well, that's a positive sign that everyone is progressing."
Already, one crore Ayushman cards have been distributed on the spot during the ‘yatra’. For the first time, widespread health check-up is underway. Almost 1.25 crore people have undergone health check-ups. The tests include 70 lakh people screened for tuberculosis, 15 lakh people checked for sickle cell anemia, and nowadays, along with the Ayushman Bharat Card, ABHA cards are also being rapidly issued. While people are familiar with the Aadhaar card, there's still limited awareness about the ABHA card.
The ABHA card, or Ayushman Bharat Health Account card, brings numerous benefits. It consolidates medical reports, prescription details, blood group information, and even the identity of the attending doctor, all in one comprehensive record. This means that even years later, if you have to visit a doctor and they inquire about your medical history, medications, etc., all the information will be readily available. Searching through medical history will no longer be a hassle. Doctors can easily access details like when you fell ill, which doctor you consulted, what tests were conducted, and what medications you took. This initiative will spread awareness about health across the entire country.
Friends,
Today, many colleagues are benefitting from Modi’s guaranteed vehicle. Among them, there might be individuals who perhaps never realized they were eligible for government schemes. Due to old habits, they may have thought, "We don't have any influential relatives or connections, so what's the use for us?" Well, Modi is a part of your family; there's no need for any other recognition. You are also a part of my family. If this were 10 years ago, you might have struggled making rounds of government offices, feeling disheartened in the process.
I would like to tell the representatives and employees of the village panchayats and other local bodies that you all have a huge responsibility. You need to identify every needy person in your village, ward, town, and locality with complete honesty. The goal is to ensure that Modi's guaranteed vehicle reaches as many companions as possible, and their participation and benefits are ensured on the spot. Efforts should be made to ensure this.
For example, water has reached more than 11 crore new rural families through taps in the last four years. We should not limit ourselves to it that it is enough that the water tap has been installed. Now we need to focus on better water management, water quality, and other related issues. I am seeing success in this responsibility with the support of the villagers. I have seen that when villagers take responsibility for such work, the government doesn't have to worry much. The work goes smoothly. Therefore, there should be a rapid formation of water committees in villages. Everyone should be aware and work towards this as well. You should help me in this regard.
Friends,
The Indian government is running a massive campaign to empower women in rural areas by providing them with self-employment opportunities to boost the rural economy. In the past few years, approximately 10 crore sisters, daughters, and ‘Didis’ have joined self-help groups. These women have received a whopping seven and a half lakh crore rupees through banks. You would not have read this figure in newspapers. The fact that more than seven and a half lakh crore rupees have reached the hands of the women associated with self-help groups in this country through banks signifies a revolutionary accomplishment. Crores of women associated with self-help groups are making progress through this campaign. As I have said earlier, I want to make two crore new women ‘lakhpatis’. And I want to make this campaign successful in collaboration with the sisters from my self-help groups. The more you come forward, the more you work, the easier it will be for us to achieve this target of making two crore ‘Lakhpati Didis’. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is giving additional momentum to this campaign.
Friends,
A significant new campaign has been initiated by the government to encourage technology in agriculture and empower sisters, daughters, and ‘Didis’ through self-help groups. And this, along with Modi's vehicle, is also a major attraction. And what is it? It is called Namo Drone Didi. Some people also call it Namo Didi. The Namo Drone Didi scheme has been launched. Under this, 15,000 drones will be made available to sisters associated with self-help groups in the first round. Nobody is going to talk about tractors when there will be drones in the hands of the sisters. Training for Namo Drone Didis has also started. Due to this campaign, the income of self-help groups will increase, village sisters will gain new self-confidence, and it will also help our farmers. It will modernize farming, make it scientific, and reduce wastage. Moreover, it will also lead to savings.
My family members,
A significant campaign is underway across the country to organize small farmers. Most of our farmers have very little land—around 80-85 per cent of them own only one to two acres of land. When more and more farmers come together in a group, their collective strength increases. Therefore, Farmer Producer Organizations (FPOs) are being formed. Primary Agricultural Credit Societies (PACS) and other cooperative initiatives in villages are being empowered.
Our effort is to bring cooperatives, a robust aspect of rural life in Bharat, to the forefront. So far, we have seen the benefits of cooperatives in the dairy and sugarcane sectors. Now, it is being expanded to other areas such as agriculture and fishery production. We are moving in the direction to establish new PACS in two lakh villages in the near future. In areas where there are no cooperatives associated with dairy, expansion will take place. This will enable our dairy farmers to get better prices for milk.
Friends,
The lack of storage facilities in our villages has been an ongoing issue, forcing small farmers to sell their produce hastily. Due to this, they often do not get the fair price for their produce. To alleviate the plight of small farmers, a significant capacity for storage is being developed across the country. Lakhs of storage facilities need to be constructed, and the responsibility for this is being entrusted to cooperative institutions like PACS.
Efforts are also underway to strengthen more than two lakh micro-industries in the food processing sector. You might be familiar with the One District, One Product campaign. Its goal is to promote at least one unique product from each district to international markets. This campaign can play a significant role in making each district economically self-reliant.
My family members,
During this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, one more thing we must pay attention to is the message of ‘Vocal for Local,’ which should resonate in every village and every street. Just now, we heard about it from a sister in Kota, and then from Rubika ji in Dewas. They also emphasise ‘Vocal for Local’. We should buy and promote such products which have the sweat of farmers and youth of Bharat and which have the essence of the soil of Bharat. Even toys in our homes should be made in the country. Children should have ‘Made in India’ toys from the beginning. We should cultivate the habit of eating things on our dining tables which are made in Bharat. There is no need to go crazy if good quality yogurt is available with good packaging.
I have been told that wherever the ‘Sankalp Yatra’ is reaching, information about local products, stalls, shops, and products made by self-help groups is being provided. Products made by self-help groups are also being showcased. Government officials are also providing information on how to register their products on the GeM portal. With such small efforts, and with every village and every family making some effort, the resolute commitment to a ‘Viksit Bharat’ will be achieved by this country.
This Modi's guaranteed vehicle will keep running continuously and reach more and more companions. I hope the ‘yatra’ becomes as successful as possible. More and more people should join it, get information, and get the benefits so far not made available to them. It's also a great deed. My wish is that those who deserve should get what they deserve. That's why so much effort is being put into this ‘yatra’. Take advantage of it. The trust, confidence, and continuous support you've shown have always fuelled my enthusiasm to do something new for you each time. I assure you that I will never step back from any work. I guarantee to do whatever it takes for your well-being. With this belief, I wish you all the best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.