প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰত যাত্ৰা কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণ পাঠ
27 DEC 2023 4:15PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন আৰু দেশবাসীক সংযোগ কৰাৰ এই অভিযান নিৰন্তৰ বিস্তাৰিত হৈ আছে, দূৰৱৰ্তী গাওঁসমূহত উপনীত হৈছে, দৰিদ্ৰতম লোকসকলক সংযোগ কৰিছে। যুৱ, মহিলা, গাঁৱৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিক; সকলোৱে আজি মোদীৰ গাড়ীৰ বাবে অপেক্ষা কৰে আৰু মোদীৰ গাড়ীৰ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজনো কৰে। সেয়েহে, এই মহান অভিযানক সফল কৰাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে, বিশেষকৈ মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি ইয়াৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে আৰু যুৱপ্ৰজন্মৰ শক্তি ইয়াত জড়িত হৈ আছে। এই কাৰ্যসূচীটো সফল কৰাৰ বাবে সকলো যুৱক-যুৱতী অভিনন্দনৰ যোগ্য। কিছুমান ঠাইত, কৃষকসকলে পথাৰত কাম কৰাৰ সময় হয়, তথাপিও যেতিয়া ৰেলখন তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যায়, তেওঁলোকেও তেওঁলোকৰ কৃষিৰ কাম চাৰিৰ পৰা ছয় ঘণ্টাৰ বাবে এৰি এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰে। এক প্ৰকাৰে, প্ৰতিখন গাঁৱত এটা অতি ডাঙৰ বিকাশৰ মহোৎসৱ চলি আছে।
বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা আৰম্ভ হোৱাৰ ৫০ দিনো হোৱা নাই, কিন্তু এই যাত্ৰা এতিয়ালৈকে লাখ লাখ গাঁৱত উপনীত হৈছে। এইটো নিজেই এটা ৰেকৰ্ড। বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ লক্ষ্য হৈছে সেইগৰাকী ব্যক্তিজনৰ ওচৰলৈ যোৱা যিয়ে কোনো কাৰণত ভাৰত চৰকাৰৰ আঁচনিৰ পৰা বঞ্চিত হৈছে। কেতিয়াবা মানুহে ভাবে যে গাঁৱৰ দুজন লোকে পাইছে, কাৰণ তেওঁলোকৰ কোনো চিনাকী থাকিব পাৰে, নাইবা তেওঁলোকে উৎকোচ দিছে বা তেওঁলোকৰ কোনো আত্মীয় থাকিব লাগিব। সেয়ে মই এই গাড়ীখন গাঁৱে গাঁৱে ঘূৰাই লৈ ফুৰিছোঁ, কাৰণ মই ক'ব বিচাৰিছোঁ যে ইয়াত কোনো উৎকোচৰ কথা নাই; কোনো স্বজনপোষণ চলি নাথাকে; কোনো সম্পৰ্কৰ কথা নাথাকে। এই কামটো এনেকুৱা যে ই সততাৰে আৰু নিষ্ঠাৰে কৰা হয়। আৰু সেইকাৰণে মই আপোনাসৱৰ গাঁৱত উপস্থিত হৈছোঁ, কাৰণ মই বিচাৰি আছোঁ যিসকলে এতিয়াও সুবিধা লাভৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছে। সেইসকলৰ বিষয়ে গম পোৱাৰ লগে লগে, অনাগত দিনবোৰত তেওঁলোককো এই সুবিধা উপলব্ধ কৰোৱাৰ গেৰাণ্টি লৈ মই আহিছোঁ। যিসকলে এতিয়ালৈকে ঘৰ পোৱা নাই তেওঁলোকে এটা ঘৰ পাব। যিসকলে গেছ পোৱা নাই তেওঁলোকে গেছ পাব। যিসকলে আয়ুষ্মান কাৰ্ড লাভ কৰা নাই তেওঁলোকে আয়ুষ্মান কাৰ্ড পাব। আমি আপোনাসৱৰ ভালৰ বাবে চলাই থকা আঁচনিবোৰ আপোনাসৱৰ ওচৰলৈ যাব লাগে। সেইকাৰণে সমগ্ৰ দেশতে ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা হৈছে।
মোৰ ভাই-ভনীসকল,
শেহতীয়াকৈ, যেতিয়াই মই এই যাত্ৰাত যোগদান কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ, মই নিশ্চিতভাৱে এটা কথা মন কৰিছো। দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকল, আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল, আমাৰ যুৱ, আমাৰ মহিলাসকলে আত্মবিশ্বাসেৰে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসেৰে তেওঁলোকৰ নিজৰ মনোভাব স্পষ্টভাৱে প্ৰকাশ কৰে আৰু যেতিয়া মই তেওঁলোকৰ কথা শুনো, মই নিজেই আত্মবিশ্বাসী অনুভৱ কৰোঁ। যেতিয়া মই তেওঁলোকৰ কথা শুনো, মোৰ মনত ভাব হয়, ৱাও! মোৰ দেশত কিধৰণৰ শক্তি আছে, ক'ত ক'ত শক্তি আছে। এইসকল মানুহ যিয়ে মোৰ দেশ গঢ়িবলৈ গৈ আছে। ই এটা আশ্চৰ্যকৰ অভিজ্ঞতা। সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ যোৱা ১০ বছৰত তেওঁলোকৰ জীৱনলৈ অহা পৰিৱৰ্তনৰ এক সাহসেৰে পূৰ্ণ আৰু সন্তুষ্টিৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু একেসময়তে সপোনৰে পৰিপূৰ্ণ কাহিনী আছে। আৰু আনন্দৰ বিষয়টো হ'ল যে তেওঁলোকে দেশৰ সৈতে তেওঁলোকৰ যাত্ৰা ভাগ বতৰা কৰিবলৈও অতি আগ্ৰহী। অলপ আগতে কথোপকথনৰ যি সুযোগ পাইছিলো, মই অনুভৱ কৰিব পাৰিছিলো যে আপোনাসৱৰ বহুত ক'বলৈ আছে, আপোনাসৱৰ বহুতো ভাল অভিজ্ঞতা আছে, আপোনাসৱে বহুত ক'ব বিচাৰে।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আজি দেশৰ লাখ লাখ হিতাধিকাৰী চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহ আগবঢ়াই লৈ যোৱাৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে। তেওঁলোক এই বিষয়টোলৈকে সীমাবদ্ধ নহয় যে তেওঁলোকে এটা পকী ঘৰ, বিদ্যুৎ, পানী, গেছ, চিকিৎসা, অধ্যয়ন পাইছে, এতিয়া তেওঁলোকে সকলো পাইছে, এতিয়া একো কৰিব লগীয়া নাই। তেওঁলোকে এই সহায় পোৱাৰ পিছতো ৰৈ নাযায়, ই মোৰ বাবে সুখৰ বিষয়। তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা এক নতুন শক্তি, এক নতুন শক্তি আহৰণ কৰে, আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যত উন্নত কৰাৰ বাবে অধিক পৰিশ্ৰম কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে, এয়া হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ সুখ। মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ আঁৰত প্ৰকৃত অৰ্থত এইটো আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লক্ষ্য আছিল। আৰু যেতিয়া মই ইয়াক মোৰ নিজৰ চকুৰে পূৰণ হোৱা দেখিছোঁ, ইমান আনন্দ, ইমান সন্তুষ্টি লাভ কৰা যায়, জীৱনৰ সকলো ভাগৰ নাইকিয়া হয়। আৰু এই ভাবনা উন্নত ভাৰতৰ শক্তি হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
মোদীৰ নিশ্চিত গাড়ীখন য'লৈকে গৈছে, ই জনসাধাৰণৰ আস্থা বৃদ্ধি কৰিছে, জনসাধাৰণৰ আশা পূৰণ কৰিছে। যাত্ৰা আৰম্ভ হোৱাৰ পিছত, ৪.৫ লাখ নতুন হিতাধিকাৰীয়ে উজ্জ্বলা গেছ সংযোগৰ বাবে আবেদন কৰিছে। মই তেওঁলোক কেনেকৈ আহিছিল সুধিছিলো, তাৰ পিছত তেওঁলোকে কৈছিল যে পৰিয়ালটো ডাঙৰ হৈছে, পুত্ৰই পৃথকে থাকিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, তাৰ পিছত এটা নতুন ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, এটা নতুন পৰিয়াল আছে, সেয়েহে এতিয়া তেওঁক ষ্টোভৰ প্ৰয়োজন। মই ক'লো, থিক আছে, এয়াটো এটা ভাল লক্ষণ যে সকলোৱে আগবাঢ়ি আছে।
যাত্ৰাৰ সময়ত, ১ কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড দিয়া হৈছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, দেশজুৰি স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰা হৈছে। প্ৰায় ১কোটি ২৫ লাখ লোকৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ৭০ লাখ লোকৰ যক্ষ্মা সম্পৰ্কীয় পৰীক্ষা কৰা হৈছে। ১৫ লাখ লোকক চিকল চেল ৰক্তহীনতাৰ বাবে পৰীক্ষা কৰা হৈছে। আৰু আজিকালি, আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ডৰ সৈতে, আভা কাৰ্ডো দ্ৰুতগতিত বনোৱা হৈছে। মানুহে আধাৰ কাৰ্ডৰ বিষয়ে জানে, আভা কাৰ্ডৰ বিষয়ে এতিয়া অলপ কমকৈ জানে।
এই আভা কাৰ্ড, অৰ্থাত্ আয়ুষ্মান ভাৰত হেল্থ একাউণ্টৰ অনেক লাভ আছে। ইয়াৰ সৈতে, চিকিৎসা প্ৰতিবেদন, ঔষধৰ প্ৰেছক্ৰিপচন, তেজৰ গ্ৰুপৰ বিষয়ে তথ্য, চিকিৎসক কোন সেই বিষয়ে তথ্য, এই সকলোবোৰ একেলগে ৰেকৰ্ড কৰা হ'ব। ইয়াৰ ফলত, যদিহে আপুনি কেতিয়াবা বছৰৰ পিছতো চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ যাব লগা হয় আৰু আগতে কি হৈছিল, আপুনি কি ঔষধ গ্ৰহণ কৰিছিল সুধিব লগা হয়, তেন্তে ইয়াত সকলো পোৱা যাব। চিকিৎসা ইতিহাস বিচাৰি উলিওৱাত কোনো সমস্যা নহ'ব। অৰ্থাৎ, যেতিয়া তেওঁ অসুস্থ হৈছিল, কোন চিকিৎসকক তেওঁ দেখুৱাইছিল, কি পৰীক্ষা কৰা হৈছিল, কি ঔষধ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল, এই সকলো চিকিৎসকে সহজে জানিব পাৰিব। ই সমগ্ৰ দেশতে স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে নতুন সজাগতা সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি, বহুতো বন্ধুৱে মোদীৰ নিশ্চিত বাহনৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। এই বন্ধুসকলৰ মাজত বহুতেই আছে যিসকলৰ খুব কমেহে জানে যে তেওঁলোকও চৰকাৰী আঁচনিৰ অধিকাৰী। তেওঁলোকে নিশ্চয় ভাবিছে যে তেওঁলোকৰ পুৰণি অভ্যাসৰ বাবে এইদৰে ভাবি আছে চাগে যে তেওঁলোকৰ কোনো আত্মীয় বা চিনাকী নাই, গতিকে তেওঁলোকৰ কি হ'ব? আৰে, মোদীয়েইতো আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ, আন কাৰো চিনাকীৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই। আপোনালোকো মোৰ পৰিয়ালৰ। যদি ১০ বছৰ আগৰ পৰিস্থিতি হ'লহেঁতেন, তেন্তে হয়তো এনে বন্ধুসকলে চৰকাৰী কাৰ্যালয়ে কাৰ্যালয়ে ঘূৰি সাহস হেৰুৱালেহেঁতেন।
মই গাঁও পঞ্চায়ত আৰু অন্যান্য স্থানীয় নিকায়ৰ জনপ্ৰতিনিধি আৰু কৰ্মচাৰীসকলক ক'ব বিচাৰো যে আপোনালোক সকলোৰে এক বৃহৎ দায়িত্ব আছে। আপোনালোকে আপোনালোকৰৰ গাওঁ, ৱাৰ্ড, চহৰ, এলেকাৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিক সম্পূৰ্ণ সততাৰে চিনাক্ত কৰিব লাগিব। আমি চেষ্টা কৰিব লাগিব যাতে মোদীৰ গেৰাণ্টী বাহনখনত সৰ্বাধিক সংখ্যক বন্ধু উপস্থিত হয় আৰু ঘটনাস্থলীতেই আঁচনিসমূহৰ সুবিধা লাভ কৰাটো সুনিশ্চিত হয়।
যোৱা ৪ বছৰত, ১১কোটিতকৈও অধিক নতুন গ্ৰাম্য পৰিয়ালে নলৰ পানী লাভ কৰিছে। পানীৰ নলৰ সুবিধা হৈছে, এতিয়া ই যথেষ্ট, আমি ইয়াত নিজকে সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিব নালাগিব। এতিয়া আমি পানীৰ উন্নত ব্যৱস্থাপনা, পানীৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। মই গাওঁবাসীৰ সহযোগত ইয়াত সফলতা দেখিছোঁ আৰু মই দেখিছোঁ যে যেতিয়া গাওঁবাসীয়ে এনে কাম কান্ধ পাতি লয়, তেতিয়া চৰকাৰে একো চোৱাচিতা কৰিব নালাগে। সেই কামটো ভালদৰে চলি আছে। আৰু সেইকাৰণে আপোনালোক সকলোৱে সচেতন হোৱা উচিত আৰু গাওঁবোৰত পানী সমিতিৰ দ্ৰুত গঠন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু মোক সহায় কৰিবলৈ কাম কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে গাঁৱৰ মহিলাসকলক স্বনিয়োজনৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে বৃহত্ অভিযান চলাই আছে। বিগত বছৰবোৰত, দেশৰ প্ৰায় ১০ কোটি ভগ্নী, কন্যা, বাইদেউসকল আত্ম সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। এইসকল ভগ্নী-কন্যাক বেংকৰ জৰিয়তে স্ব-নিযুক্তি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান চলাই আছে। বিগত বছৰবোৰত, দেশৰ প্ৰায় ৭.৫লাখ কোটি টকা...এই সংখ্যা আপোনালোকে চাগে কেতিয়াও বাতৰি কাকতত পঢ়া নাই...এই দেশত আত্ম সহায়ক গোটৰ বাইদেউসকলে বেংকৰ জৰিয়তে ৭.৫লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে এক ডাঙৰ বৈপ্লৱিক কাম কৰা হৈছে। এই অভিযানৰ জৰিয়তে আত্ম-সহায়ক গোটৰ কোটি কোটি মহিলা আগবাঢ়ি আহিছে আৰু মই কোৱাৰ দৰে, মোৰ লক্ষ্য হৈছে দুই কোটি নতুন মহিলাক লাখপতি বনোৱা। আৰু মই মোৰ আত্ম সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলৰ সৈতে মিলি এই অভিযানটো কৰিব বিচাৰো। আপোনাসৱে যিমানে এই অভিযান সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিব, আপোনাসৱে যিমানে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব, আমি সহজে ২ কোটি লাখপতি দিদি বনোৱাৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিম। বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ বাবে এই অভিযানে অধিক গতি লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ গুৰুত্বই কৃষিক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰ আৰু আত্ম-সহায়ক গোটৰ জৰিয়তে ভগ্নী, কন্যা আৰু বাইদেউসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ নতুন অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। আৰু মোদীৰ গাড়ীৰ সৈতে এইটোও এটা ডাঙৰ আকৰ্ষণ। আৰু সেইটো হৈছে– নমো ড্ৰোন দিদি। কিছুমান মানুহে ইয়াক নমো দিদি বুলিও কয়। এই নমো ড্ৰোন দিদি আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত, প্ৰথম ৰাউণ্ডত আত্ম সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত বাইদেউসকলক প্ৰথম ৰাউণ্ডত ১৫ হাজাৰ ড্ৰোণ দিয়া হব। মহিলাসকলৰ হাতত ড্ৰোন থাকিব, এতিয়া ট্ৰেক্টৰক সুধিবলৈ কোনো নাই। নমো ড্ৰোন দিদিসকলৰ প্ৰশিক্ষণো আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই অভিযানৰ ফলত, আত্ম সহায়ক গোটসমূহৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাব, গাঁৱৰ ভনীসকলৰএক নতুন আত্মবিশ্বাস আহিব আৰু ই আমাৰ কৃষকসকলকো সহায় কৰিব। আমি কৃষিৰ আধুনিকীকৰণ কৰিম, কৃষিক বৈজ্ঞানিক কৰিম আৰু অপচয় হোৱা কম হ'ব আৰু সঞ্চয়ো হ'ব।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আজিকালি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সংগঠিত কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে এটা ডাঙৰ অভিযান চলি আছে। আমাৰ বেছিভাগ কৃষকৰ খুব কম মাটি আছে। আমাৰ ৮০-৮৫% কৃষক এনেকুৱা যাৰ মাত্ৰ একৰ বা দুই একৰ মাটি আছে। এনে পৰিস্থিতিত, যেতিয়া অধিকসংখ্যক কৃষক এটা গোটত একত্ৰিত হয়, তেওঁলোকৰ শক্তিও বৃদ্ধি পাব। সেয়েহে, কৃষক উৎপাদক ইউনিয়ন গঠন কৰা হৈছে। গাওঁবোৰত পিএচিএছ আৰু অন্যান্য সমবায় উদ্যোগবোৰ শক্তিশালী কৰা হৈছে।
আমাৰ প্ৰচেষ্টা এয়াই যে সমবায়বোৰে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য জীৱনৰ এক শক্তিশালী দিশ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰক। এতিয়ালৈকে, আমি গাখীৰ আৰু কুঁহিয়াৰ খণ্ডত সমবায়ৰ লাভালাভ দেখিছোঁ। এতিয়া ইয়াক কৃষিৰ অন্যান্য ক্ষেত্ৰ আৰু মাছ উৎপাদনৰ দৰে খণ্ডলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। আমি আগন্তুক সময়ত ২ লাখ গাঁৱত নতুন পিএচিএছ সৃষ্টিৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়ি আছো। য'ত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ সৈতে কোনো সমবায় জড়িত নাই, সেইবোৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব। যাতে আমাৰ পশুধন খেতিয়কসকলে গাখীৰৰ বাবে উন্নত মূল্য লাভ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গাওঁবোৰত আন এটা সমস্যা হৈছে সংৰক্ষণ সুবিধাৰ অভাৱ। ইয়াৰ ফলত, ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে খৰখেদাকৈ তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিবলৈ বাধ্য হয়। ইয়াৰ ফলত, বহুসময়ত তেওঁলোকে উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে উচিত মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম নহয়। ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক এই বাধ্যবাধকতাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে, সমগ্ৰ দেশতে এক বৃহৎ সঞ্চয় ক্ষমতা সৃষ্টি কৰা হৈছে। লাখ লাখ ষ্টোৰেজ নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব। ইয়াৰ দায়িত্ব পিএচিএছৰ দৰে কৃষক সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহকো দিয়া হৈছে।
খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডত ২ লাখতকৈও অধিক ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰচেষ্টাও কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে এক জিলা, এক সামগ্ৰী অভিযানৰ সৈতেও পৰিচিত হ'ব লাগিব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে যে আমি প্ৰতিখন জিলাৰ কমেও এটা বিখ্যাত সামগ্ৰী আন্তৰ্জাতিক বজাৰলৈ লৈ যোৱাৰ চেষ্টা কৰা উচিত। ই প্ৰতিখন জিলাক অৰ্থনৈতিকভাৱে স্বাৱলম্বী কৰি তোলাত এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
এই সংকল্প ভাৰত যাত্ৰাৰ সময়ত আমি আৰু এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব। ভোকেল ফৰ লোকেলৰ বাৰ্তাটো গাঁৱে গাঁৱে, গলিয়ে গলিয়ে প্ৰতিধ্বনিত হৈ থাকিব লাগে। এইমাত্ৰ আমি কোটাৰ আমাৰ এগৰাকী ভগ্নীৰ পৰা শুনিছিলো, তাৰ পিছত দেৱাচৰ ৰুবিকাজীৰ পৰা শুনিছিলোঁ, তেওঁলোকেও ভোকেল ফৰ লোকেলৰ কথা কৈছিল। ভাৰতৰ কৃষক আৰু যুৱপ্ৰজন্মৰ শ্ৰম জড়িত হৈ থকা, ভাৰতৰ মাটিৰ গোন্ধ থকা, এনে সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰা আৰু ইয়াৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগে। খেলনাবোৰো দেশীয় হব লাগে। শিশুসকলৰ বাবে আগৰে পৰা ভাৰতত তৈয়াৰ কৰা পুতলা থাকিব লাগে। আমি আমাৰ ৰাতিৰ আহাৰৰ মেজত ভাৰতত বনোৱা সকলো বস্তু খোৱাৰ অভ্যাস কৰা উচিত। পেকেটত ভালদৰে পেকিঙ হৈ অহা দৈ দেখিলে পাগল হোৱাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই।
মোক কোৱা হৈছে যে যাত্ৰা য'তেই চলি আছে, য'তেই এই বিকাশ যাত্ৰা গৈ আছে, স্থানীয় সামগ্ৰীৰ ষ্টল, দোকান আৰু সম্পৰ্কিত তথ্যও প্ৰকাশ কৰা হৈছে। আত্মসহায়ক গোটৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা সামগ্ৰীবোৰো তাত প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। সেইবোৰ জিইএম পৰ্টেলত কেনেদৰে পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে তথ্যও চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ জৰিয়তে দিয়া হৈছে। এনে সৰু সৰু প্ৰচেষ্টাৰে, আৰু যদি প্ৰতিখন গাওঁ, প্ৰতিটো পৰিয়ালত কিছু প্ৰচেষ্টা কৰা হয়, সকলোৱে চেষ্টা কৰি থাকে, তেন্তে উন্নত ভাৰতৰ এই বিশাল সংকল্প পূৰণ হ'ব।
মোদীয়ে নিশ্চিত কৰা বাহনখন চলি থাকিব আৰু অধিকসংখ্যক বন্ধুৰ ওচৰলৈ যাব। এই যাত্ৰাত আপোনাসৱে যিমানে অধিক লোকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব, যোগ্য কিন্তু সুবিধা লাভ কৰা-নকৰা লোকৰ সংখ্যা লাভ কৰিব, আপোনাসৱে এইবোৰ তথ্য লাভ কৰিব, তেতিয়াহে আপোনাসৱে অধিক সফলতা লাভ কৰিব। এইটোও এটা অতি সৎ কাম। আৰু মোৰ আকাংক্ষা এনেকুৱা যে যিজন ইয়াৰ যোগ্য তেওঁ নিজৰ অধিকাৰ লাভ কৰিব লাগে। আৰু সেয়েহে ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰা হৈছে, আপোনাসৱে ইয়াৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰক। আপোনাসৱে যি বিশ্বাস ৰাখিছে, আপোনাসৱে দেখুওৱা আত্মবিশ্বাস, আপোনাসৱে নিৰন্তৰভাৱে দিয়া সমৰ্থন, আৰু ইয়াৰ বাবে, প্ৰতিবাৰেই আপোনাসৱৰ বাবে কিবা নতুন কৰাৰ বাবে মোৰ সদায় উৎসাহ আৰু উদ্যম থাকে। মই এইটোও গেৰাণ্টি দিওঁ যে মই কেতিয়াও কামত পিছ পৰি নাযাও। আপোনাসৱৰ কল্যাণৰ বাবে যি কৰিব লাগিব সেয়া মোৰ গেৰাণ্টি। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat Yatra programme via video conference
27 DEC 2023 4:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
The campaign to connect with the resolve of a ‘Viksit Bharat’ and unite the citizens is continuously expanding, reaching distant villages and connecting even the poorest of the poor. Whether they are young, women, or senior citizens of the villages, everyone eagerly awaits Modi's vehicle and actively participates in the programs organized by Modi's vehicle. Therefore, I express my gratitude to all the citizens, especially to my mothers and sisters, for making this mega-campaign successful. The energy and power of the youth is invested in it. All the youth also deserve congratulations for making this program successful. Even in some places where farmers are working in the fields, they leave their farming work for four to six hours when the vehicle reaches them and join in this program. So, in a way, a grand festival of development is taking place from village to village.
The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ has been underway for less than 50 days, but it has already reached lakhs of villages. This, in itself, is a record. The aim of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is to reach those individuals who, for some reason, have been deprived of the benefits of the Indian government's schemes. Sometimes, people think that if two people in their village received the benefits of the government’s schemes, it might be due to some connection, a bribe might have been given, or there might be a relative involved. So, I am travelling from village to village with this vehicle to convey that there is no corruption, no nepotism, and no favouritism here. This work is done with honesty and dedication. Therefore, I have come to your villages to find those who are still left behind. I am looking for those people. As I learn about them, I will ensure that the government benefits reach them in the coming days. This is my guarantee. Those who haven't found a home yet will get one. Those who don't have access to gas will receive it. Those who haven't received an Ayushman card will get one. The schemes that we are implementing for your well-being should reach you. That's why such significant efforts are being made across the country.
My brothers and sisters,
In recent days, every time I've had the opportunity to connect with this ‘yatra’, I've noticed one thing. When I listen to the voices of the poor, our farmer brothers and sisters, the youth, and our women, and see how they confidently express their thoughts, it fills me with a deep sense of belief. Hearing them, I think, "Wow! What strength exists in my country, where all these powerful voices are! These are the people who are going to build my nation.” It's a wonderful experience. Every beneficiary across the country has a story filled with courage, satisfaction, and dreams in view of the changes in their lives in the last 10 years. What's heartening is that they are eager to share their journey with the nation. Just a while ago, during the conversation I had, I was experiencing the richness of your stories and how much you have to say. You have such wonderful experiences and so much you want to express.
My family members,
Today, millions and millions of beneficiaries across the country are actively contributing to the advancement of government schemes. They don't limit themselves to just achieving basic necessities like permanent home, electricity, water, gas, healthcare, and education. They don’t think that they have to do anything now that they have got everything. After receiving this support, they don't stop; instead, they harness a new strength and energy. They are stepping forward to work harder and strive for a better future. This, to me, is the greatest joy. The true essence behind Modi's guarantee was exactly this, and witnessing it come to fruition brings immense happiness and satisfaction. When I see it with my own eyes, all the fatigue of life disappears. This sentiment is becoming the energy of a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
Wherever Modi’s guaranteed vehicle is travelling, it's building trust of the people and fulfilling people's expectations. Approximately, 450,000 new applicants have sought the Ujjwala gas connection after this ‘yatra’ began. When I asked them why they had come? They explained that as their families grew, with sons moving to separate homes, new households were formed, and now they needed a gas stove. I said, "Well, that's a positive sign that everyone is progressing."
Already, one crore Ayushman cards have been distributed on the spot during the ‘yatra’. For the first time, widespread health check-up is underway. Almost 1.25 crore people have undergone health check-ups. The tests include 70 lakh people screened for tuberculosis, 15 lakh people checked for sickle cell anemia, and nowadays, along with the Ayushman Bharat Card, ABHA cards are also being rapidly issued. While people are familiar with the Aadhaar card, there's still limited awareness about the ABHA card.
The ABHA card, or Ayushman Bharat Health Account card, brings numerous benefits. It consolidates medical reports, prescription details, blood group information, and even the identity of the attending doctor, all in one comprehensive record. This means that even years later, if you have to visit a doctor and they inquire about your medical history, medications, etc., all the information will be readily available. Searching through medical history will no longer be a hassle. Doctors can easily access details like when you fell ill, which doctor you consulted, what tests were conducted, and what medications you took. This initiative will spread awareness about health across the entire country.
Friends,
Today, many colleagues are benefitting from Modi’s guaranteed vehicle. Among them, there might be individuals who perhaps never realized they were eligible for government schemes. Due to old habits, they may have thought, "We don't have any influential relatives or connections, so what's the use for us?" Well, Modi is a part of your family; there's no need for any other recognition. You are also a part of my family. If this were 10 years ago, you might have struggled making rounds of government offices, feeling disheartened in the process.
I would like to tell the representatives and employees of the village panchayats and other local bodies that you all have a huge responsibility. You need to identify every needy person in your village, ward, town, and locality with complete honesty. The goal is to ensure that Modi's guaranteed vehicle reaches as many companions as possible, and their participation and benefits are ensured on the spot. Efforts should be made to ensure this.
For example, water has reached more than 11 crore new rural families through taps in the last four years. We should not limit ourselves to it that it is enough that the water tap has been installed. Now we need to focus on better water management, water quality, and other related issues. I am seeing success in this responsibility with the support of the villagers. I have seen that when villagers take responsibility for such work, the government doesn't have to worry much. The work goes smoothly. Therefore, there should be a rapid formation of water committees in villages. Everyone should be aware and work towards this as well. You should help me in this regard.
Friends,
The Indian government is running a massive campaign to empower women in rural areas by providing them with self-employment opportunities to boost the rural economy. In the past few years, approximately 10 crore sisters, daughters, and ‘Didis’ have joined self-help groups. These women have received a whopping seven and a half lakh crore rupees through banks. You would not have read this figure in newspapers. The fact that more than seven and a half lakh crore rupees have reached the hands of the women associated with self-help groups in this country through banks signifies a revolutionary accomplishment. Crores of women associated with self-help groups are making progress through this campaign. As I have said earlier, I want to make two crore new women ‘lakhpatis’. And I want to make this campaign successful in collaboration with the sisters from my self-help groups. The more you come forward, the more you work, the easier it will be for us to achieve this target of making two crore ‘Lakhpati Didis’. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is giving additional momentum to this campaign.
Friends,
A significant new campaign has been initiated by the government to encourage technology in agriculture and empower sisters, daughters, and ‘Didis’ through self-help groups. And this, along with Modi's vehicle, is also a major attraction. And what is it? It is called Namo Drone Didi. Some people also call it Namo Didi. The Namo Drone Didi scheme has been launched. Under this, 15,000 drones will be made available to sisters associated with self-help groups in the first round. Nobody is going to talk about tractors when there will be drones in the hands of the sisters. Training for Namo Drone Didis has also started. Due to this campaign, the income of self-help groups will increase, village sisters will gain new self-confidence, and it will also help our farmers. It will modernize farming, make it scientific, and reduce wastage. Moreover, it will also lead to savings.
My family members,
A significant campaign is underway across the country to organize small farmers. Most of our farmers have very little land—around 80-85 per cent of them own only one to two acres of land. When more and more farmers come together in a group, their collective strength increases. Therefore, Farmer Producer Organizations (FPOs) are being formed. Primary Agricultural Credit Societies (PACS) and other cooperative initiatives in villages are being empowered.
Our effort is to bring cooperatives, a robust aspect of rural life in Bharat, to the forefront. So far, we have seen the benefits of cooperatives in the dairy and sugarcane sectors. Now, it is being expanded to other areas such as agriculture and fishery production. We are moving in the direction to establish new PACS in two lakh villages in the near future. In areas where there are no cooperatives associated with dairy, expansion will take place. This will enable our dairy farmers to get better prices for milk.
Friends,
The lack of storage facilities in our villages has been an ongoing issue, forcing small farmers to sell their produce hastily. Due to this, they often do not get the fair price for their produce. To alleviate the plight of small farmers, a significant capacity for storage is being developed across the country. Lakhs of storage facilities need to be constructed, and the responsibility for this is being entrusted to cooperative institutions like PACS.
Efforts are also underway to strengthen more than two lakh micro-industries in the food processing sector. You might be familiar with the One District, One Product campaign. Its goal is to promote at least one unique product from each district to international markets. This campaign can play a significant role in making each district economically self-reliant.
My family members,
During this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, one more thing we must pay attention to is the message of ‘Vocal for Local,’ which should resonate in every village and every street. Just now, we heard about it from a sister in Kota, and then from Rubika ji in Dewas. They also emphasise ‘Vocal for Local’. We should buy and promote such products which have the sweat of farmers and youth of Bharat and which have the essence of the soil of Bharat. Even toys in our homes should be made in the country. Children should have ‘Made in India’ toys from the beginning. We should cultivate the habit of eating things on our dining tables which are made in Bharat. There is no need to go crazy if good quality yogurt is available with good packaging.
I have been told that wherever the ‘Sankalp Yatra’ is reaching, information about local products, stalls, shops, and products made by self-help groups is being provided. Products made by self-help groups are also being showcased. Government officials are also providing information on how to register their products on the GeM portal. With such small efforts, and with every village and every family making some effort, the resolute commitment to a ‘Viksit Bharat’ will be achieved by this country.
This Modi's guaranteed vehicle will keep running continuously and reach more and more companions. I hope the ‘yatra’ becomes as successful as possible. More and more people should join it, get information, and get the benefits so far not made available to them. It's also a great deed. My wish is that those who deserve should get what they deserve. That's why so much effort is being put into this ‘yatra’. Take advantage of it. The trust, confidence, and continuous support you've shown have always fuelled my enthusiasm to do something new for you each time. I assure you that I will never step back from any work. I guarantee to do whatever it takes for your well-being. With this belief, I wish you all the best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.