প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা বিকসিৎ ভারত য়াত্রাগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
27 DEC 2023 4:15PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ভিকসিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগা ইরৈবাকচাশিংবু শম্নহনবগী কেম্পেন অসি লেপ্পা লৈতনা পাকথোক চাউথোরক্লি, মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিং শম্নহল্লি অমসুং লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবশিং শম্নহল্লি। খুঙ্গংগী নহারোল, নুপী, সিনিয়র সিতিজেনশিং ওইরবসু ঙসি মীপুম খুদিংমক্না মোদীগী গারী ঙাইরি অমসুং মোদীগী গারীগী প্রোগ্রামগীদমক শেম-শারি। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ঐহাক্না ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা, মরু ওইনা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা কেম্পেন অসি চাউনা মাইপাকহনবগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি। মসিদা য়ুবা শক্তি য়াওরি, মসিদা য়ুবা শক্তি য়াওরি। নহারোল পুম্নমকপু প্রোগ্রাম অসি মাইপাকহনবগীদমক থাগৎচরি। মফম খরদা লৌমীশিংনা লৌবুক্তা থবক তৌদুনা লৈ অদুবু গারী অসিনা মখোয়গী মনাক্তা লাকপদা মখোয়না পুং মরি-মঙা লৌউ-শিংউগী থবক অদু থাদোক্তুনা লাকখি অমসুং প্রোগ্রাম অসি য়াওখি। অমরোমদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা কুহ্মৈ অমা পাঙথোক্লি।
ভিকাস ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা হৌখিবা নুমিৎ 50 ফাওবা শুদ্রি, অদধবু খোঙচৎ অসিনা খুঙ্গং লাখ কয়া য়ৌশিনবা ঙমখ্রে। মসিমক রেকোর্দ অমা ওইরি। ভিকাস ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগী পান্দম অসি মরম খরদগী ভারত সরকারগী স্কিমশিং ফংদনা লৈরিবা মীওইশিংদা য়ৌশিনবনি। করিগুম্বদা মীয়াম্না খল্লি খুঙ্গংদা মীওই অনি উনবা মতমদা মখোয়না খঙনা চানবা লৈরমগনি, শেল পীরবা য়াগনি খন্নৈ। মরম অসিনা গারী অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা চৎতুনা মীয়ামদা মসিদা শেল চাবগী থবক লৈতে হায়জনীংই; মসিদা নেপোতিজম লৈতে; মসিদা মরী লৈতে। মসিদা পুকচেল শেংনা অমসুং কত্থোকপগা লোয়ননা থবক তৌরি। ফংহৌদবা মীওইশিং অদু থীদুনা ঐহাক্না নখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লাক্লি। হেক খঙবগা ঐহাক্না গরেন্তীগা লোয়ননা তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা মখোয়দা য়ৌশিননবা চৎকনি। য়ুম লৈতবা মীওইনা য়ুম ফংগনি। গ্যাস ফংবদা মীওইনা গ্যাস ফংগনি। আয়ুশ্মান কার্দ পাইদবা মীওইনা আয়ুশ্মান কার্দ পাইগনি। নখোয়গী য়াইফনবা চত্থরিবা স্কিমশিং অসিনা নখোয়দা য়ৌরক্লগনি। মরম অসিনা লৈবাক অসিদা কন্না থবক পাইখৎলি।
ঐগী ইচিল-ইনাওশিং,
মমাংদা খোঙচৎ অসি য়াওনবা ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংবা খুদিংদা ঐহাক্না ৱাফম অমা শোইদনা ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিগী লায়রবা, ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিং, ঐখোয়গী নহারোল, ঐখোয়গী নুপীশিংনা থাজবগা লোয়ননা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং থমখিবগী মওং অসি তাবা মতমদা ঐহাক ইশামক থাজবনা থনখি। মখোয়না ফাওরিবা অদু তাবা মতমদা অঙকপা পোকখি! লৈবাক অসিদা অঙকপা শক্তি লৈ, মসিদা শক্তিনা থল্লি। মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসি শেম্মি। মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসি অঙকপনি। লৈবাক শিনবা থুংবদা বেনিফিসরী খুদিংমক্কী ৱারী অসি থৌনা, অপেনবা পোকপনি থল্লি অমসুং মসিগা লোয়ননা হৌখিবা চহি 10 অসিদা মখোয়গী পুন্সিদা থোকখিবা অহোংবশিংগী মঙলানশিংনা থনখি। অমসুং নুংঙাইরিবদি মখোয়না লৈবাক্কা লোয়ননা মখোয়গী খোঙচৎ অদু শিয়র তৌবা পাম্মি। মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না ৱারী শাবগী খুদোংচাবা ফংখি, ঐহাক্না খঙখি মদুদি নখোয়না ফোঙদোক্কদবা ৱাৱফম কয়া লৈ, নখোয়দা অফবা এক্সপরিয়েন্সশিং লৈরমগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ঙসি লৈবাক্কী বেনিফিসরী করোর কয়ানা সরকারগী স্কিমশিং মাংদা পুখৎনবা মেদিয়ম ওইরি। মখোয়না মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুম, মৈ, ঈশিং, গ্যাস, অনা লায়েং, মহৈ-শিং ফংবা খক্তা নত্তনা পুম্নমক ফংলি, হৌজিক্তি তৌনীংঙাই লৈত্রে। মখোয়না মতেং অসি ফংলবা মতুংদা লেপ্পা নত্তে, মসিনা ঐগীদমক নুংঙাইবা ৱাফম অমা ওইরি। মখোয়না মসিদগী অনৌবা শক্তি অমা ফংলি, অমসুং মখোয়গী তুংলমচৎ ফগৎহন্নবা থবক কন্না তৌরি। মসিমক য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমা ওইরি। তশেংবদি মসি মোদীগী গরেন্তীগী নুংদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা পান্দম অদুনি। অমসুং মসি ঐগী ইমিৎ অসিনা মপুং ফাবা উবা ফংবা মতমদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা ফাওখি, অপেনবা পোকখি, ঐগী পুন্সিগী অৱাবা পুম্নমক মাংখি। অমসুং মসিগী নুংঙাইবা অসিনা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবগী শক্তিসু ওইরি।
মরুপশিং,
মোদীগী গরেন্তীগী লাকপা মফম খুদিংমক্তা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎলক্লি অমসুং মীয়ামগী অনীংবশিং থুংহল্লি। খোঙচৎ অসি হৌখিবদগী অনৌবা বেনিফিসরী লাখ 4.5না উজ্জ্বলা গ্যাস কন্নেক্সনগীদমক এপ্লাই তৌরকখি। ঐহাক্না মঙোন্দা –করম্না লাকখিবনো হায়না হংবা মতমদা মহাক্না হায়খি, ‘ইমুং অসি চাউখৎলক্লে, ইচানুপানা তোখাইনা লৈখ্রে, অনৌবা য়ুম অমা শাখ্রে, অনৌবা ইমুং অমা লৈরে মরম অসিনা মহাক্না স্তোব মথৌ তারে। ফরে মদুদি মীপুম খুদিংমক মাংদা চংশিল্লি হায়বগী অফবা খুদম অমনি হায়না ঐহাক্না ফোঙদোকখি।
য়াত্রা মনুংদা, ওন দি স্পোৎ আয়ুশ্মান কার্দ করোর অমা পীখি। অহানবা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবদা হেল্থ চেকঅপ পাঙথোক্লি। মীওই করোর 1.25 গী হেল্থ চেকঅপ পাঙথোকখ্রে। TBগা মরী লৈনবা তেস্ত মীওই লাখ 70দা পাঙথোকখ্রে। মীওই লাখ 15 সিক্কল সেল এনেমিয়াগীদমক স্ক্রীন তৌখি। অমসুং হৌজিক মতম অসিদা আয়ুশ্মান ভারত কার্দকা লোয়ননা ABHA কার্দশিংসু খোঙজেল য়াংনা শেম্মি। মীয়াম্না আধার কার্দকী মরমদা খঙলবদু অভা কার্দকী মরমদা খঙবা ৱাৎলি।
অভা কার্দ হায়বদি আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ একাউন্ত অসিগী কান্নবা কয়া লৈ। মসিদা মেদিকেল রিপোর্তশিং, মেদিসিন স্লিপশিং, ব্লদ গ্রুপকী মরমদা, দোক্তর অদু কনানো, পুম্নমক অসি রেকোর্দ তৌদুনা পুন্না থম্মি। মসিদি চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা করিগুম্বা অদোম্না দোক্তর অমদা চৎপা মতমদা মমাংগী মরমদা হংলকপদা পুম্নমক মসিদগী ফংগনি। মেদিকেল হিস্তরী থীনবগী অৱাবা লৈররোই। মসিনা তাকপদি অদোম্না নারকপদা তানরিবা দোক্তর, তৌখিবা তেস্তশিং, চাখিবা হীদাক-লাংথক, পুম্নমক অদু দোক্তরনা লাইনা খঙবা ঙম্লগনি। মসিনা লৈবাক পুম্বদা হকশেলগী মরমদা অনৌবা এৱের্নেস অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি মরুপ কয়ানা মোদীগী গরেন্তীগী গারীদগী কান্নবশিং ফংলি। মরুপশিং অসিদগী কয়ানদি মখোয় অসি সরকারগী স্কিমগী কান্নবা লৌবা য়াই হায়বা ফাওবা খঙলমলোই। মখোয়গী হান্নগী হৈনবীশিংনা মরম ওইরগা মখোয়না খঙনা চানবা অমত্তা লৈতে মখোয়না করম তৌগনি হায়না খল্লমগনি। হে, মোদী অসি নখোয়গী ইমুং মনুংনি, কনাগুম্বা অমা খঙনবগী মথৌ তাদে। নখোয় অসি ঐগী ইমুংগী মীওইনি। ফীভম অসি চহি 10গী মমাংদা ওইরম্বা তারবদি মরুপ কয়ানা সরকারগী লোইশঙশিংদা চৎপদা থাজবা মাংলমদবা য়াই।
ঐহাক্না মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎ অমসুং অতৈ লোকেল বোদীশিংগী কর্মচারীদা হায়জগে মদুদি মখোয়দা অচৌবা থৌদাং অমা লৈ। নখোয়না খুঙ্গংশিং, ৱার্দশিং, সহরশিং, লৈকাইদা লায়রবা মীওইশিং থমোয় শেংনা মশক খঙদোকউ। মরুপ কয়া কয়াদা মোদীগী গরেন্তীগী গারীনা য়ৌহন্নবা অমসুং ওন দি স্পোৎ স্কিমশিং য়াওহন্নবা, মখোয়গা শম্নহন্নবা অমসুং মখোয়দা কান্নবশিং শোইদনা ফংহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎপীয়ু।
খুদম ওইনা হৌখিবা চহি 4 অসিদা তোতি ঈশিংনা অনৌবা খুঙ্গংগী ইমুং করোর 11 হেনবদা য়ৌখি। তোতি ঈশিং য়ৌরক্লে হায়না মসিদা লোইবা নত্তে। হৌজিক ঐখোয়না নীংথিনা ৱাতর মেনেজমেন্ত তৌবা, ঈশিংগী ক্বালিতী, অতোপ্পা সমস্যাশিংদা মীৎয়েং চংগনি। মসিগী থৌদাং ঐঙোন্দসু লৈ অমসুং খুঞ্জাশিংগী মতেংগা লোয়ননা মসিগী মাইপাকপা ঐহাক্না উবা ফংলি অমসুং খুঞ্জাশিংনা থৌদাং অসি লৌরবা মতমদা সরকারনসু ৱাখল ৱানীংঙাই ওইদে হায়বা ঐহাক্না উবা ফংখি। মরম অসিনা ঐখোয়না চেকশিনবা তাই অমসুং খুঙ্গংশিংদা ৱাতর কম্মিতি শেম্বগী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎতুনা ঐবু মতেং পাংবীয়ু।
মরুপশিং,
খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীনবা ভারত সরকারনা খুঙ্গংশিংদা নুপীশিংদা মশানা মশাদা থবক পীজনবা অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। হৌখিবা চহিসিংদা ইচল-ইচে, ইচানুপী অমসুং দিদি করোর 10না সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং শেমখি। বেঙ্কশিংগী খুত্থাংদা ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা লুপা করোর লাখ তরেৎ মখাই পীখি… নখোয়না মশিং অসি পাউচেদা থেংনরম্লোই…. লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী দিদিশিংনা বেঙ্কশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী মখুৎতা লুপা করোর লাখ তরেৎ মখাই ফংখি, মতেং ফংলবদি অচৌবা অওনবগী থবক অমা তৌরি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদগী নুপী করোর কয়ানা কেম্পেন অসিগী খুত্থাংদা মাংদা থোরক্লি অমসুং ঐহাক্না হায়খ্রে, ঐগী পান্দম অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপী করোর অনিবু লাখপতি ওইহনবনি। অমসুং কেম্পেন অসিগী খুত্থাংদা মসি ঐগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী ইচে-ইচলশিংগীদমক তৌনীংই। নখোয়না মাংদা থোরক্লিবা মখৈ কেম্পেন অসি পাকথোক চাউথোকপা ঙমগনি অমসুং নখোয়না কন্না হোৎনরিবা মখৈ ঐখোয়না করোর 2 লাখপতি দিদি ওইহনবগী পান্দম অসি লাইনা থুংহনবা ঙমগনি। কেম্পেন অসি ভিকাস ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাগা লোয়ননা হেন্না খোঙজেল য়াংশিল্লি।
মরুপশিং,
সরকারনা লৌউ-শিংউদা তেক্নোলোজী প্রমোৎ তৌনবা অনৌবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি অমসুং সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংবু শক্তি পীরি। অমসুং মসিগা লোয়ননা মোদীগী কারীগী অচৌবা পুক্নিং চীংশিন্নিংঙাই ওইবা অমসু লৈরি। অমসুং মদু করিনো – নমো দ্রোন দিদি। মীওই খরনা মসি নমো দিদি হায়নসু কৌই। নমো দ্রোন দিদি স্কিম অসি হৌখ্রে। মসিগী মখাদা দ্রোন লিশিং 15 অহানবগী তাঙ্কক্তা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা দিদিশিংদা পীথরগনি। নুপীশিংনা মখুৎতা দ্রোন পাইরগনি, হৌজিক কনা অমত্তনা ত্রেক্তর হংলরোই। নমো দ্রোন দিদিশিংগী ত্রেনিংশিং হোখ্রে। কেম্পেন অসিনা মরম ওইদুনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী ইনকম অসিসু হেনগৎলগনি, খুঙ্গংগী ইচে-ইচলশিংনা অনৌবা থাজবা ফংলগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদসু মতেং পাংলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
হৌজিক মতম অসিদা অপীকপা লৌমীশিংগীদমক লৈবাক পুম্বদা অচৌবা কেম্পেন অমা চত্থরি। ঐখোয়গী লৌমী অয়াম্বদা লম য়াম্না পীক্না লৈ। ঐখোয়গী লৌমীশিংগী চাদা 80-85গী লম একর অমা নত্ত্রগা অনি খক্তা লৈজৈ। অসিগুম্বা ফীভমদা লৌমী কয়া কয়ানা গ্রুপ অমদা পুনশিনবা মতমদা মখোয়গী শক্তি হেনগৎলক্কনি। মরম অসিনা ফার্মর প্রদ্যুর্স এসোসিএসনশিং অসি শেম্মি। PACS অমসুং অতোপ্পা কোওপরেতিব ভেঞ্চরশিং খুঙ্গংশিংদা মপাঙ্গল কনখৎহনখি।
কোওপরেসনশিংনা ভারতকী খুঙ্গংগী পুন্দিদা অচৌবা শক্তি অমা ওইহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী খোঙথাংনি। ঙসি ফাওবদা ঐখোয়না শঙ্গোম অমসুং চুগী সেক্তরদা কোওপরেসনগী কান্নবশিং উবা ফংখ্রে। হৌজিক মসি লৌউ-শিংউ অমসুং ঙা পুথোকপগী সেক্তরগুম্বা অতোপ্পা লমশিংদা পাকথোক চাউথোকহল্লি। ঐখোয়না তুংদা খুঙ্গং লাখ 2দা অনৌবা PACS শেম্নবা পান্দমগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। দাইরীগা মরী লৈনবা কোওপরেতিবশিং লৈতবা মফমদা মসি পাকথোক চাউথোকহল্লি। অদুনা ঐখোয়গী শা-শন লৌরিবা লৌমীশিংনা শঙ্গোমগী মমল নীংথিনা ফংবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা অতোপ্পা সমস্যা অসি স্তোরেজ ফেসিলিতীশিংগী অৱাৎপা লৈরিবা অসিনি। মসিনা মরম ওইরগা অপীকপা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক নমদুনা য়োনবা তারি। মসিনা মরম ওইরগা কয়ারক হন্না মখোয়গী পোত্থোক্কী মতিক চাবা মমল ফংবা ঙমখিদে। মসিগী চৈথেং অসিদগী অপীকপা লৌমীশিংবু কোকহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংবদা অচৌবা স্তোরেজ কেপাসিতী শারি। স্তোরেজ করোর কয়া কয়া শাখি। মসিগী থৌদাং PACSগুম্বা ফার্মর্স কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংদা পুহল্লি।
ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা মাইক্রো ইন্দস্ত্রীজ লাখ 2 হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাংশিংসু পাইখৎলি। নখোয়না ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত কেম্পেনগী মরমদসু তারমলগনি। মসিগী পান্দমদি ঐখোয়না জিলা খুদিংমক্কী মমিং লৈবা পোত্থোক য়ামদ্রবদা অমতং ওইরবসু মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহনবনি। মসিনা খুঙ্গং খুদিংমকপু শেন্মীৎলোন্দা মীপাল তাংদবা ওইহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
ভিকাস ভারত সঙ্কল্প য়াত্রা মনুংদা, ঐখোয়না ৱাফম অমা খঙজিনবা তাই। ভোকেল ফোর লোকেলগী পাউজেল অসি খুঙ্গং অমসুং লৈরক-খুলক খুদিংমক্তা শন্দোক্কদবনি। হৌজিক ঐখোয়না কোতাদা লৈবা ঐখোয়গী ইচল অমদগী তাবা ফংখ্রে, মতুংদা দেৱসতগী রুবিকাজীদগী তাবা ফংখ্রে, মখোয়না ভোকেল ফোর লোকেলগী মরমদসু ঙাংখি। ভারতকী লৌমীশিং অমসুং ভারতকী নহারোলগী অৱামন য়াওবা, ভারতকী লৈহাওগী মনম নম্বা পোৎলমশিং খক্তা লৈবা অমসুং থৌগৎকদবনি। য়ুমদা লৈরিবা শান্নপোৎশিং অসি লৈবাক অসিদা শাগদবনি। অঙাংশিংনা ভারত্তা শান্নরিবা শান্নপোৎশিং অসি ভারত্তা শাজবা ওইগদবনি।
ঐঙোন্দা তাকপীরকখি মদুদি ভিকাস য়াত্রানা স্তোলশিং, লোকেল প্রদক্তকী দুকানশিংদা য়ৌশিল্লি অমসুং মসিগা মরী লৈনবা ই-পাউ পীরি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা শাবা প্রদক্তশিং অসি মফম অসিদা উৎলি। মখোয়দা GeM পোর্তেলদা রেজিস্তর করম্না তৌগনি হায়বগী মতাংদা সরকারগী কর্মচারীশিংগী খুত্থাংদা ইপাউ পীরি। অসিগুম্বা অপীকপা খোঙথাংশিং অসি খক্তনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা, ইমুং খুদিংমক্তা মীয়াম্না মসি য়াওশিনবা ঙমহনগনি, লৈবাক অসিনা অসুম্না চাউখৎপা ভারত অমা ওইনা ওইনবা অচৌবা ফিরেপ অসি থুংহনগনি।
মোদীগী গরেন্তীগী গারীনা অসুম্না মখা তান চৎখিগনি অমসুং মরুপ কয়া কয়াদা য়ৌশিনখিগনি। খোঙচৎ অসিদা অদোম্না হেন্না মাইপাক্লিবা মখৈ, মীওই কয়া কয়াগা কন্নেক্ত তৌরিবা মখৈ মীওই কয়ানা ই-পাউ ফংবা হেনগৎকনি, মীওই কয়ানা ফংফম থোকপা ফংবা ঙমগনি। মসি য়াম্না ফবা খোঙথাং অমনি। অমসুং ঐহাক্না ফংফম থোকপা মীওইদা ফংহনবা অসি ঐহাক্কী অপাম্বনো। অমসুং কন্না থবক কয়া পাইখৎলি, মসিগী খুদোংচাবা নখোয়না লৌবীয়ু। নখোয়না থাজবা থম্মি অমসুং লেপ্পা লৈতনা সপ্পোর্ত পীরিবা অসিনা মরম ওইরগা ঐহাক্না নখোয়গীদমক অনৌবা করিগুম্বা অমা তৌবদা মতম চুপ্পদা নুংঙাইবা পোকই। ঐগী থবক্তা ঐহাক্না পন্দুনা লৈহল্লোই হায়না গরেন্তীসু পীরি। নখোয়গী য়াইফনবা মথৌ তাবা খুদিংমক তৌগনি হায়বা অসি ঐগী গরেন্তী। থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Viksit Bharat Yatra programme via video conference
27 DEC 2023 4:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
The campaign to connect with the resolve of a ‘Viksit Bharat’ and unite the citizens is continuously expanding, reaching distant villages and connecting even the poorest of the poor. Whether they are young, women, or senior citizens of the villages, everyone eagerly awaits Modi's vehicle and actively participates in the programs organized by Modi's vehicle. Therefore, I express my gratitude to all the citizens, especially to my mothers and sisters, for making this mega-campaign successful. The energy and power of the youth is invested in it. All the youth also deserve congratulations for making this program successful. Even in some places where farmers are working in the fields, they leave their farming work for four to six hours when the vehicle reaches them and join in this program. So, in a way, a grand festival of development is taking place from village to village.
The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ has been underway for less than 50 days, but it has already reached lakhs of villages. This, in itself, is a record. The aim of the ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is to reach those individuals who, for some reason, have been deprived of the benefits of the Indian government's schemes. Sometimes, people think that if two people in their village received the benefits of the government’s schemes, it might be due to some connection, a bribe might have been given, or there might be a relative involved. So, I am travelling from village to village with this vehicle to convey that there is no corruption, no nepotism, and no favouritism here. This work is done with honesty and dedication. Therefore, I have come to your villages to find those who are still left behind. I am looking for those people. As I learn about them, I will ensure that the government benefits reach them in the coming days. This is my guarantee. Those who haven't found a home yet will get one. Those who don't have access to gas will receive it. Those who haven't received an Ayushman card will get one. The schemes that we are implementing for your well-being should reach you. That's why such significant efforts are being made across the country.
My brothers and sisters,
In recent days, every time I've had the opportunity to connect with this ‘yatra’, I've noticed one thing. When I listen to the voices of the poor, our farmer brothers and sisters, the youth, and our women, and see how they confidently express their thoughts, it fills me with a deep sense of belief. Hearing them, I think, "Wow! What strength exists in my country, where all these powerful voices are! These are the people who are going to build my nation.” It's a wonderful experience. Every beneficiary across the country has a story filled with courage, satisfaction, and dreams in view of the changes in their lives in the last 10 years. What's heartening is that they are eager to share their journey with the nation. Just a while ago, during the conversation I had, I was experiencing the richness of your stories and how much you have to say. You have such wonderful experiences and so much you want to express.
My family members,
Today, millions and millions of beneficiaries across the country are actively contributing to the advancement of government schemes. They don't limit themselves to just achieving basic necessities like permanent home, electricity, water, gas, healthcare, and education. They don’t think that they have to do anything now that they have got everything. After receiving this support, they don't stop; instead, they harness a new strength and energy. They are stepping forward to work harder and strive for a better future. This, to me, is the greatest joy. The true essence behind Modi's guarantee was exactly this, and witnessing it come to fruition brings immense happiness and satisfaction. When I see it with my own eyes, all the fatigue of life disappears. This sentiment is becoming the energy of a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
Wherever Modi’s guaranteed vehicle is travelling, it's building trust of the people and fulfilling people's expectations. Approximately, 450,000 new applicants have sought the Ujjwala gas connection after this ‘yatra’ began. When I asked them why they had come? They explained that as their families grew, with sons moving to separate homes, new households were formed, and now they needed a gas stove. I said, "Well, that's a positive sign that everyone is progressing."
Already, one crore Ayushman cards have been distributed on the spot during the ‘yatra’. For the first time, widespread health check-up is underway. Almost 1.25 crore people have undergone health check-ups. The tests include 70 lakh people screened for tuberculosis, 15 lakh people checked for sickle cell anemia, and nowadays, along with the Ayushman Bharat Card, ABHA cards are also being rapidly issued. While people are familiar with the Aadhaar card, there's still limited awareness about the ABHA card.
The ABHA card, or Ayushman Bharat Health Account card, brings numerous benefits. It consolidates medical reports, prescription details, blood group information, and even the identity of the attending doctor, all in one comprehensive record. This means that even years later, if you have to visit a doctor and they inquire about your medical history, medications, etc., all the information will be readily available. Searching through medical history will no longer be a hassle. Doctors can easily access details like when you fell ill, which doctor you consulted, what tests were conducted, and what medications you took. This initiative will spread awareness about health across the entire country.
Friends,
Today, many colleagues are benefitting from Modi’s guaranteed vehicle. Among them, there might be individuals who perhaps never realized they were eligible for government schemes. Due to old habits, they may have thought, "We don't have any influential relatives or connections, so what's the use for us?" Well, Modi is a part of your family; there's no need for any other recognition. You are also a part of my family. If this were 10 years ago, you might have struggled making rounds of government offices, feeling disheartened in the process.
I would like to tell the representatives and employees of the village panchayats and other local bodies that you all have a huge responsibility. You need to identify every needy person in your village, ward, town, and locality with complete honesty. The goal is to ensure that Modi's guaranteed vehicle reaches as many companions as possible, and their participation and benefits are ensured on the spot. Efforts should be made to ensure this.
For example, water has reached more than 11 crore new rural families through taps in the last four years. We should not limit ourselves to it that it is enough that the water tap has been installed. Now we need to focus on better water management, water quality, and other related issues. I am seeing success in this responsibility with the support of the villagers. I have seen that when villagers take responsibility for such work, the government doesn't have to worry much. The work goes smoothly. Therefore, there should be a rapid formation of water committees in villages. Everyone should be aware and work towards this as well. You should help me in this regard.
Friends,
The Indian government is running a massive campaign to empower women in rural areas by providing them with self-employment opportunities to boost the rural economy. In the past few years, approximately 10 crore sisters, daughters, and ‘Didis’ have joined self-help groups. These women have received a whopping seven and a half lakh crore rupees through banks. You would not have read this figure in newspapers. The fact that more than seven and a half lakh crore rupees have reached the hands of the women associated with self-help groups in this country through banks signifies a revolutionary accomplishment. Crores of women associated with self-help groups are making progress through this campaign. As I have said earlier, I want to make two crore new women ‘lakhpatis’. And I want to make this campaign successful in collaboration with the sisters from my self-help groups. The more you come forward, the more you work, the easier it will be for us to achieve this target of making two crore ‘Lakhpati Didis’. The ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’ is giving additional momentum to this campaign.
Friends,
A significant new campaign has been initiated by the government to encourage technology in agriculture and empower sisters, daughters, and ‘Didis’ through self-help groups. And this, along with Modi's vehicle, is also a major attraction. And what is it? It is called Namo Drone Didi. Some people also call it Namo Didi. The Namo Drone Didi scheme has been launched. Under this, 15,000 drones will be made available to sisters associated with self-help groups in the first round. Nobody is going to talk about tractors when there will be drones in the hands of the sisters. Training for Namo Drone Didis has also started. Due to this campaign, the income of self-help groups will increase, village sisters will gain new self-confidence, and it will also help our farmers. It will modernize farming, make it scientific, and reduce wastage. Moreover, it will also lead to savings.
My family members,
A significant campaign is underway across the country to organize small farmers. Most of our farmers have very little land—around 80-85 per cent of them own only one to two acres of land. When more and more farmers come together in a group, their collective strength increases. Therefore, Farmer Producer Organizations (FPOs) are being formed. Primary Agricultural Credit Societies (PACS) and other cooperative initiatives in villages are being empowered.
Our effort is to bring cooperatives, a robust aspect of rural life in Bharat, to the forefront. So far, we have seen the benefits of cooperatives in the dairy and sugarcane sectors. Now, it is being expanded to other areas such as agriculture and fishery production. We are moving in the direction to establish new PACS in two lakh villages in the near future. In areas where there are no cooperatives associated with dairy, expansion will take place. This will enable our dairy farmers to get better prices for milk.
Friends,
The lack of storage facilities in our villages has been an ongoing issue, forcing small farmers to sell their produce hastily. Due to this, they often do not get the fair price for their produce. To alleviate the plight of small farmers, a significant capacity for storage is being developed across the country. Lakhs of storage facilities need to be constructed, and the responsibility for this is being entrusted to cooperative institutions like PACS.
Efforts are also underway to strengthen more than two lakh micro-industries in the food processing sector. You might be familiar with the One District, One Product campaign. Its goal is to promote at least one unique product from each district to international markets. This campaign can play a significant role in making each district economically self-reliant.
My family members,
During this ‘Viksit Bharat Sankalp Yatra’, one more thing we must pay attention to is the message of ‘Vocal for Local,’ which should resonate in every village and every street. Just now, we heard about it from a sister in Kota, and then from Rubika ji in Dewas. They also emphasise ‘Vocal for Local’. We should buy and promote such products which have the sweat of farmers and youth of Bharat and which have the essence of the soil of Bharat. Even toys in our homes should be made in the country. Children should have ‘Made in India’ toys from the beginning. We should cultivate the habit of eating things on our dining tables which are made in Bharat. There is no need to go crazy if good quality yogurt is available with good packaging.
I have been told that wherever the ‘Sankalp Yatra’ is reaching, information about local products, stalls, shops, and products made by self-help groups is being provided. Products made by self-help groups are also being showcased. Government officials are also providing information on how to register their products on the GeM portal. With such small efforts, and with every village and every family making some effort, the resolute commitment to a ‘Viksit Bharat’ will be achieved by this country.
This Modi's guaranteed vehicle will keep running continuously and reach more and more companions. I hope the ‘yatra’ becomes as successful as possible. More and more people should join it, get information, and get the benefits so far not made available to them. It's also a great deed. My wish is that those who deserve should get what they deserve. That's why so much effort is being put into this ‘yatra’. Take advantage of it. The trust, confidence, and continuous support you've shown have always fuelled my enthusiasm to do something new for you each time. I assure you that I will never step back from any work. I guarantee to do whatever it takes for your well-being. With this belief, I wish you all the best.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.