প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৫,৭০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ১১,১০০ হেনবগী প্রোজেকশিং অসিদগী অযোধ্যা অমসুং মসিগী অকোয়বগী মফমশিং কান্নবা ফংলগনি
“মালেম্না জনুৱারি ২২ খৌরাংনা ঙাইনরি, ঐসু মসি খৌরাংনা ঙাইরি”
“বিকসিত ভারতকী কেম্পেন অযোধ্যাদগী অনৌবা থৌনা ফংলে”
“ঙসিগী ভারত অরিবা অমসুং অনৌবা অনিমক পুনশিন্দুনা চৎলি”
“অবধ লমদম খক নত্তনা, উত্তর প্রদেস শীনবা থুংনা চাউখৎহনবদা অযোধ্যনা অনৌবা মাইকৈ তাক্কনি”
“মহর্ষি বালমিকিগী রামায়ন অসি ঐখোয়গা রামগা শম্নহনবা লৌশিংগী লম্বীনি”
“লায়রবশিংগী সেবা তৌবা হায়বসি অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেনশিংগী পান্দমনি”
“জনুৱারি ২২দা য়ুমথোং খুদিংদা শ্রী রাম জয়তি থানসি”
“ঙাক-শেন অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মরমশিংদগী, থৌরম অসি হেক লোইবগা জনুৱারি ২২গী মতুং খক্তদা অযোধ্যাদা চৎনবা অদোম থৌরাং তৌবীয়ু”
“জনুৱারি ১৪, মকর সংক্রান্তি নুমিত্তগী লৈবাক শীনবা থুংনা লাইফমশিংদা লম-তু শেংবগী অচৌবা খোঙজং অমা হৌদোক্তুনা অচৌবা রাম মন্দিরগী হরাওবা ফোঙদোক্লসি”
“মহাক্না পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মোদীনা হোৎনবা মরম্না ঙসিদি লৈবাক অসিনা মোদীগী গরেন্তিদা থাজবা থম্লে। অযোধ্যাসু মসিগী গরেন্তি অমা উরে”
30 DEC 2023 4:39PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অযোধ্যা ধামদা লুপা করোর ১৫,৭০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা, অযোধ্যা অমসুং মসিগী অকোয়বা লমশিং শেমগৎনবা লুপা করোর ১১,১০০ রোমগী প্রোজেকশিং অমসুং উত্তর প্রদেস শীনবা থুংনা পায়খৎকদবা লুপা করোর ৪৬০০ রোমগী অতোপ্পা প্রোজেকশিং য়াওরি।
মসিগী মমাঙদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অমুক হন্না শেমগৎলবা অযোধ্যা রেলৱে স্তেসন শঙ্গাখি অমসুং অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেনশিং অমসুং বন্দে ভারত ত্রেনশিং লমথাখি। মহাক্না অতোপ্পা রেলৱে প্রোজেক কয়াসু মীয়ামদা কৎথোকখি। তুংদা,মহাক্না নৌনা শাবা অযোধ্যা এয়রপোর্তশু শঙ্গাখি। এয়রপোর্ত অসি মহর্ষি বালমিকি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত হায়না মমিং থোল্লে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, শেংলবা অযোধ্যা ধামদা লাকপা অমসুং শেংলবা সহর অসিদা মহাক্কী রোদসো পাংথোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম্না জনুৱারি ২২ খৌরাংনা ঙাইনরি। ঐ লৈবাক অসিগী মীওই অমা অমসুং শরুক অমা ওইনা, ঐশু রাম মন্দিরগী প্রাউন প্রতিস্থাগী নুমিৎ খৌরাংনা ঙাইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ১৯৪৩গী দিশেম্বর ৩০দা অন্দমান্দা নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা মরমনা নুমিৎ অসি য়াম্না মরুওই। নিংতম ইহৌগা মরী লৈনবা অসিগুম্বা শেংলবা নুমিৎ অমদা, ঙসি ঐখোয়না অমৃত কালগী ৱারেপ লৌরে। বিকসিত ভারতকী কেম্পেন অযোধ্যাদগী অনৌবা থৌনা ফংলে অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগীদমক অযোধ্যাগী মীয়াম নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা জাতিগী মেপ্তা অযোধ্যা অমুক হন্না মশক তাক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হেরিতেচ চেকশিন্না শেন্নবা হায়বসি চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা থাকশিংগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। ঙসিগী ভারত অরিবা অমসুং অনৌবা অনিমক পুনশিন্দুনা চৎলি। অচৌবা রামগী লাইশঙ অসিগা লায়রবা মীওই করোর ৪গী য়ুমগা মান্নরে। দিজিতেল ইন্দিয়াগী থবকশিংগা লোয়ননা লাইনিংগী মফমশিং অমুক হন্না শেমগৎলে। কাসি বিশ্বানাথ ধামদা পঞ্চায়ত ভাবন ৩০,০০০ হেন্না লৈরে। মেদিকেল কলেজ ৩১৫ গা লোয়ননা কেদার ধাম অমুক হন্না শেমগৎলে। মহাকাল মহালোক্কা হর ঘর জলগা পুল্লে। হেরিতেচগী পোৎলমশিং মপান লৈবাকশিংদগী পুরকপগা লোয়ননা স্পেস অমসুং সমুদ্রগী মাইপাকপশিং লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি চাউখৎপগী কুহ্মৈনি, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা চৎনবীগী কুহ্মৈ পাংথোক্লগনি, ঙসি ঐখোয়না চাউখৎপগী চিংলেম্বা উবা ফংলে, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা ঐখোয়না হেরিতেচগী ঈশ্বরগী ওইবা মশক অদু উবা ফংলগনি। মসিগী চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচগী অপুনবা মপাঙ্গল অসিনা ২১শুবা চহিচাদা ভারত মাঙলোমদা পুখৎকনি। মহর্ষি বালমিকি মশামক্না ফোঙদোকলম্বা অযোধ্যাগী মমাঙঙৈগী ফজবা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি অনৌবা মতমগা শম্নহন্দুনা মদুগী ফজবা অদু অমুক হল্লকপা পাম্মী।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি অবধ লমদম খক নত্তনা, উত্তর প্রদেস শীনবা থুংনা চাউখৎহনবদা অযোধ্যনা অনৌবা মাইকৈ তাক্কনি। অচৌবা লাইশঙ অসি হাংদোকপদগী শেংলবা সহর অসিদা লাই খুরুম্বা মীওইশিং অমসুং লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা মশিং হেনগৎলক্লগনি অমসুং মসিগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙম্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমুক হন্না শেমগৎলে।
মহর্ষি বালমিকিগী মমিংদা অযোধ্যা এয়রপোর্তকী মমিং থোনবদা অপেনবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহর্ষি বালমিকিগী রামায়ন অসি ঐখোয়গা রামগা শম্নহনবা লৌশিংগী লম্বীনি। অনৌবা ভারতকী মহর্ষি বালমিকি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অসিনা ঐখোয়গা অযোধ্যা ধাম অমসুং অনৌবা রাম মন্দিরগা শম্নগনি। এয়রপোর্ত অসিগী অহানবা ফেজ অসিনা চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ১০ চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াগনি অমসুং অনিশুবা ফেজ মতুংদা, মহর্ষি বালমিকি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অসিনা চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ৬০ চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়াগনি। হৌজিক অযোধ্যা ধাম রেলৱে স্তেসন্না মীওই লিশিং ১০ খুদোংচাবা পীবা ঙমগনি অমসুং মসি মপুংফানা শেমগৎলবা মতুংদা মীওই লিশিং ৬০ য়ৌগনি। রাম পথ, ভক্তি পথ, ধর্মা পথ অমসুং শ্রী রাম জন্মভুমি পথ, কার পার্কিংশিং, অনৌবা মেদিকেল কলেজশিং, সার্য়ু জিগী পোল্লুসন ঙাকথোকপা অমসুং রাম কি পেরিগী অওনবা, ঘাতশিং ফগৎহনবা, অরিবা কুন্দশিং শেমগৎপা, লাতা মঙ্গেসকর চোকনা অযোধ্যাগী অনৌবা মশক তাক্লে অমসুং শেংলবা সহর অসিগী শেন্থোক অমসুং থবক ফংবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকী মতুংদা অমৃত ভারত ত্রেনশিং চেল্লে অমসুং অযোধ্যা ফাওরগা অহানবা অমৃত ভারত ত্রেন চেনবদা অপেনবা ফাওই। ঙসি হায়রিবা ত্রেনশিং অসি য়ৌরকপগীদমক মহাক্না য়ু.পি, দিল্লি, বিহার, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং কর্নাতকাগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লায়রবশিংগী সেবা তৌবা হায়বসি অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেনশিংগী পান্দমনি। মখোয়গী মথৌ পাংথোক্নবা মীয়াম য়াম্না শাংনা তোইনা চৎথোক-চৎশিন তৌরি অমসুং শেন্থোক মতিক চানা লৈতবশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং অমসুং নুংঙাইনা চৎনবগী খুদোংচাবশিং পীরে। লায়রবশিংগী পুন্সিগী থাক ৱাংখৎনবা খন্দুনা হায়রিবা ত্রেনশিং অসি দিজাইন তৌবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বন্দে ভারত ত্রেনশিংনা চাউখৎপগা হেরিতেচগা শম্নহল্লে। লৈবাক অসিগী অহানবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন কাসিদগী চেল্লে। ঙসি লৈবাক অসিদা লম্বী ৩৪ দা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং চেল্লি। বন্দে ভারতনা কাসি, কাত্রা, উজয়েন,পুস্কার, তিরুপতি সির্দি, অমৃতশর, মদুরাই, অচৌবা লাইনিংগী সহরশিংগা শম্নরে। ঙসি অযোধ্যাশু বন্দে ভারতকী খুদোল ফংলে।
লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা পাংথোকপা ‘যাত্রাশিং’গী অরিবা চৎনবীশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অযোধ্যা ধামদা শেমগৎলিবা খুদোংচাবশিং অসিনা ধামদা লাকপা যাত্রাগী ভক্তশিং হেন্না নুংঙাইরগনি।
ভারতমচা করোর ১৪০ না শ্রী রাম জয়তি থান্নবা খঙহল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিগী পুৱারি ওইরবা তাঞ্জা অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী পুন্সিদা থেংনবা অসি লাইবক য়াম্না ফবনি। ঐখোয়না লৈবাক্কীদমক অনৌবা ৱারেপ লৌগদবনি অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মসি থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। মীওই খুদিংমক প্রান প্রাতিস্থা শরুক য়ানিংবগী অপাম্বা লৈরি। ঙাক-শেন অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী মরমশিংদগী, থৌরম অসি হেক লোইবগা জনুৱারি ২২গী মতুং খক্তদা অযোধ্যাদা চৎনবা অদোম থৌরাং তৌবীয়ু। ঐখোয় চহি ৫৫০ ঙাইদুনা লাক্লে, মতম খরগা ঙাইখিসি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংদা অযোধ্যাদা লাক্কদৌরিবা মশিং থিঙমদ্রবা মীয়ামগী থৌরাং তৌবা ওইনা অযোধ্যা অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী নানবা সহর অমা ওইনবা হোৎনগদবনি। জনুৱারি ১৪, মকর সংক্রান্তি নুমিত্তগী লৈবাক শীনবা থুংনা লাইফমশিংদা লম-তু শেংবগী অচৌবা খোঙজং অমা হৌদোক্তুনা অচৌবা রাম মন্দিরগী হরাওবা ফোঙদোক্লসি।
উজৱালা গ্যাস কন্নেক্সন ফংখিবা করোর ১০শুবা বেনিফিসরিগী য়ুমদা চৎপদা মহাক্না থেংনরকপশিং প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। অহানবা ওইনা মে ২০১৬ দা য়ু.পিগী বাল্লিয়া জিলাদা উজৱালা স্কিম হৌদোক্তুনা নুপী কয়া মৈখু থাংহনখিবদা অমসুং মখোয়গী পুন্সিদা অওনবা পুরকখিবদা প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি হৌখিবা চহি ১০দা লেম্না কন্নেক্সন করোর ১০ পীবা য়াওনা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৮ পীখ্রে, মসিগী মমাঙদা চহি ৫০-৫৫দা শুপ্নগী কন্নেক্সন করোর ১৪ খক পীরমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী ঙমজবী থাক্তা মীয়ামগী সেবা তৌগনি। করিগী মোদীগী থাজবা অশুক্কী মতিক মপাঙ্গল কল্লিবনো হায়বা হৌজিক মীওই খরনা ঐঙোন্দা হংনরে। মহাক্না হায়খিবশিং মোদীনা থবক ওইনা পাংথোকপা মরমনা মোদীগী থাজবা অশুক্কী মতিক মপাঙ্গল কল্লিবনি। মহাক্না পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা মোদীনা হোৎনবা মরম্না ঙসিদি লৈবাক অসিনা মোদীগী গরেন্তিদা থাজবা থম্লে। অযোধ্যাসু মসিগী গরেন্তি অমা উরে। শেংলবা সহর অসি চাউখৎনবা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎকনি হায়না ঙসি ঐনা অমুক হন্না অযোধ্যাগী মীয়ামদা থাজবা পীরি।
প্রোজেক্কী অকুপ্পা মরোলশিং
অযোধ্যাদা মীয়ামগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা
শঙ্গাগদৌরিবা শ্রী রাম মন্দির য়ৌবা লম্বীগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা, অযোধ্যা-রামপথ, ভক্তিপথ, ধর্মপথ অমসুং শ্রী রাম জন্মভুমি পথতা অমুক হন্না শেমগৎলবা, পাকথোক্লবা অমসুং ফজহল্লবা লম্বী মরি প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে।
অযোধ্যা অমসুং মসিগী অকোয়বা মফমশিং ফজনবা অমসুং মীয়ামগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রোজেক কয়া প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখি। শঙ্গাখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা রাজর্ষি দশর্থ ওতোনোমস স্তেৎ মেদিকেল কলেজ; অযোধ্যা-সুলতানপু রোদ-এয়রপোর্ত শম্নবা লেন মরিগী লম্বী; এন.ঐচ-২৭ বাইপাস মহোব্রা বাজার ফাওরগা তেধি বাজার শ্রী রাম জন্মভুমি ফাওবগী লেন মরিগী লম্বী; সহরগী লম্বীশিং ফজহনবা অমসুং অযোধ্যা বাইপাস; এন.ঐচ-৩৩০এগী জগদিসপুর-ফাইজাবাদ সেক্সন; মাহোলি-বরাগাউন-দিওধি লম্বী পাকথোকপা অমসুং জসারপুর-ভাউপর-গঙ্গরমন-সুরেসনগর লম্বী; পঞ্চকোসি পরিক্রমা মার্গতা বাদি বুয়া রেলৱে ক্রোসিংদা আর.ও.বি; পীখাউলি খুঙ্গংদা সোলিদ ৱেস্ত ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত; দোক্তর ব্রজকিশ্বর হোমিওপেথি কলেজ অমসুং হোস্পিতালদা অনৌবা বিল্দিং অমসুং ক্লাসরুমশিং য়াওরি। মুখ্যমন্ত্রী নগর শ্রীজন য়োজনাগা মরী লৈনবা থবকশিং অমসুং পার্কিং মঙা অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফমশিং প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি।
অযোধ্যাদা অনৌবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা
অযোধ্যাগী মীয়ামগী খুদোংচাবশিং অমুক হন্না ফগৎহনবগা লোয়ননা সহর অসিগী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমসুং হেরিতেচ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অনৌবা প্রোজকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা অযোধ্যাদা পুৱারি ওইরবা হোর্জং মরি ঙাক-শেনবা অমসুং ফজহনবা; গুপ্তার ঘাত অমসুং রাজঘাতকী মরক্তা অনৌবা কনক্রিত ঘাতশিং শাবা অমসুং হান্না শারম্বা ঘাতশিং শেমজিনবা; নয়া ঘাত্তগী লক্সমী ঘাত ফাওবা শেমগৎপা অমসুং ফজহনবা; দিপোউৎসব অমসুং রাম কি পাইরিদা পাংথোকপা অতোপ্পা মেলাশিংগী ভিজিতর গেল্লরি অমা শেমগৎপা; রাম কি পাইরিদগী রাজ ঘাত ফাওবা অমসুং রাজ ঘাত্তগী রাম মন্দির ফাওবা লাইফমগী লম্বী ফগৎহনবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অযোধ্যাদা লুপা করোর ২১৮০ চঙনা শেমগৎকদবা গ্রিনফিল্দ তাউন্সিপ অমগী অমসুং লুপা করোর ৩০০ চঙনা পায়খৎকদবা বসিস্থা কুঞ্জ রেসিদেন্সিএল স্কিম উরেপ-উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-২৮(অনৌবা এন.ঐচ-২৭) লখনৌ-অযোধ্যা সেক্সন; হৌজিক লৈরিবা অযোধ্যা বাইপাসকী এন.ঐচ-২৮(অনৌবা এন.ঐচ-২৭) ফগৎহনবা অমসুং শেমদোকপা; অযোধ্যাদা সিপেত সেন্তর অমা লিংখৎপা; মিউনিসিপাল কোওপরেসন অযোধ্যা অমসুং অযোধ্যা দিবলপমেন্ত ওথোরিতি ওফিস শেমগৎ-শাগৎপগী থবক উরেপ-উয়ুং তমখি।
অযোধ্যাদা অনৌবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা
অযোধ্যাগী মীয়ামগী খুদোংচাবশিং অমুক হন্না ফগৎহনবগা লোয়ননা সহর অসিগী ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমসুং হেরিতেচ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অনৌবা প্রোজকশিং প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা অযোধ্যাদা পুৱারি ওইরবা হোর্জং মরি ঙাক-শেনবা অমসুং ফজহনবা; গুপ্তার ঘাত অমসুং রাজঘাতকী মরক্তা অনৌবা কনক্রিত ঘাতশিং শাবা অমসুং হান্না শারম্বা ঘাতশিং শেমজিনবা; নয়া ঘাত্তগী লক্সমী ঘাত ফাওবা শেমগৎপা অমসুং ফজহনবা; দিপোউৎসব অমসুং রাম কি পাইরিদা পাংথোকপা অতোপ্পা মেলাশিংগী ভিজিতর গেল্লরি অমা শেমগৎপা; রাম কি পাইরিদগী রাজ ঘাত ফাওবা অমসুং রাজ ঘাত্তগী রাম মন্দির ফাওবা লাইফমগী লম্বী ফগৎহনবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা অযোধ্যাদা লুপা করোর ২১৮০ চঙনা শেমগৎকদবা গ্রিনফিল্দ তাউন্সিপ অমগী অমসুং লুপা করোর ৩০০ চঙনা পায়খৎকদবা বসিস্থা কুঞ্জ রেসিদেন্সিএল স্কিম উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা এন.ঐচ-২৮(অনৌবা এন.ঐচ-২৭) লখনৌ-অযোধ্যা সেক্সন; হৌজিক লৈরিবা অযোধ্যা বাইপাসকী এন.ঐচ-২৮(অনৌবা এন.ঐচ-২৭) ফগৎহনবা অমসুং শেমদোকপা; অযোধ্যাদা সিপেত সেন্তর অমা লিংখৎপা; মিউনিসিপাল কোওপরেসন অযোধ্যা অমসুং অযোধ্যা দিবলপমেন্ত ওথোরিতি ওফিস শেমগৎ-শাগৎপগী থবক উরেপ-উয়ুং তমখি।
উত্তর প্রদেস শীনবা থুংনা পায়খৎকদবা অতোপ্পা প্রোজেকশিং
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী থৌরম মনুংদা উত্তর প্রদেস শীনবা থুংবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখি, মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা গোসাইন কি বাজার বাইপাস-বরানসী(ঘাঘ্রা থোং-বরানসী) (এন.ঐচ-২৩৩) লেন মরি ওইহনবা; এন.ঐচ-৭৩০গী খুতারদগী লখিম্পুর সেক্সন ফগৎহনবা; অমেথি জিলাগী ত্রিসুলদা এল.পি.জি প্লান্তগী কেপাসিতি হেনগৎহনবা; পানখাদা ৩০ এম.এল.দি অমসুং জাজমাউদা ১৩০ এম.এল.দিগী সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত; উন্নাউ জিলাদা খোঙবালশিং থৈদোকপা অমসুং সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত; অমসুং কানপুরগী জাজমাওদা তেন্নরি ক্লস্তরগী সি.ই.তি.পি য়াওরি।
রেলৱে প্রোজেকশিং
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অমুক হন্না শেমগৎলবা অযোধ্যা রেলৱে স্তেসন শঙ্গাখ্রে অমসুং অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেনশিং অমসুং বন্দে ভারত ত্রেনশিং লমথাখি। মহাক্না অতোপ্পা রেলৱে প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখি।
অমুক হন্না শেমগৎপা অযোধ্যা রেলৱে স্তেসনগী ফেজ-১ অসি অযোধ্যা ধাম জঙ্কসন রেলৱে স্তেসন হায়না খঙনদুনা লুপা করোর ২৪০ হেন্না চঙনা শেমগৎপনি। মথোল অহুম লৈবা অনৌবা রেলৱে স্তেসন অসি মতমগা চুনরবা খুদোংচাবশিং হায়বদি লিফ, ইসকালেতরশিং, চাফম, পুজাগী পোৎলমশিংগী দুকানশিং, পোৎ-চৈ থমফম, অঙাংশিংগী লৈফম, মী ঙাইফম হোলশিং য়াওরে। স্তেসন বিল্দিং অসি মীওই খুদিংমক শীজিন্নবা য়াগনি অমসুং গ্রিন স্তেসন বিল্দিং ওইনা আই.জি.বি.সিনা শক্তাক্লে।
অযোধ্যা ধাম জঙ্কসন রেলৱেস স্তেসন্দা পাংথোক্কদবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী য়াংবা ত্রেনশিংগী অনৌবা কাংলুপ অমা ওইরিবা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস লমথাখি। অমৃত ভারত ত্রেন অসি এয়র-কন্দিসন য়াওদবা কোচশিংগী এল.ঐচ.বি পুস পুল ত্রেননি। হেন্না য়াংনা থৌবা য়ানবা ত্রেন অসিনগী অরোইবা মতোল অনিমক্তা লোকোশিং য়াওরি। মসিদা ফজরবা সিতশিং, হেন্না ফবা পোৎ-চৈ থমফম, মোবাইল চার্জ তৌফম অমসুং চুনবা মোবাইল থমফম, এল.ই.দি লাইতশিং, সি.সি.তি.বি, মীয়ামদা লাউথোক্নবা সিস্তেম য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা বন্দে ভারত ত্রেন তরুকশু লমথাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা অমৃত ভারত ত্রেন অনি হায়বদি দারভঙ্গা-অযোধ্যা-অনন্দ বিহার তর্মিনেল অমৃত ভারত এক্সপ্রেস অমসুং মালদা তাউন-সার এম. বিসবেশবরায়া তর্মিনস(বেঙ্গালুরু) অমৃত ভারত এক্সপ্রেস লমথাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা বন্দে ভারত ত্রেন তরুকশু লমথাখি। ত্রেনশিংগী মনুংদা শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী কার্ত-নিউ দিল্লি বন্দে ভারত এক্সপ্রেস; অমৃতশর-দিল্লি বন্দে ভারত এক্সপ্রেস; কোয়ম্বতুর-বেঙ্গালুরু কেন্ত বন্দে ভারত এক্সপ্রেস; মঙ্গালুরু-মাদগাউন বন্দে ভারত এক্সপ্রেস; জলনা-মুম্বাই বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমসুং অযোধ্যা-অনন্দ বিহার তর্মিনেল বন্দে ভারত এক্সপ্রেস য়াওরি।
লমদম অসিগী রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুপা করোর ২৩০০ রোমগী রেলৱে প্রোজেক অহুম প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা রোমা চাকেরি-চান্দেরি অহুমশুবা লাইন প্রোজেক; জাউনপুর-তুলসি নাগর, অকবারপুর-অযোধ্যা, সোহাৱাল-পাতরঙ্গা অমসুং জাউনপুর-অযোধ্যা-বরাবঙ্কি দব্লিং প্রোজেক্কী সাফদারগঞ্জ-রাসাউলি সেক্সনশিং অমসুং মহালহাওর-দালিগঞ্জ রেলৱে স্তেসনগী দব্লিং অমসুং মৈ ফংহনবগী প্রোজেকশিং য়াওরি।
মহর্ষি বালমিকি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অযোধ্যা ধাম
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নৌনা শাবা অযোধ্যা এয়রপোর্ত শঙ্গাখ্রে। এয়রপোর্ত অসি মহর্ষি বালমিকি ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত হায়না মমিং থোল্লে।
অৱাংবা থাক্কী এয়রপোর্ত অসিগী ফেজ-১ অসি লুপা করোর ১৪৫০ হেনবগী শেনফম চঙনা শেমগৎপনি। এয়রপোর্ত অসিগী তর্মিনেল বিল্দিং অসি ইসক্বার মিতর ৬৫০০ পাক-চাউগনি, চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ১০ সেবা তৌবা ঙমগনি। তর্মিনেল বিল্দিংগী মমাইদা নৌনা শঙ্গাগদৌরিবা শ্রী রাম মন্দিরগী লাইশঙগী য়ুমশারোল হাপকনি। তর্মিনেল বিল্দিংগী মনুংদা লমদম অসিগী কলা, ভাগবান শ্রী রামগী পুন্সিগী অয়েকপা লাইশিং অমসুং মুরেলশিং য়াওরে। অযোধ্যা এয়রপোর্তকী তর্মিনেল বিল্দিং অসিদা ইন্সুলেতেদ রুফিং, এল.ই.দি লাইত, নোংগী ঈশিং লোকশিনফম, ঈশিং পেরেশিং, ঈশিং শেংদোক্নবা প্লান্ত, অমোৎপা শেংদোক্নবা প্লান্ত, সোলার পৱার প্লান্ত অমসুং গ্রিহা-ফাইব স্তার রেতিং য়ৌবা ঙম্নবা অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া য়াওরে। এয়রপোর্ত অসিনা লমদম অসিদা তুরিজম, ললোন-ইতিক অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি।
पिछले 9 वर्षों में भारत में विश्वस्तरीय इंफ्रास्ट्रक्चर और कनेक्टिविटी का अभूतपूर्व विस्तार हुआ है। राममय अयोध्या धाम में आज विभिन्न विकास परियोजनाओं का लोकार्पण और शिलान्यास कर गर्व की अनुभूति हो रही है। https://t.co/NA0xxO3lGC
— Narendra Modi (@narendramodi) December 30, 2023
आज पूरी दुनिया उत्सुकता के साथ 22 जनवरी के ऐतिहासिक क्षण का इंतज़ार कर रही है: PM @narendramodi pic.twitter.com/O0cPPZ1VOz
— PMO India (@PMOIndia) December 30, 2023
आज के ही दिन, 1943 में नेताजी सुभाषचंद्र बोस ने अंडमान में झंडा फहरा कर भारत की आजादी का जयघोष किया था।
आज़ादी के आंदोलन से जुड़े ऐसे पावन दिवस पर, आज हम आजादी के अमृतकाल के संकल्प को आगे बढ़ा रहे हैं: PM @narendramodi pic.twitter.com/6iwXnWGbMp
— PMO India (@PMOIndia) December 30, 2023
दुनिया में कोई भी देश हो, अगर उसे विकास की नई ऊंचाई पर पहुंचना है, तो उसे अपनी विरासत को संभालना ही होगा: PM @narendramodi pic.twitter.com/jsEf1i9s4A
— PMO India (@PMOIndia) December 30, 2023

Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 15,700 crore
Ayodhya and its surrounding areas to benefit from development projects worth more than Rs 11,100 crore
“The world is eagerly awaiting for 22nd January, I too am looking forward to it”
“Campaign of Viksit Bharat is getting new energy from Ayodhya”
“Today’s India is moving incorporating both ancient and modern”
“Not only Awadh region, but Ayodya will give new direction to the development of the entire Uttar Pradesh”
“Maharishi Valmiki’s Ramayana is the path of knowledge which connects us to Shri Ram”
“Sense of service to the poor underlie modern Amrit Bharat trains”
“Light Shri Ram Jyoti on 22nd January in every household”
“For security and logistics reasons, plan your visit to Ayodhya only after 22nd January once the ceremony is over”
“Celebrate the grand Ram temple with a huge campaign of cleanliness at the pilgrimage sites across the country from 14th January, the day of Makar Sankranti”
“Today the country has faith in Modi's guarantee because Modi puts in all his efforts to fulfill the guarantees he gives. Ayodhya is also a witness to this”
30 DEC 2023 4:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 15,700 crore at Ayodhya Dham. These include projects worth about Rs 11,100 crore for development of Ayodhya and its surrounding areas and projects worth about Rs 4600 crore related to other projects across Uttar Pradesh.
Earlier PM Modi inaugurated the redeveloped Ayodhya Railway Station and flagged off new Amrit Bharat trains and Vande Bharat trains. He also dedicated several other railway projects to the nation. After that, he also inaugurated the newly built Ayodhya Airport. The airport has been named Maharishi Valmiki International Airport.
Speaking on the occasion, the Prime Minister, while expressing delight to be in Ayodhya Dham, noted the fervour and enthusiasm in the holy city during his roadshow. The Prime Minister said that “the world is eagerly waiting for 22nd January. I am a devotee of every particle and person of India, I too am eager” for the day of Pran Pratishtha at the upcoming Ram Temple.
The Prime Minister noted the significance of 30th December as Netaji Subhas Chandra Bose unfurled tricolour on this day in Andaman in 1943. “On such an auspicious day associated with the freedom movement, today we are carrying forward the resolve of the Amrit Kaal”, he added. He said that the campaign of Viksit Bharat is getting new energy from Ayodhya and congratulated the people of Ayodhya for the development projects. He emphasized that these projects will re-establish Ayodhya on the national map.
The Prime Minister stressed that taking care of heritage is an integral part of scaling new heights of development. “Today’s India is moving while incorporating both ancient and modern” he said and elaborated the point by juxtaposing grand temple of Ram Lala with pucca houses for 4 crore poor citizens; renovation of places of faith with strides in Digital India; Kashi Vishwanath Dham with more than 30,000 panchayat bhawans; revamping of Kedar Dham with more than 315 medical colleges; Mahakaal Mahalok with Har Ghar Jal; achievements in space and ocean with bringing back heritage artifacts from abroad.
He continued, referring to the upcoming Pran Pratishtha, and said ‘today here is celebration of progress, after some days there will be festival of tradition, today we see grandeur of development, after some days we feel the divinity of the heritage. This collective strength of development and heritage will take India forward in the 21st century.” Referring to the ancient glory of Ayodhya as described by Maharishi Valmiki himself, the Prime Minister reiterated the desire to bring that grandeur back by linking it with modernity.
“Not only Awadh region, but Ayodya will give new direction to the development of the entire Uttar Pradesh”, said PM Modi. He pointed out the projected increase of pilgrims and tourists coming to the holy city in the wake of the grand temple and said that infrastructure is being revamped to meet the demand.
The Prime Minister expressed happiness on naming Ayodhya Airport after Maharishi Valmiki. He said Maharishi Valmiki’s Ramayana is the path of knowledge which connects us to Shri Ram. Maharishi Valmiki International Airport in modern India will connect us to Ayodhya Dham and the divine-grand-new Ram temple. In the first phase the airport can handle 10 lakh passengers annually and after the second phase, Maharishi Valmiki International Airport will cater to 60 lakh commuters annually. Ayodhya Dham Railway Station handles 10 thousand people now this will reach 60 thousand after revamping will be complete, he informed. Similarly, he informed that with Ram Path, Bhakti Path, Dharm Path and Shri Ram Janmabhoomi Path, car parkings, new medical colleges, preventing pollution of Saryu ji, transformation of Ram ki Pedi, upgradation of the ghats, renovation of ancient kunds, Lata Mangeshkar Chowk are giving new identity to Ayodhya and creating new avenues of income and employment in the holy city.
The Prime Minister informed about the new train series ‘Amrit Bharat’ trains after Vande Bharat and Namo Bharat and expressed delight that the first Amrit Bharat train is going through Ayodhya. He congratulated people of UP, Delhi, Bihar, West Bengal and Karnataka for getting these trains today. The Prime MInister highlighted the sense of service to the poor that underlie modern Amrit Bharat trains. “People who often travel long distances due to their work, and those who do not have that much income, are also entitled to modern facilities and comfortable travel. These trains have been designed keeping in mind the dignity in the life of the poor”, he added. The Prime Minister also highlighted the role that Vande Bharat trains are playing in linking development with heritage. “The country's first Vande Bharat Express train ran from Kashi. Today Vande Bharat Express trains are running on 34 routes in the country. Vande Bharat connects Kashi, Katra, Ujjain, Pushkar, Tirupati, Shirdi, Amritsar, Madurai, every such big center of faith. In this series, today Ayodhya has also got the gift of Vande Bharat train”, said PM Modi.
The Prime Minister listed ancient traditions of ‘yatras’ in all parts of the country and said the facilities being created in Ayodhya Dham will make the Yatra of devotees to the Dham more comfortable.
The Prime Minister asked all the 140 crore Indians to light Shri Ram Jyoti. “This historical moment has very fortunately come into the lives of all of us. We have to take a new resolution for the country and fill it with new energy”, PM Modi said. Keeping in mind the desire of everyone to be present for Pran Pratishtha, the Prime Minister also requested everyone to plan their visit to Ayodhya only after the programme of 22nd January as it is important from the point of view of security and arrangements. He asked everyone to plan their visit after 23rd January. “We waited for 550 years, wait for some more time”, he requested.
Preparing the people of Ayodhya for innumerable visitors in future, the Prime MInister reiterated his emphasis on cleanliness and asked them to make Ayodhya the cleanest city of the country.” For the grand Ram temple, a huge campaign of cleanliness should be launched at the pilgrimage sites across the country from 14th January, the day of Makar Sankranti”, the Prime MInister called upon the citizens of India.
The Prime Minister also narrated his experience of visiting the house of the 10 croreth beneficiary of Ujjwala Gas Connection. He expressed happiness that Ujjwala Scheme, started on first May 2016 in Ballia district of UP has helped so many women from the smoke and transformed their lives. He said that 18 crore gas connections including 10 crore free connections have been provided in the last 10 years as compared to just 14 crore connections in the 50-55 years before that.
The Prime Minister reiterated his commitment to serve the people with all his might. “Nowadays some people ask me why Modi's guarantee has so much strength. Modi's guarantee has so much power because Modi does what he says. Today the country has faith in Modi's guarantee because Modi puts in all his efforts to fulfill the guarantees he gives. This city of Ayodhya is also a witness to this. And today I will once again assure the people of Ayodhya that we will leave no stone unturned in the development of this holy place”, he concluded
Details of the project
Improved civic infrastructure in Ayodhya
To enhance accessibility to the upcoming Shri Ram Mandir, the Prime Minister inaugurated four newly redeveloped, widened and beautified roads in Ayodhya - Rampath, Bhaktipath, Dharampath, and Shri Ram Janmabhoomi Path.
The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation a number of projects that will strengthen the civic infrastructure and beautify the public places in and around Ayodhya. These inaugurated projects include Rajarshi Dashrath Autonomous State Medical College; four-lane road connecting Ayodhya-Sultanpur Road-Airport; four-lane road till Tedhi Bazaar Shri Ram Janmabhoomi via NH-27 bypass Mahobra Bazaar; several beautified roads across the city and the Ayodhya bypass; Jagdishpur-Faizabad section of NH-330A; widening and strengthening of Maholi-Baragaon-Deodhi road and Jasarpur-Bhaupur-Gangaraman-Sureshnagar road; ROB at Badi Bua Railway Crossing on Panchkosi Parikrama Marg; solid waste treatment Plant in village Pikhrauli; and new buildings and classrooms in Dr. Brajkishore Homoeopathic College and Hospital, among others. The Prime Minister also inaugurated works related to Mukhyamantri Nagar Srijan Yojana work and five parking and commercial facilities.
Foundation stone of new projects in Ayodhya
The Prime Minister also laid the foundation stone of new projects which will further help in the revamp of civic facilities in Ayodhya while also strengthening the rich cultural heritage of the city. These include conservation and beautification of four historical entrance gates in Ayodhya; new concrete ghats between Guptar Ghat and Rajghat and rehabilitation of pre-built ghats; development and beautification of tourist facilities from Naya Ghat to Laxman Ghat; construction of a visitor gallery for Deepotsav and other fairs at Ram Ki Paidi; strengthening and renovation of pilgrim path from Ram Ki Paidi to Raj Ghat and Raj Ghat to Ram Temple.
The Prime Minister laid the foundation stone of a greenfield township in Ayodhya being developed at a cost of more than Rs 2180 crore and Vashishtha Kunj Residential Scheme to be developed at a cost of about Rs 300 crore.
Prime Minister also laid the foundation stone of a NH-28 (new NH-27) Lucknow-Ayodhya section; strengthening and modification of NH-28 (new NH-27) existing Ayodhya bypass; establishment of the CIPET center in Ayodhya, and construction work of Municipal Corporation Ayodhya and Ayodhya Development Authority office.
Other projects across Uttar Pradesh
During the public programme, the Prime Minister inaugurated and dedicated to the nation other significant projects across Uttar Pradesh. These include the four-lane widening of Gosain Ki Bazar Bypass-Varanasi (Ghaghra Bridge-Varanasi) (NH-233); strengthening and upgradation of Khutar to Lakhimpur section of NH-730; capacity increase of LPG plant in Trishundi of Amethi district; Sewage Treatment Plant of 30 MLD in Pankha and 130 MLD in Jajmau, Kanpur; interception and diversion of drains and sewage treatment work in Unnao district; and CETP for Tannery Cluster at Jajmau in Kanpur.
Railway Projects
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the redeveloped Ayodhya Railway Station and flagged off new Amrit Bharat trains and Vande Bharat trains. He also dedicated several other railway projects to the nation.
Phase I of redeveloped Ayodhya Railway Station - known as Ayodhya Dham Junction Railway Station - is developed at a cost of more than Rs 240 crore. The three-storey modern railway station building is equipped with all modern features like lifts, escalators, food plazas, shops for puja needs, cloak rooms, child care rooms, waiting halls. The station building will be 'accessible for all' and 'IGBC certified green station building'.
The programme at Ayodhya Dham Junction Railway Station witnessed the Prime Minister flagging off a new category of superfast passenger trains in the country - the Amrit Bharat Express. The Amrit Bharat train is an LHB push pull train with non air-conditioned coaches. This train has locos at both ends for better acceleration. It provides improved facilities for rail passengers like beautiful and attractive designed seats, better luggage rack, mobile charging point with suitable mobile holder, LED lights, CCTV, public information system, among others. The Prime Minister also flagged off six new Vande Bharat Trains.
The Prime Minister flagged off two new Amrit Bharat trains viz Darbhanga-Ayodhya-Anand Vihar Terminal Amrit Bharat Express and Malda Town-Sir M. Visvesvaraya Terminus (Bengaluru) Amrit Bharat Express.
The Prime Minister interacted with school children travelling in the inaugural journey of the Amrit Trains.
The Prime Minister also flagged off six new Vande Bharat Trains. These include Shri Mata Vaishno Devi Katra-New Delhi Vande Bharat Express; Amritsar-Delhi Vande Bharat Express; Coimbatore-Bangalore Cantt Vande Bharat Express; Mangalore-Madgaon Vande Bharat Express; Jalna-Mumbai Vande Bharat Express and Ayodhya-Anand Vihar Terminal Vande Bharat Express.
The Prime Minister also dedicated to the nation three railway projects worth Rs 2300 crore to strengthen rail infrastructure in the region. The projects include the Rooma Chakeri-Chanderi third line project; Jaunpur-Tulsi Nagar, Akbarpur-Ayodhya, Sohawal-Patranga and Safdarganj-Rasauli sections of the Jaunpur-Ayodhya-Barabanki doubling project; and doubling and electrification project of the Malhaur-Daliganj railway section.
Maharishi Valmiki International Airport Ayodhya Dham
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the newly built Ayodhya Airport. The airport has been named Maharishi Valmiki International Airport.
Phase 1 of the state-of-the-art airport is developed at a cost of more than Rs 1450 crore. The airport’s terminal building will have an area of 6500 sqm, equipped to serve about 10 lakh passengers annually. The facade of the Terminal Building depicts the temple architecture of the upcoming Shri Ram Mandir of Ayodhya. The interiors of the terminal Building are decorated with local art, paintings & murals depicting the life of Bhagwan Shri Ram. The terminal building of Ayodhya airport is also equipped with various sustainability features like insulated roofing system, LED lighting, rain water harvesting, landscaping with fountains, water treatment plant, sewage treatment plant, solar power plant and many other such features have been provided to meet GRIHA - 5 star ratings. The airport will improve connectivity in the region, leading to a boost in tourism, business activities and employment opportunities.