Prime Minister's Office
PM inaugurates, dedicates to nation and lays the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 15,700 crore
Ayodhya and its surrounding areas to benefit from development projects worth more than Rs 11,100 crore
“The world is eagerly awaiting for 22nd January, I too am looking forward to it”
“Campaign of Viksit Bharat is getting new energy from Ayodhya”
“Today’s India is moving incorporating both ancient and modern”
“Not only Awadh region, but Ayodya will give new direction to the development of the entire Uttar Pradesh”
“Maharishi Valmiki’s Ramayana is the path of knowledge which connects us to Shri Ram”
“Sense of service to the poor underlie modern Amrit Bharat trains”
“Light Shri Ram Jyoti on 22nd January in every household”
“For security and logistics reasons, plan your visit to Ayodhya only after 22nd January once the ceremony is over”
“Celebrate the grand Ram temple with a huge campaign of cleanliness at the pilgrimage sites across the country from 14th January, the day of Makar Sankranti”
“Today the country has faith in Modi's guarantee because Modi puts in all his efforts to fulfill the guarantees he gives. Ayodhya is also a witness to this”
30 DEC 2023 4:39PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated, dedicated to the nation and laid the foundation stone of multiple development projects worth more than Rs 15,700 crore at Ayodhya Dham. These include projects worth about Rs 11,100 crore for development of Ayodhya and its surrounding areas and projects worth about Rs 4600 crore related to other projects across Uttar Pradesh.
Earlier PM Modi inaugurated the redeveloped Ayodhya Railway Station and flagged off new Amrit Bharat trains and Vande Bharat trains. He also dedicated several other railway projects to the nation. After that, he also inaugurated the newly built Ayodhya Airport. The airport has been named Maharishi Valmiki International Airport.
Speaking on the occasion, the Prime Minister, while expressing delight to be in Ayodhya Dham, noted the fervour and enthusiasm in the holy city during his roadshow. The Prime Minister said that “the world is eagerly waiting for 22nd January. I am a devotee of every particle and person of India, I too am eager” for the day of Pran Pratishtha at the upcoming Ram Temple.
The Prime Minister noted the significance of 30th December as Netaji Subhas Chandra Bose unfurled tricolour on this day in Andaman in 1943. “On such an auspicious day associated with the freedom movement, today we are carrying forward the resolve of the Amrit Kaal”, he added. He said that the campaign of Viksit Bharat is getting new energy from Ayodhya and congratulated the people of Ayodhya for the development projects. He emphasized that these projects will re-establish Ayodhya on the national map.
The Prime Minister stressed that taking care of heritage is an integral part of scaling new heights of development. “Today’s India is moving while incorporating both ancient and modern” he said and elaborated the point by juxtaposing grand temple of Ram Lala with pucca houses for 4 crore poor citizens; renovation of places of faith with strides in Digital India; Kashi Vishwanath Dham with more than 30,000 panchayat bhawans; revamping of Kedar Dham with more than 315 medical colleges; Mahakaal Mahalok with Har Ghar Jal; achievements in space and ocean with bringing back heritage artifacts from abroad.
He continued, referring to the upcoming Pran Pratishtha, and said ‘today here is celebration of progress, after some days there will be festival of tradition, today we see grandeur of development, after some days we feel the divinity of the heritage. This collective strength of development and heritage will take India forward in the 21st century.” Referring to the ancient glory of Ayodhya as described by Maharishi Valmiki himself, the Prime Minister reiterated the desire to bring that grandeur back by linking it with modernity.
“Not only Awadh region, but Ayodya will give new direction to the development of the entire Uttar Pradesh”, said PM Modi. He pointed out the projected increase of pilgrims and tourists coming to the holy city in the wake of the grand temple and said that infrastructure is being revamped to meet the demand.
The Prime Minister expressed happiness on naming Ayodhya Airport after Maharishi Valmiki. He said Maharishi Valmiki’s Ramayana is the path of knowledge which connects us to Shri Ram. Maharishi Valmiki International Airport in modern India will connect us to Ayodhya Dham and the divine-grand-new Ram temple. In the first phase the airport can handle 10 lakh passengers annually and after the second phase, Maharishi Valmiki International Airport will cater to 60 lakh commuters annually. Ayodhya Dham Railway Station handles 10 thousand people now this will reach 60 thousand after revamping will be complete, he informed. Similarly, he informed that with Ram Path, Bhakti Path, Dharm Path and Shri Ram Janmabhoomi Path, car parkings, new medical colleges, preventing pollution of Saryu ji, transformation of Ram ki Pedi, upgradation of the ghats, renovation of ancient kunds, Lata Mangeshkar Chowk are giving new identity to Ayodhya and creating new avenues of income and employment in the holy city.
The Prime Minister informed about the new train series ‘Amrit Bharat’ trains after Vande Bharat and Namo Bharat and expressed delight that the first Amrit Bharat train is going through Ayodhya. He congratulated people of UP, Delhi, Bihar, West Bengal and Karnataka for getting these trains today. The Prime MInister highlighted the sense of service to the poor that underlie modern Amrit Bharat trains. “People who often travel long distances due to their work, and those who do not have that much income, are also entitled to modern facilities and comfortable travel. These trains have been designed keeping in mind the dignity in the life of the poor”, he added. The Prime Minister also highlighted the role that Vande Bharat trains are playing in linking development with heritage. “The country's first Vande Bharat Express train ran from Kashi. Today Vande Bharat Express trains are running on 34 routes in the country. Vande Bharat connects Kashi, Katra, Ujjain, Pushkar, Tirupati, Shirdi, Amritsar, Madurai, every such big center of faith. In this series, today Ayodhya has also got the gift of Vande Bharat train”, said PM Modi.
The Prime Minister listed ancient traditions of ‘yatras’ in all parts of the country and said the facilities being created in Ayodhya Dham will make the Yatra of devotees to the Dham more comfortable.
The Prime Minister asked all the 140 crore Indians to light Shri Ram Jyoti. “This historical moment has very fortunately come into the lives of all of us. We have to take a new resolution for the country and fill it with new energy”, PM Modi said. Keeping in mind the desire of everyone to be present for Pran Pratishtha, the Prime Minister also requested everyone to plan their visit to Ayodhya only after the programme of 22nd January as it is important from the point of view of security and arrangements. He asked everyone to plan their visit after 23rd January. “We waited for 550 years, wait for some more time”, he requested.
Preparing the people of Ayodhya for innumerable visitors in future, the Prime MInister reiterated his emphasis on cleanliness and asked them to make Ayodhya the cleanest city of the country.” For the grand Ram temple, a huge campaign of cleanliness should be launched at the pilgrimage sites across the country from 14th January, the day of Makar Sankranti”, the Prime MInister called upon the citizens of India.
The Prime Minister also narrated his experience of visiting the house of the 10 croreth beneficiary of Ujjwala Gas Connection. He expressed happiness that Ujjwala Scheme, started on first May 2016 in Ballia district of UP has helped so many women from the smoke and transformed their lives. He said that 18 crore gas connections including 10 crore free connections have been provided in the last 10 years as compared to just 14 crore connections in the 50-55 years before that.
The Prime Minister reiterated his commitment to serve the people with all his might. “Nowadays some people ask me why Modi's guarantee has so much strength. Modi's guarantee has so much power because Modi does what he says. Today the country has faith in Modi's guarantee because Modi puts in all his efforts to fulfill the guarantees he gives. This city of Ayodhya is also a witness to this. And today I will once again assure the people of Ayodhya that we will leave no stone unturned in the development of this holy place”, he concluded
Details of the project
Improved civic infrastructure in Ayodhya
To enhance accessibility to the upcoming Shri Ram Mandir, the Prime Minister inaugurated four newly redeveloped, widened and beautified roads in Ayodhya - Rampath, Bhaktipath, Dharampath, and Shri Ram Janmabhoomi Path.
The Prime Minister also inaugurated and dedicated to the nation a number of projects that will strengthen the civic infrastructure and beautify the public places in and around Ayodhya. These inaugurated projects include Rajarshi Dashrath Autonomous State Medical College; four-lane road connecting Ayodhya-Sultanpur Road-Airport; four-lane road till Tedhi Bazaar Shri Ram Janmabhoomi via NH-27 bypass Mahobra Bazaar; several beautified roads across the city and the Ayodhya bypass; Jagdishpur-Faizabad section of NH-330A; widening and strengthening of Maholi-Baragaon-Deodhi road and Jasarpur-Bhaupur-Gangaraman-Sureshnagar road; ROB at Badi Bua Railway Crossing on Panchkosi Parikrama Marg; solid waste treatment Plant in village Pikhrauli; and new buildings and classrooms in Dr. Brajkishore Homoeopathic College and Hospital, among others. The Prime Minister also inaugurated works related to Mukhyamantri Nagar Srijan Yojana work and five parking and commercial facilities.
Foundation stone of new projects in Ayodhya
The Prime Minister also laid the foundation stone of new projects which will further help in the revamp of civic facilities in Ayodhya while also strengthening the rich cultural heritage of the city. These include conservation and beautification of four historical entrance gates in Ayodhya; new concrete ghats between Guptar Ghat and Rajghat and rehabilitation of pre-built ghats; development and beautification of tourist facilities from Naya Ghat to Laxman Ghat; construction of a visitor gallery for Deepotsav and other fairs at Ram Ki Paidi; strengthening and renovation of pilgrim path from Ram Ki Paidi to Raj Ghat and Raj Ghat to Ram Temple.
The Prime Minister laid the foundation stone of a greenfield township in Ayodhya being developed at a cost of more than Rs 2180 crore and Vashishtha Kunj Residential Scheme to be developed at a cost of about Rs 300 crore.
Prime Minister also laid the foundation stone of a NH-28 (new NH-27) Lucknow-Ayodhya section; strengthening and modification of NH-28 (new NH-27) existing Ayodhya bypass; establishment of the CIPET center in Ayodhya, and construction work of Municipal Corporation Ayodhya and Ayodhya Development Authority office.
Other projects across Uttar Pradesh
During the public programme, the Prime Minister inaugurated and dedicated to the nation other significant projects across Uttar Pradesh. These include the four-lane widening of Gosain Ki Bazar Bypass-Varanasi (Ghaghra Bridge-Varanasi) (NH-233); strengthening and upgradation of Khutar to Lakhimpur section of NH-730; capacity increase of LPG plant in Trishundi of Amethi district; Sewage Treatment Plant of 30 MLD in Pankha and 130 MLD in Jajmau, Kanpur; interception and diversion of drains and sewage treatment work in Unnao district; and CETP for Tannery Cluster at Jajmau in Kanpur.
Railway Projects
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the redeveloped Ayodhya Railway Station and flagged off new Amrit Bharat trains and Vande Bharat trains. He also dedicated several other railway projects to the nation.
Phase I of redeveloped Ayodhya Railway Station - known as Ayodhya Dham Junction Railway Station - is developed at a cost of more than Rs 240 crore. The three-storey modern railway station building is equipped with all modern features like lifts, escalators, food plazas, shops for puja needs, cloak rooms, child care rooms, waiting halls. The station building will be 'accessible for all' and 'IGBC certified green station building'.
The programme at Ayodhya Dham Junction Railway Station witnessed the Prime Minister flagging off a new category of superfast passenger trains in the country - the Amrit Bharat Express. The Amrit Bharat train is an LHB push pull train with non air-conditioned coaches. This train has locos at both ends for better acceleration. It provides improved facilities for rail passengers like beautiful and attractive designed seats, better luggage rack, mobile charging point with suitable mobile holder, LED lights, CCTV, public information system, among others. The Prime Minister also flagged off six new Vande Bharat Trains.
The Prime Minister flagged off two new Amrit Bharat trains viz Darbhanga-Ayodhya-Anand Vihar Terminal Amrit Bharat Express and Malda Town-Sir M. Visvesvaraya Terminus (Bengaluru) Amrit Bharat Express.
The Prime Minister interacted with school children travelling in the inaugural journey of the Amrit Trains.
The Prime Minister also flagged off six new Vande Bharat Trains. These include Shri Mata Vaishno Devi Katra-New Delhi Vande Bharat Express; Amritsar-Delhi Vande Bharat Express; Coimbatore-Bangalore Cantt Vande Bharat Express; Mangalore-Madgaon Vande Bharat Express; Jalna-Mumbai Vande Bharat Express and Ayodhya-Anand Vihar Terminal Vande Bharat Express.
The Prime Minister also dedicated to the nation three railway projects worth Rs 2300 crore to strengthen rail infrastructure in the region. The projects include the Rooma Chakeri-Chanderi third line project; Jaunpur-Tulsi Nagar, Akbarpur-Ayodhya, Sohawal-Patranga and Safdarganj-Rasauli sections of the Jaunpur-Ayodhya-Barabanki doubling project; and doubling and electrification project of the Malhaur-Daliganj railway section.
Maharishi Valmiki International Airport Ayodhya Dham
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the newly built Ayodhya Airport. The airport has been named Maharishi Valmiki International Airport.
Phase 1 of the state-of-the-art airport is developed at a cost of more than Rs 1450 crore. The airport’s terminal building will have an area of 6500 sqm, equipped to serve about 10 lakh passengers annually. The facade of the Terminal Building depicts the temple architecture of the upcoming Shri Ram Mandir of Ayodhya. The interiors of the terminal Building are decorated with local art, paintings & murals depicting the life of Bhagwan Shri Ram. The terminal building of Ayodhya airport is also equipped with various sustainability features like insulated roofing system, LED lighting, rain water harvesting, landscaping with fountains, water treatment plant, sewage treatment plant, solar power plant and many other such features have been provided to meet GRIHA - 5 star ratings. The airport will improve connectivity in the region, leading to a boost in tourism, business activities and employment opportunities.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୫,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଯୋଧ୍ୟା ଓ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧୧,୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ
ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ତାରିଖକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି
ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପାଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ
ଆଜିର ଭାରତ ଉଭୟ ପ୍ରାଚୀନ ଓ ଆଧୁନିକକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି
କେବଳ ଅବଧ ଅଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ, ଅଯୋଧ୍ୟା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବ
ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକିଙ୍କ ରାମାୟଣ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନର ମାର୍ଗ ଯାହା ଆମକୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ସହ ଯୋଡିଥାଏ
"ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଭାବନା ରହିଛି"
"ଜାନୁଆରୀ ୨୨ ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶ୍ରୀରାମ ଜ୍ୟୋତି ଜଳାନ୍ତୁ"
ସୁରକ୍ଷା ଓ ନିରାପତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଜାନୁୟାରୀ ୨୨ ତାରିଖ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଯୋଜନା କରନ୍ତୁ
"ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ଦିନ ଜାନୁଆରୀ ୧୪ ରୁ ସାରା ଦେଶର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଏକ ବିରାଟ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରନ୍ତୁ"
ଆଜି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କାରଣ ମୋଦୀ ଦେଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିଥାନ୍ତି । ଅଯୋଧ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ।
30 DEC 2023 4:39PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ୧୫,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୧,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରାୟ ୪୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁନର୍ବିକଶିତ ଅଯୋଧ୍ୟା ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହାପରେ ସେ ନବନିର୍ମିତ ଅଯୋଧ୍ୟା ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ନାମ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ରଖାଯାଇଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ପହଞ୍ଚି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ରୋଡ୍ ସୋ' ସମୟରେ ପବିତ୍ର ସହରରେ ଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ କୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ମୁଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କଣିକା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଭକ୍ତ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ରାମ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ।
୧୯୪୩ ମସିହାରେ ଆଣ୍ଡାମାନରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଏହି ଦିନ ତିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିସେମ୍ବର ୩୦ ତାରିଖର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସହ ଜଡିତ ଏଭଳି ଏକ ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଆଜି ଆମେ ଅମୃତ କାଳର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅଭିଯାନକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଜାତୀୟ ମାନଚିତ୍ରରେ ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଐତିହ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେବା ବିକାଶର ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁବାର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଆଜିର ଭାରତ ଉଭୟ ପ୍ରାଚୀନ ଓ ଆଧୁନିକକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆଗକୁ ବଢୁଛି" ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ରାମ ଲାଲାଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ୪ କୋଟି ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଏହି କଥାକୁ ବିସ୍ତୃତ କରିଥିଲେ; ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଅଗ୍ରଗତି ସହ ଆସ୍ଥାସ୍ଥଳୀର ନବୀକରଣ; କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ; ୩୧୫ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହ କେଦାର ଧାମର ନବୀକରଣ; ହର ଘର ଜଳ ସହ ମହାକାଳ ମହାଲୋକ; ମହାକାଶ ଓ ମହାସାଗରରେ ସଫଳତା ସହ ବିଦେଶରୁ ଐତିହ୍ୟ କଳାକୃତି ଫେରାଇ ଆଣିଛି।
ଆଗାମୀ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, 'ଆଜି ଏଠାରେ ପ୍ରଗତିର ଉତ୍ସବ, କିଛି ଦିନ ପରେ ପରମ୍ପରାର ପର୍ବ ହେବ, ଆଜି ଆମେ ବିକାଶର ମହିମା ଦେଖୁଛୁ, କିଛି ଦିନ ପରେ ଆମେ ଐତିହ୍ୟର ଦେବତ୍ୱ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ। ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟର ଏହି ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆଗେଇ ନେବ। ଅଯୋଧ୍ୟାର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନିଜେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଧୁନିକତା ସହ ଯୋଡ଼ି ସେହି ଭବ୍ୟତାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାର ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
କେବଳ ଅବଧ ଅଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ, ଅଯୋଧ୍ୟା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପବିତ୍ର ସହରକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଏବଂ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନବୀକରଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଅଯୋଧ୍ୟା ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକିଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକିଙ୍କ ରାମାୟଣ ହେଉଛି ଜ୍ଞାନର ମାର୍ଗ ଯାହା ଆମକୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ସହ ଯୋଡିଥାଏ । ଆଧୁନିକ ଭାରତର ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଆମକୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ବାର୍ଷିକ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ବାର୍ଷିକ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ୧୦ ହଜାର ଲୋକ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହା ୬୦ ହଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେହିପରି ରାମ ପଥ, ଭକ୍ତି ପଥ, ଧର୍ମ ପଥ ଓ ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ପଥ, କାର୍ ପାର୍କିଂ, ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ସରୟୁଜୀଙ୍କ ପ୍ରଦୂଷଣ ରୋକିବା, ରାମ କି ପେଡ଼ିର ରୂପାନ୍ତର, ଘାଟର ଉନ୍ନତିକରଣ, ପ୍ରାଚୀନ କୁଣ୍ଡର ନବୀକରଣ, ଲତା ମଙ୍ଗେସକର ଛକ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ନୂଆ ପରିଚୟ ଦେବା ସହ ପବିତ୍ର ସହରରେ ରୋଜଗାର ଓ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ପରେ ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ସିରିଜ୍ 'ଅମୃତ ଭାରତ' ଟ୍ରେନ୍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଅଯୋଧ୍ୟା ଦେଇ ଯାଉଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ୟୁପି, ଦିଲ୍ଲୀ, ବିହାର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକବାସୀଙ୍କୁ ଆଜି ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ମିଳିଥିବାରୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଯୋଗୁଁ ଗରିବଙ୍କ ସେବା ଭାବନା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ନିଜ କାମ ପାଇଁ ଅନେକ ସମୟରେ ଦୂର ଯାତ୍ରା କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଏତେ ରୋଜଗାର ନାହିଁ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ର ହକଦାର ଅଟନ୍ତି । ଗରିବ ଙ୍କ ଜୀବନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିକାଶକୁ ଐତିହ୍ୟ ସହ ଯୋଡ଼ିବାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ କାଶୀରୁ ଚାଲିଥିଲା। ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଶର ୩୪ଟି ରୁଟରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ କାଶୀ, କଟ୍ରା, ଉଜ୍ଜୈନ, ପୁଷ୍କର, ତିରୁପତି, ଶିରିଡ଼ି, ଅମୃତସର, ମଦୁରାଇ, ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଉପହାର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସମସ୍ତ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଯାତ୍ରା ର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସୁବିଧା ଭକ୍ତଙ୍କ ଧାମ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶ୍ରୀରାମ ଜ୍ୟୋତି ଆଲୋକିତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଏହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆସିଛି। ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ଭରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତ ରହିବାର ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାନୁଆରୀ ୨୨ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ହିଁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଗସ୍ତ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ କାରଣ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଜାନୁଆରି ୨୩ ପରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗସ୍ତ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି। "ଆମେ ୫୫୦ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ, ଆଉ ଅଳ୍ପ କିଛି ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିନିଅନ୍ତୁ", ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଗଣିତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହ ଅଯୋଧ୍ୟାକୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସହର ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ପାଇଁ ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ଦିନ ଜାନୁଆରୀ ୧୪ ତାରିଖରୁ ସାରା ଦେଶର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଏକ ବିରାଟ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗର ୧୦ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଘରକୁ ଯିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୟୁପିର ବଲିଆ ଜିଲ୍ଲାରେ ୨୦୧୬ ମେ' ପ୍ରଥମରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କୁ ଧୂଆଁରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ କୋଟି ମାଗଣା ସଂଯୋଗ ସମେତ ୧୮ କୋଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୫୦-୫୫ ବର୍ଷରେ ମାତ୍ର ୧୪ କୋଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ନିଜର ସମସ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଆଜିକାଲି କିଛି ଲୋକ ମୋତେ ପଚାରୁଛନ୍ତି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଏତେ ଶକ୍ତି କାହିଁକି ? ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଏତେ ଶକ୍ତି ଅଛି କାରଣ ମୋଦି ଯାହା କୁହନ୍ତି ତାହା କରନ୍ତି । ଆଜି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି କାରଣ ମୋଦି ଦେଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିଥାନ୍ତି । ଅଯୋଧ୍ୟା ସହର ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଅଯୋଧ୍ୟାବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବି ଯେ ଆମେ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନର ବିକାଶରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅବହେଳା କରିବୁ ନାହିଁ।
ପ୍ରକଳ୍ପର ବିବରଣୀ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଉନ୍ନତ ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି
ଆଗାମୀ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରରେ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ୪ଟି ନବବିକଶିତ, ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ରାସ୍ତା - ରାମପଥ, ଭକ୍ତିପଥ, ଧର୍ମପଥ ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ପଥର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଥିବା ନାଗରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ରାଜର୍ଷି ଦଶରଥ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ରାଜ୍ୟ ମେଡିକାଲ କଲେଜ; ଅଯୋଧ୍ୟା-ସୁଲତାନପୁର ରୋଡ୍-ଏୟାରପୋର୍ଟକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ୪ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତା; ୨୭ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ବାଇପାସ୍ ମହୋବ୍ରା ବଜାର ଦେଇ ତେଢ଼ୀ ବଜାର ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪ ଲେନ୍ ରାସ୍ତା; ସହରର ଅନେକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ବାଇପାସ୍; ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୩୩୦ଏର ଜଗଦୀଶପୁର-ଫୈଜାବାଦ ସେକ୍ସନ; ମହୋଲି-ବଡ଼ଗାଁ-ଦେଓଧି ରାସ୍ତା ଏବଂ ଜସରପୁର-ଭାଉପୁର-ଗଙ୍ଗାରମଣ-ସୁରେଶନଗର ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଓ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ; ପଞ୍ଚକୋଶୀ ପରିକ୍ରମା ମାର୍ଗର ବଡ଼ ବୁଆ ରେଳ କ୍ରସିଂରେ ଆରଓବି; ପିଖରୌଲି ଗ୍ରାମରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ; ଡକ୍ଟର ବ୍ରଜକିଶୋର ହୋମିଓପ୍ୟାଥିକ କଲେଜ ଓ ହସ୍ପିଟାଲରେ ନୂତନ କୋଠା ଓ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଆଦି ରହିଛି । ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନଗର ସୃଜନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପାଞ୍ଚଟି ପାର୍କିଂ ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କିତ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ନାଗରିକ ସୁବିଧାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସହିତ ସହରର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଚାରିଟି ଐତିହାସିକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ; ଗୁପ୍ତର ଘାଟ ଓ ରାଜଘାଟ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ କଂକ୍ରିଟ ଘାଟ ଏବଂ ପୂର୍ବ ନିର୍ମିତ ଘାଟର ଥଇଥାନ; ନୟା ଘାଟରୁ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଘାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ଓ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ; ରାମ କି ପେଡ଼ିରେ ଦୀପୋତ୍ସବ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମେଳା ପାଇଁ ଭିଜିଟର ଗ୍ୟାଲେରୀ ନିର୍ମାଣ; ରାମ କି ପେଡିଠାରୁ ରାଜ ଘାଟ ଏବଂ ରାଜ ଘାଟରୁ ରାମ ମନ୍ଦିର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ପଥର ସୁଦୃଢୀକରଣ ଓ ନବୀକରଣ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ୨୧୮୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଟାଉନସିପ୍ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବଶିଷ୍ଠ କୁଞ୍ଜ ଆବାସିକ ଯୋଜନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୨୮ (ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୨୭) ଲକ୍ଷ୍ନୌ-ଅଯୋଧ୍ୟା ସେକ୍ସନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୨୮ (ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୨୭)ର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଓ ସଂଶୋଧନ ଅଯୋଧ୍ୟା ବାଇପାସ୍; ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ସିପେଟ୍ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ମହାନଗର ନିଗମ ଅଯୋଧ୍ୟା ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ଉନ୍ନୟନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ।
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଏହି ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗୋସାଇଁ କି ବଜାର ବାଇପାସ୍-ବାରଣାସୀ (ଘଘରା ବ୍ରିଜ୍-ବାରାଣାସୀ) (ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୨୩୩)ର ଚାରି ଲେନ୍ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୭୩୦ ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଖୁତାରରୁ ଲକ୍ଷ୍ମୀପୁର ସେକ୍ସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଓ ଉନ୍ନତିକରଣ; ଆମେଠି ଜିଲ୍ଲାର ତ୍ରିଶୁଣ୍ଡିରେ ଏଲପିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି; କାନପୁରର ଜାଜାମାଉରେ ୧୩୦ ଏମଏଲଡିର ସ୍ୱେରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ। ଉନ୍ନାଓ ଜିଲ୍ଲାରେ ଡ୍ରେନ୍ ଏବଂ ନର୍ଦ୍ଦମା ବିଶୋଧନ କାର୍ଯ୍ୟର ଅବରୋଧ ଏବଂ ଡାଇଭର୍ସନ୍; ଏବଂ କାନପୁରର ଜାଜାମାଉଠାରେ ଥିବା ଟାନେରି କ୍ଲଷ୍ଟର ପାଇଁ ସିଇଟିପି।
ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପୁନର୍ବିକଶିତ ଅଯୋଧ୍ୟା ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି | ସେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ଜଙ୍କସନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନାମରେ ପରିଚିତ ପୁନଃବିକଶିତ ଅଯୋଧ୍ୟା ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୨୪୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ତିନି ମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେଳଷ୍ଟେସନ ବିଲ୍ଡିଂରେ ଲିଫ୍ଟ, ଏସ୍କାଲେଟର, ଫୁଡ୍ ପ୍ଲାଜା, ପୂଜା ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଦୋକାନ, କ୍ଲକ୍ ରୁମ୍, ଶିଶୁ ଯତ୍ନ କକ୍ଷ, ପ୍ରତୀକ୍ଷା ଗୃହ ଭଳି ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ରହିଛି। ଷ୍ଟେସନ ବିଲ୍ଡିଂ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ' ଏବଂ 'ଆଇଜିବିସି ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ବିଲ୍ଡିଂ' ହେବ।
ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ଜଙ୍କସନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଏକ ନୂତନ ବର୍ଗର ସୁପରଫାଷ୍ଟ ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ - ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ । ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ହେଉଛି ଏକ ଏଲ୍ଏଚବି ପୁସ୍ ପୁଲ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଯେଉଁଥିରେ ଅଣ-ବାତାନୁକୂଳିତ କୋଚ୍ ରହିଛି। ଉନ୍ନତ ଗତି ପାଇଁ ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଲୋକୋ ରହିଛି। ଏଥିରେ ରେଳ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁନ୍ଦର ଓ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସିଟ୍, ଉନ୍ନତ ଲଗେଜ୍ ରାକ୍, ଉପଯୁକ୍ତ ମୋବାଇଲ ହୋଲଡର ସହ ମୋବାଇଲ ଚାର୍ଜିଂ ପଏଣ୍ଟ, ଏଲଇଡି ଲାଇଟ୍, ସିସିଟିଭି, ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଫର୍ମେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ ଭଳି ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଦରଭଙ୍ଗା-ଅଯୋଧ୍ୟା-ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ମାଲଦା ଟାଉନ୍-ସାର୍ ଏମ୍ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରୟା ଟର୍ମିନାସ୍ (ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ) ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଭଳି ଦୁଇଟି ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ ଟ୍ରେନ୍ ର ଉଦଘାଟନୀ ଯାତ୍ରାରେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଶ୍ରୀମାତା ବୈଷ୍ଣୋ ଦେବୀ କଟ୍ରା-ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍; ଅମୃତସର-ଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; କୋଏମ୍ବାଟୁର-ବାଙ୍ଗାଲୋର କ୍ୟାଣ୍ଟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ମାଙ୍ଗାଲୋର-ମଡଗାଓଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ; ଜାଲନା-ମୁମ୍ବାଇ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା-ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ତିନୋଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରୁମା ଚକେରୀ-ଚାନ୍ଦେରୀ ତୃତୀୟ ଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ଜୌନପୁର-ଅଯୋଧ୍ୟା-ବାରାବାଙ୍କୀ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଜୌନପୁର-ତୁଳସୀ ନଗର, ଆକବରପୁର-ଅଯୋଧ୍ୟା, ସୋହାଓ୍ଵାଲ-ପଟ୍ଟରାଙ୍ଗା ଏବଂ ସଫଦରଗଞ୍ଜ-ରାସୌଲି ସେକ୍ସନ; ଏବଂ ମାଲହୋର-ଡାଲିଗଞ୍ଜ ରେଳ ସେକ୍ସନର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନବନିର୍ମିତ ଅଯୋଧ୍ୟା ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବିମାନବନ୍ଦରର ନାମ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ରଖାଯାଇଛି।
୧୪୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦରର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ୬୫୦୦ ବର୍ଗମିଟର ହେବ, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଟର୍ମିନାଲ ବିଲଡିଂର ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଆଗାମୀ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରର ମନ୍ଦିର ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ଚିତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି । ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଭାଗ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଜୀବନୀକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ କଳା, ଚିତ୍ର କଳା ଏବଂ ଚିତ୍ରରେ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଛି। ଅଯୋଧ୍ୟା ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂରେ ଜିଆରଆଇଏଚଏ - ୫ ଷ୍ଟାର ରେଟିଂ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଛାତ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏଲଇଡି ଲାଇଟିଂ, ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଝରଣା ସହିତ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପିଂ, ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ସ୍ୱେରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।