শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
২০২৪ লৌরোক্কী য়ুবী অকংবগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
27 DEC 2023 3:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা ২০২৪ লৌরোক্কী য়ুবী অকংবগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ অয়াবা পীরে। লৌমীশিংদা চুনবা মমল ফংহন্নবা, ২০১৮-১৯গী কেন্দ্রগী বজেত্তা, ভারত পুম্নমক্কী ওইনা পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫গী চাং অমদা মহৈ-মরোংশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ পীনবা সরকারনা লাউথোকখিবনি। ২০২৪গী ওইনা মিলদা চপখায়রবা য়ুবী অকংবগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ কুইন্তল অমদা লুপা ১১,১৬০ অমসুং য়ুবী অকংবা মপুম কুইন্তল অমদা লুপা ১২,০০০ দা লেপ্লে।
মসিনা মিলদা চপখায়রবা য়ুবী অকংবগী শেন্দোং চাদা ৫১,৮৪ অমসুং য়ুবী অকংবা মপুমগী শেন্দোং চাদা ৬৩.২৬ ওইগনি অমসুং মসি ভারত পুম্নমক্কী ওইনা পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমগী য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫ দগী হেল্লবনি। মিলদা চপখায়রবা য়ুবী অকংবা অসি থাউ শুংবদা শীজিন্নৈ অমসুং য়ুবী অকংবা মপুমনা চানবা অমসুং লাইনিং-লাইশোনগী থৌরমশিংগী শীজিন্নৈ। কেরলা অমসুং তামিল নাদুনা মিলদা চপখায়রবা য়ুবী অকংবা য়াম্না পুথোক্লি অমসুং কর্নাতকানা য়ুবী অকংবা মপুম মরাংকাইনা পুথোক্লি।
২০২৪গী ওইনা এম.এস.পি অসি মিলদা চপখায়রবা য়ুবী অকংবগী ওইনা কুইন্তল অমদা লুপা ৩০০ অমসুং য়ুবী অকংবা মপুমগী ওইনা কুইন্তল অমদা লুপা ২৫০ হান্নদগী হেনগৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা সরকারনা মিলদা চপখায়রবা য়ুবী অকংবা অমসুং য়ুবী অকংবা মপুমগী এম.এস.পি কুইন্তল অমদা লুপা ৫,২৫০ অমসুং ৫,৫০০দগী (২০১৪-১৫) দগী কুইন্তল অমদা লুপা ১১,১৬০ অমসুং লুপা ১২,০০০(২০২৪-২৫) দা হেনগৎলে অমসুং মসি চাদা ১১৩ অমসুং চাদা ১১৮ হেনগৎপনি।
এম.এস.পি ৱাংনা পীবা অসিনা য়ুবী থাবা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবতা নত্তনা লৈবাক মনুং অমসুং মালেমগী ওইনা দরকার ওইবা পীবা ঙম্নবা য়ুবী অকংবা পুথোকপা হেনগৎহন্নবা লৌমীশিংদা মতেং পাংগনি।
চৎলিবা চহি ২০২৩গী ওইনা, সরকারনা লৌমী ৯০,০০০ রোমদগী লুপা করোর ১,৪৯৩ গী য়ুবী অকংবা মেত্রিক তন লাখ ১.৩৩ হেন্না লৈরে। মমাঙ চহি ২০২২দগী হন্দক্কী চহি ২০২৩দা পোৎথোক লৈশিনবা চাদা ২২৭ হেনগৎলে।
প্রাইজ সপোর্ত স্কিম(পি এস এস)গী মখাদা য়ুবী অকংবা অমসুং মকু খোক্লবা য়ুবী লৈশিন্নবা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সি ওইনা নেসনেল এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিপ মার্কেতিং ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ(নাফেদ) অমসুং নেসনেল কোওপরেতিপ কঞ্জুমর্স ফেদেরেসন(এন সি সি এফ)না মখা তানা থবক তৌগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price for Copra for 2024 season
27 DEC 2023 3:38PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Prices (MSPs) for copra for 2024 season. In order to provide remunerative prices to the cultivators, government had announced in the Union Budget of 2018-19, that MSPs of all the mandated crops will be fixed at a level of at least 1.5 times of all India weighted cost of production. The MSP for Fair Average Quality of milling copra has been fixed at Rs.11,160/- per quintal and for ball copra at Rs.12,000/- per quintal for 2024 season. This will ensure a margin of 51.84 percent for milling copra and 63.26 percent for ball copra, which are well beyond 1.5 times the all India weighted average cost of production. Milling copra is used to extract oil, while ball/edible copra is consumed as a dry fruit and used for religious purposes. Kerala and Tamil Nadu are major producers of million copra, whereas ball copra is produced predominantly in Karnataka.
The MSP for 2024 season is an increase of Rs.300/- per quintal for milling copra and Rs.250/- per quintal for ball copra over the previous season. In the last 10 years, the Government has increased MSP for milling copra and ball copra from Rs.5,250 per quintal and Rs.5,500 per quintal in 2014-15 to Rs.11,160 per quintal and Rs.12,000 per quintal in 2024-25, registering a growth of 113 percent and 118 percent, respectively.
A higher MSP will not only ensure better remunerative returns to the coconut growers but also incentivize farmers to expand copra production to meet the growing demand for coconut products both domestically and internationally.
In the current season 2023, the Government has procured a record amount of more than 1.33 lakh metric tonnes of copra, at the cost of Rs.1,493 crores, benefiting around 90,000 farmers. The procurement in the current season 2023 indicates a rise of 227 percent over the previous season (2022).
National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will continue to act as Central Nodal Agencies (CNAs) for procurement of copra and de-husked coconut under Price Support Scheme (PSS).