কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
২০২৪ নাৰিকল বৰ্ষৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত অনুমোদন কেবিনেটৰ
27 DEC 2023 3:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটীয়ে ২০২৪ বৰ্ষৰ বাবে নাৰিকলৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি)ত অনুমোদন জনাইছে৷ খেতিয়কসকলক পাৰিতোষিক মূল্য প্ৰদানৰ উদ্দেশ্যে চৰকাৰে ২০১৮-১৯ চনৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণা কৰিছিল যে সকলো ভাৰতীয় ওজনযুক্ত উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণৰ স্তৰত বাধ্যতামূলক সকলো শস্যৰ এমএছপি নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব। নাৰিকলৰ গুৰিৰ উচিত গড় গুণগত মানৰ বাবে ২০২৪ বৰ্ষৰ বাবে প্ৰতি কুইণ্টলত ১১,১৬০/- টকা আৰু গোটা নাৰিকলৰ বাবে ১২,০০০/-টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত নাৰিকলৰ গুৰিৰ বাবে ৫১.৮৪ শতাংশ আৰু গোটা নাৰিকলৰ বাবে ৬৩.২৬ শতাংশৰ মাৰ্জিন নিশ্চিত হ’ব, যিটো সমগ্ৰ ভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ ডেৰ গুণতকৈ অধিক৷ নাৰিকলৰ গুৰি তেল উলিয়াবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, আনহাতে গোটা নাৰিকল শুকান ফল হিচাপে ধৰ্মীয় কামত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। কেৰেলা আৰু তামিলনাডু কোটি কোটি নাৰিকলৰ প্ৰধান উৎপাদনকাৰী ৰাজ্য, আনহাতে গোটা নাৰিকল প্ৰধানকৈ কৰ্ণাটকত উৎপাদন কৰা হয়।
২০২৪ বৰ্ষৰ বাবে এমএছপি হৈছে পূৰ্বৰ ছিজনৰ তুলনাত নাৰিকলৰ গুৰিৰ বাবে প্ৰতি কুইণ্টলত ৩০০/- টকা আৰু গোটা নাৰিকলৰ বাবে প্ৰতি কুইণ্টলত ২৫০/ টকা বৃদ্ধি। যোৱা ১০ বছৰত চৰকাৰে নাৰিকলৰ গুৰি আৰু গোটা নাৰিকলৰ এমএছপি ২০১৪-১৫ চনত প্ৰতি কুইণ্টল ৫,২৫০ টকা আৰু ৫,৫০০ টকাৰ পৰা ২০২৪-২৫ বৰ্ষত প্ৰতি কুইণ্টলত ক্ৰমে ১১৩ শতাংশ আৰু ১১৮ শতাংশ বৃদ্ধিৰে ১১,১৬০ টকা আৰু ১২,০০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
অধিক এমএছপিয়ে নাৰিকলৰ খেতিয়কসকলৰ উন্নত পাৰিতোষিক লাভ নিশ্চিত কৰাই নহয়, ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উভয়তে নাৰিকলজাত সামগ্ৰীৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা পূৰণৰ বাবে নাৰিকল উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও কৃষকসকলক উদ্গনি যোগাব৷
চলিত বৰ্ষত চৰকাৰে ১.৩৩ লাখ মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক নাৰিকল ক্ৰয় কৰিছে, যাৰ বাবে ১,৪৯৩ কোটি টকা ব্যয় হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰায় ৯০,০০০ কৃষক উপকৃত হৈছে। ২০২৩ চনৰ চলিত বৰ্ষত ক্ৰয়ৰ পৰিমাণ পূৰ্বৰ বৰ্ষত (২০২২)তকৈ ২২৭ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে৷
ভাৰতীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেচন লিমিটেড (নাফেড) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় গ্ৰাহক ফেডাৰেচনে মূল্য সমৰ্থন আঁচনি (পিএছএছ)ৰ অধীনত নাৰিকল আৰু বাকলি গুছোৱা নাৰিকল ক্ৰয়ৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সমন্বয়ৰক্ষী অভিকৰণ (চিএনএ) হিচাপে কাম কৰি যাব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price for Copra for 2024 season
27 DEC 2023 3:38PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Prices (MSPs) for copra for 2024 season. In order to provide remunerative prices to the cultivators, government had announced in the Union Budget of 2018-19, that MSPs of all the mandated crops will be fixed at a level of at least 1.5 times of all India weighted cost of production. The MSP for Fair Average Quality of milling copra has been fixed at Rs.11,160/- per quintal and for ball copra at Rs.12,000/- per quintal for 2024 season. This will ensure a margin of 51.84 percent for milling copra and 63.26 percent for ball copra, which are well beyond 1.5 times the all India weighted average cost of production. Milling copra is used to extract oil, while ball/edible copra is consumed as a dry fruit and used for religious purposes. Kerala and Tamil Nadu are major producers of million copra, whereas ball copra is produced predominantly in Karnataka.
The MSP for 2024 season is an increase of Rs.300/- per quintal for milling copra and Rs.250/- per quintal for ball copra over the previous season. In the last 10 years, the Government has increased MSP for milling copra and ball copra from Rs.5,250 per quintal and Rs.5,500 per quintal in 2014-15 to Rs.11,160 per quintal and Rs.12,000 per quintal in 2024-25, registering a growth of 113 percent and 118 percent, respectively.
A higher MSP will not only ensure better remunerative returns to the coconut growers but also incentivize farmers to expand copra production to meet the growing demand for coconut products both domestically and internationally.
In the current season 2023, the Government has procured a record amount of more than 1.33 lakh metric tonnes of copra, at the cost of Rs.1,493 crores, benefiting around 90,000 farmers. The procurement in the current season 2023 indicates a rise of 227 percent over the previous season (2022).
National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will continue to act as Central Nodal Agencies (CNAs) for procurement of copra and de-husked coconut under Price Support Scheme (PSS).