ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଅବସରରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମୁଦାୟ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମୁଦାୟର ନେତାମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମୁଦାୟର ଅବଦାନକୁ ଦେଶ ଗର୍ବର ସହ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ପବିତ୍ର ପୋପଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶର ସୁଫଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ କେହି ବାଦ୍ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 DEC 2023 6:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସରକାରୀ ବାସଭବନ ୭, ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଅବସରରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ସଙ୍ଗୀତ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ।
ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏକାଠି ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରିବାକୁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମାଇନୋରିଟି ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଷ୍ମ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ବାରମ୍ବାର ବୈଠକ କରିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ । କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପୋପଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୃଥିବୀକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନା, ବିଶ୍ୱ ଭାଇଚାରା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ କେବଳ ଯୀଶୁଖ୍ରୀଷ୍ଟଙ୍କ ଜନ୍ମ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବା ର ଦିନ ନୁହେଁ ବରଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ, ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦିନ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୀଶୁଙ୍କ ଦୟା ଏବଂ ସେବାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୀଶୁ ଏକ ସମାବେଶୀ ସମାଜ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ବଜାୟ ରହିବ ଏବଂ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ହିଁ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭଳି ଆଲୋକିତ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାମାଜିକ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ଧାରା ମଧ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ସମାନତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମକୁ ଏକାଠି କରେ ଏବଂ ସେ ପବିତ୍ର ବାଇବେଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । "ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଧର୍ମ ଭାବରେ ସେବା । ପବିତ୍ର ବାଇବଲରେ ସତ୍ୟକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା କୁହାଯାଏ ଯେ କେବଳ ସତ୍ୟ ହିଁ ଆମକୁ ମୁକ୍ତିର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ସମସ୍ତ ପବିତ୍ର ଉପନିଷଦ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପରମ ସତ୍ୟ ଜାଣିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ ଭାରତ ପାଇଁ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏହି ସହଯୋଗ, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଓ ଭାବନା ଭାରତକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପବିତ୍ର ପୋପଙ୍କ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଅଭିଭାଷଣ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ। ପବିତ୍ର ପୋପ୍ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଛି ବୋଲି ଧାରଣାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହା ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ଆମ ସରକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ କେହି ଏଥିରୁ ବାଦ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ଧର୍ମର ଅନେକ ଲୋକ, ବିଶେଷକରି ଗରିବ ବର୍ଗର ଲୋକ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ, "ଦେଶ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ଗର୍ବର ସହ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ବୌଦ୍ଧିକ ଚିନ୍ତକ ଏବଂ ନେତାଙ୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ସ କଲେଜର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ସୁଶୀଲ କୁମାର ରୁଦ୍ରଙ୍କ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାରେ ଅସହଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ଗାନ୍ଧୀଜୀ ନିଜେ କହିଥିଲେ। ସମାଜକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ପ୍ରତି ସମାଜସେବାରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଯାତ୍ରାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଶାରୀରିକ, ମାନସିକ ଏବଂ ଭାବନାତ୍ମକ ଫିଟନେସ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଫିଟନେସ୍, ବାଜରା, ପୋଷଣ ଏବଂ ଡ୍ରଗ୍ସ ବିରୋଧରେ ଅଭିଯାନକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମ୍ପର୍କରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ସେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନେତାମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସରେ ଉପହାର ଦେବାର ପରମ୍ପରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପୃଥିବୀ ଉପହାର ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ବଞ୍ଚିବା ହେଉଛି ଭାରତର ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ମିଶନ ଲାଇଫର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବାର୍ତ୍ତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନ ପୃଥିବୀ ସମର୍ଥକ ମାନଙ୍କୁ ପୃଥିବୀ ସମର୍ଥକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଓ ରିସାଇକ୍ଲିଂ, ବାୟୋଡିଗ୍ରେଡେବଲ୍ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରିବା, ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ କାର୍ବନ ଫୁଟପ୍ରିଣ୍ଟ ଥିବା ଉତ୍ପାଦ କିଣିବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସାମାଜିକ ସଚେତନ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏହି ମିଶନରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥାଉ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହୋଇଥାଉ, ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାର ସେବା ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରନ୍ତୁ।
ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଋତୁ ଦେଶକୁ ଏକାଠି କରିବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। "ଏହି ପର୍ବ ଆମର ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏକଜୁଟ ରଖିଥିବା ବନ୍ଧନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ । ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ଏହି ଅବସର ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଖୁସିରେ ଭରି ଦିଅନ୍ତୁ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି, ସୁଖ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଆଣିଦିଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ଆଲୋଚନା ଚକ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ରୋମାନ୍ କ୍ୟାଥଲିକ୍ ଚର୍ଚ୍ଚ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର କାର୍ଡିନାଲ ଓ ବମ୍ବେର ଆର୍ଚବିଶପ କାର୍ଡିନାଲ ଓସୱାଲ୍ଡ ଗ୍ରା ସିଆସ୍, ଯିଏ କି ପୋପଙ୍କ କାର୍ଡିନାଲ ପରାମର୍ଶଦାତା ପରିଷଦର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଏହି ଦିନ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରାଯାଏ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ର ବିକାଶ ଓ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ବିଷୟରେ ଯୀଶୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ସମାନତା ସହିତ ସୁଶାସନ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । କାର୍ଡିନାଲ ଓସୱାଲ୍ଡ ଗ୍ରାସିଆସ୍ ଦେଶ, ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଖ୍ୟାତ କ୍ରୀଡ଼ା ଆଇକନ୍ ଅଞ୍ଜୁ ବବି ଜର୍ଜ ତାଙ୍କ ଦୀର୍ଘ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ୟାରିୟରରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ତାଙ୍କ ସମୟର କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ଆଜିର ଆଥଲେଟଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ଦେଶ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ କିପରି ପାଳନ କରନ୍ତି ତାହାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଆଥଲେଟ ମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ କିପରି ବାସ୍ତବରୂପ ନେଉଛି ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ନେଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଏହି ବିଶିଷ୍ଟ ଆଥଲେଟ୍ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଝିଅ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଦିନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ" ।
ଚର୍ଚ୍ଚ ଅଫ୍ ନର୍ଥ ଇଣ୍ଡିଆର ଦିଲ୍ଲୀ ଡାୟୋସିସ୍ ର ବିଶପ ଡକ୍ଟର ପଲ୍ ସ୍ୱରୂପ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସୁସମାଚାର ର କାହାଣୀ ଏବଂ ଯୀଶୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟଙ୍କ ଆଗମନକୁ ମନେ ପକାଇ ଡକ୍ଟର ସ୍ୱରୂପ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୀଶୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟଙ୍କ ବଳିଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମାଜ ତଥା ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଅବସରରେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷା ସମୁଦାୟର ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ ଦିଲ୍ଲୀର ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ସ କଲେଜର ପ୍ରିନ୍ସିପାଲ ଜନ୍ ଭର୍ଗିସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ବୃହତ ହୃଦୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଏନଇପିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଉଭୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନ ଶିକ୍ଷକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଏନଇପିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ମାତୃଭାଷାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ଓ ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରଖିବା ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ବଳ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନ କାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂଶାସିତତାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଅଭିନବତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଜନ୍ ଭର୍ଗିସ୍ ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ସ କଲେଜ ଦ୍ୱାରା ୟଙ୍ଗ ଲିଡର୍ସ ନେବରହୁଡ୍ ଫାଷ୍ଟ ଫେଲୋସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ଏହା ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ ନୀତି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମାନ। ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ସଫଳ ନେତୃତ୍ୱକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ଶ୍ରୀ ବର୍ଗିସ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ସ୍ୱର ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଏକ ମହାନ ସଭ୍ୟତା, ଆପଣଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନୀତି ଚମତ୍କାର ଫଳାଫଳ ଦେଖାଇଛି । ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା, ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଥମ ନୀତି ଭଳି ଆପଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି କ'ଣ ଲାଭ ପାଇବେ ତାହା ମୁଁ ଦେଖୁଛି। ଗତକାଲି ରାତିରେ କଲେଜ ଚାପେଲରେ ଦେଶର ନେତା ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ଭାଷା ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭଲ ପାଇବାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନ ଶିକ୍ଷକ ତାମିଲ ସହ ତାଙ୍କର ମନ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦିତ କରିଥିଲେ ।
ଦିଲ୍ଲୀର ଆର୍ଚ ୟବିଶପ ଅନୀଲ କୁଟୋ ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯାହା କେବଳ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଜାତୀୟ ପର୍ବ । ଶାନ୍ତି, ପ୍ରେମ ଏବଂ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ସେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 'ସବ୍ କା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ' ବାର୍ତ୍ତାପୂରଣ କାମନା କରିଛନ୍ତି। ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସର୍ବଦା ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ, ଏକତା ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିଜର ଚମତ୍କାର ନେତୃତ୍ୱ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭଗବାନଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, କୃପା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନବବର୍ଷର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ଦେଶ ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସଫଳତା କାମନା କରି ସେ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଡକ୍ଟର ପଲ୍ ସ୍ୱରୂପ ତାଙ୍କ ସରକାରୀ ବାସଭବନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ବିଶପ ଥୋମାସ ମାର୍ ଆଣ୍ଟୋନିଓସ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ତାଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । କାର୍ଡିନାଲ ଓସୱାଲ୍ଡ ଗ୍ରାସିଆସ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ହୋଇପାରେ । ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାରୁ ଆର୍ଚବିଶପ୍ ଅନିଲ କୁଟୋ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେଣ୍ଟ ଷ୍ଟିଫେନ୍ସ କଲେଜର ପ୍ରିନ୍ସିପାଲ ଜନ୍ ଭର୍ଗିସ୍ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେଞ୍ଚମାର୍କକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ବର୍ତ୍ତମାନର ନୀତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କହିଲେ 'ଯଦି ଭାରତ ଜିତିବ, ବିଶ୍ୱ ଜିତିବ'। ମୁଥୁଟ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ର ଯୁଗ୍ମ ଏମ୍ ଡି ଆଲେକଜାଣ୍ଡର ଜର୍ଜ ଦେଶର ରୂପାନ୍ତରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା କେବଳ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି । ଜୟଲୁକ୍କାସ ଗ୍ରୁପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଆଲୁକସ ଜୟ ଭର୍ଗିସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସରଳ ଓ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ବାହାରେନର ଜଣେ ଏନଆରଆଇ ବ୍ୟବସାୟୀ କୁରିଆନ୍ ଭର୍ଗେସେ କେବଳ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆଥଲେଟ୍ ଅଞ୍ଜୁ ବବି ଜର୍ଜ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣେ ମହାନ ନେତା ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। "ମୁଁ ଭାବୁଛି ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ଶୀର୍ଷରେ ରହିବୁ", ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅଭିନେତା ଡିନୋ ମୋରିଆ ଭାରତର ବିକାଶ ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଏହାର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି । କ୍ୟୁଏସ୍ କ୍ୱାକ୍ୱାରେଲି ସାଇମଣ୍ଡସର ଆଫ୍ରିକା, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ଦେଶକ ଅଶ୍ୱିନ ଜେରୋମ୍ ଫର୍ଣ୍ଣାଣ୍ଡିଜ୍ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ମହାନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ହୋଲି ସି ଭାଟିକାନ ଦୂତାବାସର ଦ୍ବିତୀୟ ସଚିବ କେଭିନ୍ ଜେ କିମ୍ଟିସ୍ ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସେବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ବିଶପ୍ ସାଇମନ ଜନ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି। ଆପୋଲୋ ୨୪*୭ର ସିଇଓ ଆନ୍ଥୋନି ଜାକବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଣେ ଦୟାଳୁ ମଣିଷ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତା ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଖ୍ରୀଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଶାସକ ସନ୍ନି ଜୋସେଫ୍ ଏହି ସୁଯୋଗ ରେ ବହୁତ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ସମସ୍ତଙ୍କ ମନୋବଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ୱେଲ୍ସ ଫାର୍ଗୋ ବ୍ୟାଙ୍କର ଏମଡି ୟାକୁବ ମାଥ୍ୟୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଶୈଳୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
PM interacts with Christian community on occasion of Christmas
Christian Community leaders thank the Prime Minister and hail his vision for the country
The nation proudly acknowledges the contribution of the Christian Community: PM
The Holy Pope’s message on poverty eradication resonates with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas: PM
Our government is ensuring that the benefits of development reach everyone and no one is left untouched: PM
25 DEC 2023 6:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the Christian community on the occasion of Christmas at 7, Lok Kalyan Marg, New Delhi, the official residence of the Prime Minister of India, today. He also addressed the programme marking Christmas celebrations. School children also presented a choir performance.
Wishing everyone, especially people of the Christian community a Merry Christmas, the Prime Minister thanked everyone present for joining him on this very special and sacred occasion. He expressed delight in accepting the Indian Minority Foundation’s proposal to celebrate Christmas together and thanked them for the initiative. Throwing light on his close and very warm relations with the Christian community for a long time, the Prime Minister recalled holding frequent meetings with the Christian community and their leaders as Gujarat Chief Minister. Calling his interaction with The Holy Pope just a few years ago as a very memorable moment, the Prime Minister highlighted the discussions on issues such as social harmony, global brotherhood, climate change and inclusive development to make earth a better place.
Noting that Christmas is not just the day to celebrate the birth of Jesus Christ but also to remember his life, message and values, the Prime Minister underlined the values of compassion and service that Jesus lived by. He said that Jesus worked to create an inclusive society where justice prevails for all and it is these values that are illuminating the way like a guiding light in the development journey of India.
Prime Minister Modi highlighted the similarity of values between different streams of social life, which unite us as he gave the example of the Holy Bible which emphasizes the service of others. “Service as the supreme religion. In The Holy Bible, truth has been given great importance and it is said that only truth will show us the path to salvation”, the Prime Minister said. He also mentioned the all sacred Upanishads which focus on knowing the ultimate truth to liberate ourselves. PM Modi emphasized moving forward by focusing on shared values and heritage. “For the modern India of the 21st century, this cooperation, harmony, and spirit of Sabka Prayas will take India to new heights.
The Prime Minister mentioned one of the Holy Pope's Christmas addresses where he prayed for blessings for those who are working for eradication of poverty. The Holy Pope, the Prime Minister said, believes in the notion of poverty harming the dignity of individuals. This, he said, resonates with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. “Our government is ensuring that the benefits of development reach everyone and no one is left untouched”, said the Prime Minister, informing that many people of the Christian faith, especially poor segments, are benefitting from the schemes of the government.
The Prime Minister said, “The nation proudly acknowledges the contribution of the Christian Community”. Prime Minister Modi praised the contributions of the Christian Community to the freedom movement and highlighted the various intellectual thinkers and leaders. He underlined that Gandhiji himself had said that the Non-Cooperation Movement was conceived under the patronage of Sushil Kumar Rudra, Principal of St. Stephen's College. He highlighted the crucial role played by the Christian community in giving direction to society and mentioned active participation in social service towards the poor and the deprived. He also noted their contributions in important areas of education and healthcare.
Reiterating India’s resolution to be a developed nation by 2047 and the importance of the youth in the journey, the Prime Minister emphasized the need for physical, mental and emotional fitness of the youth. He requested the community leaders to make people aware of the movements for popularizing fitness, millets, nutrition and the campaign against drugs.
Noting the tradition of giving gifts on Christmas, the Prime Minister stressed gifting a better planet to the coming generations. “Sustainability is the need of today's time”, PM Modi said underlining that living a sustainable lifestyle is the central message of Mission LiFE, an international movement being led by India. He reiterated that the campaign inspires pro-planet people to adopt a pro-planet lifestyle. He mentioned reusing and recycling, using biodegradable materials, adopting millets, and buying products with minimal carbon footprint. He expressed belief that the socially conscious Christian community can play a major role in this mission.
The Prime Minister also discussed about Vocal for Local. “When we promote local products, when we become ambassadors of goods made in India, it is a form of service to the country. I would also urge the Christian community to be more vocal for local”, he said.
The Prime Minister wished that the festive season unite the nation as one and bring together every citizen. “May this festival strengthen the bond that keeps us united even in our diversity. May this occasion of Christmas fill all our lives with happiness. May the coming year bring prosperity, happiness, and peace for all of us”, the Prime Minister concluded.
Prominent persons from the Christian community from across the country participated in the interaction. Cardinal Oswald Gracias, Cardinal of the Roman Catholic Church of India and Archbishop of Bombay, who has also served as member of the Pope's Council of the Cardinal Advisers, thanked the Prime Minister for his presence on the occasion. He also noted that the day marks the birth anniversary of former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, and spoke about his passion for good governance while drawing the analogy with the teachings of Jesus Christ about working for the development and progress of others. Cardinal Oswald Gracias thanked PM Modi for his efforts towards the country, the Christian community and the world.
Renowned sports icon Anju Bobby George mentioned the transformation of sports over her long sports career. She recalled the tepid response in her times and how the country and the leadership celebrate today’s athletes’ accomplishments. She acknowledged that through Khelo India and Fit India, sports are being talked about and Indian athletes are doing great in the international arena. She credited the Prime Minister’s leadership for the transformation. She also touched upon how women empowerment is becoming a reality. “Every Indian girl is ready to dream and they know that their dreams will come true one day”, said the ace athlete and expressed happiness for India’s proposal for hosting the 2036 Olympics.
The Rev. Dr Paul Swarup, the Bishop of the Diocese of Delhi, Church of North India thanked the Prime Minister for his gracious presence on the occasion of Christmas. Recalling the story of the Gospel and the advent of Jesus Christ, Dr Swarup highlighted the sacrifices made by Jesus Christ for people and drew the analogy of the efforts of the Prime Minister towards society and the people. He conveyed his best wishes to the Prime Minister on the occasion of Christmas.
John Varghese, Principal St. Stephen's College, Delhi, as a representative of the education community, commended the Prime Minister’s vision, determination and large-heartedness as reflected in the new National Education Policy and other policies as well. Highlighting both local and global aspects of the vision of NEP, the Principal praised the NEP’s focus on school education. He also mentioned provisions like promotion of mother tongue and keeping the board exams limited to class 12 as progressive steps. With regard to higher education, he praised the sharing of resources and the promise of autonomy for high-performing institutions. He hailed the push for innovation, health and sports in recent times. Shri John Varghese also informed about the Young Leaders Neighbourhood First Fellowship programme by St. Stephen's College and said it is in line with the Prime Minister's vision of neighborhood first policy. Touching upon India’s successful leadership at the G20 Summit, Shri Varghese praised the Prime Minister for becoming the voice of the Global South. “India is a great Civilization, your steps and policies have shown splendid results. As a teacher, I see the benefits that our young people will gain through the steps that you initiated such as Digital India, National Education, Neighbourhood First Policy puts India in top position globally”, he said. He informed that in last night’s service at the college Chapel, there was a prayer for the Prime Minister as the leader of the country. Noting the Prime Minister’s love for the world’s oldest language, the Principal concluded his remarks with Tamil to the utter delight of the Prime Minister.
Archbishop Anil Couto, the Archbishop of the Archdiocese of Delhi thanked the Prime Minister for organizing the Christmas celebrations at his residence which signifies that is not just a celebration of the Christian community but a national feast. Amplifying the message of peace, love and unity, he wished for the well-being of all citizens of the country and fulfilment of the Prime Minister’s message of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’. He underlined that the Christian community has always worked for the welfare of the country and assured the Prime Minister of continued support towards the development, unity and progress of India. He blessed the Prime Minister with the wisdom, grace and strength of God to carry on his wonderful leadership for the nation and at the global level. He concluded the address by wishing everyone a Happy New Year and continued success for the nation and its citizens.
Speaking on the sidelines of the event, The Rev. Dr Paul Swarup reiterated his happiness of celebrating Christmas with the Prime Minister at his official residence. Bishop Thomas Mar Antonios thanked the Prime Minister for the opportunity to engage in a dialogue and discussion with him on the auspicious occasion of Christmas. Cardinal Oswald Gracias said that the Prime Minister’s ideas are percolating down to every Indian and our country could be the leading country of the world. Archbishop Anil Couto expressed happiness that with the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Viswas and Sabka Prayas, the Prime Minister is providing leadership to our country on the global platform. John Varghese, Principal St. Stephen's College, once again praised the current policy of pegging the benchmark higher in every sphere and said ‘If India wins, the world wins’. Alexander George, Joint MD, Muthoot Group highlighted the Prime Minister's pivotal role in the transformation of the nation as witnessed not just by the Christian Community but every community in India, and the promise for a better future. ⁠Alukkas Joy Verghese, Chairman of Joyalukkas Group admired the Prime Minister’s down-to-earth, simple and friendly personality. Kurian Vargese, an NRI businessman from Bahrain highlighted the Prime Minister’s efforts to create a positive outlook for India not just in Gulf countries but all over the world. Calling the Prime Minister a great leader, athlete Anju Bobby George praised the Prime Minister’s zeal for promoting sports. “I think in the near future, we will be at the top”, she said. Actor Dino Morea lauded the Prime Minister’s contribution towards the development of India and said that the country along with its people is moving in the right direction. Ashwin Jerome Fernandes, Regional Director, Africa, Middle East and South Asia at QS Quacquarelli Symonds said that PM Modi’s leadership has been magnanimous throughout the world and created a huge appeal for India. ⁠Kevin J. Kimtis, Second Secretary, Embassy of The Holy See Vatican underlined the Prime Minister’s dedication towards the Indian people where service towards them is the government’s priority. Bishop Simon John expressed immense happiness that for the first time, a Prime Minister had invited the Christian Community to celebrate Christmas at his residence. Anthony Jacob, CEO of Apollo 24*7 said that he sees the Prime Minister as a kind-hearted human being and thanked him for the interaction opportunity. Sunny Joseph, Administrator of Christ University expressed great delight upon the opportunity and said that his vision for the future and his message have uplifted everyone’s spirits. Yakub Mathew, MD, Wells Fargo Bank, Delhi hailed the Prime Minister’s leadership style where he demands change