প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
খৃস্তমাস থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংগা উনখ্রে
খৃষ্টিয়ান লাইনিংগী লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং লৈবাক্কীদমক লৈরিবা মহাক্কী পান্দম থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিং লৈবাক অসিনা চাউথোকচবগা লোয়ননা খঙলে: প্রধান মন্ত্রী
সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রায়াসকী লাইৱাগা লোয়ননা লায়রবা মুৎথৎনবা শেংলবা পোপকী পাউজেলনা খোন্থাং য়ৈরে: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎপগী কান্নবশিং মীওই খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা অমসুং কনাগুম্বা মীওই অমতা চিৎথহৌদনা ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনরি: প্রধান মন্ত্রী
25 DEC 2023 6:28PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিগী ৭, লোক কলয়ান মার্গতা লৈবা ওফিসিএল য়ুমদা খৃস্তমাস থৌরমদা খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংগা উনখ্রে। খৃস্তমাস থৌরমদা পাংথোক্তুনা থৌরম অদুদা মহাক্না ৱা ঙাংখি। স্কুলগী মহৈরোয়শিংনসু কোইর অমা পাংথোকখি।
নুংঙাইরবা খৃস্তমান অমা লাকপদা মরুওইনা খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিং য়াওনা মীওই খুদিংমক য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা, অখন্নবা অমসুং শেংলবা থৌরম অসিদা মহাক্কী লোয়ননা থৌরম শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা খৃস্তমাস পাংথোকমিন্নসি হায়না ইন্দিয়ন মাইনোরিতী ফাউন্দেসন্না ৱাহৌদোক থম্লকপদা মহাক্না হরাওবা ফোঙদোকখি। গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা মহাক্না খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংগা য়াম্না নক্না তিন্নখিবা অমসুং য়াম্না তোইনা মীফমশিং পাংথোকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। চহি খরগী মমাংদা, মহাক্না হোলী পোপকা উন্নবগী খুদোংচাবসু ফংজখি অদু মহাক্কী কাওবা নাইররোইদবা মিৎকুপশিংগী মনুংদা অমা ওইরবনি। ঐখোয়না মালেম অসিবু নুংঙাইবা মফম অমা ওইহন্নবা সোসিএল হার্মোনী, গ্লোবেল ব্রদর্হুদ, ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকুম্বা হীরম কয়াদা মতম শাংনা ফমিন্নদুনা ৱারী শান্নখি হায়না মহাক্না নিংশিংখি।
খৃস্তমাস অসি জিষু খৃষ্টগী মপোক নুমিৎ পাংথোকপা খক নত্তনা মহাক্কী পুন্সি , পাউজেল অমসুং গুনশিং নিংশিবা অমসুনি, মীনুংশিং খঙবা অমসুং থবক্কী গুনশিংদা জিষু হিংখি। পুম্নমক্কী মফমদা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা, সোসিএল হার্মোনী লৈবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা খুন্নাই অমা শেম্নবা মহাক্না হোৎনখি। মসিগুম্বা ভেল্যু অসিমক্না ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎপগী খোঙজেলগী গুন ওইরিবনি, মসিনা ঐখোয়গী লমজিং মৈরা ওইরিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুন্নাইগী পুন্সি মহিংগী হীরম কয়াদা, ঐখোয়বু অমত্তা ওইনা পুনশিনবা ভেল্যু কয়া অমা ঐখোয়না উবা ফংই। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঈশ্বরনা ঐখোয়গী মফমদা খুদোল অমা পীবী হায়না শেংলবা বাইবলদসু পল্লি, লোয়ননা, মদুনা ঐখোয়দা পীরিবা পাঙ্গল খুদিংবু ঐখোয়না অতোপ্পগী সেবাগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি হায়নসু তাক্লি। মসিগী সেবা অসিমক্না খ্বাইদগী চাউবা ধর্মনি। শেংলবা বাইবলদা অচুম্বা চৎপা হায়বসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। অচুম্বনা ঈশ্বর ফংনবা লম্বী তাকপীগনি হায়নসু মসিনা ঐখোয়দা তাকপীরি। চুনবা থৌওং অমসু অমুক্তা য়েংবীয়ু, ঐখোয়না ইশাবু পাপ্তগী কোককচনবগীদমক্তা শেংলবা থাইনগী লাইরিক খুদিংদা অচুম্বনা করিনো হায়বা খঙনবা মিৎয়েং লোইনা চঙনরি। ঐখোয়গী মান্নবা ভেল্যু অমসুং হেরিতেজতা মিৎয়েং চঙদুনা, ঐখোয়না অমত্তা ওইনা তুংলমচত্তা চংশিনবা য়াগনি। ২১শুবা চহি চাগী মতমগা চুনবা ভারতকীদমক্তা মসিগুম্বা তেংবাংনবা, নুংশী চানবা অমসুং অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবগী ইথিলনা ভারতপু অনৌবা থাকশিংদা পুগৎকনি।
লায়রবা মুৎথৎনবা থবক তৌরিবশিংগী য়াইফনবা মহাক্না থৌনখিবা শেংলবা পোপকী খৃস্তমাসকী ৱারোল অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইরবনা মীওই অমগী মশাগী থাজবদা য়াম্না শোকহল্লি হায়না মহাক্না খল্লি। হোলী পোপকী মসিগুম্বা ৱারোলদা ঐখোয়গী চাউখৎপগী মন্ত্রা ওইরিবা ৱাখল্লোন অসিগী মমি তারি। ঐখোয়গী মন্ত্রদি করিনো, সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস হায়বসিনি। চাউখৎপগী খুদোংচাবা খুদিংমক মীপুম খুদিংগী মফমদা ফংহন্নবা অমসুং মসিদগী কনামত্তা চিত্থহৌদনবা হায়দুনা সরকারনা হোৎনদুনা লাক্লি। খৃস্তিয়ন খুন্নাইগী মীওইশিংগী মফমদা, মরু ওইনা, লাইরবা অমসুং শোত্থরবশিংগী মফমদা হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিং লৈবাক অসিনা চাউথোকচবগা লোয়ননা খঙলে। খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংনা খুন্নাইগী নিংতম লান্দা মশক থোকপা থৌদাং কয়া য়াখি। ইহৌ অসিদা খুন্নাই অসিগী ৱাখল খনবা মীওই অমসুং লুচিংবা কয়াসু শরুক য়াখি। নন কোওপরেসন মুবমেন্ত অসি সেন্ত স্তেফেন কোলেজকী প্রিন্সিপল, শুশিল কুমার রুদ্রগী লমজিং লমতাক্কী মখাদা শেমখিবনি হায়না গান্ধী মশানা হায়খিবসু লৈরবনি। খুন্নাইগী মাইকৈ তাকপদা খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং লায়রবশিংগী য়াইফনবা খুন্নাইগী থবকশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। লাইরিক-লাইশু অমসুং অনা-লায়য়েংগী লমদা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং মহাক্না পনখি।
ইং ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা পান্দম অমা থম্লিবা অমসুং খোঙচৎ অসিদা নহারোলশিংগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী মফমদা খ্বাইদগী চাউনা তেংবাংলিবা মরুপশিংদি ঐখোয়গী নহাশিংনি। লেপ্তনা চাউখৎনবগীদমক্তা, ঐখোয়গী নহাশিংনা ৱাখল, হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল চঙ-চঙ লাওনা লৈবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমা ওইরি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন কয়াগা লোয়ননা চঙশিনবা খোঙথাং কয়া, খুদম ওইনা হায়রবদা, ফিত ইন্দিয়া, মিল্লেত শিজিন্নবা, ন্যুত্রিসন্দা মিৎয়েং চঙবা, মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা এৱিয়র্নেস পুরকপা অমসুং নিশাগী মাইয়োক্তা চঙশিনবা ইহৌ কয়ানা জন আন্দোলন ওইনখ্রবনি।
খৃস্তমাসতা খুদোলপোৎশিং পীবগী চৎনবী লৈরিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী মীরোলশিংদা অফবা মালেম অমা খুদোলপোৎ ওইনা পীগদবনি। তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা থবক পায়খৎপা হায়বসি হৌজিক্কী মতম অসিগী দরকার ওইবনি। সস্তেনেবল ওইবা পুন্সি মহিং অমা হিংনবগীদমক্তা মসিনা মিসন লাইফকী মপুং ওইবা ৱারোল ওইরিবনি। মসিদি ভারতনা লুচিংবা মালেমগী ওইবা খোঙথাং অমনি। মসিগী খোঙথাং অসিনা প্রো-প্লানেত পীপল অমসুং প্রো-প্লানেত লাইফস্তাইল হিংনবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি। অদুগা, সম্পতজীনা অপীকপা লাইরিকশিংদা অশংবা মচু পুরক্নবা হায়রিবা অদুগী পাম্বৈসু মসিনা ওইরিবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, বাইও দিগ্রেদেবল ওইবা পোৎলমশিং অমুক্কা হন্না শিজিন্নবা অমসুং রিসাইকল তৌবা, মিল্লেত-শ্রী অন্নদা মায় ওনশিনবা, কার্বন ফুতপ্রিন্ত য়ারিবমখৈ হন্থহনবা পোৎলমশিং শিজিন্নবা, মসিগুম্বা পোৎলমশিং ঐখোয়না ঐখোয়গী নোংমগী পুন্সিগী য়াওদ্রবা য়াদ্রবা শরুক ওইহনবা তাবনি, মসিনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্কনি। অদুগা মহাক্না থাজৈ, খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংনা সমাজকীদমক্তা খনবা অসিনা মরম ওইরগা, মখোয়না মিসন অসিদা মশক থোকপা শরুক তম্বা ঙমগনি, লুচিংবা ঙমগনি হায়না।
প্রধান মন্ত্রীনা ভোকেল ফোর লোকেলগী মরমদসু খন্নখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না লোকেলগী পোত্থোকশিংবু খুমাং চাউশিলহনবা মতমদা, ভারত্তা শাবা পোত্থোকশিংগী এম্বেসেদর ওইরকপা মতমদা, মসিসু লৈবাক্কী সেবাগী মখল অমা ওইরিবনি। ভোকেল ফোর লোকেলগী লাইৱা মায় পাকপদগী, লৈবাক্কী অপীকপা উদোগ লাক্ষ কয়াগা ইমপ্লোয়মেন্তকা মরী লৈনখি, মশানা মশাবু থবক পীজবগী থৌওং কয়াগা মরী লৈনখি। অদুনা, খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিংনা লোকেলগী ভোকেল ওইবগী মতাংদা লেপ্তনা লৌশিং ফংনবা হোৎনবীয়ু।
কুহ্মৈগী মতম অসিদা লৈবাক অসি অমতা ওইহনবা অমসুং মীওই খুদিংমক পুনশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা মহাক্না হায়খি হন্দক্কী কুহ্মৈগী কুমজা অসিনা ঐখোয়বু অপুনবা লৈবাক অমা ওইবগী পাঙ্গল পীবীবা ওইসনু, লৈবাক মীয়াম্বু হান্নদগী হেন্না নুংশিনহনবা ওইসনু হায়বগী অপাম্বা থমজরি। মসিগী কুহ্মৈ অসিনা ঐখোয়গী খেন্নবশিং অমত্তা ওইহন্দুনা থম্বা মরী অমা ওইহনগনি, মরী অসিবু মপাঙ্গল হেন্না লৈহনগনি।
উনবা অদুদা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপা শক্নাইরবা মীওই কয়া শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী শরুক য়াবগীদমক কার্দিনেল ওসৱাল্দ গ্রাসিয়াস, পোপ কাউন্সিলগী কার্দিনেল এদভাইজরগী মেম্বরসু ওইরিবা রোমান কেথোলিক চর্চ ওফ ইন্দিয়া অমসুং আর্কিবীসোপ ওফ বোম্বেগী কার্দিনেলনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। নুমিৎ অসিদা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপায়গী মপোক নুমিৎ পাংথোকপা অমসুং মহাক্কী অফবা সাসনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। লৈবাক অসিগী য়াইনবা, খৃষ্টিয়ান লাইনিং চৎপশিং অমসুং মালেমগী য়াইফনবা মহাক্না পায়খৎলিবা থবকশিংগীদমক কার্দিনেল ওসৱাল্দ গ্রাসিয়াসনা প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখি।
শক্নাইরবী শান্নরোয় অঞ্জু বোবি জর্জনা হায়খি শান্নবগী লমদা লৈবাক অসিদা অওনবা কয়া পুরকপদগী ঙসি শান্নরোয়শিংনা মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙমখিবনি। খেলো ইন্দিয়া অমসুং ফিত ইন্দিয়াগী খুৎথাংদা শান্নবগী মরমদা ৱারি শান্নরে অমসুং মালেমগী এরেনাদা ভারতকী শান্নরোয়শিং ফজনা শান্নবা ঙম্লে। মসি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিংবা মখাদা ওইরকপনি। ভারতকী নুপীমচা খুদিংমক মঙ মঙনবা থৌরাং তৌরে অমসুং নোংমদি মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনগনি হায়বা মখোয় খঙলে। ২০৩৬গী ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনবা ভারতনা পুখৎলকপদা মহাক্না হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অসি শরুক য়াবগীদমক দাইসিস ওফ দিল্লি, চর্চ ওফ নোর্থ ইন্দিয়াগী বিসোপ রিভরেন্ত দোক্তর পাউল শ্বারুপনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকখি। মীয়ামগীদমক জিষু খৃস্তনা কৎথোকখিবশিং অমসুং খুন্নাইগী অমসুং মীয়ামগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা হোৎনরিবশিং দোক্তর শ্বারুপনা পনখি অমসুং থৌরম অসিগীদমক মহাক্না প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা মমি তারিবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম, খাংবা কনবা অমসুং পুকচেল চাউবা সেন্ত স্তেফেন্স কলেজ, দিল্লিগী প্রিন্সিপাল জোন বর্গিসিসনা প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকখি। এন.ই.পিনা স্কুল ইজুকেন্দা মীৎয়েং চঙবদা মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। ইমালোল চাউখৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং ক্লাস ১২দা বোর্দ পরিখাদ লৈহনবগী থবকশিং মহাক্না পনখি।

Prime Minister's Office
PM interacts with Christian community on occasion of Christmas
Christian Community leaders thank the Prime Minister and hail his vision for the country
The nation proudly acknowledges the contribution of the Christian Community: PM
The Holy Pope’s message on poverty eradication resonates with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas: PM
Our government is ensuring that the benefits of development reach everyone and no one is left untouched: PM
25 DEC 2023 6:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with the Christian community on the occasion of Christmas at 7, Lok Kalyan Marg, New Delhi, the official residence of the Prime Minister of India, today. He also addressed the programme marking Christmas celebrations. School children also presented a choir performance.
Wishing everyone, especially people of the Christian community a Merry Christmas, the Prime Minister thanked everyone present for joining him on this very special and sacred occasion. He expressed delight in accepting the Indian Minority Foundation’s proposal to celebrate Christmas together and thanked them for the initiative. Throwing light on his close and very warm relations with the Christian community for a long time, the Prime Minister recalled holding frequent meetings with the Christian community and their leaders as Gujarat Chief Minister. Calling his interaction with The Holy Pope just a few years ago as a very memorable moment, the Prime Minister highlighted the discussions on issues such as social harmony, global brotherhood, climate change and inclusive development to make earth a better place.
Noting that Christmas is not just the day to celebrate the birth of Jesus Christ but also to remember his life, message and values, the Prime Minister underlined the values of compassion and service that Jesus lived by. He said that Jesus worked to create an inclusive society where justice prevails for all and it is these values that are illuminating the way like a guiding light in the development journey of India.
Prime Minister Modi highlighted the similarity of values between different streams of social life, which unite us as he gave the example of the Holy Bible which emphasizes the service of others. “Service as the supreme religion. In The Holy Bible, truth has been given great importance and it is said that only truth will show us the path to salvation”, the Prime Minister said. He also mentioned the all sacred Upanishads which focus on knowing the ultimate truth to liberate ourselves. PM Modi emphasized moving forward by focusing on shared values and heritage. “For the modern India of the 21st century, this cooperation, harmony, and spirit of Sabka Prayas will take India to new heights.
The Prime Minister mentioned one of the Holy Pope's Christmas addresses where he prayed for blessings for those who are working for eradication of poverty. The Holy Pope, the Prime Minister said, believes in the notion of poverty harming the dignity of individuals. This, he said, resonates with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas. “Our government is ensuring that the benefits of development reach everyone and no one is left untouched”, said the Prime Minister, informing that many people of the Christian faith, especially poor segments, are benefitting from the schemes of the government.
The Prime Minister said, “The nation proudly acknowledges the contribution of the Christian Community”. Prime Minister Modi praised the contributions of the Christian Community to the freedom movement and highlighted the various intellectual thinkers and leaders. He underlined that Gandhiji himself had said that the Non-Cooperation Movement was conceived under the patronage of Sushil Kumar Rudra, Principal of St. Stephen's College. He highlighted the crucial role played by the Christian community in giving direction to society and mentioned active participation in social service towards the poor and the deprived. He also noted their contributions in important areas of education and healthcare.
Reiterating India’s resolution to be a developed nation by 2047 and the importance of the youth in the journey, the Prime Minister emphasized the need for physical, mental and emotional fitness of the youth. He requested the community leaders to make people aware of the movements for popularizing fitness, millets, nutrition and the campaign against drugs.
Noting the tradition of giving gifts on Christmas, the Prime Minister stressed gifting a better planet to the coming generations. “Sustainability is the need of today's time”, PM Modi said underlining that living a sustainable lifestyle is the central message of Mission LiFE, an international movement being led by India. He reiterated that the campaign inspires pro-planet people to adopt a pro-planet lifestyle. He mentioned reusing and recycling, using biodegradable materials, adopting millets, and buying products with minimal carbon footprint. He expressed belief that the socially conscious Christian community can play a major role in this mission.
The Prime Minister also discussed about Vocal for Local. “When we promote local products, when we become ambassadors of goods made in India, it is a form of service to the country. I would also urge the Christian community to be more vocal for local”, he said.
The Prime Minister wished that the festive season unite the nation as one and bring together every citizen. “May this festival strengthen the bond that keeps us united even in our diversity. May this occasion of Christmas fill all our lives with happiness. May the coming year bring prosperity, happiness, and peace for all of us”, the Prime Minister concluded.
Prominent persons from the Christian community from across the country participated in the interaction. Cardinal Oswald Gracias, Cardinal of the Roman Catholic Church of India and Archbishop of Bombay, who has also served as member of the Pope's Council of the Cardinal Advisers, thanked the Prime Minister for his presence on the occasion. He also noted that the day marks the birth anniversary of former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee, and spoke about his passion for good governance while drawing the analogy with the teachings of Jesus Christ about working for the development and progress of others. Cardinal Oswald Gracias thanked PM Modi for his efforts towards the country, the Christian community and the world.
Renowned sports icon Anju Bobby George mentioned the transformation of sports over her long sports career. She recalled the tepid response in her times and how the country and the leadership celebrate today’s athletes’ accomplishments. She acknowledged that through Khelo India and Fit India, sports are being talked about and Indian athletes are doing great in the international arena. She credited the Prime Minister’s leadership for the transformation. She also touched upon how women empowerment is becoming a reality. “Every Indian girl is ready to dream and they know that their dreams will come true one day”, said the ace athlete and expressed happiness for India’s proposal for hosting the 2036 Olympics.
The Rev. Dr Paul Swarup, the Bishop of the Diocese of Delhi, Church of North India thanked the Prime Minister for his gracious presence on the occasion of Christmas. Recalling the story of the Gospel and the advent of Jesus Christ, Dr Swarup highlighted the sacrifices made by Jesus Christ for people and drew the analogy of the efforts of the Prime Minister towards society and the people. He conveyed his best wishes to the Prime Minister on the occasion of Christmas.
John Varghese, Principal St. Stephen's College, Delhi, as a representative of the education community, commended the Prime Minister’s vision, determination and large-heartedness as reflected in the new National Education Policy and other policies as well. Highlighting both local and global aspects of the vision of NEP, the Principal praised the NEP’s focus on school education. He also mentioned provisions like promotion of mother tongue and keeping the board exams limited to class 12 as progressive steps. With regard to higher education, he praised the sharing of resources and the promise of autonomy for high-performing institutions. He hailed the push for innovation, health and sports in recent times. Shri John Varghese also informed about the Young Leaders Neighbourhood First Fellowship programme by St. Stephen's College and said it is in line with the Prime Minister's vision of neighborhood first policy. Touching upon India’s successful leadership at the G20 Summit, Shri Varghese praised the Prime Minister for becoming the voice of the Global South. “India is a great Civilization, your steps and policies have shown splendid results. As a teacher, I see the benefits that our young people will gain through the steps that you initiated such as Digital India, National Education, Neighbourhood First Policy puts India in top position globally”, he said. He informed that in last night’s service at the college Chapel, there was a prayer for the Prime Minister as the leader of the country. Noting the Prime Minister’s love for the world’s oldest language, the Principal concluded his remarks with Tamil to the utter delight of the Prime Minister.
Archbishop Anil Couto, the Archbishop of the Archdiocese of Delhi thanked the Prime Minister for organizing the Christmas celebrations at his residence which signifies that is not just a celebration of the Christian community but a national feast. Amplifying the message of peace, love and unity, he wished for the well-being of all citizens of the country and fulfilment of the Prime Minister’s message of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’. He underlined that the Christian community has always worked for the welfare of the country and assured the Prime Minister of continued support towards the development, unity and progress of India. He blessed the Prime Minister with the wisdom, grace and strength of God to carry on his wonderful leadership for the nation and at the global level. He concluded the address by wishing everyone a Happy New Year and continued success for the nation and its citizens.
Speaking on the sidelines of the event, The Rev. Dr Paul Swarup reiterated his happiness of celebrating Christmas with the Prime Minister at his official residence. Bishop Thomas Mar Antonios thanked the Prime Minister for the opportunity to engage in a dialogue and discussion with him on the auspicious occasion of Christmas. Cardinal Oswald Gracias said that the Prime Minister’s ideas are percolating down to every Indian and our country could be the leading country of the world. Archbishop Anil Couto expressed happiness that with the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas, Sabka Viswas and Sabka Prayas, the Prime Minister is providing leadership to our country on the global platform. John Varghese, Principal St. Stephen's College, once again praised the current policy of pegging the benchmark higher in every sphere and said ‘If India wins, the world wins’. Alexander George, Joint MD, Muthoot Group highlighted the Prime Minister's pivotal role in the transformation of the nation as witnessed not just by the Christian Community but every community in India, and the promise for a better future. ⁠Alukkas Joy Verghese, Chairman of Joyalukkas Group admired the Prime Minister’s down-to-earth, simple and friendly personality. Kurian Vargese, an NRI businessman from Bahrain highlighted the Prime Minister’s efforts to create a positive outlook for India not just in Gulf countries but all over the world. Calling the Prime Minister a great leader, athlete Anju Bobby George praised the Prime Minister’s zeal for promoting sports. “I think in the near future, we will be at the top”, she said. Actor Dino Morea lauded the Prime Minister’s contribution towards the development of India and said that the country along with its people is moving in the right direction. Ashwin Jerome Fernandes, Regional Director, Africa, Middle East and South Asia at QS Quacquarelli Symonds said that PM Modi’s leadership has been magnanimous throughout the world and created a huge appeal for India. ⁠Kevin J. Kimtis, Second Secretary, Embassy of The Holy See Vatican underlined the Prime Minister’s dedication towards the Indian people where service towards them is the government’s priority. Bishop Simon John expressed immense happiness that for the first time, a Prime Minister had invited the Christian Community to celebrate Christmas at his residence. Anthony Jacob, CEO of Apollo 24*7 said that he sees the Prime Minister as a kind-hearted human being and thanked him for the interaction opportunity. Sunny Joseph, Administrator of Christ University expressed great delight upon the opportunity and said that his vision for the future and his message have uplifted everyone’s spirits. Yakub Mathew, MD, Wells Fargo Bank, Delhi hailed the Prime Minister’s leadership style where he demands change