প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বরানসীদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং কৎথোকপা থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল
18 DEC 2023 5:30PM by PIB Imphal
নম: পর্বতি পাতয়ে… হর হর মহাদেব !
য়ু.পিগী চীফ মিনিস্তর য়োগী অদিত্যনাথ, দিপুতি চীফ মিনিস্তর কেযব প্রাসাদ মৌরয়া, গুজরাত লেজিসলেতিপ এশেমব্লিগী স্পিকর অমসুং বনাস দাইরিগী চিয়ারমেন অমসুং সঙ্কর ভাই চৌধুরি, রাজ্যগী মন্ত্রীমন্দলগী মেম্বরশিং, লৌমীশিংদা খুদোল পীনবা শরুক য়ারিবা এম.এল.এশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং বেনারসকী ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং।
বাবা সিবগী শেংলবা মফম অসিদা ঐখোয়না ময়াম পুম্নমক ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
ঐগী কাসিগী মীয়ামগী হরাও-তয়াম্বা অসিনা নিংথম থা অসিগী মৈশা ফাওবা হেনগৎহল্লে। অহানবদা ঐখোয় ৱাকৎ অমা থেংনখি… কাসিগী মীয়ামদগী। ৱাকৎ অদু কদাইদা চৎখ্রে। বরানসিগী মীয়ামগী মফমদা দেব দীপাবলী থৌরমদা থাউমৈ মশিং খ্বায়দগী হেন্না থানবগী জিনেস ৱর্ল্দ রেকোর্দ শেমখিবনি।
থবক খুদিংমক ফজনা পাংথোক্লবসু করিগী ঐনা ৱাকৎলিবনো হায়বা অদোম খল্লমগনি। চহি অনিগী মমাঙদা ঐনা মফম অসিদা লাকপদা অদোম্না দেব দিৱালিগী রেকোর্দশু থুগায়খিবা অদুগীদমক ঐনা ৱাকৎলিবনি। হৌজিক ঐ সংসদকী মেম্বর অমা ওইরুবনা অদোমনা কন্না হোৎনখিবা অদু য়েংনবা ঐ মফম অসিদা লাকপা ঙমখিদবা অদুগীদমক ঐনা ৱাকৎলিবনি। নীংথিরবা থৌরমদু হকথেংননা য়েংননবা মহাক মশামক শরুক য়াবা ঙমখিদ্রবসু, মপান লৈবাক্কী মীথুংশিং অমদি লমকোয়বশিং য়াওনা বরানসীদা চৎখিবা মীওইশিংনা থাগৎলকপশিং ঐ য়েংখি অমদি বরানসী অমদি মসিগী মীওইশিংবু থাগৎনরকপদা ঐ চাওথোকচবা ফাওখি। কাসিগী মীয়ামগী থবকশিং থাগৎনরকপা উবদা ঐঙোন্দা তশেংনা চাওথোকচবা পোকখি। প্রভু মহাদেবকী লমদমসিগী থৌগল তৌবা হায়বসি কৈদৌঙৈদা মতোল লোমবা নাইদে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসিনা নুংঙাই য়াইফরগা য়ু.পি.সু নুংঙাই য়াইফগদৌরিবনি, অমদি য়ু.পি.না নুংঙাই য়াইফরগা লৈবাকসিসু নুংঙাই য়াইফগদৌরিবনি। হায়রিবা থাজবা অসিমক চাউরাক্না লুপা করোর ২০,০০০ লোমগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবা অমদি উরেপ উয়ুং তম্বা মতমদা ৱাখলদা ফাওই। বরানসীগী খুঙ্গংশিংদা পীরিবা ঈশিং, বি.ঐচ.য়ু. ত্রোমা সেন্তরগী ক্রিতিকেল কেয়র য়ুনিৎ, লম্বী-থোং, রেল লম্বী, এয়রপোর্ত, ইলেক্ত্রিসিতী, সোলার ইনর্জী, গঙ্গা ঘাৎ অমদি তোঙান তোঙানবা অতৈ সেক্তরশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে। মখোয় অসিনা লমদম অসিগী চাওখৎ লমজেলদা খোঙজেল হাপকদৌরিবনি। ঙরাং ঐনা কাসি-কন্যাকুমারী তামিল সঙ্গমম ত্রেন লমথাখি অমদি ঙসি বরানসি-নই দিল্লী বন্দে ভারত এক্সপ্রেস, অমদি দোহরিঘাত-মাউ মেমু ত্রেনশিং লমথারে। লাইন অসি লৈবদগী বধালগঞ্জ, হাতা, গোলা-গাগাহা অমসুং দোহরিঘাতকী মীয়াম কান্নবা ফংলগনি। চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লৈবাক পুম্বগা লোয়ননা কাসিনা চাওখৎপা ভারত অমগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্লি। বিক্সিত ভারত সংকল্প যাত্রা খুঙ্গং লিশিং কয়া, সহর লিশিং কয়া য়ৌরে। মীওই করোর কয়া যাত্রা অসিদা শরুক য়ারে। কাসিদা ঐ যাত্রা অসি শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। ভি.বি.এস.ৱাই. ভেনশিংবু মীয়াম্না ‘মোদীগী গরেন্তীগী গারী’ হায়না কৌনরি। লৈঙাক্না মীয়ামগী মফমদা য়ৌনবা চৎপনি, মীয়াম্না লৈঙাক্কী মফমদা লাকপা নত্তে। লৈঙাক্না লৈঙাক্কী স্কীমশিং ফংবা য়ারবা মীপুম খুদিংমক্তা কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মমাঙদা কান্নবা ফংদনা লৈরম্বা বেনিফিসরী লিশিং কয়া, বরেনসিদা ভি.বি.এস.ৱাই. ভেনশিংগা মরী শম্নহল্লে। মোদীগী গরেন্তীগী গারী অসি সুপর হিত ওইরে‍।
কনাগুম্বা অমা অয়ুস্মান কার্দ, ফ্রী রেসন কার্দ, পক্কাগী য়ুম, তোতীগী ঈশিং কন্নেক্সন, অমদি উজ্জ্বলা গ্যাস কন্নেক্সনগী কান্নবশিং ফংলে‍। বেনিফিসরিশিং চিৎথহৌদনবা অমসুং মীওই খুদিংমক মখোয়গী হকশিং ফংনবা ঐখোয়না হোৎনরি। ভি.বি.এস.ৱাই.না অতৈদগী হেন্না মীয়ামদা থাজবা পীবা ঙম্লে। স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলবশিং হৌজিক মখোয়গী পুন্সি হেন্না য়াইফরে হায়বগী থাজবা লৈরে। ফংহৌদ্রিবশিংনা মখোয়শু শোইদনা স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংগনি হায়বগী থাজবা লৈরে। থাজবা অসিনা ভারতবু ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী ফিরেপ্পু হেন্না মপাঙ্গল কনহল্লে।
মীয়াম্না কান্নবশিং ফংবা মতমদা ঐশু কান্নবা ফংখি। নুমিৎ নিনিগী মমাংদগী ঐ যাত্রা অসি শরুক য়াদুনা লাক্লি অমসুং সহর অসিগী মীয়ামগা ঐগা উনরে। ঙরাং ঐনা স্কুলগী মহৈরোয়শিং উনবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। অঙকপা মওংদা অঙ্গনৱাদি অঙাংশিংনা ঈশৈ শক্তুনা ঐখোয় তরাম্না ওকখি। অঙ্গনৱাদীগী অঙাংশিংদা উবা ফংলিবা মশাবু থাজজবগী মতৌদা থম্মোয় পেনবা পোকখি। ঐখোয়গী ভি.বি.এস.ৱাই. খোঙচত্ত বেনিফিসরী অমদি লাখপতি দিদী অমা ওইরিবা শ্রীমী চন্দা দেবীগী ৱারী ঙসি ঐনা তারে। ঐনা ৱাহং খর হংখি অমসুং ৱাহংশিংগী পাউখুম পীখি। অদোম মিল্লিয়ন্নরি দিদি অমা ওইরে হায়না ঐনা হায়খি অমসুং মহাক্না হায়খি সার, মসি ঐগী ৱা ঙাংনবগী খুদোংচাবা অমনি, ঐখোয়গী কাংবুগী নুপী ৩-৪ মিল্লিয়ন্নরিশিং ওইরে। ঐঙোন্দা শক্তি য়াম্না পীরে অমসুং যাত্রা অসিনা ঐগী মরুপশিং থৌনা হাপ্লে।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
কাসি হিংবদা লাইহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনরি। খুঙ্গংশিং নত্ত্রগা সহরশিং ওইগেরা, মফমশিং লম্বী-থোং ফজনা শেমগৎলে। ঙসি উরেপ-উয়ুং তম্লিবা অমসুং শঙ্গারিবা প্রোজেকশিং অসিনা মখা তানা কাসিগী চাউখৎ-থৌরাং য়াংখৎহল্লগনি। অকোয়গী খুঙ্গংশিং শম্নবা লম্বী কয়া লৈরে। সিবপুর-ফুলৱারিয়া-লাহারতারা লম্বী অমসুং লৈকং-থোং শেমগৎপা অসিনা মতম অমসুং থাউ অনিমক কনবা ঙম্লগনি। মসিগী প্রোজেক অসিনা সহরগী খা থংবা শরুক্তগী বাবাতপুর এয়রপোর্ততা চৎপশিংদা চাউনা মতেং পাংলগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
লাইনিংগী মফম অমা ওইনা কাসিনা মমিং চৎপনি অমদি তুরিজমসু নোংম-নোংমগী চাওখৎলক্লি। কাসি বিস্বানাথ ধাম নৌনা শেমজিনখিবা মতুংদা মফমসিদা লাই নিংজবা মীওই করোর ১৩ হেনবনা খুরুম্বা লাকখিবগা লোয়ননা তুরিজম্না অনৌবা থবক কয়াসু শেমগৎলি। মপান লৈবাকশিংদা চৎনবা থৌরাং তৌদ্রিঙৈগী মমাঙদা লমদমসিগী মফম ১৫ চৎননবা ঐনা রেদ ফোর্ত ৱাফম অসি ফোঙদোকখ্রে। মীয়াম্না লমদমসিগী ওইবা তুরিজমদা থৱায় য়াওনরকপা উবদা অপেনবা পোকই‍। লমকোয়বা মীওইশিং সহর অসিদা লাকপদা মখোয়না করিগুম্বা খর পীরমগনি। মীয়াম্না শিঙ্গাপুর নত্ত্রগা দুবাইদা চৎনবা খনবগী মহুত্তা হৌজিক মখোয়গী লৈবাক য়েংবা চৎপা অদু ঐনা পাম্মী। মপান লৈবাকশিংদা চাদিং তৌগদবা শেনফম অদু হৌজিক মখোয় মশাগী লৈবাক্তা চাদিং তৌরে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
তুরিজম চাউখৎলকপা মতমদা, মীওই খুদিংমক কান্নবা ফংই। লমকোয়বা মীওইশিং বরানসতা লাকপা মতমদা, হোতেলশিং শেন তাল্লি। লমকোয়বা মীওইশিং বরানসতা লাকপদা তুর-তেক্সি ওপরেতরশিং, ঐখোয়গী হিহোনবশিং, রিক্সো থৌবশিং, অচৌবা অমসুং অপীকপা দুকান ফম্বশিং কান্নবা ফংলে। গাদৌলিয়াদগী লঙ্কা ফাওবগী লমকোয়বা মশিং হেনগৎলকপরা নত্ত্রগা হেনগৎলক্তবরা ঐঙোন্দা হায়বীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীনা স্মার্ত সিতী মিসনগী মখাদা হাংদোক্লিবা য়ুনিফাইদ তুরিস্ত পাস সিস্তেম অমদি ময়োল্লম অসিগী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবা ‘কাসি’ কৌবা তুরিস্ত ৱেবসাইত হাংদোকখিবা য়াওনা তুরিজম চাওখৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং মীয়ামদা থমখি‍। মহাক্না গঙ্গা ঘাত নৌনা শেমগৎপা, মোদর্ন বস সেল্তর, এয়রপোর্ত অমদি রেলৱে স্তেসনশিংদা শেমগৎলিবা ফেসিলিতীশিংগী মতাঙদসু পনখি‍।
মরুপশিং,
কাসিদা করি য়েংবা য়াবা লৈবগে, মমিং চৎপা থকফম-চাফম কদাইদা, হরাও-কুম্মৈগী মফম অমসুং পুৱারিগী মফমশিং কদাইদা লৈবগে হায়বা লৈবাক মনুং অমসুং মালেম শীনবা থুংনা খঙহনবা বরানসী-কাসি তুরিস্ত ৱেবসাইত হাংদোক্লে। গোদাউলিয়া চাত নত্ত্রগা রামনাগরগী লসিগী মরমদা ই-পাউ খুদিংমক কাসি ৱেবসাইত্তা হৌজিক ফংলগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক ঘাত কয়া নৌনা শেমজিনবগী থবকশিং হৌরে। মোদর্ন বস সেল্তর, এয়রপোর্ত অমদি রেলৱে স্তেসনশিংদা শেমগৎলিবা অসিনা বরানসীদা কোইবা লাকপশিংদা নুংঙাইবা হেনগৎহল্লগনি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
ঙসিদি কাসি য়াওনা লৈবাক অসিদা রেল কন্নেক্তিবিগী অচৌবা নুমিৎ অমনি। লৈবাক অসিদা রেলৱেজগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা অচৌবা ইহৌ অমা চৎথরিবা অসি অদোম খঙলে। দেদিকেতেদ ইস্তর্ন অমদি ৱেস্তর্ন ফ্রৈত কোরিদোরনা রেলৱেজগী অনৌবা শক্তমশিং উবা ফংলগনি। ঙসি নিউ পন্দীত দীনদয়াল উপধ্যায় নগর-নিৎ ভাউপুর শঙ্গারে। মসিনা ভারতকী নোংপোক থংবা শরুক্তগী য়ু.পি ফাওবা কোয়লা অমসুং অতোপ্পা রো মেতরিয়েলশিং পুরকপদা লাইহল্লগনি। মসিনা কাসি লমদমগী উদোগশিংদগী পুথোকপা পোৎলমশিং মপান্দা থাদোকপদসু য়াম্না চাউনা মতেং পাংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসি লমদমসিগী ফেক্তরীদা শাবা ১০০০০শুবা রেলৱে ইঞ্জিন কম্মিসন তৌরে।‍ মসিনা মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱার্ল্দকী ঐখোয়গী থাজবা অমুক হন্না ফগৎহল্লে। দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবকশিংনা য়ু.পিদা সোলার ইনর্জিগী থবকশিং য়াংনা চাউখৎলে। চিত্রকুতকী মেগাৱাত ৮০০গী সোলার পৱার পার্ক অসি য়ু.পি.দা থাজনিংঙাই ওইবা মৈ পীননবা ঐখোয়গী ফিরেপকী খুদম অমনি। মসিনা নক্নবা খুঙ্গংশিংদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীগনি অমসুং চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। সোলার ইনর্জিগা লোয়ননা, নোংপোক থংবা য়ু.পিগী দিওরাই অমদি মির্জাপুরদা শাগৎকদৌরিবা ফেসিলিতীশিংনা পেত্রোল, দিজল, বাইও-সি.এন.জি. অমদি ইথানোল প্রোসেসিংগী মতাঙদা স্তেত অসিগী পেত্রোলিয়ম পোত্থোকশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহনগনি‍
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
নুপী, নহা, লৌমী অমদি লায়রবা মীওইশিং মপাঙ্গল হাপ্পা হায়বসি চাওখৎপা ভারত অমা পুরকপদা তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা ঙাক্তনি। ঐগী ইফমদদি ফুরুপ হায়বসি মখোয়শিং মরিসিখক্তনি, অমদি মখোয়বু মপাঙ্গল কলহনবা হায়বসি লৈবাকসিবু মপাঙ্গল কলহনবনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা লৈঙাক অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবগী লমদা মীৎয়েঙ চঙলি। লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৩০,০০০ থাজিনখিবা পি.এম. কিসান সম্মান নিধী, কিসান ক্রেদিৎ কার্দ, মহৌশাগী লৌউ পথাপ্তা মীৎয়েঙ চঙবা, অমদি হার চাইবদা লায়হনগদবা কিসান দ্রোন্নচিংবা স্কীমশিং অসিনা মীয়ামদা কান্নবা পীরে। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী নুপীশিংদা ত্রেনিং পীগদৌরিবা নমো দ্রোন দিদী প্রোগ্রাম অসিনা দ্রোনশিংগী তাইবংদা মঙাল অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
অদোমগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা, অমুল হায়নসু খঙনবা অনৌবা বনাস দাইরি প্লান্ত অমা বরানসতা য়াংনা শেমগৎলি অমসুং বনস দেরীনা লুপা করোর ৫০০ হেন্না শেল থাদরি অমদি শঙ্গোম থোকপা শা-শনশিংগী মশিং হেনগৎহন্নবা কেম্পেন চত্থরি। নৌনা পায়খৎলক্কদৌরিবা বনস দেরী অসি বনারসকী লৌমীশিংগী থৌজাল অমা ওইরগনি। হায়খি‍। বনস দেরী প্লান্তশিং হান্নদগী লখ্নৌ অমদি কানপুরদা মথৌ তৌদুনা লৈরি‍। চহি অসিদা, বনস দেরীনা য়ু.পি.গী খুঙ্গং লিশিং ৪ হেনবগী লৌমীশিংদা লুপা করোর লিশিং অমা হেনবগী শেনফম ফংহনখ্রে‍। ঙসিগী থৌরমসিদা, বনস দেরীনা য়ু.পি.গী শঙ্গোম থোকপা শা-শন লোইরিবা লৌমীশিংগী একাউন্ততা লুপা করোর ১০০ হেনবগী শেনফম দিভিদেন্ত ওইনা থাজিনখ্রে‍। মসিগী কান্নবা ফংলবা লৌমীশিং ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং,
বরানসিদা পায়খৎলিবা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংনা লমদম পুম্বসিবু চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল লোমহল্লগনি। পুর্বাঞ্চলগী মফম অসি মমাঙদা নাথৈবিদুনা থম্লম্লবসু, মোদীনা হৌজিক্তি মহাদেবকী থৌজালগা লোয়ননা মীয়ামগী থৌগল তৌরি। থা খরগী মনুংদা জেনেরেল মীখল লাক্লগনি। মোদীনা অহুমশুবা তর্মদা ভারতবু মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইহনগনি হায়না ৱাশকখিবনি। ঙসি ঐনা লৈবাক্কী মফমদা পীরিবা থাজবা অসি, ময়াম পুম্নমক্না ঙমহনবনি, ঐগী কাসিগী ইমুংশিংনা ঙমহনবনি‍। অদোম্না মতম পুম্বদা ঐগা লোয়ননা লেপ্পিরি, ঐগী খোঙফমবু চেৎহল্লি।
ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না অদোমগী খুৎ থাংগৎপীয়ু অমসুং অমুক হন্না লাউমিন্নসি। নম: পর্বতি পাতয়ে… হর হর মহাদেব !
পুম্নমক থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration and dedication of various Projects in Varanasi
18 DEC 2023 5:30PM by PIB Delhi
Namah Parvati Pateya, Har Har Mahadev!
CM of UP Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya ji, Shri Shankar Bhai Choudhary who is the Speaker of Gujarat Assembly and Chairman of Banas Dairy. Today he has come here especially to give special gifts to the farmers; members of the State Cabinet, MLAs, other dignitaries, and my family members of Varanasi!
I salute all the people of Kashi on this sacred land of Baba Shiva.
This passion of the people of my Kashi has warmed up the atmosphere even in this winter season. In Varanasi, it is said.. Jiya Raza Benares!!! Well, firstly, I have a complaint against the people of Kashi. Shall I make my complaint ? This year I was not here on Dev Diwali, and this time on Dev Diwali, the people of Kashi broke all records together.
You all might be wondering why I am complaining when everything is good. I am complaining because when I came here two years ago on Dev Diwali, you broke the record of that time as well. Now, being a member of the family, I will definitely complain, because I was not here this time to witness your hard work. This time, the people had come to see the wonderful celebrations on Dev Diwali; guests from abroad had also come. They told me about the whole scenario in Delhi. Be it the guests of G-20 or any guest coming to Varanasi, when they praise the people of Varanasi, I too feel proud. I am the happiest person when the world praises the work done by the people of Kashi. I love offering my service to Mahadev's Kashi and I feel that I can do even more.
My family members,
When Kashi develops, UP develops too. And when UP develops, the country develops too. Even today, with the same spirit, the foundation stone of development projects worth about Rs 20 thousand crores has been laid and inaugurated. Supply of drinking water in the villages of Varanasi, critical care unit in BHU Trauma Centre, projects related to many sectors like roads, electricity, Ganga Ghat, railways, airport, solar energy and petroleum are all important for the development of this region and will further accelerate the pace of development. Last evening, I had the opportunity to flag off the Kashi-Kanyakumari Tamil Sangamam train. Today another Vande Bharat Express train has started from Varanasi to Delhi. Mau-Dohrighat train is also starting today. With the commissioning of this line, everyone from Dohrighat as well as Barhalganj, Hata, Gola-Gagaha is going to be benefitted. I congratulate all of you for all these development projects.
My family members,
Today the entire country including Kashi is committed to building a developed Bharat. Viksit Bharat Sankalp Yatra has reached thousands of villages and thousands of cities. Crores of people are connecting with this journey. Here in Kashi, I have also got the opportunity to be a part of the Viksit Bharat Sankalp Yatra. The countrymen are calling the vehicle running in this yatra as Modi's vehicle of guarantee. You all are familiar with Modi's guarantee, right? We are trying to ensure that no beneficiary is deprived of the different central government schemes for poor's welfare and public welfare. Earlier the poor used to go to the government for facilities. Now Modi has said that the government itself will go to the poor. And hence, Modi's vehicle of guarantee has become a superhit. In Kashi too, thousands of new beneficiaries have availed the government schemes, who were earlier deprived of it. Some got Ayushman cards, some got free ration cards, or were guaranteed a pucca house, some got tap water connection, while some got free gas connection. Our effort is to ensure that no beneficiary should be deprived; everyone should get their rights. And the most important thing that people have gained from this campaign is trust. Those who have benefitted from the schemes have got the confidence that their lives will get better now. Those who were deprived have got the confidence that one day they too will get the benefits of the schemes. This belief has also increased the country's confidence that Bharat will become a developed nation by the year 2047.
And besides the citizens I too benefit. I have been going on this Sankalp Yatra for 2 days and I have been meeting the citizens. Yesterday I got a chance to meet the school children. What confidence they had! The girls were reciting such beautiful poems; some were explaining science. And the children of Anganwadi were welcoming us in such a wonderful way by singing songs. I get immense pleasure! Today I heard the speech of one of our sisters, Chanda Devi. It was such a wonderful speech! I would say that even some stalwarts cannot deliver such a speech. She was describing all the things in such detail, so I asked some questions. She also had answers to those questions and she is our Lakhpati Didi. And when I appreciated her because she had become a Lakhpati didi, she said that sir, in our group 3-4 other sisters too have also become lakhpatis. And they have resolved to make everyone a Lakhpati.
Hence, we have come across our people with immense capabilities within the society through this Sankalp Yatra. Our mothers, sisters, daughters and children are full of potential. They are smart in sports and also in terms of knowledge. Sankalp Yatra has given me the biggest opportunity to see, understand, know and experience all these things personally. And that is why I say to everyone working in public life, this Viksit Bharat Sankalp Yatra is a mobile university of education for people like us. We get to learn a lot. I have learned so much in 2 days; I have understood various things. Today I feel blessed.
My family members,
कहल जाला: काशी कबहु ना छाड़िए, विश्वनाथ दरबार। Besides making living in Kashi easy, our government is also working equally hard to improve connectivity in Kashi. Be it villages or urban areas, excellent connectivity facilities are being developed here. The projects that were inaugurated and whose foundation stones were laid here today will give further impetus to the development of Kashi. There are also many roads connecting the surrounding villages. Construction of Shivpur-Phulwariya-Lahartara road and road-overbridge will save both time and fuel. This project will also be of great help to the people going to Babatpur Airport from the southern part of the city.
My family members,
We can see the kind of changes that happen due to modern connectivity and beautification with the example of Kashi. The pride of Kashi as an important pilgrimage centre and centre of spirituality is increasing day by day. Tourism is also continuously expanding here and thousands of new employment opportunities are also being created in Kashi through tourism. Since the grand reveal of Shri Kashi Vishwanath Dham, till now 13 crore people have visited Baba Vishwanath. The number of devotees and tourists coming to Banaras is continuously increasing. And when a tourist visits, he leaves with something. Every tourist spends Rs 100, Rs 200, Rs 500, Rs 1,000, Rs 5,000 as per his capacity in Kashi. That money goes into your pocket. You might remember that I had said from the ramparts of the Red Fort that we should first visit at least 15 cities in our country, and then think about going elsewhere. I am glad that people who earlier thought of visiting Singapore or Dubai are now going to explore their own country first and are telling their children to go and see their country first. The money they used to spend abroad is now being spent in their own country.
And brothers and sisters,
When tourism increases, everyone earns. When Tourists are visiting Varanasi, the hoteliers are earning money too. Every tourist who comes to Varanasi provides some income to the tour-taxi operators, our boatmen and our rickshaw-pullers. Due to the increase in tourism here, all small and big shopkeepers have got tremendous benefits. Well, tell me one thing. Has the number of tourists increased from Godowlia to Lanka or not?
Friends,
To increase the income of the people of Kashi, our government is relentlessly working to provide more facilities to the tourists here. Today, the Unified Tourist Pass System – Kashi Darshan has also been launched in Varanasi under the Smart City Mission. With this, tourists will no longer need to buy separate tickets to go to different places. Entry everywhere will be possible with just one pass.
Friends,
Varanasi's tourist website, Kashi, has also been launched to provide all such information to the tourists from within the country and the world about what to see in Kashi; what are the famous places to eat and drink in Kashi; what are the places of entertainment and historical importance here. Now how will a person from outside know that this is the season of Malayio, or the joy of Chura Matar in the winter sun? How would that person know? Be it chaat of Godowlia or lassi of Ramnagar, all this information can now be found on the Kashi website.
Friends,
Today, the renovation work of several ghats on Ganga has also started. Be it modern bus shelters or modern facilities being built in the airport and railway station, this will further enhance the experience of the people coming to Varanasi.
My family members,
Today is a crucial day for the rail connectivity of the country, including Kashi. You are well aware that a massive campaign is going on in the country to increase the speed of railways. With the construction of Eastern and Western dedicated freight corridors for goods trains, the scenario of Railways will change. In line with this, the section between Pandit Deen Dayal Upadhyay Junction and New Bhaupur Junction has been inaugurated today. This will make it easier to get coal and other raw materials from Eastern Bharat to UP. This will also help a lot in transporting the goods made in the industries of Kashi region as well as the produce of farmers to Eastern India and abroad.
Friends,
Today, the 10,000th engine manufactured at Banaras Railway Engine Factory has also been put into operation. This strengthens our commitment towards 'Make in India, Make for the World'. To boost industrialization in different parts of UP, availability of both affordable and adequate electricity and gas is necessary. I am glad that due to the efforts of the double engine government, UP is making rapid progress in the field of solar energy. The 800 MW capacity solar power park at Chitrakoot will strengthen our commitment to provide adequate power in UP. This will create many employment opportunities and will also give impetus to the development of nearby villages. And besides solar energy, a strong network related to petroleum is also being developed in eastern Uttar Pradesh. These facilities, which are being developed in Deoria and Mirzapur, will also help in processing of petrol-diesel, bio-CNG, and ethanol.
My family members,
For a developed Bharat, it is very important to develop the country's women power, youth power, farmers and every poor. For me, these four categories are the most important categories. If these four categories become strong, the entire country will become strong. With this thinking in mind, our government is giving top priority to the interests of farmers. Through PM Kisan Samman Nidhi, so far Rs 30 thousand has been deposited in the bank accounts of every farmer in the country. This facility is also being provided to small farmers who did not have Kisan Credit Cards. Besides emphasizing on organic farming, our government is also developing modern systems for the farmers. In this ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra, all the farmers are getting very excited after looking at the drones. These drones are going to shape the future of our agricultural system. The spraying of both the pesticides and fertilizer will become easier. For this, the government has also started 'Namo Drone Didi' campaign. People in the villages call it Namo Didi. Under this campaign, sisters associated with self-help groups are being given training to operate drones. The day is not far when the sisters and daughters of Kashi are also going to leave their mark in the field of drones.
Friends,
Due to the efforts of all of you, the construction of the modern Banas Dairy Plant or Amul in Varanasi, is going on at a rapid pace and Shankar Bhai was telling me that the work will probably be completed in a month or half. Banas Dairy is investing more than Rs 500 crore in Varanasi. This dairy is also running a campaign for cow breeding so that milk production increases further. Banas Dairy has proved to be a boon for the farmers. Banas Dairy plants are already running in Lucknow and Kanpur. This year, Banas Dairy has paid more than Rs 1000 crore to the farmers of more than 4000 villages of UP. Another crucial work was done here in this programme. As dividend, Banas Dairy today has deposited more than Rs 100 crore in the bank accounts of dairy farmers of UP. I congratulate all the farmers who have received these benefits.
My family members,
This nectar of development that is flowing in Kashi will take this entire region to new heights. This entire region of Purvanchal had been neglected for decades. But with the blessings of Mahadev, now Modi is engaged in your service. There are elections across the country in just a few months from now. And Modi has given a guarantee to the country that in his third innings he will make Bharat the third largest economic power in the world. If I am giving this guarantee to the country today, it is because of all of you, my people of Kashi. You always stand by me, strengthening my resolutions.
Come, once again raise your hands and say - Namah: Parvati Pataye, Har Har Mahadev.
My heartiest congratulations!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.