প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত ১৯,১৫০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বাৰাণসী-নতুন দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে'লৰ ফ্লেগ অফ কৰে
স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত ইউনিফাইড টুৰিষ্ট পাছ ব্যৱস্থা আৰম্ভ
“কাশীৰ নাগৰিকৰ কামত যেতিয়া প্ৰশংসাৰ বৰষুণ হয় তেতিয়া মই অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ কৰোঁ”
“কাশী সমৃদ্ধিশালী হ’লে ইউ পি সমৃদ্ধিশালী হয়, আৰু ইউ পি সমৃদ্ধিশালী হ’লে দেশ সমৃদ্ধিশালী হয়”
“সমগ্ৰ দেশৰ লগতে কাশী বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ”
“মোদী কি গ্যাৰাণ্টী কি গাড়ী ছুপাৰ হিট কাৰণ চৰকাৰে নাগৰিকৰ ওচৰলৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰিছে, আনফালে ঘূৰা নাই”
“এই বছৰ বানাছ ডেইৰীয়ে ইউ পিৰ কৃষকক এক হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকা প্ৰদান কৰিছে”
“পূৰ্বাঞ্চলৰ এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো দশক দশক ধৰি অৱহেলিত হৈ আহিছে যদিও মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত এতিয়া মোদী আপোনালোকৰ সেৱাত নিয়োজিত”
18 DEC 2023 3:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত ১৯,১৫০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু দেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰে।
প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে প্ৰায় ১০,৯০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা নিউ পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় নগৰ-নিউ ভৌপুৰ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু অন্যান্য ৰে’ল প্ৰকল্প। তেওঁ নতুনকৈ উদ্বোধন কৰা ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰত বাৰাণসী-নতুন দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল, দোহৰীঘাট-মাউ মেমু ৰে’ল আৰু এযোৰ লং হ’ল গুডছ ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰে। বেনাৰস ইঞ্জিন ৱৰ্কছৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত ১০,০০০ সংখ্যক ইঞ্জিনকো তেওঁ ফ্লেগ অফ কৰে। তেওঁ ৩৭০ কোটিতকৈ অধিক ব্যয় সাপেক্ষে দুটা আৰ অ’ বিৰ সৈতে সেউজ ক্ষেত্ৰ শিৱপুৰ-ফুলৱাৰিয়া-লাহৰতৰা পথ উদ্বোধন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰা আন মূল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ২০টা পথ শক্তিশালী আৰু বহল কৰা; কাইঠি গাঁৱৰ সংগম ঘাট পথ আৰু পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় চিকিৎসালয়ত আৱাসিক ভৱন নিৰ্মাণ, পুলিচ লাইন আৰু পি এ চি ভুলনপুৰৰ দুটা ২০০ আৰু ১৫০ বিচনাযুক্ত বহুমহলীয়া বেৰেক বিল্ডিং, ৯টা স্থানত নিৰ্মাণ কৰা স্মাৰ্ট বাছ আশ্ৰয় শিবিৰ আৰু আলাইপুৰত নিৰ্মাণ কৰা ১৩২ কিলোৱাট চাবষ্টেচন নিৰ্মাণৰ কাম। তেওঁ স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত ইউনিফাইড টুৰিষ্ট পাছ ছিষ্টেমো আৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৪০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে চিত্ৰকূট জিলাত ৮০০ মেগাৱাট শক্তিৰ সৌৰ উদ্যান, ১০৫০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া মিৰ্জাপুৰত নতুন পেট্ৰলিয়াম তেল টাৰ্মিনেল, ৯০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ব্যয়ৰে বাৰাণসী-ভাদোহী ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ ৭৩১ বি (পেকেজ-২) বহল কৰা; জল জীৱন মিছনৰ অধীনত ২৮০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৬৯খন গ্ৰাম্য খোৱাপানী আঁচনিৰ লগতে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পকে ধৰি ৬৫০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
সভাত ভাষণ দি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেৱ দীপাৱলীৰ সময়ত সৰ্বাধিক বন্তি জ্বলাই গিনিজ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড গঢ়ি তোলাৰ বাবে বাৰাণসীবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। এই দৃশ্য প্ৰত্যক্ষভাৱে অনুভৱ কৰিবলৈ উপস্থিত নাথাকিলেও, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিদেশী বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু পৰ্যটককে ধৰি বাৰাণসী ভ্ৰমণ কৰাসকলে তেওঁক আপডেট কৰি ৰাখিছিল আৰু বাৰাণসী আৰু ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে প্ৰশংসা শুনি তেওঁ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিল। “কাশীৰ নাগৰিকৰ কামত যেতিয়া প্ৰশংসাৰ বৰষুণ হয় তেতিয়া মই অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ কৰোঁ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, তেওঁ লগতে কয় যে ভগৱান মহাদেৱৰ ভূমিৰ সেৱাৰ প্ৰতি সমৰ্পণ কেতিয়াও অত্যধিক হ’ব নোৱাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী আৰু আধাৰশিলা স্থাপনত দিয়া ভাষণত কয় যে যেতিয়া কাশী সমৃদ্ধিশালী হয় তেতিয়া ইউপি সমৃদ্ধিশালী হয় আৰু যেতিয়া ইউপি সমৃদ্ধিশালী হয় তেতিয়া দেশ সমৃদ্ধিশালী হয়। তেওঁ কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনৰ সময়ত মোৰ এই আত্মবিশ্বাসৰে অনুভৱ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে বাৰাণসীৰ গাঁওসমূহত, পানী যোগান, বি এইচ ইউ ট্ৰমা চেণ্টাৰত ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ইউনিট, পথ, ৰে'লৱে, বিমানবন্দৰ, শক্তি, সৌৰশক্তি, গংগা ঘাট আৰু আন বহু ক্ষেত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ ফলত অঞ্চলটোৰ উন্নয়নৰ গতি বৃদ্ধি পাব। তেওঁ কালি সন্ধিয়া কাশী-কন্যাকুমাৰী তামিল সংগমম ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি আজি বাৰাণসী-নতুন দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু দোহৰীঘাট-মাউ মেমু ৰে’লক ফ্লেগ অফ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে সকলো নাগৰিককে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, “সমগ্ৰ দেশৰ লগতে কাশীও উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ”। তেওঁ কয় যে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা হাজাৰ হাজাৰ গাঁও-নগৰত উপনীত হৈছে, য’ত কোটি কোটি নাগৰিকে ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে বাৰাণসীত বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা (ভিবিএছৱাই) ভ্যানক মানুহে ‘মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীৰ গাড়ী’ বুলি কয়। তেওঁ কয়, "চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে সেই সকলো যোগ্য নাগৰিকক চৰকাৰী আঁচনিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা যি ইয়াৰ হকদাৰ।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এইখন সেই চৰকাৰ যি নাগৰিকৰ সৈতে সম্পৰ্ক বজাই ৰাখিছে আৰু তেওঁলোকৰ পৰা বিচ্ছিন্ন নহয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মোদীৰ গ্যাৰাণ্টীৰ গাড়ী ছুপাৰ হিট।" তেওঁ কয় যে যি লাভাৰ্থী পূৰ্বতে চৰকাৰী কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল তেওঁলোকক বাৰাণসীত ভিবিএছৱাইৰ সৈতে জড়িত কৰা হৈছে। তেওঁ বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত লাভ কৰা আয়ুষ্মান কাৰ্ড, বিনামূলীয়া ৰেচন কাৰ্ড, পকা ঘৰ, টেপৰ পানীৰ সংযোগ আৰু উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ আদি সুবিধাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই মানুহৰ মাজত আন যিকোনো মাধ্যমতকৈ অধিক মানুহৰ আস্থা জগাই তুলিছে। এই বিশ্বাসে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংগনৱাড়ী শিশুসকলৰ আস্থাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়ত এগৰাকী হিতাধিকাৰী তথা লাখপতি দিদি শ্ৰীমতী চন্দা দেৱীৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপৰো শলাগ লয়। বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাত নিজৰ জ্ঞান-বৰ্ধনৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাই ৰাজহুৱা খণ্ডত কাম কৰাসকলৰ বাবে এক ভ্ৰমণকাৰী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহানগৰখনৰ সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে বিশ্বাস আৰু পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাশীৰ গৌৰৱ দিনক দিনে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে কাশীত পৰ্যটনে কৰ্মসংস্থাপনৰ নতুন পথ সৃষ্টি কৰিছে কিয়নো জীৰ্ণোদ্ধাৰৰ পাছত ১৩ কোটিৰো অধিক ভক্তই কাশী বিশ্বনাথ ধামত দৰ্শন কৰিছে। তেওঁ স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা দেশবাসীক দিয়া ভাষণত দিয়া বাৰ্তাৰ কথাও সোঁৱৰাই দিয়ে, যেতিয়া তেওঁ দেশবাসীক আহ্বান জনাইছিল যে তেওঁলোকে বিদেশলৈ যোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰাৰ পূৰ্বে ১৫টা ঘৰুৱা পৰ্যটনস্থলী পৰিদৰ্শন কৰক। তেওঁ এই কথাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে মানুহে ঘৰুৱা পৰ্যটন গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত সংহত পৰ্যটন পাছ ব্যৱস্থাকে ধৰি চহৰৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ পৰ্যটন ৱেবছাইট ‘কাশী’ মুকলি কৰাৰ লগতে পৰ্যটন সুবিধাৱলীত সংস্কাৰৰ বাবে পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ গংগা ঘাটত নৱীকৰণ কাৰ্য আৰম্ভ কৰা, আধুনিক বাছ আশ্ৰয়, বিমানবন্দৰ আৰু ৰে'ল ষ্টেচনত সা-সুবিধা আদিৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰে’লৱে সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পসমূহৰ সবিশেষ অৱগত কৰি, সমৰ্পিত পূব আৰু পশ্চিম মালবাহী কৰিড’ৰ, নিউ পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় নগৰ-নিউ ভাউপুৰৰ উদ্বোধনী সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় কাৰখানাত নিৰ্মিত ১০,০০০তম ৰে’ল ইঞ্জিন কাৰ্যক্ষম হোৱাত সুখ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ সৌৰ-শক্তি খণ্ডত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে চিত্ৰকুটত ৮০০ মেগাৱাট শক্তিৰ সৌৰশক্তি উদ্যানখন উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ যোগানৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ নিদৰ্শন। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেৱৰাই আৰু মিৰ্জাপুৰৰ এই সুবিধাসমূহে ৰাজ্যখনত পেট্ৰ’ল ডিজেল, বায়’-চিএনজি আৰু ইথানল প্ৰচেছিঙৰ ক্ষেত্ৰত পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিকশিত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ পূৰ্ব চৰ্ত হিচাপে নাৰী শক্তি, যুৱ শক্তি, কৃষক আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁৰ বাবে এয়া মাত্ৰ চাৰিটা জাতি আৰু ইয়াক শক্তিশালী কৰিলেহে দেশ শক্তিশালী হ’ব। এই আস্থাৰেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে কৃষকৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে আৰু পি এম কিষাণ সন্মান নিধিৰ দৰে আঁচনিৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত ৩০ হাজাৰ কোটি টকা কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ ট্ৰেন্সফাৰ কৰা হৈছে, কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত জোৰ আৰু কৃষকৰ ড্ৰোন, যাৰ ফলত সাৰ স্প্ৰে কৰাটো সহজ হৈ পৰিব। তেওঁ নমো ড্ৰোন দিদি কাৰ্যসূচীৰ কথাও উল্লেখ কৰে য’ত আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ব।
আগন্তুক আধুনিক বানাস দুগ্ধ উদ্যোগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বানাস ডেইৰীয়ে ৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকা বিনিয়োগ কৰি আছে আৰু দুগ্ধ পশুধন বৃদ্ধিৰ বাবে অভিযান চলাই আছে। তেওঁ কয় যে বানাস ডেইৰী বেনাৰসৰ খেতিয়কসকলৰ বাবে আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। লক্ষ্ণৌ আৰু কানপুৰত বানাস ডেইৰীৰ প্ৰকল্প আগৰেপৰাই চলি আছে। এইবছৰ বানাস ডেইৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৪ হাজাৰৰো অধিক গাঁৱৰ কৃষকক এক হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকা প্ৰদান কৰিছে। বানাস ডেইৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ দুগ্ধ পালকৰ একাউণ্টত লভ্যাংশ হিচাপে ১০০ কোটিৰো অধিক টকা জমা কৰিছে ।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে বাৰাণসীৰ উন্নয়নৰ ধাৰাটোৱে সমগ্ৰ অঞ্চলটোক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। তেওঁ কয় যে দশক দশক ধৰি পূৰ্বাঞ্চল অৱহেলিত হ’লেও মহাদেৱৰ আশীৰ্বাদত এতিয়া মোদী ইয়াৰ সেৱাত নিয়োজিত। কেইমাহমানৰ পিছত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মোদীয়ে তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ গ্যাৰাণ্টী প্ৰদান কৰিছে। আজি যদি মই দেশক এই গ্যাৰাণ্টী দিছোঁ, তেন্তে সেয়া আপোনালোক সকলোৰে বাবে, মোৰ কাশীৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ বাবে। আপোনালোক সদায় মোৰ সংকল্পক শক্তিশালী কৰি মোৰ কাষত থিয় দিছে।
এই উপলক্ষে উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত যোগী আদিত্যনাথ, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত কেশৱ প্ৰসাদ মৌৰ্য আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
বিগত ৯ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰাণসীৰ পৰিদৃশ্য সলনি কৰা আৰু বাৰাণসী আৰু ইয়াৰ দাঁতিকাষৰীয়া অঞ্চলত বসবাস কৰা লোকসকলৰ জীৱন যাপন সহজ কৰি তোলাত বিশেষভাৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই দিশত আন এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ১৯,১৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রায় ১০,৯০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নির্মিত নিউ পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় নগৰ-নিউ ভাউপুৰ ডেডিকেটেড মালবাহী কৰিডৰ প্রকল্প উদ্বোধন কৰে৷ উদ্বোধন হ’বলগীয়া আন ৰে’ল প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে বালিয়া-গাজীপুৰ চহৰৰ ৰে’ল লাইন ডাবলিং প্ৰকল্প; ইন্দৰা-দোহৰিঘাট ৰে'লৱে লাইন গেজ ৰূপান্তৰ প্ৰকল্পকে ধৰি অন্যান্য আঁচনিসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱ উদ্বোধন কৰা ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰত বাৰাণসী-নতুন দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল, দোহাৰিঘাট-মাউ মেমু ৰে’ল আৰু দুখন দীৰ্ঘ দূৰত্বৰ মালবাহী ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰে। তেওঁ বেনাৰস লকমটিভ ৱৰ্কছে নিৰ্মাণ কৰা ১০ হাজাৰতম ইঞ্জিনটোও ফ্লেগ অফ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৭০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মিত দুখন ৰে'লৱে অভাৰ ব্ৰীজ (আৰঅ'বই)ৰ লগতে সেউজ-ক্ষেত্ৰ শিৱপুৰ-ফুলৱাৰিয়া-লাহৰতৰা পথটো উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ ফলত বাৰাণসী চহৰৰ উত্তৰ আৰু দক্ষিণ অংশৰ মাজত যাতায়ত সহজ হ’ব আৰু দৰ্শনাৰ্থীৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিবলগীয়া আন আন বৃহৎ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ২০টা পথ শক্তিশালী আৰু বহল কৰা; কেঠি গাঁৱত সংগম ঘাট পথ আৰু পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায় চিকিৎসালয়ৰ আৱাসগৃহ নিৰ্মাণৰ কামো অন্তৰ্ভুক্ত।
তদুপৰি, আৰক্ষী কৰ্মীৰ থকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে পুলিচ লাইন আৰু পিএচি ভুল্লানপুৰত ২০০ আৰু ১৫০খনকৈ বিচনাযুক্ত দুটা বহুমহলীয়া বেৰেক বিল্ডিং, ৯টা স্থানত নিৰ্মিত স্মাৰ্ট বাছ আশ্ৰয় আৰু আলাইপুৰত নিৰ্মাণ কৰা ১৩২ কিলোৱাট ছাবষ্টেচনৰ উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যটকৰ বিশদ তথ্যৰ বাবে এটা ৱেবছাইট আৰু এক সংহত পৰ্যটক পাছ ব্যৱস্থা মুকলি কৰে। এই সংহত পাছৰ জৰিয়তে শ্ৰী কাশী বিশ্বনাথ ধাম, গংগা ক্ৰুজ আৰু সাৰনাথৰ লাইট এণ্ড ছাউণ্ড শ্ব’ৰ বাবে একক প্লেটফৰ্মৰ টিকট বুকিং প্ৰদান কৰা হ’ব, যি সংহত কিউআৰ ক’ড সেৱা প্ৰদান কৰিব।
ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬৫০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। অনবীকৰণযোগ্য শক্তি সম্পদৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ৪০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে চিত্ৰকুট জিলাত ৮০০ মেগাৱাট শক্তিৰ সৌৰ উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। পেট্ৰলিয়াম যোগান শৃংখল বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁ মিৰ্জাপুৰত ১০৫০ কোটি টকাৰো অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া নতুন পেট্ৰলিয়াম তেল টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা আন আন প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ৯০০ কোটিৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে বাৰাণসী-ভাদোহী ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ এনএইচ ৭৩১ বি (পেকেজ-২)ৰ বহল কৰা; জল জীৱন মিছনৰ অধীনত ২৮০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৬৯খন গ্ৰাম্য খোৱাপানী আঁচনি; বি এইচ ইউ ট্ৰমা চেণ্টাৰত ১৫০খন বিচনা ক্ষমতাসম্পন্ন ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ইউনিট নিৰ্মাণ; ৮টা গংগা ঘাটৰ পুনৰ উন্নয়নৰ কাম, দিব্যাংগ আৱাসিক মাধ্যমিক বিদ্যালয়ৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য্য আৰু অন্যান্য আঁচনিসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth over Rs 19,150 crores in Varanasi, Uttar Pradesh
Flags off Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express Train
Launches Unified Tourist Pass System under Smart City Mission
“I feel immense pride when the work of Kashi’s citizens is showered with praise”
“UP prospers when Kashi prospers, and the country prospers when UP prospers”
“Kashi along with the entire country is committed to the resolve of Viksit Bharat”
“Modi Ki Guarantee Ki Gadi is a super hit as government is trying to reach the citizens, not the other way round”
“This year, Banas Dairy has paid more than one thousand crore rupees to the farmers of UP”
“This entire area of ​​Purvanchal has been neglected for decades but with the blessings of Mahadev, now Modi is engaged in your service”
18 DEC 2023 3:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 19,150 crores in Varanasi, Uttar Pradesh today.
The projects include the inauguration of New Pandit Deendayal Upadhyay Nagar-New Bhaupur Dedicated Freight Corridor Project built at a cost of around Rs 10,900 crore among other railway projects. He flagged off Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express train, Dohrighat-Mau MEMU train and a pair of Long Haul goods trains at the newly inaugurated Dedicated Freight Corridor. He also flagged off the 10,000th locomotive made by Banaras Locomotive Works. He inaugurated green-field Shivpur-Phulwaria-Lahartara road along with two ROBs at a cost of more than Rs 370 crores. Other key projects being inaugurated by the Prime Minister include the strengthening and widening of 20 roads; Sangam Ghat road in Kaithi village and the construction of residential buildings in Pandit Deendayal Upadhyay Hospital, two 200 and 150-bed multi-storey barrack buildings in Police line and PAC Bhullanpur, smart bus shelters built at 9 locations and 132 KW substation built at Alaipur. He also launched the Unified Tourist Pass System under the Smart City Mission.
The Prime Minister laid the foundation stone of various projects worth more than Rs 6500 crores including an 800 MW solar park in Chitrakoot district at a cost of around Rs 4000 crores, new petroleum oil terminal at Mirzapur to be built at a cost of over Rs 1050 crores, widening of Varanasi-Bhadohi NH 731 B (Package-2) at a cost of over Rs 900 crores; 69 rural drinking water schemes under Jal Jeevan Mission at a cost of Rs 280 crores and various other health sector projects.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the people of Varanasi for creating a Guinness World Record for lighting the most number of diyas during Dev Deepavali. Even though he was not present to experience the spectacle firsthand, the Prime Minister said that he was kept updated by those visiting Varanasi including foreign dignitaries and tourists and boasted about the pride he felt upon hearing the praises for Varanasi and its citizens. “I get immense pride when the work of Kashis’s citizen are showered with praise”, the Prime Minister said, adding that the dedication to the service of the land of Lord Mahadev can never be enough.
“UP prospers when Kashi prospers, and the country prospers when UP prospers”, the Prime Minister remarked, mentioning the same belief in the inauguration and foundation stone laying of development projects worth approximately Rs 20,000 crores. He mentioned water supply to villages of Varanasi, Critical Care Unit in BHU Trauma Center, roads, railways, airports, electricity, solar energy, Ganga Ghats and various other sectors, and said that it will further the pace of development in the region. He also mentioned flagging off the Kashi-Kanyakumari Tamil Sangamam Train yesterday evening, and the Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express, and Dohrighat-Mau MEMU trains which were flagged off today. The Prime Minister congratulated everyone for the development projects of today.
“Kashi along with the entire country is committed to the resolution of Viksit Bharat”, Prime Minister Modi said noting that the Viksit Bharat Sankalp Yatra has reached thousands of villages and cities where crores of citizens are connecting with it. Shri Modi mentioned joining the Viksit Bharat Sankalp Yatra in Varanasi and said that the VBSY Vans are being referred to as the ‘Modi Ki Guarantee Ki Gadi’ by the people. “Government aims to include all eligible citizens who are entitled to government schemes”, the Prime Minister said emphasizing that it is the government which is reaching out to the citizens and not the other way round. “Modi Ki Guarantee Ki Gadi is a super hit”, the Prime Minister said observing that thousands of beneficiaries who remained deprived earlier, have been connected with VBSY in Varanasi. He gave examples of benefits like Ayushman Cards, free ration cards, pucca houses, tapped water connections, and Ujjwala Gas connections which were availed during VBSY. “VBSY has instilled faith in the people more than anything else”, the Prime Minister said, observing that this belief has strengthened the resolve of making India a developed nation by 2047. The Prime Minister expressed immense satisfaction with the self-confidence of Anganwadi children and also appreciated his interaction with Smt Chanda Devi, a beneficiary and a Lakhpati Didi during his VBSY visit. Throwing light on his learning experience of the VBSY, the Prime Minister said, “VBSY is a traveling university for those working in the public domain.”
The Prime Minister dwelled on the benefits of the beautification of the city. Glory of Kashi as a center of faith and tourism is flourishing day by day, he said. Tourism is creating new avenues of jobs as more than 13 crore devotees have performed darshans at Kashi Vishwanath Dham after the renovation, he informed. He reminded the people about his exhortation from the ramparts of the Red Fort about visiting 15 domestic destinations before planning to go abroad. He expressed satisfaction that people are taking to domestic tourism. The Prime Minister listed steps for improving tourism facilities including Unified Tourist Pass System under the Smart City Mission and launch of tourist website ‘Kashi’ to provide information about the city. He also mentioned the commencement of renovation work on the Ganga Ghats, modern bus shelters, facilities at airport and railway station.
Elaborating on railways-related projects, PM Modi talked about dedicated eastern and western freight corridors, inauguration of New Pandit Deendayal Upadhyay Nagar-New Bhaupur. The Prime Minister also expressed happiness on the commissioning of the 10000th railway engine manufactured in the local factory. He also noted the efforts of the double-engine government in the field of solar power. 800 MW solar power park in Chitrakoot is an example of our commitment to reliable power supply in UP, he said. Facilities in Deorai and Mirzapur will address the need for petroleum products in the state with regard to petrol diesel, bio-CNG and ethanol processing.
The Prime Minister stressed the development of Nari Shakti, Yuva Shatki, the farmers and the poor as a prerequisite to Viksit Bharat. “These are the only four castes for me, and strengthening them will strengthen the nation”, Shri Modi emphasized. With this belief, the Prime Minister said that the government has prioritized the welfare of farmers and mentioned schemes like PM Kisan Sammanidhi where Rs 30,000 crores have been transferred into bank accounts of farmers, Kisan Credit cards, emphasis on natural farming, and Kisan drones which will make spraying of fertilizers easier. He also touched upon Namo Drone Didi program where women associated with self-help groups will be provided training.
Referring to the upcoming modern Banas Dairy plant where Banas Dairy is investing more than Rs 500 crores and running a campaign to increase dairy livestock, PM Modi said that Banas Dairy will prove to be a boon for farmers of Banaras. Banas Dairy plants are already running in Lucknow and Kanpur. This year, Banas Dairy has paid more than one thousand crore rupees to the farmers of more than 4 thousand villages of UP. In the programme today, Banas Dairy deposited more than 100 crore rupees in the accounts of UP dairy farmers as dividends.
Concluding the address, the Prime Minister reiterated that the stream of development in Varanasi will take the entire region to new heights. He pointed out that even though the area of Purvanchal had been neglected for decades, Modi is engaged in its service now with the blessing of Mahadev. Noting the advent of general elections in a few months, the Prime Minister said that Modi has guaranteed to make India the third largest economic power in the world in the third term. “If I am giving this guarantee to the country today, it is because of all of you, my family members of Kashi. You always stand by me, strengthening my resolutions”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Keshav Prasad Maurya, and Ministers from the Government of Uttar Pradesh were present on the occasion.
Background
In the last nine years, the Prime Minister has put a special focus on transforming the landscape of Varanasi and enhancing the ease of living for the people living in Varanasi and adjoining regions. Taking another step in this direction, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of various development projects costing around Rs 19,150 crore.
The Prime Minister inaugurated New Pandit Deendayal Upadhyay Nagar-New Bhaupur Dedicated Freight Corridor Project built at a cost of around Rs 10,900 crore. Other railway projects which will be inaugurated include Ballia-Ghazipur City rail line doubling project; Indara-Dohrighat rail line gauge conversion project, among others.
The Prime Minister flagged off Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express train, Dohrighat-Mau MEMU train and a pair of Long Haul goods trains at the newly inaugurated Dedicated Freight Corridor. He also flagged off the 10,000th locomotive made by Banaras Locomotive Works.
The Prime Minister inaugurated green-field Shivpur-Phulwaria-Lahartara road along with two ROBs at a cost of more than Rs 370 crore. It will ease the traffic moment between the north and south parts of Varanasi city and will enhance visitors' convenience. Further key projects being inaugurated by the Prime Minister include the strengthening and widening of 20 roads; Sangam Ghat road in Kaithi village and the construction of residential buildings in Pandit Deendayal Upadhyay Hospital.
Additionally, to cater for the housing needs of police personnel, two 200 and 150-bed multi-storey barrack buildings in Police Line and PAC Bhullanpur, smart bus shelters built at 9 locations and 132 KW substation built at Alaipur were inaugurated by the Prime Minister.
Under the Smart City Mission, a website for detailed tourist information and the Unified Tourist Pass System was launched by the Prime Minister. The unified pass will provide single platform ticket booking for Shri Kashi Vishwanath Dham, Ganga Cruise, and Sarnath's light and sound show, offering integrated QR code services.
The Prime Minister also laid the foundation stone of various projects worth more than Rs 6500 crore. In order to increase the production of non-renewable energy resources, the Prime Minister laid the foundation of an 800 MW solar park in Chitrakoot district at a cost of around Rs 4000 crores. To augment the petroleum supply chain, he will lay the foundation for the construction of a new petroleum oil terminal at Mirzapur to be built at a cost of over Rs 1050 crores.
Other projects whose foundation stones were laid by Prime Minister include the widening of Varanasi-Bhadohi NH 731 B (Package-2) at a cost of over Rs 900 crores; 69 rural drinking water schemes under Jal Jeevan Mission at a cost of Rs 280 crores; construction of 150-bed capacity Critical Care Unit in BHU Trauma Center; redevelopment work of 8 Ganga Ghats, construction work of Divyang residential secondary school among others.