ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୯,୧୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ବାରଣାସୀ - ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ଟୁରିଷ୍ଟ ପାସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
“କାଶୀର ଲୋକ ମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ”
“କାଶୀ ସମୃଦ୍ଧ ହେଲେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସମୃଦ୍ଧ ହେଲେ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ”
"ସମଗ୍ର ଦେଶ ସହ କାଶୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ"
“ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କି ଗାଡି ସୁପରହିଟ ହୋଇଛି, କାରଣ ସରକାର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ନୁହେଁ “
“ଚଳିତ ବର୍ଷ ବନାସ ଡାଏରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଏକ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛି “
“ପୂର୍ବାଂଚଳର ଏହି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି, କିନ୍ତୁ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏବେ ମୋଦି ଆପଣଙ୍କ ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି “
18 DEC 2023 3:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରଣାସୀ ଠାରେ ୧୯,୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ନ୍ୟୁ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ନଗର - ନ୍ୟୁ ଭାଉପୁର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ବାରଣସୀ - ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍‌, ଦୋହରିଘାଟ - ମାଉ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ନବନିର୍ମିତ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରରେ ଏକ ଯୋଡ଼ା ଲଙ୍ଗ୍ ହାଉଲ୍ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ସେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ବନାରସ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ୱାର୍କସ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ୧୦,୦୦୦ତମ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ୩୭୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦୁଇଟି ଆରଓବି ସହ ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ଶିବପୁର - ଫୁଲୱାରିଆ - ଲହରତାରା ରାସ୍ତାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିବା ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ଟି ରାସ୍ତାର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଓ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ , କୈଥି ଗ୍ରାମର ସଙ୍ଗମ ଘାଟ ରାସ୍ତା ଓ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଆବାସିକ କୋଠା, ପୁଲିସ ଲାଇନ୍ ଓ ପିଏସି ଭୁଲନପୁରରେ ଦୁଇଟି ୨୦୦ ଓ ୧୫୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ବହୁମହଲା ବ୍ୟାରାକ୍ କୋଠା, ୯ଟି ସ୍ଥାନରେ ସ୍ମାର୍ଟ ବସ୍ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ଓ ଅଲାଇପୁରରେ ୧୩୨ କିଲୋୱାଟ୍ ସବ୍‌ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସେ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ଟୁରିଷ୍ଟ ପାସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରାୟ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଚିତ୍ରକୁଟ ଜିଲ୍ଲାରେ ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଶିଷ୍ଟ ସୌର ପାର୍କ, ୧୦୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମିର୍ଜାପୁର ଠାରେ ନୂତନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ତୈଳ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ, ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବାରଣାସୀ - ଭଦୋହି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୭୩୧ ବି (ପ୍ୟାକେଜ-୨)ର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ , ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୨୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୬୯ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ୬୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବ ଦୀପାବଳିରେ ସର୍ବାଧିକ ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳନ କରି ଗିନିଜ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ବାରଣାସୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଯଦିଓ ସେ ଏହି ଦୃଶ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିଲେ, ତଥାପି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ମାନଙ୍କ ସମେତ ବାରଣାସୀ ଗସ୍ତ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ଏସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଏହାର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା ଶୁଣି ସେ ଅନୁଭବ କରିଥିବା ଗର୍ବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । "ଯେତେବେଳେ କାଶୀର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଏ ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହା ସହିତ ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭଗବାନ ମହାଦେବଙ୍କ ଭୂମିର ସେବା ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ କେବେ ବି ଯଥେଷ୍ଟ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ପାଖାପାଖି ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସରେ ସମାନ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, "କାଶୀ ସମୃଦ୍ଧ ହେଲେ ୟୁପି (ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ) ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ ଏବଂ ୟୁପି ସମୃଦ୍ଧ ହେଲେ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ" । ବାରଣାସୀର ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ, ବିଏଚୟୁ ଟ୍ରମା ସେଣ୍ଟରର କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ୟୁନିଟ୍‌, ସଡ଼କ, ରେଳବାଇ, ବିମାନବନ୍ଦର, ବିଜୁଳି, ସୌର ଶକ୍ତି, ଗଙ୍ଗାର ବିଭିନ୍ନ ଘାଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶର ଗତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ । ସେ ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ କାଶୀ - କନ୍ୟାକୁମାରୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ବାରଣାସୀ - ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ଦୋହରିଘାଟ - ମାଉ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
"ସମଗ୍ର ଦେଶ ସହିତ କାଶୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁଠାରେ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାରଣାସୀରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗ ଦେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିବିଏସୱାଇ ଭ୍ୟାନକୁ ଲୋକମାନେ 'ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କି ଗାଡି' ବୋଲି ସମ୍ବୋଧନ କରୁଛନ୍ତି । "ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବାକୁ ହକ୍‌ଦାର ଥିବା ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ନୁହେଁ । "ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କି ଗାଡି ଏକ ସୁପରହିଟ୍‌", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ବାରଣାସୀରେ ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ ସହିତ ଯୋଡାଯାଇଛି । ସେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ, ମାଗଣା ରାସନ କାର୍ଡ, ପକ୍କା ଘର, ଜଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଭଳି ସୁବିଧାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ଭିବିଏସୱାଇ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ଼ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭିବିଏସୱାଇ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଜିନିଷ ଅପେକ୍ଷା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି" । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି ପିଲାଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭିବିଏସୱାଇ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ତଥା ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଶ୍ରୀମତୀ ଚନ୍ଦା ଦେବୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭିବିଏସୱାଇ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷଣ ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭିବିଏସୱାଇ ହେଉଛି ସର୍ବସାଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ” ।
ସହରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣର ଉପକାରିତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆସ୍ଥା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ କାଶୀର ଗୌରବ ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ମରାମତି ପରେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମରେ ୧୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ନିଯୁକ୍ତିର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ବିଦେଶ ଯିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ଭିତରେ ଥିବା ୧୫ଟି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ତାଙ୍କର ଉପଦେଶ ବିଷୟରେ ସେ ଲୋକଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ଘରୋଇ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆପଣାଉଥିବାରୁ ସେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୟୁନିଫାଇଡ୍ ଟୁରିଷ୍ଟ ପାସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସହର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ୱେବସାଇଟ୍ 'କାଶୀ' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସମେତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗଙ୍ଗା ଘାଟ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବସ୍ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ, ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ସୁବିଧା ପାଇଁ ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ରେଳବାଇ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରର ଲୋକାର୍ପଣ, ନ୍ୟୁ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ନଗର - ନ୍ୟୁ ଭାଉପୁରର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସ୍ଥାନୀୟ କାରଖାନାରେ ନିର୍ମିତ ୧୦,୦୦୦ତମ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଚିତ୍ରକୁଟରେ ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପାର୍କ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଦେଓରାଇ ଏବଂ ମିର୍ଜାପୁରରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଡିଜେଲ, ବାୟୋ - ସିଏନ୍‌ଜି ଏବଂ ଇଥାନଲ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଯୁବ ଶକ୍ତି, କୃଷକ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଏଗୁଡିକ ମୋ ପାଇଁ କେବଳ ଚାରିଟି ଜାତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମଜବୁତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କୃଷକ ମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସ୍ୱନିଧି ଭଳି ଯୋଜନା ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି, କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ କିଷାନ ଡ୍ରୋନ ଯୋଜନା ଯାହା ସାର ସିଞ୍ଚନକୁ ସହଜ କରିବ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡିତ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଆଗାମୀ ଆଧୁନିକ ବନାସ ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନାସ ଡାଏରୀ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ପଶୁସମ୍ପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛି, ବନାରସର କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବନାସ ଡାଏରୀ ଏକ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଓ କାନପୁରରେ ବନାସ ଡାଏରୀ କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବନାସ ଡାଏରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଏକ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବନାସ ଡାଏରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଲାଭାଂଶ ଆକାରରେ ଜମା କରିଛି ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ ଯେ ବାରାଣସୀରେ ବିକାଶର ଧାରା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବାଂଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୋଦି ଏବେ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହାର ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ଆଗମନ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦି ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଯଦି ମୁଁ ଆଜି ଦେଶକୁ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି, ତେବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, କାଶୀରେ ରହୁଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ । ଆପଣମାନେ ସର୍ବଦା ମୋ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ମୋର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତି" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରଣାସୀର ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଏବଂ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖାପାଖି ୧୯,୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପାଖାପାଖି ୧୦,୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ନ୍ୟୁ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ନଗର -ନ୍ୟୁ ଭାଉପୁର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଉଦଘାଟନ ହେବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବାଲିଆ - ଗାଜିପୁର ସିଟି ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଇନ୍ଦାରା - ଦୋହରିଘାଟ ରେଳ ଲାଇନ୍ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବନିର୍ମିତ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବାହୀ କରିଡରରେ ବାରଣାସୀ - ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍‌, ଦୋହରିଘାଟ - ମାଉ ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଏକ ଯୋଡ଼ା ଲମ୍ବା ହଲ୍ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍‌କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ବନାରସ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ୱାର୍କସ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ୧୦,୦୦୦ତମ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୭୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦୁଇଟି ଆରଓବି ସହିତ ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ଶିବପୁର - ଫୁଲୱାରିଆ - ଲହରତାରା ରାସ୍ତାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବାରଣାସୀ ସହରର ଉତ୍ତର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରାଫିକ ଯାତାୟତ ସହଜ ହେବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ୨୦ଟି ରାସ୍ତାର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଓ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ , କୈଥି ଗ୍ରାମର ସଙ୍ଗମ ଘାଟ ରାସ୍ତା ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଆବାସିକ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆବାସ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପୁଲିସ ଲାଇନ୍ ଓ ପିଏସି ଭୁଲନପୁରରେ ୨୦୦ ଓ ୧୫୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ବହୁମହଲା ବ୍ୟାରାକ୍ କୋଠା, ୯ଟି ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମିତ ସ୍ମାର୍ଟ ବସ୍ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ଓ ଅଲାଇପୁରରେ ନିର୍ମିତ ୧୩୨ କିଲୋୱାଟ୍ ସବ୍‌ଷ୍ଟେସନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପାଇଁ ଏକ ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ଟୁରିଷ୍ଟ ପାସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି ୟୁନିଫାଇଡ୍ ପାସ୍ ରେ ଶ୍ରୀ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ, ଗଙ୍ଗା କ୍ରୁଜ୍ ଏବଂ ସାରନାଥଙ୍କ ଲାଇଟ୍ ଆଣ୍ଡ ସାଉଣ୍ଡ ସୋ\' ପାଇଁ ଏକକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଟିକେଟ୍ ବୁକିଂ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସମନ୍ୱିତ କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ପଦର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚିତ୍ରକୁଟ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାୟ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ସୌର ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେ ମିର୍ଜାପୁର ଠାରେ ୧୦୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ନୂତନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ତୈଳ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ।
୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବାରଣାସୀ - ଭଦୋହି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୭୩୧ ବି (ପ୍ୟାକେଜ-୨) ର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ; ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୨୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୬୯ଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନା; ବିଏଚ୍‌ୟୁ ଟ୍ରମା ସେଣ୍ଟରରେ ୧୫୦ ଶଯ୍ୟା କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ରିଟିକାଲ କେୟାର ୟୁନିଟ୍ ନିର୍ମାଣ; ୮ଟି ଗଙ୍ଗା ଘାଟର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଆବାସିକ ମାଧ୍ୟମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation multiple development projects worth over Rs 19,150 crores in Varanasi, Uttar Pradesh
Flags off Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express Train
Launches Unified Tourist Pass System under Smart City Mission
“I feel immense pride when the work of Kashi’s citizens is showered with praise”
“UP prospers when Kashi prospers, and the country prospers when UP prospers”
“Kashi along with the entire country is committed to the resolve of Viksit Bharat”
“Modi Ki Guarantee Ki Gadi is a super hit as government is trying to reach the citizens, not the other way round”
“This year, Banas Dairy has paid more than one thousand crore rupees to the farmers of UP”
“This entire area of ​​Purvanchal has been neglected for decades but with the blessings of Mahadev, now Modi is engaged in your service”
18 DEC 2023 3:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 19,150 crores in Varanasi, Uttar Pradesh today.
The projects include the inauguration of New Pandit Deendayal Upadhyay Nagar-New Bhaupur Dedicated Freight Corridor Project built at a cost of around Rs 10,900 crore among other railway projects. He flagged off Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express train, Dohrighat-Mau MEMU train and a pair of Long Haul goods trains at the newly inaugurated Dedicated Freight Corridor. He also flagged off the 10,000th locomotive made by Banaras Locomotive Works. He inaugurated green-field Shivpur-Phulwaria-Lahartara road along with two ROBs at a cost of more than Rs 370 crores. Other key projects being inaugurated by the Prime Minister include the strengthening and widening of 20 roads; Sangam Ghat road in Kaithi village and the construction of residential buildings in Pandit Deendayal Upadhyay Hospital, two 200 and 150-bed multi-storey barrack buildings in Police line and PAC Bhullanpur, smart bus shelters built at 9 locations and 132 KW substation built at Alaipur. He also launched the Unified Tourist Pass System under the Smart City Mission.
The Prime Minister laid the foundation stone of various projects worth more than Rs 6500 crores including an 800 MW solar park in Chitrakoot district at a cost of around Rs 4000 crores, new petroleum oil terminal at Mirzapur to be built at a cost of over Rs 1050 crores, widening of Varanasi-Bhadohi NH 731 B (Package-2) at a cost of over Rs 900 crores; 69 rural drinking water schemes under Jal Jeevan Mission at a cost of Rs 280 crores and various other health sector projects.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the people of Varanasi for creating a Guinness World Record for lighting the most number of diyas during Dev Deepavali. Even though he was not present to experience the spectacle firsthand, the Prime Minister said that he was kept updated by those visiting Varanasi including foreign dignitaries and tourists and boasted about the pride he felt upon hearing the praises for Varanasi and its citizens. “I get immense pride when the work of Kashis’s citizen are showered with praise”, the Prime Minister said, adding that the dedication to the service of the land of Lord Mahadev can never be enough.
“UP prospers when Kashi prospers, and the country prospers when UP prospers”, the Prime Minister remarked, mentioning the same belief in the inauguration and foundation stone laying of development projects worth approximately Rs 20,000 crores. He mentioned water supply to villages of Varanasi, Critical Care Unit in BHU Trauma Center, roads, railways, airports, electricity, solar energy, Ganga Ghats and various other sectors, and said that it will further the pace of development in the region. He also mentioned flagging off the Kashi-Kanyakumari Tamil Sangamam Train yesterday evening, and the Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express, and Dohrighat-Mau MEMU trains which were flagged off today. The Prime Minister congratulated everyone for the development projects of today.
“Kashi along with the entire country is committed to the resolution of Viksit Bharat”, Prime Minister Modi said noting that the Viksit Bharat Sankalp Yatra has reached thousands of villages and cities where crores of citizens are connecting with it. Shri Modi mentioned joining the Viksit Bharat Sankalp Yatra in Varanasi and said that the VBSY Vans are being referred to as the ‘Modi Ki Guarantee Ki Gadi’ by the people. “Government aims to include all eligible citizens who are entitled to government schemes”, the Prime Minister said emphasizing that it is the government which is reaching out to the citizens and not the other way round. “Modi Ki Guarantee Ki Gadi is a super hit”, the Prime Minister said observing that thousands of beneficiaries who remained deprived earlier, have been connected with VBSY in Varanasi. He gave examples of benefits like Ayushman Cards, free ration cards, pucca houses, tapped water connections, and Ujjwala Gas connections which were availed during VBSY. “VBSY has instilled faith in the people more than anything else”, the Prime Minister said, observing that this belief has strengthened the resolve of making India a developed nation by 2047. The Prime Minister expressed immense satisfaction with the self-confidence of Anganwadi children and also appreciated his interaction with Smt Chanda Devi, a beneficiary and a Lakhpati Didi during his VBSY visit. Throwing light on his learning experience of the VBSY, the Prime Minister said, “VBSY is a traveling university for those working in the public domain.”
The Prime Minister dwelled on the benefits of the beautification of the city. Glory of Kashi as a center of faith and tourism is flourishing day by day, he said. Tourism is creating new avenues of jobs as more than 13 crore devotees have performed darshans at Kashi Vishwanath Dham after the renovation, he informed. He reminded the people about his exhortation from the ramparts of the Red Fort about visiting 15 domestic destinations before planning to go abroad. He expressed satisfaction that people are taking to domestic tourism. The Prime Minister listed steps for improving tourism facilities including Unified Tourist Pass System under the Smart City Mission and launch of tourist website ‘Kashi’ to provide information about the city. He also mentioned the commencement of renovation work on the Ganga Ghats, modern bus shelters, facilities at airport and railway station.
Elaborating on railways-related projects, PM Modi talked about dedicated eastern and western freight corridors, inauguration of New Pandit Deendayal Upadhyay Nagar-New Bhaupur. The Prime Minister also expressed happiness on the commissioning of the 10000th railway engine manufactured in the local factory. He also noted the efforts of the double-engine government in the field of solar power. 800 MW solar power park in Chitrakoot is an example of our commitment to reliable power supply in UP, he said. Facilities in Deorai and Mirzapur will address the need for petroleum products in the state with regard to petrol diesel, bio-CNG and ethanol processing.
The Prime Minister stressed the development of Nari Shakti, Yuva Shatki, the farmers and the poor as a prerequisite to Viksit Bharat. “These are the only four castes for me, and strengthening them will strengthen the nation”, Shri Modi emphasized. With this belief, the Prime Minister said that the government has prioritized the welfare of farmers and mentioned schemes like PM Kisan Sammanidhi where Rs 30,000 crores have been transferred into bank accounts of farmers, Kisan Credit cards, emphasis on natural farming, and Kisan drones which will make spraying of fertilizers easier. He also touched upon Namo Drone Didi program where women associated with self-help groups will be provided training.
Referring to the upcoming modern Banas Dairy plant where Banas Dairy is investing more than Rs 500 crores and running a campaign to increase dairy livestock, PM Modi said that Banas Dairy will prove to be a boon for farmers of Banaras. Banas Dairy plants are already running in Lucknow and Kanpur. This year, Banas Dairy has paid more than one thousand crore rupees to the farmers of more than 4 thousand villages of UP. In the programme today, Banas Dairy deposited more than 100 crore rupees in the accounts of UP dairy farmers as dividends.
Concluding the address, the Prime Minister reiterated that the stream of development in Varanasi will take the entire region to new heights. He pointed out that even though the area of Purvanchal had been neglected for decades, Modi is engaged in its service now with the blessing of Mahadev. Noting the advent of general elections in a few months, the Prime Minister said that Modi has guaranteed to make India the third largest economic power in the world in the third term. “If I am giving this guarantee to the country today, it is because of all of you, my family members of Kashi. You always stand by me, strengthening my resolutions”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Keshav Prasad Maurya, and Ministers from the Government of Uttar Pradesh were present on the occasion.
Background
In the last nine years, the Prime Minister has put a special focus on transforming the landscape of Varanasi and enhancing the ease of living for the people living in Varanasi and adjoining regions. Taking another step in this direction, the Prime Minister dedicated and laid the foundation stone of various development projects costing around Rs 19,150 crore.
The Prime Minister inaugurated New Pandit Deendayal Upadhyay Nagar-New Bhaupur Dedicated Freight Corridor Project built at a cost of around Rs 10,900 crore. Other railway projects which will be inaugurated include Ballia-Ghazipur City rail line doubling project; Indara-Dohrighat rail line gauge conversion project, among others.
The Prime Minister flagged off Varanasi-New Delhi Vande Bharat Express train, Dohrighat-Mau MEMU train and a pair of Long Haul goods trains at the newly inaugurated Dedicated Freight Corridor. He also flagged off the 10,000th locomotive made by Banaras Locomotive Works.
The Prime Minister inaugurated green-field Shivpur-Phulwaria-Lahartara road along with two ROBs at a cost of more than Rs 370 crore. It will ease the traffic moment between the north and south parts of Varanasi city and will enhance visitors' convenience. Further key projects being inaugurated by the Prime Minister include the strengthening and widening of 20 roads; Sangam Ghat road in Kaithi village and the construction of residential buildings in Pandit Deendayal Upadhyay Hospital.
Additionally, to cater for the housing needs of police personnel, two 200 and 150-bed multi-storey barrack buildings in Police Line and PAC Bhullanpur, smart bus shelters built at 9 locations and 132 KW substation built at Alaipur were inaugurated by the Prime Minister.
Under the Smart City Mission, a website for detailed tourist information and the Unified Tourist Pass System was launched by the Prime Minister. The unified pass will provide single platform ticket booking for Shri Kashi Vishwanath Dham, Ganga Cruise, and Sarnath's light and sound show, offering integrated QR code services.
The Prime Minister also laid the foundation stone of various projects worth more than Rs 6500 crore. In order to increase the production of non-renewable energy resources, the Prime Minister laid the foundation of an 800 MW solar park in Chitrakoot district at a cost of around Rs 4000 crores. To augment the petroleum supply chain, he will lay the foundation for the construction of a new petroleum oil terminal at Mirzapur to be built at a cost of over Rs 1050 crores.
Other projects whose foundation stones were laid by Prime Minister include the widening of Varanasi-Bhadohi NH 731 B (Package-2) at a cost of over Rs 900 crores; 69 rural drinking water schemes under Jal Jeevan Mission at a cost of Rs 280 crores; construction of 150-bed capacity Critical Care Unit in BHU Trauma Center; redevelopment work of 8 Ganga Ghats, construction work of Divyang residential secondary school among others.