কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
2023গী নবেম্বর থাগী ওইনা ভারত্তা লৈখিবা হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বরশিং (বেজ ইয়র: 2011-12)
14 DEC 2023 12:00PM by PIB Imphal
ভারত পুম্বগী হোলশেল প্রাইস ইন্দেক্স (WPI) মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসন রেত অসি নবেম্বর 2023দা 0.26% (প্রোবিজনেল) ওইখি (নবেম্বর 2022গা য়েংনবদা)। নবেম্বর 2023দা ইনফ্লেসনগী চাংনা পোজিতিব ওইরিবা অসিদি মপুং ওইনা চিঞ্জাক্কী পোত্থোক, মিনরেলশিং, মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত, কম্প্যুতর, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ওপ্তিকেল প্রদক্তশিং, মোতোর ভেহিকলশিং, অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইক্বিপমেন্ত অমসুং অতোপ্পা মেন্যুফেকচরিংদা হেনগৎকলপনা মরম ওইখি। কম্মোদিতী খুদিং অমসুং WPI কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরিঃ
ইন্দেক্স নম্বর অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (Y-o-Yদা লৈরিবা %)*
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা (%)
সেপ্তেম্বর -23 (ফাইনেল)
ওক্তোবর -23 (প্রোবিজনেল)
নবেম্বর-23 (প্রোবিজনেল)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী খুদিং
100.0
151.8
-0.07
152.1
-0.52
152.9
0.26
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
183.6
4.38
184.5
1.82
186.9
4.76
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
153.1
-3.35
154.1
-2.47
155.3
-4.61
3) জুনন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
140.4
-1.27
140.3
-1.13
140.4
-0.64
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
178.4
1.88
179.6
1.07
183.1
4.69
খঙজিনগদবাঃ * WPI ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
ওক্তোবর, 2023গা চাংদম্নবদা নবেম্বর 2023গী WPI ইন্দেক্সকী মন্থ-ওভর-মন্থকী WPI ইন্দেক্সনা 0.40% ওইখি। হৌখিবা থা 6তা WPI দা অহোংবা লৈখিবশিং মখাদা শম্লপ্না পীরিঃ
WPI ইন্দেক্সতা# মন্থ-ওভর-মন্থকী অহোংবা (M-o-Mদা লৈরিবা %) #
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
ৱেত
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
ওক্তোবর-23 (P)
নবেম্বর-23 (P)
কম্মোদিতী খুদিং
100.0
-0.33
2.15
0.26
-0.46
0.20
0.53
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
0.57
8.86
-0.73
-3.52
0.49
1.30
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-1.62
-0.55
2.54
2.68
0.65
0.78
3) জুনন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
-0.50
-0.29
0.29
0.36
-0.07
0.07
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
1.27
7.77
-0.85
-4.65
0.67
1.95
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা WPI অসি মমাং থাগী ফিগরদা হোৎলি
WPI গী মরু ওইবা গ্রুপকী মন্থ-ওভর-মন্থতা অহোংবা লাকপাঃ
1. প্রাইমারী আর্তিকল (অরুম্বা 22.62%):- মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ওক্তোম্বর 2023 (প্রোবিজনেল)দা ওইরম্বা 184.5 দগী নবেম্বর, 2023দা 1.30% হেনগত্তুনা 186.9 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। চিঞ্জাক্কী পোত্থোক (2.62%)কী মমলনা ওক্তোবর 2023গা চাংদম্নবদা নবেম্বর 2023দা হেনগৎখি। নন-ফুদ আরর্তিকল (- 0.24%), মিনরেল (-0.41%), ক্রুদ পেত্রোলইয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (-4.79%)গী মমলনা ওক্তোবর 2023গা চাংদম্নবদা নবেম্বর থাদা হন্থখি।
2. ফুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা 13.15%): - মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ওক্তোবর 2023দা ওইরম্বা 154.1 (প্রোবিজনেল)দগী নবেম্বর 2023দা 0.78% হেনগত্তুনা 155.3 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। ইলেক্ত্রিসিতী (9.93%) গী মমলনা ওক্তোবর 2023গা চাংদম্নবদা নবেম্বরর 2023দা হেনগৎখি। মিনরেল ওইল (-1.99%) গী মমলনা ওক্তোবর 2023গা চাংদম্নবদা নবেম্বরর 2023দা হন্থখি।
1. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক (অরুম্বাঃ 64.23%):- মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ওক্তোবর 2023দা 140.3 (প্রোবিজনেল) লৈরম্বগা চাংদম্নবদা নবেম্বর 2023দা 140.4 (প্রোবিজনেল) ওইদুনা 0.07% হেনগৎখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী দিজিত অনিগী NIC 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 8না মমল হেনগৎখি অমসুং 10না মমল হন্থখি অমসুং কাঙলুপ 4গী মমলদা অহোংবা লৈখিদে। মমলদা মন্থ-ওভর-মন্থতা হেনগৎখিবা মরু ওইবা গ্রুপ খরদি অতোপ্পা মেন্যুফেকচরিং; চিঞ্জাক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা; মোতোর গারী, ত্রেলর অমসুং সেমি ত্রেলর, মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওদনা ফেব্রিকেতেদ মেতল প্রদক্তশিং; উ অমসুং উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোকশিংনচিংবা। মমল হন্থবগী মতৌ উখিবা গ্রুপ খরদি বেসিক মেতল ইলেক্ত্রিকেল ইক্বিপমেন্ত; তেক্সতাইল্স; অতোপ্পা নন-মেতল্লিক মিনরেলগী পোত্থোকশিং; রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক, হায়রবা অসি ওক্তোবরর 2023দা ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা নবেম্বর 2023দা ওইখিবা মমলশিং অসি হন্থবা উবা ফংখি।
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা ওক্তোবর 2023দা ওইরম্বা 179.6 তগী নবেম্বর 2023দা 183.1 তা হেনগৎখি। WPI ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা ওক্তোবর 2023দা ওইরম্বা 1.07% দগী নবেম্বর 2023দা 4.69%দা হেনগৎখি।
সেপ্তেম্বর 2023গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): সেপ্তেম্বর 2023গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী খুদিং’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 151.8 অমসুং (-)0.07% দা লৈখি। অপদেত তৌরবা ফিগরগী মখা পোনবা তোঙানবা কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এনেক্স Iদা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী দবল্যু.পি.আই.দা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (ৱাই.-ও.-ৱাই.) অসিনা এনেক্স IIদা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সনা এনেক্স IIIদা পীরি।
রেস্পোন্স রেতঃ নবেম্বর 2023গী WPI অসি 85.7%গী অরুম্বা লৈবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং সেপ্তেম্বর 2023গী ফাইনেল ফিগরনা 94.6 % রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগরনা WPI গী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ (http://eaindustry.nic.in) তা ফংগনি।
মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তাং: দিসেম্বর 2023গী WPI অসিদি 15/01/2024দা ফোঙগনি।
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী থাক্তা লৈবা WPI অসি DPIITনা থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা ফোঙবনি, অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা সেপ্তেম্বরন্যুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা নবেম্বর 2023 (প্রোবিজনেল), সেপ্তেম্বর 2023 (ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী WPI (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। WPIগী প্রোবিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এনেক্স-I
নবেম্বর 2023গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
ইন্দেক্স
(নবেম্বর-23)*
খ্বাইদগী নৌবা MoM
অপুনবা ইনফ্লেসন (YoY)
WPIদা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (YoY)
নবেম্বর-22 গা চাংদম্নবদা, ওক্তোবর -22দা ওইখিবা
নবেম্বর-23*গা চাংদম্নবদা ওক্তোবর 23দা ওইখিবা
এপ্রিল-নবেম্বর 2022
এপ্রিল-নবেম্বর 2023*
নবেম্বর-22
নবেম্বর-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
152.9
-0.26
0.53
12.42
-1.34
6.12
0.26
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
186.9
-1.55
1.30
13.71
2.85
5.94
4.76
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
195.8
-2.74
2.62
9.67
5.97
1.51
8.18
সিরিএল
2.82
195.7
1.61
1.24
10.33
7.39
12.85
7.12
ফৌ
1.43
191.4
-0.17
0.79
3.99
8.66
6.45
10.44
গেহু
1.03
197.3
3.83
1.65
14.19
5.81
18.11
2.55
হৱাই
0.64
217.0
-0.39
1.45
-0.22
12.53
0.56
21.64
মনা-মশিং
1.87
257.1
-16.71
16.49
22.12
4.41
-20.08
10.44
অলু
0.28
210.7
-2.36
0.48
36.86
-23.97
13.75
-27.22
তিলহৌ
0.16
471.3
14.19
41.32
-22.94
34.70
-19.30
101.24
উহৈ
1.60
187.8
-0.29
1.68
12.03
-1.40
3.34
8.37
শঙ্গোম
4.44
180.6
0.36
0.39
5.79
8.29
6.22
7.95
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
169.2
-0.60
-1.80
5.00
1.91
2.33
1.44
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
163.4
1.69
-0.24
13.22
-5.71
7.86
-3.20
থাউ মরু
1.12
185.4
5.66
1.92
-2.41
-10.39
-1.29
-7.16
গ) মিনরেল
0.83
219.9
0.86
-0.41
7.63
8.33
-0.05
10.78
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
159.0
0.29
-4.79
60.10
-5.90
48.23
-7.13
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
134.7
-1.45
-6.52
51.76
-14.07
33.87
-9.84
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
155.3
3.04
0.78
36.40
-6.40
19.71
-4.61
এল.পি.জি
0.64
121.4
-5.51
3.94
21.82
-15.33
-13.40
5.57
পেত্রোল
1.60
159.6
1.34
-1.36
45.58
-4.77
14.11
0.69
ঐচ.এস.দি.
3.10
174.3
6.42
-0.74
64.43
-12.36
42.10
-13.07
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
140.4
-0.42
0.07
7.55
-2.01
3.44
-0.64
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
161.9
0.55
0.56
6.27
-3.90
4.44
-1.64
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
142.5
0.81
0.14
2.29
-23.19
-5.16
-18.43
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
131.7
0.00
0.30
1.49
2.06
1.41
2.01
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
174.2
-0.18
0.00
2.93
5.12
3.02
6.28
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
134.3
-2.32
-0.30
10.14
-7.25
0.80
-3.52
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
151.6
0.47
0.00
4.23
1.53
4.02
1.07
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
123.5
0.16
-0.64
3.37
1.54
3.12
0.90
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
147.6
0.07
1.23
2.29
1.48
0.63
3.22
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
138.4
-1.24
-0.36
14.65
-8.24
8.09
-8.28
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
136.3
-0.75
0.00
12.12
-6.18
6.45
-6.13
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
142.5
0.21
-0.35
3.76
1.68
3.89
0.71
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
127.0
-0.85
-0.39
5.70
-2.17
0.39
-0.86
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
134.8
0.60
-0.30
8.76
1.36
7.18
0.37
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.9
0.44
-0.22
8.84
0.70
6.52
0.44
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
141.0
-1.65
-0.91
10.24
-5.47
-0.28
-1.54
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
118.5
-2.30
-1.50
9.67
-5.43
3.27
-3.81
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপসেপ্তেম্বরন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
139.5
0.07
0.43
8.06
0.01
4.08
1.23
এনেক্স-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
‌ওক্তোবর-23*
নবেম্বর-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
-4.18
-1.23
-0.46
-0.07
-0.52
0.26
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
-2.98
8.24
6.73
4.38
1.82
4.76
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
1.32
15.09
11.43
3.79
2.53
8.18
সিরিএল
2.82
8.34
8.25
6.63
6.78
7.51
7.12
ফৌ
1.43
7.67
9.03
9.18
8.91
9.39
10.44
গেহু
1.03
9.02
7.78
4.26
4.90
4.75
2.55
হৱাই
0.64
9.21
9.59
10.39
18.02
19.43
21.64
মনা-মশিং
1.87
-21.56
67.59
48.44
-16.29
-21.04
10.44
অলু
0.28
-21.15
-24.06
-24.02
-25.52
-29.27
-27.22
তিলহৌ
0.16
-4.31
6.84
34.12
56.08
62.60
101.24
উহৈ
1.60
-2.04
-9.97
-12.88
5.90
6.27
8.37
শঙ্গোম
4.44
8.59
8.21
8.52
8.76
7.92
7.95
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
2.68
1.96
1.87
1.69
2.68
1.44
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
-9.66
-5.76
-6.80
-2.14
-1.33
-3.20
থাউ মরু
1.12
-14.39
-9.75
-9.41
-5.41
-3.76
-7.16
গ) মিনরেল
0.83
0.53
8.95
6.53
18.96
12.20
10.78
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
-21.43
-13.66
-1.93
15.62
-2.17
-7.13
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
-32.68
-22.83
-9.10
10.83
-4.95
-9.84
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-12.51
-12.73
-6.34
-3.35
-2.47
-4.61
এল.পি.জি
0.64
-22.29
-20.69
-24.01
-17.11
-4.03
5.57
পেত্রোল
1.60
-16.32
-13.48
-2.13
1.24
3.45
0.69
ঐচ.এস.দি.
3.10
-18.59
-18.95
-11.71
-11.02
-6.79
-13.07
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
-2.78
-2.58
-2.30
-1.27
-1.13
-0.64
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
-6.04
-3.85
-3.54
-1.78
-1.65
-1.64
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
-29.16
-22.39
-20.87
-17.56
-17.89
-18.43
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
1.71
2.19
2.42
2.26
1.70
2.01
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
5.91
4.40
5.12
5.72
6.09
6.28
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
-9.71
-9.10
-8.46
-7.06
-5.47
-3.52
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
2.04
1.62
0.87
0.80
1.54
1.07
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
1.80
2.03
1.78
0.41
1.72
0.90
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
2.25
0.84
0.56
2.16
2.03
3.22
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
-7.83
-9.65
-10.03
-10.25
-9.10
-8.28
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
-7.01
-7.58
-7.03
-6.64
-6.84
-6.13
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
2.58
1.29
0.85
1.71
1.27
0.71
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
-3.20
-3.13
-1.78
-1.16
-1.32
-0.86
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
0.52
0.67
1.12
1.28
1.27
0.37
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
-1.15
0.00
0.29
0.59
1.10
0.44
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
-5.60
-6.36
-5.57
-2.46
-2.27
-1.54
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
-4.40
-4.75
-4.96
-3.64
-4.60
-3.81
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপসেপ্তেম্বরন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
-0.50
-0.79
-0.79
0.22
0.87
1.23
এনেক্স-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্স
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
ওক্তোবর-23*
নবেম্বর-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
148.9
152.1
152.5
151.8
152.1
152.9
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
176.1
191.7
190.3
183.6
184.5
186.9
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
184.9
205.9
202.8
189.1
190.8
195.8
সিরিএল
2.82
184.5
186.3
188.3
190.6
193.3
195.7
ফৌ
1.43
178.2
181.2
184.3
187.0
189.9
191.4
গেহু
1.03
187.3
187.1
188.3
190.7
194.1
197.3
হৱাই
0.64
188.5
191.9
197.6
210.2
213.9
217.0
মনা-মশিং
1.87
203.8
379.6
336.8
208.7
220.7
257.1
অলু
0.28
204.3
221.3
221.4
212.2
209.7
210.7
তিলহৌ
0.16
144.4
184.3
233.9
271.9
333.5
471.3
উহৈ
1.60
182.4
169.7
177.9
186.6
184.7
187.8
শঙ্গোম
4.44
178.3
177.9
179.6
180.0
179.9
180.6
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
180.0
176.5
174.4
174.2
172.3
169.2
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
158.9
161.9
163.2
164.6
163.8
163.4
থাউ মরু
1.12
186.2
187.8
187.8
185.5
181.9
185.4
গ) মিনরেল
0.83
207.4
215.4
205.5
220.9
220.8
219.9
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
138.6
144.7
152.3
168.0
167.0
159.0
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
116.8
125.1
132.9
148.4
144.1
134.7
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
146.2
145.4
149.1
153.1
154.1
155.3
এল.পি.জি
0.64
114.0
107.3
100.0
103.2
116.8
121.4
পেত্রোল
1.60
155.9
156.0
160.7
163.3
161.8
159.6
ঐচ.এস.দি.
3.10
169.0
170.2
171.9
174.4
175.6
174.3
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
139.9
139.5
139.9
140.4
140.3
140.4
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
158.8
159.9
160.8
160.4
161.0
161.9
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
145.0
147.7
147.5
142.7
142.3
142.5
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
130.7
130.8
131.4
131.3
131.3
131.7
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
173.7
173.2
172.6
173.8
174.2
174.2
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
134.8
133.9
134.1
134.3
134.7
134.3
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
149.7
150.2
150.6
150.6
151.6
151.6
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
124.7
125.7
125.5
123.9
124.3
123.5
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
145.2
144.4
144.9
146.5
145.8
147.6
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
143.6
139.5
139.0
138.4
138.9
138.4
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
137.9
136.6
136.3
136.3
136.3
136.3
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
143.4
141.8
141.8
142.7
143.0
142.5
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
127.1
127.0
127.1
128.0
127.5
127.0
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
134.7
134.6
135.0
135.0
135.2
134.8
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.4
137.4
137.5
137.4
138.2
137.9
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
141.6
139.9
140.6
143.0
142.3
141.0
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
121.8
122.2
120.7
121.7
120.3
118.5
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপসেপ্তেম্বরন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
139.3
138.3
138.9
139.4
138.9
139.5

Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of November, 2023 (Base Year: 2011-12)
14 DEC 2023 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is 0.26% (Provisional) for the month of November, 2023(over November, 2022). Positive rate of inflation in November, 2023 is primarily due to increase in prices of food articles, minerals, machinery & equipment, computer, electronics & optical products, motor vehicles, other transport equipment and other manufacturing etc. The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
Sep-23
Oct-23 (P)
Nov-23 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.0
151.8
-0.07
152.1
-0.52
152.9
0.26
I. Primary Articles
22.62
183.6
4.38
184.5
1.82
186.9
4.76
II. Fuel & Power
13.15
153.1
-3.35
154.1
-2.47
155.3
-4.61
III. Manufactured Products
64.23
140.4
-1.27
140.3
-1.13
140.4
-0.64
Food Index
24.38
178.4
1.88
179.6
1.07
183.1
4.69
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
The month-over-month change in WPI index for the month of November, 2023 stood at 0.53% as compared to October, 2023. The monthly change in WPI index for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Jun-23
Jul-23
Aug-23
Sep-23
Oct-23 (P)
Nov-23 (P)
All Commodities
100.0
-0.33
2.15
0.26
-0.46
0.20
0.53
I. Primary Articles
22.62
0.57
8.86
-0.73
-3.52
0.49
1.30
II. Fuel & Power
13.15
-1.62
-0.55
2.54
2.68
0.65
0.78
III. Manufactured Products
64.23
-0.50
-0.29
0.29
0.36
-0.07
0.07
Food Index
24.38
1.27
7.77
-0.85
-4.65
0.67
1.95
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The index for this major group increased by 1.30% to 186.9 (provisional) in November, 2023 from 184.5 (provisional) for the month of October, 2023. Prices of Food Articles (2.62%) increased in November, 2023 as compared to October, 2023. Prices of Non-food Articles (-0.24%), Minerals (-0.41%) and Crude Petroleum & Natural Gas (-4.79%) declined in November, 2023 as compared to October, 2023.
2. Fuel & Power (Weight 13.15%): - The index for this major group increased by 0.78% to 155.3 (provisional) in November, 2023 from 154.1 (provisional) for the month of October, 2023. Prices of Electricity (9.93%) increased in November, 2023 as compared to October, 2023. Prices of Mineral Oils (-1.99%) declined in November, 2023 as compared to October, 2023.
3. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The index for this major group increased by 0.07% to 140.4 (provisional) in November, 2023 from 140.3 (provisional) for the month of October, 2023.Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 8 groups witnessed an increase in prices, 10 groups witnessed a decrease in prices whereas 4 groups remained unchanged. Some of the important groups that showed month-over-month increase in prices are other manufacturing; manufacture of food products; motor vehicles, trailers & semi-trailers; fabricated metal products, except machinery & equipment; wood & of products of wood & cork etc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are manufacture of basic metals; electrical equipment; textiles; other non-metallic mineral products; rubber & plastic products etc. in November, 2023 as compared to October, 2023.
WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'Food Articles' from Primary Articles group and 'Food Product' from Manufactured Products group have increased from 179.6 in October, 2023 to 183.1 in November, 2023. The rate of inflation based on WPI Food Index increased from 1.07% in October, 2023 to 4.69% in November, 2023.
Final Index for the month of September, 2023 (Base Year: 2011-12=100): For the month of September, 2023 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 151.8 and (-) 0.07% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
Response Rate: The WPI for November, 2023 has been compiled at a weighted response rate of 85.7 percent, while the final figure for September, 2023 is based on the weighted response rate of 94.6 percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in.
Next date of Press Release: WPI for the month of December, 2023 would be released on 15/01/2024.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of November, 2023 (Provisional), September, 2023 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for November, 2023
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
(Nov-23)*
Latest month over month
Cumulative Inflation(YoY)
Rate of Inflation (YoY)
Nov-22 over Oct-22
Nov-23 over Oct-23*
Apr-Nov 2022
Apr-Nov 2023*
Nov-22
Nov-23*
ALL COMMODITIES
100.00
152.9
-0.26
0.53
12.42
-1.34
6.12
0.26
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
186.9
-1.55
1.30
13.71
2.85
5.94
4.76
A. Food Articles
15.26
195.8
-2.74
2.62
9.67
5.97
1.51
8.18
Cereals
2.82
195.7
1.61
1.24
10.33
7.39
12.85
7.12
Paddy
1.43
191.4
-0.17
0.79
3.99
8.66
6.45
10.44
Wheat
1.03
197.3
3.83
1.65
14.19
5.81
18.11
2.55
Pulses
0.64
217.0
-0.39
1.45
-0.22
12.53
0.56
21.64
Vegetables
1.87
257.1
-16.71
16.49
22.12
4.41
-20.08
10.44
Potato
0.28
210.7
-2.36
0.48
36.86
-23.97
13.75
-27.22
Onion
0.16
471.3
14.19
41.32
-22.94
34.70
-19.30
101.24
Fruits
1.60
187.8
-0.29
1.68
12.03
-1.40
3.34
8.37
Milk
4.44
180.6
0.36
0.39
5.79
8.29
6.22
7.95
Eggs, Meat & Fish
2.40
169.2
-0.60
-1.80
5.00
1.91
2.33
1.44
B. Non-Food Articles
4.12
163.4
1.69
-0.24
13.22
-5.71
7.86
-3.20
Oil Seeds
1.12
185.4
5.66
1.92
-2.41
-10.39
-1.29
-7.16
C. Minerals
0.83
219.9
0.86
-0.41
7.63
8.33
-0.05
10.78
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
159.0
0.29
-4.79
60.10
-5.90
48.23
-7.13
Crude Petroleum
1.95
134.7
-1.45
-6.52
51.76
-14.07
33.87
-9.84
II. FUEL & POWER
13.15
155.3
3.04
0.78
36.40
-6.40
19.71
-4.61
LPG
0.64
121.4
-5.51
3.94
21.82
-15.33
-13.40
5.57
Petrol
1.60
159.6
1.34
-1.36
45.58
-4.77
14.11
0.69
HSD
3.10
174.3
6.42
-0.74
64.43
-12.36
42.10
-13.07
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
140.4
-0.42
0.07
7.55
-2.01
3.44
-0.64
Mf/o Food Products
9.12
161.9
0.55
0.56
6.27
-3.90
4.44
-1.64
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
142.5
0.81
0.14
2.29
-23.19
-5.16
-18.43
Mf/o Beverages
0.91
131.7
0.00
0.30
1.49
2.06
1.41
2.01
Mf/o Tobacco Products
0.51
174.2
-0.18
0.00
2.93
5.12
3.02
6.28
Mf/o Textiles
4.88
134.3
-2.32
-0.30
10.14
-7.25
0.80
-3.52
Mf/o Wearing Apparel
0.81
151.6
0.47
0.00
4.23
1.53
4.02
1.07
Mf/o Leather and Related Products
0.54
123.5
0.16
-0.64
3.37
1.54
3.12
0.90
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
147.6
0.07
1.23
2.29
1.48
0.63
3.22
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.4
-1.24
-0.36
14.65
-8.24
8.09
-8.28
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.3
-0.75
0.00
12.12
-6.18
6.45
-6.13
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.5
0.21
-0.35
3.76
1.68
3.89
0.71
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.0
-0.85
-0.39
5.70
-2.17
0.39
-0.86
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
134.8
0.60
-0.30
8.76
1.36
7.18
0.37
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.9
0.44
-0.22
8.84
0.70
6.52
0.44
Mf/o Basic Metals
9.65
141.0
-1.65
-0.91
10.24
-5.47
-0.28
-1.54
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
118.5
-2.30
-1.50
9.67
-5.43
3.27
-3.81
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
139.5
0.07
0.43
8.06
0.01
4.08
1.23
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation (YoY) figures for last 6 months
Jun-23
Jul-23
Aug-23
Sep-23
Oct-23*
Nov-23*
ALL COMMODITIES
100.00
-4.18
-1.23
-0.46
-0.07
-0.52
0.26
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
-2.98
8.24
6.73
4.38
1.82
4.76
A. Food Articles
15.26
1.32
15.09
11.43
3.79
2.53
8.18
Cereals
2.82
8.34
8.25
6.63
6.78
7.51
7.12
Paddy
1.43
7.67
9.03
9.18
8.91
9.39
10.44
Wheat
1.03
9.02
7.78
4.26
4.90
4.75
2.55
Pulses
0.64
9.21
9.59
10.39
18.02
19.43
21.64
Vegetables
1.87
-21.56
67.59
48.44
-16.29
-21.04
10.44
Potato
0.28
-21.15
-24.06
-24.02
-25.52
-29.27
-27.22
Onion
0.16
-4.31
6.84
34.12
56.08
62.60
101.24
Fruits
1.60
-2.04
-9.97
-12.88
5.90
6.27
8.37
Milk
4.44
8.59
8.21
8.52
8.76
7.92
7.95
Eggs, Meat & Fish
2.40
2.68
1.96
1.87
1.69
2.68
1.44
B. Non-Food Articles
4.12
-9.66
-5.76
-6.80
-2.14
-1.33
-3.20
Oil Seeds
1.12
-14.39
-9.75
-9.41
-5.41
-3.76
-7.16
C. Minerals
0.83
0.53
8.95
6.53
18.96
12.20
10.78
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
-21.43
-13.66
-1.93
15.62
-2.17
-7.13
Crude Petroleum
1.95
-32.68
-22.83
-9.10
10.83
-4.95
-9.84
II. FUEL & POWER
13.15
-12.51
-12.73
-6.34
-3.35
-2.47
-4.61
LPG
0.64
-22.29
-20.69
-24.01
-17.11
-4.03
5.57
Petrol
1.60
-16.32
-13.48
-2.13
1.24
3.45
0.69
HSD
3.10
-18.59
-18.95
-11.71
-11.02
-6.79
-13.07
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-2.78
-2.58
-2.30
-1.27
-1.13
-0.64
Mf/o Food Products
9.12
-6.04
-3.85
-3.54
-1.78
-1.65
-1.64
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-29.16
-22.39
-20.87
-17.56
-17.89
-18.43
Mf/o Beverages
0.91
1.71
2.19
2.42
2.26
1.70
2.01
Mf/o Tobacco Products
0.51
5.91
4.40
5.12
5.72
6.09
6.28
Mf/o Textiles
4.88
-9.71
-9.10
-8.46
-7.06
-5.47
-3.52
Mf/o Wearing Apparel
0.81
2.04
1.62
0.87
0.80
1.54
1.07
Mf/o Leather and Related Products
0.54
1.80
2.03
1.78
0.41
1.72
0.90
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
2.25
0.84
0.56
2.16
2.03
3.22
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-7.83
-9.65
-10.03
-10.25
-9.10
-8.28
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-7.01
-7.58
-7.03
-6.64
-6.84
-6.13
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
2.58
1.29
0.85
1.71
1.27
0.71
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-3.20
-3.13
-1.78
-1.16
-1.32
-0.86
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
0.52
0.67
1.12
1.28
1.27
0.37
Cement, Lime and Plaster
1.64
-1.15
0.00
0.29
0.59
1.10
0.44
Mf/o Basic Metals
9.65
-5.60
-6.36
-5.57
-2.46
-2.27
-1.54
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-4.40
-4.75
-4.96
-3.64
-4.60
-3.81
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
-0.50
-0.79
-0.79
0.22
0.87
1.23
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Numbers for last 6 months
Jun-23
Jul-23
Aug-23
Sep-23
Oct-23*
Nov-23*
ALL COMMODITIES
100.00
148.9
152.1
152.5
151.8
152.1
152.9
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
176.1
191.7
190.3
183.6
184.5
186.9
A. Food Articles
15.26
184.9
205.9
202.8
189.1
190.8
195.8
Cereals
2.82
184.5
186.3
188.3
190.6
193.3
195.7
Paddy
1.43
178.2
181.2
184.3
187.0
189.9
191.4
Wheat
1.03
187.3
187.1
188.3
190.7
194.1
197.3
Pulses
0.64
188.5
191.9
197.6
210.2
213.9
217.0
Vegetables
1.87
203.8
379.6
336.8
208.7
220.7
257.1
Potato
0.28
204.3
221.3
221.4
212.2
209.7
210.7
Onion
0.16
144.4
184.3
233.9
271.9
333.5
471.3
Fruits
1.60
182.4
169.7
177.9
186.6
184.7
187.8
Milk
4.44
178.3
177.9
179.6
180.0
179.9
180.6
Eggs, Meat & Fish
2.40
180.0
176.5
174.4
174.2
172.3
169.2
B. Non-Food Articles
4.12
158.9
161.9
163.2
164.6
163.8
163.4
Oil Seeds
1.12
186.2
187.8
187.8
185.5
181.9
185.4
C. Minerals
0.83
207.4
215.4
205.5
220.9
220.8
219.9
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
138.6
144.7
152.3
168.0
167.0
159.0
Crude Petroleum
1.95
116.8
125.1
132.9
148.4
144.1
134.7
II. FUEL & POWER
13.15
146.2
145.4
149.1
153.1
154.1
155.3
LPG
0.64
114.0
107.3
100.0
103.2
116.8
121.4
Petrol
1.60
155.9
156.0
160.7
163.3
161.8
159.6
HSD
3.10
169.0
170.2
171.9
174.4
175.6
174.3
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
139.9
139.5
139.9
140.4
140.3
140.4
Mf/o Food Products
9.12
158.8
159.9
160.8
160.4
161.0
161.9
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
145.0
147.7
147.5
142.7
142.3
142.5
Mf/o Beverages
0.91
130.7
130.8
131.4
131.3
131.3
131.7
Mf/o Tobacco Products
0.51
173.7
173.2
172.6
173.8
174.2
174.2
Mf/o Textiles
4.88
134.8
133.9
134.1
134.3
134.7
134.3
Mf/o Wearing Apparel
0.81
149.7
150.2
150.6
150.6
151.6
151.6
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.7
125.7
125.5
123.9
124.3
123.5
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
145.2
144.4
144.9
146.5
145.8
147.6
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
143.6
139.5
139.0
138.4
138.9
138.4
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
137.9
136.6
136.3
136.3
136.3
136.3
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
143.4
141.8
141.8
142.7
143.0
142.5
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.1
127.0
127.1
128.0
127.5
127.0
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
134.7
134.6
135.0
135.0
135.2
134.8
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.4
137.4
137.5
137.4
138.2
137.9
Mf/o Basic Metals
9.65
141.6
139.9
140.6
143.0
142.3
141.0
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
121.8
122.2
120.7
121.7
120.3
118.5
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
139.3
138.3
138.9
139.4
138.9
139.5
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of