প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেনিয়াগী রাস্ত্রপতিগী ভারত খোঙচৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রেসতা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
05 DEC 2023 2:37PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি ৱিলিয়ম রুতো.
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎ কাংবু,
মেদিয়াগী মরুপশিং.
খুরুমজরি !
রাস্ত্রপতি রুতো অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবু ভারত্তা তরাম্না ওকপদা ঐ হরাওই।
অফ্রিকান য়ুনিয়ন্না জি-২০ দা শরুক য়ারবা মতুংদা মহাক্না লৈবাক অসিদা লাকপদা ঐ হরাওই।
ভারতকী মপান লৈবাক্কী থৌশিলদা মতম পুম্নমক্তা অফ্রিকা মরুওইবা মফম অমা কল্লি।
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়না অফ্রিকা মতেং পাংবা মিসনগী মওংদা ঐখোয়না হেনগৎলে।
রাস্ত্রপতি রুতোগী খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরীশিং অমসুং ঐখোয়না অপুনবা অফ্রিকা মহাদেসকা থবক তৌমিন্নবা অসিদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
চহি অসিদা ভারত অমসুং কেনিয়াগী মরক্তা দিপ্লোমেতকী মরী লৈনরকপা চহি ৬০ মপুংফারকপগী থৌরম ঐখোয়না পাংথোক্লি, অদুবু ঐখোয়গী মরী অসি পুৱারি ওইনা চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবনি।
মুম্বাই অমসুং মোম্বাসা শম্নহল্লিবা পাক্লবা ভারত মহাসাগর অসি ঐখোয়গী অরিবা মরীশিংগী শাখি অমনি।
মসিগী অকনবা য়ুম্ফম অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না চহিচা কয়া মাঙলোমদা চঙশিল্লি। হৌখিবা চহিচাদা ঐখোয়না অপুনবা ওইনা লোয়লম লৈঙাক থেংনখি।
ভারত অমসুং কেনিয়া অসি মান্নবা মাংলমচৎ অমসুং তুংলমচৎ অমা লৈবা লৈবাকশিংনি।
মরুপশিং,
চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগী য়ুম্ফম থোন্দুনা, হিরম খুদিংমক্তা ঐখোয়না মতেং পাংনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঙসি ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে। লোয়ননা অনৌবা থবক কয়া মশক খঙদোক্লে।
ভারত অমসুং কেনিয়াগী মরক্তা অমনা অমদা শেন থাদবা অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবক তপ্ন-তপ্না চাউখৎলক্লি।
ঐখোয়গী শেন-থুমগী মতেং পাংনবা মপুংফানা থবক ওইনা ওন্থোক্নবা ঐখোয়না মখা তানা অনৌবা খুদোংচাবশিং থিদোক্কনি।
আই.তি.ই.সি অমসুং আই.সি.সি.আর স্কোলারশিপশিংগী খুৎথাংদা কেনিয়াগী মীয়াম স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী থবকশিংদা ভারতনা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংলি।
লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোনগী মখা পোনবা লৈবাক অনি ওইনা, ঐখোয়না খঙবা লৌশিং কয়া পীথোক-পীশিন তৌনবা হায়না ঐখোয়না য়ানরে।
কেনিয়াগী লৌউ-শিংউগী থবকশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা দোল্লর মিল্লিয়ন ২৫০গী লাইন ওফ ক্রেদিৎ অমা পীবা হায়নসু ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
অনৌবা যুগকী দরকার ওইবা মতুংইন্না, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনদা ঐখোয় মতেং পাংনবা ঐখোয়না হেনগৎলে।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মাইপাকপশিং কেনিয়াদা খঙহন্নবা ঐখোয়না মপুংফানা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
মসিগী মরুওইবা হিরম অসিদা ঙসি য়ানবা পুরকখিবা অসিনা ঐখোয়গী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মৈখু থাংদবা ইনর্জি শীজিন্নবা হায়বদি লৈবাক অনিমক্কী মরুওইবনি।
কেনিয়ানা পায়খৎলিবা অফ্রিকা ক্লাইমেত সম্মিৎকী থবক অসি থাগৎফম থোকপা থবক অমনি।
মালেম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অপুনবা ওইনা কোকহন্নবা রাস্ত্রপতি রুতোনা থাজবা পীখিবা অদু মসিদা মমি তারে।
গ্লোবেল বাইওফুয়েলস এল্লাইন্স অমসুং ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স শরুক য়ানবা কেনিয়ানা ৱারেপ লৌখিবদা ঐ হরাওই।
মসিগী মথক্তা, ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্স শরুক য়ানবা কেনিয়ানা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা অচৌবা কৈ মখল কয়া ঙাক-শেন্নবা মালেমগী থবকশিং ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি।
ঙাক-শেনগী লমদা ঐখোয় মতেং পাংনবা হেনগৎলকপা অসি ঐখোয় অমনা অমবু চেৎনা থাজবা অমসুং মান্নবা অপাম্বশিং লৈবগী খুদম অমনি।
ঙসি খন্ন-নৈনবদা, লাল ঔরাইবা, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং লৈবাক অনিমক্কী দিফেন্স ইন্দস্ত্রিশিং শম্নহন্নবা ঐখোয়না য়ানখি।
মীয়ামগী য়াইফনবা স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী মতাংদসু ঐখোয়না খন্নখি।
মসিগী মরুওইবা হিরম অসিদা ভারতকী মাইপাকপগী ৱারিশিং কেনিয়াদা খঙহনবা হায়না ঐখোয়না য়ানখি।
মসিগী থাজবা অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, হিরম খুদিংমক্তা ঐখোয় মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ঐখোয়গী থবকশিং মখা চৎথগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মীফমদা ঐখোয়না মালেম অমসুং লমদম-লমদমগী ওইবা ৱাফম কয়া খন্নখি।
ভারত মহাসাগরনা শম্নবা লৈবাকশিং ওইনা, মেরিতাইম সেকুরিতি, পাইরেসি অমসুং দ্রগ ত্রাফিক্কিংগী ৱাফমশিং অসি ঐখোয়গী মান্নবা মরুওইনা লৌবা হিরমশিংনি।
মসিগী মরুওইবা হিরম অসিদা অমগা অমগা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা, মেরিতাইম কোওপরেসনগী মতাংদা জোইন্ত ভিজন স্তেৎমেন্ত অমা ঐখোয়না পুথোক্লে।
কেনিয়া অমসুং ভারতকী মরক্তা নিংথিনা মতেং পীনবা অসিনা ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা ঐখোয়গী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
তেরোরিজম অসি মীওইবা খুন্নাইদা খ্বাইদগী চাউনা শিংনবনি হায়বা ভারত অমসুং কেনিয়ানা অমতা ওইনা য়ানরে।
হিরম অসিদা, তেরোরিজম থেংননবা হিরমদা অমগা অমগা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
মরুপশিং,
ভারত্তগী হৌখিবা চাউরাক্নবা মীওই লিশিং ৮০ অসিনা কেনিয়া অসি মখোয়গী অনিশুবা য়ুমনি হায়না খনবা অসি ঐখোয়গী মরীশিংগী খ্বাইদগী কনবা মপাঙ্গলনি।
মহাক্কী থবকশিংগীদমক কেনিয়াদগী মহাক শৌগৎলকপা অসিগীদমক ঐনা রাস্ত্রপতি রুতো থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐখোয় অমগা অমগা নক্নবা মরী লৈনবা মখা তানা ফগৎহনবগা লোয়ননা ঙসি কলচরেল একচেঞ্জ এগ্রিমেন্ত ঙসি খুৎয়েক পীনরে।
কেনিয়াগী লমশাং চেনবা অমসুং মরাথোন চেনবা শান্নরোয়শিং মালেমদা মমিং চৎলে। মসিগা লোয়ননা, লৈবাক অনিমক্তা ক্রিকেত অসি য়াম্না পাম্নৈ।
লৈবাক অনিগী মরক্তা শান্ন-খোৎনবগী লমদা অমগা অমগা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা এগ্রিমেন্ত অমা য়ানরে।
বোল্লিৱুদকা লোয়ননা, কেনিয়াদা য়োগা অমসুং অয়ুর্বেদাসু পাম্নবা হেনগৎলক্লে।
লৈবাক অনিগী মরক্তা মীগা-মীগা লৈনবা মরীশিং হেন্না চেৎশিনহন্নবা ঐখোয়না মখা তানা হোৎনগনি।
ইকায়খুম্নরবা,
অদোম অমসুং অদোমগী মীহুৎ কাংবু ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of the President of Kenya to India
05 DEC 2023 2:37PM by PIB Delhi
Your Excellency President William Ruto,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
I am delighted to welcome President Ruto and his delegation to India.
I am glad that his visit comes shortly after the African Union joins the G20.
Africa has always been given a high priority position in India's foreign policy.
Over the last decade or so, we have increased our cooperation with Africa in mission mode.
I am confident that President Ruto's visit will give new impetus to our bilateral relations as well as our engagement with the entire African continent.
Friends,
This year we commemorate the sixtieth anniversary of diplomatic relations between India and Kenya, but our relations have a history spanning thousands of years.
The vast Indian Ocean, connecting Mumbai and Mombasa, has been witness to our ancient relations.
Based on this robust foundation, we have been moving forward together for centuries. In the last century, we together opposed colonialism.
India and Kenya are countries that have a common past, and future too.
Friends,
Today we decided to strengthen our cooperation in all fields, laying the foundation for a progressive future. And also identified many new initiatives.
Significant strides have been made in mutual trade and investment between India and Kenya, and we are committed to exploring new opportunities to fully realize the potential of our economic cooperation.
India has been a reliable and committed development partner for Kenya.
India has made a significant contribution to the skill development and capacity building of the people of Kenya through ITEC and ICCR scholarships.
As two agrarian economies, we agreed to share our experiences.
We have also decided to provide a Line of Credit of two hundred and fifty million dollars to modernize Kenya's agricultural sector.
In alignment with the demands of modern times, we are also enhancing our cooperation in technology and innovation. We are fully prepared to share India's achievements in Digital Public Infrastructure with Kenya. The agreement being reached today on this important subject will strengthen our efforts.
Clean energy remains a top priority for both nations, and Kenya's Africa Climate Summit initiative is a commendable step in that direction. It also reflects President Ruto's commitment to unitedly address all global challenges.
I am glad that Kenya has decided to join the Global Biofuels Alliance and the International Solar Alliance.
Additionally, Kenya's decision to join the International Big Cat Alliance will help us strengthen global efforts to conserve big cats.
Our growing cooperation in the field of defense is a symbol of our deep mutual trust and common interests. In today's discussion, we emphasized on military exercises, capacity building as well as linking the defense industries of both the countries.
We also discussed using space technology for public welfare. We agreed to share India's successful experience with Kenya in this important area.
With this commitment and spirit of friendship, we will continue our efforts to increase our cooperation in all fields.
Friends,
In today's meeting, a wide range of global and regional issues were discussed. As countries connected to the Indian Ocean, maritime security, piracy and drug trafficking are matters of our common priority.
To strengthen mutual cooperation in this important area, we are issuing a Joint Vision Statement on Maritime Cooperation.
Close cooperation between Kenya and India will strengthen all our efforts in the Indo-Pacific.
India and Kenya are unanimous that terrorism is the most serious challenge to humanity.
In this regard, we have decided to increase mutual cooperation in the field of counter-terrorism.
Friends,
The approximately eighty thousand individuals of Indian origin, who consider Kenya as their second home, are the biggest strength of our relations. I extend my personal gratitude to President Ruto for the support Kenya provides to their well-being.
Our mutual closeness will further increase with the signing of a cultural exchange agreement today. Kenya's long distance and marathon runners are world renowned. Similarly, cricket is also popular in both the countries.
An important agreement has been agreed upon to strengthen mutual cooperation in the field of sports between the two countries.
Along with Bollywood, the popularity of Yoga and Ayurveda is also increasing in Kenya.
We will continue efforts to deepen people-to-people ties between the two countries.
Excellency,
Once again, you and your delegation are warmly welcomed to India.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's Press Statement. Original Press Statement were delivered in Hindi.