পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়
দিশেম্বর ৪দগী হৌগদৌরিবা সংসদকী নিংথম মীফম মাংওইন্না রাজনিতি দলশিংগী ফ্লোর লুচিংবশিংগা লোয়ননা সরকারনা মীফম পাংথোকখ্রে
সংসদকী থবক ফজনা পাংথোক্নবা পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স মিনিস্তর শ্রী প্রালহাদ জোসিনা রাজনিতি দল খুদিংমক্কী মতেং নিখ্রে
সংসদতা মরুওইবা ৱাফম খুদিংমক খন্নগনি: শ্রী রাজনাথ সিংহ
নিংথম মীফমদা নুমিৎ ১৯ গী মনুংদা অপুনবা সিতিং ১৫ লৈগনি
02 DEC 2023 5:16PM by PIB Imphal
২০২৩গী সংসদকী নিংথম মীফম হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ঙসি দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহনা চিয়ার লৌদুনা রাজনিতি দল খুদিংমক্কী ফ্লোর লিদরশিংগা লোয়ননা সরকারগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা, পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী প্রালহাদ জোসিনা হায়খি দিশেম্বর ৪, ২০২৩, নিংথৌকাবা নুমিত্তগী সংসদকী নিংথম মীফম হৌরগনি। নিংথম মীফমদা নুমিৎ ১৯ গী মনুংদা অপুনবা সিতিং ১৫ লৈগনি অমসুং সরকারগী থবক-থৌরমশিংগী অথু-অকায়গী মতুংইন্না, মীফম দিশেম্বর ২২, ২০২৩দা লোইশিল্লবা য়ারি। সেসন মনুংদা লেজিসলেতিপ বিজিনেসকী আইতেম ১৯ অমসুং ফাইনান্সিএল বিজিনেসকী আইতেম ২ খন্ননবা মশক খঙদোক্লে।
পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি মরী লৈনবা প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী রুলস ওফ প্রোসিদিউয়রগী মখাদা ৱাফম অমা হেক্তা খন্ননবা অয়াবা পীরে অমসুং হাওসকী ফ্লোরদা খন্ননবা সরকারনা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। সংসদকী হাওস অনিমক ফজনা মথৌ পাংথোকপা ঙম্নবা মতেং পাংনবা মহাক্না দল খুদিংমক্কী লুচিংবশিংদা হায়জখি। মীফম অদুদা লো অমসুং জর্জতিসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী অমসুং কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱাল শরুক য়াখি।
মীফম লোইশিল্লকপদা, সংসদকী হাওস অনিমক্তা তোঙান-তোঙানবা রাজনিতি দলশিংগী লুচিংবশিংনা পুখৎলকপা ৱাফম তারবা মতুংদা, মীফমদা মরুওইবা ৱাফমশিং পুখৎলকপগীদমক দিফেন্স মিনিস্তর শ্রী রাজনাথ সিংহনা লুচিংবশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং সংসদকী হাওসশিংগী রুলশিংগী মতুংইন্না অমসুং মরী লৈনবা প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী অয়াবা মতুংইন্না হিরম খুদিংমক খন্ন-নৈন্নবা সরকারনা থৌরাং তৌদুনা লৈরে।
মীফম অদুদা রাজনিতি দল ২৩গী লুচিংবা ৩০ শরুক য়াখি।
১৭শুবা লোক সভাগী ১৪শুবা সেসন অমসুং রাজ্য সভাগী ২৬২শুবা সেসন মনুংদা খন্নগদৌরিবা বিলশিংগী মমিং
I – লেজিসলেতিপ বিজিনেস:-
1. রিপিলিং এন্দ এমেন্দিং বিল, ২০২৩, লোক সভানা পাস তৌখিবা।
2. এদভোকেদস(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩, রাজ্য সভাদা পাস তৌখিবা
3. প্রেস এন্দ রেজিস্ত্রেসন ওফ পেরিওদিকেলস বিল, ২০২৩, রাজ্য সভাদা পাস তৌখিবা।
4. কন্সতিতুসন(জম্মু এন্দ কাস্মির) সেদুল কাস্ত ওর্দর(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
5. কন্সতিতুসন(জম্মু এন্দ কাস্মির) সেদুল ত্রাইবস ওর্দর(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
6. জম্মু এন্দ কাস্মির রিজার্বেসন(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
7. জম্মু এন্দ কাস্মির রিওর্গনাইজেসন(এমেন্দমেন্ত)বিল, ২০২৩
8. ভারতিয়া ন্যয়া সনহিতা, ২০২৩
9. ভারতিয়া নগরিক সুরক্ষা সনহিতা, ২০২৩
10. ভারতিয়া সক্ষ্য অধিনিয়ম, ২০২৩
11. পোস্ত ওফিস বিল, ২০২৩
12. চীফ ইলেক্সন কম্মিসন্নর এন্দ অদর ইলেক্সন কম্মিসন্নরস(এপোইন্তমেন্ত, কন্দিসন্স ওফ সর্বিস এন্দ তার্ম ওফ ওফিস) বিল, ২০২৩
13. ব্রোইল্লরস বিল, ২০২৩
14. প্রোভিসনেল কল্লেক্সন ওফ তেক্সেস বিল, ২০২৩
15. সেন্ত্রেল গুদস এন্দ সর্বিস তেক্স(সেকেন্দ এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
16. জম্মু অমসুং কাস্মির রিওর্গনাইজেসন(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
17. গভর্নমেন্ত ওফ য়ুনিয়ন তেরিতোরিস(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
18. নেসনেল কেপিতেল তেরিতোরি ওফ দিল্লি লোজ(স্পিসিএল প্রোভিজন্স) সেকেন্দ (এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
19. সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতিস(এমেন্দমেন্ত) বিল, ২০২৩
II – ফাইনান্সিএল বিজিনেস :-
1. ২০২৩-২৪গী সপ্লেমেন্তরি দিমান্দস ফোর গ্রান্তসকী অহানবা বেতচগী প্রসেন্তেসন, খন্ন-নৈনবা অমসুং ভোৎ লৌনবা অমসুং মরী লৈনবা এপ্রোপিএসন বিল পুথোকপা, খন্ন-নৈনবা অমসুং পাস তৌবা।
1. ২০২০-২১গী দিমান্দস ফোর এক্সসেস গ্রান্তস পুথোকপা, খন্ন-নৈনবা অমসুং ভোৎ লৌনবা অমসুং মরী লৈনবা এপ্রোপ্রিএসন বিল পুথোকপা, খন্ন-নৈনবা অমসুং পাস তৌবা।

Ministry of Parliamentary Affairs
Government holds Meeting with Floor Leaders of Political Parties ahead of Winter Session of Parliament, beginning on 4th December
Parliamentary Affairs Minister Shri Pralhad Joshi calls for cooperation from all political parties for smooth functioning of the Parliament
All important issues to be discussed in Parliament: Shri Rajnath Singh
Winter Session to provide a total of 15 sittings spread over a period of 19 days
02 DEC 2023 5:16PM by PIB Delhi
A meeting of the Government with Floor Leaders of all Political Parties was held under the Chairmanship of Defence Minister, Shri Rajnath Singh, here today, before the start of the Winter Session of Parliament, 2023. In his opening address, Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi informed that the Winter Session of Parliament will commence on Monday, the 4th December, 2023 and subject to exigencies of Government Business, the session may conclude on Friday, the 22nd December, 2023. The Session will provide 15 sittings spread over a period of 19 days. He also informed that tentatively 19 items of Legislative Business and 2 items of Financial Business have been identified for being taken up during this session.
Union Minister for Parliamentary Affairs further stated that the Government is always ready to discuss on the floor of the House, any issue as permitted under Rules of Procedure by respective Presiding Officers. He also requested all party leaders for active cooperation and support for the smooth functioning of the two Houses of Parliament. The meeting was also attended by Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Law and Justice; Minister of State in the Ministry of Parliamentary Affairs and Minister of State in the Ministry of Culture, Shri Arjun Ram Meghwal.
Concluding the meeting, after listening to the points raised by the leaders of various political parties in both Houses of Parliament, Defence Minister, Shri Rajnath Singh thanked leaders for raising important issues in the meeting and stated that Government is ready for discussion on all these issues as per the rules of the respective Houses of Parliament and with the permission of the concerned Presiding Officers.
In total, meeting was attended by Thirty(30) Leaders from Twenty Three political parties.
LIST OF BILLS LIKELY TO BE TAKEN UP DURING THE 14TH SESSON OF 17TH LOK SABHA AND 262nd SESSION OF RAJYA SABHA
I – LEGISLATIVE BUSINESS:-
1. The Repealing and Amending Bill, 2023, as passed by Lok Sabha.
2. The Advocates (Amendment) Bill, 2023, as passed by Rajya Sabha.
3. The Press and Registration of Periodicals Bill, 2023, as passed by Rajya Sabha.
4. The Constitution (Jammu and Kashmir) Scheduled Castes Order (Amendment) Bill, 2023
5. The Constitution (Jammu and Kashmir) Scheduled Tribes Order (Amendment) Bill, 2023
6. The Jammu and Kashmir Reservation (Amendment) Bill, 2023
7. The Jammu and Kashmir Reorganisation (Amendment) Bill, 2023
8. The Bharatiya Nyaya Sanhita, 2023
9. The Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, 2023
10. The Bhartiya Sakshya Adhiniyam, 2023
11. The Post Office Bill, 2023
12. The Chief Election Commissioner and other Election Commissioners (Appointment, Conditions of Service and Term of Office) Bill, 2023
13. The Boilers Bill, 2023
14. The Provisional Collection of Taxes Bill, 2023
15. The Central Goods and Services Tax (Second Amendment) Bill 2023
16. The Jammu and Kashmir Reorganization (Amendment) Bill, 2023
17. The Government of Union Territories (Amendment) Bill, 2023
18. The National Capital Territory of Delhi Laws (Special Provisions) Second (Amendment) Bill, 2023
19. The Central Universities (Amendment) Bill, 2023
II – FINANCIAL BUSINESS:-
1. Presentation, Discussion and Voting on First Batch of Supplementary Demands for Grants for the year 2023-24 and introduction, consideration and passing of the related Appropriation Bill.
1. Presentation, Discussion and Voting on Demands for Excess Grants for the year 2020-21 and introduction, consideration and passing of the related Appropriation Bill.