କ୍ୟାବିନେଟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
29 NOV 2023 2:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ୯ଟି ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୧ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ମୋଟ ୨୪,୧୦୪ କୋଟି ଟଙ୍କା (କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଂଶ: ୧୫,୩୩୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଅଂଶ: ୮,୭୬୮ କୋଟି ଟଙ୍କା) ବ୍ୟୟ ବରାଦ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତି ଆଦିବାସୀ ନ୍ୟାୟ ମହା ଅଭିଯାନ (ପିଏମ୍ ଜନମନ)କୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ।
ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ରେ କରାଯାଇଥିବା ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ, "ବିଶେଷ ଭାବେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀ (ପିଭିଟିଜି) ଙ୍କର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଭିଟିଜି ବିକାଶ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ତଦନୁଯାୟୀ ଏହି ଯୋଜନା ପିଜିଟିଭି ପରିବାର ଏବଂ ବସ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ବାସଗୃହ, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପୋଷଣ, ସଡ଼କ ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ ଯୋଗାଯୋଗର ଉନ୍ନତ ଉପଲବ୍ଧତା ଭଳି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବା ଆଦି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ । ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା (ଡିଏପିଏସଟି) ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ୧୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ ।
୨୦୧୧ ଜନଗଣନା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଜନସଂଖ୍ୟା ୧୦.୪୫ କୋଟି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଅବସ୍ଥିତ ୭୫ଟି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଜନଜାତି ଗୋଷ୍ଠୀ (ପିଭିଟିଜି ) ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଇଛି | ଏହି ପିଭିଟିଜିଗୁଡ଼ିକ ସାମାଜିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ।
ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମେତ ୯ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୧ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ପିଏମ-ଜନମନ (କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ) ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଟେ:
କ୍ରମିକ ନଂ
କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ
ହିତାଧିକାରୀ / ଲକ୍ଷ୍ୟ ନଂ
ମୂଲ୍ୟ ନିୟମ
୧
ପକ୍କା ଘରର ବ୍ୟବସ୍ଥା
୪.୯୦ ଲକ୍ଷ
୨.୩୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା/ଘର
୨
ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରାସ୍ତା
୮୦୦୦ କିମି
୧.୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା/କିଲୋମିଟର
୩କ
ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ/
ମିଶନ ଅଧୀନରେ ୪.୯୦ ଲକ୍ଷ ଏଚ୍ ଏଚ୍ ଏଚ୍ ସମେତ ସମସ୍ତ ପିଭିଟିଜି ବସ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ
ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ
୩ଖ
ଗୋଷ୍ଠୀ ଜଳ ଯୋଗାଣ
୨୦ ପରିବାରରୁ କମ୍ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ୨୫୦୦ ଗ୍ରାମ/ ବସ୍ତି
ପ୍ରକୃତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନୁଯାୟୀ
୪
ଔଷଧ ଖର୍ଚ୍ଚ ସହ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ମେଡିକାଲ ୟୁନିଟ୍
୧୦୦୦ (୧୦/ଜିଲ୍ଲା)
୩୩.୮୮.୦୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା/ଏମଏମୟୁ
୫କ
ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ
୫୦୦
୨.୭୫ କୋଟି/ହଷ୍ଟେଲ
୫ଖ
ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା
୬୦ଟି ଆକାଂକ୍ଷୀ ପିଭିଟିଜି ବ୍ଲକ
୫୦ ଲକ୍ଷ/ବ୍ଲକ
୬
ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ
୨୫୦୦
୧୨ ଲକ୍ଷ/ଏଡବ୍ଲୁସି
୭
ବହୁମୁଖୀ କେନ୍ଦ୍ର (ଏମପିସି) ନିର୍ମାଣ
୧୦୦୦
ପ୍ରତି ଏମପିସିରେ ଏଏନଏମ ଓ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ୬୦ ଲକ୍ଷ/ଏମପିସି ବ୍ୟବସ୍ଥା
୮କ
ଏଚଏଚ ଗୁଡିକର ଶକ୍ତିକରଣ (ଶେଷ ମାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ)
୫୭୦୦ ଏଚଏଚଏସ୍‍
୨୨,୫୦୦/ଏଚଏଚ
୮ଖ
୦.୩ କିଲୋୱାଟ୍ ସୌର ଅଫ୍ ଗ୍ରିଡ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା
୧୦୦୦୦୦ ଏଚଏଚଏସ୍‍
ଏଚ୍ଏଚ୍ ପିଛା ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ବାସ୍ତବ ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନୁଯାୟୀ
୯
ରାସ୍ତା ଘାଟ ଓ ଏମପିସିରେ ସୌର ଆଲୋକ
୧୫୦୦ ୟୁନିଟ୍
ୟୁନିଟ୍ ପିଛା ୧,୦୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା
୧୦
ଭିଡିଭିକେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
୫୦୦
୧୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା/ଭିଡିଭିକେ
୧୧
ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ଲଗାଇବା
୩୦୦୦ ଗାଁ
ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ଖର୍ଚ୍ଚ
ଉପରୋକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ, ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକର ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟ ମିଶନର ଏକ ଅଂଶ ହେବ:
୧. ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରଚଳିତ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଆୟୁଷ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ମେଡିକାଲ ୟୁନିଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଭିଟିଜି ବସ୍ତିରେ ଆୟୁଷ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
୨. ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉପଯୁକ୍ତ ଦକ୍ଷତା ଅନୁଯାୟୀ ପିଭିଟିଜି ବସ୍ତି, ବହୁମୁଖୀ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ହଷ୍ଟେଲରେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।

Cabinet
Cabinet approves Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan
29 NOV 2023 2:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM JANMAN) with total outlay of Rs.24,104 crore (Central Share:Rs.15,336 crore and State Share: Rs.8,768 crore) to focus on 11 critical interventions through 9 line Ministries. The Prime Minister announced the Abhiyan on Janjatiya Gaurav Diwas from Khunti.
As announced in the Budget Speech 2023-24, “to improve socio-economic conditions of the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs), Pradhan Mantri PVTG of Development Mission will be launched. This will saturate PVTG households and habitations with basic facilities such as safe housing, clean drinking water and sanitation, improved access to education, health and nutrition, road and telecom connectivity, and sustainable livelihood opportunities. An amount of Rs.15,000 crore will be made available to implement the Mission in the next three years under the Development Action Plan for the Scheduled Tribes (DAPST).”
India has ST population of 10.45 crore as per 2011 census, out of which 75 communities located in 18 States and the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands have been categorized as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs). These PVTGs continue to face vulnerability in social, economic and educational fields.
The PM-JANMAN (comprising Central Sector and Centrally Sponsored Schemes) to focus on 11 critical interventions through 9 Ministries including Ministry of Tribal Affairs which are as follows:
S.No.
Activity
No. of Beneficiary / Targets
Cost norms
1
Provision of pucca houses
4.90 lakh
Rs 2.39 lakhs /house
2
Connecting roads
8000 KM
Rs 1.00 Cr/Km
3a
Piped Water Supply/
All PVTG habitations including 4.90 lakhs HHs to be constructed under the mission
As per schematic norms
3b
Community water supply
2500 Villages/ habitations with population of less than 20 HHs
As per actual cost arrived
4
Mobile Medical Units with medicine cost
1000 (10/district)
Rs 33.88.00 lakhs/MMU
5a
Construction of hostels
500
Rs 2.75 Cr/hostel
5b
Vocational education & skilling
60 Aspirational PVTG blocks
Rs 50 lakhs/block
6
Construction of Anganwadi Centers
2500
Rs 12 lakhs/AWC
7
Construction of Multipurpose Centers (MPC)
1000
Rs 60 lakhs/MPC Provision of ANM and Anganwadi worker in each MPC
8a
Energization of HHs (Last mile connectivity)
57000 HHs
Rs 22,500/HH
8b
Provision of 0.3 KW solar off-grid system
100000 HHs
Rs 50,000/HH or as per actual cost
9
Solar lighting in streets & MPCs
1500 units
Rs 1,00,000/unit
10
Setting up of VDVKs
500
Rs 15 lakhs/VDVK
11
Installation of mobile towers
3000 villages
As per schematic norms cost
Other than the interventions mentioned above, the following intervention of other Ministries will be part of Mission:
1. Ministry of Ayush will set up Ayush Wellness Centre as per existing norms and Ayush facilities will be extended to PVTG habitations through Mobile Medical Units.
2. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship will facilitate skill and vocational training in PVTG habitations, Multipurpose centres and hostels as per the suitable skills of these communities.