Cabinet
Free Foodgrains for 81.35 crore beneficiaries for five years: Cabinet Decision
Historic decision for Food and Nutrition Security : Centre to spend approx. Rs. 11.80 lakh crore in next 5 years on food subsidy under PMGKAY
PMGKAY: Amongst World’s largest Food Security Schemes for 81.35 crore persons at an approx. cost of Rs. 11.80 lakh crore
Continuation of free foodgrains under PMGKAY for five years to strengthen accessibility, affordability and availability of foodgrains for the poor and the vulnerable
29 NOV 2023 2:26PM by PIB Delhi
The Cabinet led by Prime Minister has decided that the Central government will provide free food grains to about 81.35 crore beneficiaries under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) for a period of five years with effect from 1st January, 2024.
This is a historic decision that places PMGKAY amongst the World’s biggest social welfare schemes aimed at ensuring food and nutrition security for 81.35 crore persons, at an estimated cost of Rs. 11.80 lakh crore over a 5 year period.
The decision reflects the strong commitment of Hon. PM Shri Narendra Modi towards efficient and targeted welfare through fulfilment of basic food and nutrition requirements of the population. Ensuring food security at this scale during Amrit Kaal would play a pivotal role in dedicating efforts towards building an aspirational and developed India.
Free food grains (rice , wheat and coarse grains/millets) under PMGKAY for 5 years from 1.1.2024 will strengthen food security and mitigate any financial hardship of the poor and vulnerable sections of the population. It would provide Nation-wide uniformity in delivery of food grains free of cost in all States/UTs through a network of over 5 lakh Fair Price Shops under a common logo.
It will also enable ease of living, in terms of allowing beneficiaries to lift free of cost food-grains from any fair price shop in the country under the ONORC-One Nation One Ration Card- initiative. This initiative is of enormous benefit for migrants, facilitating both intra and inter State portability of entitlements as part of technology based reforms under Digital India. The free food grains will concurrently ensure uniform implementation of portability under One Nation One Ration Card (ONORC) across the country and will further strengthen this choice-based platform.
The approximate food subsidy for five years for distribution of food grains under PMGKAY will be to the tune of Rs. 11.80 lakh crore. Thus, the Centre will spend approx. Rs. 11.80 lakh crore during the period of next five years as food subsidy under PMGKAY, to provide free food grains to the targeted population.
The provision of free food grains under PMGKAY for five years with effect from 1st January 2024 reflects the long-term commitment and vision of Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi for addressing National food and nutrition security. Provision of free food grains shall mitigate any financial hardship of the affected strata of society in a sustainable manner and ensure long term pricing strategy with zero cost to the beneficiaries which is vital for effective penetration of the Public Distribution System.
As an example, the economic cost of 35 kg rice for an Antyodaya family comes to Rs. 1371, while the cost of 35 kg wheat comes to Rs. 946, which is being borne by GOI under PMGKAY, and the foodgrains are provided completely free to the families. Thus, the monthly savings of ration card holders are significant, on account of the free foodgrains.
Government of India has a commitment to the people of the nation - a dignified life by ensuring them access to food and nutritional security through availability of adequate quantity of quality food grains. The Scheme will contribute to fulfilling of Government of India commitment to 81.35 crore persons covered under PMGKAY.
Keeping in view welfare of the beneficiaries and in order to strengthen the food security in terms of accessibility, affordability and availability of food grains for the targeted population, and to maintain uniformity across the States, the decision has been taken to continue providing food grains, free of cost, under PMGKAY for five years.
This is a historic decision that reflects the dedication and commitment of the Hon. Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, towards strengthening food and nutrition security in the Country.

মন্ত্রীমন্দল
চহি মঙাগী ওইনা বেনিফিসরী করোর 81.35দা লেম্না চেং-হৱাই ফংহল্লগনি: মন্ত্রী-মন্দলগী ৱারেপ
ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসম সেক্যুরিতীগীদমক পুৱারী ওইরবা ৱারেপ: কেন্দ্রনা PMGKAYগী মখাদা মথংগী চহি 5দা ফুদ সবসিদী পীনবা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 11.80 চাদিং তৌগনি
PMGKAY: চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 11.80 রোমগী শেনফমদা মীওই করোর 81.35গীদমক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ফুদ সেক্যুরিতী স্কিমশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবা
লায়রবা অমসুং শোত্থরবশিংগীদমক চেং-হৱাইগী এক্সেসিবিলিতী, এফোর্দেবিলিতী অমসুং এভাইলেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা চহি মঙাগী ওইনা PMGKAYগী মখাদা লেম্না চেং-হৱাই মখা তানা পীবা
29 NOV 2023 2:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা ফমখিবা মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা কেন্দ্র সরকারনা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনা (PMGKAY)গী মখাদা জনুৱারী 1, 2024দগী চৎনবা হৌদুনা চহি মঙাগী মতমগী ওইনা বেনিফিসরী করোর 81.35দা লেম্না চেং-হৱাই পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে।
চহি 5গী মতমদা লুপা করোর লাখ 11.80রোমগী শেনফম চংনা মীওই করোর 81.35গী ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী ফংহন্নবা পান্দম থম্মিবা PMGKAY অসিবু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সোসিএল ৱেল্ফিয়র স্কিমশিংগী মরক্তা অমা ওইহল্লি পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অমনি।
ৱারেপ অসিনা ইকাই খুম্নরবা পি.এম. শ্রী নরেনদ্র মোদীগী মীয়ামদা তঙাই ফদবা চীঞ্জাক অমসুং মচি-ওইবশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহনবগী খুত্থাংদা ইফিসিএন্ত অমসুং তার্গেতেদ ৱেল্ফিয়রগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা অচৌবা ফিরেপ অদু তাক্লি। অমৃত কাল মনুংদা অসুম্না পাকচাউনা ফুদ সেক্যুরিতী ফংহনবা অসিনা এস্পিরেস্নেল অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপগী মাইকৈদা খোঙথাংশিং লৌখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি।
1.1.2024দগী হৌদুনা চহি 5গী ওইনা PMGKAYগী মখাদা লেম্না চেং-হৱাই (চেং, গেহু অমসুং কোর্স গ্রেন/মিল্লেৎস) ফংহনবা অসিনা ফুদ সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং লায়বা অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংগী শেল-থুমগী অৱাবা কোকহল্লগনি। মসিনা কম্মন লোগোগী মখাদা ফিয়র প্রাইস শোপ লাখ 5 হেনবগী নেৎৱার্ক অমগী খুত্থাংদা রাজ্য/UT পুম্নমক্তা লেম্না চেং-হৱাই ফংহনবদা লৈবাক পুম্বদা য়ুনিফোর্মিতী লৈহনগনি।
মসিনা ONORC- ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ – ইনিসিএতিবকী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈবা ফিয়র প্রাইস শোপ অমা হেক্তদা চেং-হৱাই লেম্না লৌহন্দুনা বেনিফিসরীশিংদা ইজ ওফ লিবিংসু ফংহল্লগনি। ইনিসিএতিব অসি মাইগ্রেন্তশিংগীদমক দিজিতেল ইন্দিয়াগী মখাদা পুরকখিবা তেক্নোলোজী বেজ রিফোর্মশিংগী শরুক ওইনা এন্তাইতলমেন্তশিংগী ইন্ত্রা অমসুং ইন্তর সে্তৎ পোর্তেবিলিতী অনিমক ফংহল্লি। লেম্না চেং-হৱাই ফংহনবনা লৈবাক শিনবা থুংবদা ৱান নেসন ৱান রাসন কার্দ (ONORC)গী মখাদা পোর্তেবিলিতীগী য়ুনিফোর্ম ইমপ্লিমেন্তেসন ঙমহনগনু অমসুং মসিগী চোইস-বেক প্লেৎফোর্ম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
PMGKAYগী মখাদা চেং-হৱাই চহি মঙা য়েন্থোক্নবগী চাউরাকপা ফুদ সবসিদী অসি লুপা করোর লাখ 11.80 ওইগনি। অসুম্না কেন্দ্রনা তার্গেতেদ পোপুলেসন্দা লেম্না চেং-হৱাই ফংহন্নবা PMGKAYগী মখাদা ফুদ সবসিদী ওইনা মথংগী চহি মঙাগী মতমগী ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 11.80 চাদিং তৌগনি।
জনুৱারী 1, 2024দগী চৎনবা হৌগদৌরিবা চহি মঙাগী ওইনা PMGKAYগী মখাদা লেম্না চেং-হৱাই ফংহন্নবা প্রোবিজন অসিনা নেস্নেল ফুদ এন্দ ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী কোকহন্নবা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী তুং কোইনা চৎকদবা ফিরেপ অমসুং বিজন অদু তাক্লি। লেম্না চেং-হৱাই ফংহনবগী প্রোবিজন অসিনা তুং কোইনা চৎকদবা মওং অমদা খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংনা থেংনরিবা শেল-থুমগী অৱাবা অসি হন্থহনগনু অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী ইফেক্তিব পেনিত্রেদন তৌনবগীদমক মরু ওইবা বেনিফিসরীশিংদা জিরো কোস্ততা ফংহনবগা লোয়ননা তুং কোইগদবা প্রাইসিং স্ত্রেতেজী অমা লৈহনগনি।
খুদম ওইনা অন্ত্যোদয় ইমুং অমগী চেং 35 kgগী ইকনোমিক কোস্ত অসি লুপা 1371 ওইগনি অমরোমদা গেহু 35 kgদা লুপা 946 কোইগনি, মসি PMGKAYগী মখাদা GOIনা পুথোক্লি, অমসুং ইমুংশিং অসিদা চেং-হৱাই লেম্না ফংহল্লি। অসুম্না লেম্না চেং-হৱাই ফংবনা রাসন কার্দ পাইবশিংগী থাগী সেভিং অসি চাউনা তৌবা ঙম্মি।
ভারত সরকারনা লৈবাক্কী মীয়ামদা – ক্বালিতী লৈবা চেং-হৱাইশিংগী মরাং কাইবা চাংদা ফংহনবগী খুত্থাংদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী এক্সেস তৌহন্দুনা মখোয়দা ইজৎ লৈবা পুন্সি অমা হিংহন্নবা ফিরেপ অমা লৈ। স্কিম অসিনা ভারত সরকারনা PMGKAYগী মখাদা মীওই করোর 81.35 শকখিবা ৱাশক অদু থুংহনবদা শরুক তমগনি।
বেনিফিসরীশিংগী য়াইফনবা অমসুং তার্গেতেদ পোপুলেসনগীদমক চেং-হৱাইগী এক্সেসিবিলিতী, এফোর্দেবিলিতী অমসুং এভাইলেবিলিতীদা ফুদ সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং রাজ্যশিংদা য়ুনিফোর্মিতী লৈহন্নবা হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগী মখাদা চহি মঙাগী ওইনা PMGKAYগী মখাদা মখা তানা লেম্না চেং-হৱাই পীনবা ৱারেপ লৌখি।
মসিগী পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অসি লৈবাক অসিদা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মাইকৈদা ভারতকী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী কত্থোকপা অমসুং ফিরেপ অদু তাক্লি।