ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିଜିଟାଲ ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ସହ ଡିପ୍ ଫେକ୍ ଏବଂ ଆଇଟି ନିୟମ ଅନୁପାଳନ ନେଇ ମତବିନିମୟ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
ପ୍ରଚଳିତ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଡିପ୍ ଫେକ୍‌ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ଆଗାମୀ ୭ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଟି ନିୟମରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଭାବେ ନିଷେଧ କରାଯାଇଥିବା ୧୧ ପ୍ରକାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଠାରୁ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବାରଣ କରାଯିବ। ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଓ ମତ ଏବଂ ଚୁକ୍ତିଗୁଡିକରେ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି: ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
"ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଉଲ୍ଲଂଘନ ବିଷୟରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଜଣେ 'ନିୟମ ୭' ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିଯୁକ୍ତ କରିବା ନେଇ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି": ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
24 NOV 2023 5:20PM by PIB Bhubaneswar
ଶୁକ୍ରବାର ଅନୁଷ୍ଠିତ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ତଥା ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ଅବିକଳ ନକଲ ବା ଡିପ୍ ଫେକ୍ ବିପଦ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିବା ପରେ ସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସାର୍ବଜନୀନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ଆଇଟି ନିୟମ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି 11 ପ୍ରକାରର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଡିପ୍‌ଫେକ୍ ସମେତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ କ୍ଷତି ଘଟାଇବା ଭଳି ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି।
ଅଧିବେଶନ ପରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନର ନିୟମାବଳୀ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଡିପ୍‌ ଫେକ୍‌ ଜନିତ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କ ଏକ ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ସେମାନେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ନୂତନ ଆଇନ ଏବଂ ନିୟମ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଇନ ଏବଂ ନିୟମଗୁଡିକ ଉପରେ ସେମାନେ ଡିପଫେକ୍ ର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁକାବିଲା କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିବା ନେଇସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥି ମାନେ ଏକମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆହୁରି କେତେକ ଦିଗକୁ ନେଇ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ୭ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଟି ନିୟମରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଭାବେ ନିଷେଧ କରାଯାଇଥିବା ୧୧ ପ୍ରକାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଠାରୁ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବାରଣ କରାଯିବ। ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଓ ମତ ଏବଂ ଚୁକ୍ତିଗୁଡିକରେ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତିବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ବର୍ଷ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ପାଇଁ ଡିପ୍ ଫେକ୍ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ବିପଦ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିସାରିଛନ୍ତି। ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନ ବିଷୟରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନିୟମ ୭ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରହିବ ବୋଲି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଦେଇଛି। ଡିଜିଟାଲ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଧିକାର ରହିଛି ଏବଂ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନେ ଏହା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ।
ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଡିପ୍ ଫେକ୍ ଏବଂ ଭୁଲ ସୂଚନା ଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କ ସହ ନିରନ୍ତର ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ସରକାର ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗୁଡ଼ିକର ଭାଗିଦାରୀରେ ଆମେ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ । ଏହା ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବିଶେଷ କରି ଭୁଲ ସୂଚନା, ବେଆଇନ ବେଟିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବିଜ୍ଞାପନ ଓ ଜାଲିଆତି ଋଣ ଆପ୍ ର ବିଜ୍ଞାପନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କରିବାର ଅଛି। ଏହା ଅନଲାଇନରେ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।

Ministry of Electronics & IT
Minister Rajeev Chandrasekhar held Digital India Dialogues with Digital Intermediaries on Deepfakes & IT rules compliance today
Platforms and Intermediaries Commit to Tackling Deepfakes Under Existing Laws
“Platforms have agreed that within the next 7 days, they will ensure that all terms and contracts with users expressly forbid them from engaging in the 11 types of content laid out in the IT rules”: MoS Rajeev Chandrasekhar
“MEITY has confirmed the imminent appointment of a ‘Rule 7’ officer and a digital platform for users to report any violations by intermediaries”: MoS Rajeev Chandrasekhar
24 NOV 2023 5:20PM by PIB Delhi
In a Digital India dialogue session held on Friday, Union Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship and Electronics & IT, Shri Rajeev Chandrasekhar, reiterated the need for safe and trusted internet, and for social media intermediaries to be accountable to Digital Nagriks. Following Prime Minister Shri Narendra Modi’s concerns about deepfake threats, all platforms and intermediaries agree to align their community guidelines with the IT rules, specifically targeting 11 types of content that causes user harm including Deepfakes.
Addressing the media after the session, the Minister affirmed the collective commitment of platforms and intermediaries to confront deepfake challenges within the bounds of current regulations.
The Minister said, “All platforms and intermediaries have agreed that the current laws and rules even as we discuss new laws and regulations, they provide for them to deal with deepfakes conclusively. They have agreed that in the next seven days they will ensure all the terms and views and contracts with users will expressly forbid users from 11 types of content laid out in IT rules. The Hon’ble Prime Minister Narendra Modi ji had already highlighted the issue of deepfakes and the threats and challenges that it represents to a safe and trusted internet last year. MEITY has conveyed that there will be an imminent appointment of a rule seven officer shortly and a digital platform for digital nagriks to report violations of law by intermediaries. Digital nagriks have rights to a safe and trusted internet and intermediaries are accountable for providing the same.”
Acknowledging the progress in grievance redressal mechanisms, Minister Rajeev Chandrasekhar urged continued collaboration with intermediaries to address challenges such as deepfakes and misinformation.
“We have in partnership, the government and platforms done considerably well in terms of addressing grievances. I must congratulate intermediaries for proactively doing this. However, there is more to be done, especially in the areas of misinformation, deepfakes and advertising of betting illegal betting platforms and advertising of fraudulent loan apps. These continue to be threats to safety and trust online,” the Minister further added.