তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
মহিলা হিতাধিকাৰীসকলে পশ্চিম বংগৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ভিবিএছৱাই অনুষ্ঠানত কৃষি বিশেষজ্ঞৰ কথা শুনিবলৈ আৰু উজ্জ্বলা যোজনাৰ বাবে আধাৰ প্ৰমাণীকৰণ কৰিবলৈ ভিৰ কৰে
ড্ৰোনৰ জৰিয়তে কীটনাশক প্ৰয়োগ এতিয়াও প্ৰদৰ্শনী হৈছে
21 NOV 2023 3:50PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰই প্রান্তিয় মহিলাসকলৰ সৱলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট পৰিমাণে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰি আছে আৰু তেওঁলোকক সহজ জীৱন ধাৰণৰ সুবিধা উপলব্ধ কৰোৱাত সহায় কৰাৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ লৈছে, যেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী উজ্জ্বলা যোজনাৰ জৰিয়তে ৰাজসাহায্যযুক্ত গেছ সংযোগ প্ৰদান কৰা আৰু তাৰ বাবে আধাৰ প্ৰমাণীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা জ্ঞাত কৰোৱা। ইয়াৰ উপৰিও, বিভিন্ন জিলাত আইচিএআৰৰ কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰসমূহে মহিলা কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে। ফলশ্ৰুতিত বাংকুৰা, পশ্চিম মেদিনীপুৰ, আলিপুৰদুৱাৰৰ বিভিন্ন স্থানত অনুষ্ঠিত হোৱা বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰা (ভিবিএছৱাই)ৰ অনুষ্ঠানত সেইটো স্পষ্ট হৈ পৰিল।
ইয়াৰ উপৰিও, কৃষকসকলে ড্ৰোনৰ জৰিয়তে ফল ধাৰণ কৰা শস্যৰ পথাৰত কীটনাশক প্ৰয়োগত যথেষ্ট আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিলে।
আজি, বিচিকেভি, আইচিএআৰ এ ঝাৰগ্ৰাম জিলাৰ লোধাচুলীত উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাৰ আঁচনিৰ বিষয়ে এছএইচজি সদস্যসকলক ব্যাখ্যা কৰে। ইয়াতো, কৃষিৰ সৈতে জড়িত মহিলাসকলে কৃষিৰ প্ৰতি উপযুক্ত মনোযোগ আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে শুনিবলৈ ভিৰ কৰিছিল।
সোমবাৰে, ভিবিএছৱাই কাৰ্যসূচীৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়টো আলিপুৰদুৱাৰ ১-ৰ টপশিখটা গ্ৰাম পঞ্চায়তত অনুষ্ঠিত হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, ভিবিএছৱাইৰ প্ৰথম পৰ্যায় আজি আলিপুৰদুৱাৰ ১-ৰ চালকুমাৰ-২ গ্ৰাম পঞ্চায়তত অনুষ্ঠিত হ’ল। ইয়াৰ উপৰিও, বাংকুৰাৰ খাটৰা খণ্ডৰ দহালা গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ অন্তৰ্গত ডেব্ৰা খণ্ডৰ দবাদাৰী গ্ৰাম পঞ্চায়ত, পশ্চিম মেদিনীপুৰ, ধাৰগ্ৰামতো ভিবিএছৱাই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছিল।
ঘৰুৱা গেছ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত তেল বিপণন কোম্পানীবোৰে হিতাধিকাৰীসকলৰ বেঙ্ক একাউণ্টলৈ ৰাজসাহায্য স্থানান্তৰৰ সুবিধাৰ বাবে আধাৰ প্ৰমাণীকৰণ সেৱা প্ৰদান কৰি আছে, বিশেষকৈ বেছিভাগ ভিবিএছৱাই ছাইটত মহিলা হিতাধিকাৰীসকলক এই সুবিধা উপলব্ধ কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও, অনুষ্ঠানস্থলীত গেছ সংযোগ সম্পৰ্কীয় ব্যক্তিগত বিৱৰণৰ সালসলনি কৰাৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰা হৈছে, যিয়ে ভিবিএছৱাই চলি থকা বেছিভাগ স্থানত কেইবাগৰাকী মহিলা হিতাধিকাৰীক আকৰ্ষিত কৰিছিল।

Ministry of Information & Broadcasting
Women Beneficiaries Throng in Numbers at VBSY Events at Different Parts of West Bengal for listening to Farm Specialists as well as for AADHAR Authentication towards Ujjwala Yojana
Spreading of Pesticides through Drones Still the Show
21 NOV 2023 3:50PM by PIB Kolkata
Kolkata, November 21, 2023
The Centre is very much in the spree of empowering marginalised women and have come up with various initiatives to help them in pursuing ease of living, like that of providing subsidised gas connection through Pradhanmantri Ujjwala Yojana and the necessity of AADHAR authentication for that. Besides, Krishi Vigyan Kendras of ICAR at various districts have come forward to augment income of the women farmers. And that became imminent in the Vikasit Bharat Sankalp Yatra (VBSY) events at various locations of Bankura, Paschim Medinipur, Alipurduar.
Besides, The farmers took much interest in spreading pesticides in the fields bearing crops through drones.
Today, BCKV, ICAR explained to SHG members on schemes to augment income at Lodhasuli of Jhargram district. Here also, women involved in agriculture thronged in numbers listening with apt attention schemes towards agriculture.
On Monday, the second phase of the VBSY programme was held at Topshikhata Gram Panchayat of Alipurduar 1. Besides, the first phase of VBSY was held at Salkumar-2 Gram Panchayat of Alipurduar 1 today. This apart, VBSY events also took place at Dabadari Gram Panchayat of Debra block, Paschim Medinipur, Dhargram under Dahala Gram Panchayat of Khatra block, bankura.
Oil marketing companies involved in the domestic gas sector are providing AADHAR authentication services to facilitate subsidy transfer to the bank account of the beneficiaries, especially women beneficiaries in most of the VBSY sites.
That apart, change in personal details regarding gas connection is also being provided at the venue, which attracted several women beneficiaries in most of the places where VBSY is going on.