Ministry of Commerce & Industry
Piyush Goyal addresses 2nd Voice of Global South Summit, says countries need to act together to make supply chains open, secure, trusted and resilient
South-South collaboration can strengthen the foundation of future trade: Shri Goyal
17 NOV 2023 5:17PM by PIB Delhi
The Global South needs to discuss ways and means for countries to cooperate and act together to make our supply chains open, secure, trusted, stable, and equitable, thereby making them more resilient. Union Minister for Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal was speaking at the 2nd Voice of Global South Summit today.
Shri Goyal said that the crisis of COVID-19 pandemic, impact of climate change and raging geopolitical tensions have disrupted and underscored the fragility of global supply chains. These disruptions have created monumental challenges of food and energy security, cost of living and achievement of the Sustainable Development Goals. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has rightly pointed out that most of the global challenges have not been created by the Global South, but they affect us more. Prime Minister has further underscored the need for our collective voice to be heard whenever and wherever the world looks for solutions, he added.
Shri Goyal pointed out that India successfully hosted the G 20 Summit in New Delhi in September, under the theme “one earth, one family and one future” with the support of the Global South. During its presidency, India made strong interventions in strengthening the voice of the global south including by making the African Union a permanent member of the grouping and by galvanising concrete action oriented, G 20 outcomes for the Global South, he said, adding that the African Union will now be a part of the G 20 permanently. It is necessary to make further efforts to strengthen the voice of the global south and to come together for our and humanity's future, he said.
During India's G 20 presidency, the G20 generic framework for mapping global value chains was adopted to make GVCS resilient and inclusive, Shri Goyal said, adding that this framework has been prepared, keeping in mind how countries of the global south could not only become an integral part of was GVCS, but also move up the value chain to generate more prosperity for the people. The framework promotes transparency and confidence amongst all stakeholders, as well as allows anticipation and estimation of potential risks embedded within value chains, he said. He pointed out that the key building blocks of the framework are data analysis and representation. By incorporating this building blocks, the framework can help in the identification of sectors and products critical to GVC resilience for each of the countries. He urged the participating countries to adopt this mapping framework as they undertake an exercise to assess their abilities and their GVCS both at the sector and product level as well as identify opportunities that will open up, he said, adding that this framework, once implemented, has the potential to address four key concerns related to resilience and inclusivity.
With respect to the global South, the first need is to identify global value chains, where each of the countries could focus on not only increasing their participation, but also improving the quality of their participation by moving up the value chain, Shri Goyal remarked. This will help them to partake, largest share of high value added parts of the GVCS. Secondly, he said, it will help GVCS to withstand both natural and manmade shocks. Thirdly, better integration of our micro small and medium enterprises in international markets and trade. Finally, it will help us to visualise gaps in our logistics infrastructure. The filling up of these critical gaps would help further integration and participation of the global south in global trade, he said, adding that if we work together on this, we could accelerate transformative impact that solves our trade can have in the overall growth and prosperity and also specifically on achieving sustainable development goals. For example, the phenomenal nine-fold increase in South-South trade from 600 billion US dollars in 1995 to 5.3 trillion US dollars in 2021 had a major impact on economic growth and resilience of many countries.
Shri Goyal said that during the Indian presidency, the G 20 has also recognised the importance of the WTO as aid for trade initiative for enabling developing countries, notably less developed countries to effectively participate in global trade, including through enhanced local value creation. Due to sustained efforts, the G 20 also called upon enhanced mobilisation of necessary resources. In this regard, we get the support of all our dear friends from the global south will keep pursuing this and the WTO for effective implementation, he added.
Shri Goyal pointed out that the G 20 under India's presidency has brought the G 20 framework for systems of digital public infrastructure. This recognises the role of DPIs in the delivery of services at the societal level for the people directly. We are also pursuing use of modern technology for enhancing fair and equitable global trade, Commerce and Industry Minister said. He said that the New Delhi leaders’ declaration focuses on two aspects: first, realising the importance of MSMEs and the role they play in our economies. We have identified access to trade related information and access to market as the major challenges faced by our countries in our efforts to internationalise our economy. Due to inadequate access to information MSMEs often are unable to identify potential markets, he said, adding that they have limited knowledge about business opportunities, customers, competitors, distribution procedures, local rules and regulations and taxation. As a result, they are unable to exploit market opportunities that require large volumes, consistent quality, homogeneous standards and regular supply. Under the Indian G 20 presidency, a Jaipur call for action to enhance the MSMEs access to information has been adopted in the envisages upgradation of international trade centres. Shri Goyal said that global trade helped us the portal, which will work as a one stop hub for MSMEs seeking business and trade related information. He urged all participating countries to partner in this initiative to better integrate their MSMEs in global trade.
Continuing with the achievements of recent G20 Summit in New Delhi, Shri Goyal said that it focused on trade cost reductions by increasing digitalization of trade documents. It is seen that irrespective of digitalization of documents for domestic purposes, documents critical for international trade are still not digitalized, as much implementation of electronic bill of lading, a vital document, for enabling smoother international trade can itself lead to savings of nearly six and a half billion dollars in direct costs, he said. In this regard, the G 20 has adopted 10 high level principles for digitalization of trade documents. These principles laid the roadmap for eventual transition and adoption of a widespread paperless trading system globally. This can sustainably benefit all of the developing countries by reducing the cost of doing trade, he said.
Shri Goyal pointed out that we are in the midst of a massive global shift in the way work is being done and how it will be done in the future. The future of work will be determined by industry 4.0, energy transition and New Age technologies, he said. These are bringing changes at the world workplace and workforce level. He added that we have built a consensus on how this challenge is handled in an inclusive and equitable manner to ensure the same it is important that countries of the global south collaborate in technical education, research and development, deployment of technology and related services. This South-South collaboration can strengthen the foundation of future trade, including in technology and services. As the name of the summit emphasises it is the time for countries of the global south to build partnerships based on trust and mutual respect, leveraging each other's strengths and capabilities, Shri Goyal concluded.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
পিয়ুশ গোয়লনা গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী 2শুবা ভোইস্তা ৱা ঙাঙখ্রে, লৈবাকশিংনা সপ্লাই চেনবু ওপন, সেক্যুর, থাজবা য়াবা অমসুং রেজিলিএন্ত ওইহন্নবা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়খ্রে
সাউথ-সাউথ কোল্লাবোরেসন অসিনা তুংগী মতমগী লল্লোন-ইতিক্কী ফম্বাক্কী মপাঙ্গল হাপ্পা ঙমগনিঃ শ্রী গোয়ল
17 NOV 2023 5:17PM by PIB Imphal
গ্লোবেল সাউথনা লৈবাকশিংনা ঐখোয়গী সপ্লাই চেনবু ওপন, সেক্যুর, থাজবা য়াবা অমসুং পুম্নমক্কী কান্নবা ওইহন্দুনা হেন্না রেজিলিএন্ত ওইহন্নবগীদমক্তা অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নদুনা মরী লৈনবা পাম্বৈ পুথোকপগী তঙাই ফদবা লৈরক্লি। কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমদি তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসি গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী 2শুবা ভোইস্তা ৱা ঙাঙবনি।
কোবিদ-19গী লাইচৎ, ক্লাইমেত চেঞ্জনা পুরক্লিবা চৈথেং অমসুং জিওপোলিতিকেলগী উংখৎনবা হেনগৎলক্লিবা অসিনা গ্লোবেল সপ্লাই চেনদা অকায়বা পীবগা লোয়ননা অচৌবা শিংনবা অমসু ওইহল্লি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। মসিগুম্বা চৈথেংশিং অসিনা ফুদ অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী, কোস্ত ওফ লিবিং অমসুং সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল ফংবগী মাইকৈদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইহল্লি। মালেমগী শিংনবা অয়াম্বসি গ্লোবেল সাউথনা ওইহনবা নত্তে, অদুবু মসিনা অহেনবা চৈথেংদি লমদমসিদা ফংহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়াম্না চুম্না হায়খ্রবনি হায়না মহাক্না পাউদমখি। মালেম্না ৱারোইশিন অমা য়েংলকপা খুদিংদা ঐখোয়গী অপুনবা খোল্লাওবু তাহনবগী মথৌ তাবসু লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবা লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা “ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী অমসুং ৱান ফ্যুচর” হায়বা থীম পীদুনা গ্লোবেল সাউথনা তেংবাংদুনা সেপ্তেম্বর থাদা নই দিল্লীদা G20 সম্মিত মায় পাক্না পাংথোকখি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। ভারতনা মশাগী প্রসিদেন্সী মখাদা অফ্রিকাগী য়ুনিয়নবু কাঙলুপ অসিগী মতম চুপ্পগী মেম্বর ওইহন্দুনা গ্লোবেল সাউথকী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা মশক থোকপা থৌদাং পাংথোকখি। গ্লোবেল সাউথকী মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বসি তঙাই ফদবনি, মসিনা মীওইবা খুন্নাইগী তুংগী মতমদসু কান্নবা পীগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতকী G20 প্রসিদেন্সী মনুংদা, গ্লোবেল ভেল্যু চেন মেপ্পিং তৌনবা G20 জেনেরিক ফ্রেমৱর্ক অমগী য়ানবা পুরকখি, মসিনা GVCSপু রেজিলিএন্ত অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা হেলহনগনি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। ফ্রেমৱর্ক অসিনা স্তেকহোলদর খুদিংগী মরক্তা নুং-পান ফাওনা উবগী মতৌ লৈহনগনি, অমসুং ভেল্যু চেনগী মনুংদা লৈরকপা য়াবা শিংনবশিংসু মশক খঙবা ঙমহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি। ফ্রেমৱর্ক অসিগী মরু ওইবা মচংদি দেতা এনালাইসীস অমসুং রিপ্রজেন্তেসন তৌবনি হায়না মহাক্না পনখি। মসিগুম্বা বিলদিং ব্লোকশিং অসিবু পুনশিন্নদুনা, ফ্রেমৱর্ক অসিনা লৈবাক খুদিংগী GVCনা রেজিলিএন্ত ওইবদা তঙাই ফদবা সেক্তর অমসুং পোত্থোকশিং মশক খঙদোকপদসু তেংবাংগনি। শরুক য়ারিবা লৈবাকশিংনা মসিগুম্বা মেপ্পিং ফ্রেমৱর্ক অসিবু ইন্দুনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিক য়েংশিঞ্জনবা য়াই, অমসুং মখোয়গী GVCবু সেক্তর অমসুং পোত্থোক্কী থাক্তা য়েংশিনবদা শিজিন্নবা য়াগনি, লোয়ননা মসিনা মরম ওইরগা পুরক্কদবা খুদোংচাবা কয়াসু মশক খঙদোকপা য়াগনি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
গ্লোবেল সাউথকী ওইনা য়েংলুবদা, খ্বাইদগী অহানবা তঙাই ফদবা অসিনা গ্লোবেল ভেল্যু চেন মশক খঙদোকপা ওইগনি, মসিদা লৈবাক খুদিংনা মখোয়না পথাপ অসিদা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহনবখক্তা নত্তনা ভেল্যু চেনগী মথক্তা কাখৎলক্তুনা মখোয়না শরুক য়াবগী মগুন হেনগৎহনবা য়াগনি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। অনিশুবদা, মসিনা GVCSনা মহৌশা অমসুং মীওইবনা থোকহনবা শিংনবা কয়াগা মাইয়োক্নহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। অহুমশুবদা, মসিনা ঐখোয়গী মাইক্রো, স্মোল অমসুং মীদিয়ম ইন্তর্প্রাইসশিংবু ইন্তর্নেস্নেল মার্কেত অমসুং শেয়রগী মনুং নীংথিজনা চনবা ঙমহনগনি। অরোইবদা, মসিনা ঐখোয়গী লোজিস্তিক্স ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অৱাৎপা লৈরিবা অসিবু মেনখৎপদা তেংবাংগনি। অহাঙবশিং অসি মেনশিনবনা গ্লোবেল সাউথনা গ্লোবেল ত্রেদতা হেন্না নীংথিজনা শরুক য়াহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা লমদমসিদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপদা তেংবাংবগা লোয়ননা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং ফংহনবদসু হেন্না তেংবাংগনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ইং 1995তা সাউথ-সাউথ ত্রেদকী ভেল্যুনা USD 600 বিলিয়ন ওইরম্বদগী শরুক মাপনগী চাংদা মশক থোক্না হেনগৎখিদুনা ইং 2021দা USD 5.3 ত্রিলিয়ন ওইখিবা অদুনা লৈবাক কয়াগী শেন্মিৎলোনগী শাহৌ অমসুং রেজিলিএন্ততা মশক থোক্না তেংবাংখিবনি।
ভারতকী প্রসিদেন্সী মনুংদা, G20না WTOগী মরু ওইবা অমসুং মসিনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা ত্রেদকী মতাংদা তেংবাংখিবা অদুবু শকখঙখি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। লেপ্তনা হোৎনরকপনা মরম ওইরগা, G20না তঙাই ফদবা রিসোর্সশিং শিজিন্নরসি হায়বা ৱাফমসু থমখিবনি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, পান্দম অসি তানবদা ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী মরুপশিংদগী মতেং ফংখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নই দিল্লীদা হন্দক্তা পাংথোকখিবা G20 সম্মিতকী মায় পাকপশিং মখা তানা পাউদম্লদুনা, মসিনা রেদ দোক্যুমেন্তশিংবু দিজিতেল্লাইজ তৌবগী চাং হেনগৎহন্দুনা ত্রেদ কোস্ত হন্থহনখি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। দোমেস্তিক দোক্যুমেন্তশিংবু দিজিতেলাইজ তৌরবসু, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদকী মরু ওইবা দোক্যুমেন্তশিংবু হৌজিক ফাওবা দিজিতেল্লাইজ তৌদবগী মতৌ উবা ফংলি হায়না মহাক্না হায়খি। অদুনা, মরী লৈনবা দোক্যুমেন্তশিং দিজিতেলাইজ তৌবনা হকতথেংননা তৌবা চাদিংগী ফিভমদা চাউরাক্না বিলিয়ন দোল্লর তরুক মখায় কনবা য়াবগী ওইথোকপা লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি। হীরম অসিগী মতাংদা, G20না ত্রেদ দোক্যুমেন্তশিং দিজিতেলাইজ তৌবগী অৱাংবা থাক্কী কাঙলোন 10 পুথোকখি। কাঙলোনশিং অসিনা অপুনবা পথাপ অসিদা অহোংবা পুরকপগী ফম্বাক শেমখি, অমসুং মালেমগী ওইবা পেপরলেস ত্রেদিংগী পাক চাউরবা চৎনবী অমসু শেমগনি। মসিনা ত্রেদ তৌবগী অচঙবা শেল হন্থহন্দুনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি হায়না শ্রী গোয়লনা ফোংদোকখি।
ঐখোয়না হৌজিক থবক তৌবগী মওং অমসুং তুংগী মতমদা থবক তৌবগী মওংদা মালেমগী ওইবা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপগী থৌওংগী ময়াইদা ঐখোয়না হৌজিক লৈরি হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি। থবক্কী তুংগী মতমগী ফিভম অসিদি ইন্দস্ত্রী 4.0, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমসুং মতমগা চুনবা তেক্নোলোজীনা লেপকনি, মহাক্না হায়খি। মসিনা মালেমগী ওইবা ৱর্কপ্লেস অমসুং ৱর্কফোর্স লেভেলদা অহোংবা কয়া পুরক্লি। শিংনবশিং অসিবু ইনক্লুসিব অমসুং ইকুইতেবল ওইবা মওংদা মতৌ করম্না মাইয়োক্নগদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না য়ানবা অমসু পুরকখ্রবনি। অমসুং পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা গ্লোবেল সাউথনা তেক্নিকেল এজুকেসন, রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত, তেক্নোলোজী অমসুং মরী লৈনবা সর্ভিস শিজিন্নবগী মতাংদা তেংবাংনবগী তঙাই ফদবা লৈ। মসিগুম্বা সাউথ-সাউথ কোল্লাবোরেসন অসিনা তুংগী মতমগী ত্রেদকী মনুং চন্না, তেক্নোলোজী অমসুং সর্ভিসকী ফম্বাক্কী মপাঙ্গল হাপ্পদা তেংবাংগনি। সম্মিত অসিগী মমিংমক্না তাকপগুম্না, হৌজিক্কী মতমসিদি অমনা অমগী পাঙ্গল অমসুং তৌবা ঙম্বগী মতিক্কী কান্নবা লৌনদুনা, থাজবা অমসুং ইকায় খুম্নবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, গ্লোবেল সাউথনা পার্ত্নরশিপ শেমগৎপগী মতম ওইরবনি হায়না শ্রী গোয়লনা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্কী ৱারোলসু লোইশিনখি।