ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏଆଇର ନିଜସ୍ୱ ଆହ୍ୱାନ ଓ ନୈତିକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି; ସାମ୍ବାଦିକ ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପେସାଦାରମାନେ ସତ୍ୟର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପ୍ରତି ଅଧିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହେବା ଦରକାର: ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼
ଏଆଇ ଖବର ପ୍ରସାରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ କିନ୍ତୁ ଖବର ସମ୍ପାଦକଙ୍କ ଭଳି ଅଭିଜ୍ଞ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ: ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
କେତେକ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ପକ୍ଷପାତିତା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସାରିତ ଭୁଲ ଧାରଣା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପକ୍ଷରୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ପାଳିତ
16 NOV 2023 6:19PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ଅବସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜଗତକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ‘‘ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଯୁଗରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ’’ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ସାମ୍ବାଦିକତା ପ୍ରତି ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବାର ଦିନ। ଯେହେତୁ ଭାରତ ଆଉ ମାତ୍ର କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି କେବଳ ଭାରତର ରୂପାନ୍ତର କାହାଣୀକୁ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆଣିବାରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ଦେଶର ୧୦୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଆଶା, ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରକାଶିତ କରିବାରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଗଠନମୂଳକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଦିବସର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥାଏ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଇତିହାସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅଗ୍ରଗତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଦ୍ରୁତ ବୈଶ୍ୱିକ ବିକାଶ ଦେଖୁଛୁ । ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ ଏକ ନୂତନ ଧାରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଖବର ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଏଆଇ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଖବର ସଂଗ୍ରହ ବା ରିପୋର୍ଟିଂରେ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡିଥିବା ବେଳେ ଏହାର ସୀମିତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିବା ଜରୁରୀ। ସମ୍ବାଦ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଖବର ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ସମ୍ପାଦକ ଆଣିଥିବା ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା, ପ୍ରସଙ୍ଗ ଓ ତଦାରଖର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ସର୍ବଦା ଏଆଇଠାରୁ ଏକ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବ । ଏଆଇ ମଡେଲଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ତଥ୍ୟରୁ ପକ୍ଷପାତିତା ଗ୍ରହଣ ନ କରନ୍ତି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା ଏବଂ ସାମ୍ନା କରିବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ। ସାମ୍ବାଦିକତାର ଅଖଣ୍ଡତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏଆଇର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେତେକ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ଯେଉଁ ନକାରାତ୍ମକ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ପାଳନ କରୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁମାନେ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାବନାକୁ କ୍ଷୁଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମେ ଆଖି ବୁଜିପାରିବୁ ନାହିଁ। ଏପରି କିଛି ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ବିରୋଧରେ ଲଗାତାର ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି। ଏଭଳି କାହାଣୀକୁ ଖଣ୍ଡନ କରିବା, ମିଥ୍ୟାକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ଏବଂ ସତ୍ୟର ବିଜୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଗଣମାଧ୍ୟମର ଚିତ୍ରଣକୁ ନେଇ କେତେକ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ପକ୍ଷପାତିତା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସାରିତ କ୍ରମାଗତ ଭୁଲ ଧାରଣାକୁ ଦୂର କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତା ପ୍ରାୟତଃ ଧାରଣାକୁ ଖରାପ କରିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥାଉ ଯେ ଆମର ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଗତିଶୀଳ, ପ୍ରତିଫଳିତ ଏବଂ ନିଜର ଯୋଗ୍ୟତା ଉପରେ ଠିଆ ହୋଇଛି । ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତିଫଳନ କରିଥାଏ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାରେ ଏହାର ଅବଦାନ ପାଇଁ ଆମେ ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ୍‌ । ଭାରତରେ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଓ ସ୍ୱାଧୀନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରହିଛି, ଯାହା ବିବିଧ ସ୍ୱର ଏବଂ ମତାମତ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୃତ୍ତି ସହିତ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସତର୍କ କରାଇ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏପରି ଏକ ଦୁନିଆରେ ରହୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ବଟନ୍ କ୍ଲିକ୍ କରି ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାରିତ ହୋଇପାରିବ। ଆମ ସରକାର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏକ ସଚେତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି। ରୋମାଞ୍ଚକର ଖବର ପ୍ରସାରଣକୁ ଏଡାଇବା ଏବଂ ଆମ ସମାଜର ଢାଞ୍ଚାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା ଭଳି ଖବର ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ପ୍ରତି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଯତ୍ନବାନ ହେବା ଉଚିତ୍‌ । ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଆମ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ଭାରତ ବିରୋଧୀ ମତକୁ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ ଯାହା ଆମର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗନ୍ ଏକ ମୁକ୍ତ ଓ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ପ୍ରେସ୍ ସାମ୍ବାଦିକତା ନୈତିକତା ଓ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପାଳନ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବାରେ ପ୍ରେସ୍ ର ଭୂମିକା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ଭିତରେ ଓ ବାହାରେ ଘଟୁଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। କପିରାଇଟ୍, ସୃଜନଶୀଳତା, ମୌଳିକତା ଏବଂ ଚୋରି ମାମଲାରେ ଏଆଇର ଉଲ୍ଲଂଘନ ବିରୋଧରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟ ସବୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରି ଏଆଇ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନୈତିକ ମାନବିକ ତଦାରଖର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ଼ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଥ୍ୟା ଖବର, ଜାଣିଶୁଣି ଭୁଲ ଓ ଖରାପ ସୂଚନା, ରାଜନୈତିକ ଅଭିଳାଷ ଓ ପସନ୍ଦ, କ୍ଷମତା ଦଲାଲ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଓ ଆର୍ଥିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତି ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥାକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିଛି। ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ହେଉଛି ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଏହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଯେ ଏହି ଦିଗକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଆବିର୍ଭାବ ଆମର ଖବର, ସୂଚନା ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଶୈଳୀକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଏଆଇ ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ପାଲଟିଯାଇଛି । ଏଥିସହିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ଏବଂ ସମାଜରେ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ଅସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭୁଲ ସୂଚନା ପ୍ରସାର, ଡିପ୍‌ ଫେକ୍‌, ଇକୋ ଚେମ୍ବର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସୂଚନାର ମାଇକ୍ରୋ ଟାର୍ଗେଟିଂ ଭଳି ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ଓ ନୈତିକ ପ୍ରଶ୍ନ ନେଇ ଏହା ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପେସାଦାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସତ୍ୟ, ସଠିକତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱର ନୀତି ପ୍ରତି ଅଧିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି, ତଥାପି ଆମକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏଠାରେ ରହିବା ପାଇଁ ଆସିଛି ଏବଂ ଆମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିଦୃଶ୍ୟ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ହେବ। ଆମ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ଏଆଇର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସହିତ ଏହାର ଅପବ୍ୟବହାର ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାମାନେ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ତଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ, ଉତ୍ସ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସମ୍ପାଦକୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ବଜାୟ ରଖିବା ପୂର୍ବଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ଏଆଇକୁ ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମୂଳଦୁଆ ଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ। ଏଆଇ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅସ୍ତ୍ର ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ମାନବୀୟ ସ୍ପର୍ଶ, ସତ୍ୟ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କର ଅତୁଟ ସମର୍ପଣ ହିଁ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଆମ ସମାଜରେ ଭଲ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏଆଇର ନିଜସ୍ୱ ଆହ୍ୱାନ ଓ ନୈତିକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି; ସାମ୍ବାଦିକ ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପେସାଦାରମାନେ ସତ୍ୟର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପ୍ରତି ଅଧିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହେବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଜି-୨୦ ଶେର୍ପା ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ମାନବ ପ୍ରତିଭାର ବିକାଶ ଭାବରେ ଦେଖୁଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଅନୁସନ୍ଧାନମୂଳକ ଏବଂ ପ୍ରାମାଣିକ ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ କ'ଣ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ ସେ ବିଷୟରେ ସଚେତନ ହେବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏଆଇ ସହାୟତାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଖବର ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଆମ ସମାଜରେ ଇକୋ ଚେମ୍ବର ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ବିପଦ ରହିଛି ଯାହା ଆମର ବିଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସୀମିତ କରିଥାଏ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରେସ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜଷ୍ଟିସ ରଞ୍ଜନା ପ୍ରକାଶ ଦେଶାଇ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ।

Ministry of Information & Broadcasting
AI has own set of challenges and ethical questions; journalists and media professionals must commit to greater commitment to the principles of truth: Vice President Shri Jagdeep Dhankhar
AI plays important role in news but can’t replace news editors with experience: Shri Anurag Thakur
Crucial to address misconceptions propagated by certain Western biases: Shri Thakur
Press Council of India celebrates National Press Day 2023
16 NOV 2023 6:19PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur today extended his warm wishes to the media fraternity on the occasion of National Press Day. Speaking at an event organized by Press Council of India on the theme of Media in the Era of Artificial Intelligence, the Minister said that today was a day of reaffirmation of our collective commitment to responsible journalism. He said that as Bharat was poised to become the third largest economy in just a few years from now, he looked forward to the media playing an increasingly constructive role in not only in highlighting the story of transforming India, but also the hopes, aspirations of a billion voices from across various regions and sectors.
Highlighting the significance of the day Shri Thakur said that National Press Day honors the tireless commitment of journalists dedicated to strengthening our democracy.
Speaking on the theme of the event, the Minister said that “We stand at a crucial point in history, witnessing rapid global evolution driven by advancing technology. The digital age has ushered in a new era where Artificial Intelligence (AI) is increasingly used to produce news content. While AI undoubtedly adds a new dimension to news reporting, it is crucial to recognize its limitations.” While appreciating the increasingly important role of artificial intelligence in the field of news gathering and news dissemination, the Minister also underlined that the nuances of years of experience, context and oversight that an Editor brings will always be a step ahead of the AI. He stressed that it is crucial to ensure that AI models do not adopt biases from their training data, thus compromising media integrity. Effectively addressing and mitigating these challenges is our collective responsibility, taking necessary precautions to uphold journalistic integrity and ensure the responsible use of AI in the media.
The Minister delved into the negative perception that is being attempted to be created by certain western entities and said that even as we celebrate the freedom of the press, we cannot turn a blind eye to those who seek to undermine the spirit of our nation. There are individuals and media outlets that consistently spread fake propaganda against Bharat, both domestically and internationally. It is our collective responsibility to challenge such narratives, expose the falsehoods, and ensure that truth prevails. He added that it was crucial to address the persistent misconceptions propagated by certain Western biases regarding the portrayal of Bharat and its media. The colonial hangover often skews perceptions, but we assert that our media landscape is dynamic, reflective, and stands on its own merit. India's media is a reflection of its cultural richness, and we must take pride in the contributions it makes to the global discourse. He stressed that Bharat boasts a vibrant and free press, providing a platform for diverse voices and opinions.
The Minister cautioned the media that has entered the era of artificial intelligence along with many other professions, and said that we live in a world where misinformation can be amplified with the click of a button. Our government encourages the media to adopt a discerning approach, avoiding the pitfalls of sensationalism and steering clear of narratives that may harm the fabric of our society. He stressed that the Indian media must safeguard the interests of our nation and avoid providing space to anti-India views that can threaten the unity and integrity we hold dear.
Also speaking on the occasion, Union Minister of State Dr L Murugan commended the role of Press Council of India in ensuring that press plays a role in nation service by ensuring that a free and responsible press adheres to norms of journalistic ethics and standards. He exhorted the media to continuously adapt to the changes happening both within and outside. The Minister cautioned against the transgression of AI in matters of copyright, creativity, originality and plagiarism. He further said that like every other technology, AI also requires ethical human oversight.
Earlier speaking on the occasion, Chief Guest, Vice President Shri Jagdeep Dhankhar said that that fake news, deliberately fed wrong and mischievous information, political ambitions and preferences, tendency to play power brokers and monetary considerations have eroded the people’s faith in the media today. He exclaimed that credibility is the biggest challenge that the media is facing today and it is surprising that this aspect is being blissfully ignored.
Speaking on the theme, the Vice President said that the advent of artificial intelligence has transformed the way we receive and consume news, information, and entertainment. AI has become an integral part of our daily lives. At the same time, it has arrived with its own set of challenges and ethical questions, such as the spread of misinformation, deep fakes, creation of echo chambers and micro targeting of information to influence the democratic process and create chaos and instability in the societies. Facing these challenges, the responsibilities of journalists and media professionals have expanded, requiring an even greater commitment to the principles of truth, accuracy, and accountability, he added.
However, Shri Dhankhar stated that though AI has the potential to harm, we must acknowledge that this technology is here to stay and we must adapt to the changing landscape, employing the transformative potential of AI as a tool to improve our capabilities, while also safeguarding against its misuse. He added “It is paramount that journalists and media outlets uphold the highest standards of integrity. Fact-checking, source verification, and maintaining editorial independence are more important than ever. We must not allow AI to compromise the values that are the very foundation of a free and vibrant press”. AI may be a powerful tool, but it is the human touch, the commitment to truth, and the unwavering dedication of journalists that will continue to make the media a force for good in our society, Shri Dhankhar underlined.
G20 Sherpa Shri Amitabh Kant, speaking on the occasion said that media entities that view tech as an enhancement to human talent and not its substitute have been able to rejuvenate investigative and documentary journalism. He said that he foresees AI crafted audio and video pieces, immersing into narratives like never before transcending the barriers of storytelling. On the same note, he also said that it is essential to be aware of the harm that an unchecked AI usage in media might introduce into our democracy. Curating personalized news with the aid of AI risks creating echo chambers in our society limiting our exposure to diverse perspectives.
The event was presided by Smt. Justice Rajana Prakash Desai, Chairperson, Press Council of India.