ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲେପ୍ଚାରେ ବୀର ଯବାନଙ୍କ ସହ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲେପ୍ଚାରେ ଆମର ବୀର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ସହ ଦୀପାବଳି ବିତାଇବା ଏକ ଗଭୀର ଭାବନା ଏବଂ ଗର୍ବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଭୂତି
ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ଓ ଋଣୀ
ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଯବାନ ମୁତୟନ ଅଛନ୍ତି ତାହା ମୋ ପାଇଁ କୌଣସି ମନ୍ଦିରଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ତୁମେ ଯେଉଁଠି ବି ଥାଉ, ମୋର ପର୍ବ ସେଠାରେ ରହିଛି
ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି
ଗତ ବର୍ଷ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବର୍ଷ
ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ନାରୀଶକ୍ତି ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି
12 NOV 2023 2:58PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଲେପ୍ଚାଠାରେ ବୀର ଯବାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଯବାନମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀପାବଳି ପର୍ବର ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ ଯବାନଙ୍କ ସାହସର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ଭାରତର ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଯବାନଙ୍କ ସହ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ସେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଥମ ଗାଁ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଛି।
ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପରିବାର ଯେଉଁଠି ଅଛି ସେଠାରେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ଭକ୍ତିର ସୀମା ଶିଖରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ପର୍ବ ଦିନ ପରିବାରଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଭାବନା ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କୁ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଅନୁଭବ ଦେଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ଓ ଋଣୀ। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଆପଣଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ଦୀପ ଜଳାଯାଏ। ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଯବାନ ମୁତୟନ ଅଛନ୍ତି ତାହା ମୋ ପାଇଁ କୌଣସି ମନ୍ଦିରଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ତୁମେ ଯେଉଁଠି ବି ଥାଉ, ମୋର ପର୍ବ ସେଠାରେ ଅଛି । ବୋଧହୁଏ ୩୦-୩୫ ବର୍ଷ ଧରି ଏହା ଚାଲିଛି" ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯବାନ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବଳିଦାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଆମର ବୀର ଯବାନମାନେ ନିଜକୁ ସୀମାର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପାଚେରୀ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମର ବୀର ଯବାନମାନେ ସର୍ବଦା ପରାଜୟର କବଳରୁ ବିଜୟ ଛଡ଼ାଇ ନେଇ ନାଗରିକଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିଛନ୍ତି। ସେ ଭୂମିକମ୍ପ ଓ ସୁନାମି ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଅନେକ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛି । ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତବର୍ଷ ଜାତିସଂଘରେ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ହଲ୍ ପ୍ରସ୍ତାବ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଅମର କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
କେବଳ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନରେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଦାନର ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ତୁର୍କିରେ ଭୂମିକମ୍ପ ପରେ ଉଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନରୁ ସଫଳ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଉପରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତଠାରୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସୀମା, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ହିମାଳୟ ଭଳି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ବୀର ଯବାନମାନେ ଏହାର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥିବାରୁ ଭାରତ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଦୀପାବଳି ପରଠାରୁ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସଫଳତା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅବତରଣ, ଆଦିତ୍ୟ ଏଲ୍ ୧, ଗଗନଯାନ, ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନବାହୀ ଜାହାଜ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ, ତୁମକୁର ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା, ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ ଅଭିଯାନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଫଳତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ, ନାରୀଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ, ଜି-୨୦, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ, ବିଶ୍ୱରେ ରିୟଲ ଟାଇମ୍ ପେମେଣ୍ଟରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ, ରପ୍ତାନିରେ ୪୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବା, ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବା, ୫ଜି ପ୍ରଚଳନରେ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଗତ ବର୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବର୍ଷ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ବହୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ, ଦୀର୍ଘତମ ନଦୀ କ୍ରୁଜ ସେବା, ଦ୍ରୁତ ରେଳ ସେବା ନମୋ ଭାରତ, ୩୪ ଟି ନୂତନ ମାର୍ଗରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ କରିଡର, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଦୁଇଟି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର - ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଏବଂ ଯଶୋଭୂମି ସହିତ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିବା ଦେଶ ହୋଇଛି। ଧୋର୍ଡୋ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ଶାନ୍ତି ନିକେତନ ଓ ହୋୟସଲା ମନ୍ଦିର ପରିସରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିପାରିବ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସୀମା ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ । ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତି, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ସେ ଭାରତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ତା'ର ସଂଘର୍ଷରୁ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ମାର୍ଗରେ ପାଦ ରଖିଛି । ସେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସେନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ଶକ୍ତି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଦେଶ ପୂର୍ବରୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ଆଜି ଏହା ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଛି । ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ କରିବା ପରଠାରୁ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୮ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। ଏହା ନିଜେ ଏକ ରେକର୍ଡ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ସିଡିଏସ୍ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସେନା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ଭାରତକୁ ଆଉ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଏହି ବଢୁଥିବା ପ୍ରସାର ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାରରେ ସର୍ବଦା ମାନବ ବୁଝାମଣାକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କେବେ ବି ମାନବ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ସ୍ୱଦେଶୀ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆମର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ନାରୀଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଗତ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ୫୦୦ ଜଣ ମହିଳା ଅଫିସର, ରାଫେଲ ଲଢୁଆ ବିମାନ ଉଡାଉଥିବା ମହିଳା ପାଇଲଟ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜରେ ମହିଳା ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ କହିବା ସହ ଅତ୍ୟଧିକ ତାପମାତ୍ରା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପୋଷାକ, ଯବାନଙ୍କୁ ବଢ଼ାଇବା ଓ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ (ଓଆରଓପି) ଯୋଜନାରେ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ଏକ ପଂକ୍ତି ପାଠ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ଇତିହାସର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଏ । ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରଖିବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଦେଶ ବିକାଶର ନୂଆ ଶିଖର ଛୁଇଁବାରେ ଲାଗିବ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବୁ।

Prime Minister's Office
PM celebrates Diwali with brave jawans in Lepcha, Himachal Pradesh
“Spending Diwali with our brave security forces in Lepcha, Himachal Pradesh has been an experience filled with deep emotion and pride”
“Country is grateful and indebted to you”
“The place where jawans are posted is not less than any temple for me. Wherever you are, my festival is there”
“Armed forces have taken India’s pride to new heights”
“The past year is a milestone year in nation-building”
“From the combat field to rescue missions, Indian armed forces are committed to saving lives”
“Narishakti is playing a big role in the defence of the nation”
12 NOV 2023 2:58PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed brave jawans at Lepcha, Himachal Pradesh on the occasion of Diwali today.
Addressing the jawans, the Prime Minister remarked that the amalgamation of the festival of Diwali and the echoes of acclamation of the courage of the jawans is a moment of enlightenment for every citizen of the country. He conveyed his best wishes on Diwali along with the jawans from the border areas of India, the country's last village, which has now been deemed the first village.
Recounting his experience, the Prime Minister said that festivities are wherever the family is there and called the situation of being away from family on the day of the festival for safeguarding the border pinnacle of devotion to duty. He said that the feeling of treating 140 crore Indians as their family gives the security personnel a sense of purpose. “Country is grateful and indebted to you for this. That is why one ‘Diya’ is lit for your safety in every household”, he said. “The place where jawans are posted is not less than any temple for me. Wherever you are, my festival is there. This is going on for perhaps 30-35 years”, he added.
The Prime Minister paid tribute to the jawans and the tradition of sacrifice by the armed forces. “Our brave jawans have proven themselves to be the strongest wall on the border”, he said. “Our brave jawans have always won the hearts of the citizens by snatching victory from the jaws of defeat.” the Prime Minister said as he highlighted the contributions of the armed forces in nation-building. He mentioned natural calamities like earthquakes and tsunamis as well as international peace missions where the armed forces have saved numerous lives. “Armed forces have taken India’s pride to new heights”, he remarked. The Prime Minister also mentioned proposing a memorial hall for peacekeepers at the United Nations last year which was unanimously passed and said that it will immortalize their contributions towards establishing world peace.
Underlining the role of Indian armed forces in evacuation missions not only for Indians but for foreign nationals as well, the Prime Minister recalled the successful evacuation carried out from the turmoil in Sudan and the rescue mission after the earthquake in Turkiye. “From the combat field to rescue missions, Indian armed forces are committed to saving lives”, the Prime Minister said. He added that every citizen feels pride in the country’s armed forces.
Pointing towards the global expectations from India in the current world scenario, the Prime Minister reiterated the importance of the secured border, peace and stability in the country. “India is safe as its borders are protected by the brave jawans with Himalaya-like determination”, he said.
The Prime Minister narrated the achievements in the last one year since the last Diwali and mentioned Chandrayaan landing, Aditya L1, test related to Gaganyaan, indigenous aircraft carrier INS Vikrant, Tumkur helicopter factory, Vibrant Village campaign, and sporting achievements. Continuing further with global and democratic gains in the last one year, the Prime Minister talked about the new Parliament Building, Narishakti Vandan Adhiniyam, G20, biofuel alliance, preeminence in real-time payment in the world, crossing 400 billion dollars in exports, becoming 5th biggest economy of the world, strides in 5G roll out. “The past year is a milestone year in nation-building”, he said. He said India made great strides in infrastructure development and became the country with the world’s second-largest road network, longest river cruise service, rapid rail service Namo Bharat, Vande Bharat on 34 new routes, India-Middle East-Europe Corridor, two world-class convention centers in Delhi - Bharat Mandapam and Yashobhoomi, India became the country with the highest number of universities, best tourism village award for Dhordo village and inclusions of Shanti Niketan and Hoysala temple complex in UNESCO world heritage list.
The Prime Minister emphasized that the country can strive for a better future as long as its borders remain guarded. He credited the development of India to the strength, resolutions and sacrifices of the armed forces.
Noting that India has created possibilities from its struggles, the Prime Minister said that the nation has now stepped on the path of Atmanirbhar Bharat. He highlighted India’s unprecedented growth in the defence sector and its emergence as a global player and said that the strength of India's armies and security forces is continuously increasing. He recalled how the nation was dependent on others for the smallest needs earlier, while it is meeting the needs of friendly nations today. He informed that India's defence exports have increased more than 8 times since the PM visited the region in 2016. “Defence production worth more than Rs 1 lakh crore is taking place in the country today. This is a record in itself”, he added.
The Prime Minister touched upon the integration of high-tech technology and important systems like CDS and said that the Indian Army is continuously becoming more modern. He added that India will no longer have to look towards other countries in times of need in the near future. Amidst this increasing spread of technology, Shri Modi urged the armed forces to always keep human understanding paramount in the use of technology. He emphasized that technology should never overpower human sensibilities.
The Prime Minister said “Today, indigenous resources and top-class border infrastructure are also becoming our strength. And I am happy that Narishakti is also playing a big role in this.” He mentioned the commissioning of 500 Women Officers during the past year, women pilots flying Rafale fighter jets and the posting of women officers on warships. Speaking about the importance of taking care of the needs of the armed forces, the Prime Minister mentioned dresses suitable for extreme temperatures, drones to augment and protect jawans and payment of 90 thousand crore under the One Rank One Pension (OROP) scheme.
The Prime Minister concluded his address by reciting a couplet and said that every step by the armed forces determines the direction of history. He expressed confidence that the armed forces will continue to serve Mother India with the same determination and said, “With your support, the nation will continue to touch new heights of development. Together we will fulfill every resolution of the country.”