ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ଉଦ୍‌ଯାପନୀ
ସମାରୋହରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର କଳସ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଅମୃତ କଳସରେ ମାଟି ଢାଳିଛନ୍ତି
30 OCT 2023 6:51PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନର ଉଦ୍‌ଯାପନୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ୧୪୩ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ଏହି ମାଟି ଢାଳିବା ସମାରୋହରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ଆୟୋଜିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ "ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ଛଅ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ଅମୃତ କଳଶ ଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣଅନୁକୋଣରୁ ମାଟି ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ହିମାଚଳ ହେଉଛି ବୀର ଓ ବଳିଦାନର ରାଜ୍ୟ। ଏଠାକାର ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକ ଆମ ବୀରମାନଙ୍କ କାହାଣୀରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବା ଜନ ସମୁଦ୍ର ସହିଦଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ପୁନଶ୍ଚ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅମୃତ କଳସ ଯାତ୍ରା ପାଳନ ଅବସରରେ ଦିନବ୍ୟାପୀ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଅତୁଳନୀୟ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଲୋକମାନେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଏସଏଫ, ସିଆଇଏସଏଫ ଏବଂ ସିଆରପିଏଫର ବୀର ଯବାନମାନେ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ ।
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ବିଷୟରେ
ମେରି ମାଟି ମେରା ଦେଶ ଅଭିଯାନ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବୀର ଏବଂ ବୀରଙ୍ଗନାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅଟେ । ଜନଭାଗିଦାରୀ ଭାବନାରେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ପଞ୍ଚାୟତ/ଗ୍ରାମ, ବ୍ଲକ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ। ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ବୀର ଯବାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଶିଳାଫଳକମ୍ (ସ୍ମାରକୀ) ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା; ଶିଳାଫଳକମ୍ ରେ ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 'ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣ' ଶପଥ ଗ୍ରହଣ; ଦେଶୀ ପ୍ରଜାତିର ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଓ 'ଅମୃତ ବାଟିକା' (ବସୁଧା ବନ୍ଦନ) ବିକାଶ ଓ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଓ ମୃତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ (ବୀରଙ୍କ ଙ୍କ ବନ୍ଦନା)ଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ମୋର ଯୁବ ଭାରତ (ମାଇଁ ଭାରତ) ବିଷୟରେ
ମୋର ଯୁବ ଭାରତ (ମାଇଁ ଭାରତ) ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯାହା ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ମାଇଁ ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି ସରକାରଙ୍କ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସକ୍ଷମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ । ମୋ ଭାରତର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏଜେଣ୍ଟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାତା ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 'ଯୁବ ସେତୁ' ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ 'ମୋ ଭାରତ' ଦେଶରେ 'ଯୁବ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ'କୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Singh Thakur attends closing ceremony of Meri Maati Mera Desh campaign at Kartavya Path today
Shri Anurag Singh Thakur pours soil in the Amrit Kalash along with Kalash Yatris from Himachal Pradesh
30 OCT 2023 6:51PM by PIB Delhi
Union Minister for Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur attended the closing ceremony of Meri Maati Mera Desh campaign at Kartavya Path today. The Union Minister also participated in the soil pouring ceremony with 143 delegates from Himachal Pradesh.
On the occasion, Shri Anurag Singh Thakur said that in last two years, country celebrated Azadi Ka Amrit Mahotsav and crores of people participated in the lakhs of programmes organized under it. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi called for people’s participation in “Meri Maati Mera Desh” programme and Amrit Kalash Yatras were organized in the six lakh villages of India and soil was collected from different corners of the country. He said Himachal is the land of the brave and of sacrifices. Villages here are filled with stories of our heroes. He further said that the sea of people that has assembled today at Kartavya Path is celebrating Azadi ka Amrit Mahotsav by saluting the soil and martyrs.
He also said that the youth of the country is strengthening the vison of Ek Bharat Shrestha Bharat.
The day long programme celebrating the country-wide Amrit Kalash Yatra saw widespread participation from every corner of the country with unmatched enthusiasm. The programme included band performances by our brave soldiers of BSF, CISF and CRPF.
About Meri Maati Mera Desh
Meri Maati Mera Desh campaign is a tribute to the Veers and Veeranganas who have made the supreme sacrifice for the country. In the spirit of Jan Bhagidari, the campaign comprises many activities and ceremonies conducted across the country at Panchayat/Village, Block, Urban Local Body, State and National levels. The activities included building of Shilaphalakam (Memorial) to express heartfelt gratitude to all the bravehearts who have made the supreme sacrifice; ‘Panch Pran’ pledge taking by the people at Shilaphalakam; planting of saplings of indigenous species and developing ‘Amrit Vatika’ (Vasudha Vandhan) and felicitation ceremonies for honouring the freedom fighters and the families of deceased freedom fighters (Veeron ka Vandan), among others.
About Mera Yuva Bharat (MY Bharat)
Mera Yuva Bharat (MY Bharat) is being established as an autonomous body to serve as a one stop whole-of-government platform for youth of the country. In line with the Prime Minister’s vision to provide equitable opportunities to every youth of the country, MY Bharat will leverage technology to provide an enabling mechanism across the entire spectrum of the Government so that they can realise their aspirations and contribute in building of ‘Viksit Bharat’. The aim of MY Bharat is to inspire youth to become community change agents and nation builders, and enable them to act as the ‘Yuva Setu’ between the Government and the citizens. In this sense, ‘MY Bharat’ will provide a major boost to ‘Youth Led development’ in the country.