ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেডে (BBSSL) আয়োজন কৰা “সমবায় খণ্ডৰ জৰিয়তে উন্নত আৰু পৰম্পৰাগত বীজ উৎপাদনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা চক্ৰ” সম্বোধনৰ লগতে বিবিএছএছএলৰ ল’গ’, ৱেবছাইট আৰু ব্ৰ’চাৰ উন্মোচন কৰে
দেশৰ প্ৰতিজন কৃষকক প্ৰমাণিত আৰু বিজ্ঞানসন্মতভাৱে প্ৰস্তুত বীজ যোগানৰ লক্ষ্যৰে এই সমবায় সমিতিখন মোদী চৰকাৰে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল
অনাগত দিনত ভাৰতত বীজৰ সংৰক্ষণ, প্ৰোৎসাহন আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত বিবিএছএছএলে লক্ষণীয় অৱদান আগবঢ়াব
বিবিএছএছএলৰ লাভ পোনপটীয়াকৈ বীজ উৎপাদনকাৰী কৃষকৰ বেংক একাউন্টলৈ যাব
ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেডে দেশৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক গতি প্ৰদানৰ লগতে বীজ উৎপাদনত দেশখনক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলা আৰু বীজৰ বৈশ্বিক বজাৰত অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিত সহায় কৰিব
26 OCT 2023 5:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেডৰ (BBSSL) উদ্যোগত আয়োজিত “সমবায় খণ্ডৰ জৰিয়তে উন্নত আৰু পৰম্পৰাগত বীজ উৎপাদনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা চক্ৰ” সম্বোধন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে বিবিএছএছএলৰ ল'গ', ৱেবছাইট আৰু ব্ৰ'চাৰ উন্মোচনৰ লগতে বিবিএছএছএলৰ সদস্যসকলক সদস্যপদৰ প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় সমবায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বিএল বাৰ্মা, সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব তথা কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিবকে প্ৰমুখ্য কৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট লোক উপস্থিত থাকে।
ইয়াত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায় আন্দোলন, কৃষকৰ কল্যাণ আৰু দেশৰ খাদ্য উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন আৰম্ভণিৰ দৃষ্টিকোণেৰে আজিৰ দিনটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে অনাগত দিনত ভাৰতক বীজ সংৰক্ষণ, প্ৰোৎসাহন আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত বিবিএছএছএলে লক্ষণীয় অৱদান আগবঢ়াব। বিজ্ঞানসন্মতভাৱে ডিজাইন আৰু প্ৰস্তুত কৰা বীজ আজি দেশৰ প্ৰতিজন কৃষকৰ বাবে উপলব্ধ নহয়, সেইবাবেই প্ৰমাণিত আৰু বিজ্ঞানসন্মতভাৱে প্ৰস্তুত কৰা বীজ যাতে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিজন কৃষকে লাভ কৰে, তাৰ ব্যৱস্থাও এই সমবায় সমিতিখনে কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিশ্বৰ কেইখনমান দেশৰ ভিতৰত ভাৰত অন্যতম য’ত কৃষি-কাৰ্য্যক পদ্ধতিগতভাৱে প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল আৰু সেইবাবেই আমাৰ পৰম্পৰাগত বীজসমূহ গুণগত আৰু শাৰীৰিক পুষ্টিৰ বাবে অতিশয় উপযোগী। তেওঁ কয় যে পৰম্পৰাগত ভাৰতীয় বীজ সংৰক্ষণেৰে অনাগত প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই দিব লাগিব, যাতে স্বাস্থ্যসন্মত শস্য, ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিৰ উৎপাদন অব্যাহত থাকে আৰু এই কামো বিবিএছএছএলে কৰিব। তেওঁ কয় যে ইয়াত উৎপাদিত বীজসমূহ মূলতঃ বিদেশী পদ্ধতিৰে অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰদ্বাৰা কৰা হৈছে, কিন্তু আমাৰ কৃষি বিজ্ঞানীসকলে যদি এখন ভাল মঞ্চ পায়, তেন্তে তেওঁলোকে বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক উৎপাদনকাৰী বীজ উৎপাদন কৰিব পাৰিব। এই উদ্দেশ্যৰ বাবে অনুসন্ধান আৰু বিকাশ বিবিএছএছএলে কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিশ্বত বীজ ৰপ্তানিৰ এক বৃহৎ বজাৰ আছে আৰু ইয়াত ভাৰতৰ অংশ এক শতাংশৰো কম, ভাৰতৰ দৰে বিশাল আৰু কৃষি-প্ৰধান দেশ এখনে গৰিষ্ঠ অংশ লাভৰ বাবে সময়সীমা-ভিত্তিক লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে এই পাঁচটা উদ্দেশ্যৰে ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেড স্থাপন কৰিছে আৰু কেইবছৰমানৰ পাছত এই সমিতিখনে সমগ্ৰ বিশ্বতে স্বীকৃতি লাভ কৰিব আৰু দেশৰ কৃষকসকলক প্ৰমাণিত বীজ যোগানত অপৰিসীম অৱদান আগবঢ়াব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ২০২৩ৰ ১১ জানুৱাৰীত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰতীয় বীজ সমবায় সমিতি লিমিটেড গঠনত অনুমোদন জনাইছিল, ২০২৩ৰ ২৫ জানুৱাৰীত ইয়াৰ পঞ্জীয়ন হৈছিল আৰু ইয়াৰ অধিসূচনা জাৰি কৰা হৈছিল ২১ মাৰ্চ, ২০২৩ত। প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যসূচীও অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে সম্পন্ন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিবিএছএছএলে কৃষি, উদ্যান শস্য, দুগ্ধ, মীনপালনকে প্ৰমুখ্য কৰি আন সকলো ধৰণৰ সমবায় সমিতিৰ দৰে প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACS)কো বীজ উৎপাদনৰ সৈতে জড়িত কৰিব। পিএচিএছৰ জৰিয়তে প্ৰতিজন কৃষকে নিজৰ পথাৰত বীজ উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব, বীজসমূহৰ প্ৰমাণীকৰণো কৰা হ’ব আৰু ব্ৰেণ্ডিঙৰ পিছত বিবিএছএছএলে এই বীজসমূহ কেৱল সমগ্ৰ দেশতে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বলৈয়ো যোগান ধৰাত অৰিহণা যোগাব। তেওঁ কয় যে এই বীজ সমবায় সমিতিৰ সমগ্ৰ লাভ পোনপটীয়াকৈ বীজ উৎপাদনকাৰী কৃষকৰ বেংক একাউন্টলৈ যাব আৰু এয়াই সমবায়ৰ মৌলিক মন্ত্ৰ। বিবিএছএছএলৰ জৰিয়তে কোনো আপোচ নকৰাকৈ বীজৰ উচ্চ জিনীয় বিশুদ্ধতা অক্ষুণ্ণ ৰখা হ’ব আৰু গ্ৰাহকৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰতিও যত্ন লোৱা হ’ব। এই তিনিটা কথাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে আমাৰ মূল লক্ষ্য হৈছে উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা। তেওঁ কয় যে বিবিএছএছএলৰ উদ্দেশ্য কেৱল লাভ অৰ্জনেই নহয়। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি ভাৰতৰ উৎপাদনক বিশ্বৰ গড় উৎপাদনৰ সৈতে মিলাব খুজিছোঁ। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ উচ্চমানৰ বীজৰ অদক্ষ উৎপাদনৰ পৰিৱৰ্তে আমি কৃষকসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানেৰে বীজৰ বিজ্ঞানসন্মত উৎপাদনেৰে সংযোগৰ কাম কৰিম। আজি ভাৰতবৰ্ষতে বীজৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰায় ৪৬৫ লাখ কুইন্টল, ইয়াৰে ১৬৫ লাখ কুইন্টল চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে উৎপাদন হয় আৰু সমবায়ৰ জৰিয়তে উৎপাদন ১ শতাংশৰো কম, আমি এই অনুপাত সলনি কৰিব লাগিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায়ৰ জৰিয়তে বীজ উৎপাদনৰ অৰ্থে একত্ৰিত হোৱা কৃষকসকলে বীজৰপৰা পোনপটীয়াকৈ লাভ অৰ্জন কৰিব। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ বজাৰত ভাৰতৰ ঘৰুৱা বীজ বজাৰৰ অংশ মাত্ৰ ৪.৫ শতাংশ, ইয়াক বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজন আৰু ইয়াৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি বিবিএছএছএলৰ বাবে অহা ৫ বছৰৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এই বীজ সমবায় সমিতিখন কেৱল লাভ আৰু উৎপাদনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ বাবেই নহয়, ই অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ কামো কৰিব, যাৰ ফলত উৎপাদন বৃদ্ধি পাব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদ (ICAR)য়ে ৩ খন কেন্দ্ৰীয় কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, ৪৮ খন ৰাজ্যিক কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, ৭২৬ ৰোধিক কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ তথা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ ৭২টা চৰকাৰী সংস্থা বীজ নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযুক্ত। তেওঁ কয় যে আমাৰ কাৰো লগত কোনো প্ৰতিযোগিতা নাই, বৰঞ্চ আমাৰ লক্ষ্য হৈছে যাতে কৃষকসকলে লাভ অৰ্জন কৰে, প্ৰমাণিত বীজৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পায় আৰু বীজ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অংশও বৃদ্ধি পায়। তেওঁ কয় যে এই সকলোবোৰ প্ৰতিষ্ঠানক একেলগে লৈ আমি এই বীজ সমবায়ৰ কাম-কাজ আগুৱাই নিম আৰু আমাৰ লক্ষ্য বীজ প্ৰতিস্থাপনৰ হাৰ লাভৰ দিশত আগবাঢ়িব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে এই প্ৰতিষ্ঠানটোক মূলত ইফ্ফকো, ক্ৰিভচিঅ’, নাফেড, এনডিডিবি আৰু এনচিডিচিৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে আৰু সকলো সমবায় সংগঠনে একে ৰোড মেপৰে একেটা লক্ষ্যৰে একে দিশত কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে যেতিয়া সকলো প্ৰতিষ্ঠানে একক ৰোড মেপত আগবাঢ়িব, তেতিয়া স্বাভাৱিকতে গতি বৃদ্ধি পায় আৰু বহু ৰাজ্যিক সমবায়, ৰাজ্যিক পৰ্য্যায়ৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠান, জিলা পৰ্য্যায়ৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠান আৰু পিএচিএছেও তেওঁলোকৰ লগত যোগদান কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। এইদৰে এক ৰূপৰেখা অংকন কৰা হৈছে য’ত প্ৰতিটো ধৰণৰ সমবায় ইয়াৰ অংশ হ’ব পাৰে আৰু বিবিএছএছএলে এইসমূহৰ সমৰ্থন লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি সমবায় নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে উৎপাদন, পৰীক্ষণ, প্ৰমাণীকৰণ, ক্ৰয়, সংসাধন, সংৰক্ষণ, ব্ৰেণ্ডিং, লেবেলিং, পেকেজিং আৰু ৰপ্তানি কৰিব পাৰিম। যদিহে বীজ উৎপাদনৰ পিছত পৰীক্ষা কৰা নহয়, তেন্তে গুণগত মানৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰিব। একেদৰে পৰীক্ষাৰ পিছত যদি কোনো প্ৰমাণপত্ৰ নাথাকে, তেন্তে বিশ্বাসযোগ্যতা নাথাকিব; যদি প্ৰমাণীকৰণৰ পিছত কোনো প্ৰচেছিং, ব্ৰেণ্ডিং আৰু লেবেলিং নহয়, তেন্তে ই উচিত মূল্য নাপাব। ষ্ট’ৰেজৰপৰা মাৰ্কেটিংলৈকে ইয়াৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থা আৰু তাৰ পিছত ইয়াক সঠিক বিজ্ঞানসন্মত পদ্ধতিৰে বিশ্ব বজাৰলৈ ৰপ্তানি কৰালৈকে কেৱল সমবায় খণ্ডৰ জৰিয়তেহে সম্পন্ন হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে এই সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো বিশ্বমানৰ আৰু আধুনিক হ’ব আৰু আমাৰ সমবায়সমূহে ইয়াক প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ উৎপাদন, গুণগত মান, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বিপণনৰ ক্ষেত্ৰত সফল অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে বীজ উৎপাদন, অনুসন্ধান আৰু বিকাশ তথা ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যাম। ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেডে দেশৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক গতি প্ৰদানৰ লগতে বীজ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত দেশখনক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ লগতে বিশ্বব্যাপী বীজৰ বজাৰত অংশ বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। ইয়াৰ সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী হ’ব ক্ষুদ্ৰ কৃষক, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকল। তেওঁ কয় যে দেশৰ শস্যৰ ধৰণ সলনি কৰিবলৈ উন্নত মানৰ বীজ উৎপাদন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় বীজ সহকাৰী সমিতি লিমিটেডে বহু উদ্দেশ্য পূৰণ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে আমাৰ এটা মূল উদ্দেশ্য হৈছে পৰম্পৰাগত বীজ সংৰক্ষণ কৰা, কাৰণ আমাৰ হাতত লাখ-লাখ জাতৰ বীজ আছে, কিন্তু চৰকাৰী বিভাগসমূহৰ ওচৰতো ইয়াৰ বিষয়ে সম্পূৰ্ণ তথ্য নাই। তেওঁ কয় যে লাখ-লাখ গাঁৱৰ প্ৰতিজন কৃষকৰ বাবে পৰম্পৰাগত বীজৰ উপলব্ধতা, ইয়াৰ তথ্য সংগ্ৰহ কৰা, ইয়াৰ বৰ্ধন ঘটোৱা, ইয়াক বিজ্ঞানসন্মতভাৱে বিশ্লেষণ কৰা আৰু ইয়াৰ ইতিবাচক দিশৰ তথ্য বেংক স্থাপন কৰাটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম, যি ভাৰত চৰকাৰে কৰিব। তেওঁ কয় যে আমি ইয়াত জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ চিন্তাও আগবঢ়াইছোঁ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্যোগত আজি বিশ্বত শ্ৰী অন্নৰ (বাজৰা)ৰ বিশাল বজাৰৰ উন্মেষ ঘটিছে আৰু ভাৰতৰ বাহিৰে আন অতি কম সংখ্যক দেশতহে ইয়াৰ বীজ আছে। যদি আমাৰ বীজ সমবায়ে ইয়াত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে, তেন্তে ৰাগী, বাজৰা, জোৱাৰ আদি বহু বাজৰাৰ ওপৰত আমাৰ একচেটিয়া অধিকাৰ স্থাপন হ’ব।
দেশৰ তিনি প্ৰধান সমবায় সমিতি হৈছে - ইণ্ডিয়ান ফাৰ্মাৰ্ছ ফাৰ্টিলাইজাৰ সমবায় লিমিটেড (IFFCO), কৃষক ভাৰতী সমবায় লিমিটেড (KRIBHCO) আৰু ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেচন (NAFED) আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ দুই প্ৰধান বিধিগত সংস্থা - ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন ব’ৰ্ড (NDDB) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উন্নয়ন নিগমে (NCDC) যৌথভাৱে বিবিএছএছএলক প্ৰোৎসাহিত কৰিছে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the “National Symposium on Production of Improved and Traditional Seed through Cooperative Sector” organized by Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) and also unveils the Logo, Website and Brochure of BBSSL and distributes the membership certificates to the members of BBSSL in New Delhi today
Modi government established this cooperative society with the aim of providing certified and scientifically prepared seeds to every farmer of the country
BBSSL will have a huge contribution in the field of seed conservation, promotion and research in India in the coming days
The traditional Indian seeds have to be conserved and passed on to the coming generations, so that the production of healthy grains, fruits and vegetables continues and this work will be done by BBSSL
BBSSL’s profit will go directly into the bank accounts of the seed producing farmers
Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited will help in giving impetus to the rural economy of the country as well as making the country self-reliant in seed production and increasing share in the global market of seeds, the small farmers, women and youth will be its biggest beneficiaries
Our time-bound target should be to make India a big partner in the global seed market
26 OCT 2023 5:27PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the “National Symposium on Production of Improved and Traditional Seed through Cooperative Sector” organized by Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL), in New Delhi today.
Shri Amit Shah unveiled the Logo, Website and Brochure of BBSSL and distributed the membership certificates to the members of BBSSL. On this occasion, many dignitaries including Union Minister of State for Cooperation, Shri BL Verma, Secretary, Ministry of Cooperation and Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare were also present.
In his address, Shri Amit Shah said that today is very important from the point of view of new beginnings in the field of cooperative movement, farmers’ welfare and food production in the country. He said that BBSSL will have a huge contribution in making India self-reliant in the field of seed conservation, promotion and research in the coming days. Scientifically designed and prepared seeds are not available to every farmer in the country today, that is why it is our responsibility to ensure that certified and scientifically prepared seeds reach every farmer of our country and this work will also be done by this cooperative society. Shri Shah said that India is one of the few countries in the world where agriculture was systematically introduced and that is why our traditional seeds are most suitable for quality and physical nutrition. He said that the traditional Indian seeds have to be conserved and passed on to the coming generations, so that the production of healthy grains, fruits and vegetables continues and this work will be done by BBSSL. He said that the seeds produced here are mainly prepared by R&D through foreign methods, but if our agricultural scientists get a good platform then they can make the maximum production yielding seeds in the world. The R&D for this objective will be done by BBSSL. Shri Shah said that there is a huge market for export of seeds in the world and India's share in it is less than one percent, a time-bound target should be set for a vast and agriculture-oriented country like India to gain a larger share in the global seed market. He added that the Modi government has established Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited with these five objectives and in a few years this society will get recognition across the world and will make immense contribution in providing certified seeds to the farmers of the country.
Union Minister of Cooperation said that as per directions of Prime Minister Shri Narendra Modi, on January 11, 2023, the Union Cabinet approved the formation of Indian Seed Cooperative Society Limited, it was registered on January 25, 2023, and its notification was issued on March 21, 2023. The training program has also been completed in a very short span of time. He added that BBSSL will also connect Primary Agricultural Credit Society (PACS) with seed production like all other types of cooperative societies including agriculture, horticulture, dairy, fisheries. Through PACS, every farmer will be able to produce seeds in his field, the seeds will also be certified and after branding, BBSSL will contribute in delivering these seed not only to the entire country but also to the whole world. He said that the entire profit of this seed cooperative society will go directly into the bank accounts of the seed producing farmers and this is the basic mantra of the cooperative. Through BBSSL, the high genetic and physical purity of the seeds will be maintained without any compromise and the health of the consumer will also be taken care of. Keeping these three things together, our main aim is to increase the production. He said that the objective of BBSSL is not only to earn profits but through this we want to match India's production with the world's average production. Along with this, instead of unskilled production of high quality seeds, we will work on linking the farmers with scientific production of seeds by training them. Today, the requirement of seeds in India itself is about 465 lakh quintals, out of which 165 lakh quintals are produced through government system and the production through cooperatives is less than 1 percent, we have to change this ratio.
Shri Amit Shah said that the farmers who will come together in seed production through cooperatives will directly get the profit from the seeds. He said that the share of India's domestic seed market in the global market is only 4.5 percent, it needs to be increased and a lot of work will have to be done for this. Shri Shah said that we will have to decide the goals for the next 5 years for BBSSL. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, this seed cooperative society has not only been established to set targets of profit and production, but it will also do R&D work, which will increase production. Shri Shah said that Indian Council of Agricultural Research (ICAR), 3 Central Agricultural Universities, 48 State Agricultural Universities, more than 726 Agricultural Science Centres and 72 government agencies of the Centre and States are connected to the Seed Network. He said that we have no competition with anyone, rather our aim is to ensure that profits should reach the farmers, production of certified seeds increase and India's share in seed exports also increase. He said that by taking all these institutions together, we will take forward the work of this seed cooperative and move towards achieving our targeted seed replacement rate.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that IFFCO, KRIBHCO, NAFED, NDDB and NCDC have been added to the core of this institution, which in a way have access to the farmers' fields. Multiplication will be stopped through these institutions and all the cooperative organizations will work in the same direction with the same goals on the same road map. He said that when all the institutions move on a single road map, the speed naturally increases and multi state cooperatives, state level cooperative institutions, district level cooperative institutions and PACS will also be able to join them. In this way, a blueprint has been prepared in which every type of cooperative can become a part of it and BBSSL will be able to get their support. Shri Shah said that we will be able to do production, testing, certification, purchase, processing, storage, branding, labelling, packaging and export through the cooperative network because if the seeds are not tested after production, then the quality will be affected. Similarly, if there is no certification after testing, then there will be no credibility; if there is no processing, branding and labelling after certification, then it will not get fair prices. Its entire arrangement from storage to marketing and then exporting it to the world market in a proper scientific manner will be done through the cooperative sector only. He added that this entire system will be world class and modern and our cooperatives have demonstrated it.
Shri Amit Shah said that we will move forward in the field of seed production, R&D and export through the successful experience of these institutions in the field of production, quality, branding, and marketing. Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited will help in giving impetus to the rural economy of the country as well as making the country self-reliant in seed production and increasing its share in the global market of seeds. The biggest beneficiaries of this will be small farmers, women and youth. He said that production of good quality seeds is very important to change the crop pattern in the country and when we will connect lakhs of farmers of the country with seed production, then the farmer will automatically work as marketing manager in the village. Shri Shah said that Bharatiya Beej Sahakari Samiti Limited (BBSSL) will fulfil many objectives.
Union Minister of Cooperation said that one of our biggest objectives is to conserve traditional seeds, because we have millions of varieties of seeds, but even the government departments do not have complete information about them. He said that traditional seeds are available to every farmer in lakhs of villages, collecting its data, enhancing it, scientifically analysing it and preparing a data bank of its positive aspects is a huge task, which the Government of India will do. He said that we have also put forward the climate change concern in this. Shri Shah said that due to the initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi, the huge market of Shree Anna (millets) has emerged in the world today and very few countries other than India have its seeds. If our seed cooperative pays attention to this then we can have a monopoly on Ragi, Bajra, Jowar and many other millets.
The three major cooperative societies of the country - Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited (IFFCO), Krishak Bharati Cooperative Limited (KRIBHCO) and National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) and two major statutory bodies of the Government of India - National Dairy Development Board (NDDB) and National Cooperative Development Corporation (NCDC) have jointly promoted BBSSL.