Prime Minister's Office
PM inaugurates 7th Edition of the India Mobile Congress (IMC)
Awards 100 ‘5G Use Case Labs’ to educational institutions across the country
Industry leaders hail the vision of PM
“The future is here and now”
“Our young generation is leading the tech revolution”
“India is not only expanding the 5G network in the country but also laying emphasis on becoming a leader in 6G”
“We believe in the power of democratization in every sector”
“Access to capital, access to resources and access to technology is a priority for our government”
“India's semiconductor mission is progressing with the aim of fulfilling not just its domestic demands but also the global requirements”
“In the development of digital technology, India is behind no developed nation”
“Technology is the catalyst that expedites the transition from a developing nation to a developed one”
“The 21st century marks an era of India's thought leadership”
27 OCT 2023 12:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 7th Edition of the India Mobile Congress 2023 at Bharat Mandapam in New Delhi today. India Mobile Congress (IMC) is the largest telecom, media, and technology forum in Asia to be held from 27th to 29th October 2023 with the theme ‘Global Digital Innovation’. The IMC 2023 aims to strengthen India’s position as a developer, manufacturer, and exporter of key cutting-edge technologies. During the program, the Prime Minister awarded 100 ‘5G Use Case Labs’ to educational institutions across the country.
The Prime Minister also inaugurated the exhibition at Hall 5 and took a walkthrough
Industry leaders also spoke on the occasion. Chairman of Reliance Jio Infocomm Ltd, Shri Akash M Ambani hailed the Prime Minister’s commitment to improving the lives of younger generations by inculcating the use of the latest technologies thereby powering India’s Digital public infrastructure. He highlighted that the Prime Minister is an inspiration for millions of youngsters in the country in making the Digital India program inclusive, innovative and sustainable. He informed that Jio has installed over 10 lakh 5G cells across all 22 circuits of India, making an 85 percent contribution to the overall 5G distribution where the rollout of the 5G stack is designed, developed and manufactured by Indian talent. “India ranks among the top 3 5 G-enabled nations with a user base of 125 million. He underlined that the Prime Minister has unified the entire nation and gave examples of GST, India’s Digital Revolution and the tallest statue built in the world. “Your efforts motivate all of us at the India Mobile Conference”, he reiterated. On behalf of all digital entrepreneurs, innovators and startups, Shri Ambani assured to realize India’s dream during India’s Amrit Kaal.
Chairman Bharti Enterprises, Shri Sunil Bharti Mittal recalled the vision given by the Prime Minister in the form of Digital India which led to the development of digital infrastructure at a feverish pace. He underlined the transformation brought about by the JAM trinity vision of the Prime Minister and how the world has taken note of India’s digital transformation. He said the Digital Public Infrastructure (DPI) of India is the envy of many countries. Second key pillar of the Prime Minister's vision according to Shri Mittal, is Make in India, and noted the strides made in manufacturing in the last one year itself. “India has grown very deep roots in manufacturing. Companies like Apple to Dixon, Samsung to Tatas, every company, small, big or startup are involved in manufacturing and India has emerged as a manufacturing nation, especially for digital infrastructure at a huge scale of a world leader”, he said. He informed that in 5000 towns and 20,000 villages Airtel 5G rollout has already taken place and informed that by March 2024 they would cover the entire country and touched upon the call made by the Prime Minister to this effect. This will be truly the fastest 5G rollout anywhere in the world, he said.
Chairman of Aditya Birla Group, Shri Kumar Mangalam Birla thanked the Prime Minister for his visionary leadership in driving India’s Digital transformation and lauded his commitment towards digital inclusion which is rooted in the principle of ‘Antyodaya’ where benefits are ensured for everyone. He credited this approach for India’s growth in the digital evolution which has gained global recognition. “India has emerged as a champion of the Global South inspired by the Prime Minister’s vision”, Shri Birla said as he underlined that many countries are eager to adopt India’s pathbreaking public infrastructure assets across identity, payments and data management. He reiterated that Vodafone Idea is committed to being a responsible partner in achieving the vision of the Prime Minister. He mentioned that India is actively engaging with the development of standards for futuristic technologies in areas like 6G under the guidance of the Prime Minister. He also thanked the government for their tremendous support.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that in the changing times of the 21st century, this event has the power to change the lives of crores of people. Underling the fast pace of technology, the Prime Minister said “The future is here and now”. He praised the exhibition placed for the occasion to provide glimpses of the future in telecom, technology and connectivity. He mentioned the fields of 6G, AI, cyber security, semiconductors, drone or space sectors, deep sea, green tech or any other sectors and said, “The future is going to be entirely different and it is a matter of happiness that our young generation is leading the tech revolution”.
Shri Modi recalled that the 5G rollout which took place last year in India came as a surprise for the rest of the world. He emphasized that India did not halt after the success of 5G and took on the work of taking it to every individual. “India moved from the 5G rollout stage to 5G reach out stage”, he said. Within one year of 5G rollout, the Prime Minister informed about the development of 4 lakh 5G base stations which cover more than 97 percent of the cities and 80 percent of the population. He underlined that the speed of median mobile broadband speeds have increased 3 times within one year. He further added that India moved from the 118th position to the 43rd position in terms of broadband speed. “India is not only expanding the 5G network in the country but also laying emphasis on becoming a leader in 6G”, he remarked. Pointing out the scam that took place during 2G, the Prime Minister said that the 4G rollout which happened during the present government’s tenure is free from blemishes. He also expressed confidence that India will take the lead with 6G technology.
He said, beyond ranking and number improvement in internet connectivity and speed lead to enhanced ease of living. He narrated the benefits of improved connectivity and speed in education, medicine, tourism, and agriculture.
“We believe in the power of democratization. The benefit of development should reach every section and region, everyone should benefit from the resources in India, everyone should have a life of dignity and the benefit of technology should reach everyone. We are working rapidly in this direction”, the Prime Minister said. “For me, this is the biggest social justice”, he added. He further said that “access to capital, access to resources and access to technology is a priority for our government. He mentioned that collateral-free loans under the Mudra scheme, access to toilets, and DBT through JAM Trinity have one thing in common that is they are ensuring previously inaccessible rights for the common citizens. He highlighted the role of telecom technology in this regard and mentioned Bharat Net which has connected about 2 lakh Gram Panchayats with broadband. 10,000 Atal tinkering labs are exposing about 75 lakh children to cutting-edge technology. He expressed the hope that 5G use labs launched today will have a similar impact. “These labs prompt the youth to dream big and give them the confidence to achieve them”, he added.
The Prime Minister emphasized that India’s startup ecosystem has made a significant place for itself in the world in the last few years. “India has made a century of unicorns in fairly less time and has now become one of the top 3 startup ecosystems in the world”, Shri Modi remarked. Before 2014, the Prime Minister said that India was home to only a few hundred startups whereas that number has gone up to approximately one lakh today. Prime Minister Modi also touched upon the ‘Aspire’ program, an initiative by the Indian Mobile Congress to mentor startups in the country and expressed confidence that the step will hugely benefit the youth of India. He emphasized that India’s journey must be remembered. Recalling the difficulties faced due to outdated technology, Shri Modi pointed out that the governments of the past were in a similar state. The Prime Minister pointed out the outdated methods of the previous governments by drawing an analogy to a frozen mobile device where the commands did not function. “After 2014, people stopped using outdated technologies where changing batteries or restarting the system became a futile exercise”, he said. He recalled that India used to be an importer of mobile phones whereas today, India has become the second largest mobile manufacturer in the world. Noting the lack of vision when it came to electronics manufacturing during previous governments, Shri Modi informed that India today is exporting about Rs 2 lakh crores worth of electronics manufactured in the country. He also threw light on the recent announcement by Google to manufacture Pixel phones in India. “Samsung Fold Five and Apple iPhone 15 are already being manufactured here”, he added.
The Prime Minister stressed the need to take this success in mobile and electronics manufacturing even further. “For the success of both hardware and software in the tech ecosystem, it is important that we build a strong semiconductor manufacturing sector in India”, he said, informing that an 80 thousand crore rupees PLI scheme is going on for the development of semiconductors. Today, semiconductor companies around the world are investing in semiconductor assembly and testing facilities in collaboration with Indian companies. India's semiconductor mission is moving forward with the vision of meeting not only its domestic demand but also the needs of the world, he added.
Highlighting the primacy of technology in the factors that will make a developing nation developed, the Prime Minister said that in the development of digital technology, India is behind no developed nation. Listing the initiatives to link different sectors with technology, the Prime Minister mentioned platforms like PM Gatishakti in logistics, National Health Mission in health and Agri Stack in the agriculture sector. He mentioned huge investments in scientific research, quantum mission and national research foundation and promotion of indigenous designs and technology development.
Prime Minister Modi drew attention to the important aspect of cybersecurity and the safety of network infrastructure and recalled the discussion on ‘Global Threats of Cyber Security’ at the G20 Summit. Noting that self-reliance in the entire manufacturing value chain is extremely important for cyber security, the Prime Minister underlined that it becomes easier to maintain security when everything in the value chain belongs to the national domain, be it hardware, software or connectivity. Shri Modi stressed the need to carry out discussions at the India Mobile Congress about keeping the world's democratic societies safe
The Prime Minister lamented the missed opportunities when it came to the adoption of new technologies in the past. He mentioned India’s IT sector where India showcased its talent in already-developed technologies. “This period of the 21st century is the time of India's Thought Leadership”, Shri Modi emphasized and urged thought leaders to create new domains which can be followed by others. He gave the example of the UPI which is leading the entire world in digital payments system today. “India has the power of young demography and the power of vibrant democracy”, the Prime Minister remarked. He urged the members of the India Mobile Congress, especially young members, to move forward in this direction. “Today, when we are realizing the goal of becoming a developed India, the transition of moving forward as thought leaders can bring revolutionary changes in the entire sector”, the Prime Minister concluded.
Union Minister for Communications, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State for Communications, Shri Devusinh Chauhan, Chairman of Reliance Jio Infocomm Ltd, Shri Akash M Ambani, Chairman of Bharti Enterprises, Shri Sunil Bharti Mittal and Chairman of Aditya Birla Group, Shri Kumar Mangalam Birla were present on the occasion among others.
Background
The ‘100 5G labs initiative’, is an endeavor to realize the opportunities associated with 5G technology by encouraging the development of 5G applications which cater, both to India’s unique needs as well as the global demands. The unique initiative will foster innovation across various socioeconomic sectors like education, agriculture, health, power, transportation etc, and propel the country into the forefront of usage of 5G technology. The initiative is also a pivotal step for building a 6G-ready academic and start-up ecosystem in the country. More importantly, the initiative is a step towards the development of indigenous telecom technology which is critical for national security.
India Mobile Congress (IMC) is the largest telecom, media, and technology forum in Asia and will be held from 27th to 29th October, 2023. The event will act as a platform to highlight India's incredible advancements in telecommunications and technology, bring forth significant announcements and provide an opportunity for start-ups to display their innovative products and solutions.
With the theme 'Global Digital Innovation,' the IMC 2023 aims to strengthen India’s position as a developer, manufacturer, and exporter of key cutting-edge technologies. The three-day congress will highlight technologies such as 5G, 6G, and Artificial intelligence (AI) and discuss issues pertaining to the semiconductor industry, green technology, cybersecurity etc.
This year, IMC is introducing a startup program - ‘Aspire’. It will foster connections between startups, investors, and established businesses with an aim to catalyze fresh entrepreneurial initiatives and collaborations.
IMC 2023 will be attended by over one lakh participants from about 22 countries including about 5000 CEO level delegates, 230 exhibitors, 400 startups, and other stakeholders.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସପ୍ତମ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏମ୍ ସି)କୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ୧୦୦ଟି '୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍' ପ୍ରଦାନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଶିଳ୍ପମୁଖ୍ୟମାନେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
"ଭବିଷ୍ୟତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଅଛି"
‘‘ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ବୈଷୟିକ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି’’
‘‘ଭାରତ କେବଳ ଦେଶରେ ୫ଜି ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରୁନାହିଁ ବରଂ ୬ଜିର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି’’
"ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ"
"ପୁଞ୍ଜି, ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା"
‘‘ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ କେବଳ ଏହାର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି’’
‘‘ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିକାଶରେ ଭାରତ କୌଣସି ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଠାରୁ ପଛରେ ନାହିଁ’’
"ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉଛି ଏକ ଉତପ୍ରେରକ ଯାହା ବିକାଶଶୀଳରୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରେ"
‘‘ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ଚିନ୍ତାଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱର ଏକ ଯୁଗକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି’’
27 OCT 2023 12:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଠାରେ ସପ୍ତମ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ ୨୦୨୩କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ୍ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏମସି) ହେଉଛି ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ୍ ଟେଲିକମ୍, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫୋରମ୍ ଯାହା ଅକ୍ଟୋବର ୨୭ରୁ ୨୯ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 'ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇନୋଭେସନ୍' ଶୀର୍ଷକରେ ଆୟୋଜିତ ହେବ। ଆଇଏମସି ୨୦୨୩ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରମୁଖ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶକାରୀ, ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ୧୦୦ଟି '୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍' ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହଲ୍ ୫ରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବା ସହ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ମଧ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ। ରିଲାଏନ୍ସ ଜିଓ ଇନଫୋକମ ଲିମିଟେଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଆକାଶ ଏମ ଅମ୍ବାନୀ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମାବେଶୀ, ଅଭିନବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜିଓ ଭାରତର ସମସ୍ତ ୨୨ଟି ସର୍କିଟରେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ୫ଜି ସେଲ୍ ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ୫ଜି ବିତରଣରେ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ୫ଜି ଷ୍ଟେକ୍ ର ରୋଲଆଉଟ୍ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍, ବିକଶିତ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି। ୧୨୫ ନିୟୁତ ଉପଭୋକ୍ତା ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଟି ୫ଜି-କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜିଏସଟି, ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ନିର୍ମିତ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । "ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି", ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଙ୍କ ତରଫରୁ ଶ୍ରୀ ଅମ୍ବାନୀ ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ।
ଭାରତୀ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ଭାରତୀ ମିତ୍ତଲ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆକାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜେଏଏମ ତିନି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ବିଶ୍ୱ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରିଛି ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ) ଅନେକ ଦେଶର ଈର୍ଷା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମିତ୍ତଲଙ୍କ ମତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯାଇ ପାରିଛି। ଆପଲଠାରୁ ଡିକ୍ସନ, ସାମସଙ୍ଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଟାଟା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କମ୍ପାନୀ, ଛୋଟ, ବଡ କିମ୍ବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ସହ ଜଡିତ ଏବଂ ଭାରତ ଏକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ବିଶେଷକରି ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବିଶାଳ ସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଣୀ । ୫୦୦୦ ସହର ଏବଂ ୨୦,୦୦୦ ଗାଁରେ ଏୟାରଟେଲ ୫ଜି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ବ୍ୟାପିଯିବ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ । ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତତମ ୫ଜି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା ଗ୍ରୁପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କୁମାର ମଙ୍ଗଲମ ବିର୍ଲା ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଦୂରଦର୍ଶୀ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହା 'ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ' ନୀତିରେ ଆଧାରିତ ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ । ଡିଜିଟାଲ ବିକାଶରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଛି । ପରିଚୟ, ଦେୟ ଏବଂ ଡାଟା ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନେକ ଦେଶ ଆଗ୍ରହୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ବିର୍ଲା କହିଥିଲେ, "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ପ୍ରେରିତ ହୋଇ ଭାରତ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ବର ଚାମ୍ପିୟନ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ କୁ ହାସଲ କରିବା ରେ ଭୋଡାଫୋନ ଆଇଡିଆ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ୬ଜି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ମାନକ ବିକାଶ ସହିତ ଭାରତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛି । ଏଥିସହିତ ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଳନୀୟ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ସମୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଦ୍ରୁତ ଗତିଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ "ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଅଛି"। ଟେଲିକମ୍, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ କନେକ୍ଟିଭିଟିରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ୬ଜି, ଏଆଇ, ସାଇବର ସିକ୍ୟୁରିଟି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଡ୍ରୋନ୍ କିମ୍ବା ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର, ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଲେ, ଭବିଷ୍ୟତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ବୈଷୟିକ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତବର୍ଷ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ୫ଜି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଅବଶିଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଥିଲା । ୫ଜିର ସଫଳତା ପରେ ଭାରତ ଅଟକି ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ୫ଜି ରୋଲଆଉଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ ୫ଜି ସ୍ତରକୁ ଗତି କରିଛି। ୫-ଜି ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୪ ଲକ୍ଷ ୫ଜି ବେସ୍ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯାହା ୯୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ସହର ଏବଂ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ । ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋବାଇଲ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ସ୍ପିଡ୍ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସ୍ପିଡ୍ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ୧୧୮ତମ ସ୍ଥାନରୁ ୪୩ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି। ଭାରତ କେବଳ ଦେଶରେ ୫ଜି ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରୁନାହିଁ ବରଂ ୬ଜିରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଟୁ-ଜି ସମୟରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଯେଉଁ ୪ଜି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ତାହା ଦାଗମୁକ୍ତ। ୬ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରେ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସ୍ପିଡରେ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟା ରେ ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ ଜୀବନଯାପନ ସହଜ ହୋଇଥାଏ। ଶିକ୍ଷା, ଔଷଧ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତତାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
"ଆମେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣର ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ । ବିକାଶର ସୁଫଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଓ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦରକାର, ଭାରତର ସମ୍ବଳରୁ ସମସ୍ତେ ଉପକୃତ ହେବା ଦରକାର, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ମିଳିବା ଦରକାର ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଦରକାର । ଏ ଦିଗରେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ମୋ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁଞ୍ଜିର ଉପଲବ୍ଧତା, ସମ୍ବଳର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଶୌଚାଳୟ ର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଜେଏଏମ ତିନି ମାଧ୍ୟମରେ ଡିବିଟି ଅଧୀନରେ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଋଣ ର ଗୋଟିଏ କଥା ସମାନ ଅଛି ଯେ ଏହା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଅପହଞ୍ଚ ଅଧିକାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି । ସେ ଏ ଦିଗରେ ଟେଲିକମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ନେଟ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଛି । ୧୦ ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରାୟ ୭୫ ଲକ୍ଷ ପିଲାଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ପରିଚିତ କରୁଛି। ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୫ଜି ବ୍ୟବହାର ପରୀକ୍ଷାଗାରର ସମାନ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଲ୍ୟାବ୍ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଭାରତ ବହୁତ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣର ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ମାତ୍ର କିଛି ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି ଏକ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମୋବାଇଲ୍ କଂଗ୍ରେସ ର ଏକ ପଦକ୍ଷେପ 'ଆସ୍ପାୟାର' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ । ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ମନେ ରଖିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପୁରୁଣା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଅତୀତର ସରକାରମାନେ ସମାନ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏକ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଡିଭାଇସ୍ ସହିତ ଏକ ସମାନତା ଆଙ୍କିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ କମାଣ୍ଡଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁନଥିଲା । "୨୦୧୪ ପରେ ଲୋକମାନେ ପୁରୁଣା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ବନ୍ଦ କରିଦେଲେ ଯେଉଁଠାରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିମ୍ବା ସିଷ୍ଟମ ବାରମ୍ବାର ଷ୍ଟାର୍ଟ କରିବା ଏକ ନିରର୍ଥକ ଅଭ୍ୟାସ ରେ ପରିଣତ ହେଲା", ସେ କହିଥିଲେ | ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଆମଦାନୀକାରୀ ଥିଲା ବେଳେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାତା ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି | ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଅଭାବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଆଜି ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ନିକଟରେ ଗୁଗଲ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତରେ ପିକ୍ସେଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଘୋଷଣା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସାମସଙ୍ଗ ଫୋଲ୍ଡ ଫାଇଭ ଏବଂ ଆପଲ ଆଇଫୋନ ୧୫ ଏଠାରେ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇସାରିଛି ।
ମୋବାଇଲ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସଫଳତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରର ବିକାଶ ପାଇଁ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଚାଲିଛି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଉଭୟ ହାର୍ଡୱେର ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେରର ସଫଳତା ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଜରୁରୀ । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଭାରତୀୟ କଂପାନୀମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଆସେମ୍ବଲି ଏବଂ ଟେଷ୍ଟିଂ ସୁବିଧାରେ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ କେବଳ ଏହାର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶରେ ଭାରତ କୌଣସି ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ପଛରେ ନାହିଁ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗ୍ରି ଷ୍ଟେକ୍ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ରେ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ 'ସାଇବର ସୁରକ୍ଷାର ବିଶ୍ୱ ବିପଦ' ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସବୁକିଛି ଜାତୀୟ ଡୋମେନ୍ ଅଧୀନରେ ଆସିଲେ ସୁରକ୍ଷା ବଜାୟ ରଖିବା ସହଜ ହୋଇଯାଏ, ତାହା ହାର୍ଡୱେର୍, ସଫ୍ଟୱେୟାର୍ କିମ୍ବା ଯୋଗାଯୋଗ। ବିଶ୍ୱର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସମାଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ
ଅତୀତରେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କୁ ଆପଣାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା ହୋଇଥିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ବିକଶିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିଜର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା । "ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରାର ସମୟ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚିନ୍ତାଶୀଳ ନେତାମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଡୋମେନ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକୁ ଅନ୍ୟମାନେ ଅନୁସରଣ କରିପାରିବେ । ସେ ୟୁପିଆଇର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । "ଭାରତରେ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଅଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସର ସଦସ୍ୟ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବ ସଦସ୍ୟମାନେ ଏ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ପରିଣତ ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ଚିନ୍ତାଧାରାର ନେତା ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବୁସିଂହ ଚୌହାନ, ରିଲାଏନ୍ସ ଜିଓ ଇନଫୋକମ ଲିମିଟେଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଆାକାଶ ଏମ୍‍ ଅମ୍ବାନୀ, ଭାରତୀ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ଭାରତୀ ମିତ୍ତଲ ଏବଂ ଆଦିତ୍ୟ ବିର୍ଲା ଗ୍ରୁପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କୁମାର ମଙ୍ଗଲମ ବିର୍ଲା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
'୧୦୦ ୫ଜି ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ' ହେଉଛି ଭାରତର ଅନନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ତଥା ବୈଶ୍ୱିକ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରୁଥିବା ୫ଜି ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ୫ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଜଡ଼ିତ ସୁଯୋଗକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ। ଏହି ଅନନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଶିକ୍ଷା, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶକ୍ତି, ପରିବହନ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ୫ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାରରେ ଦେଶକୁ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବ । ଦେଶରେ ୬ଜି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ସ୍ୱଦେଶୀ ଟେଲିକମ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏମସି) ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ଟେଲିକମ, ମିଡିଆ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫୋରମ ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର ୨୭ରୁ ୨୯, ୨୦୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଅଗ୍ରଗତିଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା ଆଣିବା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିନବ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସମାଧାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
'ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇନୋଭେସନ୍' ଶୀର୍ଷକ ସହିତ ଆଇଏମ୍ସି ୨୦୨୩ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରମୁଖ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶକାରୀ, ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ତିନି ଦିନିଆ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ୫ଜି, ୬ଜି ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ଭଳି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ |
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆଇଏମସି ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି- 'ଆସ୍ପାୟାର'। ଏହା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ନିବେଶକ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରଖିବ ।
ଆଇଏମସି ୨୦୨୩ରେ ପାଖାପାଖି ୫୦୦୦ ସିଇଓ ପାହ୍ୟାର ପ୍ରତିନିଧି, ୨୩୦ ପ୍ରଦର୍ଶକ, ୪୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୨୨ଟି ଦେଶରୁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗ ଦେବେ।