নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
হয়েং মু্ম্বাইদা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী জাতিগী থৌরম পাংথোক্কনি
মমা ওইরকপদা ইকায়খুম্নবা উৎচবা অমা: প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা
থৌরম অদুদা ‘প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী মেন্নুয়েল’ ফোঙগনি, অনৌবা পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপ্প হৌদোক্কনি,প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা বেনিফিসরিশিংদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর(দি বি তি) অমসুং অনিশুবা পোকপা নুপীমচাশিংগী অহানবা ওইনা খুদোংচাবা পীগনি
26 OCT 2023 11:44AM by PIB Imphal
হয়েং ওক্তোবর ২৭,২০২৩দা মহারাস্ত্রাগী মুম্বাইদা লৈবা যশবন্তরাও চাবন সেন্তরদা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী জাতিগী থৌরম পাংথোক্কনি। থৌরম অসি শরুক অনি থোক্নবা পাংথোক্কনি, অহানবদা ৱার্কশোপ পাংথোক্লবা মতুংদা মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সম্ভাজি সিন্দেনা চিয়ারপর্সন ওইদুনা হৌদোকপগী থৌরম পাংথোক্কনি অমসুং থৌরম অদুদা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত অমসুং মাইনোরিতি এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানি, ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত অমসুং অয়ুসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুঞ্জাপারা মহেন্দ্রভাই, মহারাস্ত্রা সরকারগী পব্লিক হেল্থ দিপার্তমেন্তগী মিনিস্তর শ্রী তানাজি সাৱন্ত, মহারাস্ত্রা সরকাআরগী ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী মিনিস্তর অদিতি সুনিল তাতকারে অমসুং মহারাস্ত্রা লেজিসলেতিপ এসেমব্লিগী মেম্বর শ্রী অসিস সেলার, ভারত সরকারগী ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি অমসুং ভারত সরকার অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্য সরকারশিংগী সেনিয়র ওফিসারশিং শরুক য়াগনি। থৌরম অদুদা লেদি সুপরভাইজরশিং অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং অমসুং অশা ৱার্করশিংশু শরুক য়াগনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী মাইপাকপশিং, মসিগী খোঙচৎ অমসুং প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা পোর্তেল অমসুং মোইবাইল এপ্পকী শক্তমশিং উৎকনি। দিজিতেল ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারত চাউখৎনবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগা লোয়ননা, অনৌবা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা পোর্তেল অমা শেম্লে। পোর্তেল অসিদা অনৌবা শক্তমশিং হায়বদি বেনিফিসরশিং ফজনা মশক খঙদোক্নবা য়ু.আই.দি.এ.আইগী ওনলাইন অমসুং ফেস ওথেন্তিকেসন তেক্নোলোজি য়াওরে। মসিগী মথক্তা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা ফন্দ পীনবা বেনিফিসরি বেঙ্ক একাউন্তশিং এন.পি.সি.আই ভেরিফিকেসন তৌগনি। পোর্তেল অসিদা বেনিফিসরিশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি/অশা ৱার্করশিং পোর্তেল অসিদা ওনলাইন রেজিস্তার তৌনবগী খুদোংচাবা য়াওরে।
থৌরম অদুদা মীয়াম, ফিল্দদা থবক তৌরিবশিং,, সুপরভাইজরশিং, সেঙ্কসন্নিং ওফিসারশিং, দিস্ত্রিক নোদেল ওফিসারশিং অমসুং স্তেৎ নোদেল ওফিসারশিংগীদমক অনৌবা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা পোর্তেলগী অপুনবা য়ুজর মেন্নুয়েল অমসু ফোঙগনি।
২০১৭গী জনুৱারি ১দা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনাগী পান্দম অমসুং প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা ২.০ ওইনা, মিসন শক্তিগী শরুক অমা ওইনা অমুক হন্না শেমদোক্তুনা এপ্রিল ১, ২০২২ দগী চৎনবা হৌখিবা য়োজনা অসিগী পান্দমদি নুপীশিংনা মীরোল্লিঙৈদা মাঙখিবা খুৎশুমল অদু মেনখৎনবা শেনগী মতেং পাংদুনা অঙাং উনদ্রিঙৈ অমসুং উনরবা মতুংদা নুপীশিং পোথানবা মতম পীবা অমসুং মীরোলবীশিং অমসুং খোমজিংবী মমাশিংগী হকশেলগী ফিবম ফগৎহনবনি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৭০ নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংনি। মখোয় শক্তি পীবা, ঙাক-শেনবা অমসুং চাউখৎহনবা হায়বসি লৈবাক অসি চাউখৎনবা তঙাইফদবনি। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা য়োজনা অসিগী পান্দমশিং ফংনবা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপেমেন্ত মিনিস্ত্রি কৎথোক্লে:
(i) নুপা-নুপী থোং মান্নহন্দুনা, ৱাখল তাহন্দুনা অমসুং নুপীশিং মীওইবগী হকশিং ফংনবা অমসুং মতিং ফুদোকপা ঙম্নবা লৈঙাক্কী অমসুং আইনগী মতেং পাংদুনা নুপীশিং খুন্নাইগী অমসুং শেন-থুমগী চাউখৎপা পুরকপা।
(ii) লাইরিক-লাইশু, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং লৈঙাক অমসুং আইনগী মতেং পীদুনা অমসুং অপুনবা থৌশিলশিং অমসুং থবকশিংগী খুৎথাংদা অঙাংশিং চাউখৎহনবা, য়েংশিনবা অমসুং ঙাক-শেনবা।
প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা ২.০গী শিংথানিঙাই ওইবা মশক অমদি, অঙাং নুপীমচা পোকপদা শেন্থং পীদুনা খুন্নাইনা অঙাং নুপীমচাশিংদা য়েংলিবা মীৎয়েং ফগৎহন্নবা হোৎনবা অসিনি। লায়রবা নুপীশিংদা, প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনানা লুপা ৫,০০০গী কান্নবা ইন্সতোলমেন্ত অনি থোক্না পীরি। স্কিমগী কান্নবশিং অসি অনিশুবা পোকপা অঙাং অদু নুপীমচা ওইরবদি মখা তানা পীরে। নৌনা শেমদোক্লবা কাংলোন অসিগী মখাদা, অনিশুবা অঙাং নুপীমচা পোকপী মমাশিংদা ইন্সতোলমেন্ত অমদা লুপা ৬,০০০ পীরে। মসিনা অঙাং নুপীমচাশিং মমাগী পুক্নুংদা লৈরিঙৈদা হাৎতোকপা থিংদুনা নুপীমচাশিং পোক্তুনা সেক্স রেসিও ফগৎহনগনি অমসুং থবক-ইনখাং শুবদা নু্পীশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াবা ঙমহনগনি। মসিগী মথক্তা, স্কিম অসিনা মতম চানা তিকা থাবা, অঙাং পোকপগী রেজিস্তার তৌবা অমসুং হোস্পিতালদা অঙাং উনবগী রেজিস্তার তৌবা ঙমহল্লে।
য়োজনা অসি হেক হৌদোকপদগী, বেনিফিসির করোর ৩.১১দা লুপা করোর ১৪,১০৩ হেনবগী অপুনবা শেনফম অমা য়েন্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মাত্রি মাত্রু বন্দনা য়োজনা পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপ্প অসিনা তেক্নিকেলগী অফবা খুদোংচাবা পীদুনা দি.বি.তিগী খুৎথাংদা ফন্দ নিংথিনা ফংহনবদা মতেং পাংগনি।

Ministry of Women and Child Development
National Event on Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana to be held tomorrow in Mumbai
A Salutation to Motherhood : Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana
The event will be highlighted by the Release of 'User Manual on PMMVY’, Launch of 'New Portal and Mobile App', 'Direct Benefit Transfer (DBT)' to beneficiaries across the country and First-time release of Benefit for second girl child in PMMVY
26 OCT 2023 11:44AM by PIB Delhi
The National Event on Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY) will be held at Yashwantrao Chavan Centre, Mumbai, Maharashtra tomorrow (27th October 2023 ). The event is divided in two sessions, starting with the Workshop Session followed by the Inaugural Session under the Chairpersonship of Chief Minister, Government of Maharashtra, Shri Eknath Sambhaji Shinde and Union Minister of Women and Child Development and Minority Affairs, Smt. Smriti Zubin Irani, in the presence of Union Minister of State, Ministry of Women and Child Development and AYUSH, Dr. Munjapara Mahendrabhai, Minister for Public Health Department, Government of Maharashtra, Shri Tanaji Sawant, Minister for Women and Child Development, Government of Maharashtra, Ms. Aditi Sunil Tatkare and Member of Maharashtra Legislative Assembly, Shri Ashish Shelar. Secretary, Ministry of Women & Child Development, Government of India and other Senior Officers from Government of India and various State Governments and UT Administrations will participate in the event. The event will also be attended by frontline functionaries including Lady Supervisors, Anganwadi Workers and ASHA workers.
The event will highlight the significant aspects and achievements of PMMVY, its journey, and the features of the PMMVY Portal and Mobile App. In line with the Prime Minister’s vision to promote 'Digital India,' 'Make in India,' and 'Atma Nirbhar Bharat,' a new PMMVY Portal (PMMVYsoft MIS) has been developed. This portal includes new features such as ‘online and face authentication technology’ by UIDAI for proper verification of eligible beneficiaries. Additionally, it incorporates NPCI Verification of beneficiary bank accounts to ensure smooth fund transfers through Direct Benefit Transfer (DBT). Furthermore, it introduces a paperless online registration system for beneficiaries and Anganwadi/ASHA workers to register directly through the portal.
The event will also include the release of a comprehensive User Manual for various stakeholders including Citizens, Field Functionaries, Supervisors, Sanctioning Officers, District Nodal Officers and State Nodal Officers for the New PMMVY Portal (PMMVYsoft MIS).
The primary objective of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY) launched on 1st January 2017 and revised and incorporated as a component of Mission Shakti from 1st April 2022, as PMMVY 2.0 is to provide cash incentive for partial compensation of the wage loss during pregnancy so that women can take adequate rest before and after delivery of the child; and to improve health seeking behaviour amongst the Pregnant Women & Lactating Mothers (PW&LM).
Women and Children collectively constitute over 70% population of our country. Ensuring their empowerment, protection, and holistic development is essential for fostering sustainable and equitable national progress. Over the past nine years, under the leadership of our Prime Minister, the Ministry of Women and Child Development has been dedicated to realizing its mission objectives:
(i) Advancing the social and economic empowerment of women through comprehensive policies and programs, with a focus on mainstreaming gender, creating awareness, and facilitating institutional and legislative support to enable women to exercise their human rights and reach their full potential
(ii) Ensuring the development, care, and protection of children through integrated policies and programs that promote awareness and facilitate access to education, nutrition, and institutional and legislative support, fostering their growth and full potential.
One noteworthy aspect of PMMVY 2.0 is its commitment to promote a more positive societal attitude towards the girl child by offering incentives for the birth of girl child. For women coming from socially and economically disadvantaged backgrounds, the PMMVY provides a maternity benefit of Rs. 5,000/- distributed in two instalments. The scheme's benefits have now been extended to include support for a second child, provided that the second child is a girl. In this revised framework, mothers are eligible to receive an incentive amount of ₹6,000 in a single instalment following the birth of the second girl child. This will also contribute towards the improvement of the Sex Ratio at Birth by discouraging female foeticide and increasing labour force participation. Additionally, the scheme promotes timely immunisation, childbirth registrations and registrations for institutional births.
Since inception, more than ₹ 3.11 Crores beneficiaries have been given the financial support with a total disbursement of more than ₹ 14,103 Crores. The PMMVY Portal and Mobile App is committed to delivering technical excellence, prioritizing a citizen-friendly experience ensuring smooth fund transfers through Direct Benefit Transfer (DBT).