অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
উমং মৈ চাকপা অমসুং ফোরেস্ত সর্তিফিকেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা য়ুনাইতেদ নেসন্স ফোরম ওন ফোরেস্তকী মীফম অমা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোক্কনি
25 OCT 2023 1:03PM by PIB Imphal
ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মন্ত্রালয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স ফোরম ওন ফোরেস্ত (UNFF)কী শরুক অমা ওইনা ওক্তোবর 26-28, 2023দা উত্তরাখন্দ, দেহরাদুনগী ফোরেস্ত রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (FRI)দা কন্ত্রী-লেদ ইনিসিএতিব (CLI) থৌরম অমা শীন লাঙগদৌরি।
য়ূনাইতেদ নেসন্স ফোরম ওন ফোরেস্তনা ফোরেস্ত মখল খুদিংবু শেন্নবা, য়োকখৎপা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা মওংদা চাউখৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। ভারত অসিসু UNFFকী ফাউন্দিং মেম্বর অমনি হায়না শকখঙনরিবনি। UN জেনেরেল এসেমব্লীনা খ্বাইদগী অহানবা UN স্ত্রেতজিক প্লান ফোর ফোরেস্তপু চহি 2017-2030 ফাওবা মতমগীদমক্তা অয়াবা পীখি। মসিগী স্ত্রেতজিক প্লান অসিনা ফোরেস্তকী মপান্দা হৌবা উপাল য়াওনা মখল খুদিংগী ফোরেস্ত খুদিংবু সস্তেনেবল ওইবা মওংদা শেন্নবা ঙম্নবা থাক খুদিংদা পাংথোক্কদবা থবকশিংগী ফ্রেমৱর্ক অমা ওইনা তেংবাংবগা লোয়ননা দিফোরেস্তেসন অমসুং ফোরেস্ত দিগ্রেদেসন তৌবগী মাইয়োক্তসু থেংনগনি।
CLIগী মপুং ওইবা পান্দমদি সস্তেনেবল ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং উমংগী UN স্ত্রেতজিক প্লান চৎনহনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনরিবশিংদা শরুক তম্বনি। মসিনা SFM অমসুং UNSPF চৎনহনবগী হীরমদা UNFF মেম্বর স্তেতসিংগী মরক্তা খ্বাইদগী ফবা থৌওং শেয়র তৌনহন্নবা তেংবাংনবা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিগী মনুংদা, UNFF মেম্বর লৈবাকশিংগী অখঙ-অহৈ, UNগী লুপ, রিজনেল অমসুং সব-রিজনেল পার্ত্নরশিংগা লোয়ননা মরু ওইবা কাঙলুপশিংনা থীমেতিক ইস্যুগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি।
ফোর্মেল ওইবা মীফম অসি ওক্তোবর 26, 2023দগী হৌগনি। থৌরম অসিদা ফোরেস্ত ফাইয়র অমসুং ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন হায়না ওইরিবা গাইদিং থীমগী মরী লৈননা নুমিৎ নিনি খন্ন-নৈনবগী থৌওং য়াওনা নোংমগী ফিল্দ ত্রিপ অমসু য়াওগনি। ফোরেস্ত ফাইয়র অমসুং ফোরেস্ত সর্তিফিকেসন হায়না ওইরিবা গাইদিং থীমগী মতাংদা খন্ন-নৈনগদৌরিবা অসিনা UN স্ত্রেতজিক প্লান ফোর ফোরেস্ত (UNSPF)কী গ্লোবেল ফোরেস্ত গোলশিং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা মালেমগী ওইবা থবকশিংদা তেংবাংনবা হীরমশিং অসিগী মরী লৈনবা খ্বাইদগী ফবা থৌওং লান্নবগী মতৌবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি।
হৌখিবা চহি খরসিদা, লাম্মৈ চাকপগী পাক-চাউবা অমসুং মতম শাংনা চাকপগী মতৌদা অকীবা ফংনা হেনগৎলকপা, মসিনা মরম ওইরগা বাইওদাইবর্সিতী, ইকোসীস্তেম সর্ভিস, মীওইবশিংগী পুন্সি মহিং, নুংঙাই য়াইফবা অমসুং লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দা চৈথেং পীবগী মতৌ উবা হেনগৎলক্লি। মসিনা উমংগী মফমশিংদা মরু ওইনা চৈথেং পীখি, মালেমগী উমংগী লমগী চাউরাকপা 3%গা মান্নবা মিলিয়ন হেক্ত্যার 100বু উমং মৈ চাকপনা চহি খুদিংগী চৈথেং পীরি। মসিগুম্বা মৈ চাকপগী চাংনা কা হেনবগী মতৌশিংবু মমিং চৎপা থৌদোক কয়ানা খুদম ওইরি, অমসুং হন্দক্কী কালেন্দা নুংশিত ফবগী চাংদা অকায়বা পীবা, মীওইবা, লম্লক্কী শা, ইকোসীস্তেম সর্ভিস অমসুং লন-থুম কয়াদা অমাঙ-অতা থোকপা, অমসুং অৱাংথংবা হেমিস্ফিয়রদা ৱাইল্দলাইফ দিজাজতর কয়া থোকখি। মসিগুম্বা ফিভম অসি ভারত্তসু থোক্তবা নত্তে, ক্লাইমেত চেঞ্জ লাকপনা মরম ওইরগা উমং মৈ চাকপগী থৌদোকশিং চাং নাইনা থোকপা হৌরক্লে।
ফোরেস্ত সর্তিফিকেসনগী হীরমদা হন্দক্কী চহি খরসিদা মালেমগী মিৎয়েং তানরক্লি। সর্তিফিকেসনগী মখাদা লৈবা অপুনবা উমংগী পাক চাউবা অসি ইং 2010দগী হৌনা 35%গী (নত্ত্রগা হেক্ত্যার মিলিয়ন 120) চাংদা হেনগৎখ্রে। চাউখৎলক্লিবা লৈবাক কয়ানা সর্তিফিকেসন প্রোসেসকা মরী লৈননা শিংনবা কয়া থেংনরি। মসিগী মনুংদা, সর্তিফিকেসন, ওদিত অমসুং কমপ্লাইএন্সকী থবকশিংদা শেল য়াম্না চাউনা চঙবা, মনুং হঞ্জিনবা মফমদা লৈবা উমংগী মপুশিংগা পাউ ফাওনবা ঙমদবা, অমসুং সর্তিফিকেসন তৌবগী স্তেন্দর্দ কয়ানা লুবদগী কেপাসিতী লৈতবগী ফিভম অসিসু য়াওরি। ফোরেস্ত সর্তিফিকেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনগদৌরিবা অসিনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা হীরম অসিগা মরী লৈনবা পোলিসী লেন্দস্কেপকী লৌশিং হেনগৎহনগনি।
মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা রাজ্যশিংনা হায়রিবা শিংনবগী হীরমশিংদা খন্ন-নৈনগনি। মসিদা লৈবাক 40 অমসুং মালেমগী লুপ 20 হেনবদগী লাক্কদৌরিবা দেলিগেত 80না শরুক য়াগনি। হায়রিবা অসি ওনলাইন অমসুং মশামক্না শরুক য়াবা অনিমক য়াওগনি। মীফম অসিনা উমং মৈ চাকপা অমসুং ফোরেস্ত সর্তিফিকেসনগা মরী লৈননা থবক ওইনা চৎনবা য়াবা ফ্রেমৱর্ক অমসুং পাউতাক কয়া পুথোকপা ঙমগনি, সস্তেনেবল ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত ওইথোকহনগনি হায়বগী থাবা থম্নরি। হায়রিবা হীরমশিং অসি মে 2024দা ন্যু য়োর্ক্তা লৈবা UNগী ময়াই লোইশঙদা পাংথোক্কদবা UNFFকী 19শুবা সেসন্দা মখা তানা খন্ন-নৈনগনি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India hosting meeting of the United Nations Forum on Forests to deliberate on forest fires and forest certification
25 OCT 2023 1:03PM by PIB Delhi
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change is organising a Country-Led Initiative (CLI) event as part of the United Nations Forum on Forests (UNFF) from 26-28 October, 2023 at the Forest Research Institute (FRI), Dehradun, Uttarakhand.
The United Nations Forum on Forests promotes the management, conservation, and sustainable development of all types of forests. India holds the distinction of being a founding member of UNFF. The UN General Assembly adopted the first-ever UN Strategic Plan for Forests for the period of 2017-2030. This Strategic Plan serves as a global framework for actions at all levels to achieve the sustainable management of all types of forests, including trees outside forests, and to combat deforestation and forest degradation.
The CLI's primary goal is to contribute to the discussions of UNFF regarding the implementation of Sustainable Forest Management and the UN Strategic Plan for Forests. It also aims to facilitate the sharing of best practices among UNFF member States for the implementation of SFM and the UNSPF. The CLI will discuss on thematic areas involving forest fires and forest certification. During this event, experts from UNFF member countries, the UN organizations, regional and sub-regional partners, as well as major groups, will deliberate on the thematic issues.
The formal meeting will commence on 26th October 2023. The programme includes two days of deliberations and exchange on guiding themes- forest fires and forest certification- and a one-day field trip. The deliberations on the thematic areas- forest fires and forest certification- will promote sharing of good practices on these areas to support global actions in advancing the Global Forest Goals of the UN Strategic Plan for Forests (UNSPF).
In recent years, the world has witnessed an alarming increase in the scale and duration of wildfires, leading to profound impacts on biodiversity, ecosystem services, human well-being, livelihoods, and national economies. Forested areas have been particularly affected, with approximately 100 million hectares, equivalent to 3% of the world's forest area, affected by fires every year. The severity of these fires has been exemplified by numerous high-profile incidents, resulting in unhealthy air quality and significant loss of human lives, wildlife, ecosystem services and property, including wildfire disasters in the northern hemisphere this summer. The situation is no different in India, with changing climate forest fires are becoming a regular phenomenon.
The issue of forest certification has received growing global attention in recent years. The total forest area under certification has increased by 35% (or 120 million ha) since 2010. Between 2020 and 2021, the certified forest area increased by 27 million hectares. The developing countries continue to face several challenges with the certification process. This includes excessive costs of certification, audit and compliance issues, inaccessibility to forest owners in remote regions, and lack of capacity due to complexity of various certification standards. The deliberations vis-à-vis forest certification will enrich the policy landscape in the developing countries with regards to this issue area.
The UN Forest Instrument has adopted several policy measures to encourage sustainable forest management through promoting and implementing voluntary instruments such as voluntary certification systems or other appropriate mechanisms in a transparent manner. However, some countries consider the measures and requirements for certification as creating trade challenges or market barriers for their forest products. On the other hand, some other countries consider forest certification as an effective means to ensure SFM and a tool for preventing forest degradation or deforestation. Another major concern is that most consumer markets recognize certification from a select few certifying bodies at the expense of other certification schemes.
This meeting will host discussions amongst the participating states on these issue areas. This will be attended by more than 80 delegates participating from over 40 countries and 20 international organizations, both in person and online. The meeting is expected to come out with implementable frameworks and recommendations for management of forest fire and forest certification leading towards Sustainable Forest Management, which will be considered for discussions at the 19th session of UNFF scheduled at UN Headquarters, New York in May 2024.