প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ গোৱালিয়ৰৰ সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ ১২৫ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠাপক দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্যসূচীত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
21 OCT 2023 9:49PM by PIB Guwahati
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান মংগু ভাই পেটেল, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ পৰিচালনা সমিতিৰ অধ্যক্ষ আৰু মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগীসকল শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া জী, শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ, ডাঃ জিতেন্দ্ৰ সিং, বিদ্যালয় পৰিচালনাৰ সহকৰ্মী আৰু সকলো কৰ্মচাৰী, শিক্ষক আৰু অভিভাৱকসকল আৰু মোৰ প্ৰিয় যুৱ বন্ধুসকল!
সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ ১২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অশেষ অভিনন্দন। আজি আজাদ হিন্দ চৰকাৰৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসো। ইয়াৰ বাবে সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ। ইয়াত এই গৌৰৱময় ইতিহাসৰ সৈতে মোক সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। এই ইতিহাস সিন্ধিয়া স্কুলৰো আৰু লগতে এই ঐতিহাসিক গোৱালিয়ৰ চহৰৰো। ঋষি গোৱালিপা, সংগীত সম্ৰাট তানচেন, শ্ৰীমন্ত মহাজী সিন্ধিয়া জী, ৰাজমাতা বিজয়ৰাজে জী, অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জী আৰু ওস্তাদ আমজাদ আলী খানৰ পৰা গোৱালিয়ৰৰ এই ভূমিত প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম অনুপ্ৰাণিত কৰা লোকৰ সৃষ্টি হৈছে।
এই পৃথিৱীখন নাৰী শক্তি আৰু সাহসী নাৰীৰ বাসস্থান। মহাৰাণী গংগাবাইয়ে এই মাটিতে নিজৰ গহনা বিক্ৰী কৰি সেনাবাহিনীক স্বৰাজ যুদ্ধৰ বাবে সাজু কৰিছিল। সেয়েহে গোৱালিয়ৰলৈ অহাটো নিজৰ মাজতে অতি সুখদায়ক। আৰু মোৰো গোৱালিয়ৰৰ লগত এটা বিশেষ সম্পৰ্ক আছে দুটা কাৰণত। প্ৰথমতে মই কাশীৰ সাংসদ আৰু কাশী সেৱা আৰু আমাৰ সংস্কৃতি ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সিন্ধিয়া পৰিয়ালে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে। গংগাৰ পাৰত বহু ঘাট নিৰ্মাণ কৰি বি এইচ ইউ স্থাপনৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়াইছে সিন্ধিয়া পৰিয়ালে। আজি কাশীৰ বিকাশৰ ধৰণ দেখি আমি কল্পনা কৰিব পাৰোঁ যে মহাৰাণী বৈজাবাই আৰু মহাৰাজ মাধৱ ৰাও জী কিমান সুখী হ’ব, তেওঁলোকৰ আত্মা য’তেই নাথাকক কিয়।
আৰু মই কোৱাৰ দৰে দুটা কাৰণ আছে, দ্বিতীয় কাৰণটোও কওঁ। গোৱালিয়ৰৰ লগত মোৰ আন এক সম্পৰ্কও আছে। আমাৰ জ্যোতিৰাদিত্য জী গুজৰাটৰ জোঁৱাই। ইয়াৰ বাবেও মোৰ গোৱালিয়ৰৰ সৈতে সম্পৰ্ক আছে। আৰু আন এটা সংযোগ আছে, মোৰ গাঁওখন আছিল গাইকৱাড় ৰাজ্যৰ এখন গাঁও। আৰু মোৰ গাঁৱত নিৰ্মাণ কৰা প্ৰথম প্ৰাথমিক বিদ্যালয়খন গাইকৱাড় পৰিয়ালে নিৰ্মাণ কৰিছিল। আৰু মোৰ সৌভাগ্য যে আগতে গাইকৱাড় জীয়ে নিৰ্মাণ কৰা বিদ্যালয়খনত মই বিনামূলীয়া প্ৰাথমিক শিক্ষা লাভ কৰিছিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ইয়াত কোৱা হয় - মনস্যেকং ৱচস্যেকং কৰ্ম্মণ্যেকং মহাত্মানাম।
অৰ্থাৎ, এজন ভদ্ৰলোকে মনতে যি ভাবে তাকেই কয় আৰু কৰে। এয়াই হৈছে এজন কৰ্তব্যপৰায়ণ ব্যক্তিত্বৰ পৰিচয়। এজন বিবেকবান ব্যক্তিয়ে তাৎক্ষণিক লাভৰ বাবে নহয় আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যৎ উজ্জ্বল কৰি তুলিবলৈ কাম কৰে। পুৰণি কথা এটাও আছে। যদি আপুনি এবছৰৰ কথা ভাবিছে তেন্তে শস্য সিঁচিব। যদি আপুনি এটা দশকৰ কথা ভাবিছে তেন্তে ফলমূলৰ গছ ৰোপণ কৰক। আৰু যদি আপুনি এটা শতিকাৰ কথা ভাবিছে তেন্তে শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি কৰক।
মহাৰাজা মাধৱৰাও সিন্ধিয়া প্ৰথম, তেওঁৰ চিন্তা তাৎক্ষণিক লাভৰ কথা নাছিল বৰঞ্চ আগন্তুক প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যৎ উজ্জ্বল কৰি তোলাৰ কথা আছিল। সিন্ধিয়া স্কুল তেওঁৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী চিন্তাৰ ফল আছিল, তেওঁ জানিছিল মানৱ সম্পদৰ শক্তি। অতি কম সংখ্যকেহে গম পাব যে মাধৱৰাও জীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা ইণ্ডিয়ান ট্ৰেন্সপ’ৰ্ট কোম্পানীটো এতিয়াও দিল্লীত ডিটিচি হিচাপে চলি আছে। ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে পানী সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁ সমানেই মনোনিৱেশ কৰিছিল। সেই সময়ছোৱাত তেওঁ পানী আৰু জলসিঞ্চনৰ বাবে এক বিশাল ব্যৱস্থা তৈয়াৰ কৰিছিল। এই ‘হৰসী বান্ধ’ ১৫০ বছৰৰ পাছতো এছিয়াৰ ভিতৰতে সৰ্ববৃহৎ মাটিৰ বান্ধ। এই মথাউৰিটো এতিয়াও ৰাইজৰ বাবে উপযোগী। এই দৃষ্টিভংগী আমাৰ সকলোৰে বাবে মাধৱৰাও জীৰ ব্যক্তিত্বৰ পৰা শিকিবলগীয়া। শিক্ষা হওক, কেৰিয়াৰ হওক, জীৱন হওক বা ৰাজনীতি হওক, চৰ্ট কাটে আপোনাৰ বাবে কিছু তাৎক্ষণিক সুবিধা কঢ়িয়াই আনিব পাৰে, কিন্তু আপুনি কেৱল দীৰ্ঘম্যাদী চিন্তাৰে কাম কৰা উচিত। সমাজত বা ৰাজনীতিত তাৎক্ষণিক স্বাৰ্থপৰতাৰ বাবে কাম কৰা যিকোনো ব্যক্তিয়ে সমাজ আৰু জাতিৰ ক্ষতিহে কৰে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত যেতিয়া দেশে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়িত্ব দিছিল, তেতিয়া মোৰ সন্মুখত দুটা বিকল্প আছিল। হয় কেৱল তাৎক্ষণিক লাভৰ বাবে কাম কৰক, নহয় দীৰ্ঘম্যাদী পন্থা গ্ৰহণ কৰক। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ যে আমি তেওঁলোকৰ বাবে কাম কৰিম বিভিন্ন টাইম বেণ্ড যেনে ২ বছৰ, ৫ বছৰ, ৮ বছৰ, ১০ বছৰ, ১৫ বছৰ, ২০ বছৰ। আজি আপুনি ক'ব পাৰে যে আমাৰ চৰকাৰে ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এই ১০ বছৰত দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনাৰে দেশে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তসমূহ অভূতপূৰ্ব। আমি দেশখনক ইমানবোৰ বাকী থকা সিদ্ধান্তৰ বোজাৰ পৰা মুক্ত কৰিছোঁ। ৬০ বছৰ ধৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ পৰা ৩৭০ অনুচ্ছেদ আঁতৰাব লাগে বুলি দাবী উত্থাপন হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই কাম কৰিলে। ৪০ বছৰ ধৰি দাবী উত্থাপন হৈছিল যে প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীক ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন দিব লাগে। আমাৰ চৰকাৰে এই কাম কৰিলে। জি এছ টি কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ ৪০ বছৰৰ বাবে দাবী উত্থাপন হৈছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই কামো কৰিলে।
দশক দশক ধৰি মুছলমান মহিলাসকলে ট্ৰিপল তালাকৰ বিৰুদ্ধে আইন প্ৰণয়নৰ দাবী জনাই আহিছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত ট্ৰিপল তালাকৰ বিৰুদ্ধেও আইন প্ৰণয়ন কৰা হয়। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ আগতে লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল। এই কামটোও দশক দশক ধৰি বাকী আছিল। আমাৰ চৰকাৰে নৰী-শক্তি বন্দন আইনো প্ৰস্তুত কৰিলে।
মোৰ ইমান দীঘলীয়া কামৰ তালিকা আছে যে গোটেই ৰাতিটো লাগিব। মই আপোনালোকক কৈ আছিলোঁ এইবোৰ কিছুমান ডাঙৰ সিদ্ধান্ত কাৰণ আমাৰ চৰকাৰে যদি এই সিদ্ধান্তবোৰ নলয় তেন্তে কাৰ ওপৰত বোজা হস্তান্তৰ হ’ব? আমি যদি এই কামটো নকৰিলোহেঁতেন তেন্তে পৰিৱৰ্তন আন ক’ত হ’লহেঁতেন, আপোনালোকৰ প্ৰজন্মৰ ওপৰত? গতিকে আপোনালোকৰ প্ৰজন্মৰো কিছু বোজা লঘু কৰিছোঁ। আৰু মোৰ প্ৰচেষ্টা আজিৰ নৱপ্ৰজন্মৰ বাবে দেশত এক অতি ইতিবাচক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা। যি পৰিৱেশত আপোনালোকৰ প্ৰজন্মৰ কোনো সুযোগৰ অভাৱ নাথাকে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ডাঙৰ সপোন দেখক আৰু তাক আহৰণো কৰক। ড্ৰিম বিগ আৰু এচিভ বিগ। আৰু মই আপোনালোকক এই কথা কৈছোঁ কাৰণ যেতিয়া সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ে ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব... তেতিয়া দেশখনো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হ’ব। এয়া হ’ব এক মাইলৰ খুঁটি – ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ৷
আজি আমি সংকল্প লৈছোঁ আগন্তুক ২৫ বছৰত দেশখনক উন্নত কৰি তোলাৰ। আৰু এই কাম আপোনালোকে কৰিব লাগিব, ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মই কৰিব লাগিব। আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে, আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে, আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে। আৰু মই আশা কৰোঁ যে আপোনালোকে এই সপোনবোৰক লালন-পালন কৰি কাম কৰিব, সপোনক সংকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব আৰু সংকল্প পূৰণ নোহোৱালৈকে থমকি নৰ'ব। অহা ২৫ বছৰ ভাৰতৰ বাবে যিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, আপোনালোকৰ জীৱনৰ বাবেও সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ প্ৰতিগৰাকী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ এই সংকল্প থাকিব লাগে - মই এখন উন্নত ভাৰত বনাম। বন্ধুসকল, আপোনালোকে কৰিব, নহয়নে? প্ৰতিটো কাম মই ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথমৰ চিন্তাৰে কৰিম। মই উদ্ভাৱন কৰিম, গৱেষণা কৰিম, মই পেছাদাৰী জগতত থাকোঁ বা আন যিকোনো ঠাইত থাকোঁ, মই ভাৰতক উন্নত কৰি ৰাখিম।
আৰু বন্ধুসকল,
সিন্ধিয়া স্কুলৰ প্ৰতি মোৰ কিয় ইমান বিশ্বাস আছে জানেনে? কাৰণ আপোনালোকৰ বিদ্যালয়ৰ কিছুমান প্ৰাক্তন ছাত্ৰকো মই অতি নিবিড়ভাৱে চিনি পাওঁ। পিএমঅ’ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ভাই জিতেন্দ্ৰ সিং জী মঞ্চত বহি আছে। তেওঁ আপোনালোকৰ স্কুলতে পঢ়িছিল। আগতে ৰেডিঅ’ত যাৰ কণ্ঠ শুনি আমি মন্ত্ৰমুগ্ধ হৈছিলোঁ, আমিন ছায়ানী জী, ইয়াত এটা আচৰিত প্ৰেজেণ্টেচন দিয়া লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল মোতী দাৰ জী, মিট ব্ৰাদাৰ্ছ আৰু হুড় হুড় দবং ছলমান খান, আৰু মোৰ বন্ধু নীতিন মুকেশ জী বহি আছে ইয়াত। সিন্ধিয়া স্কুলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কেনভাছখন ইমানেই ডাঙৰ যে তাত আমি সকলো ধৰণৰ ৰং দেখিবলৈ পাওঁ।
মোৰ ডেকা বন্ধুসকল, বিষ্ণু পুৰাণত লিখা হৈছে,
গায়ন্তী দেৱা: কাল গীতকানি, ধন্যাস্তু তে ভাৰতভূমিভাগে।
অৰ্থাৎ দেৱতাসকলেও সেই একেটা গীত গায় যে ভাৰতৰ এই ভূমিত জন্ম লোৱাসকল মানুহ আৰু দেৱতাতকৈ অধিক সৌভাগ্যৱান। আজি ভাৰত যি সফলতাৰ উচ্চতাত আছে, সেয়া অভূতপূৰ্ব। সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ প্ৰভাৱ প্ৰতিষ্ঠিত। ২৩ আগষ্টত ভাৰতে চন্দ্ৰত উপস্থিত হয়, য’ত এতিয়ালৈকে কোনো দেশেই উপস্থিত হ’ব পৰা নাই। আনকি জি-২০ত ভাৰত কেনেকৈ উজ্জ্বলিল, আপোনালোকে দেখিছিলেই নহয়? আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি। আজি ভাৰত বিশ্বব্যাপী ফিনটেক গ্ৰহণৰ হাৰত প্ৰথম স্থানত আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল লেনদেনত এক নম্বৰ স্থানত আছে। আজি ভাৰত স্মাৰ্টফোন ডাটা কনজিউমাৰৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰত আছে।
ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থানত আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল নিৰ্মাতা। আজি ভাৰতত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেম আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম শক্তি গ্ৰাহক। আজি ভাৰতে মহাকাশত নিজৰ মহাকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ প্ৰস্তুতি চলাইছে। আজি পুৱাই আপুনি দেখিছে যে গগনযানৰ পৰীক্ষামূলক বিমান আৰু ‘ক্ৰু এস্কেপ ছিষ্টেম’ কেনেকৈ সফলতাৰে পৰীক্ষা কৰা হৈছে। গোৱালিয়ৰত ইমান ডাঙৰ এয়াৰ ফৰ্চ বেছ আছে…আপোনালোকে আকাশত উৰি থকা তেজছক দেখিছে। আপোনালোকে দেখিছে সাগৰত আই এন এছ বিক্ৰান্তৰ গৰ্জন... আজি ভাৰতৰ বাবে একো অসম্ভৱ নহয়। ভাৰতৰ এই ক্ৰমবৰ্ধমান সম্ভাৱনাই আপোনালোকৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে।
কল্পনা কৰকচোন, ২০১৪ চনৰ আগতে আমাৰ কেইশমান ষ্টাৰ্টআপ আছিল। আজি ভাৰতত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা প্ৰায় এক লাখ হৈছেগৈ। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতত ১০০ৰো অধিক ইউনিকৰ্ণ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আপোনালোকেও জানে যে ইউনিকৰ্ণ মানে কমেও ৮ হাজাৰ কোটি টকাৰ কোম্পানী। ইয়াৰ পৰা যোৱাৰ পিছত সিন্ধিয়া স্কুলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও ইউনিকৰ্ণ বনাব লাগিব, নিজৰ স্কুল আৰু দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিব লাগিব।
‘The world is your oyster!!! আৰু চৰকাৰ হিচাপে আমিও আপোনালোকৰ বাবে নতুন নতুন খণ্ড মুকলি কৰিছোঁ। পূৰ্বৰ উপগ্ৰহসমূহ কেৱল চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰিছিল বা বহিঃৰাজ্যৰ পৰা ক্ৰয় কৰিছিল। আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আমি মহাকাশ খণ্ডও মুকলি কৰিছোঁ। পূৰ্বে প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি হয় চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰিছিল নহয় বহিঃৰাজ্যৰ পৰা আমদানি কৰিছিল। আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আমি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডও মুকলি কৰিছোঁ। এনে কিমান যে খণ্ড আছে যিবোৰ এতিয়া ভাৰতত আপোনালোকৰ বাবে সৃষ্টি কৰা হৈছে।
আপোনালোকে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সংকল্প আগুৱাই নিব লাগিব। আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ সংকল্প আগুৱাই নিব লাগিব। মোৰ আন এটা মন্ত্ৰ মনত ৰাখিব। সদায় পৰিধিৰ বাহিৰত চিন্তা কৰক। যেনেদৰে জ্যোতিৰাদিত্য সিং জীৰ পিতৃ আমাৰ মাধৱৰাও সিন্ধিয়া জী যেতিয়া ৰে'ল মন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে তেওঁ শতাব্দী ৰে'ল আৰম্ভ কৰিছিল। তিনি দশক ধৰি ভাৰতত পুনৰ এনে আধুনিক ৰে’লৰ প্ৰচলন নহ’ল। এতিয়া বন্দে ভাৰত তো দেশত জনপ্ৰিয় আৰু কালি আপোনালোকে নমো ভাৰতৰ গতিও দেখিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়ালৈ অহাৰ আগতে সিন্ধিয়া স্কুলৰ বিভিন্ন ঘৰৰ নাম চাই আছিলোঁ আৰু জ্যোতিৰাদিত্য জীয়েও মোক বুজাই আছিল। স্বৰাজৰ সংকল্পৰ লগত জড়িত সেই নামবোৰ আপোনালোকৰ বাবে কিমান ডাঙৰ প্ৰেৰণা। শিৱাজী ঘৰ... মহাদজী ঘৰ, ৰাণোজী ঘৰ, দত্তজী ঘৰ, কানাৰ্খেদ ঘৰ, নিমাজী ঘৰ, মাধৱ ঘৰ, এক প্ৰকাৰে সপ্ত-ঋষিৰ শক্তি আছে আপোনালোকৰ ওচৰত। আৰু মই ভাবিছোঁ যে নৱৰাত্ৰিৰ এই শুভ অনুষ্ঠানত আপোনালোক সকলোকে নটা কামো দিওঁ, কাৰণ স্কুলৰ কাৰ্যসূচী আছে আৰু হোমৱৰ্ক নিদিলে সম্পূৰ্ণ নহয়। গতিকে আজি আপোনালোকক নটা টাস্ক দিব বিচাৰিছোঁ, মনত ৰাখিবনে? আপোনালোকৰ মাত দমি গ'ল ভাই, কাৰণ কি? মনত ৰাখিবনে, সংকল্প ল’বনে? গোটেই জীৱন ইয়াক পূৰণ কৰিবলৈ কাম কৰিবনে?
প্ৰথম- আপোনালোকে ইয়াত পানী সংৰক্ষণৰ বাবে ইমান কাম কৰে। জল সুৰক্ষা একবিংশ শতিকাৰ এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান। এই বিষয়ে আপোনালোকে ৰাইজক সজাগ কৰাৰ বাবে এটা অভিযান চলাওক।
দ্বিতীয়- সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ এখন গাঁও আকোঁৱালি লোৱাৰ পৰম্পৰা আছে। আপোনালোকে অধিক গাঁৱলৈ গৈ তাত থকা মানুহক ডিজিটেল লেনদেনৰ বিষয়ে অৱগত কৰক।
তৃতীয়- পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান। যদি মধ্যপ্ৰদেশৰ ইন্দোৰে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰ হোৱাৰ এই স্থান লাভ কৰিব পাৰে তেন্তে সেয়া মোৰ গোৱালিয়ৰ কিয় হ’ব নোৱাৰে? আপোনালোকেও নিজৰ চহৰখনক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত এক নম্বৰ স্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দায়িত্ব ল’ব লাগে।
চতুৰ্থ- Vocal For Local...যথাসম্ভৱ আপোনালোকে লোকেলক, স্থানীয় সামগ্ৰীক প্ৰচাৰ কৰক, কেৱল Made in India সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰক।
পঞ্চম- ভাৰতত ভ্ৰমণ প্ৰথম... যিমান পাৰি প্ৰথমে নিজৰ দেশ চাওক, নিজৰ দেশৰ ভিতৰত ভ্ৰমণ কৰক, তাৰ পিছত বিদেশলৈ যাওক।
ষষ্ঠ- কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বিষয়ে অধিক সচেতন কৰক। পৃথিৱী মাতৃক বচাবলৈ এই অভিযান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
সপ্তম- মিলেট-শ্ৰী-অন্নক নিজৰ জীৱনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক, ইয়াক ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰ কৰক। আপোনালোকে জানে যে ই এবিধ ছুপাৰফুড।
অষ্টম- ফিটনেছ যোগাসন হওক, ক্ৰীড়া হওক, ইয়াকো নিজৰ জীৱনৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ কৰি তোলক। আজি ইয়াত বহুমুখী ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হয়। ইয়াৰো সম্পূৰ্ণ সুবিধা লওক।
আৰু নৱম- কমেও এটা দুখীয়া পৰিয়ালৰ হেণ্ড হল্ডিং জৰুৰ কৰক। যেতিয়ালৈকে দেশত এজনো দুখীয়া মানুহ এনেকুৱা থাকে যাৰ গেছ সংযোগ নাই, বেংক একাউণ্ট নাই, স্থায়ী ঘৰ নাই, আয়ুষ্মান কাৰ্ড নাই... আমি শান্তিৰে বহি নাথাকোঁ। ভাৰতৰ পৰা দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিবলৈ এইটো অতি প্ৰয়োজনীয়। এই পথ অনুসৰণ কৰি মাত্ৰ পাঁচ বছৰতে ১৩.৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। এই পথ অনুসৰণ কৰিলে ভাৰতে দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিব আৰু লগতে উন্নত হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি যি কাম কৰি আছে, মেগা স্কেলত কৰি আছে। গতিকে আপুনিও নিজৰ ভৱিষ্যতৰ কথা সৰুকৈ ভাবিব নালাগে। আপোনাৰ সপোন আৰু সংকল্প দুয়োটা ডাঙৰ হ’ব লাগে। আৰু মইও কওঁ, আপোনালোকৰ সপোনেই মোৰ সংকল্প। আপোনালোকে নিজৰ চিন্তা, নিজৰ ধাৰণা মোৰ লগত Namo APP তো শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰে। আৰু এতিয়া মই হোৱাটছএপতো আছোঁ, তাতো আপোনালোকৰ লগত সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰিম। ইচ্ছা কৰিলে আপোনালোকৰ গোপন কথাও শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰে। আৰু মই আপোনালোকক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছোঁ যে মই কাকো নকওঁ।
বন্ধুসকল,
জীৱনটো এনেকৈয়ে চলি থাকিব লাগে, হাঁহি-ধেমালি কৰি। আপোনালোক সুখী হওক...সুস্থ হৈ থাকক। আপোনালোক সকলোৰে ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে। আপোনালোকে মনত ৰাখিব লাগিব, সিন্ধিয়া স্কুল কেৱল এটা প্ৰতিষ্ঠান নহয় বৰঞ্চ এক উত্তৰাধিকাৰ। এই বিদ্যালয়ে স্বাধীনতাৰ আগত আৰু পিছতো মহাৰাজ মাধৱৰাও জীৰ সংকল্পসমূহ অবিৰতভাৱে আগবঢ়াই লৈ গৈছে। এতিয়া আপোনালোকৰ হাতত ইয়াৰ পতাকা আছে। কিছু সময়ৰ আগতে বঁটা লাভ কৰা যুৱ সহকৰ্মী সকলক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। আকৌ এবাৰ সিন্ধিয়া বিদ্যালয়ৰ লগতে সকলো যুৱ সহকৰ্মীলৈ সুভৱিষ্যতৰ বাবে বহু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ। নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at programme marking celebrations of 125th Founder’s Day of the Scindia School in Gwalior, Madhya Pradesh
21 OCT 2023 9:49PM by PIB Delhi
Honorable Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, the popular Chief Minister of this state, Shivraj Singh Chouhan, the Director of the Scindia School Board and my colleague in the cabinet, Shri Jyotiraditya Scindia ji, along with Shri Narendra Singh Tomar, Dr Jitendra Singh, school management colleagues, all staff, teachers, parents, and dear young friends!
Congratulations to all of you on the 125th anniversary of Scindia School. Today is also the foundation day of the Azad Hind Government. I extend my wishes to all the citizens of the country. I express my gratitude to all of you for giving me the opportunity to connect with this glorious history. This history belongs to Scindia School and the historic city of Gwalior. From Rishi Gwalipa to the music maestro Tansen, Shrimant Mahadji Scindia ji, Rajmata Vijayaraje, Atal Bihari Vajpayee, and Ustad Amjad Ali Khan, this land of Gwalior has continued to inspire generations.
This land is the abode of ‘Nari Shakti’ (women power) and valiant women. It was Maharani Gangabai who sold her jewellery to fund the army for the war of independence. Therefore, it is very pleasing while visiting Gwalior. There are two special connections I have with Gwalior. First, I am a Member of Parliament from Varanasi. And the Scindia family has played a significant role in serving Varanasi and in the conservation of our culture. The Scindia family has built numerous ghats on the banks of the Ganga and provided financial assistance for the establishment of BHU. Looking at the development of Varanasi today, one can imagine the satisfaction of Maharani Baijabai and Maharaj Madhav Rao, wherever their souls may be.
And, as I mentioned, there are two reasons, so I also share with you another reason. I have another connection with Gwalior. Our Jyotiraditya Scindia ji is the son-in-law of Gujarat. So, I also have a family connection with Gwalior this way. I have another connection and that is my village belonged to the Gaekwad estate. The first primary school that was established in my village was built by the Gaekwad family. And I was fortunate to receive primary education for free in the school which was built by Gaekwad ji.
Friends,
It has been said in our country: "मनस्येकं वचस्येकं कर्मण्येकं महात्मानाम्।"
That means a virtuous person thinks, speaks, and acts in harmony. This is the identification of a conscientious personality. A conscientious person works not just for immediate benefits but for brightening the future of generations to come. There's an old saying as well. If you are thinking for a year, sow seeds, if you are thinking for a decade, plant trees, and if you are thinking for a century, establish education related institutions.
Maharaja Madho Rao Scindia I had this vision not just for immediate benefits but to brighten the future of generations to come. Scindia School was the result of his visionary thinking. He knew the power of Human Resource. Few people might know that the Indian transport company which was established by Madho Rao ji is still operating in Delhi as DTC. He also had a focus on water conservation for future generations. In that era, he established a significant system for water and irrigation. Even after 150 years, the 'Harsi Dam' is still the largest earthen dam in Asia. This dam is still serving the people. Madho Rao ji’s personality provides us all with insightful lessons. Whether it is education, career, life, or politics, it's crucial to work with a long-term perspective. Short-cuts may give you immediate gains. But those who work for immediate selfish gains in society or politics end up causing harm to society and the nation.
Friends,
In 2014, when the country entrusted me with the responsibility of the Prime Minister, I had two options before me. Either work only for immediate gains or adopt a long-term approach. We decided to work with different time bands—2 years, 5 years, 8 years, 10 years, 15 years and 20 years. Today, our government has been in power for 10 years. In these 10 years, the decisions made by the country with long-term planning are unprecedented. We have relieved the country from the burden of many pending decisions. For 60 years, there was a demand to abolish Article 370 in Jammu and Kashmir. Our government did this. For 40 years, there was a demand to provide One Rank One Pension to ex-servicemen. Our government fulfilled this demand. For 40 years, there was a demand to implement GST. Our government did that too.
For decades, Muslim women were demanding laws against triple talaq. The law against triple talaq was also enacted during our government. You must have seen that just a few weeks ago, a law has been made for reservation for women in the Lok Sabha and legislative assemblies. This was also pending for decades. The Nari Shakti Vandana Adhiniyam was also enacted by our government.
I have such a long list of achievements that it would take the whole night. I mentioned these significant decisions because if our government didn't make these decisions, who would have suffered? If we didn't do this, who would have suffered? It would be your generation. So, I have also lightened the burden for your generation. My effort is to create a very positive environment in the country for the young generation today -- an environment where your generation has no shortage of opportunities, an environment where the youth of Bharat dream big and achieve those dreams. Dream big and achieve big. I am saying this to you because when Scindia School completes its 150 years, the country will also be at a significant milestone. It will be 100 years of Bharat’s independence.
We have resolved to make the country developed in the next 25 years. And this has to be done by you, the young generation of Bharat has to do this. My confidence is in you, my belief is in the youth, and my faith is in the capabilities of the youth. And I hope that you will work by cherishing these dreams, turning dreams into resolutions, and not stopping until the resolution is achieved.
In the next 25 years, what is essential for your life is equally crucial for Bharat. Every student of Scindia School should have this commitment - I will build a developed Bharat. Friends, will you do it or not? I will work with the philosophy of Nation First in every endeavour. I will innovate, I will research, I will stay in the professional world or any place, but I will remain dedicated to building a developed Bharat.
And friends,
Do you know why I have so much confidence in Scindia School? It is because I also know some alumni of your school very closely. Jitendra Singh, who is a minister of state in the Prime Minister's Office, is sitting on the stage. He is also an alumnus of your school. The voice we used to be enchanted by on the radio, Ameen Sayani ji, Lieutenant General Moti Dar ji, the Meet Bros who gave a splendid presentation here and the fearless Salman Khan, and my friend Nitin Mukesh ji are sitting here. The canvas of Scindia School students is so vast that we see all kinds of colours in it.
My young friends, it is written in the Vishnu Purana,
गायन्ति देवाः किल गीतकानि, धन्यास्तु ते भारतभूमिभागे।
It means that even the gods sing praises for those who are born in this land of Bharat. They are luckier than the gods themselves. Today, Bharat’s success is at an unprecedented height. Bharat’s flag is flying high across the globe. On August 23, Bharat reached the south pole of the moon where no other country has reached. You have also seen Bharat’s success during the G20 Summit. Today, Bharat is the fastest-growing large economy in the world. Bharat is number one in the global fintech adoption rate. Bharat is number one in conducting real-time digital transactions in the world. Bharat is also number one in terms of smartphone data consumers.
Today, Bharat is the second-largest country in the world in terms of internet users. Today, Bharat is the world's second-largest mobile manufacturer. Today, Bharat has the third-largest start-up ecosystem in the world. Today, Bharat is the world's third-largest energy consumer. Today, Bharat is preparing to establish its space station in space. Just this morning, you saw the successful test flight of Gaganyaan and the successful test of the 'Crew Escape System.' Gwalior has such a large air force base... Have you not seen the Tejas making sorties in the sky? Have you not heard the roar of INS Vikrant in the sea? Today, nothing is impossible for Bharat. Bharat’s growing capabilities are creating new possibilities for you in every sector.
Think about it, there were a few hundred start-ups in our country before 2014. Today, the figure for start-ups in Bharat is reaching around one lakh. In the past few years, Bharat has produced more than 100 unicorns. You also know what a unicorn means... It means at least an 8 billion rupees company. Even the students of Scindia School need to make unicorns after graduating from here, to illuminate the name of their school and the country.
'The world is your oyster!!!' And as the government, we have also opened new sectors for you. Earlier, only the government used to develop satellites or import them from foreign countries. We have opened the space sector for you, young people. Earlier, defence equipment used to be made only by the government or imported from abroad. We have also opened the defence sector for you, the youth. Many sectors are being developed in Bharat for you now.
You need to advance the 'Make in India' initiative. You need to advance the resolution of ‘AatmaNirbhar Bharat’. Remember one more mantra of mine - always think out of the box. Like Jyotiraditya Singh ji's father, our Madhavrao Scindia ji, when he was the Railway Minister, he initiated the Shatabdi trains. No such modern trains were started in Bharat for the next three decades. Now, Vande Bharat has also made its mark in the country, and just yesterday, you saw the speed of Namo Bharat.
Friends,
Before coming here, I was looking at the names of the different Houses of Scindia School, and Jyotiraditya ji was explaining them to me. The names associated with the resolve of self-governance are such a huge inspiration for you. Shivaji House... Mahadji House, Ranoji House, Dattaji House, Kanerkhed House, Nimaji House, Madhav House, in a way, you have the strength of the seven sages. And I am thinking that on this holy occasion of Navratri, I should give you nine tasks because this is a school program, and if you don't give homework, it's not complete. So today, I want to give you nine tasks, will you remember? Why is your voice so feeble, brothers? Will you remember it? Will you make a resolution for it? Will you work throughout your life to fulfil it?
First - You all work so much on water conservation here. Water Security is a big challenge of the 21st century. Run a campaign to raise awareness about it.
Second - There is a tradition of adopting villages in Scindia School. You should go to villages and inform people about digital transactions.
Third - The mission of cleanliness. If Indore in Madhya Pradesh can be number one in cleanliness, why not Gwalior? Take up the challenge of making your city number one in cleanliness.
Fourth - Vocal for Local... As much as possible, promote local products, use Made in India products.
Fifth - Travel in Bharat first... As much as possible, see your own country first, travel in your country, and then turn towards foreign countries.
Sixth - Raise awareness among farmers for natural farming. It is a very necessary campaign to save Mother Earth.
Seventh - Include millets – the ‘Shri Anna’ -- in your life and promote it vociferously. You know, it's a superfood.
Eighth - Fitness, whether it's yoga or sports, make it an integral part of your life. Just today, the foundation stone of the multi-purpose sports complex was also laid here. Take full advantage of it too.
And ninth - Hand-hold at least one poor family. Until there is even one person in the country who does not have a gas connection, a bank account, a pucca house, or an Ayushman card... we won't sit comfortably. It is very necessary to eradicate poverty from Bharat. Following this path, more than 13.5 crore people have come out of poverty in just five years. Walking on this path, Bharat will eliminate poverty and become developed.
Friends,
Today's Bharat is doing everything on a mega scale. Therefore, you should not think small about your future. Both your dreams and resolutions should be big. And let me tell you this, your dream is my resolution. You can share your thoughts, your ideas on the Namo App as well. And now I'm also on WhatsApp, so you can connect with me there too. If you want, you can even share your secrets, and I promise I won't tell anyone.
Friends,
Life should continue with laughter and jokes. Stay happy and stay healthy. I have complete trust in all of you. Remember, Scindia School is not just an institution but a legacy. It has carried forward the resolutions of Maharaja Madho Rao not only before independence but also after independence. Now, its flag is in your hands. I congratulate the youth who were honoured a little while ago. Once again, many best wishes to Scindia School and all the young friends for a better future.
Thank you all. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.