Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at programme marking celebrations of 125th Founder’s Day of the Scindia School in Gwalior, Madhya Pradesh
21 OCT 2023 9:49PM by PIB Delhi
Honorable Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, the popular Chief Minister of this state, Shivraj Singh Chouhan, the Director of the Scindia School Board and my colleague in the cabinet, Shri Jyotiraditya Scindia ji, along with Shri Narendra Singh Tomar, Dr Jitendra Singh, school management colleagues, all staff, teachers, parents, and dear young friends!
Congratulations to all of you on the 125th anniversary of Scindia School. Today is also the foundation day of the Azad Hind Government. I extend my wishes to all the citizens of the country. I express my gratitude to all of you for giving me the opportunity to connect with this glorious history. This history belongs to Scindia School and the historic city of Gwalior. From Rishi Gwalipa to the music maestro Tansen, Shrimant Mahadji Scindia ji, Rajmata Vijayaraje, Atal Bihari Vajpayee, and Ustad Amjad Ali Khan, this land of Gwalior has continued to inspire generations.
This land is the abode of ‘Nari Shakti’ (women power) and valiant women. It was Maharani Gangabai who sold her jewellery to fund the army for the war of independence. Therefore, it is very pleasing while visiting Gwalior. There are two special connections I have with Gwalior. First, I am a Member of Parliament from Varanasi. And the Scindia family has played a significant role in serving Varanasi and in the conservation of our culture. The Scindia family has built numerous ghats on the banks of the Ganga and provided financial assistance for the establishment of BHU. Looking at the development of Varanasi today, one can imagine the satisfaction of Maharani Baijabai and Maharaj Madhav Rao, wherever their souls may be.
And, as I mentioned, there are two reasons, so I also share with you another reason. I have another connection with Gwalior. Our Jyotiraditya Scindia ji is the son-in-law of Gujarat. So, I also have a family connection with Gwalior this way. I have another connection and that is my village belonged to the Gaekwad estate. The first primary school that was established in my village was built by the Gaekwad family. And I was fortunate to receive primary education for free in the school which was built by Gaekwad ji.
Friends,
It has been said in our country: "मनस्येकं वचस्येकं कर्मण्येकं महात्मानाम्।"
That means a virtuous person thinks, speaks, and acts in harmony. This is the identification of a conscientious personality. A conscientious person works not just for immediate benefits but for brightening the future of generations to come. There's an old saying as well. If you are thinking for a year, sow seeds, if you are thinking for a decade, plant trees, and if you are thinking for a century, establish education related institutions.
Maharaja Madho Rao Scindia I had this vision not just for immediate benefits but to brighten the future of generations to come. Scindia School was the result of his visionary thinking. He knew the power of Human Resource. Few people might know that the Indian transport company which was established by Madho Rao ji is still operating in Delhi as DTC. He also had a focus on water conservation for future generations. In that era, he established a significant system for water and irrigation. Even after 150 years, the 'Harsi Dam' is still the largest earthen dam in Asia. This dam is still serving the people. Madho Rao ji’s personality provides us all with insightful lessons. Whether it is education, career, life, or politics, it's crucial to work with a long-term perspective. Short-cuts may give you immediate gains. But those who work for immediate selfish gains in society or politics end up causing harm to society and the nation.
Friends,
In 2014, when the country entrusted me with the responsibility of the Prime Minister, I had two options before me. Either work only for immediate gains or adopt a long-term approach. We decided to work with different time bands—2 years, 5 years, 8 years, 10 years, 15 years and 20 years. Today, our government has been in power for 10 years. In these 10 years, the decisions made by the country with long-term planning are unprecedented. We have relieved the country from the burden of many pending decisions. For 60 years, there was a demand to abolish Article 370 in Jammu and Kashmir. Our government did this. For 40 years, there was a demand to provide One Rank One Pension to ex-servicemen. Our government fulfilled this demand. For 40 years, there was a demand to implement GST. Our government did that too.
For decades, Muslim women were demanding laws against triple talaq. The law against triple talaq was also enacted during our government. You must have seen that just a few weeks ago, a law has been made for reservation for women in the Lok Sabha and legislative assemblies. This was also pending for decades. The Nari Shakti Vandana Adhiniyam was also enacted by our government.
I have such a long list of achievements that it would take the whole night. I mentioned these significant decisions because if our government didn't make these decisions, who would have suffered? If we didn't do this, who would have suffered? It would be your generation. So, I have also lightened the burden for your generation. My effort is to create a very positive environment in the country for the young generation today -- an environment where your generation has no shortage of opportunities, an environment where the youth of Bharat dream big and achieve those dreams. Dream big and achieve big. I am saying this to you because when Scindia School completes its 150 years, the country will also be at a significant milestone. It will be 100 years of Bharat’s independence.
We have resolved to make the country developed in the next 25 years. And this has to be done by you, the young generation of Bharat has to do this. My confidence is in you, my belief is in the youth, and my faith is in the capabilities of the youth. And I hope that you will work by cherishing these dreams, turning dreams into resolutions, and not stopping until the resolution is achieved.
In the next 25 years, what is essential for your life is equally crucial for Bharat. Every student of Scindia School should have this commitment - I will build a developed Bharat. Friends, will you do it or not? I will work with the philosophy of Nation First in every endeavour. I will innovate, I will research, I will stay in the professional world or any place, but I will remain dedicated to building a developed Bharat.
And friends,
Do you know why I have so much confidence in Scindia School? It is because I also know some alumni of your school very closely. Jitendra Singh, who is a minister of state in the Prime Minister's Office, is sitting on the stage. He is also an alumnus of your school. The voice we used to be enchanted by on the radio, Ameen Sayani ji, Lieutenant General Moti Dar ji, the Meet Bros who gave a splendid presentation here and the fearless Salman Khan, and my friend Nitin Mukesh ji are sitting here. The canvas of Scindia School students is so vast that we see all kinds of colours in it.
My young friends, it is written in the Vishnu Purana,
गायन्ति देवाः किल गीतकानि, धन्यास्तु ते भारतभूमिभागे।
It means that even the gods sing praises for those who are born in this land of Bharat. They are luckier than the gods themselves. Today, Bharat’s success is at an unprecedented height. Bharat’s flag is flying high across the globe. On August 23, Bharat reached the south pole of the moon where no other country has reached. You have also seen Bharat’s success during the G20 Summit. Today, Bharat is the fastest-growing large economy in the world. Bharat is number one in the global fintech adoption rate. Bharat is number one in conducting real-time digital transactions in the world. Bharat is also number one in terms of smartphone data consumers.
Today, Bharat is the second-largest country in the world in terms of internet users. Today, Bharat is the world's second-largest mobile manufacturer. Today, Bharat has the third-largest start-up ecosystem in the world. Today, Bharat is the world's third-largest energy consumer. Today, Bharat is preparing to establish its space station in space. Just this morning, you saw the successful test flight of Gaganyaan and the successful test of the 'Crew Escape System.' Gwalior has such a large air force base... Have you not seen the Tejas making sorties in the sky? Have you not heard the roar of INS Vikrant in the sea? Today, nothing is impossible for Bharat. Bharat’s growing capabilities are creating new possibilities for you in every sector.
Think about it, there were a few hundred start-ups in our country before 2014. Today, the figure for start-ups in Bharat is reaching around one lakh. In the past few years, Bharat has produced more than 100 unicorns. You also know what a unicorn means... It means at least an 8 billion rupees company. Even the students of Scindia School need to make unicorns after graduating from here, to illuminate the name of their school and the country.
'The world is your oyster!!!' And as the government, we have also opened new sectors for you. Earlier, only the government used to develop satellites or import them from foreign countries. We have opened the space sector for you, young people. Earlier, defence equipment used to be made only by the government or imported from abroad. We have also opened the defence sector for you, the youth. Many sectors are being developed in Bharat for you now.
You need to advance the 'Make in India' initiative. You need to advance the resolution of ‘AatmaNirbhar Bharat’. Remember one more mantra of mine - always think out of the box. Like Jyotiraditya Singh ji's father, our Madhavrao Scindia ji, when he was the Railway Minister, he initiated the Shatabdi trains. No such modern trains were started in Bharat for the next three decades. Now, Vande Bharat has also made its mark in the country, and just yesterday, you saw the speed of Namo Bharat.
Friends,
Before coming here, I was looking at the names of the different Houses of Scindia School, and Jyotiraditya ji was explaining them to me. The names associated with the resolve of self-governance are such a huge inspiration for you. Shivaji House... Mahadji House, Ranoji House, Dattaji House, Kanerkhed House, Nimaji House, Madhav House, in a way, you have the strength of the seven sages. And I am thinking that on this holy occasion of Navratri, I should give you nine tasks because this is a school program, and if you don't give homework, it's not complete. So today, I want to give you nine tasks, will you remember? Why is your voice so feeble, brothers? Will you remember it? Will you make a resolution for it? Will you work throughout your life to fulfil it?
First - You all work so much on water conservation here. Water Security is a big challenge of the 21st century. Run a campaign to raise awareness about it.
Second - There is a tradition of adopting villages in Scindia School. You should go to villages and inform people about digital transactions.
Third - The mission of cleanliness. If Indore in Madhya Pradesh can be number one in cleanliness, why not Gwalior? Take up the challenge of making your city number one in cleanliness.
Fourth - Vocal for Local... As much as possible, promote local products, use Made in India products.
Fifth - Travel in Bharat first... As much as possible, see your own country first, travel in your country, and then turn towards foreign countries.
Sixth - Raise awareness among farmers for natural farming. It is a very necessary campaign to save Mother Earth.
Seventh - Include millets – the ‘Shri Anna’ -- in your life and promote it vociferously. You know, it's a superfood.
Eighth - Fitness, whether it's yoga or sports, make it an integral part of your life. Just today, the foundation stone of the multi-purpose sports complex was also laid here. Take full advantage of it too.
And ninth - Hand-hold at least one poor family. Until there is even one person in the country who does not have a gas connection, a bank account, a pucca house, or an Ayushman card... we won't sit comfortably. It is very necessary to eradicate poverty from Bharat. Following this path, more than 13.5 crore people have come out of poverty in just five years. Walking on this path, Bharat will eliminate poverty and become developed.
Friends,
Today's Bharat is doing everything on a mega scale. Therefore, you should not think small about your future. Both your dreams and resolutions should be big. And let me tell you this, your dream is my resolution. You can share your thoughts, your ideas on the Namo App as well. And now I'm also on WhatsApp, so you can connect with me there too. If you want, you can even share your secrets, and I promise I won't tell anyone.
Friends,
Life should continue with laughter and jokes. Stay happy and stay healthy. I have complete trust in all of you. Remember, Scindia School is not just an institution but a legacy. It has carried forward the resolutions of Maharaja Madho Rao not only before independence but also after independence. Now, its flag is in your hands. I congratulate the youth who were honoured a little while ago. Once again, many best wishes to Scindia School and all the young friends for a better future.
Thank you all. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଗ୍ୱାଲିୟରଠାରେ ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲର ୧୨୫ତମ ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 OCT 2023 9:49PM by PIB Bhubaneswar
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ଏଠାକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହ୍ୱାନ, ସିନ୍ଧିୟା ସ୍କୁଲର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମଣ୍ଡଳର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ, ସ୍କୁଲ ମ୍ୟାଜେନମେଣ୍ଟର ସାଥି ଏବଂ ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ, ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଅଭିଭାବକଗଣ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଯୁବ ସାଥିମାନେ !
ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲର ୧୨୫ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ -ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏଠାକୁ ଏହି ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଇତିହାସ ସିନ୍ଧିୟା ସ୍କୁଲର ମଧ୍ୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏହି ଐତିହାସିକ ଗ୍ୱାଲିୟର ସହରର ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଋଷି ଗ୍ୱାଲିପା, ସଙ୍ଗୀତ ସମ୍ରାଟ ତାନସେନ, ଶ୍ରୀମନ୍ତ ମହାଦଜୀ ସିନ୍ଧିୟା ଜୀ, ରାଜମାତା ବିଜୟାରାଜେ ଜୀ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ ଏବଂ ଓସ୍ତାଦ ଅମଜନ ଅଲ୍ଲୀ ଖାଁ ଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗ୍ୱାଲିୟରର ଏହି ମାଟି, ପିଢି ପିଢିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ମାଣ କରିଥାଏ ।
ଏହି ମାଟି ନାରୀ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୀରଙ୍ଗନାମାନଙ୍କର ତପୋଭୂମି ଅଟେ । ମହାରାଣୀ ଗଙ୍ଗାବାଈ ଏହି ମାଟିର ନିଜର ଗହଣା ବିକ୍ରିକରି ସ୍ୱରାଜ ଯୁଦ୍ଧର ସେନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ଗ୍ୱାଲିୟର ଆସିବା ନିଜ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁଖଦ ହୋଇଥାଏ । ଆହୁରି ଦୁଇଟି କାରଣରୁ ଗ୍ୱାଲିୟରରୁ ମୋର ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ପ୍ରଥମତଃ ମୁଁ କାଶ୍ମୀର ସାଂସଦ ଅଟେ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର ସେବା କରିବାରେ, ଆମର ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣରେ, ସିନ୍ଧିୟା ପରିବାର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ପରିବାର ଗଙ୍ଗା ତଟରେ ଅନେକ ଘାଟ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ବିଏଚୟୁର ସ୍ଥାପନା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବରେ କାଶ୍ମୀର ବିକାଶ ହେଉଛି, ତାହାକୁ ଦେଖି ମହାରାଣୀ ବେଜାବାଇ ଏବଂ ମହାରାଜ ମାଧବ ରାଓ ଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମା ଯେଉଁଠି ମଧ୍ୟ ଥିବ, କେତେ ପ୍ରସନ୍ନତା ହେଉଥିବା, ଏହାର ଆମେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବା ।
ଏବଂ ଯେମିତି ମୁଁ କହିଲି ଦୁଇଟି କାରଣ ଅଛି, ଦ୍ୱିତୀୟ କାରଣରଟି ମଧ୍ୟ କହି ଦେଉଛି । ଗ୍ୱାଲିୟର ସହିତ ଯୋଡି ହେବାର ଦ୍ୱିତୀୟ କାରଣ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆମର ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଜୀ ଗୁଜୁରାଟର ଜ୍ୱାଇଁ ଅଟନ୍ତି । ଏହି କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ୱାଲିୟର ସହିତ ମୋର ବନ୍ଧୁତା ରହିଛି । ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି, ମୋର ଗାଁ ଗାୟକୱାଡ ଷ୍ଟେଚର ଗାଁ ଥିଲା, ଏବଂ ମୋର ଗାଁରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍କୁଲ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଗାୟକୱାଡ ପରିବାର ହିଁ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଏହା ଯେ ମାଗଣାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଥିଲି । ସେଠାରେ ଯେଉଁ ସ୍କୁଲ ଗାୟକୱାଡ ଜୀ ତିଆରି କରିଥିଲେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଛି -ମନସୈଙ୍କ ବଚସୈଙ୍କ କର୍ମଣେଙ୍କ ମହାତ୍ମାନାମ୍ ।
ଅର୍ଥାତ୍‌, ଜ୍ଞାନି ବ୍ୟକ୍ତି ଯେପରି ମନରେ ଚିନ୍ତା କରିଥାନ୍ତି,ସେହିଭଳି ମଧ୍ୟ କହିଥାନ୍ତି, ଏହା ଏକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପରାୟଣ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ପରିଚୟ ହୋଇଥାଏ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତି ତତ୍କାଳୀନ ଲାଭ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ପିଢିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳମୟ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଗୋଟିଏ ପୁରୁଣା କଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଯଦି ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ଶସ୍ୟ ବୁଣନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ଫଳ ହେଉଥିବା ଗଛ ଲଗାନ୍ତୁ, ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗଢନ୍ତୁ ।
ମହାରାଜ ମାଧବ ରାଓ ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ପ୍ରଥମ ଜୀ, ତାଙ୍କର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସେ ସମୟରେ ଲାଭ କରି ନ ଥିଲେ ବରଂ ଆଗାମୀ ପିଢିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଲୋକିତ କରିବାର ଥିଲା । ସିନ୍ଧିୟା ସ୍କୁଲ ତାଙ୍କର ଏହି ଦୂରଦର୍ଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପରିଣାମ ଦେବାର ଥିଲା, ସେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ମାନବ ସଂସାଧନର ଶକ୍ତି କ’ଣ ହୋଇଥାଏ ? ବହୁତ କମ୍ ଲୋକଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ ଯେ ମାଧୋ ରାଓଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ଭାରତୀୟ ପରିବହନ କମ୍ପାନୀ ଏବେ ବି ଦିଲ୍ଲୀ ଡିଟିସି ନାମରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢି ପାଇଁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ସମୟରେ ସେ ଜଳ ଓ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କରିଥିଲେ । ୧୫୦ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ‘ହର୍ସି ଡ୍ୟାମ’ ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ ମାଟି ବନ୍ଧ । ଏହି ଡ୍ୟାମ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କର ସେବା କରୁଛି । ମାଧୋ ରାଓଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବୁଦ୍ଧିମୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଶିକ୍ଷା ହେଉ, କ୍ୟାରିୟର ହେଉ, ଜୀବନ ହେଉ କି ରାଜନୀତି, ଦୀର୍ଘମିଆଦି ଦୃଷ୍ଟି କୋଣରୁ କାମ କରିବା ନିହାତି ଜରୁରୀ । ସର୍ଟ କଟ୍ ଆପଣଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଲାଭ ଦେଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ସମାଜ କିମ୍ବା ରାଜନୀତିରେ ତୁରନ୍ତ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତି ସେମାନେ ସମାଜ ଓ ଦେଶକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ବ ଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଦୁଇଟି ବିକଳ୍ପ ଥିଲା। ହୁଏତ କେବଳ ତତ୍କାଳ ଲାଭ ପାଇଁ କାମ କରନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଏକ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ। ଆମେ ୨ ବର୍ଷ, ୫ ବର୍ଷ, ୮ ବର୍ଷ, ୧୦ ବର୍ଷ, ୧୫ ବର୍ଷ ଏବଂ ୨୦ ବର୍ଷ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଟାଇମ୍ ବ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ସହ କାମ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ। ଆଜି ଆମ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷମତାରେ ରହିଛି। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଯୋଜନା ନେଇ ଦେଶ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଅନେକ ବିଚାରାଧୀନ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ବୋଝରୁ ଆମେ ଦେଶକୁ ମୁକ୍ତ କରିଛୁ। ଦୀର୍ଘ ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ପାଇଁ ଦାବି ହେଉଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏହା କରିଛନ୍ତି। ଦୀର୍ଘ ୪୦ ବର୍ଷ ଧରି ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନସନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଦାବି ହୋଇ ଆସୁଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏହି ଦାବି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ଦୀର୍ଘ ୪୦ ବର୍ଷ ଧରି ଜିଏସଟି ଲାଗୁ କରିବାକୁ ଦାବି ହେଉଥିଲା । ଏହି କାମ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର କରିଛନ୍ତି।
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମୁସଲମାନ ମହିଳାମାନେ ତିନି ତଲାକ୍ ବିରୋଧରେ ଆଇନ ଆଣିବାକୁ ଦାବି କରୁଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ସମୟରେ ତିନି ତଲାକ୍ ବିରୋଧରେ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆଇନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ ।
ମୋ ପାଖରେ କାମର ଏତେ ଲମ୍ବା ତାଲିକା ଅଛି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ସାରା ରାତି ବିତିଯିବ । ମୁଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଏଥିପାଇଁ କହିଥିଲି....କାରଣ ଯଦି ଆମ ସରକାର ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନ ନେଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ କିଏ କ୍ଷତି ସହିଥାନ୍ତା? ଯଦି ଆମେ ଏହା ନ କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଟ୍ରାନ୍ସଫର କିପରି ହୋଇଥାନ୍ତା ? ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପିଢ଼ି ଉପରେ ପଡିଥାନ୍ତା? ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ବୋଝ ହାଲୁକା କରିଦେଲି ଏବଂ ମୋର ପ୍ରୟାସ ଏହା ଯେ ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ ବହୁତ କିଛି ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ, ଏକ ଏମିତି ପରିବେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ପିଢ଼ିର ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ନାହିଁ, ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରନ୍ତି । ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ ଓ ବଡ଼ ସଫଳତା ପାଇବେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଲେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଏହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ହେବ ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ। ଆଉ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରିବାକୁ ପଡିବ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ପଡିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ତୁମ ଉପରେ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ରହିଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସ୍ମରଣ କରି, ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ହାସଲ ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଟକିବେ ନାହିଁ ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ପାଇଁ ଯାହା ଜରୁରୀ, ସେତିକି ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କର ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିବା ଉଚିତ୍ -ମୁଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବି । ସାଥିମାନେ, ଆପଣ ଏହା କରିବେ କି ନାହିଁ? ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସରେ ଜାତି ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଚିନ୍ତା କରିବା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବି । ମୁଁ ଉଦ୍ଭାବନ କରିବି, ମୁଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବି, ମୁଁ ବୃତ୍ତିଗତ ଦୁନିଆରେ ରହେ କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ରହେ, ମୁଁ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବି ତାପରେ ରହିବି ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲ ଉପରେ ମୋର ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସ କାହିଁକି ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି? ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟର କିଛି ଆଲୁମିନିଙ୍କୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଜାଣିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମଞ୍ଚରେ ବସିଛନ୍ତି। ସେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପଢିଛନ୍ତି। ରେଡିଓରେ ଯାହାଙ୍କର ସ୍ୱର ଶୁଣି ଆମେ ମନମୁଗ୍ଧ ହୋଇ ଯାଉଥିଲୁ । ଅମିନ ସାୟାନୀ ଜୀ, ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ମୋତି ଦର ଜୀ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଯିଏ ଏକ ଚମତ୍କାର ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ମିତ ବ୍ରଦର୍ସ ଏବଂ ହୁଡ ହୁଡ ଦବଙ୍ଗ ସଲମାନ ଖାନ ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ନୀତିନ ମୁକେଶ ଜୀ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି । ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର କାନଭାସ୍ ଏତେ ବିଶାଳ ଯେ ଏଥିରେ ଆମେ ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ରଙ୍ଗ ଦେଖାଯାଇଥାଏ।
ମୋର ଯୁବ ସାଥିମାନେ, ବିଷ୍ଣୁ ପୁରାଣରେ ଲେଖାଯାଇଛି,
ଗାୟାନ୍ତି ଦେବାଃ: କିଲ ଗୀତିକାନ୍ତି, ଧନ୍ୟାସ୍ତୁ ତେ ଭାରତ ଭୂମିଭାଗେଃ
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତର ଏହି ଭୂମିରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେବତାମାନେ ପ୍ରଶଂସା ଗାନ କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜେ ଦେବତାମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ସୌଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ଅଟନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ସଫଳତାର ଯେଉଁ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ ଛାଇ ହୋଇ ରହିଛି । ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ରେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରମା ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶ ପହଞ୍ଚି ପାରି ନ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣ ଦେଖିଲେ ଯେ ଭାରତ ଯେ ସଫଳତାର ପତାକା ଉଡାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୀତି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ଵରେ ଫିନଟେକ୍ ଗ୍ରହଣ ହାରରେ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ଅଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ରିୟଲ ଟାଇମ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କରିବାରେ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ଅଛି । ଆଜି ଭାରତ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ୍ ଡାଟା ଗ୍ରାହକଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ଅଛି।
ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ। ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନକରୀ । ଆଜି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ରହିଛି। ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଶକ୍ତି ଉପଭୋକ୍ତା । ଆଜି ଭାରତ, ମହାକାଶରେ ନିଜର ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛି । ଆଜି ସକାଳେ ଆପଣ ଯେ ଗଗନଯାନର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ 'କ୍ରୁ ଏସ୍କେପ୍ ସିଷ୍ଟମ୍'ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ଦେଖିଥିବେ। ଗ୍ୱାଲିୟରରେ ଏତେ ବଡ଼ ବାୟୁସେନା ଘାଟି ରହିଛି... ଆପଣ ଆକାଶରେ ତେଜସ ଉଡ଼ାଣ ଦେଖିଥିବେ । ଆପଣ ସମୁଦ୍ରରେ ଆଇଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଗର୍ଜନ ଶୁଣିନାହାଁନ୍ତି କି? ଆଜି ଭାରତ ପାଇଁ କିଛି ବି ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ କିଛି ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଭାରତରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣର ଅର୍ଥ କ'ଣ... ଅତିକମରେ ୮ ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କାର କମ୍ପାନୀ । ଏପରିକି ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଏଠାରୁ ସ୍ନାତକ ହାସଲ କରିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଯିବା ପରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ତିଆରି କରିବେ, ନିଜ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଦେଶର ନାମ ଆଲୋକିତ କରିବେ ।
'ଦୁନିଆ ହେଉଛି ତୁମର ଓୟେଷ୍ଟର!!!' ଏବଂ ସରକାର ଭାବରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଖୋଲି ଦେଇଛୁ। ପୂର୍ବେ କେବଳ ସରକାର ଉପଗ୍ରହ ତିଆରି କରୁଥିଲେ କିମ୍ବା ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲେ। ଆମେ ସ୍ପେସ ସେକ୍ଟରକୁ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଦେଉଛୁ । ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ କେବଳ ସରକାର ତିଆରି କରୁଥିଲେ କିମ୍ବା ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିଲା । ଆମେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲିଦେଉଛୁ । ଏମିତି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ତିଆରି ହେଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ସଂକଳ୍ପ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ହେବ । ଆପଣଙ୍କୁ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୋର ଆଉ ଏକ ମନ୍ତ୍ର ମନେ ରଖିବେ, ସର୍ବଦା ବାକ୍ସ ବାହାରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ । ଯେମିତି ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ପିତା, ଆମ ମାଧବରାଓ ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ଜୀ ଯେତେବେଳେ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସେତେବେଳେ ଶତାବ୍ଦୀ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆଗାମୀ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଏଭଳି କୌଣସି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ବନ୍ଦେ ଭାରତର ମଧ୍ୟ ଶୋଭା ଏବଂ ଗତକାଲି ନମୋ ଭାରତର ଗତି ମଧ୍ୟ ଆପଣଦେଖିଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲର ବିଭିନ୍ନ ଗୃହର ନାମ ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଜୀ ମୋତେ ବୁଝାଉଥିଲେ । ସ୍ଵରାଜ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନାମ ଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା। ଶିବାଜୀ ହାଉସ୍... ମହାଦଜୀ ହାଉସ୍, ରାଣୋଜୀ ହାଉସ୍, ଦତ୍ତଜୀ ହାଉସ୍, କନରଖେଡ ହାଉସ୍, ନିମାଜୀ ହାଉସ୍, ମାଧବ ହାଉସ୍, ଏକ ଉପାୟରେ, ସାତ ଜଣ ଋଷିଙ୍କ ଶକ୍ତି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ନବରାତ୍ରୀର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନଅଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେବି କାରଣ ଏହା ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ହୋମୱାର୍କ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନଅଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମନେ ରହିବ କି? ଭାଇମାନେ, ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱର କାହିଁକି ଦବିଗଲା? କାରଣ କ’ଣ ଆପଣ ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବେ, ଆପଣ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବେ କି? ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ସାରା ଜୀବନ କାମ କରିବେ କି ?
ପ୍ରଥମ - ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ବହୁତ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବହୁତ ବଡ ଆହ୍ୱାନ । ଏଥିପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାନ୍ତୁ।
ଦ୍ବିତୀୟ - ସ୍କିଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲରେ ଗାଁକୁ ପୋଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ଆପଣମାନେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଗାଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସମ୍ପର୍କରେ ଜଣ।ନ୍ତୁ ।
ତୃତୀୟ- ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶନ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇନ୍ଦୋର ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ଏକ ନମ୍ବର ହୋଇପାରେ, ତେବେ ଗ୍ୱାଲିୟର କାହିଁକି ନୁହେଁ? ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜ ସହରକୁ ଏକ ନମ୍ବର କରିବାର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ।
ଚତୁର୍ଥ - ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ... ଯଥାସମ୍ଭବ, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଅନ୍ତୁ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
ପଞ୍ଚମ - ପ୍ରଥମେ ଭାରତ ଭ୍ରମଣ... ଯଥାସମ୍ଭବ ନିଜ ଦେଶକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ପ୍ରଥମେ ନିଜ ଦେଶକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ନିଜ ଦେଶର ଭ୍ରମଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ତା'ପରେ ବିଦେଶ ଆଡକୁ ଭ୍ରମଣରେ ଯାଆନ୍ତୁ ।
ଷଷ୍ଠ- ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ। ଏହି ଧରିତ୍ରୀ ମାତାଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ଅଭିଯାନ ।
ସପ୍ତମ - ମିଲେଟ–'ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ'- ନିଜ ଜୀବନରେ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଏହାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଏହା ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍ ।
ଅଷ୍ଟମ- ଫିଟନେସ, ଯୋଗ ହେଉ କି କ୍ରୀଡ଼ା, ଏହାକୁ ନିଜ ଜୀବନର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ କରନ୍ତୁ। ଆଜି ବହୁମୁଖୀ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏହାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୃର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ନିଅନ୍ତୁ ।
ଏବଂ ନବମ - ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଗରିବ ପରିବାରର ହାତ ଧରି ରଖନ୍ତୁ । ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଜଣେ ଏମିତି କେହି ବ୍ୟକ୍ତି ନାହାନ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ, ପକ୍କା ଘର କିମ୍ବା ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ନାହିଁ। ଆମେ ଆରାମରେ ବସିବୁ ନାହିଁ । ଭାରତରୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏହି ମାର୍ଗକୁ ଅନୁସରଣ କରି ମାତ୍ର ୫ ବର୍ଷରେ ୧୩.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି। ଏହି ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରି ବିକଶିତ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ଭାରତ ଏକ ମେଗା ସ୍କେଲରେ ସବୁକିଛି କରୁଛି । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟକୁ ଆପଣ ଛୋଟ ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆପଣଙ୍କର ଉଭୟ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ବଡ଼ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ମୋର ସଂକଳ୍ପ | ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା, ନମୋ ଆପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଧାରଣା ମଧ୍ୟ ଜାଣିପାରିବେ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ହ୍ୱାଟସଆପରେ ଅଛି, ଆପଣ ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ମୋ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଯଦି ଆପଣ ଚାହିଁବେ, ତେବେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ରହସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟି ପାରିବେ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରୁଛି ମୁଁ କାହାକୁ କହିବି ନାହିଁ ।
ସାଥିମାନେ,
ଜୀବନ ଏମିତି ହସିବ ଏବଂ ଥଟ୍ଟା କରିବା ସହିତ ଚାଲିବା ଉଚିତ୍ । ଆପଣ ଖୁସି ରୁହନ୍ତୁ ଓ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ। ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ମନେରଖନ୍ତୁ, ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲ କେବଳ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଐତିହ୍ୟ ଅଟେ। ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ମହାରାଜା ମାଧୋ ରାଓଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହାର ପତାକା ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଅଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ପୁଣି ଥରେ ଭଲ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସିନ୍ଧିଆ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଆପଣଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ନମସ୍କାର!