ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড (এন চি ই এল)ৰ উদ্যোগত আয়োজিত ‘সমবায় ৰপ্তানি সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা চক্ৰ’ত ভাষণ দি এন চি ই এলৰ ল’গ’, ৱেবছাইট আৰু ব্ৰ’চাৰ মুকলি কৰাৰ লগতে এন চি ই এলৰ সদস্যসকলক সদস্যপদৰ প্ৰমাণ পত্ৰ বিতৰণ কৰে
ৰপ্তানি লাভৰ কমেও ৫০% ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডৰ জৰিয়তে কৃষকৰ হাতলৈ যাব
মোদী চৰকাৰে ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ দিশত কাম কৰাৰ লগতে এক মসৃণ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰি আছে যাতে ইয়াৰ সুফল কৃষকসকললৈ প্ৰেৰণ কৰিব পৰা যায়
ৰপ্তানি বৃদ্ধি, কৃষকক সমৃদ্ধিশালী কৰা, শস্যৰ ধৰণ সলনি কৰা, জৈৱিক সামগ্ৰীৰ বিশ্বব্যাপী বজাৰ প্ৰদান কৰা, জৈৱ ইন্ধনৰ বিশ্বব্যাপী বজাৰত ভাৰতৰ বাবে স্থান অৰ্জন কৰা আৰু সমবায় খণ্ডক শক্তিশালী কৰা আদি ৬টা লক্ষ্যৰে সমবায় খণ্ডত এনচিইএল আৰম্ভ কৰা হৈছে
সমগ্ৰ দেশৰ তহচিলসমূহে এন চি ই এলত যোগদান কৰি কৃষকৰ কণ্ঠস্বৰ হ’ব লাগে
অনাগত দিনত এন ই চি এল ক্ৰয়, সংৰক্ষণ, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, বিপণন, ব্ৰেণ্ডিং, লেবেলিং, পেকেজিং, প্ৰমাণীকৰণ আৰু অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ দৰে সকলো দিশ সামৰি এক সম্পূৰ্ণ ৰপ্তানি পৰিৱেশ তন্ত্ৰলৈ বিকশিত হ’ব
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড অতি বৃহৎ আৰু সফল সমবায় উদ্যোগ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডে কেৱল লাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াই নহয়, কৃষকৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটোৱেই হ’ব ইয়াৰ প্ৰধান লক্ষ্য
এনচিইএলে বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়,
23 OCT 2023 5:02PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডৰ উদ্যোগত আয়োজিত 'সমবায় ৰপ্তানি সম্পৰ্কীয় ৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনা চক্ৰ'ত ভাষণ দিয়ে।
শ্ৰী শ্বাহে এন চি ই এলৰ ল’গ’, ৱেবছাইট আৰু ব্ৰ’চাৰ মুকলি কৰি এন চি ই এলৰ সদস্যসকলক সদস্যপদৰ প্ৰমাণ পত্ৰও বিতৰণ কৰে।
এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পীযুষ গোয়েল আৰু কেন্দ্ৰীয় সহযোগিতা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বি এল ভাৰ্মাকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
তেওঁৰ ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি মহানৱমীৰ শুভ দিনত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সহযোগিতা মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰি সহযোগিতাৰে সমৃদ্ধিৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ পথত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছোঁ। তেওঁ কয় যে বিভিন্ন উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহু বিবেচনাৰ অন্তত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড (এন চি ই এল) প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এন চি ই এল স্থাপনৰ আঁৰৰ আমাৰ লক্ষ্যসমূহৰ ভিতৰত আছে ৰপ্তানি বৃদ্ধি, বিশেষকৈ কৃষি ৰপ্তানি, কৃষকক সমৃদ্ধিশালী কৰা, শস্যৰ ধৰণ সলনি কৰা আৰু ২০২৭ চনৰ ভিতৰত দেশৰ ২ কোটি কৃষকক নিজৰ মাটি প্ৰাকৃতিক বুলি ঘোষণা কৰিবলৈ সক্ষম কৰা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে এখন বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতি গঠন কৰিছে যিয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষি চৰ্চা কৰা ভাৰতৰ ২ কোটিৰো অধিক কৃষকৰ জৈৱিক সামগ্ৰীসমূহ ভাল পেকেজিং, নিৰ্ভৰযোগ্য ব্ৰেণ্ডিং আৰু উচ্চমানৰ প্ৰমাণপত্ৰৰে বিশ্ব বজাৰত বিক্ৰী কৰিব। ইয়াৰ লগে লগে কৃষকসকলে বৰ্তমান যিখিনি পাই আছে তাৰ তুলনাত তেওঁলোকৰ জৈৱিক সামগ্ৰীৰ প্ৰায় ডেৰ-দুগুণ মূল্যৰ পোনপটীয়াকৈ লাভ কৰিব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকসকলৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ পথ মুকলি হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীজনে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে জৈৱ ইন্ধন মিত্ৰতা ঘোষণা কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰত একমাত্ৰ দেশ য’ত একেলগে ৪টা শস্যৰ খেতি কৰিব পৰা যায় আৰু এই শস্যৰ এটাও যদি জৈৱ ইন্ধনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায়, তেন্তে আমি ভাৰতৰ জৈৱ ইন্ধনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি তাক ৰপ্তানিও কৰিব পাৰিম। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এন চি ই এল স্থাপনৰ আন এটা উদ্দেশ্য হৈছে গ্ৰাম্য অঞ্চল আৰু কৃষিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল জনসংখ্যাকে ধৰি দেশৰ সমবায় খণ্ড শক্তিশালী কৰা। তেওঁ কয় যে গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু উৎপাদিত সামগ্ৰীয়ে দেশৰ জিডিপিত ১৫ শতাংশ অৰিহণা যোগোৱাৰ বিপৰীতে মুঠ জনসংখ্যাৰ ৬০ শতাংশই ইয়াৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। কোনো দেশেই নিজৰ ৬০ শতাংশ জনসংখ্যাক আওকাণ কৰি নিজৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিব নোৱাৰে আৰু যি অৰ্থনীতিত দেশৰ ৬০ শতাংশ জনসংখ্যাৰ বাবে ঠাই নথকা অৰ্থনীতি কেতিয়াও সফল হ’ব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে এই ৬০ শতাংশ লোকক কৰ্মসংস্থাপন দি সমৃদ্ধি সুনিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে জিডিপি বৃদ্ধিৰ বাবে চেষ্টা কৰে আৰু ইয়াৰ একমাত্ৰ উপায় হ’ল সমবায় খণ্ড শক্তিশালী কৰা। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডে দেশৰ সমগ্ৰ সমবায় গাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও কাম কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰপ্তানি বৃদ্ধি, কৃষকক সমৃদ্ধিশালী কৰা, শস্যৰ ধৰণ সলনি কৰা, জৈৱিক সামগ্ৰীৰ বিশ্বব্যাপী বজাৰ প্ৰদান কৰা, জৈৱ ইন্ধনৰ বিশ্বব্যাপী বজাৰত ভাৰতৰ বাবে স্থান লাভ কৰা আৰু সমবায়ক শক্তিশালী কৰা আদি ৬টা লক্ষ্যৰে সমবায় খণ্ডত এনচিইএল আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই নতুন আৰম্ভণিৰ জৰিয়তে সমবায়খনে কৃষক আৰু গাখীৰৰ সামগ্ৰী, ইছাবগল (চাইলিয়াম), জিৰা, ইথানল আৰু বিভিন্ন ধৰণৰ জৈৱিক সামগ্ৰীৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদাৰ মাজত সংযোগী হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১৫০০ সমবায় এন চি ই এলৰ সদস্য হৈ পৰিছে আৰু আগন্তুক দিনত প্ৰতিখন তহচিলে ইয়াত যোগদান কৰি কৃষকৰ কণ্ঠস্বৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে এনচিইএলে ৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ অৰ্ডাৰ লাভ কৰিছে আৰু ১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ অৰ্ডাৰৰ আলোচনা চলি আছে। সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে অনাগত দিনত ইফ্ফকো, ক্ৰিভকো আৰু আমূলৰ দৰে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডেও এক অতি বৃহৎ আৰু সফল সমবায় উদ্যোগ হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ দেশৰ মুঠ খাদ্য উৎপাদনৰ ৩০%, চেনি উৎপাদনৰ ৩০% আৰু গাখীৰ উৎপাদনৰ প্ৰায় ১৭% সমবায়ৰ। তেওঁ কয় যে দেশৰ কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা মুঠ বিত্তীয় সাহায্যৰ প্ৰায় ৪২ শতাংশ সমবায়ৰ জৰিয়তে কৰা হয়। তেওঁ কয় যে চেনি উৎপাদনত সমবায়ৰ অৱদান ৩০% কিন্তু চেনিৰ ৰপ্তানিত মাত্ৰ এক শতাংশ; গাখীৰ উৎপাদনত সমবায়ৰ অৱদান ১৭% হোৱাৰ বিপৰীতে গাখীৰৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ই ২%তকৈও কম। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল সমবায় খণ্ডত অপৰিসীম সুযোগ আছে আৰু ইয়াক আহৰণ কৰিবলৈ এটা উপায়ৰ প্ৰয়োজন আছে, যাতে কৃষক, সমবায় আৰু বিশ্ব বজাৰৰ মাজত সংযোগী হিচাপে কাম কৰিব পাৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডে সেই যোগসূত্ৰ হিচাপে কাম কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নেশ্যনেল কোঅপাৰেটিভ এক্সপ’ৰ্ট লিমিটেডে ক্ষুদ্ৰ কৃষক সমাজক প্ৰয়োজনীয় বিত্তীয় সাহায্য আৰু তথ্য প্ৰদান কৰিব, ৰপ্তানিৰ সময়ত জড়িত জটিলতা আৰু প্ৰয়োজনীয় সাৱধানতাৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰিব, লগতে ৰপ্তানি অনুকূল সামগ্ৰী উৎপাদনৰ বাবেও কাম কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও এনচিইএলে ব্ৰেণ্ড সজাগতা, গুণগত সজাগতা, প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ বাবে সামগ্ৰীৰ প্ৰামাণিককৰণৰ বাবে পৰিমাপ নিৰ্ধাৰণৰ দৰে কামো কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ৰপ্তানিৰ পৰা পোৱা লাভ কৃষকৰ ওচৰলৈ নাযায়, কিন্তু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডৰ জৰিয়তে কমেও ৫০% ৰপ্তানিৰ লাভ পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ হাতলৈ যাব। তেওঁ কয় যে কৃষকৰ পৰা ন্যূনতম সহায়ক মূল্য (এম এছ পি)ত ক্ৰয় কৰা হ’ব আৰু তাৰ পিছত ৬ মাহৰ বেলেন্স শ্বীট প্ৰস্তুত হোৱাৰ পিছত এম এছ পি অনুসৰি কৰা ধনৰ উপৰিও লাভৰ ৫০ শতাংশ, পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত সোমাব। ইয়াৰ ফলত ৰপ্তানিযোগ্য উৎপাদন বৃদ্ধিৰ প্ৰতিও কৃষকৰ উৎসাহ বৃদ্ধি পাব। তেওঁ কয় যে নেশ্যনেল সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডে কেৱল লাভৰ ওপৰত গুৰুত্ব নিদিয়ে, বৰঞ্চ কৃষকৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটোৱেই হ’ব ইয়াৰ প্ৰধান লক্ষ্য। তেওঁ কয় যে ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে কৃষকৰ মাজত ৰপ্তানিমুখী মানসিকতা লালন-পালন কৰিব লাগিব, শস্যৰ ধৰণ সলনি কৰিব লাগিব আৰু কৃষকৰ মাজত সজাগতা বিয়পাই ব্ৰেণ্ডিং, পেকেজিং আৰু বিপণনৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰিব লাগিব। ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডে এই ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে আমি ৬টা লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত সফলতাৰে আগবাঢ়িব পাৰিম।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনচিইএল সমগ্ৰ সমবায় খণ্ডক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা সংস্থা হিচাপে পৰিগণিত হ’ব আৰু আগন্তুক দিনত ইয়াক ক্ৰয়, সংৰক্ষণ, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, বিপণন, ব্ৰেণ্ডিং, লেবেলিং, পেকেজিং, প্ৰমাণীকৰণ, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন আদি সকলো দিশ সামৰি এক সম্পূৰ্ণ ৰপ্তানি পৰিৱেশ তন্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হ’ব। তেওঁ কয় যে এনচিইএলে বজাৰ সংযোগৰ বাবে সমগ্ৰ চৰকাৰী পদ্ধতিৰে বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু বিদেশত থকা আমাৰ দূতাবাসসমূহৰ সৈতেও সংযোগ স্থাপনৰ কাম কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফ পি অ’) আৰু প্ৰাথমিক কৃষি সমবায় ঋণ সমিতি (পি এ চি এছ)ক একেলগে ৰাখি এটা ডিজাইন প্ৰস্তুত কৰা হ’ব যাতে উৎপাদন বজাৰৰ চাহিদা অনুসৰি হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ দিশত কাম কৰাৰ লগতে কৃষকসকলক ইয়াৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে এক মসৃণ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰি আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তিনিখন বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতি গঠন কৰিছে - এখন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত বীজ উৎপাদনৰ বাবে, এখন জৈৱিক সামগ্ৰীৰ প্ৰমাণপত্ৰ আৰু ব্ৰেণ্ডিঙৰ বাবে আৰু তৃতীয়খন সমবায় ৰপ্তানিৰ বাবে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 'National Symposium on Cooperative Exports' organized by National Cooperative Exports Limited (NCEL) in New Delhi today and also released the logo, website and brochure of NCEL and distributed membership certificates to NCEL members
At least 50% of export profits will go to farmers through National Cooperative Export Limited
Modi government is working towards increasing exports as well as creating a smooth system to deliver its benefits to the farmers
NCEL is launched in the cooperative sector with 6 objectives of increasing exports, prospering the farmer, changing the crop pattern, providing global market for organic products, gaining a place for India in the global market for biofuel and strengthening the cooperative sector
Tehsils across the country should become the voice of farmers by joining NCEL
In the coming days, NECL will develop into a complete export ecosystem covering all aspects like procurement, storage, processing, marketing, branding, labeling, packaging, certification and R&D
National Cooperative Export Limited will prove to be a very big and successful cooperative venture
National Cooperative Export Limited will not only focus on profits, but focusing on the farmer will be its primary goal
NCEL will also work to connect the Ministry of Commerce and Industry, Ministry of External Affairs and our embassies abroad with a Whole of Government Approach for market linkages
23 OCT 2023 5:02PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 'National Symposium on Cooperative Exports' organized by the National Cooperative Exports Limited (NCEL) in New Delhi today.
Shri Shah also released the logo, website and brochure of NCEL and distributed membership certificates to NCEL members.
On this occasion, several dignitaries including Union Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal and Union Minister of State for Cooperation Shri BL Verma were present.
In his address, Shri Amit Shah said that today the National Cooperative Export Limited is being formally launched on the auspicious day of Mahanavami. He said that today we are crossing a very important milestone on the way to realize the vision of Sahkarita Se Samriddhi, for which the Ministry of Cooperation was established for the first time since independence by Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that National Cooperative Export Limited (NCEL) was established after much deliberation with various objectives in mind. He said that our goals behind setting up NCEL include increasing exports, especially agricultural exports, making farmers prosperous, changing crop patterns and enabling 2 crore farmers of the country to declare their land as natural by 2027. Shri Shah said that Prime Minister Modi has taken many initiatives to promote natural farming in the country. He said that Modi ji has formed a multistate cooperative society which will sell the organic products of more than 2 crore farmers of India practicing natural farming in the global market with a good packaging, reliable branding and high-quality certificates. With this, farmers will directly get about one and a half to two times the price of their organic products compared to what they are currently getting and this will open the way to prosperity for the farmers.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that a Biofuel Alliance has been announced by Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that India is the only country where 4 crops can be grown simultaneously and if even one of these crops can be used for biofuel, then we can meet India's biofuel needs and export it as well. Shri Shah said that another objective of setting up NCEL is to strengthen cooperatives sector in the country including rural areas and population dependent on agriculture. He said that agricultural products and products from the rural areas contribute 15 percent to the country's GDP while 60 percent of the total population is dependent on them. No country can strengthen its economy by ignoring 60 percent of its population and an economy which does not have a place for 60 percent of the country's population can never be successful. Shri Shah said that the Modi government strives to increase the GDP while ensuring prosperity for these 60 percent people by providing them employment and the only way to do this is to strengthen cooperative sector. He said that National Cooperative Export Limited will also work to strengthen the entire cooperative structure in the country.
Shri Amit Shah said that NCEL is launched in the cooperative sector with 6 objectives of increasing exports, prospering the farmer, changing the crop pattern, providing global market for organic products, gaining a place for India in the global market for biofuel and strengthening the cooperative sector. With this new beginning, the cooperative will act as a link between the farmers and the global demand for milk products, Isabgol (Psyllium), cumin, ethanol and a variety of organic products. He said that till now about 1500 cooperatives have become members of NCEL and it is expected that in the coming days every tehsil will join it and become the voice of the farmers. Till now NCEL has received orders worth Rs 7,000 crore and orders worth Rs 15,000 crore are being negotiated. The Minister of Cooperation expressed confidence that in the coming days, like IFFCO, KRIBHCO and Amul, National Cooperative Export Limited will also prove to be a very big and successful cooperative venture.
Union Minister of Cooperation said that cooperatives account for 30% of our country's total food production, 30% of sugar production and about 17% of milk production. He said that about 42 percent of the total finance provided to the farmers of the country is done through cooperatives. He said that the contribution of cooperatives in sugar production is 30% but in the export of sugar is merely one percent; the contribution of cooperatives in milk production is 17% while in the export of milk products, it is less than 2%. This implies that there are immense opportunities in the cooperative sector and to exploit them, a means was needed, to serve as a link between the farmer, the cooperatives and the global market and National Cooperative Export Limited would serve as that link. Shri Shah said that National Cooperative Export Limited will provide necessary finance and information to small societies, will provide information about the intricacies involved and necessary precautions required while exporting, and will also work for the production of export friendly materials. Apart from this, NCEL will also do work like setting parameters for brand awareness, quality awareness, necessary infrastructure and standardization of the product for small farmers at a nominal fee.
Shri Amit Shah said that today the profits from exports do not reach the farmers, but through National Cooperative Export Limited at least 50% of the export profits will go directly to the farmers. He said that procurement will be done from the farmer at the Minimum Support Price (MSP) and then after the balance sheet of 6 months is prepared, 50 percent of the profit in addition to the payment made as per MSP, will go directly to the bank account of the farmer. This will also increase the enthusiasm of farmers towards increasing exportable production. He said that National Cooperative Export Limited will not focus only on profits, but focusing on the farmer will be its primary goal. He said that to increase exports, export-oriented mindset will have to nurtured in the farmers, the crop pattern will have to be changed and the entire system of branding, packaging and marketing will have to be created by spreading awareness among the farmers. National Cooperative Export Limited will have to set up this system, only then we will be able to move forward successfully towards achieving the 6 objectives.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that NCEL will become an organization representing the entire cooperative sector and in the coming days, efforts will be made to develop it into a complete export ecosystem covering all aspects like procurement, storage, processing, marketing, branding, labeling, packaging, certification and research and development. He said that NCEL will also work on connecting with the Ministry of Commerce and Industry, Ministry of External Affairs and our embassies abroad with the Whole of Government Approach for market linkages. Apart from this, a design will be prepared by keeping Farmers Producers Organizations (FPOs) and Primary Agriculture Cooperative Credit Societies (PACS) together so that the production is as per the market demand.
Shri Amit Shah said that the Modi government is working towards increasing exports as well as creating a smooth system to deliver its benefits to the farmers. He said that Prime Minister Modi has formed three multi-state cooperative societies - one for seed production at the national level, one for certification and branding of organic products and the third cooperative for export.