କ୍ୟାବିନେଟ
ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି
11 OCT 2023 3:19PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅର୍ଥନୀତି, ଅର୍ଥ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ବିବରଣୀ :
ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମାନଙ୍କ ନିଜ ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନ କରିବା ।
ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଭାବ :
ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଜି୨ଜି ଏବଂ ବି୨ବି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ । ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ଉନ୍ନତ ସହଯୋଗର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ :
ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ଉଭୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମାନଙ୍କ ସ୍ୱାକ୍ଷର ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ପାଞ୍ଚ (୫) ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି :
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଉଦୀୟମାନ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏମଇଆଇଟିୱାଇକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ପ୍ରତିପକ୍ଷ ସଂଗଠନ / ଏଜେନ୍ସି ମାନଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ କିମ୍ବା ବହୁପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜିନାମା / ବୁଝାମଣା କରିଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ , ଏଭଳି ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତ - ୟୁରୋପୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘଦିନର ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗୀ । ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଡିଜିଟାଲ ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
୨୦୧୯ରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଭାରତ - ଫ୍ରାନ୍ସ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ଆଧାରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ବିଶେଷ କରି ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, କ୍ଲାଉଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମେତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଂଟେଲିଜେନ୍ସକୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱ ଭାଗୀଦାରୀତା (ଜିପିଏଆଇ) ଢାଂଚାକୁ ପାଳନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି ।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and France on cooperation in the field of Digital Technologies
11 OCT 2023 3:19PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Sheri Narendra Modi has approved the signing of the Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Electronics and Information Technology of the Republic of India and the Ministry of Economy, Finance and Industrial and Digital Sovereignty of the French Republic on cooperation in the field of Digital Technologies.
Details:
The MoU intends to promote closer cooperation and exchange of information pertaining to the digital technologies and will mutually support each Participant’s goal to promote access to digital Technology in their country in accordance with the MoU.
Major Impact:
Both G2G and B2B bilateral Cooperation in the field of Digital technologies will be enhanced. MoU envisages improved collaboration leading to employment opportunities in the field of IT.
Implementation strategy and targets:
The cooperation under this MoU will start on the dated of its signature by both Participants and will last five (5) years.
Background:
MeitY has been mandated to promote international cooperation in the emerging and frontier areas of information Technology under bilateral and regional framework of cooperation. In its endeavour to foster international cooperation in the field of digital technologies, MeitY has entered into MoUs/Agreements with counterpart organizations/agencies of various countries on bilateral or multilateral for a. In this changing paradigm, there is an imminent need for exploring business opportunities and attracting investment in the digital sector through such mutual cooperation.
India and France are long-standing strategic partners in the Indo-European region. India and France are committed to nurture a thriving digital eco system and building collaboration that empower their citizens and ensure their full participation in the digital century.
Based on the Indo-French Road map on Cyber security and Digital Technology announced on 2019, India and France are pursuing an ambitious bilateral cooperation on advanced digital technologies, particularly in the fields of supercomputing, cloud computing, Artificial Intelligence and quantum technologies, including in the framework of the Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI).